Buiten wc maken? Zo doe je dat in 2023

Heb je ooit verlangd naar een privé toilet in de buitenlucht tijdens een tuinfeest of barbecue? Ik begrijp je volledig, ik heb hetzelfde probleem ervaren. Daarom heb ik onderzoek gedaan naar het bouwen van een eigen buiten toilet.

In dit artikel geef ik je een stap voor stap handleiding die je door het hele proces heen zal leiden. Lees verder en ontdek hoe eenvoudig het kan zijn om je eigen buiten wc te maken!

Belangrijkste punten

 • Je hebt hout, schroeven, spijkers en sanitair nodig om een buiten wc te maken.
 • Verwijder het oude toilet voordat je begint met het bouwen van het nieuwe toilet.
 • Meet de beschikbare ruimte en bepaal de afmetingen van je buiten wc.
 • Bouw eerst een prototype om te zien of alles goed past en functioneert.
 • Volg het stappenplan en de instructies zorgvuldig om een goed functionerende buiten wc te krijgen.
 • Denk aan de locatie, afwatering en schoonmaak voor een succesvolle buiten wc.
 • Overweeg alternatieve opties zoals een composttoilet voor een duurzaam alternatief.
 • Er zijn verschillende composstoiletten beschikbaar. Deze zijn ideaal als w.c. voor buiten. De beste droogtoilet voor jouw situatie (offgrid, camper, thuis of tiny-house) is afhankelijk van persoonlijke – en omgevingsfactoren.
Hoe kun je zelf een buiten wc maken Stap voor Stap Gids 120805318

Stappenplan voor het bouwen van een buiten toilet

Stap 1: Benodigde onderdelen aanschaffen. Zorg ervoor dat je alle materialen hebt, zoals hout, schroeven, spijkers en sanitair.

Stap 2: Verwijderen van het oude toilet. Oude tegels en sanitair moeten worden verwijderd voordat je kunt beginnen met het bouwen van het nieuwe buiten toilet.

Stap 3: Afmetingen en pasvorm bepalen. Meet de beschikbare ruimte in je tuin en bepaal hoe groot je buiten toilet moet zijn. Houd ook rekening met de juiste afstand tot andere objecten in de tuin.

Stap 4: Prototype ontwikkelen. Bouw eerst een prototype van je buiten toilet om te zien of alles goed past en functioneert. Pas eventuele aanpassingen aan voordat je begint aan het definitieve toilet.

Stap 1: Benodigde onderdelen aanschaffen

Begin met het kopen van de nodige spullen. Je hebt een wc-pot, een wc-deksel en een wc-borstel nodig. Koop ook een rioolbuis en cement. Vergeet de tegels niet voor de vloer en de muren.

Om je klus makkelijk te maken, kun je een bouwpakket bij Polhus kopen. Dit bedrijf verkoopt alles wat je nodig hebt om een buiten wc te maken.

Stap 2: Verwijderen van het oude toilet

Bij Stap 2 gaan we het oude toilet verwijderen. Dit is een belangrijke stap in het proces van het maken van een buiten wc. We moeten ervoor zorgen dat het oude toilet volledig is losgekoppeld en verwijderd voordat we verder kunnen gaan.

Het kan nodig zijn om de water- en afvoeraansluitingen af te sluiten voordat je begint met het verwijderen van het toilet. Zorg ervoor dat je voorzichtig te werk gaat om schade aan de vloer of leidingen te voorkomen.

Als het oude toilet eenmaal is verwijderd, kun je doorgaan naar de volgende stap in het proces.

Stap 3: Afmetingen en pasvorm bepalen

Om een buiten wc te bouwen, is het belangrijk om de juiste afmetingen en pasvorm te bepalen. Meet de beschikbare ruimte op en bepaal hoe groot je wilt dat het toilet wordt. Houd rekening met de standaardafmetingen van een toilet en zorg ervoor dat er genoeg ruimte is om comfortabel te zitten.

Denk ook aan de hoogte van het toilet en zorg ervoor dat deze geschikt is voor de gebruikers. Zorg ervoor dat de pasvorm van het toilet goed is, zodat er geen lekkages of andere problemen ontstaan.

Neem deze stappen voordat je verder gaat met het bouwen van het toilet.

Stap 4: Prototype ontwikkelen

Nu we de benodigde onderdelen hebben verzameld, het oude toilet hebben verwijderd en de afmetingen hebben bepaald, is het tijd om een prototype te ontwikkelen voor onze buiten wc. Dit houdt in dat we een testversie van het toilet maken om te zien of alles goed past en functioneert.

We kunnen gebruikmaken van goedkoop materiaal, zoals karton of hout, om het prototype te bouwen. Het is belangrijk om tijdens dit proces te experimenteren en eventuele problemen op te lossen voordat we het definitieve toilet gaan bouwen.

Door deze stap over te slaan, kunnen we ongewenste fouten en kosten in latere stadia voorkomen.

Stap 5: Het definitieve toilet bouwen

Nu gaan we het definitieve toilet bouwen. Volg deze eenvoudige stappen:.

1. Verzamel alle benodigde materialen die je hebt gekocht volgens Stap 1.

2. Verwijder het oude toilet volgens Stap 2.

3. Meet de afmetingen en bepaal de pasvorm volgens Stap 3.

4. Ontwikkel een prototype volgens Stap 4 om ervoor te zorgen dat alles goed past en werkt.

Tips en aanbevelingen voor een succesvolle buiten wc

– Denk aan de locatie en omgeving: Kies een plek voor je buiten wc die zowel praktisch als esthetisch aantrekkelijk is. Houd rekening met privacy en gemakkelijke toegang tot het toilet.

– Zorg voor een goede afwatering: Installeer een afvoersysteem dat efficiënt werkt en voorkomt dat water zich ophoopt in het toilet. Dit kan bijvoorbeeld een septic tank of een rioolaansluiting zijn, afhankelijk van je situatie.

– Maak regelmatig schoon voor hygiëne en geurbeheersing: Houd je buiten wc schoon door regelmatig schoon te maken met milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen. Dit helpt om geuren te verminderen en de hygiëne te behouden.

Denk aan de locatie en omgeving

Bij het bouwen van een buiten wc is het belangrijk om goed na te denken over de locatie en omgeving. Kies een plek waar je gemakkelijk toegang hebt tot water en elektriciteit, maar ook waar je privacy hebt.

Houd rekening met de windrichting en zorg ervoor dat de wc niet te dicht bij andere gebouwen of buren staat. Daarnaast is het belangrijk om te overwegen of er voldoende ruimte is voor afwatering en eventuele ventilatie.

Denk ook aan de omgeving van de wc, zoals het uitzicht en de aanwezigheid van planten en bloemen. Zo creëer je een prettige en ontspannen sfeer tijdens een toiletbezoek in de buitenlucht.

Zorg voor een goede afwatering

Het is belangrijk om te zorgen voor een goede afwatering bij het bouwen van een buiten wc. Dit voorkomt dat er wateroverlast ontstaat en helpt bij het schoonhouden van de wc. Zorg ervoor dat het afvoersysteem goed is aangesloten en dat er voldoende helling is, zodat het water goed weg kan stromen.

Je kunt hierbij gebruik maken van afvoerbuizen en een putje. Vergeet ook niet om regelmatig het afvoersysteem schoon te maken om verstoppingen te voorkomen. Met een goede afwatering kun je ervoor zorgen dat je buiten wc altijd schoon en fris blijft.

Maak regelmatig schoon voor hygiëne en geurbeheersing

Ik raad aan om regelmatig schoon te maken voor een goede hygiëne en om geurproblemen te voorkomen. Dit helpt om een frisse en hygiënische buiten wc te behouden. Zorg ervoor dat je de wc-pot en de vloer grondig schoonmaakt met desinfecterende middelen.

Vergeet niet om ook de toiletpapiervoorraad regelmatig bij te vullen. Door regelmatig schoon te maken, kun je ervoor zorgen dat de buiten wc een comfortabele en aangename plek blijft om te gebruiken.

Overweeg alternatieve opties, zoals een composttoilet

Als je een buiten wc wilt maken, is het de moeite waard om alternatieve opties te overwegen, zoals een composttoilet. Een composttoilet is een milieuvriendelijk alternatief voor traditionele wc’s.

In plaats van water te gebruiken, gebruikt het composttoilet organisch materiaal om de ontlasting af te breken en om te zetten in compost. Dit maakt het niet alleen een duurzame keuze, maar het kan ook helpen bij het verminderen van waterverbruik en afvalproductie.

Daarnaast is een composttoilet relatief eenvoudig te bouwen en te onderhouden, wat het ideaal maakt voor een buiten wc. Als je geïnteresseerd bent in het bouwen van een composttoilet, zijn er veel online bronnen en gidsen beschikbaar die je kunnen helpen bij elke stap van het proces.

Meer over ‘Off grid sanitair’

Wanneer we de wereld van off-grid sanitaire oplossingen verkennen, duiken we in een fascinerende mix van innovatie en essentiële eenvoud. Het begint allemaal met het begrip van de basis, zoals het ontdekken van wat een droogtoilet is. Van daaruit kunnen we onze reis voortzetten door te leren hoe een droogtoilet werkt, een fundamentele stap voordat we de verschillende beschikbare opties verkennen, zoals een zelfbouw droogtoilet of de praktische toepassingen van droogtoilet zaagsel.

De veelzijdigheid van droogtoiletten komt tot uiting in de diverse toepassingen, van het integreren van een droogtoilet in een tiny house tot het gebruik ervan voor camping avonturen. Ze zijn ook een uitstekende oplossing voor boten, waar droogtoilet zakken een praktische optie bieden.

Hoewel de voordelen talrijk zijn, is het ook belangrijk om je bewust te zijn van enkele van de nadelen van een droogtoilet. En als je ooit merkt dat je droogtoilet stinkt, zijn er oplossingen en accessoires voor droogtoiletten die kunnen helpen. Onderhoud, zoals het reinigen van een droogtoilet, is essentieel voor een hygiënische en geurvrije ervaring.

Voor de creatievelingen die graag zelf aan de slag gaan, zijn er gidsen over hoe je je eigen droogtoilet kunt maken, of zelfs een complete buiten wc. Opties zoals droogtoiletten met verbranding bieden een high-tech draai aan de traditionele setup. En natuurlijk, als je liever een kant-en-klare oplossing hebt, is er altijd de mogelijkheid om een droogtoilet te kopen.

Uiteindelijk, of je nu kiest voor een droogtoilet voor buiten of voor andere persoonlijke behoeften, het belangrijkste is dat je een systeem kiest dat past bij jouw levensstijl en waarden van duurzaam leven.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is een buiten wc en hoe kun je het zelf maken?

Een buiten wc is een toilet buiten je huis. Het is te bouwen met de juiste materialen en bouwplannen voor een buiten wc. De stap voor stap gids kan je helpen om het zelf te maken.

2. Wat zijn de afmetingen van een buiten wc?

De afmetingen van een buiten wc kunnen verschillen. Het hangt af van de plaats en het ontwerp van het toilet. Het is belangrijk om na te denken over de ruimte voordat je gaat bouwen.

3. Heeft een buiten wc wateraansluiting en afvoersysteem nodig?

Ja, een buiten wc heeft een wateraansluiting nodig voor het doorspoelen en een afvoersysteem voor het wegvoeren van afval.

4. Moet ik bij het maken van een buiten wc ook aan isolatie en ventilatie denken?

Ja, isolatie van een buiten wc is belangrijk om het warm te houden. Ventilatie in een buiten wc zorgt voor frisse lucht en voorkomt nare geurtjes.

5. Welke decoratie ideeën zijn er voor een buiten wc?

Er zijn veel decoratie ideeën voor een buiten wc. Je kunt kiezen uit verschillende kleuren, motieven of leuke tuinmeubels zoals hoge tafels om het praktisch te maken.

6. Hoe onderhoud ik mijn buiten wc?

Onderhoud van een buiten wc vraagt om regelmatige schoonmaak. Ook moet je controleren of alles goed werkt, zoals de wateraansluiting en het afvoersysteem.

» Referenties

Chirjiv Anand & Defne S Apul. (2013). Composting toilets as a sustainable alternative to urban sanitation – A review. Waste Management, 34(2).<a href=”https://www.researchgate.net/publication/258852961_Composting_toilets_as_a_sustainable_alternative_to_urban_sanitation_-_A_review” target=”_blank”>https://www.researchgate.net/publication/258852961_Composting_toilets_as_a_sustainable_alternative_to_urban_sanitation_-_A_review</a>

Emine Saner. (2019). The no-flush movement: the unexpected rise of the composting toilet. The Guardian.<a href=”https://www.theguardian.com/global/2019/dec/09/no-flus” target=”_blank”>https://www.theguardian.com/global/2019/dec/09/no-flush-movement-composting-toilet-clean-water-waste-fertiliser-eco-revolution</a>

» Referenties

Conclusie

 • De beste droogtoilet voor je tiny-house: Trelino Timber S;
 • De beste camping droogtoilet (ook voor camper en caravan): Boxio ;
 • Mooi houten compost toilet voor thuis: Trelino Timer S (ook met grotere capaciteit verkrijgbaar);
 • Het goedkoopste droogtoilet: Boxio-toilet;
 • Zelf een droogtoilet maken? Voorkom nare geurtjes met deze handige urinescheider.

In deze stap voor stap gids heb ik laten zien hoe je zelf een buiten wc kunt maken. Door de benodigde onderdelen aan te schaffen, het oude toilet te verwijderen, de afmetingen en pasvorm te bepalen, een prototype te ontwikkelen en uiteindelijk het definitieve toilet te bouwen, kun je een succesvolle buiten wc creëren.

Het is belangrijk om rekening te houden met de locatie en omgeving, zorgen voor goede afwatering, regelmatig schoonmaken voor hygiëne en geurbeheersing, en eventueel alternatieve opties zoals een composttoilet te overwegen.

Met deze tips kun je nu zelf aan de slag om jouw eigen buiten wc te bouwen!

Meer lezen in deze categorie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gebruiken wij om de website optimaal te laten functioneren en personaliseren. Lees meer hier meer over in onze cookies en privacyverklaring.