Beste Droogtoilet?

Droogtoiletten vergelijken | Top 4

Droogtoilet kopen cover
Beste Droogtoilet kopen

Of je nu in je camper wilt wonen of in een tiny house, een droog toilet is de ideale oplossing voor iedereen die aan de wereld om ons heel wil denken. Dat allemaal terwijl je zelf kunt genieten van de luxe van een eigen toilet. Ben jij op zoek naar het beste droogtoilet, dan ben je hier aan het juiste adres. Graag leg ik je uit wat dit toilet precies is en wat natuurlijk de voordelen zijn van de verschillende soorten droogtoiletten. Laten we beginnen.

Voor wie is dit artikel: het beste droogtoilet interessant?

 • Wanneer je op het punt staat een composttoilet te kopen, maar je er nog niet helemaal zeker van bent, maar nog twijfels hebt of je de goede kiest. En je alternatieven voor het composttoilet wilt kennen.
 • Wanneer je een tuinhuis of tiny house wilt inrichten en daarvoor een droog toilet nodig hebt.
 • Of wanneer je op zoek bent naar een alternatief voor het chemisch toilet in de camper of caravan.

Herken jij jezelf hierin?

Lees dan snel verder 📖

Beste droogtoilet top 4

Hieronder de vier beste droogtoiletten. Onder deze lijst volgt het artikel met meer tekst en uitleg, zodat jij de keuze kunt maken die het beste past in jouw situatie.

Houten composttoilet

#1 TROBOLO® TeraBlœm – Houten droogtoilet

 • Eenvoudig te installeren
 • Net zo comfortabel als een conventioneel toilet
 • Compact en stevige degelijke kwaliteit
 • Ontlasting en urine gescheiden opgevangen

.
Laatste update: 12 mei 2022 - 6:10 am

Villa composttoilet

#2 Separett Villa 9000 – Luxe composttoilet met ventilator

 • 3 - 6 weken tot legen bij gebruik door 4-6 personen
 • met ventilator
 • en urinescheiding
 • luxe en comfortabele uitvoering
 • Geen zicht op de ontlasting dankzij schuifklep
 • Verbruikt stroom
.
Laatste update: 12 mei 2022 - 6:11 am

Verbrandingstoilet

#3 Separett CINDI® Family – Verbrandingstoilet

 • Verbrand je compost tot as
 • In twee verschillend programma's
 • Nooit last van onzuivere luchtjes
 • Geschikt voor de ontlasting van het hele gezin
 • Je hebt wel stroom nodig
.
Laatste update: 12 mei 2022 - 6:12 am

bevriezingstoilet separett freeze

#4 Separett Freeze 2000 – Bevriezingstoilet

 • Geen ventilatie of afvoer nodig
 • Bevries je ontlasting energiezuinig
 • Nooit meer onprettige luchtjes
 • Makkelijk te installeren
 • Je hebt elektriciteit nodig
.
Laatste update: 12 mei 2022 - 6:13 am

Wat is een droogtoilet?

Misschien heb je alleen nog gehoord van een composttoilet, maar een droogtoilet is in principe hetzelfde. Bij deze toiletten wordt geen gebruikgemaakt van water. Vandaar dat het een droog toilet wordt genoemd. Het is over het algemeen een klein toilet waar ook geen chemicaliën bij worden gebruikt. Dit is uiteraard gunstig voor het geval je de compost wilt hergebruiken. In het toilet worden, zoals bij een composttoilet, al onze ontlasting opgevangen. Er zijn ook droogtoiletten waarbij de urine apart kan worden opgevangen. Zo zijn de ontlasting en de urine van elkaar gescheiden. Daarnaast zijn er ook droogtoiletten met een ingebouwde ventilatie. Dit om ervoor te zorgen dat de nare luchtjes wat minder aanwezig zullen zijn. Al is dit sowieso minder erg dan je zou denken.

De ontlasting wordt in het droogtoilet opgevangen in een biologische zak. Deze zit stevig in een emmer, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat de zak stuk gaat. De biologische zak hoef je om de paar weken maar te vervangen. Bij de een zal het na 2 of 3 weken moeten en bij de ander pas na 4 weken. We hebben niet allemaal hetzelfde metabolisme natuurlijk. Heel veel mensen zijn zicht niet bewust van het effect van een toiletbezoekje op het milieu. Door een normale wc door te trekken wordt er zo’n 10 liter water gebruikt. Als je dat bij elk plasje of poepje doet – nu, reken maar uit je winst. Of eerder je verlies… Door gebruik te maken van een droogtoilet kun je ongeveer 45 liter water per dag besparen. Zeker het proberen waard dus.

Voordelen van een droogtoilet

Het zelf installeren of laten installeren van een droogtoilet brengt verschillende voordelen met zich mee. Je kunt begrijpen dat zo’n ecologische aanpassing in ieder geval voor het milieu ontzettend veel voordelen opbrengt.

 • Waterbesparing en duurzaamheid
 • Gemak in aanleg en onderhoud
 • Uiterlijk

Waterbesparing

Je weet nu dat je met dit droogtoilet zo’n 45 liter water per dag kunt besparen. Dit komt neer op ongeveer 15000 liter drinkwater per jaar, per persoon. Ja, echt waar, 15000 liter. Dat aantal is het herhalen wel waard. Je snapt van ook dat het niet gebruiken van deze hoeveelheid water er ook voor zorgt dat je enorm veel kosten bespaard ten opzichte van het gebruik van een normaal toilet. Dit geld kun je vervolgens weer gebruiken voor andere duurzame aanpassingen op jouw leefruimte.

Gemak

Het gemak van een droogtoilet is ook een bijkomend voordeel. Uiteraard is een droogtoilet vergeleken met een gat in de grond een echte luxe, maar toch moet je wel even de handen uit de mouwen steken. Gelukkig is het onderhoud van een droogtoilet, na wat oefenen erg gemakkelijk te doen. Zo kan de inhoud van de opvang emmer binnen no time worden geleegd. Mocht je kiezen voor een droogtoilet met een aparte opvang voor de urine, dan is hierbij ook nog het voordeel dat er veel minder vervelende luchtjes vrijkomen. Dit komt doordat er op dat moment geen ammoniak vrijkomt.

Uiterlijk

De looks van een droogtoilet wil ik ook graag even benoemen. Oké laten we eerlijk zijn, een toilet is niet supermooi. Toch is het zo dat een droogtoilet goed past binnen de moderne standaarden van sanitair. Verwacht geen ouderwetse emmer of houten plank om op te zitten. Een droogtoilet ziet er heel netjes uit en lijkt op een gewoon toilet die je ook in woningen ziet. Daarbij komt ook het voordeel dat een droogtoilet een luikje heeft die opengaat op het moment dat je op de bril zit. Hierdoor kun je nooit direct de wc-pot inkijken en kan de inhoud eventuele gasten en jezelf worden bespaard.

Wat we ook zeker niet mogen vergeten is dat een droogtoilet ons ontzettend veel mogelijkheden geeft met betrekking tot onze woonplaats. Voor een droogtoilet is uiteraard geen waterleiding nodig, wat betekent ook geen riolering. Hierdoor kun je met het gebruik van deze wc overal ter wereld wonen. Voor alle off grid fans onder ons dus een uitstekend alternatief op een normaal toilet. Hierdoor ben je niet meer afhankelijk van wc’s langs de weg, in restaurants of op kampeerplaatsen.

Voorbeelden van Droogtoilleten

Houten composttoilet
Houten Composttoilet
bevriezing toilet kopen Separett 2000
Bevriezingstoilet
Verbrandingstoilet
Verbrandingstoilet

Op zoek naar de Beste plek voor je Droogtoilet?

Off Grid Centrum heeft oplossingen voor alle situaties. Dus ook de situaties met een luchtje. Ontdek de oplossingen hier.

Off grid hutje

3 beste soorten off grid droogtoiletten

Droog toiletten zijn onder te verdelen in verschillende soorten. Om je hier een wat beter zicht op te geven heb ik een lijstje voor je gemaakt met de 3 beste soorten off grid droog toiletten. Uiteraard hebben de toiletten in deze top 3 allemaal eigen voordelen. Door ze naast elkaar te leggen kun je voor jezelf bepalen welk soort toilet het beste bij jou past.

1. Composttoilet

Compost

Om te beginnen gaan we het hebben over de al bekende composttoiletten. Je hebt al kunnen lezen dat deze hetzelfde zijn als droogtoiletten. Het voordeel van een composttoilet is echter dat de opvangbak over het algemeen een stuk groter is. Dit houdt in dat deze minder vaak geleegd moet worden. In sommige gevallen om de paar maanden. Uiteraard ligt dit aan de hoeveelheid toiletbezoekjes en met hoeveel personen het composttoilet wordt gebruikt.

De meeste composttoiletten beschikken over een ventilator. De ventilator zorgt ervoor dat de lucht uit het toilet naar buiten wordt afgevoerd. Dit zorgt voor minder vervelende geurtjes. Daarnaast zorgt de luchtstroom er ook voor dat de ontlasting sneller droogt. Hierdoor zal er ook minder lang een geur zitten aan het toilet.

2. Verbrandingstoilet

Burning

Ben je niet zo’n fan van de geur van ontlasting, laat staan het schoonmaken hiervan? Dan kun je ook gaan voor een verbrandingstoilet. Dit type toilet is veel hygiënischer dan een ander soort droogtoilet omdat de ontlasting niet in aanraking komt met de wc-pot en bij de verbranding van de ontlasting ook alle bacteriën worden gedood. Doordat de ontlasting wordt verbrand is een verbrandingstoilet bijna geurloos.

In het laagje as wat overblijft na de verbranding van de ontlasting zitten veel voedingsstoffen zoals kalium en fosfor. Dit kun je goed gebruiken voor bemesting van bijvoorbeeld de tuin.

Let op: voor de “oven” onder het toilet waarin de verbranding plaatsvindt is wel elektriciteit of gas nodig.

3. Bevriezingstoilet

Bevriezing

Een andere soort droogtoilet is een bevriezingstoilet. Wat een uitvinding! Hierbij wordt de urine en ontlasting samen opgevangen en vervolgens bevroren. Dit zorgt ervoor dat er weinig tot geen geur aan het toilet zit. Ook betekent dit dat er geen ventilatiesysteem nodig is voor dit type toilet. Een ventilatiesysteem verbruikt niet heel veel stroom, zo’n 3 Watt. Toch scheelt het weer als je deze stroom niet hoeft te gebruiken.

De vriesvloeistof die gebruikt wordt bij dit toilet is methylpropaan, wat milieuvriendelijk is en niet schadelijk is voor de ozonlaag. Hierdoor blijft de temperatuur in het toilet altijd hetzelfde. Ook het onderhoud van dit toilet valt reuze mee. Dit hoeft pas als de opvangbak tot driekwart gevuld is. Mocht er ijs onder de bril zitten is het van belang dit eerst te laten ontdooien. Maak dit vervolgens schoon met een vochtige doek en je bent al klaar wat betreft onderhoud.

Verschillen in droog toiletten

Je weet nu dat er drie verschillende soorten droog toiletten zijn. Hierdoor kan het wellicht moeilijk zijn om te bepalen welke nu precies bij jouw levensstijl past. Om je hier een wat beter inzicht in te geven, zullen we de drie verschillende droogtoiletten even doornemen. Wil je bijvoorbeeld in een camper gaan wonen of juist in een tiny house, dan kan het soort droogtoilet daar een enorm verschil in maken. Denk bijvoorbeeld aan de ruimte die het in beslag neemt en hoeveel onderhoud het kost.

Bevriezingstoilet

Een van de meest hygiënische soorten droogtoiletten is het bevriezingstoilet. Door het bevriezen van de ontlasting worden namelijk veel bacteriën gedood. Voor dit droogtoilet is wel stroom nodig om de ontlasting op de juiste temperatuur te houden. Bij het gebruiken van een bevriezingstoilet heb je een biologisch afbreekbare toiletzak nodig. Alles wordt opgevangen in de toiletzak. Je hebt dus niet zoals bij een composttoilet ook een urinescheider.

Bij het bevriezingstoilet wordt alle ontlasting op een lage temperatuur bevroren waardoor er geen vervelende luchtjes vrijkomen. Wel zo prettig natuurlijk, ook bijvoorbeeld als de schoonouders op visite zijn. Omdat er geen geur vrij kan komen door de snelle bevriezing is er bij dit droogtoilet ook geen ventilatie nodig zoals bij de andere twee toiletten. Zodra de toiletzak vol is kun je deze op de composthoop gooien. De biologische zak zal uiteindelijk zelf ook afbreken.

Verbrandingstoilet

Een van de modernste droogtoiletten is het verbrandingstoilet. In tegenstelling tot het bevriezingstoilet, wordt er hier juist gebruikgemaakt van hitte. De ontlasting wordt opgevangen in een opvangbak met daarin een papieren toiletzak. Zodra je doortrekt valt de toiletzak in de verbrandingsoven. Voor het verbranden van de ontlasting is elektriciteit nodig. Tijdens de verbranding verdampt de urine. Bij dit toilet heb je ook een ventilatiebuis nodig.

De aslade dien je om de zoveel tijd te legen. De as van de ontlasting die je hebt opgevangen kun je vervolgens gebruiken als mest voor in de tuin of op gewassen. Dit gaat een stuk sneller dan het composteringsproces op een composthoop. Wil je zelf voeding maken voor je planten, dan scheelt een verbrandingstoilet dus ontzettend veel tijd.

Composttoilet

Een composttoilet is de meest basic versie van de drie droogtoiletten. Dit toilet heeft eigenlijk alleen een opvangbak waarin de ontlasting wordt opgeslagen. Deze moet je, zoals eerder genoemd, om de paar weken legen. Dit verschilt natuurlijk per huishouden en hoe vaak het toilet gebruikt wordt. De compost die is opgeslagen kun je vervolgens op je eigen composthoop gooien. Na een aantal jaar is deze hoop genoeg gecomposteerd om te gebruiken als voeding voor je eigen gewassen. Hierdoor hoef je geen kosten meer te maken voor plantenvoeding.

De meeste composttoiletten zijn voorzien van een ventilator of een ventilatiepijpje, zodat eventuele geurtjes kunnen worden afgevoerd. Ook zijn er composttoiletten met een urinescheider. Doordat er geen ammoniak uit de urine bij de ontlasting komt zal de geur van de compost nog minder zijn. Het bijkomend voordeel hiervan is dat je zelf kunt bepalen hoe je de urine kunt afvoeren.

Caravan

Beste droogtoilet voor off grid camper of caravan

In een camper of caravan heb je niet al te veel ruimte. Je moet alles dus zo praktisch mogelijk indelen. Een enorm toilet is dan niet zo handig. Wat perfect in een camper past is een Separett Tiny. Dit is een composttoilet van een compact formaat, wat een verrassing met het woord tiny. Dit toilet ziet er modern uit en kun je makkelijk wegstoppen onder een tafelblad of bijvoorbeeld onder het bed. Dit composttoilet kan gebruikmaken van een 12 v als een 230 v aansluiting. Ideaal voor een off grid leven.

Wat fijn is aan dit droogtoilet is dat er een afschermklep in zit. Dit zorgt ervoor dat de compostbak niet zichtbaar is. Deze opent pas zodra je op het toilet gaat zitten. Ook heeft dit composttoilet een apart gedeelte voor de urine. Hiervoor wordt er een 32 mm afvoerslang meegeleverd. Je kunt er dan zelf voor kiezen of je dit wilt opvangen in een urinetank of bijvoorbeeld wilt laten uitkomen in de buitenlucht. De urine kan dan weglopen op de stenen of in het gras. Mocht je kiezen voor een urinetank, dan kun je deze aan de onderkant van de camper of caravan bevestigen en om de zoveel tijd legen.

Tuinhuis

Beste droog toilet voor off grid tiny house of tuinhuis

In een off grid tiny house of tuinhuis heb je over het algemeen wat meer ruimte dan in een compacte camper. Hierdoor heb je logischerwijs ook wat meer ruimte over voor luxe. Het toilet zit meestal in een afgeschermde ruimte of in de badkamer. Een wat groter droogtoilet is voor zo’n soort woning een stuk prettiger. Hierbij kun je bijvoorbeeld kiezen voor Separett CINDI Basic. Dit is een verbrandingstoilet dat je op ieder moment kunt gebruiken. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is elektriciteit. Heb je zonnepanelen op je dak, dan moet dit geen probleem zijn.

Van dit verbrandingstoilet kunnen dagelijks 6 mensen gebruikmaken. Woon je met meerdere mensen of komt er vaak iemand op bezoek, dan is dit een mooie optie voor jouw tiny house. Dit droogtoilet kun je makkelijk bedienen met een display, over luxe gesproken! Zie een verbrandingstoilet niet als een oven waarbij je je billen brand zodra je erop zit. Nee, bij dit droogtoilet komt geen vlam om de hoek kijken, maar wordt er gebruikgemaakt van een soort rooster die wordt verhit tot 550 graden. De as valt vervolgens in een asla en deze hoef je maar een keer per maand te legen. Let er bij dit toilet wel op dat deze altijd is aangesloten op stroom, dit zodat de ventilatie kan blijven draaien. De ventilatie zorgt ervoor dat er geen vocht in het toilet komt.

Het beste Droogtoilet: Samenvatting en conclusie

Als het goed is, ben je nu een stevig eind op weg geholpen met de keuze voor je droogtoilet. En zal het een stuk makkelijker zijn het beste droogtoilet te kopen voor jouw situatie. Je kent de verschillende types droog toiletten die het best geschikt zijn voor off grid/ zelfvoorzienende situaties:

 • Composttoilet
 • Bevriezingstoilet
 • Verbrandingstoilet

Waarbij het composttoilet de meest basic en goedkoopste oplossing is voor je ontlasting. Maar waarmee je wel helemaal off grid kunt zijn en niets meer nodig hebt. En… je wordt met het verwerken van je ontlasting tot compost weer letterlijk deel van de natuurlijke kringloop.

Meer luxe varianten zijn het verbrandingstoilet en het bevriezingstoilet. Het grote voordeel van een verbrandingstoilet is dat je ontlasting tot as wordt omgetoverd in een handomdraai. Met als gevolg… Je hoeft maar heel af en toe de as la te legen. En dat is wat anders als 💩 Voor deze twee types heb je wel gas en/ of elektriciteit nodig.

Off grid centrum is een goede plek voor je Droogtoilet. Zij kunnen je hier nog verder adviseren. Je komt er via de gele knop hieronder ⬇

Op zoek naar de Beste plek voor je Droogtoilet?

Off Grid Centrum heeft oplossingen voor alle situaties. Dus ook de situaties met een luchtje. Ontdek de oplossingen hier.

Off grid hutje

Droogtoilet FAQ’s

Waarom een droogtoilet kopen?

Als je zelfvoorzienend wilt leven en niet afhankelijk wilt zijn van anderen is een droogtoilet een ideale uitkomst. Hiermee help je niet alleen de natuurlijk, maar ook je portemonnee. Voor een droogtoilet is geen riool of watervoorziening nodig. Dit scheelt liters water per dag, maar ook enorm veel kosten die je normaal wel voor water zou betalen. Daarnaast kun je de compost gebruiken voor het bemesten van eigen grond.

Waar kun je het beste een droogtoilet kopen?

Als je nog nieuw bent binnen het hele off grid leven kan het moeilijk zijn om de juiste winkels hiervoor te vinden, want waar kun je precies terecht? Voor het kopen van een droogtoilet kun je het beste kijken bij Off Grid Centrum. Hier vind je van alles voor een zelfvoorzienend leven. Wil je echt back to basic gaan, dan kun je ook altijd zelf een composttoilet in elkaar timmeren.

Heb ik specifieke zaken nodig voor mijn droogtoilet?

Je kunt beter de vraag stellen wat je niet nodig hebt voor een droogtoilet. Eigenlijk zit alles al kant en klaar bij het toilet. Het enige wat je nodig hebt zijn compostzakken waarin de ontlasting wordt opgevangen. Daarnaast heb je bijvoorbeeld voor een bevriezings- of verbrandingstoilet stroom nodig, om het toilet zijn werk te laten doen. Als je off grid wilt wonen, dan kan deze stroom via zonnepanelen worden gerealiseerd.

Welke droogtoilet is het voordeligst?

Voor een droogtoilet kun je kiezen uit een composttoilet, een verbrandingstoilet en een bevriezingstoilet. Hierbij is een composttoilet het voordeligst. Dit onder andere omdat hier geen elementen bij komen kijken die stroom vragen. Het is puur een toilet met een opvangbak waarin de ontlasting wordt opgeslagen en gecomposteerd. Let bij dit droogtoilet wel op dat je het toilet meer moet onderhouden en vaker moet legen in vergelijking met de andere twee toiletten.

Meer lezen in deze categorie:
Meer lezen in dit onderwerp:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gebruiken wij om de website optimaal te laten functioneren en personaliseren. Lees meer hier meer over in onze cookies en privacyverklaring.