Beste boek permacultuur kopen?

Beste boeken Top 10 | 2022

Beste boek permacultuur top 10 cover boekomslagen bron bol.com

Best boek permacultuur - covers van boeken - bron: Bol.com
Best boek permacultuur – covers van boeken – bron: Bol.com

Ben je op zoek naar het beste boek permacultuur? Dan ben je hier aan het goede adres. Permacultuur wordt steeds populairder onder de moestuinders. Je herkent de permaculturisten wel, wanneer je het volkstuincomplex op loopt. Een weelderigheid van kleur en geur steekt af tegen de kale grond met rijtjes bloemkolen en asperges. Maar wat houdt deze holistische en kleurrijke manier van groenten kweken nu eigenlijk in?

Gelukkig zijn er al meer dan genoeg boeken over permacultuur volgeschreven. Wat een feest! Hoe maak je nu de juiste keuze? En wat is nu het beste permacultuur boek te kopen, te lezen en… aan de slag te gaan?

1 Ding staat: De boeken die er zijn, zijn geschreven door gepassioneerde permaculturisten. Dus je kunt wel zeggen dat alle boeken goed zijn.

Maar!

Elk boek heeft een andere invalshoek. Het ene is meer praktisch en geschikt voor beginners het ander gaat meer de diepte in met theoretische kennis. Dit zal meer geschikt voor een ervaren tuinder, of iemand die zich echt in de permacultuur verdiepen wil.

In deze permacultuur boeken top 10 vind je dus ook het beste boek voor beginner, kind, ervaren tuinman en tuin,- of landbouwprofessional.

Beste boek permacultuur kopen? Top 3

👇 In de tabel hieronder kun je de boeken vergelijken. Scroll naar rechts, om alle punten te zien. 👉👉👉

BoekSterrenVoor wie?PraktischTheoretischTaalgebruikIllustratiesLeesplezierAantal pagina’sEerste publicatiePrijs in €
1Tuin Smakelijk – Vera Geutink4,7/5Beginner / minder ervaren en ervaren tuinder⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐240201526,-
2Permacultuur in je moestuin – Christopher Shein Julie Thompson4,7/5Beginner / minder ervaren en ervaren tuinder⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐164201429,95
3Holzer’s permacultuur – Sepp Holzer4,8/5Beginner, ervaren tuinder⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐320201221
De beste boeken permacultuur: top 3

Boeken over Permacultuur

Ik schreef het al in de inleiding, er zijn veel boeken over Permacultuur te vinden. Alle boeken geschreven door gepassioneerde tuinders, ervaren specialisten, etc.. Het mooie aan deze manier van ecologisch tuinieren is dat het op elk stukje aarde toegepast kan worden. Het gaat erom dat je een paar basis principes leert kennen, en die weet toe te passen.

Zoals je ziet in de lijst is de lijst nogal divers. Permacultuur kent vele invalshoeken. Het gaat namelijk om meer dan alleen het inrichten van je moestuin. In de filosofie komen alle aspecten van het menselijk bestaan aan bod.

Zo zijn er verschillende boeken die ook het meer filosofische aspect van permacultuur aanraken. Twijfel je aan een permacultuur cursus. Ook de permacultuur cursus heeft een schrijver tot een boek weten te smeden.

Met alle plezier en liefde heb ik mijn best gedaan dit zo goed mogelijk voor je uiteen te zetten, zodat jij het beste boek permacultuur kopen kunt… En lekker kunt gaan tuinieren op jouw eigen perma-manier.

Wat is Permacultuur eigenlijk?

Laten we het nog even kort benoemen: Wat is permacultuur eigenlijk? Het is een filosofie die alle aspecten van het menselijk bestaan omslaat en dit op een zo duurzame manier wil vormgeven. Permacultuur kennen we natuurlijk voornamelijk uit de moestuin of bostuin. En dat is ook het meest populaire en besproken onderwerp. De meeste permacultuur boeken uit deze lijst zijn hierop gericht. Maar voor de geïnteresseerde wil ik ook de onderliggende filosofie uitlichten. Vandaar dat je een enkel boek hierover vinden kunt.

Permacultuur moestuin voorbeeld juni kruiden
Onze moestuin in juni, voorbeeld van een Permacultuur tuin

Beste permacultuur boek voor beginners

Ben je helemaal nieuw in de permacultuur en wil je een praktisch boek waarmee je gemakkelijk aan de slag kunt? In deze boekenlijst vind je veel goede titels waarmee je aan de slag kunt. De top 3:

 1. Tuin Smakelijk – Vera Geutink
 2. Permacultuur in je moestuin – Christopher Shein Julie Thompson
 3. Permacultuur – Van Appelboom tot Zuurkool

Beste boek permacultuur design en ontwerp

Het beste permacultuur boek over het ontwerpen en designen van je eetbare tuin. In deze lijst heb ik 1 titel opgenomen die heel goed het ontwerp gedeelte aanpakt:

 1. Permaculture Design – A Step by Step Guide

Beste permacultuur boek voor kind

Tussen de permacultuur boeken is het moeilijk iets te vinden dat specifiek op kinderen is gericht. Daarom ben ik iets verder gaan kijken. Zo kwam ik Anne Wiegers van Duurzaam tuinieren tegen. Als bonus op de lijst.

Beste boek permacultuur boerenbedrijf dat wil verduurzamen

Wanneer je als boerenbedrijf het verschil wilt maken, en permacultuur als een mogelijkheid ziet is er eigenlijk maar 1 titel die met vlag en wimpel boven de rest uit staat:

 1. Herstellende Landbouw – Mark Shepard

Een tweede optie zou zijn: Holzer Permacultuur welke ook als geen ander weet hoe je een goed lopend boerenbedrijf op permacultuur principes vormgeven kan.

Beste permacultuur boek voor de hovenier

Als hovenier heb je te maken met klanten, ontwerp, en nog veel meer. Dan sluit het volgende boek het beste aan wanneer je met permacultuur beginnen wilt.

 1. Permaculture Design – A Step by step guide

Beste permacultuur boek: Top 12 Moestuin boeken

🥇 Tuin smakelijk – Vera Greutink

Beste boek permacultuur: Tuin Smakelijk - bron bol.com

Ben je op zoek naar een praktisch toepasbaar en helder permacultuur boek voor je moestuin? Dan mag Tuin Smakelijk van Vera Greutink niet van je lijstje ontbreken. Haar 240 pagina’s tellende boek staat bomvol tuintips, technieken, ervaringen en concrete voorbeelden, waar je echt iets mee kan.

Het maakt niet uit of je een bloempotten tuin wilt aanleggen, een moestuin aanlegt of een heel voedselbos. In dit boek leer je hoe je op natuurlijke manier kunt tuinieren, waarbij je met de natuur samenwerkt.

Mocht je nog vragen hebben over spuiten en onkruidbestrijding? Dankzij deze kennis die je in dit permacultuur boek op doet, zijn je zorgen hierover voorgoed voorbij. Je leert namelijk kleurrijke, smaakvolle en eetbare polyculturen aan te leggen, die zichzelf in gezond evenwicht houden.

Voor de tuinder die van zijn rug houdt: Spitten is niet nodig. Waarom? Dat lees je in dit boek. En ben je bang geen tijd te hebben voor zo’n biodivers paradijs? Dankzij de uitleg in dit boek, is een moestuin ook voor de drukke mens haalbaar.

Vera krijgt lof voor haar werk van andere moestuinboeken schrijvers, en natuurlijk ook van de vele lezers van dit boek. Dat ziet je in de sterren die ze krijgt bij bol. Tuin Smakelijk wordt geloofd voor de persoonlijke noot, het leesgemak en dat alle vragen beantwoord worden. Je zult zelden tot nooit een vraag hebben nadat je een stuk gelezen hebt. Daarbij weet Vera je verder mee te nemen in de permacultuur wereld dan de meesten.

Ook van de lezers ontvangt Vera alle lof: Heldere uitleg, inspirerend en een boek dat niet mag ontbreken bij de ecologische tuinder. Tuin Smakelijk heeft al vele moestuinders over de streep getrokken. Jou ook?

Tuin Smakelijk – Vera Greutink

 • Heerlijk praktisch boek
 • Rijkelijk geïllustreerd
 • Een plezier om te lezen
 • Inspirerend
 • En hop aan de slag
 • Waardering: 4,7/5
 • Geschikt voor: beginners, minder ervaren en ervaren tuinders
 • Praktisch/ Theoretisch: praktisch en theoretisch waar nodig.
 • Illustraties: Ja, rijkelijk
 • Leesgemak: Het boek leest makkelijk weg en is inspirerend
 • Bladzijden: 240
 • Eerste publicatie: 2015
 • Prijs: 26,-
 • Nu bekijken

🥈 Permacultuur in je moestuin – Christopher Shein en Julie Thompson

Beste boek Permacultuur: Permacultuur in je moestuin bron: Bol.com
Permacultuur in je moestuin – bron: bol.com

Vertaald door: Lucas Brouns en Maranke Spoor

Woon je in Nederland of België? Dan ben je blij met dit permacultuur boek van Christopher en Julie . Zij hebben het eerste permacultuur moestuinboek gemaakt dat geschikt is voor het klimaat van dit kikkerlandje.

In dit boek worden veel soorten fruit, groenten en kruiden behandelt. En waar permacultuur om bekend staat: Wat zijn slimme combinaties? Christopher Shein en Julie Thompson laten je de samenhang zien van je moestuin.

Ook komen insecten aan bod. Deze kleine helpers helpen je de bodem gezond te houden. In dit boek vind je antwoord op de vraag hoe je insecten naar je tuin lokt. En alles in gezonde balans krijgt.

Naast praktische tips gaat dit permacultuurboek de basis van je permatuin: samenwerken met de natuur. Hiervoor is observatie een belangrijke stap. Wat zie je in de natuur? Een immense biodiversiteit. Dit belangrijke uitgangspunt komt natuurlijk uitvoerig aan bod in dit boek.

Zoals in de recensies te lezen:

Je leest het, gaat naar buiten, je doet het.

Samengevat: Dit is een praktisch permacultuur boek, waarmee je direct aan de slag kunt. Het gaat minder de filosofie en de diepte in. Daarvoor zou je naar een ander boek kunnen kijken.

Permacultuur in je moestuin bron: Bol.com
Permacultuur in je moestuin – bron: bol.com

Permacultuur in je moestuin

 • Geschikt voor het Nederlands en Belgisch klimaat
 • Heerlijke praktisch
 • Lezen, genieten, doen
 • Waardering: 4,7/5
 • Geschikt voor: Beginner en ervaren tuinder
 • Praktisch/ Theoretisch: Erg praktisch, je kunt er direct mee aan de slag
 • Illustraties: Rijkelijk geïllustreerd
 • Leesgemak: Het boek leest makkelijk weg en is inspirerend
 • Bladzijden: 164
 • Eerste publicatie: 2014
 • Prijs: 29,95
 • Nu bekijken

🥉 Holzer’s permacultuur – een praktijkgids voor moestuinen, boomgaarden en het boerenbedrijf – Sepp Holzer

Boek Holzer Permacultuur - Bron: Bol.com
Boek Holzer Permacultuur – Bron: Bol.com

Vertaald door Marion de Kort

Sepp Holzer heeft met zijn boek de brug geslagen van conventionele landbouw naar Permacultuur. Als beginnend boer met de kennis van de landbouwschool kwam hij er snel achter dat al zijn schoolkennis overboord kon.

Hij koos ervoor zijn boerenbedrijf in harmonie met de natuur te beheren. Want, zoals hij het ziet is dit de enige manier om een gezonder planten- en dierenwereld te creëren. Hij wist als één van de weinigen in zijn regio – De Alpen – een paradijs voor plant en dier te creëren.

Zijn buren vragen zich af: Hoe hij dat gedaan heeft?

In zijn boek, dat je als een complete praktijkgids voor moestuinen, boomgaarden en het boerenbedrijf kunt zien, behandeld hij alles wat je moet weten.

Ook al komt zijn komt dit boek uit de Alpen. De praktische tips zijn ook toepasbaar in Nederland, in zowel grote als kleine tuin.

Sepp behandeld onder andere:

 • Landschapsarchitectuur
 • Landbouwmethoden
 • Fruitlandschappen
 • Paddestoelen kweken op hout en stro in de tuin of op het balkon.
 • Tuinen

Een leven lang observeren en kennis komen samen in dit praktische boek van Sepp. Ondanks je merkt dat schrijven niet Sepp’s beste kwaliteit is, is het boek heerlijk wet te lezen en werkt het enorm inspirerend. Zoals je kunt verwachten zijn de foto’s uit dit boek grotendeels afkomstig van zijn land in de Alpen. Het is uitkijken niet te veel weg te dromen bij deze droombeelden.

Heldere boodschap en Fijn boek zijn woorden van de lezers voor de manier waarop Sepp praktijk en theorie heeft weten samen te voegen in dit boek. Een boek dat voor zowel beginner als ervaren en geschoolde tuinder of boer een heel waardevol boek is. De spijker op zijn kop: Een top boek dat niet aan je perma-boekenplank mag ontbreken!

Boek Holzer Permacultuur - Bron: Bol.com
Boek Holzer Permacultuur – Bron: Bol.com

Holzer Permacultuur

 • Kennis waar menig boer jaloers op is
 • Geschikt voor beginner
 • En ervaren tuin-/akkerbouw specialist
 • Inspirerend
 • Waardering: 4,8/5
 • Geschikt voor: beginner, ervaren tuinder
 • Praktisch/ Theoretisch: Goede balans tussen praktijk en theorie
 • Illustraties: Rijkelijk
 • Leesgemak: Prima en heerlijk te lezen, ook al merk je dat Holzer geen schrijver is.
 • Bladzijden: 320
 • Eerste publicatie: 2012
 • Prijs: 21,-
 • Nu bekijken

4. Herstellende landbouw – Mark Shepard

In dit volledige boek verpakt Mark Shepard een heldere boodschap: Herstellende landbouw heeft de toekomst. Dit boek met een permacultuur inslag gaat over het verbouwen van voedsel op een manier die veerkrachtig en duurzaam is. Een manier van land verbouwen die door kan gaan, wanneer de – fossiele – hulpbronnen minder worden.

Het boek is erop gericht het basisvoedsel; koolhydraten, eiwitten en vetten te leveren terwijl de natuurlijke balans van de grond zich kan herstellen. Dus de nadruk ligt op meerjarige gewassen; polycultuur i.p.v. monocultuur, een gezonde bedrijfsstructuur, etc.. In het kort: korte termijn denken inruilen voor denken op de lange termijn.

In deze handleiding leer je een bloeiend agrarisch bedrijf op te bouwen op de manier zoals Mark Shepard het doet. Het boek geeft handvatten om in verschillende situaties productief te kunnen zijn. Het laat je zien hoe gewasopbrengst inkomsten samen kunnen gaan met biodiversiteit.

Voor de agrariër die op een meer duurzame en bewuste manier aan de slag wil gaan is dit een aanrader. Mark weet zijn heldere boodschap praktisch toepasbaar over te brengen met dit prachtige boek.

Herstellende landbouw - Bron: Bol.com
Herstellende landbouw – Bron: Bol.com

Herstellende landbouw

 • Voedsel verbouwen met geringe energie
 • Leer Polycultuur toepassen
 • Denk op de lange termijn
 • Ultieme gids voor het boerenbedrijf van de toekomst
 • Waardering: 4,8/5
 • Geschikt voor:
 • Praktisch/ Theoretisch:
 • Illustraties: Ja
 • Leesgemak:
 • Bladzijden: 320
 • Eerste publicatie: 2014
 • 33,80
 • Nu bekijken

5. Permacultuur – Van Appelboom tot Zuurkool – Linder van den Heerik Greet Tijskens

Permacultuur van Appelboom tot Zuurkool - bron: Bol.com
Permacultuur van Appelboom tot Zuurkool – bron: Bol.com

Aan de hand van 5 Vlaamse en Nederlandse eetbare tuinen leggen Linder van den Heerik en Greet Tijskens je uit hoe je aan permacultuur begint. En natuurlijk: Wat betekent permacultuur nu eigenlijk?

In dit boek leer je hoe jij je dromen en wensen kunt manifesteren in je eigen tuin, deeltuin of buurtpark. Het neemt je mee van A tot Z, van groenten tot fruit.

Het is een waardevol boek vol heldere uitleg en daarom ook goed. Maar, het mist een beetje de schwung zoals Tuin Smakelijk en Permacultuur in je moestuin

Permacultuur van Appelboom tot Zuurkool - bron: Bol.com
Permacultuur van Appelboom tot Zuurkool – bron: Bol.com

Permacultuur van Appelboom tot Zuurkool

 • Geschikt voor het Nederlands en Belgisch klimaat
 • Heerlijke praktisch
 • Lezen, genieten, doen
 • Waardering: 5/5
 • Geschikt voor: Beginner en ervaren tuinder
 • Praktisch/ Theoretisch: Erg praktisch, je kunt er direct mee aan de slag
 • Illustraties: Ja
 • Leesgemak: Toegankelijk en inspirerend
 • Bladzijden: 176
 • Eerste publicatie: 2018
 • Prijs: 30,-
 • Nu bekijken

6. Een natuurlijke moestuin met permacultuur – Serge Schall

Serge Schall neemt je in dit boek mee in de aanleg van zijn eigen permacultuur moestuin. Je leert van hem hoe je met zo weinig mogelijk inspanning een zo efficiënt “werkende” moestuin krijgt. Hij laat je zien dat je weinig ruimte nodig hebt, om het te proberen. Hierbij let je op:

 • Zon-, en schaduwplekken, luchtstromingen, de warme plekjes, etc.
 • Kijken naar de Aarde, zodat je weet wat voor grond je hebt, en hoe je deze kunt verbeteren en voeden. Ook de populaire heuvelbedden komen langs.
 • Hoe bespaar je op water?
 • En natuurlijk komen ook de wisselwerking van planten met andere planten en/of dieren voorbij. Hierbij gaat Serge niet echt de diepte in: de mogelijke samenwerking tussen bijvoorbeeld moestuin en kippen, en eventueel andere erfdieren blijft onderbelicht.

Het boek leest wat minder lekker weg als de andere boeken uit deze lijst. Verder krijgt: “Een natuurlijke moestuin met permaculuur” de kritiek dat hij zijn aanpak als de enigste juiste permacultuur aanpak ziet. En dat daarin geen ruimte is voor een andere manier.

Ondanks deze kritieken haal je uit dit boek handige stappenplannen en actiepunten uit dit boek, waarmee je aan de slag kunt. Het boek is rijkelijk geïllustreerd met afbeeldingen die het verhaal illustreren en verduidelijken.

Natuurlijke moestuin met permacultuur boek bron: bol.com
Natuurlijke moestuin met-permacultuur-boek-bron-bolcom

Een natuurlijke moestuin met permacultuur

 • Lees hoe Serge Schall zijn permacultuur moestuin aanlegt
 • Laat je inspireren
 • Geniet van de afbeeldingen
 • En breng zijn kennis in de praktijk
 • Waardering: 4/5
 • Geschikt voor: beginners
 • Praktisch/ Theoretisch: praktisch, weinig theoretische diepgang
 • Illustraties: Rijkelijk
 • Leesgemak: Prima te lezen, maar af en toe loopt het wat minder fijn.
 • Bladzijden: 128
 • Eerste publicatie: 2019
 • Prijs: 19,95
 • Nu bekijken

7. Gaia’s Garden – Toby Hemenway

Gaia's Garden - Bron: Bol.com
Gaia’s Garden – Bron: Bol.com

Met Gaia’s Garden komen we bij een Engelstalig boek. In dit boek promoot Toby Hemenway de boodschap: Werk met de natuur, niet tegen haar. Onder de Permacultuur tuinders is dit natuurlijk een bekende boodschap. Alle gebruikelijke onderwerpen komen in dit boek aan bod. De filosofie wordt nauwelijks behandeld, zodat je heel down to earth de praktische handvatten en de achterliggende kennis theorie krijgt.

Een prima kennismaker voor de permacultuur beginner. Je moet hier wel vlot zijn in je Engels, anders is het misschien fijner een Nederlands boek uit te zoeken. En die zijn er genoeg 😉

Gaia’s Garden is een inspirerend en voornamelijk praktisch boek waarin je ook handige plantenlijstjes vinden kunt.

Hoewel Toby het heeft over urban gardening – stadstuinieren –, heeft hij het voornamelijk over grote tuinen, voedselbossen, etc.. Iets waarvoor niet iedere Nederlandse stadstuin de ruimte heeft. Wil je een boek dat hier meer op gericht is, dan kun je beter kiezen voor de Nederlandse Tuin Smakelijk of Permacultuur in je Moestuin.

Ondanks een iets andere opvatting van een stadstuin dan de gemiddelde Nederlander of Belg is dit een inspirerend boek. En wordt het door verschillende experts als een must-read gezien.

Gaia's Garden - Bron: Bol.com
Gaia’s Garden – Bron: Bol.com

Gaia’s Garden

 • Werk met de natuur onder de vleugel van Toby
 • Laat je inspireren
 • Verleg je grenzen
 • Waardering: 4,2/5
 • Geschikt voor: beginner
 • Praktisch/ Theoretisch: praktisch, maar wel gericht op Noord Amerika
 • Illustraties: Nee
 • Leesgemak: Als je Engels kunt, prima
 • Bladzijden: 314
 • Eerste publicatie: 2013
 • Prijs: 23,49
 • Nu bekijken

8. Creating a Forest Garden – Working with Nature to Grow Edible Crops – Martin Crawford

Creating a forest Garden - bron: Bol.com
Creating a forest Garden – bron: Bol.com

384 bladzijden vol over moestuinieren volgens de permacultuur principes en geïllustreerd met prachtige en verhelderende foto’s. Martin Crawford heeft zijn ervaring van – toen – bijna 2 decennia gebundeld in een praktisch en compleet handboek, waarmee je prima aan de slag kunt.

Het bos is het ideale voorbeeld van een harmonisch systeem, waarbij ook de derde dimensie – de verticale – benut wordt. Hoe klinkt het om niet te hoeven graven, wieden en niets aan ongediertebestrijding te hoeven doen? Met een goed aangelegde bostuin – forest garden – hoeft dit allemaal niet. Martin Crawford weet het allemaal goed uit te leggen.

Naast een praktische gids waar je tonnen nieuwe kennis en praktische tips uithalen kunt, vind je bij dit boek een lijst met 500 soorten aan eenjarige en meerjarige planten. Handige informatie over wat ze nodig hebben, hoe je ze moet behandelen kun je hier allemaal terug vinden.

Kies je voor een eetbare bostuin – wat ook helemaal permacultuur is – dan heb je aan dit boek een super compleet naslagwerk waarmee je goed uit de voeten kunt.

Martin heeft alles helder uitgelegd in dit inspirerend boek. Dit zijn overigens ook de voornaamste pluspunten die het boek: Creating forest garden van de lezers krijgt.

Creating a forest Garden - bron: Bol.com
Creating a forest Garden – bron: Bol.com

Gaia’s Garden

 • Inspirerend en helder uitgelegd
 • Tuinieren in drie dimensies, lengte, breedte en de lucht in
 • Leg je eigen voedselbos aan
 • Prachtig boek
 • Leer meer dan 500 soorten enkel- en meerjarige planten kennen.
 • Waardering: 4,8/5
 • Geschikt voor: Van beginner t/m gevorderde
 • Praktisch/ Theoretisch: praktijk en theorie in goede harmonie
 • Illustraties: rijkelijk
 • Leesgemak: Als je Engels kunt, prima
 • Bladzijden: 384
 • Eerste publicatie: 2010
 • Prijs: 29,69
 • Nu bekijken

9. Permaculture Design – Aranya

Permaculture design - bron: Bol.com
Permaculture design – bron: Bol.com

Permacultuur docent Aranya neemt je mee in zijn cursus permacultuur. Maar nu in boekvorm. Je zou dit boek als een lesboek kunnen zien over permacultuur ontwerp. In het boek vind je cursus werkbladen, flowcharts en diagrammen. Allemaal voorzien van heldere uitleg.

Onderwerpen die aan het bod komen zijn:

 • Systemen en patronen
 • Werken als onderdeel van een ontwerpteam
 • Land- en niet-landgebaseerd ontwerp
 • Ontwerpkaders
 • Locatieonderzoek en kaarten maken
 • Klanten uitvragen
 • Werken met grote klantgroepen
 • Functies identificeren
 • Systemen en elementen kiezen
 • Plaatsing en integratie
 • Een ontwerpvoorstel maken
 • Projectbeheer
 • Presentatie
 • etc.
Permaculture design - bron: Bol.com
Permaculture design – bron: Bol.com

Permaculture design

 • Een cursus permacultuur in boekvorm
 • Alle aspecten van het ontwerpen komen aan bod
 • geschikt voor de duurzame tuinprofessional
 • Waardering: 4/5 (holisticmanagement.org)
 • Geschikt voor: beginners met interesse in cursus
 • Praktisch/ Theoretisch: Theoretisch
 • Illustraties: Ja, fotomateriaal en andere grafische ondersteuning
 • Leesgemak: goed leesbaar, wel Engels
 • Bladzijden: 208
 • Eerste publicatie: 2013
 • Prijs: 20,99
 • Nu bekijken

10. People en Permaculture – Looby Macnamara

People en Permaculture - bron: Bol.com
People en Permaculture – bron: Bol.com

Permacultuur gaat over meer dan alleen je moestuin. De andere aspecten om een duurzaam leven te creëren komen vaak niet aan de orde in de permacultuur boeken. In dit boek: people en permaculture van Looby Macnamara ligt de nadruk veel meer op de onderliggende filosofie van permacultuur. En hoe je dit toe kunt passen wanneer je niet eens met moestuinieren bezig bent. Iedereen kan op zijn eigen manier bijdragen aan een betere wereld.

Dit filosofische boek heeft ook een erg praktische kant, zo komt het met zo’n 50 ideeën en tips die je rechtstreeks in je leven kunt integreren. Looby legt alles helder uit in goed te lezen Engels. En ja, wanneer iets filosofisch wordt kan het af en toe eens zweverig overkomen. Misschien ook maar goed om het leven vanuit ander perspectief te kunnen bekijken.

Een aanrader.

People en Permaculture - bron: Bol.com
People en Permaculture – bron: Bol.com

People en Permaculture

 • Een cursus permacultuur in boekvorm
 • Alle aspecten van het ontwerpen komen aan bod
 • geschikt voor de duurzame tuinprofessional
 • Waardering: 4,5/5
 • Geschikt voor: filosoof / mensen zonder tuin
 • Praktisch/ Theoretisch: Praktisch en theoretisch
 • Illustraties: Ja
 • Leesgemak: Engels
 • Bladzijden: 336
 • Eerste publicatie: 2017
 • Prijs: 24,99
 • Nu bekijken

Bonus: 🧒Duurzaam tuinieren voor kinderen – Anne Wieggers

Duurzaam tuinieren met kinderen - bron: Bol.com
Duurzaam tuinieren met kinderen – bron: Bol.com

Het begrip permacultuur komt niet rechtstreeks aan de orde in dit boek van Anne Wiegers. Toch heeft Duurzaam tuinieren voor kinderen er heel veel van weg. Je leert namelijk op toegankelijke en speelse manier hoe jij je moestuin kunt creëren.

Doe-het-zelf-projecten en feitjes wisselen elkaar heerlijk af. Waarom is het bijvoorbeeld beter om je tuin niet te schoffelen? Verder komen het insectenhotel en wormencompost aanbod. Kortom; een heerlijk boek voor de startende moestuinder.

Duurzaam tuinieren voor kinderen is een echte aanrader, een plezier voor jong en oud. En van grote meerwaarde in deze tijd, waarin kinderen de waardevolle informatie van voedsel groeien niet meer meekrijgen op school.

Duurzaam tuinieren met kinderen - bron: Bol.com
Duurzaam tuinieren voor kinderen – bron: Bol.com

Duurzaam tuinieren voor kinderen

 • Heerlijke afwisseling van doe het zelfen en leren
 • Alles komt aan bod
 • Een aanrader
 • Waardering: 5/5
 • Geschikt voor: kinderen
 • Praktisch/ Theoretisch: praktisch en theoretisch waar nodig.
 • Illustraties: Ja, rijkelijk
 • Leesgemak: Vrolijk, vlot en toegankelijk
 • Bladzijden: 160
 • Eerste publicatie: 2021
 • Prijs: 19,99
 • Nu bekijken

Conclusie: Wat is het beste boek permacultuur?

Nederland kent een aantal populaire boeken over permacultuur. Verschillende schrijvers hebben er prachtige inspirerende boeken over weten te schrijven ondersteund met heldere afbeeldingen die tot de verbeelding spreken en die de informatie ondersteunen.

Ook al is er in het Nederlands veel te vinden. De Engelse taal kent een aantal heel waardevolle boeken, vooral wanneer je op zoek gaat naar boeken over een permacultuur cursus.

Of je nu een totale beginner bent in je moestuin, of op zoek bent naar een meer duurzame manier van bestaan of je boerendedrijf wilt omschakelen. Voor elke invalshoek is wel een passend boek te vinden dat je als het beste permacultuur boek kunt zien.

In deze boekenlijst vind je een aantal toppers waarmee je echt aan de slag kunt.

Nog eenmaal de top 10: Het beste permacultuur boek

 1. Tuin Smakelijk – Dit boek neemt je op bevlogen wijze mee naar een prachtige fruitvolle permacultuur moestuin. Vera is met haar boek een begrip in Nederland
 2. Permacultuur in je moestuin – Dit boek was het eerste permacultuur boek waarmee je in het matige klimaat van Nederland en België goed mee aan de slag kunt. Ook de schrijvers van dit boek nemen je op inspirerende wijze mee in de wereld van de permacultuur moestuin.
 3. Holzer Permacultuur – Sepp Holzer neemt je mee het boerenbedrijf in. Voor een holistische benadering die verder gaat dan wat hij op school heeft geleerd. Zijn collegaboeren uit de buurt zijn jaloers op zijn resultaat. In dit boek zijn “geheim”.
 4. Herstellende landbouw – Hoe run je een duurzaam boerenbedrijf dat zowel de natuur verbeterd als goede oogsten en opbrengt? Daarop geeft dit boek uitvoerig en praktisch antwoord. Dit kun je zien als een stappenplan naar verduurzaming.
 5. Permacultuur – Van Appelboom tot Zuurkool. Uitgeverij Velt geeft je een kijkje in 5 Vlaamse en Nederlandse permacultuur tuinen, waaruit jij je inspiratie kunt halen. Praktisch, leerzaam, recht voor zijn raap.
 6. Een natuurlijke moestuin met permacultuur – Of Serge Shall een luie jongen is weet ik niet, hij heeft namelijk een prachtig boek samengesteld. Hij weet in ieder geval heel helder uit te leggen hoe je met zo weinig mogelijk werk een zo goed mogelijke opbrengst uit je tuin krijgt. Dit permacultuur principe weet hij goed over te brengen.
 7. Gaia’s Garden – Hoe kun je anders verwachten dat Toby de boodschap helder promoot: Werk met de natuur, niet er tegenin. Net als bij het vorige boek, 1 van de permacultuur kernprincipes. Let op; Het is een Engelstalig boek.
 8. Creating a Forest Garden – Nog een Engelstalig boek. Ditmaal van Martin Crawford. In dit boek duik je de eetbare bostuinen in. Een andere maar minstens net zo mooie benadering van permacultuur. Want, hoe creëer je dat harmonische zichzelf instandhoudend systeem? Martin legt het met passie uit.
 9. Permaculture Design – Ben je oriënterend op een cursus permacultuur? Dan heb je aan dit boek een goede start. Of voor de autodidact een hele cursus. Aranya heeft zijn jarenlange ervaring als docent gebundeld in dit boek vol ondersteunend beeldmateriaal.
 10. People en Permaculture – Dit Engelstalig boek van Looby Macnamara mag niet aan de lijst ontbreken. Het onderscheid zicht van de andere permacultuur boeken, omdat het niet moestuinieren als hoofdonderwerp heeft. Looby gaat veel meer de filosofie in. Alle levensgebieden worden behandeld. Hoe creëer je een duurzame cultuur? En wat kun je daarin zelf doen?

Hieronder kun je alle boeken over permacultuur vergelijken.

Bedankt voor je aandacht en… Heel veel lees- en tuinplezier!

En… ben je zelf nog iets moois tegen gekomen? Laat een reactie achter.

Beste boek permacultuur kopen? Boeken vergelijken

👇 In de tabel hieronder kun je de boeken vergelijken. Scroll naar rechts, om alle punten te zien. 👉👉👉

BoekSterrenVoor wie?PraktischTheoretischTaalgebruikIllustratiesLeesplezierAantal pagina’sEerste publicatiePrijs in €
1Tuin Smakelijk – Vera Geutink4,7/5Beginner / minder ervaren en ervaren tuinder⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐240201526,-
2Permacultuur in je moestuin – Christopher Shein Julie Thompson4,7/5Beginner / minder ervaren en ervaren tuinder⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐164201429,95
3Holzer’s permacultuur – Sepp Holzer4,8/5Beginner, ervaren tuinder⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐320201221
4Herstellende landbouw – Mark Shepard
Professional / boerenbedrijf⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐320201433,80
5Permacultuur – Van Appelboom tot Zuurkool Linder van den Heerik Greet Tijskens5/5Beginner⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐176201830,-
6Een natuurlijke moestuin met permacultuur – Serge Schall4/5Beginner⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐128201919,95
7Gaia’s Garden – Toby Hemenway4,2/5Beginner⭐⭐⭐⭐ Engels⭐⭐314201323,49
8Creating a edible forest – Martin Crawford4,8/5Beginner en ervaren⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐ Engels⭐⭐⭐⭐⭐⭐384201029,69
9Permaculture designmanual AranyaBeginner met ineresse in cursus⭐⭐⭐⭐⭐Engels⭐⭐⭐⭐⭐208201320,99
10People en Permaculture – Looby Macnamara4,5/5Filosoof en mensen die breder kijken dan tuin⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐ Engels⭐⭐⭐⭐⭐336201324,99
🧒Duurzaam tuinieren voor kinderen – Anne Wieggers5/5Kinderen⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐160202119,99
De 10 beste boeken permacultuur vergelijken

Beste permacultuur boek FAQ’s

Wat is het beste permacultuur boek voor een beginner?

Voor de beginner zijn er veel boeken de moeite waard. De meeste boeken zijn erg praktisch van aard en je hebt weinig van plantenkennis e.d. nodig om er mee uit de voeten te kunnen. Tuin Smakelijk en Permacultuur in je moestuin zijn goede voorbeelden van boeken om mee te beginnen.

Zijn er permacultuur boeken voor kinderen?

Er zijn niet direct permacultuur boeken voor kinderen. Wel zijn er verschillende boeken geschreven voor kinderen die over moestuinieren gaan. Het boek van Anne Wiegens: Duurzaam tuinieren voor kinderen is een heel populair boek voor kinderen.

Wat is het beste permacultuur boek voor de tuinprofessional?

Als tuinprofessional heb je al grote kennis van het vak, planten etc.. Het stukje ontwerp komt dan meer aan de orde. Als hovenier zou je kunnen kijken naar: Permaculture design van Aranya.

Welke boeken over permacultuur zijn er voor het boerenbedrijf?

Als land- of tuinbouwbedrijf beschik je natuurlijk kijk je ook naar het bedrijfsaspect van je permacultuur “tuin”. Herstellende Landbouw en Holzer Permacultuur zijn goede boeken om je in te verdiepen en mee aan de slag te gaan.

Permacultuur is toch meer dan je moestuin, is er een boek over de filosofie?

Kun je Engels lezen? Het boek People en Permaculture benaderd de verdere levensgebieden waarop je permacultuur toepassen kunt. Een mooi boek, dat naast filosofisch ook praktische handvatten geeft.

Meer lezen in deze categorie:

Eén reactie

 1. Als beginnende tuinder heb ik heel veel aan deze site gehad. Mooi duidelijk recensies van de boeken en meteen aan het werk gegaan. Dankjewel voor deze mooie site.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gebruiken wij om de website optimaal te laten functioneren en personaliseren. Lees meer hier meer over in onze cookies en privacyverklaring.