Burn Waterfilter review

Brandschoon water? Kritische blik

Burn waterfilter review: Burn kopen of niet?

Als trouw lid van de nieuwsbrief van Prepz, kreeg ik nog niet zo lang geleden een mail over de geslaagde lanceeractie van het nieuwe Burn waterfilter. Ik vroeg mij af, wat er zo bijzonder zou moeten zijn aan dit Berkey alternatief. Want, op het eerste oog zijn deze twee vrijwel hetzelfde. Maar, is dat ook zo? Reden tot diepgaand onderzoek. Het resultaat is dit Burn waterfilter review.

Voor wie is dit waterfilter review

 • Heb je gehoord van het nieuwe Burn waterfilter?
 • Twijfel je wat voor meerwaarde deze nieuwkomer op de waterfilter markt gaat brengen?

Dan ben je hier aan het goede adres ✅

Waarom zou je mij geloven?

Mijn bevlogenheid en passie voor schoon drinkwater zijn niet onopgemerkt gebleven. Een uitnodiging bij een deskundige Nederlandse fabrikant heeft mij een veel meer kritische kijk gegeven op het begrip:

Beste waterfilter

Hier heb ik geleerd wat echt belangrijk is voor een goed waterfilter. Met deze kennis als kapstok is het heel makkelijk om door de verhalen heen te kijken, en een eerlijk oordeel te vellen.

Past de nieuwe Burn in het lijstje beste waterfilter?

Dat lees je hier!

Belangrijkste punten

 • Hoewel Burn je water super zuiver filtert, is het niet uniek in ontwerp, filtratie eigenschappen en design
 • Een Burn waterfilter is van hoogwaardige kwaliteit RVS en maakt gebruik van het absorberende vermogen van actieve kool. Dit zie je vaak in waterfliterland.
 • Verwijst Burn naar het gebruikte filtermateriaal? Of, naar de romantische ontstaansgeschiedenis? Beiden is mogelijk.

Over Burn waterfilters

Burn is een nieuwe aanbieder van waterfilters. Daarom, is er nog heel weinig te vinden over deze systemen. Dat Burn de markt betreed is overigens niet gek. De behoefte aan schoon drinkwater wordt steeds groter.

Op website pronkt de slogan:

Pure hydration, pure happiness

burnwaterfilters.com

Daarmee sla je toch wel de spijker op de kop. Aangezien wij voor het grootste deel uit water bestaan (+/- 65%), kun je de invloed van schoon en veilig drinkwater wel voorstellen.

Hoe Burn is ontstaan?

Het verhaal van Burn waterfilters begint in Schotland. Hier liep een man met zijn zoon door de bergen. Hier stroomde kristalhelder water van de rotsen, dat hij graag wilde drinken. Maar, waarvan hij wist dat het niet veilig was zonder filtering.

De interesse in waterfiltratie en een achtergrond in de techniek, waren de juiste tools om een filter te creëren dat nagenoeg alle onzuiverheden uit water zuiveren kan. Dit jarenlange onderzoek resulteerde in het Burn waterfilter.

Na grondig testen nam kwam de vuurproef. In het plaatsje Burn, waar het idee voor dit waterfiltersysteem geboren was, ging het water de filter in. En ja, ook hier was het resultaat verbluffend.

Nu, vanaf 2023 is Burn een statement; Een van de meest effectieve waterfilters op de markt.

Water in Schotland. De oorsprong van Burn waterfilter
Schotland: De oorsprong van Burn waterfilters?

Althans, dit is het verhaal zoals het (nog uitgebreider) op de website verteld wordt. Dit klinkt uiteraard heel romantisch en woest aantrekkelijk. Maar, wie deze man is, blijft een raadsel.

En eerlijk:

Hoe mooi een verhaal ook kan zijn, het gaat om het product!

Laten we daar eens naar gaan kijken.

Burn Waterfilter review: Wat is het?

Het Burn waterfilter is een zwaartekracht waterfilter systeem. Dit betekent dat je geen energie nodig hebt om je water te filteren. Enkel de energie om de bijvul container te vullen met water, zodat de zwaartekracht de rest kan doen.

Dit is een veel gebruikt principe voor waterzuiveraars die in huis op bijvoorbeeld het aanrecht worden geplaatst. Berkey, AQV en AQUA Logic gebruiken dit zelfde principe.

Het voornaamste materiaal van de verschillende waterreservoirs is RVS. Ook het kraantje is van RVS gemaakt.

RVS heeft als voordeel dat het bestand is tegen;

 • roest en corrosie
 • schimmel
 • en gemakkelijk schoon te maken is.

Met een inhoud van 9 liter, is het prima geschikt om tot ongeveer 4 personen te bedienen. Voor grotere groepen, ben je simpelweg meer het water aan het bijvullen. Maar, met een doorloopsnelheid van 4,5l per 30 minuten, heb je met ongeveer een uur je voorraad weer aangevuld.

Let wel op, dat dit afhankelijk is van de druk. Wanneer deze afneemt, doordat het water doorloopt, wordt dit minder. En filter je dus minder snel je drinkwater.

Deze systemen zijn 50 centimeter hoog, en hebben een diameter van 21,6 centimeter. Je dient het systeem wel op een verhoging neer te zetten, om je water te kunnen tappen. Hiervoor heeft Burn een handige antislip standaard beschikbaar. In het bovenste reservoir kun je tot maximaal 4de filterelementen plaatsen.

Burn waterfilter review: De onderdelen
In het reservoir dat op zijn kant ligt links, zie je dat je tot 4 filterelementen kunt bevestigen

De kern: Het filterelement van Burn

Uiteindelijk is dit de bepalende factor voor hoe schoon je water uit de tap komt. Hiervoor is het filterelement aansprakelijk.

Hoe belangrijk dit ook is, ik kan er kort over zijn.

Het Burn Black waterfilter bestaat uit actieve kool. Dit is een veel gebruikt materiaal voor het filteren van water.

Actieve kool is een speciaal behandelde koolstof die door adsorptie allerlei stoffen aan zich kan binden. Een belangrijk toepassingsgebied is filteren. … Actieve kool wordt bereid door via een thermisch proces de gassen en onzuiverheden te verwijderen. …

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Actieve_kool

Een koolstoffilter is een van de meest gebruikte materialen voor een waterfilter. Dit, dankzij het absorberende vermogen van dit materiaal. Het is bij machte tot 99,99 en soms 99,9999% van alle verontreiniging uit je drinkwater te filteren. Veelal is dit in combinatie met een fijnmazig filtermateriaal dat als zeef werkt, zoals ultramembranen (kunststof) of een keramische bol (natuurlijk materiaal).

Het maffe hieraan is, dat hoewel het gebruikte filtermateriaal hetzelfde is, de levensduur van het waterfilter nogal uit elkaar liggen kan. De ene fabrikant zegt; +/- 23.000 liter voordat je het filterelement dient te vervangen. De ander geeft het 1 jaar of 2.000 liter. En een derde, Burn in dit geval, geeft haar filters een levensduur van 1.500 liter per stuk. (Bij twee dus 3.000 liter.)

Burn waterfilter review: Filterelement Burn Black
Burn black koolstof waterfilter element. Deze schroef je in de RVS reservoirs

Is het Burn waterfilterelement uniek?

Long story short: het filterelement van Burn is niets unieks. Het waterzuiveringssysteem maakt gebruik van een alom bekend principe. En dat is het absorberende vermogen van actieve kool/ koolstof.

Uniek of niet: Het doet in ieder geval zijn werk!

Het levert schoon en veilig drinkwater

De filtercapaciteit

Met een Burn waterfiltersysteem heb je een waterreservoir van 9 liter.

De filtersnelheid is 4,5 liter per half uur

En met 2 Burn Black filterelementen kun je 3.000 liter water zuiveren. En versnel je deze filtersnelheid.

Is Burn een goed alternatief voor Berkey

Mag ik eerlijk met je zijn? Laat hier de prijs de doorslag geven! Je hebt twee nagenoeg identieke systemen.

Let op: Hierin zijn de waterfilters gelijk

In beide gevallen heb je te maken met systemen die:

 • vervaardigd zijn uit hoogwaardig RVS
 • Gebruik maken van een “Black” lees, koolstof waterfilterelement
 • Het volume van het gezuiverde water reservoir. (Dit scheelt een halve liter met Big Berkey waterfilter van 8,5 liter)

Maar, er zijn verschillen

Berkey gaat al wat langer mee, en heeft een goede reputatie en naamsbekendheid. Dit is mede het gevolg van het ruime marketing budget van deze waterfilterexpert.

Een ander verschil is, dat je bij Berkey de keuze hebt uit verschillende maten. Heb je meer monden te voeden, dan kies je als vanzelfsprekend een groter model.

De levensduur van de (in mijn ogen) identieke filterelementen is in het geval van Berkey vele malen langer.

Ik vraag mij af, waar dit vandaan komt. En zie dit inmiddels niet meer als meerwaarde. (Eerder nam ik dit nog als vanzelfsprekend aan uit de verhalen en “claims”, dit kun je ook teruglezen in het eerder genoemde Berkey review.)

Burn waterfilter of AQV

Aqualive AQV 5 productfoto bron dewaterfilter.nl
Voorbeeld AQV waterfilter

Wanneer je Burn met AQV vergelijkt. In andere woorden, wanneer je twijfelt tussen een Burn waterfilter en Aqualine of Aqualive. Dan kan ik je wel een groter aantal verschillen opnoemen.

Maar, in 1 ding zijn ze beiden nagenoeg gelijk. En dat is de kwaliteit van je gefilterde water.

Een AQV waterfilter maakt namelijk ook gebruik van een actieve kool filter. Maar, wel in combinatie met een keramieken bol van 0,03 micron. In andere woorden. Het resultaat van je drinkwater is hetzelfde.

Maar, er zijn nog een paar verschillen. AQV is afkomstig uit het Oosten; Zuid-Korea. Hier benaderen ze drinkwater op een meer holistische manier.

Wat betekent, dat er niet alleen verontreiniging uit je water gefilterd wordt, maar dat er ook weer wat aan wordt toegevoegd. Het meerstapsfilter van dit systeem mineraliseert en vitaliseert je water. Daarmee heb je aan een AQV filtersysteem dus niet alleen schoon water, maar ook meer voedend water.

Een goedkoper, maar minstens net zo goed alternatief uit Nederland: Burn of Aqua Logic

AQUALogic gravity waterfilterzwaartekracht water filter
Aqua Logig waterfilter + filterelement

Eigenlijk hoef je helemaal niet ver weg voor een goed watefilter. In Nederland vind je namelijk een prachtig (en goedkoper) alternatief voor Burn. Dit zijn de Aqua Logic waterfilters van Inner Logic.

Deze filtratiesystemen maken eveneens gebruik van actieve kool, maar combineren dit met ultramembranen of keramiek.

Hiermee levert AQUA Logic filters van de hoogste standaard. Welke zelfs in noodgebieden mogen worden ingezet.

Naast het zwaartekracht filter systeem met een vergelijkbare capaciteit, biedt dit bedrijf vele andere varianten op het gebied van water filtering. Je kunt hier terecht voor filters voor op reis, of voor een waterfilter op de waterleiding van je (off grid) woning.

Burn waterfilter voordelen

 • Het burn waterfilter filtert je water goed schoon. Je kunt veilig sloot- of regenwater drinken na het door dit filter te hebben gehaald.
 • Het is een product van hoogwaardige kwaliteit
 • Het design is mooi, strak en eenvoudig
 • De geclaimde levensduur van de filterelementen lijkt mij aardig reëel

Burn waterfilter nadelen

 • Net als andere watefilter systemen is ijzer verwoestend voor je filterelement
 • Het systeem is (net als Berkey) aan de prijzige kant
 • Naast het verwijderen van verontreiniging, voegt het niet opnieuw mineralen oid toe aan het water. Je drinkt wel schoon water, maar niet gemineraliseerd.
 • Je kunt niet zien, hoeveel water je nog in het onderste reservoir hebt. Zo kun je eens tegen een leeg waterfilter aanlopen.

Moeilijkheden voor Burn waterfilter

Het waterfilter systeem is nieuw op de markt. Daarmee gaat het de concurrentie aan met gevestigde namen, zoals Berkey, Britisch Berkefeld, AQV (Aqualine, Aqualive), etc..

Of het zich hierin gaat staande houden, zal de toekomst uitwijzen. Aan de kwaliteit het filter systeem zal het niet liggen.

Burn waterfilter specificaties

 • Hoogte: 50 cm
 • Diameter: 21,6 cm
 • Materiaal waterreservoirs: RVS
 • Materiaal kraantje: RVS
 • Materiaal Burn Black waterfilter element: Actieve kool
 • Maximum aantal filterelementen: 4
 • Doorloop snelheid: +/- 4,5 ltr/ 30 minuten

Wat filtert Burn uit het water?

Hoewel ik hier nog geen exacte gegevens van heb, mag ik aannemen dat, dit hetzelfde is als voor de andere filtersystemen die gebruik maken van een actieve kool element.

Daarbij kom je uit op waardes in de richting van 99,99 tot 99,9999% van alle verontreiniging.

Denk daarbij aan;

 • pathogene cysten,
 • parasieten,
 • schadelijke chemicaliën zoals herbiciden en pesticiden,
 • VOC’s,
 • wasmiddelen,
 • organische oplosmiddelen,
 • trihalomethanes,
 • slib,
 • sediment,
 • zware metalen,
 • en vieze luchtjes en smaakjes

Burn waterfilter kopen

Waar kun je het Burn waterfilter kopen? De Burn waterfilters zijn uiteraard te koop bij Bol.com en bij verschillende speciaalzaken; Prepz.nl en Offgridcentrum.nl. Op Bol vind je in dit geval wel een hogere prijs dan bij de speciaalzaak.

Wat kost een Burn waterfilter?l

De prijs ligt bij Bol.com op moment van schrijven op ongeveer 445,-. Bij Prepz.nl en Offgridcentrum.nl bespaar je ruim 40,-. Daar is het systeem te koop voor 399,99

Dit is vergelijkbaar met Berkey waterfilters. Hiermee zet Burn zich dus aan de bovenkant van de markt neer. Voor deze prijs, heb je een hoogwaardig filtersysteem.

Korting op Burn waterfilter

Ben jij één van de 1ste 100 die dit systeem aan wil schaffen. Dan kun je een korting van 100,- meepakken! Hiervoor kun je terecht bij Prepz.nl.

Let op: Deze actie is tijdelijk.

De laatste exemplaren staan op het punt verkocht te worden.

Dus, ben er snel bij. Pak je korting met de code:

100,- kortingscode:

BrandSchoonWater

Burn waterfilter ervaring

Omdat Burn nog hageltje nieuw is. Zijn er nog geen gebruikersreviews te vinden. Hou deze pagina in de gaten, voor de eerste ervaringen. Heb je zelf een Burn systeem gekocht? Ik lees graag je ervaring in je reactie onder dit artikel.

Conclusie: Is een Burn waterfilter goed?

Ja, een Burn waterfilter is goed. Het belangrijkste hiervoor is het filterelement. Dit bestaat uit veelgebruikte en absorberende actieve kool. Hiermee wordt nagenoeg alles aan verontreiniging uit je drinkwater gefilterd.

Verder bestaat het systeem uit hoogwaardig RVS. Dit ziet er niet alleen netjes en strak uit. Het is ook makkelijk te onderhouden.

Met de prijsstelling zet het zich aan de bovenkant van de markt neer. Gezien de kwaliteit van het product mag dit. Het verschil in prijs zie je niet terug in betere waterfilter kwaliteit. Meer in branding en aanverwante zaken.

Zou ik het aanraden?

Ja!

Maar, wanneer je op de kleintjes moet letten. Zou ik naar een goedkoper alternatief kijken.

Nu bekijken bij:

offgridcentrum.nl
prepz.nl
bol.com
Laatste update: 27 november 2023 - 3:34 am

Nu bekijken bij:

offgridcentrum.nl
prepz.nl
bol.com
Laatste update: 27 november 2023 - 3:34 am

Nu bekijken bij:

offgridcentrum.nl
prepz.nl
bol.com
Laatste update: 27 november 2023 - 3:34 am
Meer lezen in deze categorie:
Meer lezen in dit onderwerp:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gebruiken wij om de website optimaal te laten functioneren en personaliseren. Lees meer hier meer over in onze cookies en privacyverklaring.