Wat is permacultuur?

Permacultuur voorbeelden en oorsprong

wat is permacultuur? Uitleg en voorbeelden

Wat is permacultuur? Duurzaam en natuurlijk
Permacultuur is meer dan alleen tuinieren

Permacultuur. Een super populair begrip, onder de duurzame tuinders. En de mensen die zelf een moestuin of voedselbos willen aanleggen. Maar, wat is Permacultuur?

In dit artikel een heldere en korte uitleg waarin je leert wat permacultuur nu eigenlijk is.

Wat betekent permacultuur

Permacultuur is een samengesteld begrip van verschillende woorden: permanente en agricultuur en permanente cultuur. Permacultuur betekent dus zoiets als op een duurzame en langdurige manier (agri)cultuur bedrijven. Hierbij gaat het er dus om dat alle betrokkenen er beter van worden: Natuur, dier en mens. Meestal is het verbouwen van fruit en groenten het eerste waaraan je denkt bij het begrip permacultuur, maar het is een holistische benadering. Je kunt dus permacultuur toepassen op verschillende levensgebieden.

Waar komt permacultuur vandaan?

Permacultuur wordt vaak in 1 adem genoemd met Bill Mollison. In de jaren 70 heeft deze Australische bioloog samen met zijn collega David Holmgren het begrip leven in geblazen. Zij onderzochten de relaties in de bossen van Tasmanië naar de belangrijkste ecologische principes. Uit hun bevindingen groeide de methode om functionele duurzame ecosystemen te creëren die we nu als permacultuur kennen.

Wat is permacultuur?

Nu je weet waar het begrip vandaan komt. Is de volgende stap makkelijk uit te leggen. Permacultuur is een methode om duurzame en functionele ecosystemen te creëren. Als eerste denk je dan aan je voedselvoorziening. Maar permacultuur is meer. Het behandeld ook watervoorziening, duurzaam bouwen en het creëren van duurzame bouwmaterialen. In het kort; alles wat te maken heeft met het creëren van een harmonieuze leefomgeving voor mens, dier en natuur.

Hieronder een plan van de lagen waarmee je rekening moet houden in je permacultuur tuin. Dit voor een zo natuurlijk mogelijk klimaat te creëren, dat zichzelf het beste in stand kan houden.

Permacultuur Bostuin boslagen voorbeeld
Bron: TCPermaculture.com

Permacultuur voorbeeld

Wat permacultuur is zie je natuurlijk het best in een afbeelding… Dat zegt ten slotte meer dan duizend woorden. Daarom, een paar voorbeelden waar permacultuur wordt toegepast. De eerste twee foto’s zijn van Ecolonie. Een eco-gemeenschap in de Vogezen waar ik een half jaar heb gewoond in 2015. De derde foto van deze permacultuur voorbeelden komt uit Zuid-Frankrijk waar ik een dag te gast was bij een kleine community. Natuurlijk heeft permacultuur meerdere gezichten. Het is volkomen naar wens en persoonlijke voorkeuren toe te passen. Daarom ziet een permacultuur project er altijd anders uit. Als gemeenschappelijk kenmerk hebben deze projecten, biodiversiteit, duurzaamheid en respect voor alle betrokkenen belangrijke aspecten zijn.

wat is permacultuur? Voorbeeld van groententuin
Permacultuur groententuin, verschillende gewassen zorgen voor een gezond klimaat
Permacultuur voorbeeld kruidentuin
Voorbeeld permacultuur kruidentuin.
Wat is permacultuur? Ook de juiste bouwmaterialen hier leem en stro
Permacultuur is ook de duurzame bouwmaterialen gebruiken. Hier leem en stro van eigen land

Permacultuur video voorbeeld: Sepp Holzer

Een autoriteit op het gebied van permacultuur is Sepp Holzer. Als afgestudeerd landbouwer begon hij in de bergen een boerenbedrijf. Zijn kennis van school schoot echter tekort. Hij gooide zijn boerenbedrijf over een andere boeg. En begon zijn bedrijf in te richten volgens permacultuur principes. Zijn resultaten zijn jaloersmakend voor collegaboeren uit de buurt. Zijn expertise en ervaring heeft hij in zijn boek over permacultuur: Holzer Permaculture samengevoegd.

Hieronder de trailer van een video over zijn werk.

Trailer Sepp Holzer Permacultuur

Boeken over Permacultuur

Je kunt wel raden dat er inmiddels heel wat boeken over permacultuur geschreven zijn. En dat het teveel is om het allemaal in dit artikel te benoemen. Daarom een aparte pagina waar je de beste permacultuur boeken vinden kunt.

Samenvatting: Wat is permacultuur?

Permacultuur is een methode van agricultuur die gericht is op duurzaamheid en harmonie. Het is het meest bekend van het tuinieren. Maar het kan in alle levensgebieden worden toegepast. Bill Mollison en David Holmgren zijn de twee Australische grondleggers van permacultuur. Permacultuur heeft geen vast gezicht. Observatie is de sleutel, zodat je bij de aanleg van je moestuin of bostuin zoveel mogelijk rekening houdt met de natuurlijke situatie en omstandigheden die op jouw locatie van toepassing zijn.

Meer lezen?

Uit het Super Zelfvoorzienend Moestuin Blog

 • Beste biologische potgrond kopen
  De Beste biologische potgrond kopen? Lees over de top 5. En je weet precies welke potgrond je het beste gebruiken kunt voor opkweken, rozen of azalea etc..
 • Beste kweekkas vensterbank kopen?
  Op zoek naar de beste kweekkas voor de vensterbank? Top 9 vensterbankkassen wel of niet verwarmd en verlicht. De beste minikas kopen? Gebruik de koopgids
 • Groenten Kweken op de Vensterbank
  Groenten kweken op de vensterbank? Een binnen moestuin is makkelijker dan je denkt. Maar, denk je aan alles? Alles over de beste groenten achter het raam.
 • Gereedschap voor moestuin: wat nodig?
  Welk gereedschap voor moestuin heb je echt nodig? 12 essentials met uitgebreide motivatie en uitleg. Het beste moestuingereedschap vind je hier.
 • Beste stekpotjes kopen?
  De beste stekpotjes kopen voor je moestuin? Plastic of biologisch afbreekbaar? Kies je voor duurzaamheid: vergeet dan turf! Wat dan wel? Lees, snel verder.

Zelfvoorzienend leven...

Wanneer begin jij?

blank

Nu met (tijdelijk) levenslang gratis toegang tot het kersverse Super zelfvoorzienend forum.

Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gebruiken wij om de website optimaal te laten functioneren en personaliseren. Lees meer hier meer over in onze cookies en privacyverklaring.