Beste Droogtoilet?

8x Het Beste Compost toilet

Droogtoilet kopen? Beste Compost toilet

Beste Droogtoilet kopen

Of je nu in je camper wilt wonen of in een tiny house, een droog toilet is de ideale oplossing voor iedereen die aan de wereld om ons heel wil denken. Dat allemaal terwijl je zelf kunt genieten van de luxe van een eigen toilet. Ben jij op zoek naar het beste droogtoilet, dan ben je hier aan het juiste adres. Graag leg ik je uit wat dit toilet precies is en wat natuurlijk de voordelen zijn van de verschillende soorten droogtoiletten. Laten we beginnen.

Voor wie is dit artikel: het beste droogtoilet interessant?

 • Wanneer je op het punt staat een composttoilet te kopen, maar je er nog niet helemaal zeker van bent, maar nog twijfels hebt of je de goede kiest. En je alternatieven voor het composttoilet wilt kennen.
 • Wanneer je een tuinhuis of tiny house wilt inrichten en daarvoor een droog toilet nodig hebt.
 • Of wanneer je op zoek bent naar een alternatief voor het chemisch toilet in de camper of caravan.

Herken jij jezelf hierin?

Lees dan snel verder 📖

Beste droogtoilet top 9

Direct bekijken
offgridcentrum.nl
Laatste update: 14 november 2022 - 9:14 am

BiolanSimplett
Direct bekijken
meinetrenntoilette.de
Laatste update: 14 november 2022 - 9:36 am

NaturesHead Droogtoilet met urinescheider
Direct bekijken
meinetrenntoilette.de
Laatste update: 14 november 2022 - 9:38 am

trobolo tiny composttoilet hout
Direct bekijken
offgridcentrum.nl
Laatste update: 14 november 2022 - 9:27 am


separera camping droogtoilet
Direct bekijken
offgridcentrum.nl
Laatste update: 7 november 2022 - 9:57 am

Lokus sheidings droogtoilet
Direct bekijken
meinetrenntoilette.de
Laatste update: 14 november 2022 - 9:48 am

Trennto droogtoilet
Direct bekijken
meinetrenntoilette.de
Laatste update: 14 november 2022 - 9:51 am

Trelino droogtoilet camper

Trelino Origin L (Camper) Compost toilet

GRATIS Trelino accecoires set bij aankoop van een Trelino toilet | Kortingscode: ZELFVOORZIENEND
Direct bekijken
meinetrenntoilette.de
Laatste update: 14 november 2022 - 9:54 am

Separett Villa 9010 – Luxe composttoilet – 230V/12V ventilator met 1 stand

 • Met ventilator
 • Aan te sluiten op 12V of 230V
Separett 9010 droogtoilet composttoilet

Eén van de beste droogtoiletten van dit moment is dit toilet van Separett. Dit toilet is voor in veel situaties geschikt, zoals op de camping of in een tiny house. Met alle dank aan de relatief compacte afmetingen.

Met dit toilet doe je op een discrete manier je behoefte. Dit komt onder meer door de unieke schuifklep van de Separett Villa 9010. Deze klep gaat alleen open als er druk op de wc bril staat. Zolang je niet op de wc bril zit, is deze klep dus volledig dicht.

Bij dit droogtoilet hoef je niet bang te zijn voor nare geuren. Dit betreft namelijk een droogtoilet met urinescheiding. Daarbij vind ik ook de bak erg handig; in deze bak kun je een biologisch afbreekbare zak, doen, waardoor je de bak zonder moeite kunt legen. De zak kun je vervolgens op de composthoop leggen.

Al met al is dit een geweldig droogtoilet. Een droogtoilet waarvoor je alleen een 230 volt stopcontact nodig hebt. Dit toilet kun je echter ook middels een 12V aansluiting aansluiten.

Direct bekijken
offgridcentrum.nl
Laatste update: 14 november 2022 - 9:14 am

BIOLAN Simplett Compost toilet

 • Compact en handig
 • Gescheiden opslag van ontlasting en urine
Biolan Simplett Composttoilet

Het BIOLAN Simplett Compost toilet is eveneens een handig droogtoilet. Dit droogtoilet beschikt over twee bakken, waardoor vloeibare en vaste ontlasting gescheiden van elkaar ‘bewaard’ wordt. Zodra deze bakken vol zittend, leeg je ze gemakkelijk.

Wat je mogelijk op basis van de foto al gezien hebt, is dat dit een erg compact droogtoilet is. Mede hierdoor is dit compost toilet uiterst geschikt voor in een camper of caravan. Ook voor binnenshuis gebruik is de BIOLAN Simplett Compost toilet geschikt. Dit toilet beschikt namelijk over urinescheiding en een fijne wc bril.

Wat mij ook erg aanspreekt, is het gebrek aan onderhoud. Naar het onderhouden van dit compost toilet heb je geen omkijken, waardoor je ultiem van je vakantie kunt genieten.

BiolanSimplett
Direct bekijken
meinetrenntoilette.de
Laatste update: 14 november 2022 - 9:36 am

Nature’s Head Kompost toilet

 • Speciaal ontwikkeld voor gebruik op je boot
 • Met grote opslag voor je ontlasting kun je tot wel 80x naar het w.c. voordat je legen moet.
Natures Head Droogtoilet met urinescheider

Het Nature’s Head Kompost toilet is een handig droogtoilet met enkele handige functies. Zo beschikt dit toilet over een composteringsfunctie. Dit betekent dat de ontlasting op een perfecte manier afgebroken wordt, waarna dit gecomposteerd wordt. De opvangbak is bovendien erg groot, waardoor je tot wel 80 keer naar de wc kunt gaan zonder deze bak te legen.

Wat ook ideaal is, is de compactheid van dit droogtoilet. Voor deze compactheid moeten we de twee ontwikkelaars dankbaar zijn. Deze ontwikkelaars wilden namelijk een compact toilet voor op hun zeilboot ontwikkelen. Dat is gelukt, waarbij ze ook nog de eis stelden dat het toilet niet kon overstromen. Ook dat is bij het Nature’s Head Kompost toilet dus niet mogelijk.

Ben je op zoek naar het beste compost toilet voor op je boot? Dan is dit het beste toilet. Maar, je kunt dit toilet ook prima gebruiken in je caravan, camper of tiny house. Al met al een super fijn en compact droogtoilet.

NaturesHead Droogtoilet met urinescheider
Direct bekijken
meinetrenntoilette.de
Laatste update: 14 november 2022 - 9:38 am

TROBOLO® Tinybloem – houten droogtoilet

 • Sfeervolle eenvoud dankzij de houten constructie
 • perfect voor tiny house of camper
Trobolo Tinybloem houten composttoilet

Het TROBOLO® Tinybloem – houten droogtoilet is oprecht een uniek toilet. Dit toilet is volledig van hout vervaardigd en beschikt over een elektrisch luchtafvoersysteem. Dit systeem zorgt ervoor dat je nooit last hebt van nare geurtjes.

Door dit systeem en de compactheid is dit toilet voor in veel situaties geschikt. Veel kopers gebruiken ‘m bijvoorbeeld in hun tiny house of in hun camper. Met dit toilet geniet je bovendien van een ongekende duurzaamheid. Het toilet zelf is duurzaam ontwikkeld, terwijl er voor de werking géén water en chemicaliën benodigd is. Voor je duurzame tiny house of camper is dit dus verreweg de beste optie.

trobolo tiny composttoilet hout
Direct bekijken
offgridcentrum.nl
Laatste update: 14 november 2022 - 9:27 am

Bevriezingstoilet: Separett Freeze 2000

 • Alles opgevangen in 1 bak
 • Geen luchtjes dankzij het bevriezen van de ontlasting
 • Ideaal voor kleine woonruimten als tiny house
Bevriezingstoilet Separett Freeze

Voor in je tiny house is de Separett Freeze 2000 een prima optie. Dit is een eenvoudig te installeren droogtoilet met een geweldige werking. Dit komt onder meer doordat dit een bevriezingstoilet betreft.

Alle ontlasting en urine komt in één opvangbak terecht. In die opvangbak wordt de inhoud bevroren, waardoor er geen nare geurtjes ontstaan. Met name als je dit toilet in een licht geventileerde ruimte zet, heb je nooit last van vervelende geurtjes.

De opvangbak van dit droogtoilet is vrij uitgevoerd. Zelfs als je met 4 personen in een tiny house woont, is dit droogtoilet geschikt voor je. Ook heb je weinig omkijken naar de installatie en naar het onderhoud. En persoonlijk vind ik ook nog dat dit een fraai droogtoilet is om te zien. Wel heb je voor de werking vriesvloeistof nodig. Dat vraagt om een extra investering.

Droogtoilet: Separera 30 Biolet

 • Compact en ideaal voor elke kleine woonruimte; camper, tiny house, etc..
 • 3 manieren om urine te verwerken
 • Relatief grote opvangbak
Separera camping droogtoilet

Voor in een tiny house, camper en caravan is de Separera 30 Biolet een prima optie. Dit droogtoilet is compact uitgevoerd, is voorzien van een ventilator en beschikt over een urinescheider. Met dank aan deze scheider heb je nooit last van vervelende geurtjes.

Wat mij hierbij aanspreekt, is dat de urine op drie manieren afgevoerd kan worden. Dit kun je doen met een speciaal grindfilter, door de urine op te vangen in een aparte opvangbak of door het toilet aan te sluiten op de wastafelafvoer.

De opvangbak van de Separera 30 Biolet is vrij groot uitgevoerd. Mede hierdoor hoef je deze bak niet al te vaak te legen. Het merk Separera geeft zelf aan dat je dit toilet slechts één keer in de maand hoeft te legen, indien je hier met 2 tot 3 personen gebruik van maakt.

separera camping droogtoilet
Direct bekijken
offgridcentrum.nl
Laatste update: 7 november 2022 - 9:57 am

Lokus Flatus Eurobox Compost toilet met elegant houten deksel

 • Compacte eenvoud
 • Maar, met uitstraling dankzij het elegant houten deksel
Lokus droogtoilet met urinescheiding

Het Lokus Flatus Eurobox Compost toilet is een veelzijdig toilet. Dit toilet kun je prima in je camper of caravan gebruiken, maar ook in je tiny house. Zo is dit toilet relatief compact uitgevoerd, geniet je van de nodige handige extra’s en is ‘ie makkelijk te onderhouden.

Wat ik zelf een groot voordeel vind, is de vormgeving. Het Lokus Flatus Eurobox Compost toilet is compact uitgevoerd en voorzien van een houten deksel. Met dit deksel dek je alle nare geurtjes af, terwijl dit deksel ook nog voor een fraaie uitstraling zorgt. Ook is het een groot voordeel dat je voor dit compost toilet niet al te veel geld hoeft te betalen!

Lokus sheidings droogtoilet
Direct bekijken
meinetrenntoilette.de
Laatste update: 14 november 2022 - 9:48 am

Trennto Houten Compost toilet van Schreiner

 • Helemaal uitgevoerd in hout
 • Dus fraai, duurzaam en gemakkelijk
Trennto Droogtoilet vom Scheiner

Gaat je voorkeur uit naar een houten compost toilet? Dan kun je kiezen voor bovestaande variant van TROBOLO, maar ook voor dít houten composttoilet van Trennto. Dit toilet is opvallend fraai vormgegeven en is ook nog eens handig vormgegeven. Je bent daardoor in staat om dit toilet makkelijk een plekje in je camper of caravan te geven.

Dit toilet is gemaakt van vochtbestendig hout in combinatie met wit gekleurd laminaat. Deze materialen zorgen voor een fraaie vormgeving, de gewenste lange levensduur en veel gemak. Dit gemak is ook te danken aan de soft close deksel. Verder is het ideaal dat je dit toilet ook nog op een ventilator aan kunt sluiten.

Trennto droogtoilet
Direct bekijken
meinetrenntoilette.de
Laatste update: 14 november 2022 - 9:51 am

Trelino® Origin L Compost toilet voor de camper

 • Ideaal droogtoilet voor je camper
 • Gemakkelijk reinigen en schoonmaken
 • Riante opvangbakken, maar toch compact
Trelino droogtoilet voor camper geschikt

Ben je voor in je camper op zoek naar een geschikt compost toilet? Dan kun je eigenlijk niet om dit toilet van Trelino heen. Dit toilet is stijlvol vormgegeven, is compact en is hierdoor overal te gebruiken.

Heb je dit droogtoilet gekocht? Dan kun je hier direct gebruik van maken. Voor dit toilet is bijvoorbeeld geen installatie benodigd. Ook het schoonmaken/reinigen van dit toilet is een fluitje van een cent. Voor nare geurtjes hoef je ook niet bang te zijn, aangezien de urine op een hele slimme manier afgevoerd wordt.

De opvangbak en urinebus zijn bovendien relatief groot uitgevoerd. Dit betekent dat je dit toilet niet al te vaak hoeft te legen. Doordat dit toilet ook een composteerfunctie aanbiedt, kun je dit toilet ‘gewoon’ op de composthoop legen.

Trelino droogtoilet camper

Trelino Origin L (Camper) Compost toilet

GRATIS Trelino accecoires set bij aankoop van een Trelino toilet | Kortingscode: ZELFVOORZIENEND
Direct bekijken
meinetrenntoilette.de
Laatste update: 14 november 2022 - 9:54 am

Goedkoop compost toilet

Ben je op zoek naar een zo’n goedkoop mogelijk compost toilet? Eén van de beste opties die je dan hebt, is het Lokus Flatus Eurobox Compost toilet Deze . Voor dit toilet betaal je nog geen 200 euro. De prijs-kwaliteitsverhouding is daarmee, wat mij betreft, subliem te noemen.

Graag raad ik je aan om niet onnodig te besparen op je nieuwe droogtoilet. Door net iets meer geld uit te geven, kun je mogelijk kiezen voor een toilet dat voor 100% aan je wensen voldoet. Dat je hier iets meer geld voor moet betalen, ben je binnen mum van tijd vergeten. Als het toilet volledig aan je wensen voldoet, geniet je hier simpelweg van.

Het schoonste composttoilet

Voor het schoonste composttoilet verwijs ik je graag naar de top 3. De Separet Villa 9010 , het Biolan Simplett en het Nature’s head toilet zijn stuk voor stuk heel schoon te noemen.

Wel is het mijn advies om goed naar deze drie varianten toiletten te kijken. De reden waarom deze toiletten zo schoon zijn, is per toilet verschillend. Ga daarom goed na hoe deze drie toiletten precies werken.

Het meest comfortabele droogtoilet

Voor het meest comfortabele droogtoilet ga ik ook voor de top 3 uit bovenstaande lijstje. De redenen hiervoor zijn simpel:

Deze toiletten hebben een ideale vormgeving. Door de ideale vormgeving zit je bijvoorbeeld aangenaam op het toilet. Met name als je graag de tijd uittrekt voor het naar het toilet gaan, is de fijn vormgegeven wc bril een groot voordeel.

Deze toiletten beschikken over handige extra’s. Als je voor één van de drie beste droogtoiletten kiest, ben je van handige extra’s verzekerd. Met deze handige extra’s geniet je van veel gemak en van het gewenste comfort.

Geen gedoe met leegruimen en composteren?

Heb je geen zin in het leegruimen en composteren van de ontlasting/urine? Dan kun je eens kijken naar het verbrandingstoilet. Dit toilet verbrandt de urine/ontlasting, waarna je de as uit moet strooien. Je kunt je echter afvragen of dit de meest duurzame optie is.

Beste compost toilet kopen: Waar let je op?

Heb je interesse om een compost toilet aan te schaffen? Let dan in ieder geval op onderstaande punten:

 • Waar wil je het compost toilet gaan gebruiken?
 • Is het toilet voor in je tiny house bestemd?
 • Of wil je het toilet voor in je camper of caravan gebruiken?

Dit is van grote invloed op de soorten composttoiletten waar je voor kunt kiezen.

 • Hoe wil je de urine/ontlasting afvoeren?

Zoals je in bovenstaande reviews hebt kunnen lezen, bestaan hier de nodige verschillen in. Ga daarom goed na op welke manier je de urine/ontlasting het liefste af wilt voeren.

Design/vormgeving van het toilet. Op het gebied van design, vormgeving en afmetingen bestaan significante verschillen. Check daarom goed de verschillende toiletten, zodat je kunt bepalen welk toilet je het mooiste vindt. Hierbij moet je uiteraard ook goed naar de afmetingen kijken.

Wat is een droogtoilet?

Misschien heb je alleen nog gehoord van een composttoilet, maar een droogtoilet is in principe hetzelfde. Bij deze toiletten wordt geen gebruikgemaakt van water. Vandaar dat het een droog toilet wordt genoemd. Het is over het algemeen een klein toilet waar ook geen chemicaliën bij worden gebruikt. Dit is uiteraard gunstig voor het geval je de compost wilt hergebruiken. In het toilet worden, zoals bij een composttoilet, al onze ontlasting opgevangen. Er zijn ook droogtoiletten waarbij de urine apart kan worden opgevangen. Zo zijn de ontlasting en de urine van elkaar gescheiden. Daarnaast zijn er ook droogtoiletten met een ingebouwde ventilatie. Dit om ervoor te zorgen dat de nare luchtjes wat minder aanwezig zullen zijn. Al is dit sowieso minder erg dan je zou denken.

De ontlasting wordt in het droogtoilet opgevangen in een biologische zak. Deze zit stevig in een emmer, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat de zak stuk gaat. De biologische zak hoef je om de paar weken maar te vervangen. Bij de een zal het na 2 of 3 weken moeten en bij de ander pas na 4 weken. We hebben niet allemaal hetzelfde metabolisme natuurlijk. Heel veel mensen zijn zicht niet bewust van het effect van een toiletbezoekje op het milieu. Door een normale wc door te trekken wordt er zo’n 10 liter water gebruikt. Als je dat bij elk plasje of poepje doet – nu, reken maar uit je winst. Of eerder je verlies… Door gebruik te maken van een droogtoilet kun je ongeveer 45 liter water per dag besparen. Zeker het proberen waard dus.

Voordelen van een droogtoilet

Het zelf installeren of laten installeren van een droogtoilet brengt verschillende voordelen met zich mee. Je kunt begrijpen dat zo’n ecologische aanpassing in ieder geval voor het milieu ontzettend veel voordelen opbrengt.

 • Waterbesparing en duurzaamheid
 • Gemak in aanleg en onderhoud
 • Uiterlijk

Waterbesparing

Je weet nu dat je met dit droogtoilet zo’n 45 liter water per dag kunt besparen. Dit komt neer op ongeveer 15000 liter drinkwater per jaar, per persoon. Ja, echt waar, 15000 liter. Dat aantal is het herhalen wel waard. Je snapt van ook dat het niet gebruiken van deze hoeveelheid water er ook voor zorgt dat je enorm veel kosten bespaard ten opzichte van het gebruik van een normaal toilet. Dit geld kun je vervolgens weer gebruiken voor andere duurzame aanpassingen op jouw leefruimte.

Gemak

Het gemak van een droogtoilet is ook een bijkomend voordeel. Uiteraard is een droogtoilet vergeleken met een gat in de grond een echte luxe, maar toch moet je wel even de handen uit de mouwen steken. Gelukkig is het onderhoud van een droogtoilet, na wat oefenen erg gemakkelijk te doen. Zo kan de inhoud van de opvang emmer binnen no time worden geleegd. Mocht je kiezen voor een droogtoilet met een aparte opvang voor de urine, dan is hierbij ook nog het voordeel dat er veel minder vervelende luchtjes vrijkomen. Dit komt doordat er op dat moment geen ammoniak vrijkomt.

Uiterlijk

De looks van een droogtoilet wil ik ook graag even benoemen. Oké laten we eerlijk zijn, een toilet is niet supermooi. Toch is het zo dat een droogtoilet goed past binnen de moderne standaarden van sanitair. Verwacht geen ouderwetse emmer of houten plank om op te zitten. Een droogtoilet ziet er heel netjes uit en lijkt op een gewoon toilet die je ook in woningen ziet. Daarbij komt ook het voordeel dat een droogtoilet een luikje heeft die opengaat op het moment dat je op de bril zit. Hierdoor kun je nooit direct de wc-pot inkijken en kan de inhoud eventuele gasten en jezelf worden bespaard.

Wat we ook zeker niet mogen vergeten is dat een droogtoilet ons ontzettend veel mogelijkheden geeft met betrekking tot onze woonplaats. Voor een droogtoilet is uiteraard geen waterleiding nodig, wat betekent ook geen riolering. Hierdoor kun je met het gebruik van deze wc overal ter wereld wonen. Voor alle off grid fans onder ons dus een uitstekend alternatief op een normaal toilet. Hierdoor ben je niet meer afhankelijk van wc’s langs de weg, in restaurants of op kampeerplaatsen.

Voorbeelden van Droogtoilleten

Het begrip droogtoilet kun je zien als een overkoepelende term voor alle w.c.’s, waarbij geen water wordt gebruikt om je ontlasting door te spoelen. Het compost toilet is daarvan de meest bekende. Een nogal eenvoudige variant zie je hieronder in de meest linker afbeelding.

Maar, techniek staat voor niets. En de eisen aan een smetvrije omgeving worden steeds hoger. Hoewel het standaard composttoilet bij goed gebruik al behoorlijk schoon is, kan het voor iemand met hogere eisen niet goed genoeg zijn.

Daarvoor zijn inmiddels twee variaties op het compost toilet mogelijk: Een bevriezingstoilet en een verbrandingstoilet. Van dit type droogtoilet hieronder 2 voorbeelden in de 2e en 3e afbeelding.

Houten composttoilet
Houten Composttoilet
bevriezing toilet kopen Separett 2000
Bevriezingstoilet
Verbrandingstoilet
Verbrandingstoilet

Welke droogtoilet is voor jou het beste? De compost toilet koopgids

Met de aanschaf van een droogtoilet geniet je van veel voordelen. Zo zijn de meeste droogtoiletten compact én kun je op een duurzame manier je behoefte doen. Ideaal als je veel onderweg bent of als je in een tiny house woont.

Voordat je van deze voordelen kunt genieten, moet je wel een goede vergelijking maken. Daarbij moet je sowieso op de drie hierboven benoemde punten letten. Maar, er zijn meer punten waar je goed naar moet kijken.

 • Met of zonder urinescheider

Ten eerste is mijn advies om te kiezen voor een toilet met urinescheider. Door de urinescheider heb je een stuk minder last van nare geurtjes. Met name als je het toilet binnenhuis wilt gebruiken, is dit een groot voordeel.

 • Budget

Ten tweede is mijn advies om goed naar je budget te kijken. Hoeveel geld heb je over voor de aanschaf van je nieuwe compost toilet? Kijkende naar bovenstaande toiletten valt mij op dat de prijzen nogal uiteenlopen. Graag raad ik je daarom aan om kritisch te zijn en om te durven investeren. Juist door net iets meer geld uit te geven, kun je voor het beste droogtoilet gaan.

 • Maatvoering en eigenschappen

Tot slot adviseer ik je om goed naar de eigenschappen/functies van het droogtoilet te kijken. Hoe groot is bijvoorbeeld de opvangbak van het toilet? En over hoeveel opvangbakken beschikt het toilet precies? Op welke manier moet je de opvangbak legen? En beschikt het toilet op dit gebied mogelijk over handige functies? Kijk ook goed naar de deksel van het toilet, evenals naar de aanwezigheid van andere handige extra’s.

De aanschaf van een compost toilet is wat mij betreft een aanrader. Je bent duurzaam bezig, je kunt te allen tijde van zo’n toilet gebruik maken en het toilet verbruikt 0,0 water. Met het oog op duurzaamheid is een droogtoilet simpelweg het beste soort toilet voor in een camper, caravan en/of tiny house!

3 beste soorten off grid droogtoiletten

Droog toiletten zijn onder te verdelen in verschillende soorten. Om je hier een wat beter zicht op te geven heb ik een lijstje voor je gemaakt met de 3 beste soorten off grid droog toiletten. Uiteraard hebben de toiletten in deze top 3 allemaal eigen voordelen. Door ze naast elkaar te leggen kun je voor jezelf bepalen welk soort toilet het beste bij jou past.

1. Composttoilet: Voor wie van eenvoud houdt

Compost

Om te beginnen gaan we het hebben over de al bekende composttoiletten. Je hebt al kunnen lezen dat deze hetzelfde zijn als droogtoiletten. Het voordeel van een composttoilet is echter dat de opvangbak over het algemeen een stuk groter is. Dit houdt in dat deze minder vaak geleegd moet worden. In sommige gevallen om de paar maanden. Uiteraard ligt dit aan de hoeveelheid toiletbezoekjes en met hoeveel personen het composttoilet wordt gebruikt.

De meeste composttoiletten beschikken over een ventilator. De ventilator zorgt ervoor dat de lucht uit het toilet naar buiten wordt afgevoerd. Dit zorgt voor minder vervelende geurtjes. Daarnaast zorgt de luchtstroom er ook voor dat de ontlasting sneller droogt. Hierdoor zal er ook minder lang een geur zitten aan het toilet.

Hoe werkt een composttoilet eigenlijk?

Een composttoilet is de meest basic versie van de drie droogtoiletten. Dit toilet heeft eigenlijk alleen een opvangbak waarin de ontlasting wordt opgeslagen. Deze moet je, zoals eerder genoemd, om de paar weken legen. Dit verschilt natuurlijk per huishouden en hoe vaak het toilet gebruikt wordt. De compost die is opgeslagen kun je vervolgens op je eigen composthoop gooien. Deze kun je uiteindelijk gebruiken als voeding voor je eigen gewassen. Dit bespaart weer op de plantenvoeding.

De meeste composttoiletten zijn voorzien van een ventilator of een ventilatiepijpje, zodat eventuele geurtjes kunnen worden afgevoerd. Ook zijn er composttoiletten met een urinescheider. Doordat er geen ammoniak uit de urine bij de ontlasting komt zal de geur van de compost nog minder zijn. Het bijkomend voordeel hiervan is dat je zelf kunt bepalen hoe je de urine kunt afvoeren.

 • De goedkoopste optie voor een droog toilet
 • Werkt zonder elektriciteit, tenzij je een ventilator wilt laten draaien
 • Je kunt zelf bepalen hoe je de urine afvoert
 • Je hebt een urinescheider nodig
 • Je ontlasting dient nog het hele composteringsproces te doorgaan voordat je het gebruiken kan om je tuin te voeden
 • Iets mindere hygiëne standaard, hoewel dit reuze meevalt bij correct gebruik
Direct bekijken
offgridcentrum.nl
Laatste update: 14 november 2022 - 9:14 am

BiolanSimplett
Direct bekijken
meinetrenntoilette.de
Laatste update: 14 november 2022 - 9:36 am

2. Verbrandingstoilet

Burning

Ben je niet zo’n fan van de geur van ontlasting, laat staan het schoonmaken hiervan? Dan kun je ook gaan voor een verbrandingstoilet. Dit type toilet is veel hygiënischer dan een ander soort droogtoilet omdat de ontlasting niet in aanraking komt met de wc-pot en bij de verbranding van de ontlasting ook alle bacteriën worden gedood. Doordat de ontlasting wordt verbrand is een verbrandingstoilet bijna geurloos.

In het laagje as wat overblijft na de verbranding van de ontlasting zitten veel voedingsstoffen zoals kalium en fosfor. Dit kun je goed gebruiken voor bemesting van bijvoorbeeld de tuin.

Let op:

voor de “oven” onder het toilet waarin de verbranding plaatsvindt is wel elektriciteit of gas nodig.

 • Nauwelijks kans op ongewenste luchtjes, omdat alles direct wordt verbrand.
 • Geen urinescheider nodig, dit verdampt tijdens de verbranding.
 • Je ontlasting wordt tot “stof” en kan dus direct als voeding over de tuin.
 • Het composteringsproces wordt aanzienlijk ingekort, omdat je ontlasting tot as wordt verbrandt.
 • Je hebt een ventilatiebuis nodig
 • Relatief duur droogtoilet
 • Je hebt elektriciteit nodig voor de verbranding.
NaturesHead Droogtoilet met urinescheider
Direct bekijken
meinetrenntoilette.de
Laatste update: 14 november 2022 - 9:38 am

3. Bevriezingstoilet: Het meest hygiënische droog toilet

Bevriezing

Een van de meest hygiënische soorten droogtoiletten is het bevriezingstoilet. Door het bevriezen van de ontlasting worden namelijk veel bacteriën gedood. Voor dit droogtoilet is wel stroom nodig om de ontlasting op de juiste temperatuur te houden.

Hierbij wordt de urine en ontlasting samen opgevangen en vervolgens bevroren. Dit zorgt ervoor dat er weinig tot geen geur aan het toilet zit. Ook betekent dit dat er geen ventilatiesysteem nodig is voor dit type toilet. Een ventilatiesysteem verbruikt niet heel veel stroom, zo’n 3 Watt. Toch scheelt het weer als je deze stroom niet hoeft te gebruiken.

De vriesvloeistof die gebruikt wordt bij dit toilet is methylpropaan, wat milieuvriendelijk is en niet schadelijk is voor de ozonlaag. Hierdoor blijft de temperatuur in het toilet altijd hetzelfde. Ook het onderhoud van dit toilet valt reuze mee. Dit hoeft pas als de opvangbak tot driekwart gevuld is. Mocht er ijs onder de bril zitten is het van belang dit eerst te laten ontdooien. Maak dit vervolgens schoon met een vochtige doek en je bent al klaar wat betreft onderhoud.

 • Milieuvriendelijk en constante vriestemperatuur dankzij gebruik van methylpropaan
 • Alle bacterieën worden gedood door de vorst
 • Geen urinescheider nodig
 • Geen ventilatie nodig
 • Ongewenste luchtjes zijn onmogelijk
 • Ontlasting kan met gewoon op de composthoop
 • Dit is een relatief duur droogtoilet
 • Het verbruikt (weinig) elektriciteit.

Let op!

Bij het gebruiken van een bevriezingstoilet heb je een biologisch afbreekbare toiletzak nodig.

Composttoilet of Bevriezingstoilet of Verbrandingstoilet

In de basis hebben de verschillend droogtoiletten 1 ding gelijk: Je hebt geen water nodig om je ontlasting weg te spoelen. En daarmee is het al een enorm duurzame keuze.

Maar, onderling zijn er toch nog verschillen. Hierboven heb je al veel over de verschillende uitvoeringen kunnen lezen.

Maar, hier nog even in het kort

Compost toilet vs Verbrandings- en bevriezingstoilet

 • Het grote voordeel van het composttoilet is dat je het simpelweg zonder stroom kunt gebruiken. Het enige dat niet zal werken is de ventilator. Maar, opgedroogde ontlasting ruik je toch niet of nauwelijks.
 • Het nadeel van het compost toilet is, dat je het beste je urine kunt scheiden met een urinescheider.
 • En natuurlijk, je hebt altijd wat zaagsel, krullen of bladeren nodig om je hoop mee te bedekken.

Verbrandingstoilet vs Compost – en bevriezingstoilet

 • Je ontlasting wordt regelrecht tot as omgetoverd. En kan dus direct over de tuin, zonder dat nog moet composteren. Dit is bij zowel het compost als bevriezingstoilet niet het geval.
 • Je hebt geen urinescheider nodig
 • Hygiënische keuze
 • Het verbruikt stroom
 • En is een stuk duurder dan een standaard compost toilet

Freezing toilet vs Compost – en verbrandingstoilet

 • Je ontlasting wordt direct ingevroren en er is dus geen kans op onaangename luchtjes. Zoals het bij een compost toilet bij verkeerd gebruik, zoals plassen in de pot kan voorkomen.
 • Je hebt geen urinescheider nodig
 • Hygiënische keuze
 • Het verbruikt stroom
 • En is een stuk duurder dan een standaard compost toilet
Caravan

Beste droogtoilet voor off grid camper of caravan

In een camper of caravan heb je niet al te veel ruimte. Je moet alles dus zo praktisch mogelijk indelen. Een enorm toilet is dan niet zo handig. Wat perfect in een camper past is een Deze , deTrelino Original, deze is in verschillende maten te leveren. Naast de hier genoemde L, is deze er ook kleiner als M en als S. Waarbij de S de meest compacte composttoilet is. Je hebt er niet voor nodig, en is dus ideaal voor een off grid leven.

Wat fijn is aan dit droogtoilet is dat er een afschermklep in zit. Dit zorgt ervoor dat de compostbak niet zichtbaar is. Deze opent pas zodra je op het toilet gaat zitten. Ook heeft dit composttoilet een apart gedeelte voor de urine.

Tuinhuis

Beste droog toilet voor off grid tiny house of tuinhuis

In een off grid tiny house of tuinhuis heb je over het algemeen wat meer ruimte dan in een compacte camper. Hierdoor heb je logischerwijs ook wat meer ruimte over voor luxe. Het toilet zit meestal in een afgeschermde ruimte of in de badkamer. Een wat groter droogtoilet is voor zo’n soort woning een stuk prettiger. En dan zijn wederom de eerste drie opties erg geschikt, vooral als je wat meer comfort wilt. Houdt je meer van eenvoud, dan zijn de compost toiletten van Trobolo, Trentto en Trelino prachtige opties.

Waar compost toilet kopen?

In Nederland kun je terecht bij het de off grid specialist: Offgridcentrum. Deze hebben een klein, maar kwalitatief hoogwaardig aanbod in verschillende droogtoiletten.

Over de grens heb je Meinetrenntoilette.de. Deze Duitse specialist heeft een heel ander kaliber compost toiletten in het assortiment. Die over het algemeen een stuk meer eenvoudig zijn. Op de complete kant-en-klare toiletten van Trelino krijg je bij deze winkel een gratis accecoire set met de code: ZELFVOORZIENEND

in beide gevallen:

 • Goed product,
 • Goed assortiment
 • en uitstekende service.

Het beste Droogtoilet: Samenvatting en conclusie

Als het goed is, ben je nu een stevig eind op weg geholpen met de keuze voor je droogtoilet. En zal het een stuk makkelijker zijn het beste droogtoilet te kopen voor jouw situatie. Je kent de verschillende types droog toiletten die het best geschikt zijn voor off grid/ zelfvoorzienende situaties:

 • Composttoilet
 • Bevriezingstoilet
 • Verbrandingstoilet

Waarbij het composttoilet de meest basic en goedkoopste oplossing is voor je ontlasting. Maar waarmee je wel helemaal off grid kunt zijn en niets meer nodig hebt. En… je wordt met het verwerken van je ontlasting tot compost weer letterlijk deel van de natuurlijke kringloop.

Meer luxe varianten zijn het verbrandingstoilet en het bevriezingstoilet. Het grote voordeel van een verbrandingstoilet is dat je ontlasting tot as wordt omgetoverd in een handomdraai. Met als gevolg… Je hoeft maar heel af en toe de as la te legen. En dat is wat anders als 💩 Voor deze twee types heb je wel gas en/ of elektriciteit nodig.

Droogtoilet FAQ’s

Waarom een droogtoilet kopen?

Als je zelfvoorzienend wilt leven en niet afhankelijk wilt zijn van anderen is een droogtoilet een ideale uitkomst. Hiermee help je niet alleen de natuurlijk, maar ook je portemonnee. Voor een droogtoilet is geen riool of watervoorziening nodig. Dit scheelt liters water per dag, maar ook enorm veel kosten die je normaal wel voor water zou betalen. Daarnaast kun je de compost gebruiken voor het bemesten van eigen grond.

Waar kun je het beste een droogtoilet kopen?

Als je nog nieuw bent binnen het hele off grid leven kan het moeilijk zijn om de juiste winkels hiervoor te vinden, want waar kun je precies terecht? Voor het kopen van een droogtoilet kun je het beste kijken bij Off Grid Centrum. Hier vind je van alles voor een zelfvoorzienend leven. Wil je echt back to basic gaan, dan kun je ook altijd zelf een composttoilet in elkaar timmeren.

Heb ik specifieke zaken nodig voor mijn droogtoilet?

Je kunt beter de vraag stellen wat je niet nodig hebt voor een droogtoilet. Eigenlijk zit alles al kant en klaar bij het toilet. Het enige wat je nodig hebt zijn compostzakken waarin de ontlasting wordt opgevangen. Daarnaast heb je bijvoorbeeld voor een bevriezings- of verbrandingstoilet stroom nodig, om het toilet zijn werk te laten doen. Als je off grid wilt wonen, dan kan deze stroom via zonnepanelen worden gerealiseerd.

Welke droogtoilet is het voordeligst?

Voor een droogtoilet kun je kiezen uit een composttoilet, een verbrandingstoilet en een bevriezingstoilet. Hierbij is een composttoilet het voordeligst. Dit onder andere omdat hier geen elementen bij komen kijken die stroom vragen. Het is puur een toilet met een opvangbak waarin de ontlasting wordt opgeslagen en gecomposteerd. Let bij dit droogtoilet wel op dat je het toilet meer moet onderhouden en vaker moet legen in vergelijking met de andere twee toiletten.

Meer lezen in deze categorie:
Meer lezen in dit onderwerp:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gebruiken wij om de website optimaal te laten functioneren en personaliseren. Lees meer hier meer over in onze cookies en privacyverklaring.