AQV 5 waterfilter review

De moeite waard? De moeite waard? november 2023

AQV 5 Waterfilter review | Cover Aqualive Aqualine 5 liter filter systeem

AQV 5 waterfilter review

Is het AQV 5 l waterfilter de moeite waard? Filtert het daadwerkelijk mijn water, en waarom zijn deze waterzuiveraars toch zo populair?

In dit AQV 5 waterfilter review lees je mijn ervaringen met onze AQV (Aqualive of Aqualine) waterfilter. Daarnaast duiken we nog diep het water in, en komen er wat testresultaten langs.

Kortom: Alles wat je moet en wilt weten voordat jij je AQV 5 waterfilter aanschaft.

Laten we beginnen 💧😊🥛

AQV5 waterfilter review: Is het de moeite waard (Samenvatting)

⭐⭐⭐⭐⭐ | Het AQV5 waterfilter is de kleinste variant (5 liter) uit de collectie van AQV. Deze waterzuiveraars uit Zuid-Korea hebben een holistische benadering van schoon drinkwater. Naast een grondige zuivering van je water, wordt het o.a. gemineraliseerd en gevitaliseerd. De filterkwaliteit is goed. Het water komt goed uit verschillende testen. In vergelijking tot waterfilterkannen, is het gat gigantisch. Je snapt eigenlijk niet meer waarom er nog waterfilterkannen zijn. AQV behoord tot de top. De AQV5 is prima voor 1 a 2 personen, maar voor meer personen wil je al snel een grotere variant.

Mijn ervaring met de AQV waterfilter systemen

Sinds 2020 siert 1 van de AQV systemen onze keuken. Sindsdien drink ik enkel gefilterd water. Aangezien hier thuis een man of 4 rondlopen, is het niet de kleinste AQV5, maar de AQV12 die hier staat.

Voor dit AQV5 review, maakt dit geen verschil. Want, het enigste verschil tussen deze twee AQV modellen is het formaat!

De 5 staat voor het aantal liter. Een AQV 5l waterfilter bestaat uit twee tanks, waarvan de onderste, waar het gefilterde water wordt opgevangen 5 liter kan houden.

Sinds mijn eerste slok water uit dit systeem, ben ik verkocht. Het gezuiverde water uit de AQV systemen smaakt zo veel beter dan uit de kraan.

In de zomer neem ik altijd twee flessen water mee naar het werk. In het begin kwam het wel eens voor, dat het reservoir met gefilterd water niet vol genoeg was om twee flessen te vullen.

Dan vulde ik er 1 met kraanwater.

Ik rook het direct, wanneer ik op het werk deze fles opende. 😖

Nadat ik dit een paar keer had meegemaakt zorgde ik er altijd voor dat het water was bijgevuld, zodat er genoeg was om in de ochtend mijn flessen mee te vullen.

Waarop letten als je een AQV5 waterfilter kiest

Om te voorkomen dat je continue water aan het vullen bent, is het dus heel handig om het waterfilter af te stemmen op aantal mensen dat er gebruik van maakt.

Ben je met 1 á 2 mensen dan is de AQV5 prima. Vooral, als je alleen het water gebruikt om te drinken en om thee of koffie te zetten.

Ga je er ook mee koken, of ben je met zijn 3-en, dan zou ik al heel snel voor de grotere variant kiezen. De AQV 12 bijvoorbeeld.

Hoe schoon wordt je water met een AQV5 water filter

De enige test waarop ik mijzelf kan terugwerpen is de smaaktest. Het gezuiverde kraanwater uit dit systeem smaakt heerlijk. Dank aan de actieve kool.

Aan de aanslag op de keramische bol is te zien dat er heel wat vuil (kalk) uit het water gezuiverd wordt. De mooie witte bol wil er wel eens erg geel uitzien. Dit kun je er gemakkelijk vanaf poetsen.

AQV5 waterfilter test

Voor de echte resultaten, moeten we toch naar het laboratorium. In dit geval naar een Duits laboratorium. Hieronder de testresultaten van dit onderzoek:

AQV, aqualine | Aqualive waterfilter testresultaten bron: AQVsystems.nl
Bron: AQV-systems.nl

Voor het volledige testrapport: Klik hier

Wat ik hier uit haal, is dat de AQV systemen daadwerkelijk water filteren. Zelfs het (ogenschijnlijk) schone kraanwater. En dat het dus zeker geen onzin is. Er zijn zelfs mensen die een AQV filter gebruiken om slootwater mee te filteren. Of, het op zijn minst geprobeerd hebben.

Waarom een AQV5 waterfilter kopen?

Er zijn verschillende waterfilter systemen op de markt. Vooral op het gebied van deze zwaartekrachtfilters, zijn er inmiddels toch wel een aantal: Berkey, British Berkefeld en Eva. Daarnaast zijn er ook nog de waterfilterkannen, ZeroWater is een Amerikaans bedrijf dat deze kannen maakt, en een vergelijkbaar zwaartekracht waterfilter systeem heeft.

Er zijn dus genoeg alternatieven om uit te kiezen. Waarom zou je dan voor een AQV filter kiezen? En als je dan al voor AQV kiest, waarom de AQV5?

AQV of Brita

Brita. Dit is zo’n beetje de marktleider op het gebied van waterfilterkannen. Echter, de kwaliteit van deze zuiveraars is behoorlijk de grond in getrapt in een aflevering van Keuringsdienst van Waarde. Het zou zelfs de waterkwaliteit verslechteren. En daarnaast werd gesteld dat de waterkwaliteit in Nederland geweldig is. Er zijn genoeg onderzoeken dit het tegendeel bewijzen over de Hollandse waterkwaliteit.

Helaas wordt met deze aflevering water filteren als onzin neergezet.

Gelukkig zijn er waterfilters die je water wel zuiveren. De systemen van AQV zijn daarvan een duidelijk en betrouwbaar voorbeeld.

Zie de testresultaten hierboven.

AQV of Zerowater

Net als de Brita filterkannen, wilde ik de Zerowater systemen bespreken. Deze doen even zo goed stevige claims over de kwaliteit die hun kannen leveren. Ze leveren zelfs een TDS meter mee met hun kannen.

Deze krijg je er niet bij, met AQV.

 • Maar, ook deze Zerowater kannen leveren bij lange na niet het resultaat dat de grote jongens als AQV en Berkey doen.

AQV5 of Travel Berkey

Dan kom je toch al snel uit bij een gedegen merk als Berkey. Hier zetten we de AQV5 vs Travel Berkey, deze liggen in formaat het dichtst bij elkaar.

Als je voor het schoonste water kiest, dan kies je voor Berkey, deze komt steevast als beste uit de test met de beste resultaten van 99,99%< schoon water. Daarnaast is de levensduur van de Berkey filterelementen 10x zo lang!

De AQV systemen doen het hierin iets minder goed. Maar, nog steeds uitstekend. Zoals je eerder hebt kunnen zien in het testrapport.

Het pluspunt van AQV5 is, dat het niet alleen onzuiverheden uit je water haalt. Het voegt ook weer iets toe.

Op de bodem van je AQV waterfilter vind je namelijk mineraalstenen. Verder kun je nog een pH-ring toevoegen. En als laatste wordt bij het tappen van je water je water gewerveld.

Kortom: gezuiverd, gemineraliseerd en gevitaliseerd water

AQV5 of AQV12

Binnen AQV heb je ook nog verschillende alternatieven. Je zult wel kunnen raden dat het enigste verschil het formaat is.

De AQV12 is een goed alternatief, wanneer je met 3 of meer mensen bent.

De AQV5 zou je prima kunnen dienen, wanneer je met uiterlijk 2 personen bent.

Ik heb het systeem bij vrienden zien staan die er wel eens met een heel gezin gebruik van maken. Zij staan na elk rondje water, het reservoir weer bij te vullen.

Het belangrijkste onderdeel: Het meerstaps waterfilter

AQV 5 meerstapsfilter.
AQV meerstapsfilter voor de modellen 5, 10 en 18

Hoe mooi het systeem ook vormgegeven kan zijn, uiteindelijk gaat het om het filterelement. De AQV waterfilster systemen zijn voorzien van ene meerstapswaterfilter. Dit bestaat uit verschillende onderdelen, waar je water op rustig tempo onder de druk van de zwaartekracht wordt doorheen geleid wordt.

 1. Keramisch filter: De keramische bol in de bovenste waterbak filtert het grovere vuil uit het water. Dit is erg fijnmazig met 0,2 micron. Het zuivert; bacteriën, magnesium, onopgelost calcium, etc..
 2. Meer stappenfilter: Vervolgens komt je water door het meerstapsfilter. Dit bestaat uit 5 lagen: 1: Met zilver geïmpregneerd actieve koolstof, Zeoliet balletjes, Silica en combi balletjes, Illite balletjes en Klei balletjes. Allemaal hebben deze hun eigen werking en filteren zij iets uit het water, of zoals de klei voegt het er iets aan toe.
 3. De pH ring voor Alkalisch of basisch drinkwater: Ook in deze pH ring vind je verschillende balletjes. Deze ring verhoogd de pH waarde met 1 – 1,5 punt.
 4. Mineraliseren: De met zilver geïmpregneerde mineraalstenen onder in het water reservoir mineraliseren je water. Het voegt dus weer iets toe aan je water.
 5. Vitaliseren: De laatste stap zit in de kraan. Deze wervelt je water op zo’n manier, dat het zijn natuurlijke structuur weer terugkrijgt.

Meer weten over dit meer stappen filter systeem van AQV?

Hoe werkt het AQV5 Waterfilter

Het AQV5 waterfilter is een zwaartekracht filter. Het werkt dus op zwaartekracht. De zwaartekracht stuwt het water door de verschillende stappen van het filterysteem, zoals je hierboven hebt kunnen lezen. Uiteindelijk tap je met het kraantje zelf je water uit het reservoir. Ook dit gaat onder druk van de zwaartekracht.

Hoe AQV5 systeem in elkaar zetten

Het belangrijkste is het grondig reinigen van de filterelementen voordat je deze in gebruik neemt. Dit bestaat voornamelijk uit het doorspoelen met water. Of de verschillende onderdelen een tijdje in het water leggen. In de gebruiksaanwijzing staat wat je met welk element moet doen, voordat je het in gebruik nemen kunt.

Het is overigens vrij gemakkelijk.

De verschillende onderdelen, stapel je op elkaar, zoals in onderstaande afbeelding.

Ps… Op de afbeelding zie je een AQV12 systeem. Deze is iets groter. Maar, voor de assemblage van de diverse onderdelen, maakt dit verder geen verschil

De onderdelen van het AQV 5 waterfilter
AQV waterfilter assemblage

AQV5 keuzes: de verschillende opties

Wanneer je besluit jouw AQV water zuiveraar te kopen, dan heb je nog een paar keuzes voor de boeg. Je kunt namelijk kiezen voor een glazen waterreservoir en wil je wel of geen PH ring?

AQV waterfilter van glas of ABS

Het is voornamelijk je eigen voorkeur wat bepaald of je voor glas of ABS. Want, net als de loodvrije glazen variant is het ABS kunststof voedselveilig. Beiden laten geen smaakjes, geurtjes, BPA’s, ftalaten of andere toxische stoffen achter in je water.

De blauwe kleur van het speciaal in Zuid-Korea geblazen glas heeft de functie om uv licht te filteren. Hierdoor kun je het water langer bewaren in de opslagtank.

Uiteraard is zowel de glazen variant, als de ABS variant gemakkelijk schoon te maken.

Het blauwe glas (wat wij hebben staan) vind ik wel een mooiere en degelijke uitstraling hebben.

De glazen variant is wel een paar tientjes duurder.

PH-ring of niet?

Voor een klein beetje extra kun jij ook nog de PH-graad van je water corrigeren met maximaal 1,5 punt. Je kunt er je water dus meer basisch mee maken.

Dit kan verschillende gezondheidsvoordelen opleveren.

Andere ervaringen met het AQV5 Aqualine / Aqualive filter

⭐⭐⭐⭐⭐ | Mooi en solide waterfilter. Makkelijk in elkaar te zetten en het water smaakt heerlijk zacht. Ook loopt het water best snel door de filter waardoor je nie heel t lang hoeft te wachten op een nieuwe voorraad gefilterd water. Het plastic kraantje doet wel een beetje af aan het geheel maar functioneert prima. Wij zijn er blij mee.

Esther 2022

⭐⭐⭐⭐⭐ | Ik gebruik deze waterfilter ook om mijn regenwater te filteren. Ik was wat sceptisch maar het werkt heel erg goed. Ik zorg dat er geen troep in het water zit dan loopt het goed door, misschien dat ik iets vaker de keramische filter schoon moet maken of zelfs moet vervangen, maar dat vind ik geen probleem, ik ben blij met deze aankoop.

Yvonne 2020

⭐⭐⭐⭐ | Wij zijn zeer tevreden met deze waterfilter. Het enige minpuntje vind ik het goedkoop uitziende plastic kraantje waar je tegenaan moet drukken.

Hopelijk komt er in de toekomst een mooie vervanger.

Maar waar het om gaat is het water. Deze is heerlijk zacht van smaak.

Mijn man vond het in eerste instantie wat overdreven om een waterfilter aan te schaffen, want het water wat wij hadden vond hij prima. Sinds hij het geproefd heeft drinkt hij alleen nog maar gefilterd water. Zo’n verschil. Echt een aanrader!

J.A. 2022

⭐⭐⭐⭐⭐ | Ik heb lang gezocht maar uiteindelijk heel blij dat ik deze filter gekozen heb. Wij zijn met zijn 2en en dan is deze filter perfect. Handig in gebruik, proefbaar lekkerder en vooral zachter water. Ik ben elke keer weer blij als ik water uit deze filter drink 😉

Jolanda 2017

⭐⭐⭐⭐⭐ | Door omstandigheden erg lang moeten wachten op de levering, maar niet aan Dewaterfilter.nl toe te wijzen.

Ik heb de filter nu bijna een week in gebruik en merk direct verschil in mijn energieniveau, stoelgang, opname van voedingsstoffen en het water is daarnaast heerlijk. Zeker aan te bevelen, simpel in elkaar te zetten.

Goed doorspoelen de eerste paar flushes is aan te raden. Dan overheerst de smaak van nieuwigheid nog te veel.

Super content dus!

Rugter 2021

AQV5 waterfilter kopen?

Een AQV5 waterfilter kopen kun je op verschillende plekken doen. Wat ik de laatste tijd wel zie, is dat de filtersystemen erg hard gaan. Vaak zijn de systemen al uitverkocht, voordat maandelijkse levering in Nederland aankomt.

Bij deWaterfilter.nl kun je de actuele status zien, Via deze link kom je direct op de juiste pagina

AQV5 voordelen

 • Diepgaande reiniging tot schoon drinkwater dankzij het keramische- en meerstappenfilter. Dus geen zorgen meer over al die schadelijke stoffen in je water.
 • Ook zal de smaak je opvallen. Het smaakt mij zo ontzettend zacht en zoetig. Heerlijk gewoon.
 • Iedereen kan dit waterfilter gebruiken. Het is gemakkelijk in elkaar te zetten en het vraagt geen stroom. Tip: Er zijn mensen die de tank onder een kraan zetten.
 • Daarnaast is het water filter van Aqualive onderhoudsarm. Je hoeft de filter delen maar eens in de zoveel tijd (jaarlijks of na 2,000 liter, en de mineraalstenen eens in de drie jaar. ) te vervangen.
 • Je kunt slootwater filteren tot drinkwater. In dit geval verstopt het keramisch filter wel sneller. Om dit te voorkomen zou je een voorfilter kunnen gebruiken.
 • De blauwe glazen watertank filtert UV licht uit je water. Dit bevordert de water kwaliteit
 • Het gebruik van een waterfilter is Duurzaam: Je verbruikt namelijk geen plastic bronwaterflessen meer die geschikt zijn voor eenmalig gebruik.
 • En daarmee bespaar je ook ook je portemonnee, want je hoeft ze niet meer te kopen.
 • Het filtersysteem bootst het natuurlijke gedrag van regenwater na. Dat sijpelt door verschillende bodemlagen, dit is de filtering. In het systeem van Aqualive AQV5, 10, 12 en 18 zie je dit allemaal terug. Gezond water dus.
 • De oorspronkelijke vorm van water hersteld dankzij de AQV technologie. Deze technologie bootst natuurlijk gedrag van water na.
 • Met de PH ring, kun je de PH waarde van het water meer Alkalisch of meer Basisch maken. Dit heeft ook weer invloed op de zuurtegraad van je lichaam en uiteindelijk dus ook je gezondheid.

AQV5 nadelen

 • De doorloopsnelheid is traag, dit is enerzijds goed voor de kwaliteit van je water, maar heb je plots een groep mensen op bezoek, dan zul je daar van tevoren rekening mee moeten houden
 • Voor meer dan 2 personen is dit filter al snel te klein. En kun je beter voor een grotere variant kiezen.
 • In Noodgevallen: De keramische filter raakt sneller verstopt wanneer je er slootwater of ander verontreinigd water doorheen wilt filteren. Het gebruik van een voorfilter is dan aan te raden.
 • Het kraantje, ook al is het stevig en solide. Het blijft een kwetsbaar uitstekend deel. Zorg ervoor dat dit niet in de loop komt te staan. Wanneer je stopt met tappen, en het hendeltje loslaat, kan er af en toe nog een druppel vallen.
 • Even snel water tappen is er niet bij. Het kraantje is nog essentieel onderdeel van het wervelen en vitaliseren van je water, daarnaast gebruikt het enkel de zwaartekracht als stuwmiddel. Hierdoor stroomt het dus niet snel, zoals je uit de gewone kraan gewend bent.

Conclusie: Is het AQV5 waterfilter de moeite waard?

Dikke ja!

 • De smaak van je water verbeterd aanzienlijk. Water drinken wordt weer een feest. Daarnaast wordt je water grondig gezuiverd en hoef je dus ook over verontreiniging geen zorgen meer te maken. Verder is het systeem onderhoudsarm.
 • Bij ons staat het filter nu twee jaar. We hebben 1 keer de filterelementen vervangen. Daarnaast heb ik het reservoir nog 1x moeten schoonmaken.
 • Stel dat je alternatief voor schoon drinkwater een gebotteld water uit de supermakt zou zijn, dan bespaar je al redelijk snel op de kosten hiervan.
 • Daarnaast behandeld AQV water zuiveren heel holistisch, er worden dus ook weer mineralen aan je water toegevoegd. En je water wordt gewerveld en gevitaliseerd. Op subtiel niveau voel je ook dit verschil.
 • Enige nadeel is dat dit een vrij klein systeem is. Perfect voor huishoudens tot 2 personen, maar daarboven wil je al snel een grotere variant. Zoals de AQV12.

Heb jij je keuze kunnen maken? En hoe bevalt jouw AQV systeem?

Ik zou het heel tof vinden als je hieronder nog een reactie dropt 🙏😊

Bronvermelding

 • ahealthylife.nl/keuringsdienst-van-waarde-waterfilters-volstrekt-onzin-is-dat-echt-zo/
 • npo3.nl/keuringsdienst-van-waarde/08-04-2021/KN_1725006
 • dewaterfilter.nl

Nu bekijken bij:

optimalwater.nl
bol.com
Laatste update: 4 oktober 2023 - 12:09 pm

Nu bekijken bij:

optimalwater.nl
bol.com
Laatste update: 4 oktober 2023 - 12:09 pm
Meer lezen in deze categorie:
Meer lezen in dit onderwerp:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gebruiken wij om de website optimaal te laten functioneren en personaliseren. Lees meer hier meer over in onze cookies en privacyverklaring.