Beste Accu Zonnepanelen tiny house

Lithium of loodaccu (AGM)?

Beste accu zonnepanelen tiny house - cover
Beste accu zonnepanelen tiny house

Wat is de beste accu voor zonnepanelen voor tiny house? Via verschillende wegen hoor ik dat Lithium de beste batterij is. Wanneer ik zoek op Google weet ik het niet zo zeker. Daar zie ik toch dat lood de beste accu zou zijn. In aantocht naar ons Off grid leven vind ik het tijd voor een grondig onderzoek.

Om jou een hoop tijd, energie en werk te besparen, deel ik graag mijn bevindingen met je.

In dit verslag antwoord op de vraag: Wat is beter Lithium of lood? De voordelen en de nadelen van de verschillende batterijen. En een rekenvoorbeeld, waarin het verschil in prijs zo goed als opgelost wordt.

Heerlijk vrij Off grid leven van de zon?

Off grid centrum heeft voor oplossing voor elke situatie. Ontdek de mogelijkheden van deze zonnespecialist:

Off grid hutje

Dan kan ik ook gelijk dit zeggen: De linkjes in dit artikel zijn affiliate links. Dat betekent dat, ik een kleine vergoeding krijg in de vorm van een commissie. En jij merkt er helemaal niets van. Je krijgt net zo goed de beste prijs. ✅ En je bent goed geïnformeerd.

Off grid hut zonnepanelen

Beste accu zonnepanelen Tiny House: Lithium of Lood accu?

Ik begin gelijk maar met het grootste dilemma. Lithium of lood accu voor zonnepanelen? Ik hoor van Sabine dat de mensen uit de community waarin zij jarenlang vertoefde in Italië dat ze zweren bij een Lithium batterij.

Ik weet dat een goede vriend van mij in de Franse Katharenstreek al bijna 20 jaar aan de loodbatterijen zit.

Wat is beter een lithium- of lood accu (AGM)?

In eerste instantie denk ik, het zal elkaar wel niet zo veel maken. Beide mensen zijn tevreden. In beide gevallen is er altijd genoeg stroom. In beide gevallen werkt het.

Voordelen van Lithium

Wat ik mij nog wel herinneren kan van mijn Off grid-vriend uit Frankrijk, is dat hij altijd in de gaten hield hoe diep zijn loodaccu’s ontladen werden.

Een lood- ofwel AGM accu kun je namelijk maximaal tot zo’n 60% ontladen. Een Lithium accu kun je ontladen tot maximaal 90%.

De voordelen van Lithium op een rijtje:

 • Lithium kan tot 80-90% ontladen worden en lood tot max. 50-60%
 • Je kunt een lithium batterij laden met hoge stroom
 • Er is nauwelijks verlies bij het laden en ontladen
 • Snelle ontlading zonder capaciteitsverlies
 • De Lithium accu’s zijn kleiner en lichter in gewicht dat loodaccu’s.
 • En lithium accu’s gaan langer mee.

De nadelen van Lithium

Dat is een stevige rij voordelen. Toch is het niet allemaal goud dat er blinkt. Elk voordeel heb zijn nadeel – zoals een oude voetballegende des Vaderlands vaak genoeg heeft benadrukt.

De nadelen van lithium op een rijtje:

 • Een Lithium accu is duurder dan een loodaccu
 • En (Nog) niet 100% recyclebaar
 • Een lithium accu heeft een aparte accubeveiliging tegen 100% ontlading
 • waardoor je meer bekabeling nodig hebt
 • En een complexere installatie
 • De accu’s zijn niet bestand tegen temperaturen onder het vriespunt
 • En je moet ze goed beschermen tegen buitentemperaturen

Voordelen van AGM accu

 • Een AGM Accu is zo goed als onderhoudsvrij. Hierdoor heb je er nauwelijks tot geen omkijken naar. En zijn ze geschikt voor afgelegen locaties.
 • Een AGM accu is goedkoper dan een Loodaccu.

Nadelen van AGM accu

 • Je kunt ze minder diep ontladen als een Lithium accu
 • Door chemische processen verlies je langzaam aan capaciteit
 • Een AGM accu heeft een minder lange levensduur als een Lithium accu
Off grid Hongarije

AGM of Lithium accu: Wat is het voordeligst op de lange termijn?

Kijk je puur naar de prijs, dan zou je al snel denken dat je met een loodaccu voordeliger uit bent. De prijs hiervan ligt ongeveer 4x zo laag, zoals je in het schema hieronder kunt zien.

Is het echt de voordeligste keuze? Dat je Lithium dieper kunt ontladen betekend dat je in principe minder accu’s nodig.

OmschrijvingLithiumLood
Aantal cycli2.500 < 3.000600 < 2.000
Aanschafprijs4x duurder dan lood4x goedkoper dan lithium
Maximaal ontladen80-90%50-60%
Ontladen en cycli van lithium en loodaccu

Rekenvoorbeeld

In dit rekenvoorbeeld pak ik de accu’s uit een complete off grid set zonnepanelen van een zonnepanelenspecialist. Dat zijn deze;

 • Lithium: Pylontech US2000 LiFePO4 48V 2400 kWh – Losse prijs: € 1.614,14*
 • Lood (AGM): Solarfam 12V 200AH AGM Accu 2400 kWh – Losse prijs: € 389,00*

*= Deze prijs kan wijzigen

Maximum ontladen en aantal accu’s

In de complete set zonnepanelen, heb je twee loodaccu’s nodig. Dit is i.v.m. het maximum dat je kunt ontladen. Van de Lithium accu heb je er 1 nodig, om “goed te zitten” voor het dagelijks gebruik waarop deze sets zijn afgestemd.

 • 2 x 389 = 778,-
 • In de initiële aanschaf komen de AGM accu’s op dit moment nog goedkoper uit.

Aantal Cycli

Voor dit rekenvoorbeeld neem ik maar het gemiddelde van het maximum aantal cycli per accu als uitgangspunt. Dus 2750 voor Lithium en 1300 voor Lood – AGM.

 • 2750 / 1300 = 2,12
 • Dus met deze gemiddelden zou je kunnen zeggen dat je in de levensduur van 1 Lithium accu twee sets AGM accu’s verslijt.

Uitkomst

 • 389 x 2 voor een gelijkwaardige opslagcapaciteit = 778, dit doen we nog eens x2 voor de levensduur = € 1.456,-
 • De lithium accu in dit voorbeeld kost € 1.614,14

Afgaande op deze kale en gemiddelde cijfers voor deze twee types accu’s lijkt het voor de prijs op de lange termijn niet zo heel veel uit te maken.

Ontladen en gebruik

Ontladen en gebruik Lood accu (AGM)

Om het beste uit je te halen, kun je ze beter niet dieper ontladen dan 50-60%. Met een maximum tot 70%. Wanneer je diep gaat ontladen, verkort je de levensduur van je accu enorm. Er zijn in een loodaccu altijd chemische processen aan de gang waardoor energie verloren gaat.

Ontladen en gebruik Lithium accu

Bij een Lithium accu gaat er bijna geen energie verloren bij het laden en ontladen. Met de juiste acculader kan dit type batterij snel worden geladen.

Vergeleken met de loodaccu kun je de Lithium accu veel verder ontladen, zonder dat er schade optreed. Let er wel op dat er nog wat capaciteit overblijft, anders kun je deze accu niet meer opladen. En zul je een nieuwe moeten aanschaffen.

Zonnepanelen accu merken

Net als bij alles heb je een keuze in verschillende merken accu’s voor zonnepanelen. Je kunt wel raden dat er 1 merk is dat een enorme naamsbekendheid geniet. Het zal wel met de strakke bolides te maken hebben die het straatbeeld sieren.

Naamsbekendheid wil niet zeggen, dat het de beste accu’s voor zonnepanelen maakt. Bij een specialist in off grid en zonnepanelen zie je bijvoorbeeld andere merken accu’s in de schappen liggen. Accu’s bekijken.

Merken Lithium accu’s:

 • Victron
 • MG
 • LionTron
 • Voltium
 • Super B
 • BYD
 • Hoppecke

Merken AGM Lood accu’s:

 • Victron
 • Hoppecke
 • MG
 • SolarFam

Beste accu voor zonnepanelen betrouwbaar kopen

Volgende stap: Waar kun je de beste accu voor zonnepanelen kopen? Wanneer je precies weet wat je hebben wilt kun je op Bol accu’s vinden.

Wil je nog van gedachten wisselen met een specialist en hecht je waarde aan persoonlijk afgestemd advies? Dan kun je terecht bij Off grid Centrum. Hier weten de mensen waarover ze praten. Mede dankzij het advies en de kennis van Nander en team off grid centrum heb ik dit onderzoek naar de beste accu voor zonnepanelen kunnen doen. Accu’s bekijken.

Heerlijk vrij Off grid leven van de zon?

Off grid centrum heeft voor oplossing voor elke situatie. Ontdek de mogelijkheden van deze zonnespecialist:

Off grid hutje

Conclusie: Wat is de beste accu voor zonnepanelen?

Uiteindelijk wil ik een betrouwbare set voor mijn zonnepanelen die werkt en veilig is. Het liefst iets waar ik niet te veel omkijken naar heb.

Duurzaamheid

Met een AGM loodaccu of een accu van Lithium heb je in beide gevallen een goede opslag voor zonne-energie. De loodaccu heeft een paar voordelen die meer te maken hebben met duurzaamheid: Ze zijn beter en zo goed als volledig te recyclen. Bij Lithium accu’s is dit niet het geval.

Daarnaast genieten de AGM accu’s het voordeel dat ze zo goed als onderhoudsvrij zijn. Wanneer je kiest voor Lithium accu’s moet je ze beschermen voor vrieskou en hoge temperaturen.

Energieverlies

Met een AGM accu heb je altijd te maken met enig energieverlies door chemische in de loodaccu. Een Lithium batterij heeft het voordeel dat er nauwelijks tot geen energie verloren gaat bij het laden en ontladen.

(Diep)ontlading en capaciteit

Omdat je loodaccu’s voor een optimale levensduur minder diep kunt ontladen als lithiumaccu’s heb je voor eenzelfde capaciteit meerdere loodaccu’s nodig. Neem daarbij in gedachten dat de AGM accu’s groter zijn.

Prijs en levensduur

Een loodaccu lijkt in eerste instantie vier keer zo goedkoop dan een lithium accu. In theorie kom je uiteindelijk ongeveer even duur uit. Als de gemiddelde cijfers die ik als uitgangspunt heb genomen ook in de praktijk opgaan. Dat is natuurlijk van verschillende factoren afhankelijk.

Wanneer je kijkt naar het aantal accu’s dat je nodig hebt en het aantal cycli dat de verschillende accu’s mee gaan, heb je ongeveer 4 AGM loodaccu’s nodig op 1 lithium accu.

Aangezien de prijs ongeveer 4 × zo hoog ligt, komt dit ongeveer gelijk uit. Met een lithium accu heb je dan het voordeel, dat je er vervolgens 2 × zolang geen omkijken naar hebt.

Gemak

Een lithium accu is iets gevoeliger, waardoor je er iets meer omkijken naar hebt. Je moet hem beschermen voor weersomstandigheden als vrieskou en hoge temperaturen. Maar, hij is weer een stuk kleiner en lichter dan een AGM accu. Wel heb je dan weer wat extra componenten nodig in je complete systeem.

Een AGM accu is groter en zwaarder, maar heeft aan de andere kant weer het voordeel dat ze bijna geheel onderhoudsvrij zijn. Hierdoor zijn ze geschikt voor afgelegen plaatsen waar je niet zo vaak komt.

Accu’s en merken

Wat betreft de merken heb ik niet kunnen vinden wat de beste accu is. Ik zag wel ergens een bepaalde accu aangeprezen worden. Ik weet niet waarop dit gebaseerd is. Het heeft meer weg van een advertentie.

Wanneer je een duidelijke voorkeur voor een merk hebt, hoor ik het graag. Je kunt een reactie achterlaten.

Voor ons zal het advies van de specialist leidend zijn in het kiezen van de beste accu.

Uit de praktijk

Een goede vriend van mij die al bijna 20 jaar in Zuid-Frankrijk woont heeft lood accu´s in zijn machinekamer staan.

Een goede vriend van mijn partner zweert bij lithium accu´s, en moedigt ons aan deze te kopen.

Eindconclusie

In beide gevallen heb je een goede werkende set accu´s. Het is van persoonlijke en omgevingsfactoren afhankelijk wat het beste voor jou is. Dus zet deze goed op een rijtje.

Heerlijk vrij Off grid leven van de zon?

Off grid centrum heeft voor oplossing voor elke situatie. Ontdek de mogelijkheden van deze zonnespecialist:

Off grid hutje

Beste Accu Zonnepanelen FAQ

Lithium of AGM; wat is het voordeligst?

In de initiële aanschaf lijkt een lithium accu de duurste koop. Op de lange termijn verdient deze investering zich over het algemeen terug. En lijkt het de goedkopere oplossing. In het rekenvoorbeeld dat in dit artikel is dit duidelijk te zien.

Hoeveel kost een accu voor zonnepanelen?

Een accu voor een set zonnepanelen waarmee je een tiny house van stroom kunt voorzien kost zo’n 389,-. Al snel heb je er twee nodig i.v.m. maximale ontlading. Dan kom je uit op 778,- Dit is de prijs voor een AGM accu. Een lithium accu kost al snel 4x zoveel; ongeveer 1600,- Op de lange termijn komt dit op ongeveer het zelfde uit. Zie hiervoor het rekenvoorbeeld in dit artikel.

Wat is de beste accu voor zonnepanelen voor je tiny house?

Vaak worden AGM accu’s als de beste accu’s voor zonnepanelen in een tiny house genoemd. In dit artikel zet ik AGM loodaccu’s naast lithium accu’s. Zodat jij je eigen conclusie kan trekken.

Wat is de beste accu voor zonnepanelen voor camper of boot?

In een camper zou ik eerder kiezen voor een lithium accu. Aangezien je met beperkte ruimte zit, lijkt het mij de beste de keuze. Maar laat je goed informeren.

Welke accu merken zijn er?

Victron, MG, LionTron, Voltium, Super B, BYD, Hoppecke, SolarFarm, Tesla. De meeste van deze merken hebben zowel Lithium als Loodaccu’s.

Welk accumerk is het beste?

Er is 1 merk dat de meeste naamsbekendheid geniet. Het zal wel iets met auto’s te maken. Dat wil niet zeggen dat het de beste accu’s maakt. Wanneer je bij een specialist terecht komt, zie je andere merken in het schap. Er is er niet 1 beter dan de ander. Het is aan te raden je goed te laten informeren.

Wat is beter accu van 12 of 24 volt voor zonnepaneel?

24 volt accu’s hebben het voordeel, dat er minder stroom door de installatie loopt. Voor hetzelfde vermogen heb je minder spanning nodig als bij een 12 volt installatie. In de praktijk zie je zelden 24 volt accu’s. Vaak worden 12 volt accu’s in serie geschakeld.

Bronvermelding:

 • Offgridcentrum.nl
 • wastenet.nl/accu-recycling-waarom-het-loont-en-wat-er-beter-kan/
 • tinyhouse-store.nl/zonne-energie-opslaan
 • zonnepaneelprijzen.nl/beste-accu-voor-zonnepanelen/
Meer lezen in deze categorie:
Meer lezen in dit onderwerp:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gebruiken wij om de website optimaal te laten functioneren en personaliseren. Lees meer hier meer over in onze cookies en privacyverklaring.