- Beste houten regenton: Top 8 regentonnen van hout
- Houten regenton aansluiten op regenpijp: Hoe houten regenton installeren?
- Onderhoud van je houten regenton
- Waarom een regenton van hout en niet van kunststof?
- Voordelen en nadelen kunststof regenton
- Welke regenton van hout kopen? Kastanje, Eiken of douglas
- Keuzehulp: De beste houten waterton kopen
- Hout regenton aanbieding
- Waar houten regenton kopen?
- Conclusie: Wat is de beste regenton van hout om te kopen?
- Houten regenton FAQ
Een houten regenton is een prima aanvulling voor een woning, een tiny house of een andere woonruimte. Met een regenton kun je namelijk water opvangen en vervolgens dit water hergebruiken. Duurzaam en praktisch.
Als eerste een overzicht van 7x de beste houten regenton, die ik in dit artikel bespreek:
Interessant, toch? Dan kun je uit meerdere soorten regentonnen kiezen. De keuze voor een houten regenton is verreweg de beste keuze, zeker met het oog op de duurzaamheid. Daarnaast is hout een natuurlijk materiaal, waardoor het perfect bij een duurzame leefstijl past. Dit geldt in mindere mate voor een regenton van kunststof.
Spreken deze voordelen van een houten regenton je nu al aan? Dan raad ik je graag aan om voor één van onderstaande 7 regentonnen te kiezen. Deze 7 regentonnen zijn bij mijn test namelijk als beste naar voren gekomen.

In dit complete artikel: “Beste houten regenton kopen?” vind je affiliatelinks. Wanneer je besluit via 1 van deze links een aankoop te doen, dan krijg ik een kleine vergoeding in de vorm van commissie. Het enige dat jij merkt, is dat je goed bent ✅ geïnformeerd. In de prijs merk je niets. Je krijgt de beste prijs die ik heb kunnen vinden bij mijn partner winkels. Ik heb mijn best voor je gedaan de belangrijkste info op een rijtje te zetten. Het resultaat 3806 woorden: Idee: bookmarken 🔖voor later. Vragen? Stel ze in een reactie. Dus; Jij blij, ik blij, iedereen blij. 😊
Beste houten regenton: Top 8 regentonnen van hout
Een regenhout van kopen is een goed idee. Een goed idee met het oog op de duurzaamheid, op de veelzijdige functie en de op de uitstraling. Een regenton van hout ziet er namelijk prachtig uit en vormt daarmee een prima aanvulling op je tuin.
Dat is zéker het geval als je voor één van onderstaande regentonnen kiest. Deze regentonnen van hout zijn een lust voor het oog, bieden handige extra’s en hebben een ideale inhoud. Wat een ideale inhoud is, is wel afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeuren. Neem daarom op je gemakje onderstaande reviews door en bepaal direct welke houten regenton je aanspreekt.
1. Barrel Atelier Regenton Whisky 240L
Deze geweldige regenton van hout is wat mij betreft de beste koop. Deze regenton is een lust voor het oog, is duurzaam vervaardigd en heeft een inhoud van maar liefst 240 liter. Als je grote hoeveelheden water op wilt vangen en nuttig wilt hergebruiken, is dit dus een ideale regenton van hout.
Bijkomend voordeel is dat deze regenton van hergebruik materiaal vervaardigd is. Het merk BarrelAtelier gebruikt hier oude wijnvaten voor, waardoor deze regenton nóg duurzamer is. Met dank aan handige extra’s, zoals een kraan maak je op een fijne manier van deze regenton. Ook beschikt deze regenton over een gat aan de achterzijde, waarmee je een regenpijp kunt bevestigen met een handige vul-automaat. De deksel van deze regenton van hout is ook nog afneembaar. Al met al een geweldige, duurzame en fraaie houten regenton.
2. BarrelAtelier regenton 225 liter
Hoef je niet per sé een regenton van 240 liter te hebben? Indien je een net iets kleinere variant wilt, raad ik je deze regenton van BarrelAtelier aan. Deze regenton ziet er prachtig uit, heeft een inhoud van 225 liter en biedt eveneens handige extra’s aan.
Voor deze regenton maakt BarrelAtelier gebruik van eikenhout. Dit is één van de meest duurzame en harde houtsoorten, waardoor de regenton van een prima kwaliteit is. De komende jaren geniet je met veel plezier van deze fraaie regenton.
Dankzij de inhoud van 225 liter biedt deze houten regenton meer dan voldoende mogelijkheden. Ook heeft BarrelAtelier deze regenton van een chromen kraan voorzien, evenals van een gat voor de regenpijn. Voor de uitstraling heeft BarrelAtelier gekozen voor een donkere olie; met dank aan deze donkere olie is de uitstraling een lust voor het oog.
3. BarrelAtelier regenton 190 liter Black Edition
Deze regenton van 190 liter is wat mij betreft de beste kleinere houten regenton. Deze variant is volledig in lijn met bovenstaande varianten. Ook deze variant is een lust voor het oog, beschikt over handige extra’s en is van een prima kwaliteit. Net zoals bij bovenstaande varianten is ook deze regenton van duurzame materialen vervaardigd.
Bij deze regenton van hout valt uiteraard direct de uitstraling op. De regenton is donker uitgevoerd, is van een messing kraan voorzien en heeft een gat van 70-80 mm. Dankzij dit gat kun je de regenpijp rechtstreeks op de regenton aansluiten.
De inhoud van 190 liter is wat mij betreft in veel situaties ideaal. Ook omdat deze regenton qua afmetingen een stuk kleiner is dan bovenstaande varianten. Zeker als je bij bijvoorbeeld je tiny house niet al te veel ruimte hebt, is dit een ideale regenton.
4. Kastanje houten regenton 150 liter
Dat een regenton nog kleiner kan zijn, bewijst deze regenton van kastanjehout. Deze regenton heeft een inhoud van slechts 150 liter, maar biedt desondanks meer dan voldoende mogelijkheden. Zeker als je geen al te grote regenton hoeft te hebben, is dit een ideale optie.
Belangrijk voordeel van deze regenton is de duurzaamheid. Deze regenton is van natuurlijk materiaal gemaakt, inclusief gegalvaniseerde banden. Met dank aan de gebruikte materialen geniet je jarenlang van deze regenton van hout. En dankzij onder meer het deksel, de (houten) tapkraan en het handige handvat is dit een uiterst praktische regenton.
Bij deze regenton krijg je twee handige accessoires meegeleverd. Ten eerste een houten kraan, waarmee je het opgevangen water handig kunt hergebruiken. Ten tweede een deksel; dit deksel kun je zelf op de regenton leggen of er juist vanaf halen.
Heb je liever een nóg kleinere regenton? Check dan onderstaande varianten:
5. Tuinmaak.nl Houten regenton met waterkraan
Geef je het liefste zo min mogelijk geld aan je nieuwe regenton van hout uit? Maar, wil je wel van een prima kwaliteit en de gewenste duurzaamheid verzekerd zijn? Dan kun je niet om deze houten regenton van het merk Tuinmaak.nl heen. Deze regenton heeft een inhoud van 190 liter, ziet er magnifiek uit en kot slechts 166 euro.
Met deze fraaie regenton van je regenwater makkelijk op. Dit regenwater zet je vervolgens op een nuttige manier in je tuin in, bijvoorbeeld om de begroeiing te besproeien. Met deze betaalbare regenton doe je een betaalbare en nuttige investering.
6. Tuinmaak.nl houten regenton met waterkraan en deksel
Graag blijf ik nog even bij het merk Tuinmaak.nl. Dit merk biedt bovenstaande regenton aan én biedt deze fraaie regenton aan. Deze regenton beschikt niet alleen over een handige kraan, maar ook over een deksel. Met dank aan dit deksel kun je deze regenton van hout geheel naar wens gebruiken.
Verder lijkt deze regenton erg op bovenstaande variant. Deze regenton heeft ook een inhoud van 190 liter, ziet er strak uit en is bijzonder duurzaam. Al met al een geweldige aanwinst voor in je tuin.
7. BarrelAtelier houten regenton eiken
Gaat je voorkeur uit naar een regenton van hout van een geweldige kwaliteit? Dan kies je het beste voor deze houten regenton van eikenhout. Deze houtsoort is een stuk sterker dan bijvoorbeeld kastanjehout, waardoor je echt jarenlang van deze regenton gebruik kunt maken.
Deze regenton is 95 centimeter hoog, heeft een doorsnee van 70 centimeter en heeft een inhoud van 225 liter. Je vangt hierdoor het nodige regenwater op met deze regenton, waarna je dit water duurzaam en praktisch in je tuin kunt gebruiken. Enige nadeel is dat deze regenton nog geen gat voor de regenpijp heeft. Deze opening zou je dus zelf nog in de regenton moeten maken, indien je deze regenton op je regenpijp aan wilt sluiten.
Deze regenton van BarrelAtelier is wat ons betreft één van de mooiste regentonnen uit deze top 8. Dit is te danken aan de vormgeving, maar ook aan de chromen banden. Daarnaast wordt deze regenton van gebruikt materiaal gemaakt, waardoor de uitstraling uniek is. Je komt absoluut niet exact dezelfde regenton tegen in bijvoorbeeld de tuin van je buren.

Liever een regenton van hout zonder deksel?
Hoef je niet per sé een regenton van hout met deksel te hebben? Dan kun je prima voor één van bovenstaande varianten kiezen waarbij je het deksel van de regenton af kunt halen. Met dank aan zo’n deksel kun je de regenton op een veelzijdige manier geheel naar wens gebruiken.
Regenton hout met kraan
Graag adviseer ik je altijd om voor een regenton van hout met kraan te kiezen. Met de kraan kun je het opgevangen water bijvoorbeeld in je gieter schenken. Met de gieter kun je vervolgens de begroeiing in je tuin water geven. Dit doe je op een duurzame manier, aangezien je dit met regenwater doet. Want, regenwater is uiteindelijk het ‘soort’ water dat in de regenton terecht komt.
Overigens hoef je niet altijd voor een grote houten regenton te kiezen. Met een kleine regenton met een kraantje van hout geniet je ook van de nodige voordelen. Zeker als je niet al te veel ruimte in je tuin hebt.
Houten regenton aansluiten op regenpijp: Hoe houten regenton installeren?
Een houten regenton plaatsen is iets waar je even de tijd voor moet nemen. Zo is het van belang dat je de regenton van hout op een vlak oppervlakte zet. Indien de regenton scheef staat, klotst het water als het ware uit de regenton. Dat wil je niet, aangezien je daarmee niet in staat bent om het water te hergebruiken.
Verder is het van belang dat je de houten regenton op de regenpijp aansluit. Het water dat vanuit de dakgoot via de regenpijp afgevoerd wordt, komt hiermee in de regenton terecht. Daardoor kun je ook dat regenwater hergebruiken, waardoor je nog duurzamer bezig bent.
Om een houten regenton op de regenpijp aan te sluiten, heb je een gat in de regenton nodig. Je kunt vervolgens de regenpijp op dit gat aansluiten, waardoor het water vanuit de regenpijp in de regenton stroomt.
Let op:
bij de meeste houten regentonnen is al zo’n gat aangebracht. Er bestaan echter ook varianten waarbij dit niet het geval is. Indien je zo’n waterton van hout op de regenpijp aan wilt sluiten, zou je zelf een gat in de regenton aan moeten brengen.
Wat heb je nodig om je houten waterton aan te sluiten?
Het aansluiten van de regenpijp op de regenton is geen hogere wiskunde. Het is simpelweg een kwestie van de regenpijp in het gat te stoppen. Het water dat nu in de waterpijp terecht komt, stroomt automatisch de regenton in. Dit water kan immers geen enkele kant op.
Wel is het van belang dat de regenton een juist gat heeft. Dit wil vooral zeggen dat het gat van de regenton groot genoeg voor de regenpijp moet zijn. De meeste regenpijpen hebben een diameter van 80 mm, waardoor het gat in de regenton ook zo groot zou moeten zijn. De meeste regentonnen beschikken al over een gat met een dergelijke diameter.
Koppelstuk voor regenpijp
Vervolgens is het zaak om de regenpijp in de regenton te stoppen. Dit gaat in de meeste gevallen vrij simpel, maar soms heb je hier een koppelstuk voor nodig. Is dat het geval? Check dan goed of je dit koppelstuk niet al bij aanschaf meegeleverd krijgt. De kans is vrij groot dat dit het geval is.
Youtube uitleg: Regenton monteren aan regenpijp
Wil je meer weten over het aansluiten en plaatsen van een waterton van hout? Dan verwijs ik je graag naar onderstaande video. In deze video vind je meer informatie, inclusief duidelijke beelden:
Onderhoud van je houten regenton
Heb je een prachtige houten regenton in je tuin staan? Dan wil je hier ongetwijfeld zo lang mogelijk van genieten. Gedurende deze lange levensduur ben je immers duurzaam bezig. En geniet je optimaal van de mogelijkheden van het regenwater dat in je tuin valt.
Maar, een lange levensduur is niet bij elke houten regenton vanzelfsprekend. Nee, het is van belang om je houten regenton goed te behandelen. Dat doe je als volgt:
- Maak de regenton regelmatig schoon. Doordat een regenton in je tuin staat, krijgt de ton met alle weersomstandigheden te maken. Hier is een regenton van hout prima tegen bestand, maar het is wel van belang dat je de regenton regelmatig goed schoonmaakt. Daarmee voorkom je bijvoorbeeld mos op de regenton. Ook voorkom je hiermee spinnenwebben of andere onwenselijke viezigheden.
- Olie de regenton van hout regelmatig in. Het is ook aan te raden om de houten regenton regelmatig in te oliën. Met dank aan de olie blijft de houten regenton goed bestand tegen de weersomstandigheden. Maar, de olie zorgt er ook voor dat de uitstraling van de houten regenton naar wens blijft.
Kijk wel goed naar het soort hout. Sommige houtsoorten zijn gevoelig voor inkrimping, indien het hout uitdroogt. Mede daarom is het belangrijk dat er altijd voldoende water in de regenton zit. Ook zou je goed moeten kijken naar de metalen banden rondom de regenton. Deze banden kunnen roesten. Mocht je dit opmerken, is het van belang dat je deze metalen banden met een roestwerende verf bewerkt.
Waarschuwing voor regenton in winter en vorst
let heel goed op tijdens een vorstperiode. Indien er tijdens een zware vorstperiode teveel water in de regenton zit, kan deze grote hoeveelheid water bevriezen. Het water wordt hierdoor te zwaar, waardoor het vat door de druk van het ijs uit kan zetten. Dit levert een onherstelbare beschadiging op, dus pas heel goed op voorafgaand en tijdens een vorstperiode.

Hoe kun je een houten regenton waterdicht maken?
Een houten regenton waterdicht maken doe je met bijvoorbeeld een siliconenkit. Met deze kit kun je alle randen en kieren dichtmaken, waardoor de regenton niet meer vatbaar is voor water. Belangrijk voordeel van siliconenkit is dat dit materiaal ‘meebeweegt’ met de uiteenzetting of inkrimping van hout.
Daarnaast zou je goed naar de metalen banden moeten kijken. Merk je op dat de metalen banden net iets losser dan normaal zitten? Dan is het zaak om de banden weer strak te trekken. Ook hiermee maak je de regenton (weer) waterdicht.
Tot slot is mijn advies om altijd voor een goede regenton van hout te kiezen. Je kunt ook voor een hele goedkope variant kiezen, maar bij zo’n goedkope variant is de kans groot dat deze al snel begint te lekken. Dát voorkom je dus door een goede regenton aan te schaffen.
Waarom een regenton van hout en niet van kunststof?
Bij het uitkiezen van een nieuwe regenton moet je enkele knopen doorhakken. Zo moet je bepalen of je voor een kunststof regenton of houten regenton kiest. Er zijn wat mij betreft tal van redenen om voor een regenton van hout te kiezen.
De belangrijkste redenen bespreek ik graag hieronder.
Voordelen en nadelen hout regenton
- Duurzaam. Hout is een natuurlijk materiaal en is ook goed recyclebaar. De regenton van hout die je gaat kopen, is waarschijnlijk hout dat al eerder gebruikt is. Je doet hiermee een duurzame aankoop.
- Natuurlijke uitstraling. De uitstraling van een houten regenton sluit perfect op een tuin aan. In een tuin vind je immers alleen maar natuurlijke ‘onderdelen’, waaronder begroeiing. Hier sluit een regenton van hout perfect op aan.
- Lange levensduur. Doordat hout een natuurlijk product is, is de levensduur van dit materiaal erg lang. Het hout is tegen alle weersomstandigheden bestand en kan hierdoor prima tegen een stootje. Dit merk je ook aan de lange levensduur van het hout.
- Keuze uit meerdere houtsoorten. Het is wat mij betreft ook een groot voordeel dat je uit meerdere houtsoorten kunt kiezen. Je bepaalt hiermee volledig zelf wat de uitstraling van de houten regenton is. Daarnaast heeft elke houtsoort zo zijn eigen kenmerken en eigenschappen.
- Je moet het hout behandelen. Het is goed om te weten dat je een regenton van hout regelmatig moet behandelen. Dit moet je doen om de levensduur te verlengen en om blijvend te genieten van de fraaie uitstraling van het hout.
- Een houten regenton is relatief zwaar. Zoals je ongetwijfeld weet, is hout best zwaar. Dit merk je dan ook duidelijk aan het gewicht van een regenton van hout. Mocht je het liefste een zo’n licht mogelijke regenton hebben, kom je uit bij een variant van kunststof.
Voordelen en nadelen kunststof regenton
- Modern design. Ten opzichte van een houten regenton ziet een regenton van kunststof er een stuk moderner uit. Het is echter maar de vraag of zo’n moderne uitstraling bij je tuin past.
- Veel minder onderhoud. Een belangrijk voordeel van een kunststof regenton is dat je deze eigenlijk niet hoeft te onderhouden. Zo is het materiaal veel minder gevoelig voor bijvoorbeeld de groei van algen. Ook is het zo dat kunststof niet kan verkleuren door de zon, terwijl dit bij een houten regenton wel het geval is.
- Minder duurzaam. Kunststof is geen materiaal dat uit de natuur ‘geplukt’ kan worden, zoals bij hout het geval is. Nee, kunststof moet in een fabriek vervaardigd worden, waardoor kunststof een stuk minder duurzaam is.
- Duurder. Over het algemeen is een kunststof regenton duurder dan een houten regenton. Feit is wel dat dit per soort regenton verschilt, dus je zou hier zelf even goed naar moeten kijken.
- Past minder in een natuurlijke tuin. Heb je bij je woning of tiny house een prachtige tuin? Dan valt in deze tuin ongetwijfeld direct de begroeiing op, waarbij een houten regenton perfect past. Een kunststof regenton past wat mij betreft toch veel minder in zo’n tuin.
Welke regenton van hout kopen? Kastanje, Eiken of douglas
Als je een regenton van hout wilt kopen, moet je tussen meerdere houtsoorten een keuze maken. Zo kun je kiezen voor een regenton van kastanje-, eiken- of douglashout. Wat de beste keuze is, hangt vooral van je eigen voorkeuren af. Ik wijs je hiervoor graag op twee belangrijke punten:
- Sterkte van het hout. De ervaring leert dat niet elke houtsoort even sterk is. Zo is het bijvoorbeeld een feit dat eikenhout een stuk sterker is dan kastanjehout. Neemt niet weg dat de regentonnen van kastanjehout ook een prima aanwinst voor in een tuin zijn.
- Uitstraling van het hout. Je zou eigenlijk eens planken van alle drie de houtsoorten naast elkaar moeten leggen. Je ziet dan direct dat elke houtsoort een unieke uitstraling heeft. Het is aan jou om te bepalen welke uitstraling je het mooiste vindt.
Keuzehulp: De beste houten waterton kopen
Wil je de beste houten waterton kopen? In mijn ogen is het dan vooral van belang dat je antwoord op onderstaande vragen gaat geven:
- 1. Waar wil je de regenton voor gebruiken?
- Wil je de regenton gebruiken om in je tuin te kunnen sproeien of wil je de regenton gebruiken als noodvoorraad voor water?
- 2. Hoe groot moet de regenton zijn?
- Het antwoord op deze vraag is onder meer afhankelijk van de manier waarop je de regenton wilt gebruiken. Maar, ook de afmetingen van de tuin spelen hier een bepalende rol bij. Op basis hiervan bepaal je in ieder geval wat de inhoud van de regenton moet zijn.
- 3. Waar moet de regenton van hout over beschikken?
- Wil je bijvoorbeeld dat de regenton per sé een deksel moet hebben? Of wil je dat de regenton alvast een gat heeft, zodat je de regenpijp makkelijk aan kunt sluiten?
- 4. Hoeveel geld wil je uitgeven?
- Je moet uiteraard ook goed over je budget nadenken. Tijdens mijn test heb ik in ieder geval opgemerkt dat de prijzen van de houten regentonnen behoorlijk uiteenlopen.
- 5. Hoe moet de regenton er uit zien?
- Tot slot moet je goed kijken naar het design van de regenton. Wil je bijvoorbeeld dat de regenton in een lichte of donkere kleur uitgevoerd is? Of heb je speciale wensen met betrekking tot de vormgeving van de regenton?
Hout regenton aanbieding
Wil je bij voorkeur zo min mogelijk geld aan je nieuwe houten regenton uitgeven? Dan raad ik je graag aan om de goedkoopste regenton van hout te kopen. Dat is deze regenton van 100 liter groot. Voor deze regenton betaal je slechts 175 euro, terwijl de regenton aan alle wensen voldoet.
De regenton is van kastanjehout vervaardigd, beschikt over een deksel, beschikt over een kraan en ziet er onwijs fraai uit. Dat is onder meer te danken aan de strakke vormgeving, de metalen banden en de fraaie afwerking. Al met al een prima aankoop.
Waar houten regenton kopen?
Graag adviseer ik je om de houten regenton bij Bol.com of waterton.nl (hier) te bestellen. Bij deze twee webshops heb je de keuze uit talloze houten regentonnen, betaal je een eerlijke prijs en ben je van een prima service verzekerd.
Conclusie: Wat is de beste regenton van hout om te kopen?
Wat mij betreft kies je het beste voor één van de regentonnen van hout uit dit artikel. Om binnen dit aanbod de beste keuze te maken, zou je goed naar je persoonlijke voorkeuren moeten kijken. Geef antwoord op bovenstaande 5 vragen en vind daarmee snel de perfecte houten regenton voor in jouw tuin.
Houten regenton FAQ
Hoe lang gaat een houten regenton mee?
Een houten regenton gaat tientallen jaren mee, indien je ‘m goed onderhoudt. Maak ‘m regelmatig goed schoon en olie ‘m af en toe in. Dit komt de levensduur ten goede.
Kan een regenton van hout tegen vorst?
Ja, een regenton van hout is vorstbestendig. Wel is het wenselijk dat er in de winterperiode niet al te veel water in de regenton zit. Als dit water gaat bevriezen, kan dit een te grote druk voor de regenton vormen.
Zijn er ook kleine regentonnen van hout?
Ja, absoluut. Er bestaan bijvoorbeeld houten regentonnen van 50 of 100 liter.
Hoe groot is een houten regenton?
Een houten regenton kan een inhoud van 50 liter tot 250 liter hebben. Wat voor jou de beste inhoud is, hangt vooral af van de manier waarop je de regenton wilt gebruiken.
Hoe groot is een waterton van hout?
Een waterton van hout wordt in allerlei afmetingen en inhouden aangeboden. Zo kun je kiezen voor een variant van 100 liter, maar ook voor een variant van 225 liter.
Hoe voorkom ik dat mijn regenton overstroomt?
Dit doe je door een regenautomaat op de regenton aan te sluiten. Deze regenautomaat zorgt ervoor dat het water via de regenpijp afgevoerd wordt, indien de regenton vol zit.
Wat is de terugverdientijd van een regenton?
Een regenton heb je pas na honderden jaren terugverdiend. De besparing van een regenton ligt namelijk op ongeveer 1 euro per jaar. Bij een regenton van 180 euro zou je dus 180 jaar moeten wachten totdat je de investering terugverdiend hebt. Dit is echter niet de belangrijkste reden om een houten regenton te kopen. Nee, de belangrijkste reden is de duurzaamheid van het hout. En deze reden is eigenlijk onbetaalbaar.