Zelfbouw composttoilet: 7x Beste composttoilet bouwpakket

zelfbouw composttoilet beste bouwpakket droogtoilet

Wil je graag een composttoilet hebben, bijvoorbeeld voor bij je tiny house of in je camper? Je hebt dan de keuze uit veel modellen. Je kunt voor een kant-en-klaar composttoilet kiezen, maar je kunt ook voor een zelfbouw composttoilet gaan. Met zo’n composttoilet bouwpakket geniet je van veel voordelen.

Maar, laten we eerst eens kijken naar de verschillende composttoilet bouwpakketten die er zijn. Ik heb namelijk mijn persoonlijke favorieten samengesteld in deze lijst met de beste bouwpakketten voor je compost toilet.

Direct bekijken
offgridcentrum.nl
Laatste update: 8 december 2022 - 4:28 pm

Direct bekijken
offgridcentrum.nl
Laatste update: 8 december 2022 - 5:24 pm


Direct bekijken
offgridcentrum.nl
Laatste update: 8 december 2022 - 4:50 pm

Direct bekijken
meinetrenntoilette.de
Laatste update: 8 december 2022 - 5:09 pm

Direct bekijken
offgridcentrum.nl
Laatste update: 8 december 2022 - 5:19 pm

Beste zelfbouw composttoilet

Wat is het beste zelfbouw composttoilet waar je nu voor kunt kiezen? En welke andere zelfbouw composttoiletten zijn aan te raden? Deze twee vragen heb ik aan mezelf gesteld, waarna ik op onderzoek uitgegaan ben. Op basis van mijn onderzoek heb ik uiteindelijk een top 7 samen kunnen stellen.

Let op:

deze 7 composttoilet bouwpakketten heb ik zelf goed beoordeeld. Hierbij heb ik ook nog naar de ervaringen van andere gebruikers gekeken. Mede hierdoor durf ik te stellen dat dit echt de 7 beste composttoilet bouwpakketten van dit moment zijn.

1. TROBOLO TeraBloem – Houten droogtoilet

Trobolo zelfbouw houten composttoilet
Compleet zelfbouwpakket voor je composstoilet van hout – Trobolo

Dit houten droogtoilet van het merk TROBOLO is wat mij betreft het beste zelfbouw composttoilet. Met dit toilet geniet je van veel gemak, waaronder een eenvoudige installatie. Je krijgt alle toebehoren geleverd, waarna je dit toilet snel in elkaar kunt zetten.

Vanaf dat moment begint het echte genieten. Dit zelfbouw composttoilet biedt namelijk het comfort van een normaal toilet. En het toilet verbruikt dus helemaal géén water; het is hiermee een duurzaam toilet. Dat wordt nog verder versterkt door het materiaal; dit toilet is van hoogwaardig FSC-hout vervaardigd.

Dit toilet voldoet aan alle eisen. Hij is bijvoorbeeld voorzien van een grote emmer en grote urinetank. Ook beschikt de TROBOLO TeraBloem over een urinescheider. Al met al een geweldig en compleet composttoilet bouwpakket!

 • Fraai design
 • Duurzaam composttoilet
 • Makkelijke installatie
 • Inclusief urinescheider
Direct bekijken
offgridcentrum.nl
Laatste update: 8 december 2022 - 4:28 pm

2. TROBOLO grijze urinescheider – met houten bril

Trobolo urinescheider composttoilet bouwpakket
Urinescheider met houten w.c. bril en deksel voor je composttoilet

Of bouw je liever je eigen composttoilet en zoek je de belangrijkste onderdelen?

Kijk dan eens naar dit bouwpakket van TROBOLO. Dit simpele bouwpakket bestaat eigenlijk uit twee onderdelen: een grijze urinescheider en een houten bril. Doordat dit bouwpakket zo simpel is, geniet je van talloze voordelen.

Eén van de belangrijkste voordelen is bijvoorbeeld het gemak. Je legt de bril op de urinescheider, waarna je je behoefte kunt doen. De urine wordt apart afgevoerd, terwijl alleen de ontlasting in de emmer terechtkomt. Je geniet hierdoor van een gebrek aan nare geurtjes.

Dit bouwpakket is ook nog eens heel voordelig. Maar, je moet wel even goed beseffen dat dit geen compleet bouwpakket is. Om van een volwaardig composttoilet te kunnen genieten, heb je bijvoorbeeld nog een emmer nodig. Ook moet je een soort van onderstel hebben, aangezien je op alleen de urinescheider en bril uiteraard niet kunt zitten.

 • Erg voordelig
 • Zeer simpel in gebruik
 • Geen nare geurtjes
 • Geen compleet bouwpakket
Direct bekijken
offgridcentrum.nl
Laatste update: 8 december 2022 - 5:24 pm

3. Trelino Bouwpakket Composttoilet met toiletbril, urinescheiding en afvoerslang

zelfbouw composttoilet inzet: Compleet met deksel, wcbril en urinescheider
Nette inzet voor je zelfbouw composttoilet

Ga je graag voor het beste van het beste?

Dan kom je al snel bij het merk TROBOLO uit, maar ook het merk Trelino heeft veel te bieden. Dat blijkt overduidelijk uit dit composttoilet bouwpakket.

Dit bouwpakket bestaat uit drie onderdelen; een toiletbril, een urinescheider en een afvoerslang. Op dit gebied onderscheidt dit toilet zich al van bovenstaand toilet. Bij bovenstaand toilet krijg je namelijk géén afvoerslang meegeleverd.

Ook bij dit bouwpakket moet je rekening houden met de samenstelling. Je krijgt bijvoorbeeld geen emmer meegeleverd, terwijl dit toilet ook geen onderstel heeft. Daarentegen is dit wel een erg voordelig composttoilet bouwpakket.

 • Voordelig in aanschaf
 • Inclusief urinescheider en afvoerslang
 • Prima kwaliteit
 • Geen compleet bouwpakket

4. Separett Privy 501: Toiletbril met Urinescheiding en afvoerslang

Urinescheider Privy 501 van Separett voor composttoilet zelbouwpakket
Complete inzet voor je zelfbouw compostoilet, de oplossing van Separett

Ben je voor in een kleine ruimte op zoek naar een composttoilet?

Dan sluit de Separett Privy 501 waarschijnlijk perfect op je wensen aan. Dit composttoilet bouwpakket is namelijk vooral voor de kleinere ruimtes geschikt. Dit toilet gebruik je prima in bijvoorbeeld een camper of in andere kleine ruimtes.

Dit bouwpakket bestaat uit drie onderdelen: een toiletbril, een urinescheider en een afvoerslang. Wat dat betreft lijkt dit pakket op bovengenoemd pakket. Daarbovenop komt dat dit pakket ook nog eens erg voordelig is. Voor nog geen 130 euro kun je hiermee al je eigen composttoilet maken.

Ook dit is echter geen compleet bouwpakket. Zo beschikt dit pakket niet over een onderstel danwel een ombouw. Houd daar goed rekening mee, maar gelukkig kun je dit relatief makkelijk zelf produceren. Dit is dan ook een prima zelfbouw composttoilet voor doe-het-zelvers!

 • Voordelig aan te schaffen
 • Vervangbare toiletbril (handig!)
 • Met urinescheider en afvoerslang
 • Geen compleet bouwpakket
Direct bekijken
offgridcentrum.nl
Laatste update: 8 december 2022 - 4:50 pm

5. Trelino Trenneinsatz für Trenntoiletten

Trelino inzetstuk voor zelfbouw composttoilet
Inzetstuk voor urinescheiding. Hier kun jij je composttoilet om heen bouwen

Gaat je voorkeur uit naar een heel eenvoudig zelfbouw composttoilet?

Dan kom je al snel bij Deze variant van Trelino uit. Voor deze variant betaal je nog geen 100 euro, maar het is wel een vrij beperkt bouwpakket.

Dit pakket bestaat eigenlijk alleen uit een toiletbril en urinescheider. Je kunt hiermee niet direct van dit composttoilet gebruik maken, aangezien je bijvoorbeeld wel een afvoer en emmer nodig hebt. Ook heb je nog een ombouw c.q. onderstel voor dit composttoilet nodig.

Voor de handige doe-het-zelfer is dit echter wel een ideaal bouwpakket. Voor nog geen 100 euro krijg je de beschikking over de meest gecompliceerde elementen van een composttoilet. De rest van het composttoilet kun je relatief makkelijk zelf maken.

 • Super voordelig
 • Prima kwaliteit
 • Comfortabele toiletbril
 • Geen compleet bouwpakket
Direct bekijken
meinetrenntoilette.de
Laatste update: 8 december 2022 - 5:09 pm

6. Trelino XL Secheidingsinzet voor droogtoiletten

Groot inzetstuk met urinescgeiding voor composttoilet van Trelino
Groot inzetstuk voor je droogtoilet

Zoek je wat groters?

Dan kun je ook eens kijken naar de XL variant van bovengenoemde variant. Deze XL variant is anders en groter vormgegeven, waardoor je van nog meer comfort verzekerd bent.

Wat hierbij ook opvalt, is dat de vormgeving volledig anders is. Het ‘gat’ is een stuk kleiner, waardoor dit toilet waarschijnlijk nog beter de nare geurtjes tegenhoudt. Doordat dit toilet groter is, heb je hier uiteraard wel meer ruimte voor nodig.

En mogelijk val ik in herhaling, maar dit is ook geen compleet bouwpakket. Je krijgt bijvoorbeeld geen emmer, afvoerslang en onderstel geleverd. Als je enigszins handig bent, zijn dit gelukkig wel elementen die je makkelijk zelf kunt fabriceren of bedenken.

 • Grotere toiletbril (meer comfort)
 • Prima kwaliteit
 • Met urinescheider
 • Geen compleet bouwpakket
 • Neemt meer ruimte in beslag

7. Separett Privy 500

Piepschuim w.c. bril met urinescheider om zelf compost toilet te maken
Piepschuimen w.c. bril met urinescheider en slang

Eerder in deze top 7 heb ik al de Separett Privy 501 besproken. Die variant beschikt over een toiletbril die vervangbaar is. Bij de Separett Privy 500 is dat niet het geval. Die toiletbril kun je niet vervangen, waardoor dit toilet iets minder mogelijkheden biedt.

Daarentegen is het wel een voordeel dat deze toiletbril van piepschuim vervaardigd is. Dankzij dit materiaal hoef je het nooit koud te hebben. Wil je dit composttoilet in je tiny house, in je camper of in je tuin neerzetten? Dankzij deze piepschuim toiletbril heb je niet langer een koud achterwerk.

Dit toilet is ook nog eens heel compact uitgevoerd. Dat komt vooral doordat je alleen de urinescheider, toiletbril en afvoerslang geleverd krijgt. Je moet zelf nog de ombouw maken; deze ombouw kun je dus volledig afstemmen op de plek waar je het composttoilet wilt gebruiken.

 • Piepschuim toiletbril, dus geen koud zitvlak
 • Erg compact uitgevoerd
 • Erg betaalbaar
 • Geen compleet bouwpakket
Direct bekijken
offgridcentrum.nl
Laatste update: 8 december 2022 - 4:28 pm

Welk compost toilet bouwpakket is beter; van Trelino of Separett of TROBOLO?

Dit hangt volledig van je eigen voorkeuren af. Zoals je in bovenstaande lijst kunt zien, ben ik van deze drie merken in ieder geval fan. Alle drie deze merken bieden namelijk een prima zelfbouw composttoilet aan.

Wel is het belangrijk om onderscheid tussen de merken te maken. Kijk je bijvoorbeeld naar het merk TROBOLO? Dan zie je direct dat dit merk meerdere soorten bouwpakketten aanbiedt. Het gaat hierbij ook om een bouwpakket inclusief onderstel/ombouw. En dat is toch wel uniek te noemen.

De merken Trelino en Separett lijken qua aanbod relatief veel op elkaar. Ze bieden dezelfde soorten bouwpakketten aan, maar deze pakketten verschillen uiteraard wel op detailniveau. Je moet daarom op voorhand goed over je voorkeuren nadenken.

Op basis van bovenstaande lijst kan ik het volgende concluderen:

 1. Ik ben zelf het meest fan van TROBOLO. Met name het complete bouwpakket spreekt mij erg aan.
 2. Vervolgens ben ik groot fan van het merk Trelino. Dit merk biedt meerdere bouwpakketten voor composttoiletten aan. Deze bouwpakketten zijn betaalbaar en bestaan uit de juiste componenten.
 3. Ook ben ik fan van Separett. Dat wat voor Trelino geldt, geldt ook voor het merk Separett. Met de Privy 500 en Privy 501 biedt dit merk eveneens twee prima zelfbouw composttoiletten aan.

Waarom een composttoilet bouwpakket kopen?

Twijfel je tussen een composttoilet bouwpakket of een volledig compleet composttoilet? Dan is het zaak om voor jezelf een goede afweging te maken. Er zijn in ieder geval meerdere redenen om voor een composttoilet bouwpakket te kiezen:

 • Het is makkelijk om zo’n bouwpakket in elkaar te zetten. Bij de meeste bouwpakketten doe je dit in een handomdraai, waarna je snel van het composttoilet kunt genieten.
 • Je bepaalt grotendeels zelf hoe het toilet er uit komt te zien. Dit is vooral het geval als je voor een bouwpakket zonder onderstel/ombouw kiest. Je bent in dat geval in staat om volledig zelf dit onderstel te maken. Dit stelt je in staat om het onderstel volledig af te stemmen op de plek waar je het composttoilet graag wilt gebruiken.
 • Je bespaart hier een hoop geld mee. Met een composttoilet bouwpakket ben je ook in staat om veel geld te besparen. Dit bewijzen bovenstaande bouwpakketten overduidelijk. Voor nog geen 100 euro kun je al een prima composttoilet bouwpakket aanschaffen.
 • Je bent flexibel en vrij. Wil je in je camper of tiny house een fijn composttoilet hebben? Door voor een composttoilet bouwpakket te kiezen, weet je zeker dat je flexibel en vrij bent. Je bepaalt bijvoorbeeld volledig zelf hoe het composttoilet er uit komt te zien. En je bent vervolgens ook makkelijk in staat om bijvoorbeeld het composttoilet makkelijk af te breken. En op een andere plek weer op te bouwen.
Composttoilet

Waarop letten bij het kopen van een composttoilet bouwpakket?

Wil je graag een composttoilet bouwpakket aanschaffen? Dan zijn er meerdere punten waar je goed op moet letten. Een van deze punten heeft betrekking op de samenstelling van het bouwpakket. Daar vertel ik je graag verderop meer over.

 • Verder moet je ook goed naar de wc bril kijken. De toiletbril moet uiteraard comfortabel zijn, maar moet bij voorkeur na verloop van tijd ook te vervangen zijn. Daarmee geniet je van meer comfort. En kun je ook langer gebruik maken van je composttoilet.
 • Verder moet je goed naar het prijskaartje kijken. Wil je bijvoorbeeld meer dan 200 euro aan het bouwpakket uitgeven? Of wil je het bij bijvoorbeeld maximaal 150 euro houden? Voor elk budget kun je een geschikt bouwpakket aanschaffen.
 • Tot slot raad ik je aan om goed naar de kwaliteit te kijken. Ga altijd voor een zelfbouwpakket van TROBOLO, Trelino of Separett. Deze drie merken bieden vanuit mijn perspectief de gewenste kwaliteit. Ze zijn zijn comfortabel, stevig en kunnen bij normaal gebruik lang mee.

Verschillende composttoilet bouwpakketten

Zoals hierboven al aangegeven, moet je goed kijken naar de samenstelling van het bouwpakket. Hiervoor heb je de keuze uit drie soorten samenstellingen.

Compleet bouwpakket

Dit is de meest uitgebreide samenstelling van een composttoilet bouwpakket. Je krijgt namelijk een bril, een urinescheider, een onderstel/ombouw en veelal ook een afvoerslang geleverd. Dit betekent dat je verder niks hoeft te doen, behalve het in elkaar zetten van dit bouwpakket.

Wel moet je voor zo’n bouwpakket – uiteraard – het meeste geld betalen. Je bespaart hier echter wel een hoop tijd mee. En je geniet uiteraard van veel gemak.

Wc bril met urinescheider en afvoerslang

Wil je enige vrijheid hebben op het gebied van de ombouw? Dan kies je het beste voor dit bouwpakket. In dit bouwpakket vind je een toiletbril, urinescheider en afvoerslang. Dat zijn eigenlijk alle componenten die je nodig hebt, behoudens de ombouw. Deze ombouw kun je gelukkig relatief makkelijk zelf maken.

Zelf een ombouw maken?

Alleen een urinescheider

Tot slot kun je ook kiezen voor alleen een urinescheider. Heb je bijvoorbeeld nog een toiletbril en afvoerslang liggen? Dan is dit de beste optie voor je. Voor dit bouwpakket betaal je uiteraard ook het minste geld. Wel moet je even goed kijken naar alle arbeid die je zelf nog moet leveren.

Wanneer kies je welk zelfbouw composttoilet bouwpakket?

Onder aan de streep hangt dit vooral van je eigen voorkeuren af:

 • Wil je van veel gemak genieten? Kies dan voor een compleet bouwpakket
 • Wil je het zo goedkoop mogelijk houden? Kies dan voor één van de twee andere varianten
 • Heb je zelf thuis nog attributen liggen? Dan is het logisch om voor alleen de urinescheider te kiezen

Beste zelfbouw composttoilet kopen? Koopgids

Het is al bijna tijd om dit artikel af te ronden. Voordat ik dat ga doen, wil ik nog enkele vragen aan je voorleggen. Door over onderstaande vragen na te denken, kun je het beste zelfbouw composttoilet uitkiezen:

 • 1. Hoeveel tijd wil je besteden aan het bouwpakket?
  • Als je zo min mogelijk tijd hieraan wilt besteden, is een compleet bouwpakket absoluut de beste optie voor je.
 • 2. Waar wil je het composttoilet gebruiken?
  • Als dit nou om een hele nauwe ruimte gaat, kun je mogelijk beter zelf de ombouw maken. Je bepaalt in dat geval immers volledig zelf hoe je de ombouw vorm gaat geven.
 • 3. Hoeveel geld wil je aan je composttoilet uitgeven?
  • Als je het zo goedkoop mogelijk wilt houden, kies je voor één van de bouwpakketten zonder ombouw/onderstel. De twee andere varianten, zie hierboven, zijn oprecht betaalbaar te noemen.
 • 4. Welke eisen stel je aan je composttoilet?
  • Uiteraard heb je ook nog met je eigen wensen en voorkeuren te maken. Denk daarom goed na over eventuele eisen die je stelt aan je composttoilet. Op basis van deze eisen kun je vervolgens het juiste composttoilet bouwpakket uitkiezen.

Conclusie

In mijn ogen is een composttoilet bouwpakket een geweldige optie. Je geniet van veel gemak, je hoeft niet al te veel geld uit te geven en je kunt het toilet grotendeels naar je eigen wens maken. Uiteraard is het hierbij wel zaak om goed naar de samenstelling van het bouwpakket te kijken.

Graag raad ik je aan om even goed stil te staan bij bovenstaande vijf vragen. Denk goed na over de antwoorden op deze vragen en bekijk vervolgens mijn top 7. In deze top 7 heb ik de beste zelfbouw composttoiletten voor je verzameld. Met deze composttoilet bouwpakketten doe je wat mij betreft een méér dan prima aankoop.

Tot slot nog een tip vanuit mijn kant: neem wel even je tijd voor het composttoilet bouwpakket. Verdiep je goed in de handleiding/omschrijving en neem de tijd voor het in elkaar zetten van het bouwpakket. Daar heb je op termijn het meeste aan!

wcrol
Meer lezen in deze categorie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gebruiken wij om de website optimaal te laten functioneren en personaliseren. Lees meer hier meer over in onze cookies en privacyverklaring.