Berkey of Aqualine

Welk waterfilter is beter? 2024 [tip]

Gaat het om schoon drinkwater dan wil je het beste van het beste. Al snel kom je dan uit bij Berkey of Aqualine AQV / Aqualive. In 1 oogopslag zie je al dat deze twee zwaartekracht filters er heel anders uit zien. In deze vergelijking de AQV systems van Aqualine vs Berkey.

Wanneer kies je voor Berkey? En wanneer kies je voor Aqualine?

Aqualine | Aqualive AQV 12 Waterfilter glas

 • De waterfilter filtert protozoa, bacteriën en chemicaliën uit het water
 • Er worden 18 essentiële mineralen aan het water toegevoegd
 • Maakt basisch (alkalisch) water van gemiddeld pH 9 dat helpt actief bij het ontzuren van je lichaam
 • De 1200 Gauss magneetkraan laat het water wervelen zoals in een waterval of beekje en zorgt voor zogenaamd hexagonaal water, daardoor kan het water beter door je cellen worden opgenomen.
 • Het heeft jaarlijks iets aan onderhoud nodig. Met de Berkey kun je langer vooruit.
 • Hoogte: 56 cm
 • Diameter: 32 cm
 • Materiaal: Kunststof en glas
 • Schoon drinkwater reservoir: 8 Liter. + vulbak 4 liter.
 • Prijs: 229,- / 239,-
Direct bekijken
optimaalwater.nl
Laatste update: 30 december 2023 - 3:39 am

Big Berkey Waterfilter

Big Berkey Waterfilter

 • Zuivert 99,9999% van de schadelijke stoffen uit het water
 • Zuivert: Virussen, Zware metalen, Cysten, Pesticiden, Medicijnresten, Parasieten, Schadelijke bacteriën uit het water
 • De levensduur is zo’n 9 jaar. Uitgaande van een verbruik van 50 liter per week. De levensduur is namelijk 20.700 liter
 • Filtert ook water uit sloot, of van beek langs industrieterrein tot zuiver drinkwater
 • Filtert geen ijzerhoudend water, hiervan raken de filters snel vol. Het verkort de levensduur aanzienlijk.
 • Diameter: 20,32 cm
 • Materiaal: RVS
 • Schoon drinkwater reservoir: 8,5 Liter.
 • Prijs: +/- 439,-
Direct bekijken
offgridcentrum.nl
Laatste update: 30 december 2023 - 3:38 am

Waarin zijn Berkey en Aqualine gelijk?

Zwaartekracht filter

In beide gevallen heb je te maken met een zwaartekracht water filter. Dit betekent dat je geen elektriciteit nodig hebt, om je waterfilter te laten lopen. Het is de zwaartekracht die het water door de filters heen trekt. En zuivert.

Vergelijkbare filterkwaliteit

In beide gevallen gaat het proces van water filteren traag. Hierdoor hebben de filters lang de tijd om zoveel mogelijk vuil uit je water te filteren. De filterkwaliteit van je drinkwater is in beide gevallen ruim 90%<.

Goede smaak

In beide gevallen smaakt je water een stuk beter als het kraanwater of buitenwater dat je wilt fitleren. Water uit de Aqualine of Berkey is top!

Eenvoudig in montage en gebruik

Zowel de Berkey filters als de AQV filters van Aqualine of Aqualive zijn eenvoudig te monteren. In feite is het niet meer dan een kraantje bevestigen op de juiste manier in de uiteindelijke opvangbak. En de filters op de juiste manier in je systeem bevestigen. Hier is geen of nauwelijks gereedschap nodig. Activeer de waterfilters, stapel de reservoirs op elkaar. En klaar. Je sytsteem is up and running. In zo’n 15 minuten.

Verschillende modellen in vergelijkbare formaten

Beide merken hebben verschillende formaten waterfilters in het assortiment. Je kunt er dus al terecht als alleenstaande, twee-persoonshuishouden, of voor een heel gezin. Wel is het zo dat Berkey uiteindelijk twee modellen heeft, die echt groot zijn voor groepen vanaf 6 personen. Daar houdt het bij Aqualine zo’n beetje op. Tenzij je het water vaker bijvult natuurlijk.


Big Berkey Waterfilter
Direct bekijken
offgridcentrum.nl
Laatste update: 30 december 2023 - 3:38 am

Berkey vs Aqualine | De verschillen

Zoals je op het eerste gezicht ziet, zijn de verschillen voor het oog nogal groot. De verschillen zie je natuurlijk ook terug in je uiteindelijke drinkwater.

Herkomst

Herkomst Berkey

Berkey komt uit de VS en benadert het water zuiveren heel puur en technisch. Het bedrijf heeft als doel het schoonste water te filteren. Dit zie je terug in het resultaat. De Black Berkey filterelementen hebben een nieuwe norm voor waterfilters neergezet.

Herkomst Aqualine

De AQV systemen van Aqualine en Aqualive komen uit Zuid Korea. Het Oosterse gedachtegoed dat over het algemeen alles holistisch bekijkt zie je terug in dit systeem. Niet alleen haalt dit filtersysteem heel veel uit je water. Het voegt er ook iets aan toe, zodat je drinkwater haar oorspronkelijke structuur weer hersteld.

Filter capaciteit en levensduur

Levensduur Black Berkey filterelementen

Koop jij een Berkey voor het filteren van je water, dan zit je gelijk voor zo’n 9 – 10 jaar goed. De filter capaciteit van de Black Berkey filterelementen (Deze zijn het zelfde voor elk Berkey systeem) is zo’n 27.350 liter per set van twee. Dat betekent dat je er bij gemiddeld gebruik van zo’n 38 liter per week zo’n 600 weken mee vooruit kunt.

Het enige waar je af en toe mee van doen hebt, is het onderhoud om je reservoirs schoon te houden. En eventueel je filter op te poetsen.

Levensduur Aqualine waterfilter elementen

Met een AQV filter van Aqualine of Aqualive, heb je iets vaker je filters te vervangen. De filtercapaciteit van het 4 staps AQV waterfilter van Aqualine is namelijk 2.000 liter. Dit filter je er op ongeveer een jaar doorheen.

Stel dat je deze 2.000 liter niet haalt. Dan dien jij je filter sowieso na een jaar te vervangen, omdat de actieve kool zijn werking heeft verloren.

Filter kwaliteit

Berkey heeft met zijn filters de standaard naar een niveau getild. Het filter water voor minimaal 99,99% Het presteert verreweg het beste op alle testen. Hierin staat Berkey simpelweg met kop en schouders boven de rest.

Dus ook boven Aqualine. Aqualine filter je water ook goed, en zit op verschillende testresultaten ook op de 99,99%<

Maar, simpelweg niet op alles. Gemiddeld ligt het net een paar procent lager.

Alleen filteren of ook vitaliseren?

Aqualine

Hier komen we dan ook direct bij de meerwaarde van de Oosterse denkwijze. De systemen van Aqualine / Aqualive bestaan uit meer dan alleen een waterfilter. In de opvangbak van het AQV systeem vind je met zilver geïmpregneerde mineraal stenen, deze mineraliseren je water.

Daarnaast kun je via een Ph-ring in het water de zuurtegraad van je drinkwater +/- 1,5 punt beïnvloeden.

In het kranatje van de AQV systemen vind je dan ook nog een paar magneten. Deze wervelen het water, wanneer je het tapt. Dit helpt je water te herstellen naar de oorspronkelijke structuur.

Berkey

Bij Berkey blijft het puur sec bij super schoon gefiltert water. Dit is waarin het bedrijf toonaangevend is.

Houdbaarheid van het gefilterde water

Het zilver in de geïmpregneerde mineraal stenen werken antibacteriaal, daarnaast is de blauwe (glazen of kunststof opvangbak, dit kun je kiezen) UV-werend. Je water kun je gerust een paar weken laten voor wat het is.

Een stuk langer dan het gefilterde water in je Berkey systeem. Dat moet je, afhankelijk van het weer, als het een paar dagen stil staat toch echt wel vervangen.

Materiaal en uiterlijk

In het geval van Berkey heb je een RVS systeem. Zonder vingerafdrukken heb je hier een glimmend pareltje aan op het aanrecht, of ergens in je kantine.

De filtersystemen van Aqualine / Aqualive zijn van wit kunststof met een blauw glazen (of kunststof) opvangbak. Deze systemen hebben een wat vriendelijkere en zachte uitstraling. Je ziet ze dan ook geregeld terug in spritiuele centra.

big berkey waterfilter review berkey in keuken
Big Berkey in de keuken
Aqualive Waterfilter review - AQV 12 op dienblad
Aqualine waterfilter in de keuken

Prijs | Welk waterfilter is goedkoper? Berkey of AQV Aqualine | Aqualive

Welk waterfilter is goedkoper? Als je naar de aanschafprijs kijkt. Dat lijkt Aqualine al snel te winnen.

Ik kijk hier naar twee in formaat vergelijkbare systemen:

Aanschafprijs

Prijs Berkey Big: 439,-

Prijs Aqualine of Aqualive AQV12: 279,-

Onderhoudskosten: Het vervangen van de filters

Berkey: Na 9 – 11 jaar 176,- voor een set nieuwe Black Berkey filtersysteem

Aqualine: Jaarlijks 82,- voor een nieuw 4 staps filter. De mineraal stenen e.d. moet je daarbij nog na ongeveer 3 jaar vervangen.

Reken je alleen met het vervangen van de filters, dan kost heeft het Aqualine filter je na 10 jaar ruim € 1.000,- gekost.

En de Berkey € 615,-

Op de lange termijn is Berkey dus goedkoper.


Big Berkey Waterfilter
Direct bekijken
offgridcentrum.nl
Laatste update: 30 december 2023 - 3:38 am

Welk filter is beter geschikt voor verschillende situaties

Welk filter is beter geschikt voor preppen? Aqualine of Berkey

Dankzij de lange levensduur van de filters kies ik voor de Berkey, wel moet je er rekening mee houden, dat er geen ijzerhoudend water door het systeem kan, dan gaat het snel stuk.

Welk water filter is beter geschikt voor off grid? Berkey of Aqualine

Beide waterfilter merken zijn prima voor off grid gebruik.

Welk waterfilter is beter geschikt voor een gezondheidscentrum?

In een gezondheidscentrum, yogastudio, etc, wil je misschien mee dan alleen schoon water. Het vitaliserende en mineraliserende van de Aqualine systemen is hier zeker van meerwaarde.

Conclusie: Wie is er beter, Berkey of Aqualine?

Onderaan de streep is het een feit dat Berkey ver boven de concurrentie uisteekt met de filterkwaliteit en levensduur van zijn waterfilters.

Aqualine welke ook heel goede resultaten levert, doet aan de andere kant weer iets extra’s. Het kijkt holistisch naar water en dit zie je terug in, het mineraliseren en vitaliseren van je water.

Kijk je naar de kosten, dan is de Berkey op de lange termijn goedkoper.

Maar, wat je het mooiste vind? Dat moet je toch echt zelf kiezen. Glimmend Rvs als een pareltje in je keuken of kantine. Of de zachtheid van wit met een blauw reservoir. Beide zijn het mooie systemen. Het is aan jou te kiezen wat je het mooiste vind.

Kom je er uit?

Meer weten over Berkey en de verschillende modellen?

Of wil je meer weten over mijn ervaringen met de AQV filters van Aqualine | Aqualive?

Je kunt natuurlijk ook een reactie geen.

 • De waterfilter filtert protozoa, bacteriën en chemicaliën uit het water
 • Er worden 18 essentiële mineralen aan het water toegevoegd
 • Maakt basisch (alkalisch) water van gemiddeld pH 9 dat helpt actief bij het ontzuren van je lichaam
 • De 1200 Gauss magneetkraan laat het water wervelen zoals in een waterval of beekje en zorgt voor zogenaamd hexagonaal water, daardoor kan het water beter door je cellen worden opgenomen.
 • Het heeft jaarlijks iets aan onderhoud nodig. Met de Berkey kun je langer vooruit.
 • Hoogte: 56 cm
 • Diameter: 32 cm
 • Materiaal: Kunststof en glas
 • Schoon drinkwater reservoir: 8 Liter. + vulbak 4 liter.
 • Prijs: 229,- / 239,-

Nu bekijken bij:

optimaalwater.nl
bol.com
Laatste update: 30 december 2023 - 3:39 am
 • Zuivert 99,9999% van de schadelijke stoffen uit het water
 • Zuivert: Virussen, Zware metalen, Cysten, Pesticiden, Medicijnresten, Parasieten, Schadelijke bacteriën uit het water
 • De levensduur is zo’n 9 jaar. Uitgaande van een verbruik van 50 liter per week. De levensduur is namelijk 20.700 liter
 • Filtert ook water uit sloot, of van beek langs industrieterrein tot zuiver drinkwater
 • Filtert geen ijzerhoudend water, hiervan raken de filters snel vol. Het verkort de levensduur aanzienlijk.
 • Diameter: 20,32 cm
 • Materiaal: RVS
 • Schoon drinkwater reservoir: 8,5 Liter.
 • Prijs: +/- 439,-

Nu bekijken bij:

offgridcentrum.nl
berkeyexpert.nl
prepz.nl
bol.com
Laatste update: 30 december 2023 - 3:38 am

Nu bekijken bij:

optimaalwater.nl
bol.com
Laatste update: 30 december 2023 - 3:39 am

Nu bekijken bij:

offgridcentrum.nl
berkeyexpert.nl
prepz.nl
bol.com
Laatste update: 30 december 2023 - 3:38 am

Nu bekijken bij:

optimaalwater.nl
bol.com
Laatste update: 30 december 2023 - 3:39 am

Nu bekijken bij:

offgridcentrum.nl
berkeyexpert.nl
prepz.nl
bol.com
Laatste update: 30 december 2023 - 3:38 am
Meer lezen in deze categorie:

14 reacties

 1. zijn er ook mogelijkheden om het water te mineraliseren bij de Berkey. bijvoorbeeld om wat opgelost Keltisch zeezout toe te voegen?

  1. Hoi Nicole,

   Aangezien je met een vrij eenvoudig systeem zit, waarbij je twee water reservoirs op elkaar hebt gestapeld, kun je dit zeker doen. Maar, aangezien je met een rvs te maken hebt, zou ik er niet snel zou oid aan toevoegen.

   Je zou eens kunnen kijken naar de systemen van AQV: Aqualive bijvoorbeeld. In dit systeem is er een oplossing om je water te mineraliseren en vitaliseren.

 2. Ijzerhoudend water komt niet van de kraan toch? Dus dan is het geen probleem als je de Berkey voor thuis met kraanwater gebruikt klopt dat?

 3. Je zou dan dus eigenlijk ze beide willen hebben. Eerst door de Berkey alle troep er volledig uit en daarna dat gefilterde water door de Aqualine om het te mineraliseren en te vitaliseren.

  1. Hey Pascal,

   Zo lijkt het op het eerste gezicht wel. Inmiddels ben ik nog dieper de waterfilter materie in gedoken.

   Zodoende ben ik er opnieuw anders naar gaan kijken. Uiteindelijk gaat het om het filterelement en minder om wat er getest en bewezen wordt …

   In het geval van Berkey, heb je een actieve koolfilter, de portiegrootte erbij is mij nog steeds onbekend.

   Dit blijft voor mij een groot geheim.

   Dit neemt niet weg, dat het simpelweg een goed systeem is. Dat je water goed schoon filtert.

   Het zelfde geldt voor AQV, Aqualine en Aqualive…. Verschillende namen, zelfde product.

   Hierbij is het voornaamste filterende deel de keramische bol en het actieve kool.

   Portiegrootte, is hierbij volgens de gangbare norm… Goed dus.

   Maar, verder doet het wat “extra” met het meerstapsfilter e.d..

   Linksom of rechtsom: je drinkt een stuk zuiverder water, dan uit de kraan, sloot of regenton.

   Maar, mijn voorkeur gaat uit naar de Koreanen, met de holistische benadering van schoon water. In andere woorden: een filter van AQV, Aqualine of Aqualive.

   Ik hoop dat je hiermee geholpen bent. En je een goede keuze kunt maken.

   💦😊

 4. Hallo,

  Ik lees dat de PH waarde van Aqualine 9 is. Dat is super. Toch ben ik meer geneigd om een Berkey filter aan te kopen.
  Ik wil wel graag weten wat de PH is van het water dat met de Berkey gefilterd wordt. Is er iemand die dat weet? Hoe kan je hier van op aan?

  Sanne

  1. Hey Sanne,

   De PH Ring welke je extra bij je Aqualine/ Aqualive Filter kopen kunt, kan de waarde met enkele punten veranderen. De Berkey heeft deze ring niet. Het Berkey waterfilter bestaat enkel uit een actieve kool filter. Dit filtert je water goed schoon. De AQV (Aqualine, etc) filter systemen hebben een meerstapsfilter systeem, waarbij je water eerst door een keramische bol gefilterd wordt om vervolgens door de actieve kool te gaan. En vervolgens nog wat extra stappen. Beide doen het goed. Maar, Berkey doet ipc niets aan de ph-waarde. Al is mij niet bekend of het filteren dmv actieve kool hier invloed op hebben kan.

 5. Goedemorgen, Heb ik goed begrepen dat als ik 3 weken op vakantie ga, de Berkley leeg moet zijn en de Aqueline niet? Kan je aangeven wat ik dan bij beide moet doen. Alvast Bedankt Mvrg Han

  1. Hey Han,

   Dankzij de Zilver geïmpregeneerde stenen en het blauwe UV werende glas zou het met een Aqualine filter inderdaad moeten kunnen.

   Bij Berkey wordt aangeraden bij tijdelijk niet-gebruik de elementen in koelkast te leggen.

 6. Beste wouter, bedankt voor je mooie blog. Ik zou graag willen weten hoe de filters het met fluoride doen. Zoals ik begrijp filtert de Berkey geen fluoride en moet je daar aparte extra filters voor bij kopen. Klopt dit en hoe zit dit bij Aqualine?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gebruiken wij om de website optimaal te laten functioneren en personaliseren. Lees meer hier meer over in onze cookies en privacyverklaring.