Berkey waterfilter Review

Travel, Big, Royal, Imperial, Crown

Berkey Waterfilter review | Cover
Navigeer snel
  1. Berkey Watefilter review (Samenvatting)
  2. Wat is een Berkey waterfilter?
  3. De Verschillende Berkey waterzuiveraar modellen
  4. Travel berkey review
  5. Big berkey review
    1. Big Berkey specificaties
    2. Big Berkey ervaring
  6. Royal berkey review
  7. Imperial berkey review
  8. Crown berkey review
  9. Wat zijn de verschillen?
  10. Waarin zijn ze gelijk?
  11. Welke Berkey waterfilter is het beste?
    1. Welke Berkey filter systeem kan ik het beste kopen? De kieswijzer
  12. De Berkey Filterkwaliteit
    1. Black berkey waterfilter elementen: Het hart van je filtersysteem
    2. De nieuwe norm
    3. Kleurstoffen filteren
    4. Wat filteren de Black Berkey elementen?
    5. Hoe lang gaat een Black berkey filter mee?
    6. Help! Mijn Berkey waterfilter loopt niet door
    7. Waarin is black berkey beter dan de rest?
  13. Berkey waterfilter: hoe werkt het?
    1. Hoe filteren de Black Berkey filter-elementen?
  14. Handleiding Berkey installeren
  15. Berkey waterfilter schoonmaken
    1. Opbergen van Black Berkey waterfilter elementen
  16. De voordelen van een Berkey water filtersysteem
  17. Berkey Nadelen
  18. Berkey waterfilter onzin?
  19. Berkey waterfilter test
    1. Professionele test
    2. Mijn eigen smaaktest
  20. Berkey waterfilter gezond
    1. Berkey waterfilter mineralen
  21. Alternatief Berkey waterfilter
    1. Berkey vs Aqualine
    2. Berkey vs Berkefeld
  22. Berkey waterfilter ervaringen
    1. Big Berkey ervaring
    2. Nog een Berkey ervaring
  23. Berkey waterfilter prijs
    1. Prijsvergelijking
  24. Berkey waterfilter aanbieding
  25. Waar kun je Berkey waterfilter kopen in Nederland en België?
  26. Berkey gebruikerstips
  27. Berkey waterfilter FAQ
    1. Wanneer Black Berkey waterfilter vervangen?
    2. Wat is het goedkoopste berkey waterfilter?
    3. Is de Berkey standaard nodig?
    4. Kun je regenwater met Berkey filteren?
    5. Help! Mijn berkey kraantje lekt, hoe los ik dit op?
  28. Bronvermelding

Ben je eenmaal gewend aan gefilterd water, dan ken je het verschil. Je proeft het, je voelt het. Zo was ik niet lang geleden op bezoek bij nieuwe vrienden en was ik blij verrast met de smaak van heerlijk gefilterd kraanwater. De glimmende Travel Berkey pronkte op zijn plekje in deze yurt.

Is een Berkey waterfilter werkelijk goed? Of is het allemaal maar onzin? Voor mij is het glashelder. In dit Berkey waterfilter review lees je precies, waarom water filteren een goed (en noodzakelijk) idee is. En waarom Berkey de uitgelezen winnaar is wat betreft de water filter kwaliteit.

No worries. Misschien wel net als jij, ben ik kritisch. En vergelijk ik berkey ook met twee andere toonaangevende waterfilter systemen.

Er is veel dat ik met je delen wil in dit Berkey review van ruim 4.800 woorden. Je leest namelijk over al de modellen: Travel, Big, Royal, Imperial en Crown. Dus we steken van wal.

🤔 Dus, ook als je nog niet duidelijk hebt, welk model het beste is, ben je hier aan het goede adres.

Berkey Watefilter review (Samenvatting)

Met een Berkey waterfilter haal je topkwaliteit in huis, waarmee je 9 jaar vooruit kunt. De levensduur van deze filterelementen is gigantisch in vergelijking tot andere filtersystemen, meestal is het namelijk 1 jaar. De smaak van het gefilterde water is heerlijk. Berkey heeft de watertests tot en volgend niveau getild. De prijs ligt wat hoger van deze systemen. Maar op de lange termijn valt dit eigenlijk allemaal wel mee, omdat je niet jaarlijks nieuwe filters hoeft te kopen. Tot noch toe ben ik alleen maar positieve verhalen over deze prachtig glimmende rvs pronkstukken tegengekomen.

blank

Big Berkey Waterfilter

Meest gekozen door 1 en 2 persoonshuishoudens
  • Zuivert 99,9999% van de schadelijke stoffen uit het water
  • Zuivert: Virussen, Zware metalen, Cysten, Pesticiden, Medicijnresten, Parasieten, Schadelijke bacteriën uit het water
  • De levensduur is zo’n 9 jaar. Uitgaande van een verbruik van 50 liter per week. De levensduur is namelijk 20.700 liter
  • Filtert ook water uit sloot, of van beek langs industrieterrein tot zuiver drinkwater
  • Filtert geen ijzerhoudend water, hiervan raken de filters snel vol. Het verkort de levensduur aanzienlijk.
  • Diameter: 20,32 cm
  • Materiaal: RVS
  • Schoon drinkwater reservoir: 8,5 Liter.
  • Prijs: +/- 439,-
Naar laagste prijs
offgridcentrum.nl
Laatste update: 23 mei 2022 - 2:28 am

Wat is een Berkey waterfilter?

Berkey noemt zichzelf ook wel de Gold Standard als het om waterzuivering gaat. Niet gek, het Amerikaanse merk haalt de beste testresultaten uit laboratorium onderzoek. Zij scoren resultaten van 99.9%< op de meeste tests.

Het bedrijf fabriceert al decennia lang dezelfde herkenbare rvs waterfilters, die in verschillende maten te verkrijgen zijn. Voor elke situatie alleenwonend, gezin of kantoor is wel een passend model te vinden.

Een groot voordeel aan de waterzuiveringsinstallaties van Berkey is het hart: de black berkey elementen. Ondanks de verschillende maten van de installaties, is er maar model 1 filterelement. Afhankelijk van het model dat je kiest (travel, bit, crown of een andere) kun je eenvoudig 1, 2 of meerdere elementen installeren.

Berkey staat bekend om de extreem lange levensduur van de filterelementen.

1 element kan namelijk 11,350 liter water filteren. In levensduur in tijd komt dit neer op ongeveer 9 jaar met het juiste aantal black berkey elementen voor je gemiddelde verbruik.

De systemen hebben geen energie nodig, omdat ze op zwaartekracht werken. Je kunt ze dus overal gebruiken. Ook off grid in bijvoorbeeld je caravan of camper.

Het is dus logisch dat Berkey één van de meest verkochte merk ter wereld is, wereldwijd wordt het aanbevolen door verschillende gezondheidstijdschriften, laboratoria en onafhankelijke gezondheidswebsites. En dat iedereen er tevreden mee is.

Wat is een Berkey waterfilter
Een Berkey waterfilter

De Verschillende Berkey waterzuiveraar modellen

Naast de rvs uitvoeringen heeft Berkey twee kleinere modellen die geschikt zijn voor op reis. Deze hebben als enige een ander uiterlijk, omdat ze van kunststof zijn. Dit zijn de Berkey Go en de Berkey Light.

De overige waterfiltersystemen van Berkey zijn van rvs. Naast de capaciteit van het systeem, verschilt de snelheid van het waterfilter.

Dit heeft te maken met de zwaartekracht. Hoe meer water er in een filter zit, hoe meer druk er op de filters staat. Hoe sneller het water doorloopt. In combinatie met het grotere aantal filters dat je in een grotere Berkey kunt plaatsen, filteren deze dus sneller.

Dit zijn de modellen:

ModelCapaciteitBlack Berkey elementenAantal personen
Travel Berkey6 literMax. 2 | Geleverd met 21-2
Big Berkey8,5 literMax. 4 | Geleverd met 21-4
Royal Berkey12,3 literMax. 4 | Geleverd met 22-6
Imperial Berkey17 literMax. 6 | Geleverd met 24-8
Crown Berkey22,7 literMax. 8 | Geleverd met 46-12
Berkey Modellen | Inhoud | Aantal filterlementen | Geschikt voor

Travel berkey review

De naam zegt het al: De travel berkey is ideaal voor op reis. Niet voor in de backpack, maar wel voor in de camper of caravan. Dankzij het kleine formaat is hij geschikt voor (reizende) huishoudens van 1 tot 2 personen. Dankzij zijn formaat is er voor dit systeem altijd wel een plekje te vinden.

Travel Berkey specificaties

  • Inhoud voor 6 liter
  • Standaard geleverd met 2 Black Berkey filterelementen
  • Elk Black Berkey element filtert maximaal 11.350 liter water
  • Bij gemiddeld 38 liter per week is dat gelijk aan meer dan 600 weken
  • Zeer duurzaam, gepolijst AISI 304 roestvrijstaal
  • Filtert 10,4 liter per uur met 2 elementen
  • Hoogte: 46 cm
  • Diameter: 19 cm
beste waterfilter camper kopen nr2 Berkey

Travel Berkey Waterfilter

Ideaal voor camper, klein wonen en onderweg
Naar laagste prijs
prepz.nl
Laatste update: 23 mei 2022 - 2:28 am

Big berkey review

De Big Berkey zie je het vaakst terug in kleine gezinnen. Wanneer je ook gefilterd water wil gebruiken om te koken en thee te zetten, is de Big prima voor 1 of 2 persoonshuishoudens. Of in werkruimtes waar weinig mensen werken. Ideaal bedient dit een groep mensen op schoon drinkwater tot 4 personen.

Big Berkey specificaties

  • Inhoud voor 8,5 liter
  • Standaard geleverd met 2 Black Berkey filterelementen
  • Uitbreidbaar tot 4 Black Berkey filterelementen
  • Elk Black Berkey element filtert maximaal 11.350 liter water
  • Bij gemiddeld 38 liter per week is dat gelijk aan meer dan 600 weken
  • Zeer duurzaam, gepolijst AISI 304 roestvrijstaal
  • Filtert 13,3 liter per uur met 2 elementen
  • Filtert 26,6 liter per uur met 4 elementen
  • Hoogte: 50 cm
  • Diameter: 21,5 cm
blank

Big Berkey Waterfilter

Meest gekozen door 1 en 2 persoonshuishoudens
Naar laagste prijs
offgridcentrum.nl
Laatste update: 23 mei 2022 - 2:28 am

Big Berkey ervaring

Hier wil ik graag een dierbare de ruimte geven om haar ervaring met de Big Berkey te delen:

Ik gebruik nu sinds driekwart jaar de Big Berkey Waterfilter. Deze waterfilter is geschikt voor 2 personen/kleine huishoudens. Ik woon zelf alleen en ik vind dit formaat erg fijn voor mijzelf. Ik kan me voorstellen dat wanneer ik met 2 of 3 personen zou wonen, de waterfilter weer erg snel leeg is en je moet blijven bijvullen. Maar nu drink ik wellicht ook meer water dan gemiddeld 😉

Ik gebruik het voor het drinken van water, thee zetten en regelmatig kook ik ook mijn eten in het water uit de Berkey Waterfilter.

Ik vond het best lastig om de waterfilters te activeren. Hiervoor heb je flink kracht nodig. Maar met behulp van wat mannenkracht, is het gelukt. Je kan er geloof ik ook een apart pompje voor kopen, waardoor het activeren van de filters een stuk minder kracht zou kosten. Wanneer ze eenmaal geactiveerd zijn, is het een fluitje van een cent om de waterfilter te gebruiken. Er is weinig onderhoud, behalve één keer in de maand het onderste vat een keertje schoonmaken met een sopje.

Ik vind het water heerlijk; het smaakt zacht en het geeft me een ontspannen gevoel. Ik heb zeker het gevoel dat ik gezuiverd water drink, sinds ik de Berkey Waterfilter gebruik. Ook andere mensen die bij mij op bezoek komen geven aan dat ze het water lekker vinden.

Ik zou de Berkey waterfilter zeker aanraden aan andere mensen (dat heb ik ook al gedaan 😉). Ik ben er blij mee en tevreden over.

big berkey waterfilter review berkey in keuken
Berkey Big in de keuken

Royal berkey review

De Royal Berkey zul je het vaakst tegenkomen in gezinssituaties, waarbij je als gezin niet groter bent dan 6 personen. Optimaal is dit formaat voor een gezin tot 4 personen, zodat je niet gelijk verlegen zit om gefiltert water, wanneer je extra bezoek hebt, zoals spelende kinderen. Of een keer een verjaardag. Alhoewel het in deze situaties handig kan zijn om vooraf al wat water in (glazen) flessen te tappen.

Royal berkey specificaties

  • Inhoud voor 12,3 liter
  • Standaard geleverd met 2 Black Berkey filterelementen
  • Uitbreidbaar tot 4 Black Berkey filterelementen
  • 1 Black Berkey element filtert maximaal 11.350 liter water, standaard komt het systeem met 2 Black berkey elementen.
  • Bij gemiddeld 38 liter per week is dat gelijk aan meer dan 600 weken
  • Zeer duurzaam, gepolijst AISI 304 roestvrijstaal
  • Filtert 15,1 liter per uur met 2 elementen
  • Filtert 30,2 liter per uur met 4 elementen
  • Hoogte: 58,4 cm
  • Diameter: 24 cm
blank

Royal Berkey Waterfilter

Meest gekozen door gezinnen met +/- 2 kinderen
Naar laagste prijs
offgridcentrum.nl
Laatste update: 23 mei 2022 - 2:28 am

Imperial berkey review

De Imperial is ideaal voor grotere gezinnen. Je zult niet snel mis pakken. Als gezin met max. 2 kinderen heb je altijd voldoende heerlijk helder water, ook voor het koken. Ook is dit formaat geschikt voor kleinere kantoren. Het beste kun je deze gebruiken voor groepen van 4 tot 8 personen.

Imperial berkey specificaties

  • Inhoud voor 17 liter
  • Standaard geleverd met 4 Black Berkey filterelementen
  • Uitbreidbaar tot 6 Black Berkey filterelementen
  • Elk Black Berkey element filtert maximaal 11.350 liter water
  • Bij gemiddeld 38 liter per week is dat gelijk aan meer dan 600 weken
  • Zeer duurzaam, gepolijst AISI 304 roestvrijstaal
  • Filtert 41,5 liter per uur met 4 elementen
  • Filtert 62,5 liter per uur met 6 elementen
  • Hoogte: 66 cm
  • Diameter: 25,5 cm

Crown berkey review

De Crown Berkey is een geschikt waterfilter voor groepen en grotere gezinnen. Dit formaat is het best geschikt voor groepen van 6 tot 12 personen. Als gezin met 2 of meer kinderen heb je dus altijd genoeg drinkwater, water om te koken en voor eventueel bezoek. De Crown Berkey komtt in Yoga ruimte, kantoor of lerarenkamer perfect tot zijn recht.

Crown Berkey Specificaties

  • Inhoud voor 22 liter
  • Standaard geleverd met 4 Black Berkey filterelementen
  • Uitbreidbaar tot 8 Black Berkey filterelementen
  • Levensduur per element bij gemiddel gebruik van 38 liter per week: 600 weken
  • Zeer duurzaam, gepolijst AISI 304 roestvrijstaal
  • Filtert 49,1 liter per uur met 4 elementen
  • Filtert 73,8 liter per uur met 6 elementen
  • Filtert 98,4 liter per uur met 8 elementen
  • Hoogte: 76,2 cm
  • Diameter: 28 cm
blank

Crown Berkey Waterfilter

De Parel voor elke retraite plek, kantoor of kantine
Naar laagste prijs
prepz.nl
Laatste update: 23 mei 2022 - 2:28 am

Wat zijn de verschillen?

  • Formaat en volume
  • Maximaal te plaatsen Black Berkey Filter elementen
  • Doorloopsnelheid
  • Prijs

Door het grotere volume zie je ook dat de filtersnelheid per uur toeneemt. Dit is heeft te maken met het gewicht van het water; hoe zwaarder hoe liever het naar beneden wil, door het filter. En het aantal black berkey filterelementen.

Waarin zijn ze gelijk?

Of je nu een Berkey travel, big, royal imperial of crown kiest, op het belangrijkste vlak presteren deze systemen allemaal even goed: de filterkwaliteit van je drinkwater. Dankzij het universele element is dit altijd hetzelfde.

Een tweede kenmerk waarin de systemen gelijk zijn, is dat het om zwaartekracht filterystemen gaat. Je stapelt dus simpelweg de twee reservoirs op elkaar, en vult het bovenste met water. De zwaartkracht stuwt het water door de filters naar het onderste reservoir. Van hieruit kun jij het filter tappen. Makkelijk toch?

Welke Berkey waterfilter is het beste?

Dit zou je nu moeten kunnen beantwoorden: Er is niet een systeem beter dan de andere. Je koopt sowieso kwaliteit en schoon drinkwater voor een periode van ongeveer 9 jaar bij gemiddeld gebruik. De verschillende modellen onderscheiding zich enkel in formaat en doorloopsnelheid.

Welke Berkey filter systeem kan ik het beste kopen? De kieswijzer

Dit maakt de keuze welke Berkey het beste voor jou is vrij makkelijk. Je telt simpelweg het aantal personen dat je wilt bedienen. Afhankelijk daarvan kies je het systeem dat daarbij past:

  • Hoeveel personen wil je bedienen?
    • 1 – 2 personen: Travel Berkey
    • 1 – 4 personen: Big Berkey
    • 2 – 6 personen: Royal Berkey
    • 4 – 8 personen: Imperial Berkey
    • 6 – 12 personen: Crown Berkey

De Berkey Filterkwaliteit

Hoe schoon filter Berkey jouw drinkwater? Dankzij het universele filterelement, de black berkey maakt het niet uit welke filter je koopt. Tenminste niet voor de kwaliteit van je gezuiverde water. Deze is namelijk altijd hetzelfde.

Je drinkwater met een filter van één van deze systemen zal:

  • voor meer dan 99,9% vrij zijn van virussen, bacteriën en parasieten,
  • vrij zijn van bestrijdingsmiddelen en medicijnresten tot zo’n niveau dat het niet meer meetbaar is,
  • en de zware metalen zullen tot een minimum beperkt. 95% hiervan wordt verwijdert. (Maar kies je voor fluoride en arsenicum filters dan haal je hier zelfs de 100%)

Black berkey waterfilter elementen: Het hart van je filtersysteem

Black Berkey waterfilterelement bron BerkeyEurepe
Black Berkey waterfilterelement – bron: BerkeyEurope

Het hart van je filtersysteem is natuurlijk het filterelement. Dit is waar het gebeurd. Hoe mooi je Berkey ook is vormgegeven en hoe hij je toe glanst, met zijn RVS verschijning. De schoonheid zit van binnen in de Black berkey filterelementen.

Hoe zit het daar dan mee?

De nieuwe norm

De Black berkey filterelementen hebben de norm voor waterzuivering naar een nieuw niveau getild. Ze zijn namelijk getest met een een concentratie van meer dan 10.000 x de concentratie van pathogene bacteriën dan vereist bij het standaard testprotocol.

Met een zuiveringsresultaat van 99,9% zou je dus kunnen verwachten dat er nog steeds zon 100.000 pathogene bacteriën per liter in het gefilterde water zouden worden gevonden.

Dit was echter niet het geval. Er werd niets gevonden! Nop, nada, zero.

De Black Berkey filterelementen verwijderen dus 100%.

Geen wonder dat Berkey de norm stevig heeft opgeschroefd met deze filterelementen.

Kleurstoffen filteren

Verder kunnen deze filters rode kleurstof uit het water verwijderen, zonder de voor het lichaam nodige heilzame mineralen te verwijderen. Deze blijven in het gefilterde water aanwezig. Naar eigen zeggen, is er geen ander water filter systeem welke dit evenaart.

Wat filteren de Black Berkey elementen?

Een Black Berkey filterelement zuivert heel veel uit je water, waarbij het de heilzame en gezonde mineralen ongemoeid laat, deze vind je gelukkig nog terug in het uiteindelijke resultaat, je drinkwater.

Deze elementen filteren o.a.:

  • virussen,
  • pathogene cysten,
  • parasieten,
  • schadelijke chemicaliën zoals herbiciden en pesticiden,
  • VOC’s,
  • wasmiddelen,
  • organische oplosmiddelen
  • trihalomethanes,
  • slib,
  • sediment,
  • zware metalen,
  • en vieze luchtjes en smaakjes

Hoe lang gaat een Black berkey filter mee?

De in set geleverde black berkey elementen filteren gezamenlijk 22,720 liter. Per filter is dat 11.350 liter water. Dit is een veel meer dan andere verbruikspuntfilters waar de levensduur op ongeveer 2.000 liter ligt.

Bij een gemiddeld verbruik van 38 liter per week kun je er dus bijna 600 weken mee vooruit. Dit is zo’n 10 jaar!

Help! Mijn Berkey waterfilter loopt niet door

In deze lange gebruikstijd kan het natuurlijk voorkomen dat de doorloop vermindert. Dit betekent niet dat je filterelement aan vervanging toe is, maar het kan wel verstopt zijn geraakt. In dit geval kun je het element eenvoudig schoonmaken onder stromend water met een lapje ScotchBrite.

Waarin is black berkey beter dan de rest?

Opgeteld zijn er een paar kenmerken die uniek zijn aan de black berkey filterelementen:

  • Levensduur (22.720 liter per set +/- 10 jaar)
  • Extreem hoge norm van waterzuivering
  • zelf-steriliserende eigenschap

Berkey waterfilter: hoe werkt het?

Zwaartekracht is het magische woord bij deze waterfilter systemen. Dit maakt Berkey compleet op zichzelf staand. Omdat het geen stroom of andere voeding nodig heeft, is het perfect passend in een off grid levensstijl.

Hoe filteren de Black Berkey filter-elementen?

De filter elementen bestaan uit micro-poriën. Deze zijn zelf-steriliserend en zo klein dat pathogene bacteriën er niet doorheen kunnen.

De Black Berkey elementen reinigen het water door een proces van absortie. Dit is een proces van waterzuivering op moleculair niveau. De met “absorberende” stoffen geïmpregneerde filterelementen trekken de verontreiniging uit het water aan. De vervuiling bindt zich hier aan, zodat je schoon water overhoudt.

Samen met een extreem lange contactperiode van het water met het filterelement wordt je water erg schoon. In deze kronkelgang op een rustig tempo aangestuwd door de zwaartekracht blijven de watermoleculen lang in contact met het filterelement. Hierdoor hebben de filterstoffen langer de tijd om het water te zuiveren. Met een schoner resultaat tot gevolg.

Handleiding Berkey installeren

Zoals je zou kunnen verwachten van een systeem dat op zwaartekracht werkt, is het installeren van je Berkey niet moeilijk. Het is zelfs eenvoudig en snel gedaan. In 12 stappen kun jij je filter installeren. En je hebt er niet eens gereedschap voor nodig.

Zelfs het berkey waterfilter kraantje kun je met de hand bevestigen aan het RVS reservoir. Let er wel op dat je het kraantje een kwartslag in de juiste richting draait, tijdens het bevestigen. Dit maakt het een stuk makkelijker.

Op Berkeyfilterseurope.nl staat het installatieproces zo makkelijk en duidelijk uitgelegd. Dit is het filmpje:

Berkey assembleren – Bron: berkeywaterfilterseurope.nl

Duidelijk toch? De Gold Standard van Berkey zie je terug in alles van product tot uitgebreide uitleg over water, installatie, etc..

Berkey assamblage bron berkeywaterfilterseurope.nl
Berkey assemblage bron berkeywaterfilterseurope.nl
  1. Deksel Knop
  2. Deksel
  3. Deksel Knop Schroef
  4. Bovenste Vat
  5. Berkey Waterfilter*
  6. Onderste Vat
  7. Kraantje
  8. Kraan Sluitringen (2)
  9. Kraan Moer
  10. Grote Sluitringen*
  11. Vleugelmoeren*

*Niet Afgebeeld: Stoppen, Licht-bruine Afsluitring, afhankelijk van model kun je meerdere filter elementen monteren.

Berkey waterfilter schoonmaken

De Berkey waterfilter systemen lang mee. Bij gemiddeld gebruik zo’n 9 – 10 jaar. Toch hebben ze het een en ander aan onderhoud nodig. Zo zul je af en toe je systeem moeten schoonmaken en reinigen.

Er zijn een paar dingen die je in de gaten moet houden:

  1. Maandelijks moeten de reservoirs of verschillende compartimenten met warm water en zeep, (en eventueel met azijn tegen kalk) worden schoongemaakt.
  2. Halfjaarlijks is het nodig de Black Berkey filterelementen met een schuurspons, koud water en zeep te reinigen.

Opbergen van Black Berkey waterfilter elementen

Wat doe je met je waterfilter, wanneer je een weekendje weg bent, op reis gaat of om wat voor reden dan ook, je filtersysteem een tijdje niet gebruikt?

Het is belangrijk je filter elementen goed op te bergen. Afhankelijk van de periode dat je van plan bent weg te zijn. En je filter niet te gebruiken, en er dus geen doorloop is, doe je een van de volgende dingen:

  • Gebruik jij je filter niet voor < 3 dagen, dan is er geen actie nodig.
  • Bij niet gebruik van 3 – < 14 dagen kun je de filter elementen het beste in de koelkast bewaren
  • Staat je water 14 < dagen stil , dan kun je de elementen het beste drogen en goed droog opbergen.

De voordelen van een Berkey water filtersysteem

In dit uitgebreide Berkey review komen de voordelen op verschillende manieren terug. Toch hier de voordelen van de travel, big, royal, imperial en crown Berkey op een rijtje:

  • Berkey levert het best geteste resultaat van gefilterd water. Het filtert nagenoeg alles uit het water.
  • Zonder dat de gezondheidsbevorderende mineralen uit het water gefilterd worden. Deze vind je gewoon terug in je drinkwater.
  • De levensduur van de filterelementen is bijzonder lang.
  • Op lange termijn zijn Berkey filter systemen goedkoper dan anderen dankzij de lange levensduur van de filter elementen.
  • Het product is niet onderhevig aan allerlei modetrends. En daardoor raakt het niet verouderd.
  • Het gefilterde water smaakt super!

Berkey Nadelen

Nadelen van de Travel, Big, Royal, Imperial en Crown Berkey.

  • Ondanks de lange levensduur van de filter elementen, moet je toch geregeld onderhoud aan je filtersysteem doen. (Maandelijks de reservoirs en 2 x per jaar de filter elementen)
  • Wanneer je het filter systeem een tijdje niet gebruikt, moet jij je filter elementen goed opbergen.
  • Wanneer je water een tijdje stilstaat (2 – 4 dagen) kun je het beter vervangen. Het is niet lang houdbaar.
  • De Berkey systemen zijn duur in aanschaf. Maar, op langere termijn zijn deze goedkoper dankzij de lange levensduur van de filterelementen.

Berkey waterfilter onzin?

Als je de keuringsdienst van waarde mag geloven in hun aflevering van 8 april 2021 is het filteren van water van volstrekte onzin. Volgens de resultaten van hun onderzoeken laten de filters meer viezigheid in het water achter dan dat ze eruit halen.

Helaas werd hierbij 1 enkel merk waterfilterkan als referentie gebruikt. Deze valt in het niet bij de filterkwaliteit van goede merken zoals: Berkey, AQV Tradeline | Tradelive en Berkefeld.

Daarnaast noemen ze de kwaliteit van het drinkwater in Nederland geweldig en uitstekend.

In de praktijk is dit alles veel minder waar. Ja, op een klein aantal tests komt het met goede resultaten. Maar dit is lang niet alles. Er zijn veel meer gevaren aan het water dan in deze tests naar voren komt. En daar wordt niet op getest.

Helaas.

Berkey waterfilter test

Voor een meer betrouwbare test, ga ik dan toch naar de laboratorium test resultaten van een in opdracht door Berkey uitgevoerde test. Is dit dan wel onafhankelijk? Nee, maar het is wel een test in opdracht gedaan met de intentie om de kwaliteit van de filter systemen aan te tonen.

Professionele test

Laten we eerst eens kijken naar de professionele test.

Berkey waterfilter beste getest
Bron: waterfilterlabs

Nog meer testresultaten zien?

Zie hier det estresultaten voor de Black Berkey Waterfilters van het Environmental Toxicology Laboratory, LA.

berkey test resultaten la bron berkeywaterfilterseurope.nl
Testresultaten van Berkey waterfilters uitgevoerd door Environmental Toxicology Laboratory, LA – Bron: berkeywaterfilterseurope.nl

Mijn eigen smaaktest

Ok, mijn ervaring en smaaktest valt natuurlijk in het niet met deze professionele testrapporten. Maar toch, ik doe een poging.

Voor deze test heb ik gebruikt:

  • Een glas gefilterd water uit een Berkey systeem
  • Mijn referentiekader van Brabants kraanwater
  • En de smaak die ik gewend ben van door AQV (Aqualine of Aqualive )gefilterd water.

Mijn bevindingen

  • In vergelijking tot het Brabantse kraanwater is het door Berkey gefilterde water beduidend beter van smaak.
  • In vergelijking tot het water gefilterd door een systeem van AQV is de smaak vergelijkbaar van kwaliteit. Lekker zacht en goed. Heerlijk. 😋

Berkey waterfilter gezond

Als het om gezondheid gaat, moet ik oppassen met wat ik zeg. Ik ben geen autoriteit, geen specialist. En de controle is nogal heftig op wat er allemaal gezegd wordt aangaande dit belangrijke onderwerp.

Maar, Berkey waterfilters filteren voor 99,9%< aan schadelijke stoffen uit je kraanwater, slootwater of regenwater. Volgens de autoriteiten hebben we in Nederland heel goed drinkwater. Volgens de leveranciers van de waterfilters is de waterkwaliteit in geïndustrialiseerde landen, zoals Nederland erg slecht.

Wie moet je geloven?

Jezelf.

Als ik naar buiten kijk, en ik zie hoe veel auto’s er rijden, vliegtuigen er vliegen, fabrieken aan het werk zijn, etc.. Dan geloof ik niet dat het water in Nederland ergens nog heel gezond kan zijn.

Ook de aanslag in ons waterfilter geeft mij wel aan dat het gezond is om wel je water te filteren, met een daarvoor geschikt systeem, zoals Berkey.

Berkey waterfilter mineralen

Ondanks het grote percentage van schadelijke stoffen die uit het water gereinigd worden, blijven de mineralen die de gezondheid bevorderen in het water aanwezig.

Alternatief Berkey waterfilter

Dat Berkey goed is weten we nu wel. Maar, Is Berkey het enige waterfilter op de markt? En is het het beste? Een korte vergelijking met verschillende alternatieven.

Berkey vs Aqualine

Het eerste alternatief is Aqualine. Aqualine of Aqualive filtert het water tot bijna net zo goed als Berkey. De meerwaarde van de AQV systemen zit hem ergens anders in. Naast alleen water filteren, mineraliseren en vitaliseren deze systemen je water. De prijs van deze filters ligt lager. De Aqualine filters zijn goedkoper. Maar, je moet wel jaarlijks of na 2.000 liter je filters vervangen. Dit telt wel door. En op de levensduur van een Berkey filter ben je dus al snel goedkoper uit met een Berkey.

Kies voor Berkey als:

  • Je op lange termijn de goedkoopste oplossing wilt
  • Jij het schoonst mogelijke water drinken wilt

Kies voor Aqualine | Aqualive als:

  • Jij ook gevitaliseerd en gemineraliseerd water wilt
  • dat lang houdbaar is
  • En het niet erg vind jaarlijks je filters te vervangen

Berkey vs Berkefeld

Dan komen we nu aan bij een vergelijking tussen Berkefeld en Berkey. Niet alleen de naam, ook het uiterlijk van deze twee systemen is bijna identiek. Een verschil is de afkomst. Berkey is een merk uit de VS, Berkefeld vindt zijn herkomst aan de andere kant van de Noordzee, in het Verenigd Koninkrijk.

De British Berkefeld systemen vallen een stuk goedkoper uit in aanschaf. Ze werken ongeveer hetzelfde. Maar, ook bij deze systemen moet je jaarlijks je filters vervangen.

Net als Berkey filteren de Berkefeld systemen 99,9%< uit je drinkwater.

Qua onderhoud vragen beide systemen dezelfde aanpak.

Kies voor Berkey als

  • Je simpelweg het beste resultaat wilt.
  • Niet jaarlijks je filters wilte vervangen.
  • Je op de lange termijn goedkoper uit wilt zijn.

Kies voor Berkefeld als

  • De eerste aanschafprijs voor Berkey te hoog is.
  • Je het niet erg vind jaarlijks je filters te moeten vervangen.

Berkey waterfilter ervaringen

Als je mij nog niet geloofd… Nog een paar ervaringen van andere mensen met Berkey.

Big Berkey ervaring

De ervaringen van Jasper (naturesbestcosmetics.nl) met de Big Berkey komen samengevat neer op het volgende:

Jasper is ontzettend blij met de aanschaf van zijn Big Berkey. Voornamelijk de smaak van het water is erg schoon.

Om de hoge aanschafprijs te breken, heeft hij een berekening gemaakt van de kosten per liter water. Deze is € 0,02 per liter(!) Daar koop je het niet voor in de supermarkt.

Verder is zijn bezoek dat thuis uit de kraan of uit de fles drinkt, net zo enthousiast over het gefilterde water als hijzelf. Het water voelt “dunner” en heeft geen plastic bijsmaak.

Nog een Berkey ervaring

De titel van het bericht van Marjolein vat het hele verhaal samen in 1 zin.

Hemels water uit de Berkey

Marjolein in het Klein

Zij onderwierp haar Berkey ook nog eens aan de kleurstof test, om te checken of de kleurstof echt uit het water gefilterd wordt. En ja hoor, de rode kleurstof werd volledig uit het water gefilterd. Met helder water als resultaat.

Berkey waterfilter prijs

De prijs van Berkey waterfilters ligt wel wat hoger dan de andere merken. Dit maakt de drempel om een systeem te kopen wat hoger. De prijzen beginnen vanaf 399,- voor de Travel Berkey en tellen op tot 599,- voor de Crown Berkey.

Het is belangrijk hierbij in gedachten te nemen dat je hiermee een systeem koopt, waarmee je bij gemiddeld gebruik 9 tot 10 jaar mee vooruit kunt. En dat dit dus al snel goedkoper uitkomt, dan wanneer je een ander systeem koopt, waarbij je jaarlijks de filters moet vervangen.

Prijsvergelijking

KostenBerkeyBerkefeldAqualine | Aqualive
Aanschaf439,-179,95279,-
Jaar 127,9582,-
Jaar 227,9582,-
Jaar 327,9582,-
Jaar 427,9582,-
Jaar 527,9582,-
Jaar 627,9582,-
Jaar 727,9582,-
Jaar 827,9582,-
Jaar 927,9582,-
Jaar 10176,-27,9582,-
Totaal:615,-431,-1.017,-
Prijsvergelijking Berkey Big, Berkefeld Outdoor 8 liter, AQV12 (Prijzen in Euro’s )

Berkey waterfilter aanbieding

Op moment van schrijven heeft Outdoorcentrum.nl verschillende Berkey waterfilter modellen in de aanbieding. Het is mij overigens wel opgevallen dat de waterfilters de laatste tijd erg populair en gewild zijn en dat ze om de haverklap uitverkocht zijn bij de verschillende webwinkels.

Mocht je willen wachten op een betere aanbieding, dan ben ik dus bang dat je snel mis zult kunnen grijpen. Dat is ook zonde.

Waar kun je Berkey waterfilter kopen in Nederland en België?

Waterfilters van Berkey kun je op verschillende plekken kopen. Outdoorcentrum.nl heeft het volledige aanbod in het assortiment opgenomen. En heeft daarnaast een heel goede prijs en service. Ook op Bol kun je verschillende filters vinden.

Via de verschillende blokken in dit Berkey waterfilter review, zoals hieronder, kom je uit bij verschillende winkels waar je Berkey kunt bestellen.

beste waterfilter camper kopen nr2 Berkey

Travel Berkey Waterfilter

Ideaal voor camper, klein wonen en onderweg
Naar laagste prijs
prepz.nl
Laatste update: 23 mei 2022 - 2:28 am

blank

Big Berkey Waterfilter

Meest gekozen door 1 en 2 persoonshuishoudens
Naar laagste prijs
offgridcentrum.nl
Laatste update: 23 mei 2022 - 2:28 am

blank

Royal Berkey Waterfilter

Meest gekozen door gezinnen met +/- 2 kinderen
Naar laagste prijs
offgridcentrum.nl
Laatste update: 23 mei 2022 - 2:28 am


blank

Crown Berkey Waterfilter

De Parel voor elke retraite plek, kantoor of kantine
Naar laagste prijs
prepz.nl
Laatste update: 23 mei 2022 - 2:28 am

Berkey gebruikerstips

  • Wanneer je water enkele dagen stilstaat moet je het weggooien. Bij warm weer al na 2 dagen.
  • Om je filter gelijkmatig te laten slijten en er het langste plezier van te hebben, is het het beste om je bovenste reservoir telkens volledig te vullen.
  • Omdat je niet in 1 oogopslag ziet, hoeveel water er nog in zit, is een kijkglaskraantje handig.
  • Vul je systeem bij met een glazen kan of pot, hiermee blijven de filters onbeschadigd.
  • Raken de ringen een beetje uitgedroogd, laat ze dan een uurtje weken in een plantaardige olie.

Berkey waterfilter FAQ

Wanneer Black Berkey waterfilter vervangen?

1 Black berkey filterelement kan 11.350 liter water filteren. De filters komen in setjes van 2. Dat is dus 22.700 liter in totaal. Bij normaal gebruik komt dit neer op een levensduur van ongeveer 9 jaar. Eens in de 9 – 10 jaar dien je dus je black berkey filters te vervangen.

Wat is het goedkoopste berkey waterfilter?

Het goedkoopste filter is de Berkey Travel. Dit is tevens de kleinste.

Is de Berkey standaard nodig?

Het kraantje zit onderaan het systeem bevestigd. Dit op zo’n hoogte dat je er niets onder plaatsen kunt. Daarom is het nodig om je filtersysteem ergens op te zetten. De Berkey standaard daarvoor is helemaal in stijl van je systeem. Het is echter niet noodzakelijk. Je kunt zelf ook creatief zijn en iets verzinnen om het systeem op te plaatsen.

Kun je regenwater met Berkey filteren?

Een Berkey waterfilter kan ook buitenwater filteren. Regenwater en slootwater kun je dus prima filteren met de berkey. ⚠ Ijzerhoudend water is funest voor je filtersysteem

Help! Mijn berkey kraantje lekt, hoe los ik dit op?

Je kunt het kraantje 90 graden draaien. Nu staat het dwars. Vervolgens kun je het goed vastdraaien. Wanneer het bijna strak genoeg is, draai je het kraantje met een kwartslag weer recht. ⚠ Let erop dat de sluitring aan de buitenzijde met de platte kant van het filter afwijst.

Bronvermelding

  • Waterfilter onzin: ahealthylife.nl/keuringsdienst-van-waarde-waterfilters-volstrekt-onzin-is-dat-echt-zo/
  • berkeywaterfitlerseurope.nl
Meest gekozen door 1 en 2 persoonshuishoudens
  • Zuivert 99,9999% van de schadelijke stoffen uit het water
  • Zuivert: Virussen, Zware metalen, Cysten, Pesticiden, Medicijnresten, Parasieten, Schadelijke bacteriën uit het water
  • De levensduur is zo’n 9 jaar. Uitgaande van een verbruik van 50 liter per week. De levensduur is namelijk 20.700 liter
  • Filtert ook water uit sloot, of van beek langs industrieterrein tot zuiver drinkwater
  • Filtert geen ijzerhoudend water, hiervan raken de filters snel vol. Het verkort de levensduur aanzienlijk.
  • Diameter: 20,32 cm
  • Materiaal: RVS
  • Schoon drinkwater reservoir: 8,5 Liter.
  • Prijs: +/- 439,-

Nu bekijken bij:

offgridcentrum.nl
prepz.nl
bol.com
Laatste update: 23 mei 2022 - 2:28 am
Ideaal voor camper, klein wonen en onderweg

Nu bekijken bij:

prepz.nl
offgridcentrum.nl
bol.com
Laatste update: 23 mei 2022 - 2:28 am
Meest gekozen door 1 en 2 persoonshuishoudens

Nu bekijken bij:

offgridcentrum.nl
prepz.nl
bol.com
Laatste update: 23 mei 2022 - 2:28 am
Meest gekozen door gezinnen met +/- 2 kinderen

Nu bekijken bij:

offgridcentrum.nl
prepz.nl
bol.com
Laatste update: 23 mei 2022 - 2:28 am

Nu bekijken bij:

prepz.nl
offgridcentrum.nl
bol.com
Laatste update: 23 mei 2022 - 2:28 am
De Parel voor elke retraite plek, kantoor of kantine

Nu bekijken bij:

prepz.nl
offgridcentrum.nl
bol.com
Laatste update: 23 mei 2022 - 2:28 am
Ideaal voor camper, klein wonen en onderweg

Nu bekijken bij:

prepz.nl
offgridcentrum.nl
bol.com
Laatste update: 23 mei 2022 - 2:28 am
Meest gekozen door 1 en 2 persoonshuishoudens

Nu bekijken bij:

offgridcentrum.nl
prepz.nl
bol.com
Laatste update: 23 mei 2022 - 2:28 am
Meest gekozen door gezinnen met +/- 2 kinderen

Nu bekijken bij:

offgridcentrum.nl
prepz.nl
bol.com
Laatste update: 23 mei 2022 - 2:28 am

Nu bekijken bij:

prepz.nl
offgridcentrum.nl
bol.com
Laatste update: 23 mei 2022 - 2:28 am
De Parel voor elke retraite plek, kantoor of kantine

Nu bekijken bij:

prepz.nl
offgridcentrum.nl
bol.com
Laatste update: 23 mei 2022 - 2:28 am

Nu bekijken bij:

prepz.nl
offgridcentrum.nl
bol.com
Laatste update: 23 mei 2022 - 2:28 am
Meer lezen in deze categorie:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gebruiken wij om de website optimaal te laten functioneren en personaliseren. Lees meer hier meer over in onze cookies en privacyverklaring.