- Boeken over fermenteren (samenvatting)
- Over rot : Meneer Wateetons en Valentijn Dirks
- Verrot lekker: Christian Weij
- Lekker en gezond fermenteren: Cathrin Brandes
- Handboek inmaken & bewaren: Petra Casparek
- Handboek Fermenteren: Paul van den Berg
- It’s a wrap
- Meer specifieke aanraders
- Is er 1 boek dat antwoord geeft op al je fermentatie vragen?
- Fermenteren koopgids: Hoe kies je het beste boek voor jou?
- Slotwoord
- Boek over Fermenteren FAQ’s

Had je dit verwacht: Steeds meer mensen kiezen ervoor hun voedsel te laten rotten. Klinkt onsmakelijk? Fermenteren klinkt al een stuk lekkerder. Geen wonder dat er boeken over fermenteren vol zijn geschreven. Kookboeken vol recepten, complete handboeken, etc.. Allemaal hebben de auteurs hun eigen fermentatie specialiteit. Dus, het kan moeilijk zijn te kiezen.
Daarom dit artikel. Ben je op zoek naar het beste boek over fermentatie om te kopen voor jou?
Dan zit je hier goed.
Met veel plezier ben ik de “bieb” ingedoken en heb ik mijn favorieten voor je geselecteerd. Of je nu op zoek bent naar een kookboek fermenteren, een handboek met alles over fermentatie of een boek over fermentatiedranken als kefir en kombucha, hier vind je jouw fermentatie boek.
Kom je er nog niet uit? Check dan de fermentatieboek koopgids verderop in dit artikel, met antwoord op een paar vragen kun je makkelijk kiezen.
Boeken over fermenteren (samenvatting)
Over fermentatie is genoeg te vertellen. Logisch dat er veel boeken over fermenteren geschreven zijn. De vele invalshoeken van dit onderwerp maken, dat je er niet 1 uitsluitende fermentatieboekenlijst te creëren is.
Toch in dit overzicht de 5 beste en meest gewaardeerde boeken voor fermenterend Nederland en België. Boeken die fermenteren zo breed en diep mogelijk aanpakken, en waarmee je zowel als beginner als professional heel goed mee aan de slag kunt.
Zie hier de beste boeken:
#1 Over Rot 2.0
Over Rot 2.0 is een compleet handboek over fermenteren geschikt voor hobbykok en professional. Dat voor de echte beginner iets te veel kan zijn. Het is mooi vormgegeven als hardcover met mooie ondersteunende foto’s. De inhoud is gestoeld op onderzoek en ervaring. Kortom: Standaardwerk en musthave voor Fermenterend Nederland en België.
#2 Verrot Lekker
Verrot Lekker is een praktisch en goedverzorgd boek over fermenteren vol recepten. Hiermee ben je gediend, wanneer je lekker beginnen wilt met fermenteren en vooral niet te veel de diepte in wilt. Christian Weij geeft uiteraard wel informatie. Maar de nadruk ligt op lekker praktisch aan de slag. Recepten voor het fermenteren dus.
#3 Lekker en gezond fermenteren
Lekker en gezond fermenteren is een toegankelijk boek voor beginners. Het is geschreven door Cathrin Brandes. Zij heeft haar jarenlange ervaring gebundeld in dit mooi vormgegeven boek, waarin je alle basistechnieken en tips vind om je fermentatieprojecten te doen slagen.
#4 Handboek inmaken & bewaren
Handboek inmaken en Bewaren is het complete handboek om je voorraadkast te vullen met houdbare levensmiddelen. Verschillende manieren komen langs om je voedsel langer houdbaar te maken. Fermenteren is dus een onderdeel van dit boek. Ideaal voor mensen met bijvoorbeeld een moestuin die hun oogst niet willen weggooien, maar benutten.
#5 Fermentatie Handboek
Handboek fermenteren is een uniek exemplaar in deze lijst. Dit is namelijk een e-book. Het is met name geschikt voor beginnende fermenteerders. Hierin vind je behapbare theorie en een mooi aantal heerlijke fermentatie recepten om mee te beginnen
Ben je meer op zoek naar een boek dat de diepte ingaat in 1 van de vele fermentatiemogelijkheden, check dan de specifieke aanraders. En kom je er niet uit, check dan de keuzehulp.

Over rot 2.0: Meneer Wateetons en Valentijn Dirks

- Thema: Alle fermentatietechnieken | Wereldkeuken | Zuurdesem | fermentatiedranken
- Geschikt voor: Hobbykok en professional
- Benadering: Compleet theoretisch en praktisch met recepten
Dit mooi vormgegeven boek vol prachtige foto’s is een prima startplaats voor je fermentatie avonturen. Het bevat 400 pagina’s die vol staan met (dankzij de soms wat flauwe humor van mnr. Wateetons) licht verteerbare theorie. Voor de foodnerd: Hou je van cijfers en tabellen? Dan ben je met dit boek ook goed. Dit kun je bij andere fermentatieboeken weleens missen. Maar niet in Over rot 2.0. Compleet is het beste woord om dit boek te omschrijven.
Waarom eigenlijk “2.0”?
Simpelweg, omdat dit een opnieuw geactualiseerde versie is van het eerder uitgebrachte boek: “Over Rot” Dit is het standaardwerk over fermenteren in de Nederlandse taal. Versie 2.0 gaat dieper de materie in, bevat een stevig aantal (tientallen) nieuwe heldere, duidelijke, goede recepten. En het staat vol met feiten en “wist-je-datjes”. Daarnaast behandeld het fermentatietechnieken uit de hele wereld.
Goed om te weten: ‘Over Rot 2.0’ is het resultaat van gedegen onderzoek en eindeloos uitproberen, en beschrijft alle facetten van fermenteren.
Samengevat kun je zeggen dat dit complete fermentatie boek geschikt is voor hobbykok en professional. Het laat je zien hoe leuk fermenteren kan zijn.
Naast het fermenteren volgens de droge of natte methode, leer je veel meer:
- Je eigen bier, cider of wijn brouwen,
- Thaise vissaus maken,
- Japanse miso maken,
- Finse viili-yoghurt maken
Over rot 2.0 is niet voor niets het standaardwerk voor fermenteren in Nederland. Het geniet niet voor niets een hoge waardering op Bol 4,7/5 ⭐
Over Rot 2.0 Details
- Waardering: 4,7/5
- Auteur(s): Meneer Wateetons, Valentijn Dirks, Jessica Lek
- Illustraties: Ja
- Bladzijden: 400
- Eerste publicatie: 2019
- Bindwijze: Hardcover
- Bol Prijs: 32,50 | Nu bekijken
- Bruna prijs: 32,50 | Nu bekijken
Verrot lekker: Christian Weij

- Thema: Veel fermentatietechnieken | Wereldkeuken | Zuurdesem | fermentatiedranken
- Geschikt voor: Beginner en hobbykok, eventueel inspirerend voor professional
- Benadering: Praktisch recepten zijn de basis
Dit boek is wederom prachtig vormgegeven en het staat vol mooie afbeeldingen. Alles komt aan bod in Verrot Lekker. Christian Weij heeft een praktisch doe-boek gecreëerd vol fermentatie recepten. Alles komt aan bod, van het fermenteren van groenten, fruit en kruiden tot tempé, havermoutpap en ketchup.
Het enige waar Christian soms wat in tekort schiet, is diepgang in het fermenteren. Wil je meer theoretische onderbouwing over het hoe, wat en waarom, dan is Over Rot 2.0 een betere keuze. Maar voor de fermenteerder met de hands-on mentaliteit die lekker beginnen wil. Is dit een superboek. Aanrader! Check ook de waardering van Bol (4.,6/5 ⭐)
Verrot lekker Details
- Waardering: 4,6/5
- Auteur(s): Christian Weij
- Illustraties: Ja
- Bladzijden: 288
- Eerste publicatie: 2015
- Bindwijze: Hardcover
- Bol prijs € 39,95 | Nu bekijken
- Bruna prijs: € 29,95 | Nu bekijken
Verrot Gezond: Christian Weij

In dit boek gaat Christian Weij nog eens in op het fermenteren. En komt hij met nog eens 150 recepten uit de doeken. Net als Verrot lekker wordt dit boek goed ontvangen. Dat ik het boek kort benoem, wil niet zeggen dat het minder goed is dan de voorganger van Christian Weij. Het boek wordt op handen gedragen en geniet 5/5 sterren op Bol.
Lekker en gezond fermenteren: Cathrin Brandes

- Thema: Standaard fermentatietechnieken | Zuurdesem | Fermentatiedranken
- Geschikt voor: Beginner en hobbykok
- Benadering: Basistechnieken
Cathrin Brandeslegt makkelijk en op toegankelijke manier uit, hoe je fermentatie werkt. Dankzij haar jarenlange ervaring weet ze precies welke levensmiddelen er het beste geschikt zijn voor goede fermentatie gerechten zoals: zuurkool, kimchi, kombucha en zuurdesem. Hiervoor legt ze alle basistechnieken uit, zodat jij je voedsel langer houdbaar maakt. Uiteraard komen ook de gezondheidsbevorderende eigenschappen van gefermenteerde levensmiddelen aan bod, zoals
- versterken van immuunsysteem
- en verbetering van darmflora
Kortom: Dit is een aanrader voor de fermenteerder is spé, vol tips om je fermentatieprojecten te doen slagen.
Lekker en gezond fermenteren Details
- Waardering: 4,6/5
- Auteur(s): Cathrin Brandes
- Illustraties: Ja
- Bladzijden: 224
- Eerste publicatie: 2019
- Bindwijze: Hardcover
- Bol Prijs: € 19,09 | Nu bekijken
- Bruna prijs: Niet verkrijgbaar
Handboek inmaken & bewaren: Petra Casparek

- Thema: Standaard fermentatietechnieken | Diverse vormen van inmaken
- Geschikt voor: Beginner, hobbykok, mensen met eigen moestuin
- Benadering: Verschillende manieren om je oogst (groenten en fruit) langer houdbaar te maken. Fermenteren is 1 van deze benaderingen
Met je eigen groententuin en/ of fruittuin is dit boek van Petra heb je een compleet handboek in huis voor het aanvullen van je voorraadkast, zodat jij de hele winter en langer van je eigen oogst genieten kunt.
Verschillende technieken komen langs om je groenten en fruit houdbaar te maken, van marmelade tot ingelegde pruimen en likeur. Als het om groenten gaat vind je natuurlijk recepten voor zuurkool en augurken. Maar ook de internationale inmaakrecepten komen aan bod.
Niet alleen leer je met dit boek je oogst verwerken ook komen smaakmakers en sauzen als ketchup, mosterd en chutney langs, en leer je kruidenazijn en kruidenolie maken.
In dit boek over inmaken en fermenteren komen onder andere technieken langs als:
- Fermenteren,
- Roken,
- Inleggen,
- Drogen
Ondanks de prijs die nogal wat hoger uitvalt, is dit boek een voordelige koop. Waarom? Omdat het een kwalitatief hoogwaardig naslagwerk is. En je er heel wat verschillende technieken mee leert om je levensmiddelen langer houdbaar te maken. Plus, je leven van smaak te voorzien zonder smaakversterkers. Aanrader dus!
Handboek inmaken en bewaren Details
- Waardering: 4,8/5
- Auteur(s): Petra Casparek
- Illustraties: Ja
- Bladzijden: 144
- Eerste publicatie: 2014
- Bindwijze: Hardcover
- Bol Prijs: € 89,95 | Nu bekijken
- Nu bekijken bij Bruna | Prijs bij Bruna:
Handboek Fermenteren: Paul van den Berg

- Thema: Standaard fermentatietechnieken | zuurdesem | fermentatiedranken
- Geschikt voor: Beginner, hobbykok
- Benadering: Licht theoretische uitleg aangevuld met een breed scala aan recepten
Paul van den Berg heeft met dit E-book fermenteren een prachtig naslagwerk gecreëerd, waarmee jij alles leert om veilig en gezond te fermenteren. Paul raakte enthousiast over fermentatie vanuit zijn passie voor gezondheid en voeding. In dit 84 pagina’s tellende e-book vind je precies de informatie die je nodig hebt om te beginnen met fermenteren.
Je kunt dit boek los kopen via de website: Hier. Maar, je krijgt het gratis bij de complete online video cursus die Paul heeft gemaakt. Meer lezen over deze leuke online cursus? leren fermenteren review.
Handboek fermenteren Details
- Waardering: Nieuw, laat als eerste een reactie achter.
- Auteur(s): Paul van den Berg
- Illustraties: Ja
- Bladzijden: 84
- Eerste publicatie: 2021
- Bindwijze: E-book, PDF (Direct beschikbaar)
- Normaal: € 29,99, tijdelijk € 19,99 | 10% Korting als eerste aankoop. Code: NIEUW10 | Nu bekijken
It’s a wrap
Hiermee sluiten we de top 5 boeken over fermenteren af. Kom je er niet aan uit, check dan ook even de fermenteren boek koopgids.
Meer specifieke aanraders
Toch zijn er boeken die het zeker nog waard zijn om te vermelden. Zoals je hebt kunnen zien: Fermenteren is breed. Je kunt er allerlei richtingen mee op. Daarom wil ik deze boeken nog even benoemen:
Fermenting Foods Step-by-Step
In dit 224 pagina’s tellende boek van Adam Elabd vind je 80 recepten met praktische uitleg. Waarom de eervolle vermelding? Het boek is ook verkrijgbaar als E-book. En daarmee al vanaf € 4,99 te lezen. 🤫 Dit waardevolle koopje wil ik je dus niet ontnemen. (De link gaat naar de paperback, je kunt kiezen voor het E-book)
Kefir, Kombucha and Natural Soda’s
Fermentatiedranken zijn hot, super gezond. En als je het goed doet: Super lekker. In de verschillende fermentatie boeken komen fermentatiedranken als kefir en kombucha uiteraard wel langs. Maar het is een wereld aan zich.
Daarom deze Engelstalige waardevolle toevoeging aan de lijst.
Kimchi
Dat fermenteren breed is, geeft dit boek maar weer aan. In dit boek van Ae Jin Huys ga je diep de Koreaanse keuken in en leer je alles over het legendarische Kimchi. Dankzij de rijkelijk toegevoegde foto’s kom je helemaal in de juiste sferen. Een aanrader.
Dit boek telt 208 bladzijden en is te verkrijgen als hardcover (€26,99) of als e-book (€13,99).
Is er 1 boek dat antwoord geeft op al je fermentatie vragen?
Hoewel al de boeken over fermenteren in dit overzicht goed, waardevol en praktisch zijn, is het niet zo dat er 1 boek uitspringt dat antwoord geeft op al je vragen over fermentatie. Hiervoor is Fermenteren simpelweg te breed.
Daarom is het aan te raden een (algemeen) boek over fermentatie uit te zoeken dat je aanspreekt. Wanneer je meer verdieping zoekt in een bepaald thema zoals:
- Fermentatiedrank (Kefir, Kombucha),
- het Koreaanse Kimchi of
- bakken met zuurdesem
kun jij je boekenkast aan te vullen met een boek dat specifiek gewijd is aan dit thema.
Fermenteren koopgids: Hoe kies je het beste boek voor jou?
- 1. Kies je niveau:
- Ben je helemaal nieuw dan wil je misschien een meer toegankelijk boek, waarmee je makkelijker aan de slag kan.
- Als professional wil je naast inspiratie waarschijnlijk ook wat meer de diepte in, om meer zelfverzekerd te kunnen fermenteren. Dan kom je al snel uit op het boek Over Rot 2.0
- 2. Ben je meer theoretisch of meer praktisch?
- Elk boek heeft zijn eigen benadering. Verrot lekker is bijvoorbeeld meer praktisch georiënteerd. Hier tegenover staat Over Rot 2.0 met de meest complete aanpak die je kunt wensen. En Handboek fermenteren zit er bijvoorbeeld tussenin met de basis uitgelegd.
- 3. Welk aspect van fermenteren spreekt je het meest aan?
- Het is moeilijk om dit te categoriseren. Maar ik heb mijn best gedaan voor je:
- Standaard technieken: natte- en droge fermentatie, azijn, e.d.
- Wereldkeuken: Recepten en technieken uit de hele wereld
- Fermentatiedranken: Kefir, Kombucha, etc..
- Zuurdesem
- 4. Wat zegt je gevoel?
- Vaak is er toch al een boek dat je het meeste aanspreekt. En zoekt je verstand naar een logische redenatie ter onderbouwing. Welk boek trekt je het meest? Je kunt er vanuit gaan dat dit de juiste keuze voor je is.
Slotwoord
Bedankt voor je aandacht en tijd.
Ik vertrouw erop dat deze fermentatie boekenlijst je heeft geholpen bij het maken van je keuze. Dankzij de vele invalshoeken van dit onderwerp is deze lijst niet uitsluitend. Maar, het zijn in ieder geval hele goede werken: De meest bekende en gewaardeerde boeken over fermenteren.
Wat heb jij gekozen? Laat het weten in een reactie. Ook als je zelf nog iets moois bent tegengekomen.
Dankjewel.
PS.
Veel plezier en eet of drink smakelijk.
Boek over Fermenteren FAQ’s
Welk fermentatie boek kopen?
De keuze is reuze op het gebied van fermentatie. Het is niet eenduidig te zeggen, wat het beste boek is om te kopen over fermentatie. Dit boek: Over Rot 2.0 is wel het standaardwerk voor fermentatie in Nederland. Maar, fermenteren kent zo veel gezichten: Denk aan Kimchi en fermentatiedranken. Daarover zijn al boeken vol geschreven. Met behulp van de koopgids fermentatie boek kun jij beter kiezen.
Is er een boek over Kimchi maken?
Ja, er is een boek over kimchi. Eigenlijk meerdere boeken. Maar het boek Kimchi van Ae Jin Huys is een aanrader. Je kunt het hier bekijken.
Is er een receptenboek voor fermentatiedranken als kefir en kombucha?
Ja, ook hiervoor zijn boeken te vinden. Het engelstalige boek Kefir Kombucha en Soda’s is een aanrader op het gebied van fermentatiedranken. Bekijk het hier
Wat is het beste boek over fermenteren?
Ondanks de vele invalshoeken en benaderingswijzen van fermentatie, is er 1 naslagwerk dat door het overgrote deel van fermenterend Nederland op handen gedragen wordt: Over Rot 2.0. Bekijk het op Bol
Over Rot 2.0 is een compleet handboek over fermenteren geschikt voor hobbykok en professional. Dat voor de echte beginner iets te veel kan zijn. Het is mooi vormgegeven als hardcover met mooie ondersteunende foto’s. De inhoud is gestoeld op onderzoek en ervaring. Kortom: Standaardwerk en musthave voor Fermenterend Nederland en België.
Dat fermenteren breed is, geeft dit boek maar weer aan. In dit boek van Ae Jin Huys ga je diep de Koreaanse keuken in en leer je alles over het legendarische Kimchi. Dankzij de rijkelijk toegevoegde foto’s kom je helemaal in de juiste sferen. Een aanrader.
Dit boek telt 208 bladzijden en is te verkrijgen als hardcover (€26,99) of als e-book (€13,99).