Beste compostbak kopen?

12 compostbakken vergelijken

Beste Compostbak kopen- cover

Compostbak kopen? Beste compostbak kopen

Wil je een compostbak kopen voor in je tuin? Of misschien een bak voor in de keuken? Dan ben je op zoek naar de beste compostbak. En dat zijn er nogal wat, de keuze is gigantisch. In dit artikel ga ik voor je op zoek naar het beste compostvat. Je vindt hier waardevolle informatie en natuurlijk een lijst van de 12 beste bakken die er zijn.

Beste compostbak voor de middelgrote en grote tuin

CompostbakGebruikerswaarderingGrote tuinKleine tuinInhoudAfmetingType compostbakMateriaalPrijsOpmerking
Blackwell Compostvat Nu bekijken3.6/5✔✔220 litergeslotenkunststof62,95
Compogreen Compostvat Nu bekijken3.5/5✔✔380 liter71,9 x 71,9 x H82,6 cmgeslotenkunststof40,48
Nature Thermo CompostbakNu bekijken4/5✔✔300 liter60x60xH90geslotenkunststof53,75
VidaXL Vierkante compostbakNu bekijken3.4/5✔✔✔700 liter100x100x7H0CMopenstaal39,80
Compostbak hout en metaalNu bekijken✔✔✔1000 liter100x100x100openhout/ metaal312,87
Compostbak gelat vierkantNu bekijken✔✔✔540 liter90x90xH85 – buitenmaatopengeïmpregneerd grenen55,00
Compostsilo Nu bekijken3/5✔✔490 liter70x100x70opengrenen43,95Verwacht voor dit bedrag geen zware houten kwaliteit
Toomax Compostbak 260 Liter Nu bekijken3.5/5✔✔✔260 liter60x60x73H39,99
Compostbakken voor in de tuin

Op zoek naar de Beste compostbak voor in de keuken?

Hier vind je de beste keuken compostbakken

Met enig sentiment denk ik terug aan de tijd op een zelfvoorzienende community in Frankrijk waar ik voor de composthoop zorgde. Niet de meest appetijtelijke klus voor de meesten. Voor mij een heerlijk meditatief moment in de tuin. Stapelen met stro, groenafval en mest. Hier heb ik waardevolle kennis opgedaan over composteren. – Waarvoor natuurlijk meerdere succesvolle benaderingen zijn.

Wouter aan het werk met de composthoop
Wouter aan het werk met composthoop

Deze kennis kwam mij zeker ten goede in mijn zoektocht naar de beste compostbak. Dus: Ben jij ook op zoek naar de beste compostbak voor bij jou thuis, maar weet je niet zo goed waar te zoeken?

Don’t worry.

In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over het hebben van een compostbak en wat hier de voordelen van zijn.

Verder vind je hier nog waardevolle tips voor het kopen van jouw beste compostbak. Mocht je er toch nog niet helemaal uit zijn, dan kun je er zelfs voor kiezen om zelf een compostbak te maken. Hoe je dit moet doen? Lees snel verder.

Compostbak kopen: De 12 beste compostbakken vergelijken

Als eerst duiken we direct maar in de lijst van de beste compostbakken en compostvaten. Daar ben je hier uiteindelijk voor. In deze lijst vind je de beste compostbak voor grote tuin, kleine tuin en natuurlijk de beste compostbak voor in de keuken. Ook daar kan een klein bakje handig zijn. Dan hoef je niet om de haverklap te lopen. In de onderstaande tabel kun je de compostbakken vergelijken.

Met dit artikel wordt je helemaal klaargestoomd een ware compostkoning te worden. Maar eerst kijken we even naar de compostbakken die er zijn voor de grote tuin. Er zijn er nogal wat namelijk. Zoveel dat je waarschijnlijk door de bomen het bos niet meer ziet. Hieronder zijn de beste compostbakken voor een middelgrote tot grote tuin te vinden.

Blackwell Compostvat 220 liter groen

Met 220 liter aan ruimte kom je met het Blackwell Compostvat aardig ver. Dit compostvat is geschikt voor iedereen met een middelgrote tot een grote tuin. Mocht je meer nodig hebben dan kun je er zelfs twee aanschaffen. Het fijne aan dit compostvat is dat alles netjes opgeborgen is en je geen last hebt van een vervelend uitzicht in je tuin. De groene kleur zorgt ervoor dat het compostvat niet te erg opvalt in je tuin. Hierin kun je al je Gft-afval kwijt en je kunt het compostvat gemakkelijk leeghalen door het luik aan de onderkant. Bekijk hem hier.

rsz blackwell compostvat 220 liter groen
Blackwell Compostvat – bron: Bol.com

Blackwell Compostvat

 • Inhoud: 220 liter
 • Materiaal: kunststof
 • Prijs: € 62,95

Compostvat Compogreen 380L ZWART Prosperplast

Het gesloten compostvat Compogreen is ideaal voor degene die echt niet tegen ongedierte kan. Deze vind je hier. Doordat dit grote compostvat van 380 liter met een deksel afgesloten kan worden, kan hier verder niets bijkomen. Door de goede afsluiting is dit vat ook geschikt voor composteren in koude temperaturen. Het heeft namelijk een vorstbestendige constructie. Als je veel huis tuin- en keukenafval hebt kom je met de 380 liter een aardig eind. Tot wel 90% van dit afval kan worden gecomposteerd. Het kan soms wel even puzzelen zijn met het in elkaar zetten van dit compostvat.

Compostvat Compogreen 380Liter ZWART Prosperplast
Compostvat Compogreen – bron: Bol.com

Compogreen Compostvat

 • Inhoud: 300 liter
 • Afmeting in cm L x B x H: 71,9 x 71,9 x 82,6
 • Materiaal: kunststof
 • Prijs: € 40,48

Nature Thermo-compostbak 300 L 60x60x90 cm zwart

Ben je niet zo’n goede klusser en heb je liever een compostbak die makkelijk in elkaar te zetten is? Kijk dan eens naar de Nature Thermo-compostbak. Deze heeft namelijk een scharniersysteem waardoor je binnen no-time de compostbak hebt opgezet. Met dit systeem kun je de bak ook weer volledig inklappen en zo makkelijk opbergen als je hem even niet wilt gebruiken. Deze compostbak heeft een inhoud van 300 liter. Er zijn twee openingen in deze bak. Een aan de bovenkant voor het plaatsen van het afval. De andere opening is een deur aan de voorzijde via waar je de compost kunt opdraaien en kunt weghalen. Door de thermoset in de bak blijft de temperatuur steeds constant en kan het afval sneller composteren.

Nature Thermo compostbak 300 Liter 60x60x90 cm zwart
Compostbak Nature Thermo – bron: Bol.com

Nature Thermo Compostbak

 • Inhoud: 380 liter
 • Afmeting in cm L x B x H: 60 x 60 x 90
 • Materiaal: kunststof
 • Prijs: € 53.75

VidaXL Vierkante compostbak 100 x 100 x 70 cm

Wil je lekker back to basic en ben je geen fan van een grote ton in je achtertuin? Dan is de vidaXL Vierkante compostbak een goede oplossing. Dit is namelijk een sterk stalen frame met openingen. Hier kun je gemakkelijk al je tuinafval in gooien. Deze compostbak heeft een afmeting van 100 x 100 x 70 cm. Het afval is door de open constructie wel zichtbaar en toegankelijk. Zorg dus voor een goede bodem om de hoeveelheid ongedierte te minimaliseren. Wil je gemakkelijk de compost scheiden, dan kun je meerdere compostbakken aanschaffen.

vidaXL Vierkante compostbak
VidaXL Vierkante compostbak staal – bron: Bol.com

VidaXL Vierkante compostbak

 • Inhoud: 700 liter
 • Afmeting in cm L x B x H: 100 x 100 x 70
 • Materiaal: staal
 • Prijs: € 39.80

Compostbak hout en metaal 100×100 cm

Voor de stoere look van deze bak zou je hem eigenlijk al aan moeten schaffen. Wel dien je hiervoor iets dieper in de buidel te tasten. Deze compostbak is gemaakt van vuur verzinkt staal en hout. Dit maakt het tot een enorm stevige constructie voor in een grote tuin. Al je huis tuin- en keukenafval kun je hierin plaatsen. Door de openingen tussen de houten planken kun je het afval gemakkelijk scheiden en beluchten. De afmetingen van deze compostbak zijn 100 x 100 x 100 cm.

Compostbak hout metaal
Compostbak hout-metaal bron: Bol.com

Compostbak hout en metaal

 • Inhoud: 1000 liter
 • Afmeting in cm L x B x H: 100 x 100 x 100
 • Materiaal: staal en hout
 • Prijs: € 312,87

Compostbak gelat vierkant 0,54 m³ FSC hout

Voor een compleet natuurlijke look kun je gaan voor dit exemplaar. Deze compostbak is volledig gemaakt van hout. Hierin kun je makkelijk een grote hoeveelheid tuinafval opslaan. Door de openingen in de wanden krijgt de stapel een goede luchtcirculatie. Doordat deze bak is gemaakt van groen geïmpregneerd grenenhout is deze erg stevig en duurzaam. Deze compostbak heeft een afmeting van 90 x 90 x 85 cm en een inhoud van 0,54 m³.

houten compostbak open
Compostbak FSC hout – bron: Bol.com

Compostbak gelat vierkant 0,54 m³ FSC hout

 • Inhoud: 540 liter
 • Materiaal: hout
 • Prijs: € 54,-

Beste compostbak voor een kleine tuin

In een kleinere tuin, wil je misschien net iets anders. Iets wat minder plek in neemt bijvoorbeeld. Gelukkig zijn er mooie compostbakken die je aan kunt schaffen voor de kleine tuin. Dit is de top 3 beste compostbakken die in een kleine tuin geplaatst kunnen worden.

Blackwell Compostvat 220 liter groen

De eerste in onze top 3 komt je vast bekend voor. Het Blackwell Compostvat van 220 liter is namelijk ook prima te gebruiken in een kleine tuin. Dit omdat het compostvat erg compact is en hierdoor niet zoveel ruimte in beslag neemt. Let wel op, dit compostvat heeft geen bodem. Je dient dus zelf te zorgen voor een goede ondergrond, maar gelukkig weet je door het lezen van dit artikel hoe je dat het beste kunt doen.

rsz blackwell compostvat 220 liter groen
Blackwell Compostvat – bron: Bol.com

Blackwell Compostvat

 • Inhoud: 220 liter
 • Materiaal: kunststof
 • Prijs: € 62.50

Compostsilo / compostbak hout 70x100x70

Als je een enorme fan van houten details bent dan is de Compostsilo een mooie toevoeging aan jouw kleine tuin. Deze kun je bijvoorbeeld leuk neerzetten naar een houten schuur of blokhut. De compostbak heeft een afmeting van 70 x 100 x 70 cm. Tussen de planken zit voldoende ruimte, waardoor de compost genoeg luchtcirculatie heeft. Deze compostbak is ideaal voor al je Gft-afval.

open compostsilo voor kleine tuin
open houten Compostbak – bron: Bol.com

Compostsilo / compostbak hout

 • Inhoud: 490 liter
 • Afmeting in cm L x B x H: 70 x 70 x 100
 • Materiaal: hout
 • Prijs: € 43,95

Toomax Compostbak 260 Liter – 60 x 60 x 73 cm

Als de opvouwbare compostbak voor grote tuinen je aandacht heeft getrokken, dan is de Toomax Compostbak van 260 Liter een mooi alternatief voor een kleinere tuin. De panelen van deze compostbak zijn verstelbaar waardoor er genoeg zuurstof door de compost heen kan komen. Dit bevordert het composteerproces. De compostbak is gemaakt van polypropyleen, waardoor het bestand is tegen alle weersomstandigheden. Ook met koude temperaturen gaat het composteren dus langzaam door.

Toomax compostbak 260 liiter
Toomax compostbak – Bron: Bol.com

Toomax Compostbak 260 Liter

 • Inhoud: 260 liter
 • Afmeting in cm L x B x H: 60 x 60 x 73
 • Materiaal: kunststof
 • Prijs: € 39,99

Beste compostbak in de keuken en/of op het aanrecht

Niet iedereen beschikt over een tuin. Soms bewust en soms ook niet. Toch zul je genoeg groenafval hebben van het eten wat je bereidt. Ook hiervoor zijn er compacte compostbakken te vinden. Zo kun je alsnog je steentje bijdragen aan het milieu en de compost gebruiken voor je planten in huis. En op zijn minst heb je een schone oplossing voor je etensresten.

CompostbakGebruikerswaarderingInhoudAfmetingSoort compostbakMateriaalPrijsOpmerking
Skaza Bokashi Organko keukencompostbakNu bekijken5/52 x 16 liter27 x 27 x 38 cmgeslotengerecycled plastic62,99TOPPER
Compost Caddy GFT afvalbakjeNu bekijken4.6/53 liter17,5 x 18 x 24,5geslotenkunststof27,95
Skaza Bokashi Organko 2Nu bekijken4.5/59,6 liter23,4 x 30 x 32,8geslotenkunststof, polypropyleen68,99
Afvalemmer Wormenbak ecologischNu bekijken4.5/542 x 42 x 60 geslotenHPDE Plastic82,49Wormencompost
Compostbak voor in huis

Skaza Bokashi Organko keukencompostbak van gerecycled plastic

Wil je jouw keukenafval zo goed mogelijk composteren, dan is deze set van Skaza Bokashi Organko perfect om mee te beginnen. Hierin zitten namelijk 2 compostbakken van 16 liter en verschillende onderdelen waarmee je jouw afval het best kunt composteren. Door de EM zemelen die je bij dit pakket krijgt heb je een goede basis bodem voor jouw kleine composthoop. De zemelen zorgen er namelijk voor dat het gaat gisten. In de ene bak kun je een stapel afval volledig laten composteren en de andere bak kun je alvast gebruiken om je afval in op te slaan.

Skaza Bokashi Organko keukencompostbak
Skaza Bokashi Organko keukencompostbak – Bron: Bol.com

Skaza Bokashi Organko keukencompostbak

 • Inhoud: 32 liter (2 x 16)
 • Afmeting in cm L x B x H: 27 x 27 x 38 cm
 • Materiaal: gerecycled plastic
 • Prijs: € 62.99

Compost Caddy GFT afvalbakje met losse binnenemmer

Heb je helaas geen ruimte of tijd om je afval te laten composteren, dan kun je nog steeds milieubewust bezig zijn door je Gft-afval te scheiden. De Compost Caddy van 3 liter past precies op je aanrecht of een ander handig plekje in de keuken. Hierin kun je elke dag je afval opvangen. De caddy heeft een hengsel waarmee je het afval gemakkelijk naar de container kunt brengen. De binnenbak waar het afval inzit kun je eruit halen en afwassen of in de vaatwasser doen. Wel zo fijn natuurlijk, omdat er best een geurtje kan zitten aan groenafval.

Compost Caddy GFT
Compost Caddy GFT – Bron: Bol.com

Compost Caddy GFT afvalbakje

 • Inhoud: 3 liter
 • Afmeting in cm L x B x H: 17,5 x 18 x 24,5
 • Materiaal: kunststof
 • Prijs: € 27,95

Skaza Bokashi Organko 2 – Prullenbak – Compost – Plastic – Groen – 9.6 L

Omdat je genoodzaakt bent een compostbak in huis te zetten zonder tuin, is het wel zo fijn als deze een beetje stijlvol is. De Skaza Bokashi Organko 2 Prullenbak van bijna 10 liter is daarom perfect voor in huis. Je kunt deze prullenbak gebruiken als normale prullenbak, maar dan in combinatie met een laagje Bokashi Bran. Dit is een mix van micro-organismen en molasse. Door telkens een laag afval en een laagje Bokashi Bran toe te voegen, kun je vervolgens je afval gebruiken als compost voor je kamerplanten.

Skaza Bokashi Organko compostvat
Skaza Bokashi Organko – Bron: Bol.com

Skaza Bokashi Organko 2

 • Inhoud: 9,6 liter
 • Afmeting in cm L x B x H: 23,4 x 30 x 32,8
 • Materiaal: kunststof, polypropyleen
 • Prijs: € 68,99

vidaXL – Afvalemmer Wormenbak ecologisch 4 verdiepingen

De VidaXL afvalemmer is ideaal voor iedereen die echt milieubewust en zo ecologisch mogelijk wil leven. Deze afvalemmer heeft een wormenbak waarin het afval wordt verwerkt. Telkens als het afval in de ene bak verwerkt is verplaatsen de wormen zich van de ene verdieping naar de andere verdieping. Mocht je niet zo gek zijn op wormen, dan is dit misschien geen hele goede oplossing. Het is de moeite waard om deze kleine kruipers lief te gaan hebben. Voor een goede oogst in je moestuin doen ze wonderen in de grond.

vidaXL Compost Wormenbak
vidaXL – Afvalemmer Wormenbak – Bron: Bol.com

vidaXL – Afvalemmer Wormenbak

 • Afmeting in cm L x B x H: 42 x 42 x 60 
 • Materiaal: HPDE Plastic
 • Prijs: € 82,49

Waar een compostbak kopen?

Of je er nu voor kiest om een compostbak te maken of er een te kopen, is het altijd nog de vraag waar je dit precies kunt doen. Gelukkig zijn er genoeg kluswinkels waar je materialen of een volledige compostbak kunt kopen. Doe-het-zelf zaken zoals Praxis verkopen tal van materialen voor compostbakken. Denk aan de scharnieren of handvaten voor je zelfgemaakte deur. Hiervoor kun je ook terecht bij bouwmarkten zoals Karwei of Gamma. Kant en klare compostbakken kun je vinden bij tuincentra zoals Intratuin. Wil je liever niet langs de winkel gaan, maar wel graag jouw opties bekijken? Bekijk dan eens het aanbod op Bol.com. Op bol.com staan ontzettend veel compostbakken voor zowel binnen als buiten. Bestel je compostbak online en krijg hem binnen enkele dagen thuis bezorgd. Net zo makkelijk natuurlijk!

Wat is een compostbak?

Nog niet bekend met het fenomeen compostbak of compostvat? Laten we beginnen met een korte uitleg. Composteren is namelijk erg simpel. Een compostbak is zoals je al kunt aflezen; een bak. Dit kan van hout of kunststof zijn gemaakt, maar het kan ook een gemetselde bak zijn. In deze compostbak zitten kleine openingen. In de bak gooi je bijna al je groente-, fruit- en tuinafval. Wat er precies in een compostvat mag komen, zal ik verderop in deze tekst behandelen. In de compostbak wordt al het afval omgetoverd tot compost door micro-organismen of kleine diertjes.

In de natuur gaat op veel plekken composteren vanzelf. Denk bijvoorbeeld aan het bos waar dorre bladeren samen komen met dode planten. Composteren is dus een natuurlijk proces. Compost ziet er in de uiteindelijke vorm donkerbruin of zwart uit. Het ruikt ook echt naar het bos. Compost is eigenlijk geen vorm van mest, maar het wordt gezien als een bodemverbeteraar. Met een compostbak of compostvat kun je dit met je eigen groen- en bruinafval ook creëren om hiermee de bodem van je tuin te verbeteren.

Hoe werkt een compostbak?

Een compostbak en een compostvat werken beide net iets anders. Uiteraard werken ze naar hetzelfde doel, namelijk compost maken. Van een compostbak heb je er over het algemeen twee of drie nodig. Dit zijn meestal houten bakken met kieren ertussen. Om je afval te laten veranderen in compost is het belangrijk om dit vochtig en warm te houden. De bovenste laag zal na een tijd minder vochtig zijn dan de middelste laag. Hiervoor zijn de andere twee compostbakken bedoelt. Zo kun je namelijk om de paar maanden de lagen verwisselen. Zo kan de gehele stapel goed composteren.

De verschillende compostbakken zijn onder te verdelen en 3 composteerfases. In je eerste bak gooi je al je groenafval. Dit is als het ware de wachtstapel. Zodra de wachtstapel vol is kun je deze in de tweede compostbak gooien waar het daadwerkelijk gaat composteren. De derde bak is zoals hierboven omschreven bedoelt om de composthoop gemakkelijk om te husselen. Dit wordt ook wel de afrijpbak genoemd, omdat hierin de laatste stap van het compostproces plaatsvindt.

Waarom een compostbak gebruiken?

De grootste redenen waarom je een compostbak in en rondom het huis wilt gebruiken zijn voor de hand liggend, toch zijn ze wel even het benoemen waard.

De belangrijkste reden, tenminste voor mij, is het stukje zelfvoorziening. Wat is er nu fijner dan zelf je eigen boontjes doppen? Letterlijk en figuurlijk kun je wel zeggen. Je weet door het gebruik van een compostbak namelijk zeker dat de groentes die je in je tuin wilt verbouwen op een eerlijke manier zijn geteeld. Het blijkt ook dat groentes uit eigen tuin met eigen compost veel meer smaak hebben. Dit omdat er geen kunstmatige stoffen zijn toegevoegd.

Als je naar het kostenplaatje kijkt is het gebruik van een compostbak ook een goed idee. Ten eerste, omdat je je eigen afval weer gebruikt en hierdoor geen tot weinig afvalkosten hoeft te betalen. Ook hoef je geen kosten meer te maken voor de aanschaf van kunstmest. Deze heb je immers niet meer nodig, omdat je je eigen bodemverbeteraar aan het maken bent.

Voor mij geeft het maken van compost me ook een voldaan gevoel en is het een fijn idee. Hiermee kan ik namelijk ook mijn steentje bijdragen aan het milieu en probeer ik stukje bij beetje bewuster bezig te zijn met wat ik achterlaat en doe voor deze wereld. Daarnaast is het natuurlijk altijd een prestatie als je zelf iets hebt gemaakt. Of je nu een taart bakt, een vogelhuisje maakt of je eigen compost maakt met een compostbak. Het is toch weer een extra klusje dat je hebt geklaard.

Voordelen en nadelen van composteren

Mochten de bovenstaande redenen voor het gebruiken van een compostbak nog niet genoeg zijn om je over te halen ook zelf te composteren, dan heb ik hier nog wat toffe voordelen voor je. Zoals Johan Cruijf het zo mooi wist te zeggen: “Elk voordeel heb zijn nadeel” Daarom bespreek ik deze hier ook voor je.

Hierbij is het belangrijk om even te benoemen dat er zowel open als gesloten compostbakken zijn. Deze hebben los van elkaar ook nog voor – en nadelen. Het verschil tussen een gesloten compostvat en een open compostbak lees je verderop in dit artikel.

Voordelen composteren

 • Composteren hoeft niet duur te zijn. Je kunt een bak aanschaffen, maar je kunt er ook zelf een maken en deze in de tuin plaatsen
 • Als je een compostbak gebruikt kan het afval hierin niet wegzakken zoals bij een composthoop. Alles blijft dus netjes op zijn plek
 • Als je geïnteresseerd bent in het verteringsproces van het composteren, dan kun je dit bij een composthoop of open compostbak goed volgen. Dat is erg leuk om te zien
 • Om de beste kwaliteit compost te krijgen kun je in de verschillende compostbakken het afval goed scheiden. Zoals eerder in deze tekst is uitgelegd
 • Je hebt zelf controle over wat er in je composthoop en daarmee in je tuin terecht komt. Heb je weleens op de ingrediëntenlijst van (niet-biologische) compost gekeken? Het is mij niet altijd even duidelijk wat voor stoffen hieraan toe zijn gevoegd. Ga ik groenten verbouwen, dan wil ik dat toch niet op mijn groentenbedje.

Nadelen composteren

 • Composteren kan veel ruimte in beslag nemen. Vooral als je een composthoop of compostbak gebruikt. Mocht je een kleine tuin hebben, dan is het belangrijk om hier rekening mee te houden.
 • Ongedierte en vliegen kunnen op de compost afkomen en voor overlast zorgen. Dit gebeurd voornamelijk wanneer je afval op je composthoop gooit dat je er beter niet op gooien kunt.
 • Als er veel regen valt, dan zul je je compost moeten beschermen, zodat het composteerproces niet aangetast wordt door te zware regenval. Met een gesloten compostvat zul je hier minder last van hebben.
 • Composteren gaat vanzelf, maar toch niet helemaal. Je zult zelf ook moeten helpen met het beluchten en scheiden van de compost.


Composthoop of Compostbak?

Composthoop
Composthoop
Compostbak
Compostbak

Toen ik eenmaal aan de composthoop gewend was, zag ik mijzelf niet snel meer aan compostbakken beginnen. Een hoop werkt zo eenvoudig en je hebt er niets voor nodig. Alleen een mestvork, geduld en wat inspanning. Terug in Nederland en op een kleine tuin, zie ik de voordelen van een compostbak toch in, het bespaart in ieder geval een hoop ruimte.

En… het ziet er een stuk netter uit. Zeg nu zelf:

Compostbak van hout
Compostbak van hout
Composthoop is rommelig
Composthoop

Verder kun je op een composthoop ook zo veel afval kwijt als je zelf wilt. Mocht je een grote tuin hebben, dan kun je dus aardig wat composteren. Met een compostbak of compostvat ben je gelimiteerd tot een bepaalde hoeveelheid. Wel is het zo dat een composthoop minder netjes oogt dan een compostbak. Je kijkt immers naar een grote berg afval aan. Daarnaast is het wat moeilijker om nieuw afval te scheiden van de compost die al bijna klaar is. Door gebruik te maken van meerdere compostbakken gaat dat een stuk makkelijker en oogt het ook minder rommelig.

Waar je rekening mee moet houden bij het maken van een keuze in composteer methode is het weer. Composteren gaat namelijk niet bij hele lage temperaturen. Een composthoop en een open compostbak zijn eerder blootgesteld aan koude temperaturen en zullen hierdoor niet verder gaan met het composteerproces. Bij een gesloten compostvat blijft de warmte binnen en heb je dus sneller goed te gebruiken compost.

Aan de uitkomst veranderd in ieder geval niets… Composthoop of Compostvat. Je krijgt in ieder geval compost. 😀☘

Soorten compostbakken

Je hebt nu al gesloten en open compostbakken gezien. Er zijn dus verschillende soorten compostbakken. Zelfs zoiets als een compostmolen. Meer weten? Hieronder leg ik het voor je uit.

open compostbak
Open compostbak

Open compostbak

Een open compostbak kun je makkelijk zelf maken. Een paar stevige planken en wat spijkers zijn al voldoende. Hierbij heb je meestal twee of drie bakken nodig waarin de verschillende fases van het composteren goed doorlopen kunnen worden. Je kunt het afval gemakkelijk van de een in de andere bak scheppen. Doordat je het nieuwe en het bijna gecomposteerde afval goed kunt scheiden krijg je een betere kwaliteit compost dan bij bijvoorbeeld een composthoop.

gesloten compostbak
Gesloten compostbak

Gesloten compostbak

Een gesloten compostvat is de luxere variant van een normale compostbak. Deze ziet er namelijk een stuk netter uit, omdat je niet tegen het afval aankijkt. Daarnaast neemt een gesloten compostvat minder ruimte in beslag, omdat alle verschillende fases van het composteerproces in dezelfde bak gebeuren. Doordat het vat gesloten is, is deze redelijk goed geïsoleerd. Bij koude temperaturen zal het composteren op een lager tempo doorgaan. Wel is het zo dat je een gesloten compostvat iedere week met een beluchtingsstok moet beluchten.

Voorbeeld Compostmolen
Compostmolen voorbeeld Bron: Bol.com

Compostmolen

Voor de mensen onder ons die graag eigen compost willen maken, maar hier weinig werk aan willen hebben is er ook nog de compostmolen. Deze molen doet vrijwel alles voor je. Er zit namelijk een draaimechanisme aan deze molen, waardoor je geen gedoe hebt met het overscheppen van compost. Ook zit er in een compostmolen een luchtsysteem waardoor de compost sneller klaar is. Normaal kan dit een aantal maanden duren (afhankelijk van de hoeveelheid) en in een compostmolen duurt dit maar 4 weken.

Wat mag er eigenlijk in het compostvat? En wat niet?

Je zou denken dat je gemakkelijk al je huis tuin- en keukenafval in je compostvat kan gooien, maar niets is minder waar. Er zijn namelijk een aantal producten die eigenlijk heel slecht zijn om in de compostbak te gooien. De materialen die je in een compostbak gooit geven allemaal bepaalde hoeveelheden stikstof en koolstof af. Het is voor het verteringsproces belangrijk dat hierin een goede verhouding wordt gemaakt.

Het afval dat we verzamelen is het makkelijkst te verdelen onder groen en bruin afval.

 • Het groene afval is vaak dat wat we hebben gegeten, zoals groentes en fruit.
 • Bruin afval is meestal wat uit de tuin komt, dus allerlei takjes en door bladeren.

Als je in de tuin hebt gewerkt kunnen resten van coniferen en bladeren goed gemengd worden en op de composthoop gegooid worden. Ook eierschalen en schillen van groentes kunnen op de stapel. Zelfs koffiedik en lege pindadoppen kun je gebruiken om compost mee te maken.

Wat je juist NIET in de compostbak moet gooien is gekookt eten. Deze zijn vaak bewerkt met zout en vet en daardoor moeilijk te composteren. Ook botjes of resten van vlees kun je beter niet op de composthoop gooien. Graatjes van een lekker gebakken visje horen ook niet thuis op de composthoop. Daarnaast is het alleen de bedoeling dat je dode platen in de compostbak gooit. Zieke planten zijn niet welkom en bloeiende planten zijn natuurlijk zonde om uit de grond te trekken.

Nog even in een overzichtelijk lijstje:

Wat wel in de composthoop

 • Tuinafval, het “bruine” afval, snoeiafval
 • Groenteresten en groenteschillen
 • Fruitresten, fruitschillen, maar ben voorzichtig met citrus
 • Koffiedik
 • Organisch afbreekbaar verpakkingsmateriaal
 • Eierschillen

Wat niet in de composthoop

 • Gekookt/ gebakken/ gefrituurd eten. 🐀🐀🐀🐀
 • Vlees
 • Botten
 • Visgraten
 • Zout
 • Vet
 • Niet organisch afbreekbaar materiaal 😉
 • Zieke planten
 • Onkruiden – het kan zijn dat deze gewoon weer opkomen in je composthoop of later in je tuin, omdat de zaden het kunnen overleven. Vaak wordt hiervoor een aparte composthoop gemaakt. Die in ieder geval niet voor de moestuin wordt gebruikt.

Dit lijstje is niet uitsluitend, maar het geeft je een idee. En je kunt er al prima mee op weg.

De beste compostbak kopen: Waar let je op?

Als je van plan bent om een compostbak te kopen, dan wil je natuurlijk zeker weten dat je de goede keuze maakt. Om je hierbij een handje te helpen heb ik 5 tips op een rijtje gezet die jouw keuze wat makkelijker zullen maken. Mij heeft het zeker geholpen om de beste compostbak te kopen.

 • Tip 1: Zorg dat je genoeg ruimte hebt om de compostbakken neer te zetten. Heb je een kleine tuin? Kies dan eerder voor een compostvat, om zo de ruimte te beperken
 • Tip 2: Ga na hoeveel afval je wilt composteren. Dit bepaalt of je een open of een gesloten compostbak nodig hebt in verband met de inhoud
 • Tip 3: Bekijk welk soort afval je hebt. Heb je bijvoorbeeld geen tuin en daardoor ook geen tuinafval, dan heb je misschien genoeg aan een compostbakje voor in de keuken.
 • Tip 4: Bedenk hoeveel tijd je kwijt wilt zijn aan het proces? Mag het composteren langer duren en wil je hier niet elke week mee bezig zijn, of wil je snel goede compost hebben en ben je bereid elke week een compostvat hiervoor te beluchten
 • Tip 5: Wil je dat de compost zichtbaar is of niet? Niet iedereen vindt een grote berg afval of aarde prettig om naar te kijken in de tuin. Houd hier rekening mee bij het kopen van een compostbak

Bij de keuze in de beste compostbak voor jou, komt dus van alles kijken. Denk aan het formaat van de bak in verband met de ruimte die je ter beschikking hebt. Bedenk ook welk materiaal jij het prettigst vindt om te gebruiken. Ga je bijvoorbeeld voor hout of voor kunststof? Denk daarbij dus ook aan het gemak waarmee je de compost vervolgens kunt gebruiken.

Hoe kun je de compostbak het beste plaatsen?

Als je een compostbak in de tuin gaat plaatsen zijn er een aantal dingen die hierbij komen kijken. Je kunt de compostbak niet zomaar neerzetten. Dit omdat het composteerproces zo niet even makkelijk zal verlopen en je bijvoorbeeld last kunt krijgen van ongedierte. Als je een compostbak wilt neerzetten in de tuin is het slim om eerst een laag takken neer te leggen. Zo staat de bak niet direct op de grond. Op deze manier kan de onderkant beter ventileren en kunnen ratten en muizen hier niet goed bijkomen. Naast de ondergrond is het ook belangrijk dat er plek is voor een goede afvoer van overtollig vocht. Een bodem met gaten is hiervoor ook voldoende, zolang het water maar weg kan stromen.

Verder doe je er goed aan je compostbak te beschermen tegen weer en wind. En hem op een beschutte plek te plaatsen. Plaatsing in de volle zon kun je beter vermijden in verband met uitdrogen. Ontkom je hier niet aan? Dan kun je denken aan een afdakje boven je composthoop. Of je kunt er een zeiltje overheen trekken.

Beste plaatsing compostbak

 • Beschermd van de volle zon
 • Beschermd van weer en wind
 • Zorg voor beluchting van onderaf met behulp van bijvoorbeeld takken

Liever zelf een compostbak maken?

Als je graag zelf de handen uit de mouwen steekt, dan kun je er ook voor kiezen om zelf een compostbak te maken. Dit is makkelijker dan je denkt. Er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt doen. De makkelijkste en snelste manier is om dit met stevig gaas te maken. Dit is als het ware een compostnet in plaats van een compostbak. Voor een echte duurzame compostbak kun je het beste hout gebruiken. Hieronder lees je in een paar korte stappen hoe jij het beste een houten compostbak kunt maken voor in de tuin.

 1. Verzamel 4 pallets. Deze zijn erg stevig en tegelijkertijd luchtdoorlatend.
 2. Schroef de achterkant en de twee zijdes van de pallets aan elkaar vast. Dit kan ook met hoekijzers voor extra versteviging.
 3. Bevestig de voorste pallet met twee scharnieren aan een van de zijkanten.
 4. Bevestig een handvat aan de voorste pallet om zo een deur te creëren.

Zo zie je dat je binnen no-time een compostbak kunt maken voor in de tuin. Mocht je de deur nog extra willen verstevigen dan kun je ook nog een slot of hendel eraan bevestigen om ervoor te zorgen dat de deur niet zomaar open kan waaien.

Een andere bijna net zo eenvoudige manier is het maken van vier hoekpalen en deze omhullen met grofmazig kippengaas. De hoekpalen zet je in de grond, hiervoor kun je een gat spitten of boren met de grondboor.

In beide gevallen begin je natuurlijk met wat takken op de grond binnen in je compostbak. Dit zorgt voor een goede beluchting. Dit bevordert het composteringsproces en het voorkomt nare rottende luchtjes.

Compostbak zelf maken of kopen?

Inmiddels weet je al van alles over de verschillende soorten compostbakken. Hoe ze werken en wat de voordelen hiervan zijn. Nu is het nog de vraag waar jouw voorkeur naar uit gaat. Wil je liever een compostbak kopen of ben je van plan er zelf een te maken? Ook aan deze twee opties hangen verschillende voor- en nadelen.

Het kopen van een compostbak is natuurlijk supermakkelijk. Je kunt op je gemakje een compostbak uitzoeken die het beste bij jou tuin past of de hoeveelheid afval die je wilt verwerken. Hier hangt wel een prijskaartje aan. Er zijn compostbakken die een paar tientjes kosten, maar er zijn ook compostbakken van een paar honderd euro. Het is dus maar net wat je ervoor over hebt. Bedenk hierbij ook dat je er van sommige meer nodig hebt om zo het compost proces goed te laten verlopen.

Daartegenover staat dan het maken van een compostbak weinig tot geen geld kost. Als je inderdaad kiest voor het gebruiken van pallets, dan kun je deze vaak gratis ergens ophalen. De enige kosten die je dan hebt zijn voor de schroeven, mocht je die nog niet in huis hebben. Als je een compostbak maakt kun je zelf bepalen hoe groot of hoe hoog je de bak wilt hebben. Zo kun je deze precies maken naar jouw behoefte. Wel kost je dit natuurlijk wat meer tijd.

Bonustip: Compostversneller

Over een ding zijn we het eens. Het proces van composteren duurt ontzettend lang. In onze top 12 heb je al een aantal keren Bokashi voorbij zien komen. Dit kun je gelukkig ook los bestellen om zo het composteren van je afval wat te versnellen.

Samenvatting en Conclusie

We hebben een hele lijst aan compostbakken en -vaten behandeld. Hieruit moet je ongetwijfeld de beste compostbak voor jouw situatie kunnen kiezen, of dit nu je tuin is of voor in je keuken. Wanneer je dan je compostbak hebt staan weet je wat je wel en niet in het vat moet gooien om je compost gezond te houden en met aangename geur je afval te zien composteren. En je kunt een goede plaats voor je compostbak vinden in je tuin.

Heb je nog geen keuze kunnen maken. Hieronder in de veel gestelde vragen sectie. Benoem ik de – in mijn ogen – beste compostbakken voor tuin en keuken. En leg ik bijvoorbeeld uit hoe jij je nieuwe compostbak schoonhouden kunt.

Heb je nog vragen stel ze hieronder. Of heb je iets waardevols toe te voegen: Ik hoor het graag. Laat het horen in een reactie hieronder.

Dan rest ons nog 1 ding: De beste compostbak kopen!

Succes.

Compostbak FAQ’s

Wat is de goedkoopste compostbak?

De goedkoopste compostbak is toch echt de zelfgemaakte compostbak. Je moet er iets voor over hebben, maar vervolgens kun je lang genieten van je eigen werk.

Wat is de beste compostbak voor binnen?

De Skaza Bokashi Organko is de beste binnen compostbak. Met deze doe-het-zelf-compost-set grijp je nooit mis.

Wat is de beste compostbak voor de tuin?

Als je voor gemak gaat is de beste compostbak voor buiten Nature Thermo-compostbak. Hier past ontzettend veel in en door de opvouwbare bak kun je gelijk beginnen.

Welk materiaal is beter voor compostbak hout of kunststof?

Het materiaal van een compostbak heeft weinig tot geen invloed op het composteringsproces. Wel is een houten compostbak het meest voorkomend. Sommige kunststof compostbakken kunnen wel beter warmte vasthouden .

Stinkt een compostbak? En hoe is dit te voorkomen?

Er kan een sterke lucht zitten aan een compostbak, net zoals aan een groene container. Wanneer dit het geval is, heb je iets verkeerd gedaan in je compostbak. Beluchting is een belangrijke factor om stank te voorkomen. Ook te veel vocht kan het composteringsproces verstoren en dus voor stank zorgen. Voorkom overdadig water in je compostbak. In geval van een open compostbak kun je deze afdekken. Een gesloten compostvat kun je gesloten houden. Een gezond composteringsproces stinkt niet.

Compostbak schoonhouden, hoe doe je dat?

Een compostbak hoef je niet per se schoon te maken. Wel is het belangrijk dat je om de zoveel tijd alle restjes van de compost verwijderd. Op deze manier voorkom je ongedierte en kan nieuw afval beter composteren.

Hoe voorkom je ongedierte als ratten en muizen in je compostbak of composthoop?

Door geen gekookt en gebakken voedsel in je composthoop te verwerken. Ook is goede ventilatie van onderaf belangrijk. Dit kun je doen door bijvoorbeeld takken op de grond te leggen in geval van een open compostbak. Bij een gesloten compostbak is hier vaak al een oplossing in het ontwerp meegenomen.

Meer lezen in deze categorie:
Meer lezen in dit onderwerp:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gebruiken wij om de website optimaal te laten functioneren en personaliseren. Lees meer hier meer over in onze cookies en privacyverklaring.