Beste compostvork kopen?

De mestvork voor composthoop | 2023

Beste compostvork kopen - cover
beste compostvork kopen

De beste compostvork kopen? Weet je dat ze zoiets ook wel een mestvork noemen. Zelf kwam ik er ook achter toen ik aan de slag ging met dit artikel. Voor mij was het toch altijd een mestvork waarmee ik composteren ging.

Anyway, of je nu op zoek bent naar een compostvork voor het maken van composthopen of naar een mestvork voor in de paardenstal. Hier lees je alles over dit ogenschijnlijk simpele stuk gereedschap.

Voor mij was tot nog toe de mestvork met 4 tanden en licht gebogen houten steel de favoriet voor het werk aan de composthoop. Denk ik er aan het einde van dit artikel nog steeds zo over? Lees snel verder en kies de mestvork die het beste bij jou past.

Compostvork kopen: Wat is een compostvork eigenlijk?

Je hebt het in de intro al voorbij zien komen, er zijn allerlei verschillende soorten vorken. Je hebt een hooivork, een mestvork, een spitvork en een compostvork. Welke heb je nu nodig om je compost tot een goed geheel te krijgen? In dit geval kun je het beste kijken naar een mestvork of compostvork. Deze twee zijn in principe hetzelfde. Van vroeger uit wordt het ook wel een riek genoemd.

Een compostvork ziet er, logischerwijs uit als een hele lange vork. De steel is gemaakt van stevig hout en het handvat is te vergelijken met het handvat van een schop. Dit zodat je hiermee goed kracht kunt zetten. Een compostvork is wel iets anders als een spitvork. Een spitvork wordt meer gebruik om echt in de grond te wroeten. Niet in een meer losliggende composthoop waar de compostvork juist wel voor bedoeld is.

Het vorkgedeelte van een compost- of mestvork kan bestaan uit 3, 4, 5 of 6 tanden. Als je een vork met twee tanden hebt, dan spreekt met van een hooivork. De tanden van een compostvork zijn lang, smal en lopen spits af. De tanden zijn licht omhoog gedraaid om zo makkelijker de compost om te scheppen. Ook kun je de compost zo verplaatsen zonder de vorm onhandig te moeten buigen.

Aan het werk met de composthoop

Compostvork met rechte of kromme steel?

Compostvorken zijn er in allerlei verschillende soorten en maten. Je weet al dat er een verschil zit in de hoeveelheid tanden, maar wist je ook dat er twee soorten stelen zijn? Je hebt namelijk een rechte steel, dit is de meest simpele vorm, en de kromme of gebogen steel. Een compostvork met een rechte steel is over het algemeen het goedkoopst, want dit is makkelijker te fabriceren. Een mestvork met een gebogen steel is wat duurder, omdat dit meer werk kost om te maken. De kromme steel is bedoeld om de werklast te verminderen. Het tillen en verplaatsen van de compost wordt hierdoor minder zwaar. Het wordt ook wel een ergonomische steel genoemd. Vergelijk het met een ergonomische stoel voor werk. Deze is ook zo goed mogelijk aangepast voor het beste comfort.

Compostvork met houten steel of aluminium?

Het materiaal waarvan een steel van de compostvork is vaak hout of anders aluminium. Beide hebben ze hun eigen voordelen. Je zult begrijpen dat een houten steel het meest voorkomende is. Dit is namelijk al decennia lang het materiaal waarmee tuingereedschap wordt gemaakt. Over het algemeen worden de houten stelen van mestvorken gemaakt van gewaxt essenhout. Dit hout is erg stevig en breekt bijna nooit, tenzij je er heel veel moeite voor doet. Het fijne aan een houten steel is dat dit met welke weersomstandigheden dan ook prettig in de hand ligt. Je hebt dus geen last van hitte of kou.

Je hebt dus ook stelen van aluminium. Deze stelen gaan niet snel stuk en zijn nog sterker dan houten stelen. Aluminium kan tegen alle weersomstandigheden en zal niet zo snel de buitentemperatuur aannemen. Wat aluminium zo prettig maakt is dat het erg licht is in gewicht. Dit maakt het omwroeten en verplaatsen van zware hopen compost net iets makkelijker en daarbij ook minder slecht voor je rug.

Ander materiaal voor een compostvork is roestvrij staal. Dit is een zwaar materiaal. Deze is bestand tegen alle weersomstandigheden, maar het nadeel hiervan is dat deze wel gevoelig is voor temperatuur. In de winter kan de steel ontzettend koud zijn en in de zomer juist erg heet. Gebruik daarom altijd goede handschoenen, zodat je je handen kunt beschermen.

Wat is de beste lengte voor een compostvork?

Ook de lengte van een compostvorm kan verschillen. Dit is erg handig, want zo is er voor iedereen wel een goede compostvork te vinden. Als je zelf 1.53m bent, dan is een compostvork van ruim een meter niet echt ideaal. Ben je langer dan 1.80 m, om maar even wat op te noemen, dan is een lange vork juist wel handig.

De meeste compostvorken beginnen bij een lengte van 85 cm. Dit kan oplopen tot wel 135 cm. Zo zie je dat er voor elke lengte een goed bijpassende steel te vinden is. Bedenk ook dat de juiste lengte van de compostvork zorgt voor meer comfort. Als je een steel gebruikt die te kort is, dan zul je sneller last krijgen van je rug. De lengte van de steel moet dus aansluiten bij je postuur.

De beste Compostvork kopen? De beste mestvorken

Wil jij nu ook een echt goede compostvork kopen, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Hieronder zijn 2 verschillende compostvorken te vinden met allemaal eigen goede eigenschappen. Wellicht brengt dit je op ideeën en kun je zo beter inschatten welke mestvork het beste bij jou past.

Spitvork / compostvork 4 tands Dewit

Als je niet bang wilt zijn dat je compostvork stukgaat, dan is deze spit en compostvork een perfecte optie. Deze compostvork heeft 4 tanden. De tanden zijn afgeplat en zijn hierdoor extra sterk. Daarnaast heeft de compostvork een houten steel gemaakt van essenhout. Zoals je eerder in deze tekst hebt kunnen lezen is dit een van de beste soorten hout voor dit gereedschap. De stel bevat ook een T vormig handvat. Hierdoor kun je de compostvork goed vasthouden en heb je voldoende grip om te scheppen.

blank
Direct bekijken
bol.com
Laatste update: 1 september 2023 - 2:59 am

Ideal Spitvork / Mestvork / Compostvork met t-steel 4 tands rond

Vind je de vorige compostvork een beetje te prijzig? Kijk dan eens naar de Ideal Compostvork. Deze compostvork is erg goedkoop in vergelijking met zijn kwaliteit. De vork heeft een steel van 100 cm en bevat ook een T vormig handvat voor extra grip en kracht. Deze compostvork is meer ergonomisch omdat de 4 tanden een ronding hebben. Hierdoor hoef je het gereedschap zelf minder te buigen tijdens het verplaatsen van compost.

blank
Direct bekijken
bol.com
Laatste update: 1 september 2023 - 2:59 am

Waar kun je een compostvork kopen?

Je kunt natuurlijk de fiets op of de auto in om naar de lokale Gamma of Praxis te rijden om je compostvork te kopen. Nu weet je waar je op letten moet. En de winkel heeft toch het voordeel dat je het even in de hand kunt houden.

Maar je kunt ook even doorklikken naar een webshop zoals: Bol.com of Toolstation, daar is keuze genoeg. En kun je vanuit je luie stoel een compostvork kopen. Je weet nu wat de beste zijn.


Samenvatting en conclusie: De beste compostvork kopen?

Wat is de beste compostvork? Ook al lijkt dit stuk tuingereedschap zo eenvoudig, toch zijn er een paar dingen waarmee je rekening kunt houden, wanneer jij op zoek gaat naar de beste compostvork.

De belangrijkste details zijn:

  • Het aantal tanden
  • Vorm,
  • materiaal
  • en lengte van de steel

Een houten steel is breekbaar, maar uiteindelijk wel te vervangen. En, wanneer eenmaal versleten kan de steel gewoon de brandstapel op. Het hout is vaak onbehandeld. De aluminium steel is vaak een stuk zwaarder. Maar wel onverwoestbaar.

Daarnaast is een t-vormige steel fijn, dat houdt een stuk makkelijker vast bij het verstapelen van je compost. Met een kromme steel verlicht jij je werk wel iets meer, maar het is iets duurder.

Het ideale aantal tanden voor je compostvork is 4. Dat werkt het fijnst. Compostvorken met meer of minder tanden zijn bedoeld voor ander type werk.

Compostvork FAQ’s

Mestvork met 3, 4, 5 of 6 tanden, wat moet ik kopen?

Hoe losser en fijner de bodembedekking, hoe meer tanden aan de mestvork. Voor compost kun je het beste kijken naar mestvorken vanaf 4 tanden. 3 tot 4 tanden zijn vooral geschikt voor bodembedekking zoals stro.

Wat is de beste lengte van de steel voor een mestvork?

De beste lengte van een mestvork is afhankelijk van je eigen postuur. Ben je klein, dan kun je het best kijken naar stelen vanaf 85 cm. Ben je juist lang, dan zijn stelen vanaf 110 cm meer geschikt.

Wat kun je het beste kiezen als compostvork een spitvork of mestvork?

Een mestvork heeft over het algemeen meer tanden. Hierdoor is een mestvork beter voor compost dan een spitvork. Je kunt hiermee namelijk makkelijker losse bodembedekking omscheppen.


Nu bekijken bij:

bol.com
toolmax.nl
Laatste update: 1 september 2023 - 3:00 am
Meer lezen in deze categorie:
Meer lezen in dit onderwerp:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gebruiken wij om de website optimaal te laten functioneren en personaliseren. Lees meer hier meer over in onze cookies en privacyverklaring.