Beste kiemschaaltje kopen?

Complete kiembakjes koopgids

beste kiemschaaltje kopen - cover

Wanneer je begint met groenten kiemen, is het belangrijk een goed passend kiemschaaltje te gebruiken. Eerlijk, het voorkomt een hoop frustratie. Met veel meer plezier zul je genieten van je kiemen met het juiste gereedschap. Daarom wil je het beste kiemschaaltje kopen.

Maar, waar let je op om het beste kiemglas of kiemschaaltje uit te kiezen? Dat leer je in dit artikel. Naast kiemschaaltjes kun je ook nog eens kiemglazen en kiemtorens kopen. Allemaal hebben ze hun eigen voor- en nadelen.

Klaar om te ontkiemen?

Het beste kiemschaaltje kopen: Waar let je op?

Iedereen is anders. Daarom is het beste kiemschaaltje voor mij, misschien niet het beste kiemschaaltje voor jou. Ik leef bijvoorbeeld in een gezin met zijn vieren. Jij bent misschien wel alleen of gaat groenten kiemen voor een hele familie. Misschien ben je wel van plan grote hoeveelheden kiemen te gaan telen.

Met antwoord op een paar verschillende vragen, kun jij het beste kiemschaaltje kopen:

 • Ben ik van plan veel kiemgroenten te gaan telen? Of is af en toe een plukje op de boterham voldoende?
 • Wat heb ik over voor een kiemschaaltje of kiemglas?
 • Welk materiaal vind ik het fijnst? Keramiek, glas en RVS of plastic

Valt allemaal wel mee toch?

Zo kun je al een stuk gerichter te werk. En makkelijker je kiemglas, kiemtoren of kiemschaal kiezen.

Kiemglas kiemtoren of kiemschaaltje?

Door naar het volgende: Kiemglas, -schaal of -toren, wat is het beste? Allemaal hebben ze hun eigen kwaliteiten. Maar, wat is het nu eigenlijk allemaal?

Wat is een kiemschaaltje en waarom kies je hiervoor?

voorbeeld kiemschaaltje
Voorbeeld van een kiemschaaltje of kiembakje

Het kiemschaaltje is waarschijnlijk het eerste waaraan je denkt bij het groenten kiemen. Dit schaaltje is vaak van glas. Hier op ligt een roostertje dat vaak van RVS is. In het schaaltje doe je water. De zaden verspreid je over het rooster.

Het water ververs je dagelijks. Aan het einde van de rit als jij je kiemen oogst, kun je deze zo uit het rooster trekken of er vanaf knippen.

Het oppervlak om groenten te kiemen bij kiemschaaltjes is vaak relatief klein. En daarmee meer geschikt voor eenpersoons- of tweepersoons huishoudens.

Het grootste voordeel heeft het kiemschaaltje t.o.v. het kiemglas:

 • Het is makkelijk om het water te verversen, omdat je simpelweg het roostertje met kiemen kunt optillen.

Een nadeel van een kiemschaaltje is:

 • Je kiemen zijn (meestal) niet afgedekt onder bijvoorbeeld een glazen stolp. Mocht je katten hebben of andere rond racende huisdieren, en je kiemen staan op een voor hun bereikbare plaats dan kunnen je kiemen speelgoed worden voor de 😸.

Wat is een kiemglas en waarom kies je hiervoor?

Kiemglas of Kiembokaal voorbeeld
Voorbeeld van een kiemglas of kiembokaal

Bij een kiemglas of kiembokaal zijn je kiemen gelijk beschermd door het bokaal zelf. Je kiemen groeien onder glas. Bij een kiemglas strooi je een bodempje kiemzaden in het kiemglas. Vervolgens spoel je er water doorheen. En zet je het kiemglas op je vensterbank. Het is belangrijk je kiemen nat te houden. Dus dagelijks geef je de kiemen een douche.

Grofweg heb je verschillende kiemglazen. Kiemglazen die je met het rooster naar boven plaatst. En kiemglazen die je met het rooster naar beneden plaatst. Met daaronder een afdruipbakje.

Net als het kiemschaaltje is het kiemglas of kiembokaal meer geschikt voor eenpersoons tot tweepersoonshuishoudens. Want, je kunt er niet zoveel op kiemen. Tenzij je er meerdere koopt, dan kun je een doorloop systeem creëren, zodat je dagelijks verse kiemen hebt. En nooit iets hoeft te bewaren.

Het grootste voordeel van het kiemglas

 • Je kiemen groeien beschermd onder het glas, waardoor niet iedereen er zo maar bij kan.

Een nadeel van een kiemglas is:

 • Dat bij het spoelen van je kiemen het moeilijk wordt om al het water uit je glas te krijgen. Vooral wanneer je kiemen beginnen te groeien. Dit komt, omdat al de kiempjes voor het roostertje de weg versperren voor het water. Als je groenten laat kiemen die meer tijd nodig hebben, kan het wat gaan rotten. Dit geldt voornamelijk voor het kiemglas dat je met het rooster naar boven zet.

Wat is een kiemtoren en waarom kies je hiervoor?

Kiemtoren voorbeeld
Voorbeeld van een kiemtoren – bron: Bol.com

Wat maakt een toren een toren? Dat je meerdere lagen boven elkaar hebt. Zo is bij een kiemtoren ook het geval. Met een kiemtoren kweek jij je kiemen boven elkaar in verschillende lagen. Het is als het ware een stapel van kiemschaaltjes boven op elkaar.

Een kiemtoren gebruik je wat sneller, wanneer je voor meerdere mensen aan de slag gaat met kiemen.

Het grote voordeel van een kiemtoren is:

 • Dat je op weinig oppervlak veel groenten kunt kiemen.

Als nadeel zou je kunnen zien:

 • dat een kiemtoren over het algemeen wat duurder is dan een enkel kiemglas of kiemschaaltje. Maar, dit valt al snel weg, wanneer je meerdere kiemschaaltjes of -glazen wilt gebruiken om genoeg te gaan kweken.

Het beste kiemschaaltje: Top 7

Ook al kies ik voor de titel: “beste kiemschaaltje”, natuurlijk in deze top 7 ook het beste kiemglas en kiemtoren. Bij het samenstellen van de lijst kijk ik naar voornamelijk naar gebruiksgemak en materiaalkeuze.

Met dat alles komen we op deze lijst van de beste kiembakjes:

 1. Kiempotten set – XL 1000ML – RVS
 2. GEO Terracotta kiemtoren
 3. Nelson Garden kiembakje kiemgroenten
 4. Buzzy Bio Kiem Pot Duo met schaal
 5. Kiemglas
 6. Kiembakje rond
 7. Kiemschaal Broccocress

1. Kiempotten set – XL 1000ML – RVS

Beste kiemschaaltje kopen: Kiemglas XL
Kiemglazenset – bron: Bol.com

Dankzij het afdruiprekje dat los van de potten staat heb je geen last van water dat bij je kiemen blijft. Hierdoor blijven je kiemen lekker vers. En is de kans op rotten nihiel. Met deze maat kun je ook een lekkere hoeveelheid groenten kiemen. Dit maakt deze kiempotten ook geschikt, wanneer je meer kiemen nodig hebt. Én, toch zijn ze compact.

Specificaties:

 • Materiaal: glas en RVS
 • Afmetingen in cm: 20 x 19 x 26
 • Prijs: 34,99

2. GEO Terracotta kiemtoren

Beste kiemschaaltje kopen? Kiemtoren van Terracotta staat op nr2
Kiemtoren – bron: bol.com

Je zou het misschien niet denken, maar een aardewerken kiemtoren toren is veelzijdiger dan je denkt. Daarom deze kiemtoren tussen de enkele kiembakjes en kiemschaaltjes. Het voordeel van een kiemtoren is natuurlijk dat je er een grotere hoeveelheid tegelijkertijd in kan kiemen. En dat je ook nog eens per tray een andere groente kunt zaaien.

Maar er is meer, deze kiemtoren van GEO, heeft naast een uiterlijk waar ik gelijk verliefd op wordt ook een paar unieke handigheidjes:

 • Je kunt de lagen op verschillende manieren opstapelen, waardoor je wel of geen tussenruimte hebt.
 • En dus; meer, minder of geen lucht toevoer
 • En… ook het licht kunt buiten sluiten. Wat goed is voor het kweken van Taugé.

Een natuurlijke eigenschap van terracotta, is dat het water opnemen kan. Dit is handig voor het kweken van kiemen. Want vervolgens geeft de kiemtoren het vocht af aan de kiemen.

 • Enige nadeel van aardewerk is dat het kwetsbaar is.

Specificaties:

 • Materiaal: aardewerk
 • Afmetingen in cm binnenmaat: 14 x 2,5 x 14 (Toren is kleine 20cm hoog)
 • Prijs: 39,95

3. Nelson Garden kiembakje kiemgroenten

Beste kiemschaaltje kopen? Nelson Kiembakje staat op 3
Nelson kiembakje – Bron: bol.com

Een handig kiemschaaltje van Nelson, van kunststof gemaakt en daardoor minder kwetsbaar als bijvoorbeeld een kiemglas of terracotta kiemtoren. Ideaal voor kleinere huishoudens. Je kiemen groeien beschermd onder het bakje.

Deze staat op 3 vanwege prijs/kwaliteitsverhouding en gebruiksgemak.

Specificaties:

 • Materiaal: kunststof
 • Afmetingen in cm: 15 x 15
 • Prijs: 19,95

4. Buzzy Bio Kiem Pot Duo met schaal

Buzzy kiemglas set bron: Bol.com
Kiemglazen set van Buzzy – Bron: Bol.com

Dit kiemglas kun je als enkeling kopen, maar dan heb je toch wel erg kleine potjes. Waar je na een paar dagen een hoeveelheid kiemen uithalen kunt voor 2 personen. Daarom zijn deze kiemglazen toch ideaal samen. Zodat je door kunt wisselen en vaker verse kiemen hebt.

Deze kiempot is wat kleiner als de nummer 1. En daardoor geschikt voor wanneer je kleinere hoeveelheden kiemen gebruikt.

Het handige afdruikbakje vangt het overtollige water op.

Specificaties:

 • Materiaal: glas en rvs
 • Afmetingen in cm: +/- 13 x 13 x 18
 • Prijs: 19,25

5. Kiemglas

Kiemglas - Bron: Waschbaer.nl
Kiemglas – Bron: Waschbear.nl

Een pareltje voor in de keuken. Met dit kiemglas kiem je makkelijk je groenten. Het systeem is makkelijk te bedienen. Met vers water krijg je de beste kiemen.

Specificaties:

 • Materiaal: glas en rvs
 • Afmetingen in cm: 13 x 18 Inhoud
 • Prijs: 27,95

6. Kiembakje rond

Kiembakje rond - Bron: Bol.com
Kiembakje rond – Bron: Bol.com

Dit kiembakje kun je plaatsen in de categorie: kiemtorens. In dit kiembakje kun je namelijk drie bakjes op elkaar stapelen. Het ontwerp is straight forward. En je kunt er een leuke hoeveelheid groenten in kiemen.

Let er wel op dat je het water geregeld ververst. Dit geldt eigenlijk voor elke kiemschaal.

Specificaties:

 • Materiaal: keramiek
 • Afmeting in cm: 15,5 x 15,5 x 21
 • Prijs: 26,07

7. Kiemschaal Broccocress

Broccocres Kiemschaaltje
Broccocres kiemschaaltje – Bron: Bol.com

Simpel, recht door zee. Een super bakje om je groenten mee te kiemen. Dit kiembakje is keramisch. En dus makkelijk schoon te houden.

Specificaties:

 • Materiaal: keramisch
 • Inhoud: 200 ml
 • Prijs: 24,95

Conclusie: Welk kiemschaaltje kun je het beste kopen?

Welk kiemschaaltje je het beste kopen kunt is afhankelijk van je eigen voorkeuren en wensen. Wat belangrijk is om naar te kijken zijn: materiaal en formaat. Naar het materiaal i.v.m. kwetsbaarheid en formaat i.v.m. de hoeveelheid kiemen die je wilt kunnen kweken. Een kiemtoren heeft bijvoorbeeld het voordeel op relatief klein oppervlak veel te kunnen kiemen.

Kiemschaaltje, kiemglas en kiemtoren FAQ’s

Hoe schimmel en rotten voorkomen bij groenten kiemen?

Hoe goed het ontwerp van een kiemschaaltje ook is, je hebt te maken met lucht en (stilstaand) water. Dit is een recept voor een rottingsproces als je groenten laat kiemen. Dit is simpel te voorkomen door dagelijks of tweemaal daags het water te verversen.

Welk materiaal is beter voor een kiemschaaltje: terracotta (aardewerk), keramiek, glas of kunststof?

Elk materiaal heeft zo zijn voor- en nadelen. Glas en terracotta zijn bijvoorbeeld kwetsbaarder dan kunststof en keramiek. Een terracotta kiembak of kiemtoren heeft het voordeel dat het water opneemt en afgeeft aan de kiemen. In principe is elk materiaal goed voor een kiemschaaltje. Ook het ontwerp is belangrijk. In dit artikel vind je kiemschaaltjes en kiembakjes, waarbij materiaalkeuze en ontwerp goed op elkaar aansluiten.

Waarom een kiembakje kopen en niet zelf maken?

Omdat met een kiembakje de juiste materialen komen om je groenten te kiemen. Natuurlijk kun je ook zelf een kiembakje maken, maar je zit vaak met watten of een doek te “knooien”. Vooral als je met watten aan de slag gaat, creëer je onnodig veel afval. En de doek… ook alleen maar extra was. Daarnaast zijn kiembakjes goedkoop en makkelijk te gebruiken. En sommigen zelfs erg mooi afgewerkt.

Meer lezen in deze categorie:
Meer lezen in dit onderwerp:

Ook interessant:

moestuin houden op balkon, hoe doe je dat - cover

Moestuin houden op balkon?

Kun je moestuin houden op een balkon?
Ja! Met wat creativiteit kun je veel oogsten van je balkon moestuin. Direct beginnen? In dit artikel alles voor een voorspoedige start.

Lees verder »
zelf kruidenzout maken - recept en stappenplan

Zelf Kruidenzout maken

Zelf kruidenzout maken., Wat is het beste kruidenzout recept? Met dit recept maak jij makkelijk en snel het lekkerste kruidenzout. Begin direct

Lees verder »

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht details:

Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gebruiken wij om de website optimaal te laten functioneren en personaliseren. Lees meer hier meer over in onze cookies en privacyverklaring.