Big berkey waterfilter review

De Beste waterfilter?

Big Berkey waterfilter ervaring en review - cover

Is de Berkey Big de beste waterfilter? Dit populaire model van het Amerikaanse bedrijf doet het erg goed. De systemen gaan als warme broodjes over de toonbank. Maar, wat is daar nu de reden van?

In dit Big Berkey waterfilter review, duiken we diep het water in. Alle feiten op een handig presenteerblaadje. En natuurlijk een paar heerlijke ervaringsverhalen.

Dus, sta jij op het punt een Big Berkey waterfilter te kopen? Wacht nog even. Zo direct kun jij mij precies vertellen, waarom je voor Big Berkey kiest.

Beloofd 🤝

Big Berkey Waterfilter
Direct bekijken
offgridcentrum.nl
Laatste update: 30 december 2023 - 3:38 am

Samenvatting: Is Big Berkey waterfilter de beste waterfilter?

Beste waterfilter voor thuis off grid nr2 berkey big

De filterkwaliteit van Berkey is uitmuntend, veel andere merken kunnen hier nog een puntje aan zuigen. De laboratorium testen spreken boekdelen. Of Big Berkey de juiste voor jou is, is voornamelijk afhankelijk van met hoeveel personen je er gebruik van wilt gaan maken. Deze is met een voorraad van 8,4 liter geschikt voor 1-3 personen. Verder ben je met je initiële aanschaf in 1x voor 9 tot 11 jaar klaar. Want zolang kun je vooruit met de Black Berkey filterelementen die je bij je systeem meegeleverd krijgt.

Big Berkey waterfilter, het best getest

Om maar met de deur in huis te vallen en je om de oren te slaan met de hoge kwaliteit van de waterfilter elementen van Berkey, duiken we maar direct in een paar saaie cijfertjes. Deze cijfers tellen voor alle Berkey water filters, want ze zijn allemaal voorzien van de Black Berkey filter-elementen. Dus ook de Berkey Big.

Deze filterelementen hebben de norm voor waterzuivering naar een nieuw niveau getild. De concurrentie kan hier nog een puntje aan zuigen.

De Black Berkey elementen zijn namelijk getest met een een concentratie van meer dan 10.000 x de concentratie van pathogene bacteriën dan vereist bij het standaard testprotocol.

Met een zuiveringsresultaat van 99,9% zou je dus kunnen verwachten dat er nog steeds zon 100.000 pathogene bacteriën per liter in het gefilterde water zouden worden gevonden.

Dit was echter niet het geval. Er werd niets gevonden! Nop, nada, zero.

De Black Berkey filterelementen verwijderen dus zo’n 100%.

Is dat geen spectaculaire opening van dit Big Berkey review?

Big Berkey waterfilter testresultaten

Om het verhaal wat meer kleur te geven, hierbij de testresultaten uit het laboratiorium:

Berkey waterfilter beste getest

En, de resultaten uit de test van Black Berkey Waterfilters van het Environmental Toxicology Laboratory, LA.

berkey test resultaten

Wat filtert Big Berkey uit het water?

Leuk, zo’n laboratorium test, maar wat zuivert je Big Berkey nu eigenlijk uit het water? Kort gezegd: Veel: Eigenlijk bijna alles.

Meer dan 99,99% van alle vervuiling wordt uit je water gefilterd.

Hierbij laat het al de gezonde en heilzame mineralen ongemoeid doorstromen.

Het resultaat is dus gezond en lekker water.

De Black berkey elementen uit je Big berkey filteren o.a.:

 • pathogene cysten,
 • parasieten,
 • schadelijke chemicaliën zoals herbiciden en pesticiden,
 • VOC’s,
 • wasmiddelen,
 • organische oplosmiddelen,
 • trihalomethanes,
 • slib,
 • sediment,
 • zware metalen,
 • en vieze luchtjes en smaakjes

Big Berkey Waterfilter
Direct bekijken
offgridcentrum.nl
Laatste update: 30 december 2023 - 3:38 am

Big Berkey waterfilter ervaring

Ik wil het nu eens niet over mijn eigen ervaring hebben. Veel leuker lijkt het mij om de ervaring te delen van de mensen op een prachtige plek die ik onlangs bezocht.

Ik vond Big Berkey namelijk pronkend in een outdoor vrijwilligers keuken op een natuurcamping bij ons in de buurt.

big berkey op de camping
Big Berkey op de natuurcamping

Het eerste dat mij opviel was, dat het mooie glanzende van deze Berkey wel een beetje was vergaan. Het leek er niet op, dat er zich iemand bekommerde om het uiterlijk van dit prachtapparaat. Afdrukken van vette vingers waren overal zichtbaar.

Af en toe een doekje kan geen kwaad 😉

Gelukkig bleek de Big Berkey actief dienst te doen. Onder het deksel vond ik namelijk 2 black berkey waterfilters en een voorraad water.

Big Berkey waterfilter bijvultank met twee black berkey elementen
Big Berkey waterfilter met 2 Black berkey filterelementen

Zoals altijd, wanneer ik het met iemand over de Berkey heb, kwamen er uitsluitend goede ervaringen over de Big Berkey uit de mond van onze vriend en gastheer van deze natuurcamping.

Hij is blij met het filter: het water smaakt schoon en hij voelt dat het zijn lijf goed doet.

Wat mij wel opviel, was dat het aantal personen dat gebruikt maakt van dit filter wat groot wat, t.o.v. van het systeem. Namelijk 6 tot 8 personen. In dit geval is een groter model zoals de Royal of Imperial beter aan te raden.

In deze setting bleek het echter geen probleem, dan maar wat vaker het water aanvullen. Dit is overigens geen probleem. Aangezien de Big Berkey waterfilter in de keuken staat en de kraan dicht bij is.

big berkey waterfilter in outdoorkeuken

Andere ervaringen met Big Berkey water filter

Dan wil ik ook nog graag het verhaal van een goede vriendin van mij delen. Ook zij is inmiddels over gestapt op het filteren van haar water. En dit, terwijl zij, net als de mensen van de natuurcamping toch al behoorlijk schoon drinkwater tot haar beschikking heeft.

Maar, ook zij vertrouwt net zoals een groeiend aantal mensen niet meer blind op de waterzuiveringscentrales.

Zie hier haar verhaal:

Ik gebruik nu sinds driekwart jaar de Big Berkey Waterfilter. Deze waterfilter is geschikt voor 2 personen/kleine huishoudens. Ik woon zelf alleen en ik vind dit formaat erg fijn voor mijzelf. Ik kan me voorstellen dat wanneer ik met 2 of 3 personen zou wonen, de waterfilter weer erg snel leeg is en je moet blijven bijvullen. Maar nu drink ik wellicht ook meer water dan gemiddeld 😉

Ik gebruik het voor het drinken van water, thee zetten en regelmatig kook ik ook mijn eten in het water uit de Berkey Waterfilter.

Ik vond het best lastig om de waterfilters te activeren. Hiervoor heb je flink kracht nodig. Maar met behulp van wat mannenkracht, is het gelukt. Je kan er geloof ik ook een apart pompje voor kopen, waardoor het activeren van de filters een stuk minder kracht zou kosten. Wanneer ze eenmaal geactiveerd zijn, is het een fluitje van een cent om de waterfilter te gebruiken. Er is weinig onderhoud, behalve één keer in de maand het onderste vat een keertje schoonmaken met een sopje.

Ik vind het water heerlijk; het smaakt zacht en het geeft me een ontspannen gevoel. Ik heb zeker het gevoel dat ik gezuiverd water drink, sinds ik de Berkey Waterfilter gebruik. Ook andere mensen die bij mij op bezoek komen geven aan dat ze het water lekker vinden.

Ik zou de Berkey waterfilter zeker aanraden aan andere mensen (dat heb ik ook al gedaan 😉). Ik ben er blij mee en tevreden over.

Big berkey waterfilter in de keuken
Hier zie je haar Big Berkey waterfilter in de keuken.

Hoe lang gaat een Big berkey filter mee?

En het mooie van deze filter-elementen: Ze gaan super lang mee. Bij gen gemiddeld verbruik wel 9 tot 11 jaar!

Een Big Berkey water filter element kan namelijk 11.350 liter water filteren. Je kijgt ze altijd in een set van 2. Dus gezamenlijk is dat 27.000 liter water.

Deel dit door 38, dit is het gemiddelde verbruik per week.

Dan kom je op 600 weken.

Dat is dus zo’n 10 jaar.

⚠ Dit geldt voor de Black Berkey elementen.

Je Big Berkey kan natuurlijk nog veel langer mee. Het systeem is namelijk van degelijk RVS gemaakt. Dat een levenlang mee kan. Je moet het natuurlijk wel een beetje onderhouden. Een periodieke schoonmaak is verlengd de levensduur van je Berkey Big water filter aanzienlijk.

 • Maandelijks moeten de reservoirs of verschillende compartimenten met warm water en zeep, (en eventueel met azijn tegen kalk) worden schoongemaakt.
 • Halfjaarlijks is het nodig de Black Berkey filterelementen met een schuurspons en koud water te reinigen.

En als je het waterfilter even niet gebruikt?

In die tijd wil je vast wel eens een keer op vakantie of een weekendje weg. Dit zijn momenten om ook even wat extra aandacht aan je Big Berkey te geven.

Afhankelijk van de periode dat je van plan bent weg te zijn. En jij je filter niet gebruikt, en er dus geen doorloop is, doe je een van de volgende dingen:

 • Gebruik jij je filter niet voor < 3 dagen, dan is er geen actie nodig.
 • Bij niet gebruik van 3 – < 14 dagen kun je de filter elementen het beste in de koelkast bewaren
 • Staat je water 14 < dagen stil , dan kun je de elementen het beste drogen en goed droog opbergen.

Eigenschappen Big Berkey waterfilter

De Big Berkey waterfilter is een zwaartekracht filter systeem. Dit betekent dat je geen energie nodig hebt om je water te filteren.

Je vult simpelweg het bovenste reservoir met water, en de zwaartekracht doet de rest.

Dankzij de trage doorloopsnelheid, blijf het water in lang contact met de filter-elemententen. Hierdoor wordt je water grondig gereinigd, tot minimaal 99,99%.

Met een reservoir voor het uiteindelijk schone drinkwater van 8,5 liter is de Big Berkey geschikt voor 2 persoons huishoudens, of kleine gezinnen. Ook is het gemakkelijk mee te nemen op reis met camper of caravan. Verder is het bij uitstek geschikt voor noodsituaties. Vooral dankzij de lange levensduur van de waterfilters.

Het hart van het waterfilter systeem bestaat uit 2 of 4 Black Berkey waterfilters. Deze zijn reinigbaar en kunnen zo’n 9 – 11 jaar mee! Deze elementen zijn uniek vanwege hun zelf-steriliserende eigenschappen.

Big Berkey specificaties

 • Inhoud gefilterd water: 8,5 liter
 • Type filter: Zwaartekracht filter
 • Filter resultaat: 99,99%< van: virussen, pathogene cysten, parasieten, schadelijke chemicaliën zoals herbiciden en pesticiden, en meer
 • Standaard geleverd met 2 Black Berkey filterelementen
 • Uitbreidbaar tot 4 Black Berkey filterelementen
 • Elk Black Berkey element filtert maximaal 11.350 liter water
 • Bij gemiddeld 38 liter per week is dat gelijk aan meer dan 600 weken
 • Zeer duurzaam, gepolijst AISI 304 roestvrijstaal
 • Filtert 13,3 liter per uur met 2 elementen *
 • Filtert 26,6 liter per uur met 4 elementen *
 • Hoogte: 50 cm
 • Diameter: 21,5 cm
 • * = bij volle tank, zodra er wat water is doorgelopen is de druk lager en dus ook de doorloopsnelheid.
Big Berkey Waterfilter
Direct bekijken
offgridcentrum.nl
Laatste update: 30 december 2023 - 3:38 am

Big Berkey assemblage en in gebruik nemen

Berkey assamblage bron berkeywaterfilterseurope.nl
Berkey assamblage bron berkeywaterfilterseurope.nl
 1. Deksel Knop
 2. Deksel
 3. Deksel Knop Schroef
 4. Bovenste Vat
 5. Berkey Waterfilter*
 6. Onderste Vat
 7. Kraantje
 8. Kraan Sluitringen (2)
 9. Kraan Moer
 10. Grote Sluitringen*
 11. Vleugelmoeren*

*Niet Afgebeeld: Stoppen, Licht-bruine Afsluitring, afhankelijk van model kun je meerdere filter elementen monteren.

De voordelen van een Big Berkey waterfilter

 • Berkey levert het best geteste resultaat van gefilterd water. Het filtert nagenoeg alles uit het water.
 • Zonder dat de gezondheidsbevorderende mineralen uit het water gefilterd worden. Deze vind je gewoon terug in je drinkwater.
 • De levensduur van de filterelementen is bijzonder lang.
 • Op lange termijn zijn Berkey filter systemen goedkoper dan anderen dankzij de lange levensduur van de filter elementen.
 • Het product is niet onderhevig aan allerlei modetrends. En daardoor raakt het niet verouderd.
 • Het gefilterde water smaakt super!
 • Je kunt er zelfs slootwater mee filteren, Maar daarmee verstopt hij wel sneller. En moet je de filterelementen wel vaker schoonmaken.

Big Berkey Nadelen

 • Ondanks de lange levensduur van de filter elementen, moet je toch geregeld onderhoud aan je filtersysteem doen. (Maandelijks de reservoirs en 2 x per jaar de filter elementen)
 • Wanneer je het filter systeem een tijdje niet gebruikt, moet jij je filter elementen goed opbergen.
 • Wanneer je water een tijdje stilstaat (2 – 4 dagen) kun je het beter vervangen. Het is niet lang houdbaar.
 • De Berkey systemen zijn duur in aanschaf. Maar, op langere termijn zijn deze goedkoper dankzij de lange levensduur van de filterelementen.

Alternatief voor Big Berkey

Als je keuze al neigt naar Berkey zou ik niet snel meer verder kijken. Zoals je nu weet, levert Berkey het schoonste drinkwater. Dit is iets dat de andere systemen niet voor elkaar krijgen.

Binnen Berkey zou je kunnen kiezen voor bijvoorbeeld:

 • Travel Berkey
 • Royal Berkey

Travel Berkey of Big Berkey

De Travel Berkey is een kleinere variant. Hiermee heb je 6 liter schoon drinkwater tot je beschikking. Dit is geschikt voor huishoudens van 1 á 2 personen. Maar, als jij je gefilterde water voor thee en om te koken. En dus, niet alleen als drinkwater dan kom je snel tekort.

Dan is het voordeel van een iets ruimere voorraad zoals de Big Berkey die heeft, wel erg fijn. En de moeite waard.

Royal Berkey of Big Berkey

De Royal Berkey is dan weer een stukje groter, met deze heb je maximaal 12,3 liter op voorraad. Wanneer je met een man of 3, 4 bent is dit erg fijn.

Overigens, of je nu een Big, Travel of Royal berkey kiest. De filterkwaliteit blijft hetzelfde, aangezien ze alledrie gebruik maken van de Black Berkey waterfilter elementen.

Big Berkey waterfilter of AQV 12 Aqualine | Aqualive

De Big berkey valt in formaat tussen de AQV 5 en 12 in. Het formaat kiezen is uiteindelijk de meest eenvoudige keuze. Waar het om gaat, is de filter kwaliteit.

Hierin is Big Berkey de winnaar. De AQV systemen doen het hierin ook uistekend, maar ze halen simpelweg niet de resultaten die Berkey haalt.

Een AQV systeem heeft dan wel weer het voordeel, dat het naast zuiveren ook je water vitaliseert en mineraliseert.

In de aanschaf lijkt de Aqualive of Aqualine filter een stuk goedkoper. Maar, omdat je deze filter-elementen jaarlijks moet vervangen is het op termijn een stuk duurder.

Big Berkey waterfilter of British Berkefeld

Deze twee lijken ogenschijnlijk identiek. Het verschil zit hem voornamelijk in de filter-elementen. Kies je ervoor een Britisch Berkefeld water filter te kopen, dan moet je deze jaarlijks vervangen. Dit is niet het geval, wanneer je voor een Berkey waterfiler kiest. Deze hoeven pa na zo’n 10 jaar vervangen te worden.

De prijs van de British Berkefeld valt wel stukken lager uit. De filterkwaliteit is wat lager. En je moet jaarlijks je filters vervangen…

Ik zou het wel weten.

Big Berkey waterfilter kopen

Dan blijft er weinig meer over toch? Waar kun het beste een Big Berkey water filter kopen in Nederland? Er zijn verschillende plekken waar je deze systemen kopen kunt. Zelf ben ik een groot fan van Offgridcentrum. Hier hebben ze vaak een Big Berkey waterfilter aanbieding.

Via onderstaande blok zie je een paar opties om Big Berkey aan te schaffen. Ze zijn gesorteerd van de goedkoopste omhoog. Daarnaast kun je direct zien of het filter op voorraad is.

Als je zo ver bent, koop je nu direct je Big Berkey water filter bij 1 van de onderstaande shops.

Big Berkey Waterfilter
Direct bekijken
offgridcentrum.nl
Laatste update: 30 december 2023 - 3:38 am

PS. Deze systemen zijn populair. Ze gaan snel over de toonbank. Het zou zonde zijn als je misgrijpt.

Heb je nog meer vragen? Stel ze gerust in een reactie

Of, lees het complete Berkey waterfilter Review.

Big Berkey Waterfilter FAQ

Hoe lang gaan Berkey filters mee?

De filterelementen van Berkey (de Black Berkey filterelementen) kunnen per stuk 11.350 liter water zuiveren. Ze komen per set van twee. Gezamenlijk is dat dus 22.700 liter water. Bij gemiddeld gebruik van 38 liter per week per/persoon, zijn dit 600 weken. Dit is ongeveer 11 jaar!

Hoe lang is het water in mijn Big Berkey filter houdbaar?

Het gefilterde water is niet oneindig houdbaar.
-Gebruik jij je filter niet voor < 3 dagen, dan is er geen actie nodig.
-Bij niet gebruik van 3 – < 14 dagen kun je de filter elementen het beste in de koelkast bewaren
-Staat je water 14 < dagen stil , dan kun je de elementen het beste drogen en goed droog opbergen.

Is Big Berkey een goede waterfilter?

Berkey heeft niet voor niets de slogan: De gold standard. De filtersystemen van Berkey hebben de lat enorm hoog gelegd. De filterelementen komen namelijk als best uit de test. Ze zuiveren 99,99%< Daarnaast kun je zo’n 10 jaar vooruit met je filtersysteem. Verder zijn de systemen van erg degelijk rvs. Met een beetje onderhoud heb je een levenlang plezier aan een Big Berkey. Dus, ja Big Berkey is een goed waterfilter.

Nu bekijken bij:

offgridcentrum.nl
berkeyexpert.nl
prepz.nl
bol.com
Laatste update: 30 december 2023 - 3:38 am

Nu bekijken bij:

offgridcentrum.nl
berkeyexpert.nl
prepz.nl
bol.com
Laatste update: 30 december 2023 - 3:38 am

Nu bekijken bij:

offgridcentrum.nl
berkeyexpert.nl
prepz.nl
bol.com
Laatste update: 30 december 2023 - 3:38 am

Nu bekijken bij:

offgridcentrum.nl
berkeyexpert.nl
prepz.nl
bol.com
Laatste update: 30 december 2023 - 3:38 am
Meer lezen in deze categorie:

11 reacties

 1. Halfjaarlijks is het nodig de Black Berkey filterelementen met een schuurspons, koud water en zeep te reinigen. (???)

  Sorry, maar de filters afspoelen met zeep is not done !

  Kijk op youtube naar de Berkey uitleg van Berkey zelf..

  1. Hey Simon,

   Bijzonder dat ik het zelf ook uit een document heb gehaald. Maar, na verder onderzoek ben ik inderdaad ook tot de conclusie gekomen, dat het niet de bedoeling is. Bedankt voor je scherpe blik. Ik pas het direct aan.

 2. nog even een vraagje, bij de aqualine zou je gevitaliseerd water drinken , doordat het water kan ronddraaien herstel je de oorspronkelijke staat van het water, bij de Berkey niet? En is dat belangrijk?

  1. Hey Ann,

   Het is afhankelijk wat jij van je waterfilter verwacht. Als je puur schoon en veilig water drinken wilt, ben je met beide waterfilters goed. Maar de filters van AQV (Aqualine, Aqualive) vitaliseren en mineraliseren het water daarna nog. Dit is een soort van “extraatje” Wij zelf hebben zo’n filter staan. En we zijn hier erg tevreden mee. Aan de andere kant zijn de Berkey’s en aanverwante systemen ook uitstekende waterfilters.

   Samengevat: In beide gevallen heb je veilig drinkwater.

 3. Hoi Wouter,
  Ik zie in je artikel wel staan dat een Berkey in tijden van nood ook erg handig is (waarschijnlijk omdat je niet afhankelijk bent van stroom) maar ik vroeg me in dit verband ook af of je oppervlakte water goed kunt filteren met dit systeem?

  1. Hey Fiona,

   Er zijn inderdaad mensen die het systeem daarvoor ook gebruiken. Of, van plan zijn het daarcoor te gebruiken. Het enige waar je in dit geval rekening mee kunt houden, is dat je filter wat sneller verstopt raakt, omdat je wat meer en wat grotere vuildeeltjes in het water vindt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gebruiken wij om de website optimaal te laten functioneren en personaliseren. Lees meer hier meer over in onze cookies en privacyverklaring.