Wat is een praat cirkel?

Het kringesprek van de nieuwe tijd

Wat is een praat cirkel? Cover

wat is een praat cirkel

Het begrip cirkel hoor je steeds vaker. In de nieuwe tijd betekent een cirkel veel meer dan alleen een rondje op het papier. Nee, het is meer dan dat. Veel meer. Maar, wat is een praat cirkel dan eigenlijk?

Ik deel graag met je wat een cirkel is en wat het voor mij betekent.

Het is in ieder geval belangrijk om te weten, dat het begrip cirkel niet vast te definiëren is. En daarmee super persoonlijk in te vullen. Dit is gelijk het mooie van cirkels. Ze hebben allemaal hun eigen karakter.

Omschrijving van een praatcirkel

Met een cirkel bedoel in een praat cirkel. Een cirkel waarbij mensen in openheid bij elkaar zijn, waar oprechte aandacht voor iedereen is. En waar eerlijkheid, respect en liefde de basis vormen voor een situatie waarbij iedereen in openheid met elkaar delen kan.

Een cirkel kan een spirituele insteek hebben, maar dat hoeft niet. Het kan ook een kring gesprek zijn in een organisatie, waarbij de hiërarchische structuur totaal niet van belang is. Gelijkwaardigheid is namelijk ook een kenmerk van een cirkel.

Kenmerken van een cirkel

Kenmerken van een cirkel die steeds weer terug komen, en dus een algemeen beeld van dit nieuwe tijds begrip vormen zijn o.a.:

 • Openheid
 • Gelijkwaardigheid
 • Oprechtheid
 • Harmonie
 • Respect
 • Delen
 • Iemand volledig uit laten spreken en wachten op je beurt

Wat is het doel van een cirkel

Een cirkel kan verschillende doelen dienen. Het is afhankelijk van het doel, met wie je de setting organiseert, wie er deelneemt, waar het plaats vindt, etc.. Verbinding kun je wel als samenvattend doel geven aan het houden van een cirkel. Maar, er zijn uiteraard heel veel variaties op mogelijk.

Op het gebied van persoonlijke ontwikkeling kan het doel bijvoorbeeld therapeutisch zijn. In een therapeutisch, coachend of verbinding zijn. Met een doel dat deze kant op neigt sta je in principe open voor iedereen die hier mee bezig is.

Een cirkel kan ook een organisatorisch doel hebben: Zoals het soepel laten verlopen van communicatie en het oplossen van polarisatie in je organisatie. In dit geval heb je weinig aan buitenstaanders en gaat het om de mensen van de betrokken organisatie.

Wat is een mannen cirkel?

Een mannencirkel is een cirkel waaraan alleen mannen deelnemen. Dit heeft niets te maken met het afstand nemen van vrouwen. Nee, het heeft alles te maken met het herontdekken van de man in ieder.

Natuurlijk kan het karakter van een mannencirkel heel erg verschillen. Maar groot deel van het doel van een mannencirkel is door te breken uit het maatschappelijke beeld van wat een man moet zijn. En vanuit je eigen ware aard de wereld tegemoet te treden.

mannencirkel erken de god in jezelf
Erken de God in jezelf en elkaar met een mannencirkel

Wat is een vrouwen cirkel?

Logisch dat een vrouwencirkel alleen gericht is op vrouwen. Ik heb nog nooit een vrouwencirkel bijgewoond. En zal dat ook nooit doen. Aangezien ik man ben. Maar, in de basis is het hetzelfde, met 1 groot verschil. Het is uitsluitend voor vrouwen. Tijdens de cirkel gaan de vrouwen in verbinding met hun unieke kwaliteiten en elkaar. Ook met als doel om door het maatschappelijk beeld van vrouw zijn heen te breken en zichzelf in volle glorie te kunnen zijn.

vrouwencirkel erken de godin in jezelf
Erken de Godin in jezelf en elkaar bij een vrouwencirkel

Waarom doen we dit eigenlijk gescheiden van elkaar?

Wanneer beide geslachten met elkaar in een cirkel zijn, verandert de dynamiek. Het is heel bekrachtigend om met enkel je eigen geslacht te zijn. Zo is het makkelijker je eigen kracht te ontdekken en van hieruit opnieuw de ander tegemoet te treden en te verbinden.

Hoe kun je meedoen aan een mannencirkel, vrouwencirkel of spirituele cirkel?

Hoewel vrouwencirkels en mannencirkels steeds vaker voorkomen, is het niet altijd even makkelijk een cirkel in de buurt te vinden. Je kunt bijvoorbeeld Googlen op mannencirkel + woonplaats. Maar, als je niet in Amsterdam of Utrecht woont, wordt het wat moeilijker.

Een goed aanknopingspunt zou een spiritueel centrum in de buurt kunnen zijn.

Of…

Zelf een praatcirkel organiseren

Heb je iemand in je omgeving die hier misschien voor open staat? Dan kun je deze eens aanspreken. Wie weet, organiseer je in no-time je eigen mannencirkel. Qua materiaal heb je weinig nodig om te kunnen beginnen: Een veilige ruimte; binnen of buiten, waar je met elkaar kunt zijn. En wat te drinken en misschien eten.

Hoelang duurt een kringgesprek in het principe volgens de cirkel?

Deze vorm van een kringgesprek kan zo lang duren als je wilt. Maar, een uur is toch wel het minimale. Vaak zie je dat er een begintijd wordt afgesproken met een open einde, eventueel met een eindtijd als richtinggever. In sommige gevallen zie ik mijn vriendin ‘s ochtends om een uur of 11 weggaan, om in de nacht weer terug te komen.

Waarom een (spirituele) cirkel organiseren of meedoen?

Omdat er simpelweg een groeiende behoefte aan is. We leven met zijn allen steeds meer op eilandjes. Het is super belangrijk in verbinding te blijven met onszelf en elkaar. Vanuit een stevige verbinding met jezelf en anderen zijn echt wonderen mogelijk.

Dus waarom zou je eraan meedoen of organiseren?

 • Het bevordert je eigen persoonlijke ontwikkeling
 • Je ontmoet nieuwe mensen en legt nieuwe contacten
 • Je kunt alles bespreken waarmee je zit
 • Je leert je zelf op een nieuwe manier kennen
 • Je kunt antwoorden vinden op vragen waarmee je zit
 • Het is simpelweg heel bekrachtigend
 • En verrijkend
 • Het is leuk
 • Natuurlijk is het een cadeau aan jezelf

Wat heeft een praatcirkel met zelfvoorzienend leven te maken?

In een praatcirkel leer je jezelf goed kennen. Een deel van het doel van een praatcirkel is ook het herpakken van je eigen autoriteit. Autoriteit is iets wat we door de tijd heen buiten onszelf zijn gaan plaatsen. Wanneer je de autoriteit in jezelf erkend kun je vanuit deze basis veel sterker je zelfvoorzienende leven opbouwen.

En… Zelfvoorzienend leven doe je niet alleen. Samen met anderen sta je een stuk sterker. Met behulp van een cirkel ontmoet je misschien wel de mensen waarmee je prachtige dingen gaat creëren en beleven.

Ook kan een praatcirkel een goede start zijn voor een community of gemeenschap, omdat vertrouwen en wederzijds respect bijdragen aan een hechte groep. En met een hechte groep die de neuzen diezelfde kant op hebben staan. Kun je bergen verzetten.

Samenvatting: Wat is een praat cirkel?

Een praatcirkel is geen vastomlijnd begrip. Elke cirkel is uniek. Het is afhankelijk van de groep en het doel, hoe een cirkel eruit ziet. Het heeft wel een aantal gemeenschappelijke kenmerken zoals hierboven omschreven. De belangrijkste zijn: Openheid, gelijkwaardigheid, veiligheid. Dit alles om verbinding te kunnen creëren met jezelf en elkaar.

Een cirkel kan een goede start zijn voor een zelfvoorzienend leven of het leven in community, omdat je openheid met elkaar bent. En elkaar goed leert kennen. Hierdoor kun je een hechte groep vormen.

Zo was ik bijvoorbeeld erg blij met de ontmoeting met Bart Renear die in Roemenië een Anastasia Ecodorp wil beginnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zelfvoorzienend leven...

Wanneer begin jij?

blank

Nu met (tijdelijk) levenslang gratis toegang tot het kersverse Super zelfvoorzienend forum.

Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gebruiken wij om de website optimaal te laten functioneren en personaliseren. Lees meer hier meer over in onze cookies en privacyverklaring.