Awards

Superzelfvoorzienend.nl cover

Awards zijn in elke sector niet meer weg te denken. Het geeft een bepaalde maatstaf van kwaliteit. En is voor aanbieders van producten of diensten in betreffende sector een eer om de passende onderscheiding mee naar huis te nemen. Wat betreft duurzaamheid en zelfvoorzienend leven, komen onderstaande prijzen het meest in de buurt van kwaliteitskeur, waar je naar kijken kunt als garantie van kwaliteit.

Sustainability Award van de Erasmus Universiteit Rotterdam

De Sustainability Award van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) is een erkenning voor de meest voortreffelijke duurzaamheidsinitiatieven aan de universiteit. Deze prijs wordt toegekend aan individuen of groepen, waaronder studenten, medewerkers, alumni, studentenverenigingen of start-ups, die een positieve bijdrage leveren aan de duurzaamheid van de EUR. Het bekroonde initiatief kan zowel een nieuw project als een bestaand project zijn. De award onderstreept de inzet van de EUR voor duurzame ontwikkeling en innovatie​​​​.

De bekroning omvat een geldprijs van maximaal € 5.000, te investeren in het duurzaamheidsinitiatief, plus een certificaat van waardering, ondertekend door de rector magnificus van de universiteit. De prijsuitreiking vindt plaats tijdens de Opening van het Academisch Jaar, wat een erkenning van het belang van duurzaamheid in het academische kader benadrukt​​.

De beoordeling van de inzendingen wordt gebaseerd op criteria zoals de bijdrage aan de zichtbaarheid van de EUR, ondersteuning van de duurzaamheidsdoelstellingen van de universiteit, en de toepasbaarheid en schaalbaarheid van het initiatief. De criteria weerspiegelen de Erasmian way van werken, die co-creatief, innovatief, interdisciplinair, outside-in en inclusief is​​.

Meer lezen: https://www.eur.nl/onderzoek/prijzen-en-onderscheidingen/universitaire-prijzen-en-fellowships/sustainability-award

Pathways to Sustainability Award van de Universiteit Utrecht

De Pathways to Sustainability Award, geïnitieerd door de Universiteit Utrecht, erkent en beloont onderzoeksprojecten die de krachten van Utrecht University onderzoek combineren met de agenda’s van externe stakeholders. Deze projecten dragen bij aan een duurzame toekomst voor iedereen en worden gekenmerkt door hun interdisciplinaire aard en co-creatie met externe belanghebbenden​​.

Het winnende project ontvangt € 2.500,- om verder te investeren in het project of de follow-up ervan. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt tijdens de conferentie van Pathways to Sustainability. De genomineerde projecten moeten onder meer een onderzoeker van de Universiteit Utrecht betrekken, lopend zijn op het moment van indiening, en leiden tot maatschappelijke impact​​​​.

Een jury, bestaande uit (internationale) bestuursleden van Pathways to Sustainability en de winnaar van het voorgaande jaar, selecteert de drie beste projecten. Deze projecten worden in de week voorafgaand aan de prijsuitreiking uitgelicht via de online kanalen van Pathways to Sustainability. De winnaar wordt uiteindelijk gekozen door een publieke stemming tijdens de conferentie​​.

Meer lezen: https://www.uu.nl/en/research/sustainability/pathways-to-sustainability-award

Global Water Awards

De Global Water Awards, opgericht in 2006 door Global Water Intelligence, zijn een prestigieuze erkenning binnen de wereldwijde waterindustrie. Deze jaarlijkse prijzen worden uitgereikt tijdens de Global Water Summit, een toonaangevende zakelijke conferentie voor de waterindustrie wereldwijd. Ze hebben als doel om de meest significante prestaties in de internationale waterindustrie te erkennen en te belonen, verdeeld over verschillende categorieën​​.

De prijzen richten zich op initiatieven in de sectoren water, afvalwater en ontzilting die de industrie vooruit helpen door verbeterde operationele prestaties, de adoptie van innovatieve technologieën en het hanteren van duurzame financiële modellen. Dit benadrukt de voortdurende inspanningen van de industrie om niet alleen economische, maar ook milieugerelateerde en maatschappelijke doelstellingen te bereiken.

Nominaties voor de Global Water Awards worden voorgedragen door een panel van deskundigen uit de industrie. De winnaars worden vervolgens gekozen door de abonnees van Global Water Intelligence en Water Desalination Report, wat de prijzen een reflectie maakt van de meningen en waarderingen van de internationale watergemeenschap​​.

Deze awards spelen een cruciale rol in het erkennen en stimuleren van uitmuntendheid en innovatie in een sector die van vitaal belang is voor de duurzaamheid van onze wereld. Ze benadrukken de noodzaak voor continue ontwikkeling en verbetering in het beheer en de bescherming van waterbronnen wereldwijd.

Lees meer: https://globalwaterawards.com/

Over de Global LEAP Awards

De Global LEAP (Leadership and Excellence in Appliance Design) Awards zijn een internationale competitie die zich richt op het identificeren van de wereld’s beste en meest energie-efficiënte off-grid apparaten. Deze awards, die een cruciale rol spelen in de groei van off-grid energiemarkten, erkennen hoogwaardige en energie-efficiënte apparaten die zowel de vraag naar off-grid energie stimuleren als de energiekosten verlagen​​.

Selectieproces en Criteria

Winnaars en finalisten van de Global LEAP Awards worden bepaald door een combinatie van deskundige beoordeling en kwantitatieve beoordelingen op basis van energie en kosten. Alle winnaars en finalisten ondergaan tests door geaccrediteerde laboratoria voor hun energieprestaties, kwaliteit en betrouwbaarheid, en worden geëvalueerd door een panel van deskundigen op het gebied van off-grid markten​​.

Belang van de Awards

Deze awards zijn van groot belang voor de bevordering van duurzame energieoplossingen wereldwijd. Ze onderstrepen de noodzaak van een complementaire markt van hoogwaardige, energie-efficiënte off-grid apparaten die voldoen aan de behoeften van consumenten tegen de laagst mogelijke kosten. Dit is essentieel om miljoenen mensen die anders geen toegang tot elektriciteit zouden hebben, te voorzien van levensveranderende en -verbeterende moderne energiediensten​​.

Partnerschappen en Ondersteuning

De Global LEAP Awards worden ondersteund door toonaangevende impactinvesteerders zoals Acumen en de Shell Foundation. Deze partnerschappen zijn gericht op het versnellen van de off-grid apparatenmarkt en het informeren van inspanningen om hoog-efficiënte apparaten naar consumenten in off-grid gebieden te brengen, vooral in lage-inkomenslanden​​.

Het programma wordt ook gefinancierd door de Results Based Financing Facility via Energising Development (EnDev), een samenwerkingsverband van donateurs die duurzame toegang tot moderne energiediensten bevorderen. De steun van EnDev en initiatieven zoals Power Africa’s Beyond the Grid Initiative speelt een cruciale rol in het bereiken van wereldwijde duurzame ontwikkelingsdoelen​​.

Meer lezen: https://www.cleanenergyministerial.org/initiatives-campaigns/global-leap-awards/

Conclusie

De Global Water Awards, de Global LEAP Awards, de Sustainability Award van de Erasmus Universiteit Rotterdam en de Pathways to Sustainability Award van de Universiteit Utrecht tonen de veelzijdigheid en het belang van innovatie en duurzaamheid in onze hedendaagse wereld. Deze prijzen zijn niet alleen erkenningen van uitmuntendheid; ze zijn een baken van hoop en inspiratie, die aantonen dat toegewijde inspanningen en innovatieve oplossingen een aanzienlijke impact kunnen hebben op onze planeet en samenleving.

Door deze awards krijgen we een venster op de vooruitgang die wordt geboekt in essentiële sectoren zoals waterbeheer, schone energie, wetenschappelijk onderzoek en academische initiatieven. Ze benadrukken het belang van samenwerking, interdisciplinaire aanpakken en de inzet van gemeenschappen en organisaties wereldwijd. Het is duidelijk dat, terwijl we geconfronteerd worden met groeiende milieu-uitdagingen, er een ongekende golf van innovatie en toewijding is om deze uitdagingen aan te gaan en te overwinnen. Deze awards zijn een viering van deze geest en een herinnering aan de voortdurende inspanningen die nodig zijn om een duurzamere en rechtvaardigere wereld te creëren.

Zelfvoorzienend leven...

Wanneer begin jij?

Nu met (tijdelijk) levenslang gratis toegang tot het kersverse Super zelfvoorzienend forum.

Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gebruiken wij om de website optimaal te laten functioneren en personaliseren. Lees meer hier meer over in onze cookies en privacyverklaring.