Wat is permacultuur?

Permacultuur voorbeelden en oorsprong

wat is permacultuur? Uitleg en voorbeelden

Wat is permacultuur? Duurzaam en natuurlijk
Permacultuur is meer dan alleen tuinieren

Permacultuur. Een super populair begrip, onder de duurzame tuinders. En de mensen die zelf een moestuin of voedselbos willen aanleggen. Maar, wat is Permacultuur?

In dit artikel een heldere en korte uitleg waarin je leert wat permacultuur nu eigenlijk is.

Wat betekent permacultuur

Permacultuur is een samengesteld begrip van verschillende woorden: permanente en agricultuur en permanente cultuur. Permacultuur betekent dus zoiets als op een duurzame en langdurige manier (agri)cultuur bedrijven. Hierbij gaat het er dus om dat alle betrokkenen er beter van worden: Natuur, dier en mens. Meestal is het verbouwen van fruit en groenten het eerste waaraan je denkt bij het begrip permacultuur, maar het is een holistische benadering. Je kunt dus permacultuur toepassen op verschillende levensgebieden.

Waar komt permacultuur vandaan?

Permacultuur wordt vaak in 1 adem genoemd met Bill Mollison. In de jaren 70 heeft deze Australische bioloog samen met zijn collega David Holmgren het begrip leven in geblazen. Zij onderzochten de relaties in de bossen van Tasmanië naar de belangrijkste ecologische principes. Uit hun bevindingen groeide de methode om functionele duurzame ecosystemen te creëren die we nu als permacultuur kennen.

Wat is permacultuur?

Nu je weet waar het begrip vandaan komt. Is de volgende stap makkelijk uit te leggen. Permacultuur is een methode om duurzame en functionele ecosystemen te creëren. Als eerste denk je dan aan je voedselvoorziening. Maar permacultuur is meer. Het behandeld ook watervoorziening, duurzaam bouwen en het creëren van duurzame bouwmaterialen. In het kort; alles wat te maken heeft met het creëren van een harmonieuze leefomgeving voor mens, dier en natuur.

Hieronder een plan van de lagen waarmee je rekening moet houden in je permacultuur tuin. Dit voor een zo natuurlijk mogelijk klimaat te creëren, dat zichzelf het beste in stand kan houden.

Bron: TCPermaculture.com

Permacultuur voorbeeld

Wat permacultuur is zie je natuurlijk het best in een afbeelding… Dat zegt ten slotte meer dan duizend woorden. Daarom, een paar voorbeelden waar permacultuur wordt toegepast. De eerste twee foto’s zijn van Ecolonie. Een eco-gemeenschap in de Vogezen waar ik een half jaar heb gewoond in 2015. De derde foto van deze permacultuur voorbeelden komt uit Zuid-Frankrijk waar ik een dag te gast was bij een kleine community. Natuurlijk heeft permacultuur meerdere gezichten. Het is volkomen naar wens en persoonlijke voorkeuren toe te passen. Daarom ziet een permacultuur project er altijd anders uit. Als gemeenschappelijk kenmerk hebben deze projecten, biodiversiteit, duurzaamheid en respect voor alle betrokkenen belangrijke aspecten zijn.

wat is permacultuur? Voorbeeld van groententuin
Permacultuur groententuin, verschillende gewassen zorgen voor een gezond klimaat
Permacultuur voorbeeld kruidentuin
Voorbeeld permacultuur kruidentuin.
Wat is permacultuur? Ook de juiste bouwmaterialen hier leem en stro
Permacultuur is ook de duurzame bouwmaterialen gebruiken. Hier leem en stro van eigen land

Permacultuur video voorbeeld: Sepp Holzer

Een autoriteit op het gebied van permacultuur is Sepp Holzer. Als afgestudeerd landbouwer begon hij in de bergen een boerenbedrijf. Zijn kennis van school schoot echter tekort. Hij gooide zijn boerenbedrijf over een andere boeg. En begon zijn bedrijf in te richten volgens permacultuur principes. Zijn resultaten zijn jaloersmakend voor collegaboeren uit de buurt. Zijn expertise en ervaring heeft hij in zijn boek over permacultuur: Holzer Permaculture samengevoegd.

Hieronder de trailer van een video over zijn werk.

Trailer Sepp Holzer Permacultuur

Boeken over Permacultuur

Je kunt wel raden dat er inmiddels heel wat boeken over permacultuur geschreven zijn. En dat het teveel is om het allemaal in dit artikel te benoemen. Daarom een aparte pagina waar je de beste permacultuur boeken vinden kunt.

Samenvatting: Wat is permacultuur?

Permacultuur is een methode van agricultuur die gericht is op duurzaamheid en harmonie. Het is het meest bekend van het tuinieren. Maar het kan in alle levensgebieden worden toegepast. Bill Mollison en David Holmgren zijn de twee Australische grondleggers van permacultuur. Permacultuur heeft geen vast gezicht. Observatie is de sleutel, zodat je bij de aanleg van je moestuin of bostuin zoveel mogelijk rekening houdt met de natuurlijke situatie en omstandigheden die op jouw locatie van toepassing zijn.

Meer lezen?

Uit het Super Zelfvoorzienend Moestuin Blog

 • Moestuin houden op balkon?
  Kun je moestuin houden op een balkon? Ja! Met wat creativiteit kun je veel oogsten van je balkon moestuin. Direct beginnen? In dit artikel alles voor een voorspoedige start.
 • Beste boek permacultuur kopen?
  Wat is het beste boek permacultuur? In deze top 10 de beste Nederlandse en Engelse permacultuur boeken voor beginner, hovenier en landbouwer.
 • Beste compostvork kopen?
  De beste compostvork kopen? Weet je dat ze zoiets ook wel een mestvork noemen. Zelf […]
 • Beste kweekkas kleine tuin kopen?
  Wat is de beste kweekkas voor de kleine tuin? Vergelijk hier de 6 beste broeikassen en kies de minikas voor jouw rijke oogst.
 • Eetbare tuin aanleggen?
  Eetbare tuin aanleggen: Wat heb je ervoor nodig? Waar begin je? Lees hier, hoe wij een stoeptuin omtoveren tot feestelijke kruiden-, fruit- en moestuin.

Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gebruiken wij om de website optimaal te laten functioneren en personaliseren. Lees meer hier meer over in onze cookies en privacyverklaring.