- Beste opvouwbaar zonnepaneel voor camper top 10
- Samenvatting: Wat is het beste opvouwbaar zonnepaneel voor camper?
- Wat is een opvouwbaar zonnepaneel?
- De voordelen en nadelen van een opvouwbaar zonnepaneel
- Opvouwbaar zonnepaneel van Goal Zero vs. Ecoflow, Bluetti, Xstorm, Dokio
- Opvouwbaar zonnepaneel Ecoflow vs. Goal Zero, Bluetti, Xstorm, Dokio
- Opvouwbaar zonnepaneel Bluetti vs. Goal Zero, Ecoflow, Xstorm, Dokio
- Xstorm opvouwbaar zonnepaneel
- Dokio opvouwbaar zonnepaneel
- Waarom een opvouwbaar zonnepaneel voor camper of caravan kopen?
- Koopgids: Het beste opvouwbaar zonnepaneel kiezen met de keuzehulp
- Opvouwbaar zonnepaneel kopen: waarop letten?
- De opbrengst opvouwbare zonnepanelen vs. standaard panelen
- Conclusie: wat is het beste opvouwbaar zonnepaneel voor jouw camper?
- Opvouwbaar zonnepaneel FAQ’s
Heerlijk; Met de camper (of caravan 😉) weinig begane plekken ontdekken. Maar ja, dat off grid avontuur heeft zo zijn uitdagingen. Vooral in deze tijd van electriciteit. Met een accu ben je al goed voorbereid maar bijladen, daar aan gedacht? Juist zonnepanelen!
Om het fraaie dak van onze klassieke caravan te besparen en estetisch verantwoord te houden, ging ik op zoek naar het beste opvouwbaar zonnepaneel camper, naja… Caravan in ons geval. Hierbij het resultaat. Met nog een stevige uiteenzetting van voordelen van deze opvouwbare zonnepanelen, en een keuzegids. Want: Hoe kies je in vredesnaam de beste voor jou? Direct naar de top 10

In dit complete artikel: “Beste Opvouwbaar zonnepaneel camper” vind je affiliatelinks. Wanneer je besluit via 1 van deze links een aankoop te doen, dan krijg ik een kleine vergoeding in de vorm van commissie. Het enige dat jij merkt, is dat je goed bent ✅ geïnformeerd. In de prijs merk je niets. Je krijgt de beste prijs die ik heb kunnen vinden bij mijn partner winkels. Ik heb mijn best voor je gedaan de belangrijkste info op een rijtje te zetten. Het resultaat 3766 woorden: Idee: bookmarken 🔖voor later. Vragen? Stel ze in een reactie. Dus; Jij blij, ik blij, iedereen blij. 😊
Beste opvouwbaar zonnepaneel voor camper top 10
Recent heb ik veel opvouwbare zonnepanelen aan een keuring onderworpen. We hebben hierbij gekeken naar de werking, het rendement, de kwaliteit en ervaringen van andere gebruikers. Aan de hand daarvan hebben wij een top 10 samen kunnen stellen. Over de 10 beste opvouwbare zonnepanelen vertellen wij je hieronder meer.
Goal Zero Ranger 300 Opvouwbaar Zonnepaneel
De Goal Zero Ranger 300 is een prima nummer 2 wat ons betreft. Dit zonnepaneel lijkt veel op de Boulder 200, maar heeft een net iets andere samenstelling. Zo is het frame smaller en beschikt dít zonnepaneel over een ETFE-polymeer toplaag. Dankzij deze toplaag genereert dit paneel zo’n 1300 Wh aan energie.
Goal Zero Boulder 200 Briefcase Zonnepaneel 200 Watt
De Goal Zero Boulder 200 is volgens ons het beste opvouwbare zonnepaneel. Dit zonnepaneel is voorzien van een aluminium frame en een afdekking van gehard glas. Met dank aan de High Power Port output is het paneel in staat om dagelijks ongeveer 900 Wh aan energie te genereren. Dit is in veel situaties meer dan voldoende.
Bluetti 350 Watt opvouwbaar zonnepaneel
Dit unieke zonnepaneel bestaat uit 4 geschakelde elementen. Deze elementen kun je per stuk in een andere hoek zetten, waardoor je het zonnepaneel volledig afstemt op de stand van de zon. In combinatie met de prima techniek zorgt dit voor een hoge efficiëntie en prima prestaties. Dagelijks is dit paneel in staat om zo’n 1600 Wh aan energie te genereren. En het paneel weegt slechts 13,9 kilogram!
Goal Zero Nomad 200 Opvouwbaar Zonnepaneel
Het Nomad 200 is het grootste zonnepaneel van het merk Goal Zero. Dit paneel bestaat uit vier verschillende zonnepanelen die parallel aan elkaar geschakeld zijn. Door het vermogen van 200 Watt is de dagelijkse generatie van energie zo’n 600 wH. Belangrijk voordeel is de kickstand aan de achterzijde; met deze kickstand zet je het paneel in een 45-graden hoek stevig vast. Het paneel heeft hierdoor de optimale hoek ten opzichte van de zon.
EcoFlow zonnepaneel 160W
Dit draagbare en opvouwbare zonnepaneel is in tal van situaties te gebruiken. Bij een off grid, maar ook bij een camper of een caravan. Het paneel is waterproof, heeft een vermogen van 160 watt en behaalt een rendement van wel 21%. Doordat het paneel relatief klein is, neem je ‘m moeiteloos overal mee naar toe. Met dank aan de kickstand aan de achterkant zet je dit paneel altijd op de juiste manier neer.
Ecoflow 110W Solar | Opvouwbaar zonnepaneel
Heb je niet al te veel capaciteit nodig? Dan is het interessant om naar dit zonnepaneel van Ecoflow te kijken. Door het vermogen van 110 Watt genereert dit paneel niet al te veel energie, maar het paneel is wel erg compact. Je kunt dit paneel hierdoor makkelijk gebruiken, terwijl het rendement ook meer dan prima is. Prijstechnisch is dit ook een interessant opvouwbaar zonnepaneel.
Goal Zero Boulder 100 watt Zonnepaneel
De Goal Zero Boulder 100 is de kleinere variant van de nummer 1 uit deze top 10. Zo bestaat dit paneel uit twee geschakelde elementen die parallel aan elkaar geplaatst zijn. Door het vermogen van 100 Watt geniet je van een dagelijkse generatie van zo’n 500 Wh. Doordat dit paneel erg compact is, is dit paneel overal en altijd te gebruiken. Handig, aangezien je met je camper niet altijd op de meest praktische plekken uitkomt.
Xtorm 100W Solar paneel zonnepaneel
Het Xstorm 100 Watt is een compact doch prima werkende zonnepaneel. Het paneel is in staat om overal en altijd de gewenste stroom te leveren, mede dankzij het slimme design. Nadat je dit paneel met veel plezier gebruikt hebt, klap je ‘m in een handomdraai in. Met dank aan de efficiënte SunPower-cellen levert dit opvouwbare zonnepaneel ook nog eens de gewenste energie.
- MC4, 45W USB-C PD, USB 18W Quick Charge 3.0 uitgangen
Allpowers 100 Watt opvouwbaar zonnepaneel
Door het vermogen van 100 Watt is dit niet het meest krachtige paneel, maar het is wel een heel praktisch paneel. Zo heeft dit paneel een handig draagsysteem en beschikt het over 2 USB aansluitingen. Tevens is dit een opvouwbaar zonnepaneel dat je op meerdere plekken prima kunt gebruiken. Tijdens het kamperen, tijdens het reizen en in de tuin komt dit zonnepaneel maar al te goed van pas.
Dokio® Zonnepaneel Set – 300W Opvouwbare
Ben je op zoek naar een compact opvouwbaar zonnepaneel? Dan kies je het beste voor deze set van Dokio. Deze set bestaat uit een handig uitklapbaar zonnepaneel. Door dit paneel uit te klappen, vangt het paneel veel zonlicht op. Zodra je het paneel weer inklapt, neem je dit paneel overal moeiteloos mee naar toe.
- Monokristallijn Zonnepaneel - 12V - Daglichtpaneel - Met Omvormer - Met 3 Meter Kabel
- Geen fabrieksgarantie
Let op: veel van deze opvouwbare zonnepanelen zijn niet alleen voor een camper geschikt. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een opvouwbare zonnepaneel voor een off grid locatie, zoals een tiny house? Dan kun je prima voor één van onderstaande varianten kiezen. Dit is ook het geval als je op zoek bent naar een opvouwbare zonnepaneel voor op je caravan.
Samenvatting: Wat is het beste opvouwbaar zonnepaneel voor camper?
Al met al kunnen we stellen dat er veel interessante opvouwbare zonnepanelen voor een camper zijn. Met als topper de Goal Zero Boulder 200. Dit zonnepaneel is qua toepassing, qua kwaliteit en qua rendement verreweg de beste koop.
Ben je benieuwd naar wat voor jou het beste opvouwbare zonnepaneel is?
En wil je graag meer weten over de voordelen van een zonnepaneel dat je op kunt vouwen?
Dan doe je er verstandig aan om dit artikel op je gemakje door te nemen. In het restant van dit artikel vertellen wij je namelijk nog véél meer over de beste opvouwbare zonnepanelen voor op een camper.
Wat is een opvouwbaar zonnepaneel?
Als je door een gemiddelde Nederlandse woonwijk rijdt, zie je op de nodige huizen zonnepanelen liggen. Deze panelen vangen zonlicht op en zetten dit zonlicht vervolgens om naar energie. Deze energie kan men vervolgens in en rondom het huis gebruiken.
Dit werkt precies zo bij een opvouwbaar zonnepaneel. Dit paneel vangt het zonlicht op, zet dit om in energie en stelt deze energie ‘beschikbaar’. Tijdens het reizen, kamperen of op een andere plek heb je vervolgens energie tot je beschikking. Wel zo handig als je met je camper in de middle of nowhere rijdt.
Een belangrijk kenmerk van een dergelijk paneel is de opvouwbaarheid. Doordat je dit paneel makkelijk in- en uit kunt klappen, neemt het paneel tijdens het rijden geen ruimte in. Zet je je camper voor de overnachting stil? Dan kun je het paneel uitklappen en in werking stellen. Binnen een paar uur heb je vervolgens de beschikking over stroom.
Hoe je dit paneel precies neerzet, is aan jou. Als je voor één van de beste opvouwbare zonnepanelen kiest, kun je het paneel volledig naar wens instellen. Zo kun je de hoek van het zonnepaneel aanpassen.
De voordelen en nadelen van een opvouwbaar zonnepaneel
Is het nou aan te raden om voor een opvouwbaar zonnepaneel voor je camper te kiezen? Ja, dat is wat ons betreft zeker het geval. Als je voor een opvouwbaar zonnepaneel kiest, geniet je namelijk van veel voordelen. Verder hoef je met slechts een paar nadelen rekening te houden. Over de belangrijkste voor- en nadelen vertellen wij je hieronder meer.
Voordelen:
- Geen extra aansluitingen nodig. Als je voor een opvouwbaar zonnepaneel kiest, heb je geen extra elektrische aansluitingen nodig. Dit is niet alleen praktisch, maar is ook nog eens kostentechnisch interessant.
- Je bent onafhankelijk: Overal kun jij je elektrische apparaten van stroom voorzien. Je hoeft er niet voor terug naar de camping. Zolang je zon hebt tenminste 😉
- Onderhoudsvrij. Indien je voor één van de beste opvouwbare zonnepanelen kiest, heb je geen omkijken naar het onderhoud. Deze panelen hoeven gewoonweg niet onderhouden te worden.
- Makkelijk te plaatsen. Een ander voordeel is dat je een opvouwbaar zonnepaneel makkelijk kunt plaatsen. Zeker als je voor een paneel met kickstand aan de achterkant kiest, zet je het paneel op elke ondergrond neer.
- Hoek aanpasbaar. Bij een goed zonnepaneel is het ook nog mogelijk om de hoek in te stellen. Door de hoek van het paneel aan te passen, zorg je voor het best mogelijke rendement. Dit levert generatie van meer stroom op. Precies dát is wat je wilt als je van een opvouwbaar zonnepaneel gebruik maakt.
- Makkelijk mee te nemen. Doordat je het zonnepaneel na gebruik op kunt vouwen, kun je het paneel makkelijk meenemen. Je neemt ‘m mee naar de camping, je neemt ‘m mee naar je tiny house en je neemt ‘m mee naar elke andere gewenste locatie.
- Lichtgewicht. Een ander typerend kenmerk is dat een opvouwbaar zonnepaneel vrij licht van gewicht is. Je kunt dit paneel dan ook probleemloos met één hand tillen en verplaatsen.
- Duurzaam. De keuze voor een opvouwbaar zonnepaneel is een duurzame keuze. Je wekt immers je eigen stroom op, zonder dat je hier onze aardbol voor aantast. Tevens heb je geen wegwerpbatterijen meer nodig; ook dit is goed voor het milieu en de aardbol.
- Simpel in gebruik. Veel van bovenstaande voordelen zorgen ervoor dat je een opvouwbaar zonnepaneel overal kunt gebruiken. Het gebruik hiervan is bovendien erg simpel te noemen. Zelfs als je voor het eerst van een opvouwbaar zonnepaneel gebruik maakt, spreekt het paneel direct voor zich.
Overigens is het zo dat je een dergelijk paneel op veel plekken kunt gebruiken. Het is ideaal om zo’n paneel in je camper mee te nemen, maar je kunt ‘m ook prima in je caravan meenemen. Ook voor andere off grid situaties komt een opvouwbaar paneel goed van pas, bijvoorbeeld bij een tiny house.
Nadelen:
- Relatief prijzig. (*) Het gebruik maken van een opvouwbaar zonnepaneel is voordelig, maar je moet wel relatief veel geld uitgeven. Voor het beste opvouwbare zonnepaneel betaal je bijvoorbeeld 550 euro. Veel geld, maar je krijgt dus wel een hoop waar voor je geld. Het is echter wel goed voor te stellen als je een dergelijk bedrag niet zomaar wilt of kunt betalen.
- Werking is afhankelijk van het weer. Bij een opvouwbaar zonnepaneel ben je afhankelijk van het weer. Als het een bewolkte en regenachtige dag is, is de opbrengst een stuk lager. Het is zelfs mogelijk dat het paneel op een slechte dag nagenoeg geen energie opwekt. Als je het paneel vooral in de zomermaanden gebruikt, heb je echter minder met dit probleem te maken.
- Vervuilende fabricatie. Met een zonnepaneel lijk je een duurzame keuze te maken, maar dit is niet altijd het geval. Voor het fabriceren van een zonnepaneel worden namelijk giftige bestanddelen gebruikt. Dit nadeel heeft niet zozeer betrekking op een opvouwbaar zonnepaneel, aangezien er bij elk ander paneel ook sprake van is. Het is echter wel een nadeel waar je op de hoogte van moet zijn.
(*) Relatief prijzig:
Om nog even op het eerste nadeel terug te komen: je bepaalt uiteraard zelf welk bedrag je uit wilt/gaat geven. Voor sommige opvouwbare zonnepanelen voor je camper betaal je bijvoorbeeld tussen de 200 en 300 euro. Dat is al een stuk interessanter dan de eerder genoemde 550 euro. Maar, bij de goedkopere zonnepanelen is de werking en het rendement wel minder. Ook zijn de goedkopere zonnepanelen waarschijnlijk van een mindere kwaliteit, waardoor de levensduur minder lang is. Verderop in dit artikel geven we je meer handige tips over het uitkiezen van het beste opvouwbare zonnepaneel.
Opvouwbaar zonnepaneel van Goal Zero vs. Ecoflow, Bluetti, Xstorm, Dokio
In het huidige aanbod is de kans groot dat je bij Goal Zero uitkomt. Dit merk biedt namelijk meerdere voordelen, terwijl je met slechts een paar nadelen rekening hoeft te houden.
Voordelen:
- Divers aanbod. Een belangrijk voordeel is dat het aanbod van Goal Zero divers is. Je kunt uit meerdere soorten zonnepanelen kiezen, die stuk voor stuk op hun eigen manier uniek zijn.
- Hoog rendement. De zonnepanelen van Goal Zero hebben stuk voor stuk een hoog rendement. Dankzij dit hoge rendement wordt er veel energie opgewekt, waardoor je elke dag voldoende energie tot je beschikking hebt.
- Geweldige kwaliteit. De zonnepanelen van Goal Zero zijn van een geweldige kwaliteit. Dit merk je aan het rendement, aan de afwerking, aan de gebruikte materialen en aan de levensduur. Van een Goal Zero opvouwbaar zonnepaneel geniet je – als het goed is – jarenlang.
- Compact. De opvouwbare zonnepanelen van Goal Zero beschikken over een handig systeem. Zo kiest dit merk in nagenoeg elke situatie voor aan elkaar geschakelde panelen. Deze panelen zijn in de gewenste hoek in te stellen én kun je gemakkelijk inklappen. Het paneel van Goal Zero neemt hierdoor weinig ruimte in beslag.
Nadelen:
- Prijzig. In de basis een Goal Zero zonnepaneel relatief prijzig. Dit heeft echter wel een reden: de bovenstaande voordelen. Een Goal Zero zonnepaneel werkt geweldig, maar daar moet je dus wel voor betalen. Voor de Goal Zero Boulder 200 betaal je bijvoorbeeld 550 euro. Een fors bedrag, maar absoluut de moeite waard als je het ons vraagt.
- Exclusief. Het verschillende onderdelen zijn alleen met andere onderdelen van het zelfde merk te koppelen. Er zijn wel verloop stukken te krijgen, maar dit is niet altijd goed te vinden.
Goal Zero Zonnepaneel ervaringen
Over de Goal Zero zonnepanelen zijn meerdere ervaringen te vinden. Verreweg het grootste deel van deze ervaring is positief, getuige onder meer onderstaande twee beoordelingen:

Opvouwbaar zonnepaneel Ecoflow vs. Goal Zero, Bluetti, Xstorm, Dokio
In de wereld van opvouwbare zonnepanelen is ook Ecoflow een populair merk. Dit merk is op z’n eigen manier uniek en levert interessante zonnepanelen. Hieronder lees je meer over de voor- en nadelen van dit merk.
Voordelen:
- Betaalbaar en goede prijs/ kwaliteit verhouding. Elk Ecoflow zonnepaneel is ten opzichte van andere merken betaalbaar. Ondanks dat de zonnepanelen relatief voordelig zijn, merk je dit niet aan de kwaliteit terug. Nee, de zonnepanelen van dit merk doen hun werk prima en zijn van een prima kwaliteit.
- Slim vormgegeven. De zonnepanelen van Ecoflow zijn op een hele slimme manier vormgegeven en zijn hierdoor erg handig in gebruik. Dit blijkt onder meer uit het Ecoflow 160W Solar Panel. Dit paneel bestaat uit vier elementen die geschakeld aan elkaar zijn. Deze elementen zet je in de gewenste hoek neer, waarna je van een geweldig rendement verzekerd bent.
- Waterproof. Ongeacht voor welk Ecoflow zonnepaneel je kiest, ben je van waterdichtheid verzekerd. Wel zo prettig, aangezien het weer relatief snel om kan slaan.
Nadelen:
- Minder hoog rendement. Ten opzichte van Goal Zero is het rendement van een Ecoflow zonnepaneel iets minder. Neemt niet weg dat het rendement ten opzichte van andere merken alsnog prima is.
Ecoflow Zonnepaneel ervaringen
Veel kopers van een Ecoflow opvouwbaar zonnepaneel zijn hier maar al te blij mee. Dit blijkt onder meer uit onderstaande beoordelingen:

Opvouwbaar zonnepaneel Bluetti vs. Goal Zero, Ecoflow, Xstorm, Dokio
Wil je een goed opvouwbaar zonnepaneel voor je camper kopen? Dan bestaat de kans dat je bij een Bluetti opvouwbaar zonnepaneel uitkomt. Of het aan te raden is om een dergelijk zonnepaneel te kopen, lees je hieronder. Hieronder maak je namelijk kennis met de belangrijkste voor- en nadelen van dit merk.
Voordelen:
- Slimme vormgeving. De zonnepanelen van Bluetti zijn op een slimme manier vormgegeven. Dit merk kiest niet voor één groot paneel, maar voor meerdere kleinere panelen. Deze panelen zijn geschakeld, maar zijn wel afzonderlijk in de gewenste hoek te zetten. Bovendien kun je door deze vormgeving het paneel makkelijk en compact opbergen.
- Hoog rendement. Als je voor bijvoorbeeld het 350 Watt sterke zonnepaneel van Bluetti kiest, geniet je van een rendement van 23,4%. Dit rendement is indrukwekkend te noemen.
- Werkt in elke situatie prima. Om nog even bij het 350 Watt sterke zonnepaneel te blijven: dit opvouwbare zonnepaneel werkt ook in schaduwrijke omstandigheden prima. Dit geeft duidelijk aan dat het merk Bluetti haar zaakjes goed op orde heeft.
Nadelen:
- Duur. Wil je het 350 Watt sterke Bluetti zonnepaneel kopen? Dan moet je hier 849 euro voor betalen. Het zonnepaneel is van een geweldige kwaliteit, maar is wel behoorlijk duur. Je kunt dit merk dan ook zien als de Rolls Royce van de opvouwbare zonnepanelen. (In combinatie met accu krijg je over het algemeen wel korting)
Bluetti Zonnepaneel ervaring
Samen met mijn vriendin heb ik twee van deze opvouwbare zonnepanelen gekocht, om ons in onze off grid avonturen van zonne-enerie te voorzien. Aangezien we beiden online werken, hebben we voor stevig wat capaciteit gekozen, om ook in de wintermaanden, wanneer omstandigheden minder geschikt zijn, nog een aardige opbrengst te genieten.
Dit model opvouwbaar zonnepaneel van Bluetti is erg degelijk. Het is met het uitvouwen even wennen hoe het paneel in elkaar zit, als je dit eenmaal kent, kun je met beleid zonder hulp het paneel goed opzetten.
Op een koude voorjaarsdag in mei/ juni leverden ze tezamen niet het optimale van wat de specificaties mij vertelden. Bij bewolking werd het ook even wat minder.
Dit had ik ook verwacht, aangezien de opvouwbare zonnepanelen de reputatie hebben, minder efficiënt te zijn dan de standaard varianten. Lees meer: Opvouwbaar zonnepaneel vs standaar zonnepaneel
Alles tezamen super tevreden met het 350 Watt zonnepaneel van Bluetti.

Xstorm opvouwbaar zonnepaneel
Stel je niet al te veel eisen aan je nieuwe opvouwbare zonnepaneel? Dan is een zonnepaneel van Xstorm wellicht de beste keuze voor je. Dit merk weet zich in ieder geval op meerdere punten te onderscheiden ten opzichte van andere panelen.
Voordelen:
- Betaalbaar. De zonnepanelen van Xstorm zijn oprecht betaalbaar te noemen. Voor de variant van 100 Watt betaal je bijvoorbeeld 299 euro. Alsnog een hoop geld, maar wel een stuk voordeliger dan bijvoorbeeld een zonnepaneel van Goal Zero.
- Prima rendement. De zonnepanelen van Xstorm weten een prima rendement te leveren. Dit is onder meer te danken aan de efficiënte SunPower-cellen waar het merk gebruik van maakt.
- Handige extra’s. Wat bij een opvouwbaar zonnepaneel van Xstorm opvalt, zijn de handige extra’s. Zo beschikt het 100 Watt zonnepaneel over drie aansluitingen, zodat je alle mogelijke apparaten op kunt laden/aan kunt sluiten.
Nadelen:
- Beperkt aanbod. Het aanbod van Xstorm is niet zo uitgebreid als bij andere merken het geval is. Binnen het aanbod heb je hierdoor niet al te veel te kiezen.
Xstorm Zonnepaneel ervaringen
Xstorm ervaringen zijn moeilijk te vinden. Het is wel zo, dat XStorm al jaren lang een betrouwbaar merk is met een goede reputatie dat zich met opslag van energie bezighoudt.
Dokio opvouwbaar zonnepaneel
Heb je bovenstaande top 10 op je gemakje bekeken? Dan heb je alvast kennis kunnen maken met een variant van Dokio. Dit merk is om meerdere redenen zéker interessant.
Voordelen:
- Krachtig en hoog rendement. Als je voor het Dokio 300 Watt zonnepaneel kiest, ben je van een hoog rendement verzekerd. Het paneel is bovendien krachtig, waardoor je in en rondom je camper aan energie geen gebrek hebt.
- Handig vormgegeven. De zonnepanelen van Dokio zijn als een soort van waaier vormgegeven. Je kunt de panelen hierdoor makkelijk uitvouwen, waardoor ze veel zonlicht opvangen. Na gebruik berg je het zonnepaneel compact en makkelijk op.
- Veel varianten. In de afgelopen jaren heeft Dokio meerdere varianten op de markt gebracht. Als je bijvoorbeeld het aanbod bij Bol.com bekijkt, zie je tientallen varianten naar voren komen.
Nadelen:
- Duur. De zonnepanelen van Dokio zijn zeker niet voordelig te noemen. Voor de variant van 300 Watt betaal je bijvoorbeeld 599 euro. Vrij veel geld, dus houd zeker een eventuele aanbieding in de gaten.
Dokio Zonnepaneel ervaringen
Er zijn weinig ervaringen over dit zonnepaneel te vinden. Maar, ik vind het een behoorlijk goedkoop paneel in vergelijking tot de Bluetti van ongeveer hetzelfde vermogen. Ik vraag mij af, of dit de kwaliteit ten goede komt.
Waarom een opvouwbaar zonnepaneel voor camper of caravan kopen?
Reis je graag met je caravan of camper naar de meest rustige plekjes? Dan is een opvouwbaar zonnepaneel wel erg geschikt Dit paneel doet zijn werk immers altijd, waardoor je altijd van de gewenste/benodigde stroom verzekerd bent.
Als eerste zijn er dan de standaard zonnepanelen die over het algemeen een betere opbrengst hebben, goedkoper zijn. En die beter weersbestendig zijn.
Maar, wil je net als wij liever in de schaduw staan met je caravan of camper, dan zet ik mijn zonnepanelen toch liever in de zon. Een andere reden kan zijn dat je simpelweg niet het dak van je (klassieke) camper wilt ontsieren met zoiets als een zonnepaneel, ook al zijn ze met lijm en dus zonder boorgaten te bevestigen.
Overigens, sta je bijvoorbeeld altijd met je caravan op een camping? Dan is het in veel gevallen voordeliger om gewoon van de energievoorziening op de camping gebruik te maken.
Koopgids: Het beste opvouwbaar zonnepaneel kiezen met de keuzehulp
Wil je snel het beste opvouwbaar zonnepaneel uitkiezen? Stel je zelf dan de volgende vier vragen:
- 1. Hoeveel capaciteit heb je nodig?
- Hoeveel Wh aan energie denk je op dagelijkse basis nodig te hebben? Het advies is om dit af te stemmen op je levenswijze in en rondom je camper, maar ook op de apparatuur waarvoor je het zonnepaneel wilt gebruiken.
- 2. Hoe snel wil je hoeveel energie opwekken?
- Het advies is om goed naar het vermogen te kijken. Des te hoger het vermogen is, des te sneller het zonnepaneel in staat is om de gewenste hoeveelheid energie op te wekken. Hierbij zou je ook goed naar het rendement moeten kijken.
- 3. Heb je al een accu?
- Als je bij je camper of caravan al een accu hebt, kun je je zonnepaneel hier mogelijk op aansluiten. Ga goed na in hoeverre dit mogelijk is. Als je hier niet helemaal uitkomt, kun je het beste contact opnemen met de verkoper.
- 4. In welke weersomstandigheden verwacht je terecht te komen?
- In het volle zonlicht werkt elk zonnepaneel goed, maar bij slecht weer is dit een ander verhaal. Als je graag naar de Noordkaap en dergelijke rijdt, moet je daarom heel goed kijken naar de prestaties bij minder weer. Het is wenselijk dat het opvouwbare zonnepaneel ook bij minder weer de best mogelijke prestaties levert.
Opvouwbaar zonnepaneel kopen: waarop letten?
Bij het uitkiezen van een opvouwbaar zonnepaneel moet je op meerdere punten letten. De belangrijkste punten bespreken we hieronder:
Capaciteit
Je zou heel goed naar de capaciteit van het zonnepaneel moeten kijken. Hierbij is het advies om je verbruik goed in te schatten. Aan de hand van het geschatte verbruik kun je bepalen wat voor jou het beste opvouwbare zonnepaneel is. Verder moet je goed kijken naar de capaciteit van je accu.
Om een goede berekening of inschatting te maken van je stroomverbruik tel je de wattages op van wat je apparaten verbruiken. Dit doe je keer het aantal uur dat je ze per dag gebruikt. Voor de zekerheid doe je het keer twee, om ook op een minder zonnige dag goed vooruit te kunnen.
Afmetingen
Ga goed na hoe groot het opvouwbare zonnepaneel is waar je interesse in hebt. Let hierbij op de uitgeklapte afmetingen, maar óók op de ingeklapte afmetingen, want het moet maar ergens onder je camper bedje passen.
Gewicht
Hoe zwaar is het opvouwbare zonnepaneel precies? Onze voorkeur gaat uit naar een zo’n licht mogelijk paneel. Des te lichter het paneel is, des te makkelijker het paneel in gebruik is.
Weer bestendigheid
Je zou goed moeten kijken naar de IP certificering van het zonnepaneel. Een IP waarde van 67 geeft aan dat het paneel tegen water bestand is. Een lager getal geeft aan dat het paneel spatwaterdicht is óf helemaal niet waterdicht is.
Kun je het zonnepaneel op elke accu aansluiten?
Ga goed na wat precies de aansluitmogelijkheden van het zonnepaneel is. Bij enige onduidelijkheid kun je het beste contact opnemen met de verkoper. Om het jezelf makkelijk te maken, kun je een compleet pakket kiezen van zonnepaneel en accu, of power station. Hier ga ik op zoek naar de beste powerstation.
Uitgangsspanning en connectoren
Welke apparaten wil je op het opvouwbare zonnepaneel aansluiten? Je moet goed nagaan welke apparaten je hier überhaupt op aan kunt sluiten. Check daarom goed de uitgangsspanning, connectoren en aansluitingen. Goal Zero is bijvoorbeeld behoorlijk exclusief, terwijl andere merken wat beter onderling uitwisselbaar zijn.
Los zonnepaneel of complete set met accu, oplader en omvormer?
Je kunt voor een los opvouwbaars zonnepaneel kiezen, maar je kunt ook voor een complete set kiezen. In onze ogen is de aanschaf van een complete set toch wel het handigste.
Welke verzorging heeft een opvouwbaar zonnepaneel nodig?
Het advies is om een opvouwbaar zonnepaneel af en toe schoon te maken. Des te schoner het paneel is, des te beter het paneel het zonlicht op kan vangen.
Opvouwbaar zonnepaneel op accu aansluiten
Een zonnepaneel kun je niet rechtstreeks op de accu aangesloten worden. Nee, je hebt hier een zogeheten laadregelaar voor nodig. Met de juiste laadregelaar is het mogelijk om het zonnepaneel op de accu aan te sluiten.
Tip:
neem goed de gebruiksaanwijzing van het zonnepaneel door. Of besteed de installatie van het zonnepaneel aan een specialist/expert uit.
De opbrengst opvouwbare zonnepanelen vs. standaard panelen
Standaard panelen hebben veelal een betere opbrengst. Maar, met de standaard panelen ben je een stuk minder flexibel. Zeker als je in het outdoor leven energie nodig hebt, zijn opvouwbare panelen de beste keuze. Ondanks dat het rendement iets lager is.
Conclusie: wat is het beste opvouwbaar zonnepaneel voor jouw camper?
Wat het beste opvouwbaar zonnepaneel voor je camper is, hangt vooral van je eigen voorkeuren af. Wij raden je in ieder geval aan om voor één van de varianten uit onze top 10 te kiezen. Deze varianten zijn van de gewenste kwaliteit, zijn van een goed merk en doen hun werk prima!
Opvouwbaar zonnepaneel FAQ’s
Wat gebeurt er als de draagbare zonnepanelen bedekt zijn met sneeuw?
Sneeuw voorkomt dat het paneel in staat is om energie op te wekken. Afhankelijk van je model, hoef echter niet bang te zijn dat de sneeuw voor beschadigingen aan het paneel zorgt.
Is een opvouwbaar zonnepaneel weer bestendig; kan het tegen regen?
De meeste opvouwbare zonnepanelen kunnen prima tegen regen. Dit verschilt echter wel van variant tot variant, dus ga goed na wat de IP waarde is.
Kan elke opvouwbaar zonnepaneel op elke accu of power station? (Is het universeel?)
Dit hangt af van de aansluitingen van het opvouwbare zonnepaneel. De Goal Zero Boulder 200 kun je bijvoorbeeld alleen aansluiten op de Goal Zero Yeti 1500X, Goal Zero Yeti 3000X Power Station of de Yeti 6000X. De aanschaf van een complete set, inclusief accu, kan daarom handig(er) zijn.
De Goal Zero Ranger 300 is een prima nummer 2 wat ons betreft. Dit zonnepaneel lijkt veel op de Boulder 200, maar heeft een net iets andere samenstelling. Zo is het frame smaller en beschikt dít zonnepaneel over een ETFE-polymeer toplaag. Dankzij deze toplaag genereert dit paneel zo’n 1300 Wh aan energie.
De Goal Zero Boulder 200 is volgens ons het beste opvouwbare zonnepaneel. Dit zonnepaneel is voorzien van een aluminium frame en een afdekking van gehard glas. Met dank aan de High Power Port output is het paneel in staat om dagelijks ongeveer 900 Wh aan energie te genereren. Dit is in veel situaties meer dan voldoende.
Het Nomad 200 is het grootste zonnepaneel van het merk Goal Zero. Dit paneel bestaat uit vier verschillende zonnepanelen die parallel aan elkaar geschakeld zijn. Door het vermogen van 200 Watt is de dagelijkse generatie van energie zo’n 600 wH. Belangrijk voordeel is de kickstand aan de achterzijde; met deze kickstand zet je het paneel in een 45-graden hoek stevig vast. Het paneel heeft hierdoor de optimale hoek ten opzichte van de zon.
Dit draagbare en opvouwbare zonnepaneel is in tal van situaties te gebruiken. Bij een off grid, maar ook bij een camper of een caravan. Het paneel is waterproof, heeft een vermogen van 160 watt en behaalt een rendement van wel 21%. Doordat het paneel relatief klein is, neem je ‘m moeiteloos overal mee naar toe. Met dank aan de kickstand aan de achterkant zet je dit paneel altijd op de juiste manier neer.
Nu bekijken bij:






Heb je niet al te veel capaciteit nodig? Dan is het interessant om naar dit zonnepaneel van Ecoflow te kijken. Door het vermogen van 110 Watt genereert dit paneel niet al te veel energie, maar het paneel is wel erg compact. Je kunt dit paneel hierdoor makkelijk gebruiken, terwijl het rendement ook meer dan prima is. Prijstechnisch is dit ook een interessant opvouwbaar zonnepaneel.
Nu bekijken bij:






De Goal Zero Boulder 100 is de kleinere variant van de nummer 1 uit deze top 10. Zo bestaat dit paneel uit twee geschakelde elementen die parallel aan elkaar geplaatst zijn. Door het vermogen van 100 Watt geniet je van een dagelijkse generatie van zo’n 500 Wh. Doordat dit paneel erg compact is, is dit paneel overal en altijd te gebruiken. Handig, aangezien je met je camper niet altijd op de meest praktische plekken uitkomt.
Het Xstorm 100 Watt is een compact doch prima werkende zonnepaneel. Het paneel is in staat om overal en altijd de gewenste stroom te leveren, mede dankzij het slimme design. Nadat je dit paneel met veel plezier gebruikt hebt, klap je ‘m in een handomdraai in. Met dank aan de efficiënte SunPower-cellen levert dit opvouwbare zonnepaneel ook nog eens de gewenste energie.
- MC4, 45W USB-C PD, USB 18W Quick Charge 3.0 uitgangen