
Alle seizoenen is er wel iets eetbaars te vinden in de natuur. Eigenlijk is het toch raar hoe we de kennis van eetbare en geneeskrachtige planten en kruiden zijn verloren. Jammer, dat we zo vervreemd zijn geraakt van de natuur. Gelukkig zijn er nog herboristen die hun kennis graag met ons delen. Er zijn boeken vol geschreven over dit opnieuw populaire onderwerp. In dit artikel vind je de beste boeken over wildplukken.
Wildpluk boekenlijst: Het beste boek wildplukken
- Eetbare wilde planten: 200 soorten herkennen en gebruiken: Is het boek dat in Nederland en België het meest wordt geprezen. Logisch: Het boek zit zo in elkaar dat het wel heel makkelijk wordt je eetbare plant te determineren. Daarnaast vind je de “rode lijst”. En natuurlijk de bereidingstips.
- Het Grote Wildpluk boek en Het Grote Wildpluk Kookboek van Edwin Florés staan gezamenlijk op nr. 2. Deze twee boeken hebben lange tijd de vitrine van menig boekhandel gesierd. Dit dankzij de grote namen die dit boek hebben gecreëerd. Op een paar kleine foutjes na, is dit boek voor menig wildplukker een goede aanwinst. Met complete uitleg van de eetbare planten.
- Nog een topper is de Plukalmanak, dit boek is afkomstig van onze Noorderburen. Het komt uit Denemarken. Net als de andere toppers uit deze lijst, is dit een boek voor thuis. Het is een prachtig naslagwerk met mooie en duidelijke tekeningen en goede recepten.
- Met Wildplukken komen we meer in het type gidsen voor mee op pad. Deze wildpluk gids is een prachtige om mee te nemen op pad. Ook een ideaal naslagwerk om samen met de kinderen de eetbare planten en kruiden te selecteren
- Dan komen we bij Welke Paddenstoel is dat? Natuurgids van de ANWB. In deze gidsen ontbreekt het aan bereidingstips. Aan de andere kant heb je ruim 450 verschillende paddenstoelen met beknopte uitleg én de wetenschap of ze giftig of eetbaar zijn. En dat in handzaam formaat.
- Met de Compactgids Wildplukken heb je nog een handzame gids met goede afbeeldingen en heldere omschrijvingen.
- De Geneeskrachtige planten- & kruidengids wil ik ook benoemen als hekkensluiter van deze lijst. In dit uitzonderlijk prachtig vormgegeven boek vind je heldere foto’s van zo’n 200 geneeskrachtige kruiden en planten in de Europese/ Nederlandse natuur, inclusief verwerkingstips.







Beste boeken over wildplukken: Wat wil je weten? Boekenlijst criteria
Wanneer je op zoek gaat naar eetbare planten en paddenstoelen in de natuur, wil je goed op de hoogte zijn van wat er eetbaar is, en wat niet. Het is dus belangrijk de planten, kruiden en eventueel paddenstoelen goed te kunnen herkennen en determineren. Een bonus is het om te weten welke onderdelen wel of niet bruikbaar zijn. En hoe je deze moet oogsten en bereiden.
Het is dus belangrijk om het volgende te hebben;
- Duidelijke foto’s en/of tekeningen van de planten
- met een heldere omschrijving van specifieke kenmerken
- en een lijst met eetbare delen van de plant
- Als extra zijn tips voor de bereiding van de eetbare delen van de planten erg handig, leuk en lekker
- Ook is het handig om giftige planten te herkennen en onderscheiden
- Van extra toegevoegde waarde is ook een overzicht van eetbare bomen, planten en bloemen
- En te weten wanneer je op zoek kunt naar je eetbare bloem, plant of paddenstoel
Boeken over wildplukken top 7
Met die criteria heb ik een prachtige lijst wildpluk boeken samengesteld. Het was een hele klus, want eten uit de natuur is enorm in populariteit aan het groeien. Dat zie je terug in het groeiende aantal boeken.
Een minpuntje voor de veganist en vegetariër, het is zeldzaam boeken tegen te komen over eten uit de natuur, waarin voornamelijk vega(n) recepten zijn te vinden. In de boeken komt vaak een samenwerking terug met een “conventionele” topkok. Hierbij lijkt de nadruk vooralsnog op vleesgerechten te liggen. Voor mij geen probleem. Ik haal er toch voldoende inspiratie uit. 🥰🌱
Eetbare wilde planten: 200 soorten herkennen en gebruiken

Dit wildplukboek behoort eigenlijk wel tot 1 van de toppers. Hij wordt het meest gebruikt en dat is niet gek. Het boek zit goed in elkaar. De auteurs; Steffen Guido Fleischhauer, Jurgen Guthmann en Roland Spiegelberger hebben er werk van gemaakt om 200 wilde planten te kunnen herkennen en gebruiken.
De planten zijn makkelijk te vinden via de index of via bladvorm. Elke plant heeft een redelijke omschrijving met foto’s en/of tekeningen. Verder vind je de vindplaats en welk deel van de plant eetbaar is, en hoe je dit bereidt.
Van meerwaarde is de waarschuwing voor giftige planten. En dat je deze niet moet verwarren. Deze vind je in een apart deel van het boek terug.
Ook de planten op de rode lijst hebben komen aan bod in het boek. Dit zijn zeldzame planten die we met rust moeten laten.
Onder de wildplukkers wordt dit ook boek; “Eetbare wilde planten” geprezen om zijn inhoud. Het krijgt in de reviews lof in de vorm van: wildplukbijbel, helder, compleet, praktisch en inspirerend.
Kortom: Met Eetbare wilde planten zit je goed.
Eetbare wilde planten kopen?

- Waardering: 4,7/5
- Steffen Guido Fleischhauer, Jurgen Guthmann en Roland Spiegelberger
- Duidelijke foto’s of tekeningen: Ja
- Heldere omschrijving kenmerken en eetbare delen: Ja
- Voorbereidingstips: Ja
- Bladzijden: 280
- Eerste publicatie: 2014
- Prijs: 24,95
- Verkrijgbaar als: Paperback
- Nu bekijken
Het grote wildplukboek – eten uit de natuur

Dit boek van Edwin Florès heeft natuurlijk ook zijn plekje verdient in de lijst. Sinds 2015 ligt het Grote Wildplukboek al in de schappen. Onder de lezers is het een wel gewaardeerd boek over wildplukken. Met de namen achter dit boek verwacht je dat het boek tip top in elkaar zit. Grotendeels is dit ook zo. Planten zijn voorzien van foto’s en omschrijvingen; wat kun je eten, en wat niet? En hoe bereid je de plant.
Maar, het grote wildplukboek krijgt van de kritische lezer toch wel enkele kritieken die de moeite waard zijn om te noemen: Her en der door het boek verspreid vind je afbeeldingen die niet kloppen bij de omschreven plant. En af en toe wat typefoutjes. Ondanks deze foutjes, blijft het boek hoog scoren. En blijft het een inspirerend, praktisch en handig boek om mee op pad te gaan. Want, het bevat altijd nog genoeg tips, waar je als (ervaren) wildplukker nog steeds iets aan hebt.
Het grote wildplukboek kopen?

- Waardering: 4,4/5
- Auteur: Edwin Florès, Jonnie boer
- Duidelijke foto’s of tekeningen: Ja
- Heldere omschrijving kenmerken en eetbare delen: Ja
- Voorbereidingstips: Ja, tips van “Meesterchef” Jonnie Boer
- Bladzijden: 312
- Eerste publicatie: ?
- Prijs: 21,99 (paperback) – Gratis in kobo plus
- Verkrijgbaar als: Paperback, hardcover, e-book, e-book kobo plus
- Nu bekijken
Het wildpluk kookboek

Wil je nog dieper het koken in, dan is het vervolg op het eerste boek van Edwin Florés een aanrader. Een kookboek vol bijzonder wilde recepten. De recepten vallen in ieder geval in de smaak. En het boek is een waardige opvolger van Het grote wildplukboek. Het boek is mooi vormgegeven met prachtige foto’s en goede recepten.
Plukalmanak

Voor de culinairen onder ons kan de naam Claus Meyer een bekende zijn. Het is een Deense topkok met internationale bekendheid. Deze Claus is ook de natuurliefhebber die het wildplukboek de Plukalmanak heeft gecreëerd.
In dit wildplukboek vind je je ruim 100 wilde planten, paddenstoelen en bloemen die je plukken kunt. Het mooie aan dit boek is dat je per seizoen kunt vinden wat je in de natuur vinden kunt. Plus bereidingstips en seizoensrecepten van de Deense meesterkok.
Nadeel van het boek is, dat het geen boek is om mee te nemen. Het is nogal stevig in zijn formaat. Zoals je gewend bent van een almanak. Wel is het een prachtig retro boek dat je boekenkast of keuken zal sieren. De omschrijvingen zijn voorzien van duidelijk herkenbare tekeningen van de planten. Een heerlijk naslagwerk voor thuis.
Een leuke bonus is dat je achterin het boek vinden kunt in welke landschappen je op zoek kunt naar je eetbare planten en paddenstoelen. Ook vind je hier de rode lijst, index en plukadvies.
In Nederland wordt dit wildplukboek van Claus Meyer ook goed ontvangen. Met honderd eetbare planten is het boek wel iets aan de magere kant. Er zijn meer handzame wildplukgidsen waarin je meer bloemen, planten, paddenstoelen, etc. kunt vinden. Een ander minpuntje is dat het boek planten bespreekt die in de Lage Landen niet te vinden zijn. Nog een p.s. als vegetariër/ veganist zul je niet veel aan de recepten uit dit boek hebben. Het is veelal vleesgericht.
But in the end: Is het een waardevol en mooi vormgegeven boek over wildplukken met heldere uitleg en duidelijke tekeningen, dat ook nog eens goed geprijsd is. Een goede koop: Een verrijking voor je boekenkast.
Plukalmanak kopen?

- Waardering: 4,2/5
- Auteur: Claus Meyer
- Duidelijke foto’s of tekeningen: Ja, duidelijke en mooie tekeningen
- Heldere omschrijving kenmerken en eetbare delen: Ja
- Voorbereidingstips: Ja
- Bladzijden: 312
- Eerste publicatie: 2015
- Prijs: 19,95
- Verkrijgbaar als: Hardcover
- Nu bekijken
Wildplukken

Hoe duidelijk kan een titel zijn: Wildplukken. Dat is waar dit boek over gaat. Het boek doet twee beloftes:
- Eetbare planten herkennen.
- En bereidingstips en recepten voor deze eetbare planten.
Deel 1 van deze belofte wordt in de ogen van sommigen beschouwd als niet volledig waargemaakt. Maar de meesten vinden dit een duidelijk boek, waarmee ze zelf en/of met de (klein)kinderen op pad kunnen gaan om eetbare wilde planten te gaan zoeken, vinden en plukken.
De buitenkeuken is het hele jaar geopend. Maar niet alles is op elk moment te vinden. In dit boek vindt je de “openingsdagen” en periodes waarin bepaalde eetbare planten het beste te vinden en oogsten zijn.
De omschrijving van het zestigtal planten is duidelijk en inclusief eventuele medicinale werkingen. Nee, je hoeft niet meer naar de dure superfoods te grijpen. De natuur is een levende apotheek. Je moet alleen weten waar je moet kijken hoe je moet voorbereiden. Dit wildpluk boek is daarin een goede inleiding en hulp.
Wildplukken boek kopen?

- Waardering: 4,4/5
- Auteur: Leoniek Bontje en Yvet Noordermeer
- Duidelijke foto’s of tekeningen: Ja, duidelijke en mooie tekeningen
- Heldere omschrijving kenmerken en eetbare delen: Ja
- Voorbereidingstips: Ja
- Bladzijden: 256
- Eerste publicatie: 2018
- Prijs: 24,99
- Verkrijgbaar als: Hardcover
- Nu bekijken
Compactgids Wildplukken

De Compactgids wildplukken vind je in de serie compactgids natuur. In deze serie vind je verschillende handige gidsen om mee te nemen de natuur in. In dit geval is het boek gericht op eetbare planten en bloemen.
In deze gids vind je waar je welke planten kunt vinden inclusief heldere omschrijving en duidelijke tekeningen.
Dankzij de plastic hoes is dit boek perfect om mee op zak te nemen de natuur in. En een handige miniposter helpt je in je determinatie proces.
Het leuke aan deze compacte natuurgids is, dat je er veel paddenstoelen in vindt. In totaal vind je in dit boek een kleine 200 verschillende zaden, noten, planten, bloemen, paddenstoelen etc. die je uit de natuur eten kunt.
Compactgids wildplukken kopen?

- Waardering: 5/5
- Auteur: Tiffany Francis-Baker
- Duidelijke foto’s of tekeningen: Ja, duidelijke en mooie tekeningen
- Heldere omschrijving kenmerken en eetbare delen: beknopt
- Voorbereidingstips: Ja
- Bladzijden: 192
- Eerste publicatie: 2021
- Prijs: 9,99
- Verkrijgbaar als: paperback
- Nu bekijken
Welke Paddenstoel is dat? Natuurgids van de ANWB

Zitten we eenmaal in de compactgidsen dan zijn de gidsen van de ANWB natuurlijk niet te missen. Zoals je zou verwachten van een zo’n grote organisatie zijn de natuurgidsen van de ANWB handig in formaat. Beknopt en gedetailleerd kun je de omschrijvingen en afbeeldingen vinden van de verschillende planten die in Europa te vinden zijn.
Een giga complete Paddenstoelengids met ruim 450 😲 paddenstoelen met tekeningen, uitleg en eetbaar of giftig indicatie. ANWB gidsen spreken misschien niet direct het meest tot de verbeelding. Je hebt er wel een kwalitatief hoogwaardige gids aan.
Welke paddenstoel is dat? Kopen?

- Waardering: 4/5
- Auteur: Andreas Gminder
- Duidelijke foto’s of tekeningen: Ja, duidelijke en mooie tekeningen
- Heldere omschrijving kenmerken en eetbare delen: beknopt
- Voorbereidingstips: Nee
- Bladzijden: 320
- Eerste publicatie: 2021
- Prijs: 20,-
- Verkrijgbaar als: Paperback
- Nu bekijken
Geneeskrachtige planten- & kruidengids

Dat het tropisch regenwoud een levende apotheek is, weten we wel. Dat dit niet anders is voor de lokale natuur, vergeet je maar al te makkelijk. Toch is het voor Nederland en België niet anders. Ook hier zijn talloze planten te vinden met geneeskrachtige werking. Als je deze geneeskrachtige bloemen en planten ten minste goed plukt en bereid.
Verloren kennis immer actueel. In dit boek van Berard Debuigne ontdek je meer dan 90 geneeskrachtige en medicinale planten. Deze kun je herkennen met behulp van gedetailleerde botanische tekeningen, waarbij je de geschiedenis en de toegeschreven kwaliteiten kunt vinden. Ook leer je hoe je de helende werking van de bloemen en planten “eruit” kunt halen en hoe je de bloemen plukt, verwerkt en eventueel conserveert.
Het boek is heerlijk speels vormgegeven. En de foto’s zijn niet te missen: Duidelijk, compleet en herkenbaar.
Een musthave voor de Nieuwetijds Druïde of heks 🧙♀️
De lezers van geneeskrachtige planten- en kruidengids zeggen niet veel anders: Deze uitspraak is toch wel allesomvattend:
Prachtig boek zowel inhoudelijk als de illustraties
boekreview gekopieerd van bol.com
Verder krijgt het boek meerdere pluimen voor het prachtige fotomateriaal. Dit is ook één van de sterke punten die ik enorm waardeer. Naast de goede foto’s ben ik te spreken over het grafische werk om alle tekst, uitleg en afbeeldingen tot een feestelijk, duidelijk, leesbaar en informatief geheel te smeden.
Geneeskrachtige planten- en kruidengids kopen?

- Waardering: 4.7/5
- Auteur: Gerard Debuigne Francois Couplan
- Duidelijke foto’s of tekeningen: Ja, duidelijke en mooie foto’s en afbeeldingen
- Heldere omschrijving kenmerken en eetbare delen: Ja
- Voorbereidingstips: Ja
- Bladzijden: 224
- Eerste publicatie: 2018
- Prijs: 29,99
- Verkrijgbaar als: Hardcover
- Nu bekijken
Welk Boek over wildplukken kopen? Boeken vergelijken
Titel | Waardering | Illustraties | Omschrijving | Bereidingstips | Eetbare planten | Giftige planten | Aantal pagina’s | Eerste publicatie | Formaat | Prijs | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | Eetbare wilde planten Nu bekijken | 4,7/5 | ⭐⭐⭐ | ⭐⭐ | ⭐⭐ | ⭐⭐⭐ | ⭐⭐ | 280 | 2014 | paperback | 24,99 |
2 | Het grote wildpluk boek Nu bekijken | 4,4/5 | ⭐⭐ | ⭐⭐ | ⭐⭐⭐ | ⭐⭐ | 312 | 2014 | Paperback, ebook, kobo plus | 21,99 | |
3 | Plukalmanak Nu bekijken | 4,2/5 | ⭐⭐⭐ | ⭐⭐ | ⭐⭐ | ⭐⭐⭐ | 312 | 2015 | Hardcover | 19,95 | |
4. | Wildplukken Nu bekijken | 4,4/5 | ⭐⭐⭐ | ⭐⭐ | ⭐⭐⭐ | ⭐⭐⭐ | 256 | 2018 | Hardcover | 24,99 | |
5. | Compactgids Wildplukken Nu bekijken | 5/5 | ⭐⭐⭐ | ⭐⭐ | ⭐ | ⭐⭐ | 194 | 2021 | Paperback met plastic hoes | 9,99 | |
6. | Welke Paddestoel is dat? Nu bekijken | 4/5 | ⭐⭐⭐ | ⭐⭐ | ⭐ | ⭐ | 320 | 2021 | paperback | 20 | |
7. | Geneeskrachtige planten- & kruidengids Nu bekijken | 4,7/5 | ⭐⭐⭐ | ⭐⭐⭐ | ⭐⭐⭐ | ⭐ | 224 | 2018 | hardcover | 29,99 |
Wildplukken FAQ’s
Kun je overal in Nederland en België wildplukken?
Lekker eten uit park, bos of stad. Het kan. Maar ben voorzichtig. De natuur is kwetsbaar. Als wildplukker (in spe) ben je natuurlijk verbonden met de natuur. En begrijp je dat je voorzichtig met de natuur moet omgaan. Daarom, toch ook de voorliefde voor eten uit de natuur. Lees in ieder geval ook even het stukje hieronder: Mag je wildplukken of is het verboden? Je kunt namelijk beboet worden, wanneer je met deze verbindende en natuurlijke activiteit bezig bent.
Mag je wildplukken of is het verboden?
Officieel mag je uit het bos geen bloemen, bladeren, vruchten, etc. meenemen. Je kunt er zelfs voor beboet worden. Als motivatie wordt natuurbescherming gegeven. En dat we het eten van de dieren niet mogen wegnemen. Daarnaast groeien de planten niet direct aan de aangegeven wandelpaden. En zul je dus van het pad af moeten om wild te kunnen plukken. Ook hiermee verstoor je de kwetsbare grond.
Waar moet je op letten bij het wildplukken?
– Blijf op de paden
– Verstoor het leven van de dieren niet
– Laat de wortels staan, pluk planten zonder de wortels kapot te trekken
– Pluk een kruid of plant niet helemaal kaal, maar haal slechts enkele blaadjes van de plant af.
– Pluk kleine hoeveelheden voor eigen gebruik
– Als je wat gevoelig bent aangelegd en in de bezieling van alles op aarde geloofd: Vraag de plant om toestemming.
– Blijf van zeldzame planten, bloemen, paddenstoelen of vruchten af.
Waar in Nederland mag je wildplukken?

Ondanks het verbod op wildplukken, zijn er plekken waar je wel uit de natuur plukken mag. Deze plekken staan vermeld op de wildplukwijzer. Dat is deze website. Op deze website kun je vinden wat je waar en wanneer kunt vinden inclusief foto’s. Je kunt er ook een wildpluk app vinden.
5 reacties
Wat een fijne lijst, hier was ik precies naar op zoek. Dankjewel!
*toevoeging aan mijn vorige reactie: ook echt super dat je er bij hebt vermeld hoe geschikt de boeken voor veganisten/vegetariërs zijn 😃 dat kan ik zeker waarderen
Hey Sanne!
Superleuk dat je reageert!
Bedankt en graag gedaan.
Ja, dat is ook handig om te weten. Het is allemaal iets meer zo vanzelfsprekend dat we allemaal vlees eten.
Welk boek heb je gekozen?
Veel wildpluk- en leesplezier.
Groetjes
Wouter
Wat leuk dat je hebt gereageerd 🙂
Deze zomer heb ik voorzichtig wat klavertjes en paardebloem gegeten, als beginnende wilde planten plukker. (Al heb ik inmiddels ook 2 jaar een moestuin, zou dat meetellen? ;P)
Het boek ‘geneeskrachtige planten- & kruidengids’ haal ik in ieder geval graag in huis. Misschien de nummer 1 uit deze lijst ook wel, maar die wil ik eerst even in de winkel bekijken 😊 Leuke website, ik heb nog eens verder gekeken. Genoeg om te lezen en te leren van jou 🌿
Fijne avond 🌕
Tof, leuk!
Daar ga je vast veel plezier aan beleven! Ja, ik snap het. Dat is het fijne aan boeken hè… Je kunt ze vasthouden.
Bedankt, er zit veel werk in. En het is in mijn ogen ook erg belangrijk om in deze tijd zelfstandig te kunnen zijn op bepaalde levensgebieden.
We zijn toch behoorlijk afhankelijk geworden in de afgelopen periode.
Leuk dat jezelf al aan het moestuinen bent! Heerlijk. Directe communicatie met de elementen. Verbinding met de bron van leven, met als resultaat heerlijke vruchten en groenten.
Stap voor stap leer je ook echt wel wat er allemaal uit de natuur te eten is. Ik heb ook nog niet alle wijsheid in pacht, maar wandelend over een weiland herken ik inmiddels al heel wat. Vooral, dankzij mijn enorm gepassioneerde vriendin!
Voor ons is het moestuinen even wat verder weg, aangezien we op reis zijn. Hierbij hebben we wel het doel ons eigen familie domein te vinden en hier samen met de natuur een mooi voedselbos/ moestuin te creëren. Maar wow! Wat is er veel in de natuur te vinden. Vooral in dit seizoen!