Compleet pakket zonnepanelen camper kopen?

Top 5 | 2022

compleet pakket zonnepanelen camper kopen - cover
Compleet pakket zonnepanelen camper kopen

Waarom zou je een compleet pakket zonnepanelen voor je camper kopen?

Heel simpel:

Vertoeven in een camper wordt steeds populairder.

Niet alleen voor op vakanties, maar ook om daadwerkelijk in te wonen en werken. Zie het als een tiny house op wielen. Om vanuit je camper te kunnen werken is het natuurlijk wel zo belangrijk om hier de benodigde materialen voor te hebben. Alles is tegenwoordig online, dus niet alleen voor je kopje koffie in de ochtend, maar ook voor je laptop heb je energie nodig. Ga je voor vrijheid en onafhankelijkheid, helemaal ongebonden aan kampeerplekken? Dan kun je ook met zonnepanelen ervoor zorgen dat jouw camper voorzien is van voldoende energie. Het uitzoeken van het juiste pakket zonnepanelen kan een moeilijke klus zijn.

In dit artikel: De voordelen zijn van zonnepanelen. En mijn persoonlijke top 5 complete set zonnepanelen voor de camper.

Wat zijn de voordelen van zonnepanelen op je camper?

Wil jij het liefst de hele wereld rondreizen in je camper? Heb je genoeg aan het minimale? Dan is een off grid leven de uitgelezen kans voor jou om dit waar te maken. Off grid staat eigenlijk voor een zelfvoorzienend leven. Je bent hierbij niet afhankelijk van anderen of van laadpalen op een camping. Door daarbij zonnepanelen te gebruiken kun je je voorzien in je eigen stroom. Het gebruik van zonnepanelen brengt dus veel voordelen met zich mee. Hieronder lees je daar een aantal voorbeelden van.

Vrijheid

Het leven in een camper met zonnepanelen gaat hand in hand met vrijheid. Zoals je net al hebt kunnen lezen ben je hierdoor volledig onafhankelijk en kun je alles wat met stroom te maken heeft zelf regelen. Dit biedt enorm veel vrijheid om te gaan en staan waar je wilt. Je bent niet meer afhankelijk van een camping om je apparatuur op te laden. Zelfs kun je gebruikmaken van je eigen douche, doordat de zonnepanelen een waterboiler kunnen opladen. Als je dit graag wilt aanschaffen natuurlijk.

Weinig onderhoud

Sommige panelen vergen misschien wat meer montagewerk dan anderen, maar het onderhoud is over het algemeen niet zo lastig. De regen spoelt de zonnepanelen om de zoveel tijd schoon. Daar hoef je gelukkig zelf niets aan de toen. Het enige wat je hoeft te doen is de panelen soms vrijmaken van wat groter vuil zoals bladeren en stof. Dit kan namelijk het rendement van de panelen verlagen. Verder hoef je er eigenlijk niets meer aan te doen. Heerlijk!

Duurzaamheid?

Duurzaamheid wordt ook als een voordeel van zonnepanelen genoemd. Daar ben ik een beetje sceptisch in. Natuurlijk win je gratis energie van de zon. En is zonne-energie op zichzelf schoon. De keerzijde is de opslag ervan: De accu’s. De manier waarop de grondstoffen hiervoor gewonnen worden is niet duurzaam te noemen. Een loodaccu is nog grotendeels te recyclen. Voor een lithium accu is dit (nog) niet het geval.

Duurzaamheid:

We moeten het als een proces zien. Voor je portemonnee is het in ieder geval een duurzame keuze. Vanuit milieu oogpunt zitten we in een stevige transitie en ga ik uit van het beste. Ik zie het als een proces naar een duurzamere wereld.

Je bent hier voor een set zonnepanelen voor je camper. Dus laten we daar maar mee doorgaan: Mijn persoonlijke top 5.

Het beste Zonnepanelen pakket voor camper kopen? Mijn Top 5

top5

De keuze tussen alle verschillende soorten zonnepanelen kunnen we wat makkelijker voor je maken. Hiervoor heb ik een top 5 samengesteld met de beste set camper zonnepanelen om te kopen. Van opvouwbaar paneel tot zonnepanelen die vast worden gezet op het dak van je camper. Ik weet zeker dat er een complete set voor je tussen zit. In deze top 5 kijken we naar het vermogen, de manier van montage, het gewicht en natuurlijk de kwaliteit van de zonnepanelen.

130W Beloopbaar Flexibel Plat Zonnepaneel FARADAY MARINE

FARADAY MARINE
Compleet pakket zonnepanelen voor camper – Faraday Marine – bron: Bol.com

Als tweede in de top 5: de Faraday Marine flexibele zonnepanelen. Deze zijn eigenlijk ontwerpen voor de meest heftige weersomstandigheden op zee, maar zijn hierdoor ook uitermate geschikt voor op het dak van je camper. Zelfs bij schaduw kunnen deze 130Wp zonnepanelen de accu opladen. Met het niet altijd zonnige weer in Nederland is dat natuurlijk ideaal.

Door de 3e generatie Maxeon Sunpower zonnecellen, hebben de cellen een cel rendement van 23,7%. Hierdoor zijn de cellen ook een stuk minder kwetsbaar voor micro cracks. Voor dit complete zonnepanelen pakket hoef je geen gekke constructies te maken, maar kun je met de lijm kit het paneel makkelijk vastlijmen op het dak. Voor de solarkabel hoeft maar een klein gat van 6 mm gemaakt te worden om het paneel te koppelen aan de accu.

Voordelen

 • Het zonnenpaneel is makkelijk te verlijmen op je camper zonder schroef- en/of boorgaten
 • Krachtig zonnepaneel, dat ook in de schaduw goed rendement levert
 • Robuust zonnepaneel dat belopen kan worden

Flexibel Zonnepaneel Set 100W 12 V

flexibel zonnepaneel camper
Flexibel zonnepaneel – complete set voor camper – bron: Bol.com

Heb je geen zin om met zware zonnepanelen te knoeien, kijk dan eens naar deze flexibele zonnepaneel set met 100 Watt. Deze weegt namelijk maar 1,8 kg. Ook is dit zonnepaneel met 32 cellen superdun. Hiermee heb je een directe opbrengst bij daglicht. In de set zit onder andere een 10 A laadregelaar met daarbij een Lcd-scherm waarop je de status van de accu kunt nakijken. Ook krijg je 1 set MC4 kabels en connectoren met daarbij een set accu kabels. Je hoeft dus niet bang te zijn iets te missen.

Door andere gebruikers wordt dit zonnepaneel beschreven als een van goede kwaliteit. Daarnaast is het paneel gemakkelijk te monteren en installeren op de camper. Niet alleen op de camper, maar ook voor een caravan of boot zijn deze zonnepanelen goed te gebruiken.

Voordelen

 • Lichtgewicht
 • Buigbaar – Makkelijk te monteren op kromme daken
 • Plug and play – Makkelijk aan te sluiten

Compleet 180W Zonnepaneel set SOLARFAM

solarfam budget zonnepaneel
Complete set zonnepanelen voor camper – Solarfam – bron: Bol.com

Laten we even eerlijk zijn, zonnepanelen zijn best een duur grapje. Mocht je op zoek zijn naar panelen in een wat lagere prijsklasse, dan is de 180 Watt zonnepaneel set van SolarFam misschien wel wat voor jou. Het is best een groot paneel van 160 cm bij 80 cm. Hou hier dus wel rekening mee mocht je er meerdere willen plaatsen op het dak van je camper. Het paneel heeft een 30 A laadregelaar. Deze is zo ontworpen dat er inderdaad een tweede paneel aan kan worden gekoppeld.

Net zoals het vorige zonnepaneel bevat ook deze een LCD-scherm waarop de status van de accu te zien is. Daarbij is deze beveiligd tegen overlading van de accu. Daar zitten we natuurlijk niet op te wachten. Bij een maximale kracht komt dit zonnepaneel tot 18.2 Volt. Met dit zonnepaneel kun je gemakkelijk je telefoon en laptop opladen evenals de verlichting in de camper laten draaien. Zelfs de tv, als je deze hebt, krijgt genoeg energie van dit zonnepaneel.

Voordelen

 • Voordeliger dan de andere pakketten

Power XS20s Solar Zonnepaneel MPPT 200W Display

complete set zonnepanelen
Meest complete set zonnepanelen voor camper – bron: Bol.com

Als je zeker wilt zijn van voldoende stroom ondanks wat slechter weer, dan ben je met de Power XS20s goed op weg. Onder alle weersomstandigheden haal je namelijk het maximale vermogen uit dit zonnepaneel. Dit komt door de MPPT techniek, de Maximum Power Point Tracking. Door een laadregelaar of omvormer in combinatie met de MPPT kun je tot wel 30% meer energieopbrengst genereren.

Het type zonnecel dat bij dit paneel is gebruikt zijn monokristallijne panelen. Het paneel is 8 kilo, wat het wat zwaarder maakt dan de eerdergenoemde panelen. Echter, eenmaal gemonteerd heb je hier natuurlijk geen last meer van. Bij het monteren is het altijd belangrijk dat de ondergrond, dus het dak van de camper, goed schoon is. Vervolgens kun je hierop de spoilers vast kitten. Deze set bevat twee zonnepanelen die je aan elkaar kunt verbinden met een MC4 stekker. Ben je van plan om verschillende landen te bezoeken met je camper? Geen probleem, deze zonnepanelen kunnen namelijk tegen temperaturen tussen –40 graden en + 85 graden.

Voordelen

 • Geschikt voor verschillende temperaturen dus voor veel uiteenlopende landen
 • Meest complete set

Opvouwbaar Zonnepaneel 120Wp FARADAY PORTABLE

Compleet pakket zonnepanelen voor camper Faraday Portable bron: Bol.com
Compleet pakket zonnepanelen voor camper – Faraday Portable – bron: Bol.com

Voor de wat minder handige Harry’s onder ons, beginnen we met de opvouwbare zonnepanelen van Faraday Portable. Deze leveren dagelijks 480 Watt-uren op. Hiermee kun je met een gerust hart in de natuur kamperen en ook je telefoon een e-reader opladen. Dit kan door middel van de USB-poorten. Deze zonnepanelen hebben een 12 Volt accu en kunnen worden aangesloten met Plug and Play accukabels en MPPT laadregelaar. Dit is binnen een paar minuutjes gepiept.

Het voordeel van deze set zonnepanelen is dat je deze niet hoeft te monteren op het dak. Deze kun je ophangen of neerzetten waar je wilt. Je kunt de zonnepanelen gemakkelijk verplaatsen doordat deze nog geen 5 kilo wegen. Zet je camper lekker in de schaduw, terwijl ze zonnepanelen in de zon kunnen worden opgeladen. De panelen beschikken over een hoog rendement monokristallijn zonnecellen. Hiermee kun je een maximaal vermogen opwekken. Door verschillende lagen kunststof waarin de zonnecellen zijn ingekapseld, worden de cellen beschermd.

Voordelen

 • Plug and play
 • Direct je telefoon, tablet, e-reader opladen
 • Voorzien van laadregelaar
 • Aan te sluiten op huishoudaccu
 • Licht systeem

Nadelen

 • Geen accu meegeleverd

Conclusie

Na het lezen van dit artikel heb je waarschijnlijk kunnen zien dat er veel verschillende soorten zonnepanelen zijn. Misschien past een opvouwbaar paneel wel bij jou, omdat je graag altijd de optimale zon wilt meepakken, maar misschien heb je liever een stevig paneel die altijd vast zit op het dak. Het ligt er natuurlijk maar net aan wat voor jou het prettigst in gebruik is. Een ding is zeker, om echt off grid te kunnen leven is het gebruik van zonnepanelen een must. Welke set kies jij? En waarom? Ik ben benieuwd. Hieronder kun je een reactie achter laten. Succes en Bedankt.

Meer lezen in deze categorie:
Meer lezen in dit onderwerp:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gebruiken wij om de website optimaal te laten functioneren en personaliseren. Lees meer hier meer over in onze cookies en privacyverklaring.