Complete set off grid zonnepanelen kopen: Wat heb je nodig?

Zonnepanelen voor Tiny house, boot of camper

Complete set off grid zonnepanelen kopen - cover

complete set Off grid zonnepanelen

Ga jij een Off grid leven tegemoet? Een complete set off grid zonnepanelen kopen, monteren en aansluiten hoort daar natuurlijk bij. In dit artikel alles wat je moet weten over zonnepanelen. Zodat je straks genoeg zonne-energie hebt voor je tiny house, camper of boot.

Bij ons, mijn partner en mij zijn de voorbereidingen voor een off grid leven in volle gang. Het lijkt erop dat een klein huis in het formaat tiny house onze nieuwe woonplek gaat zijn. En dat off grid.

Complete set zonnepanelen op camper

De zoektocht naar een complete set zonnepanelen is in grote lijnen hetzelfde voor een camper of boot. Alleen de bevestiging is een beetje anders. – Er zijn mogelijkheden, waarbij je niet eens hoeft te boren! Je hebt alleen de juiste kit nodig. En dat krijg je natuurlijk bij een compleet pakket zonnepanelen.

Dus, ga jij ook off grid?

Dan is dit artikel voor jou. Er zullen nog genoeg uitdagingen op je pad liggen. Je hebt waarschijnlijk genoeg onderzoek te doen. Ik weet zeker dat mijn uitzoekwerk naar een goede set zonnepanelen je goed van pas zou komen.

Want;

Wat is nu de beste set zonnepanelen? Wat voor accu heb je nodig? En hoe zit het met een omvormer. Heb ik aan het dak van mijn tiny house genoeg ruimte voor zonnepanelen? Of moeten er panelen bijkomen? En hoe gaat het met de installatie, is dat makkelijk?

Zo meteen weet je precies hoe veel zonnepanelen je nodig hebt. Of het een goed idee is een complete plug and play set zonnepanelen te kopen. En wat je nodig hebt voor je tiny house, boot of camper.

Heerlijk vrij Off grid leven van de zon?

Off grid centrum heeft voor oplossing voor elke situatie. Ontdek de mogelijkheden van deze zonnespecialist:

Off grid hutje
blank
Off grid leven met zonnepanelen op je dak

Zonnepanelen voor een tiny house, hoe werkt dat?

Het idee lijkt simpel: Je monteert zonnepanelen op het dak van je tiny house. En je hebt zonne-energie. In de praktijk heb je net iets meer nodig. Vooral, wanneer je off grid gaat. Want, de spanning die de zonnepanelen leveren moeten passen op je accu’s. En je accu’s moeten weer stroom leveren die geschikt is voor je apparaten; laptop, wasmachine, telefoonlader.

Naast Zonnepanelen en een accu heb je wat meer nodig. Wat dan? Even geduld, dat lees je verderop in dit artikel.

Zijn alleen zonnepanelen op het dak van je camper voldoende?

Daarvoor moet je wel veel ruimte hebben op het dak van je tiny house. Die vlieger gaat helaas niet zo snel op. Of je moet wel héél weinig energie verbruiken. In zo’n geval kun je eraan denken zonnepanelen op de grond te plaatsen, of misschien op het dak van een tuinschuurtje.

Het is afhankelijk van hoeveel energie je verbruikt, hoeveel zonnepanelen en accu’s je nodig hebt. Hier lees je hoeveel zonnepanelen en accu’s je nodig hebt

Zonnepanelen voor je camper of boot, hoe werkt dat?

In grote lijnen is het niet veel anders wanneer je een boot of camper hebt. Je energie komt van de zon, en die moet opgeslagen worden. Naast panelen en een batterij of accu heb je net zo goed de juiste bekabeling nodig.

Alleen de montage kan iets anders zijn. Voor de daken van campers en boten zijn speciale montage sets te krijgen, waarvoor je geen gaten hoeft te boren. Je hebt alleen speciale kit nodig. En voor een gebogen dak zijn er zelfs gebogen zonnepanelen te krijgen.

Waaruit bestaat een complete set off grid zonnepanelen?

De gedachte dat het zo simpel was als een zonnepaneel aan een batterij koppelen was heb ik een paar jaar al moeten laten varen. In mijn reizen kwam ik terecht bij Eddy. Eddy woont al jaren off grid. En heeft een compleet systeem moeten aanleggen om van zonne-energie te kunnen leven.

Dit systeem bestaat uit verschillende onderdelen:

 1. Zonnepanelen
 2. Accuoplader
 3. Accu
 4. Omvormer
 5. Bekabeling
 6. Montagemateriaal

Set zonnepanelen

Als eerste heb je zonnepanelen nodig. Er zijn verschillende soorten en maten. Zelf flexibele zonnepanelen. Deze kunnen handig zijn voor montage op een boot. Hoe meer zonnepanelen, hoe meer stroom er wordt opgewekt, en je gedurende de dag gebruiken kunt.

Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, kun je hier berekenen.

Acculader voor zonnepanelen

Met een goede laadregelaar (spanningsregelaar) wordt de accu perfect geladen door het zonnepaneel. Zodat de accu lang goed blijft presteren.

De acculaders zijn te verdelen in twee groepen, je hebt de:

 • PWM Laadregelaar
 • MPPT Regelaar

De PWM laadregelaar

De PWM laadregelaar verlaagd de opgewekte energie door de zonnepanelen (meestal 30V – 40V) naar een spanning dat voor de accu’s geschikt is. Tijdens het laden volgt deze acculader het spanningsniveau van de accu, om hier zijn laadspanning op af te stemmen.

Deze acculader werkt het best met een zonnepaneel dat een iets hogere laadspanning heeft dan de accu. Want, bij een zonnepaneel met een lagere laadspanning wordt de accu niet efficiënt opgeladen.

Een véél hogere laadspanning is hierbij geen probleem, maar je hebt er niets aan. Het overschot aan spanning wordt niet benut door de PWM laadregelaar en gaat verloren.

Wanneer een PWM acculader gebruiken?

Een PWM laadregelaar kun je het beste gebruiken, wanneer je een zonnepaneel hebt met een iets hogere spanning als je accu. Bijvoorbeeld: paneel: 18V en accu 12V. Ze zijn iets goedkoper dan de MPPT regelaars. Je ziet ze vaker terug in een wat kleiner zonnepanelen pakket, waar de accu moet “bij druppelen” optimalisatie is daarbij niet altijd noodzakelijk.

De MPPT laadregelaar

De MPPT acculader doet hetzelfde als een PWM lader: Laadspanning van de zonnepanelen aanpassen naar een spanning die geschikt is voor de accu, en het niveau van de accu bijhouden.

Het verschil tussen PWM en MPPT acculader

Maar, deze doet iets meer. Waar de PWM het overschot weggooit. Vormt de MPPT laadregelaar het om naar meer spanning voor de accu. Gemiddeld genomen ligt de opbrengst 20 – 30% hoger bij de MPPT regelaar.

Voor deze extra opbrengst mag je wel iets dieper in je buidel tasten. Ze zijn over het algemeen iets duurder.

Praktijkvoorbeeld

 • Tussen zonnepaneel en laadregelaar loopt een stroom van 5A op 18V.
 • Tussen laadregelaar en accu loopt een stroom van 6,25A en 14,4V.
 • Vermogen = stroom(A) x spanning (V)
 • 5 x 18 = 90
 • 6,25 x 14,4 = 90
 • Het vermogen en de verhouding blijft het zelfde, maar de stroom is veranderd.

MPPT of MPW acculader? Welke is beter

Wanneer het spanningsverschil tussen zonnepaneel en accu te klein is, kan de MPPT regelaar moeilijk laden. Want voor optimale prestaties heeft deze acculader een bepaald spanningsverschil nodig.

Het is dus niet zo dat MPPT altijd beter is. In bovenstaand geval, zou een PWM lader beter zijn.

Wanneer een MPPT lader?

 • Wanneer je twee of meerdere panelen in serie schakelt, want de spanning wordt opgeteld, de PWM regelaar doet hier niets mee. Dus er wordt geen profijt uit gehaald.

Wanneer een PWM lader?

 • Wanneer je zonnepanelen parallel schakelt. Dan blijft de spanning gelijk, terwijl de stroom verhoogd wordt.

In een complete set zonnepanelen vind je alles al op elkaar afgestemd. Je kunt ook een complete set laten samenstellen, afgestemd op jouw wensen en behoeften. Hier kun je een contact opnemen.

Accu

Wanneer je set zonnepanelen geen stroom meer leveren, komt het van je accu. Denk aan de nachten, bewolkte dagen etc. Dan kan het zijn dat je meer stroom verbruikt dan dat er wordt geleverd.

Het is belangrijk accu´s te hebben die afgestemd zijn op je verbruik. De capaciteit van een accu wordt uitgedrukt in KWH.

Hoeveel opslagcapaciteit heb je nodig? Lees hier, hoe je het aantal accu’s kun je hier berekenen

AGM of Lithium; Welke accu is beter?

De meest bekende Accu voor zonnepanelen is de loodzuur accu, net als bij auto’s. Voor zonnepanelen zijn de AGM lood accu’s het meest geschikt. Deze hebben veel voordelen: ze zijn onderhoudsvrij, lang bruikbaar en ze kunnen tegen hoge en lage temperaturen en ze hebben een lage zelfontlading.

Wanneer het om grotere toepassingen gaat, met hoge piekstromen of waarbij grotere opslag capaciteit nodig is, dan een lithium accu beter zijn. Deze zijn wel een stuk duurder.

12V of 24V accu?

Dat is in eerste instantie afhankelijk van je zonnepanelen. De spanning die je zonnepanelen leveren moeten hoger zijn dan die van je accu(’s).

Bijvoorbeeld:

Een zonnepaneel dat 18V levert, kan niet op een accu van 24V. Ook niet met een laadregelaar er tussen. Deze kan dit niet omvormen.

Ook wanneer je twee accu’s van 12V in serie hebt geschakeld, werkt dit niet. Dan kom je ook op 24V uit.

Wil je met je zonnepanelen boven de 24V uitkomen dan kun je er bijvoorbeeld een tweede in serie bijschakelen. Dan levert dit 36V op.

Wat is een omvormer?

Een omvormer is een elektronisch apparaat dat de opgeslagen zonne-energie omvormt van DC naar AC. Het aantal apparaten dat je maximaal kunt aansluiten en tegelijkertijd gebruiken, is afhankelijk van de omvormer die je kiest. Het is dus belangrijk de juiste omvormer te kiezen.

DC betekent Direct Current. Dit is een ander woord voor gelijkstroom.

AC betekent Alternating Current AC. In andere woorden wisselstroom. – Dit is de voeding die de meeste elektronische nodig hebben.

Bepalen hoeveel vermogen je omvormer nodig heeft

Het vermogen van een omvormer loopt van 250 tot 4.000 Watt. Om te weten welke omvormer je nodig hebt, moet je inzicht hebben in het vermogen dat je er normaal gezien maximaal van vraagt. Dit vermogen krijg je door het wattage van de apparaten bij elkaar op te tellen dat je vaak tegelijkertijd gebruikt.

Bekabeling

Uiteindelijk dien je alles te verbinden met de juiste kabels. Dit is minstens net zo belangrijk als de apparatuur zelf. In een complete set zonnepanelen hoef jij je hier geen zorgen over te maken.

Montage materiaal

Om de Zonnepanelen op het dak van je tiny house te bevestigen heb je het juiste bevestigingsmateriaal nodig. Dit vindt je natuurlijk ook in een complete zonnepanelen set.

Heerlijk vrij Off grid leven van de zon?

Off grid centrum heeft voor oplossing voor elke situatie. Ontdek de mogelijkheden van deze zonnespecialist:

Off grid hutje

Off grid zonnepanelen berekenen: Hoeveel zonnepanelen en accu’s heb je nodig?

Stap 1: Bepaal je verbruik

Om te bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, is het handig te weten hoeveel je verbruikt. Hier kun jij je stroomverbruik bepalen. Je kunt ook zelf aan de slag. Dan tel je simpelweg het vermogen van je elektronische apparaten bij elkaar op en het aantal uren dat je deze gebruikt of van plan bent te gaan verbruiken.

Je kunt ook een blik op je energierekening werpen. Dan weet je het direct.

Hieronder een reken voorbeeld dat je kunt aanvullen:

ApparaatVermogen *AantalVerbruik
Accu gereedschap 18 volt90 watt
Beertender (altijd gekoeld)65 watt
Combimagnetron1.700 watt
Computer150 watt
Elektrische kookplaat1.500 watt
Inductie kookplaat1.300 watt
Keramische kookplaat1.400 watt
Koelkast200 watt
koffiezetter1.000 watt
Laptop lader60 watt
LED lamp5 watt
Mini magnetron600 watt
Radio20 watt
stofzuiger1.200 watt
Telefoon lader15 watt
Televisie100 watt
Vaatwasser1.200 watt
Vriezer350 watt
Wachmachine3.000 watt
Waterkoker1.800 watt
Overige apparaten
Totaal
Invulblad om je verbruik in te schatten.

* = Verschillende bronnen geven verschillende wattages. Voor een nauwkeuriger beeld kun jij je apparaten zelf checken.

Dit is een behoorlijk uitgebreide lijst. Ga je off grid, hoeveel heb je dan werkelijk nodig? Minimaliseren een idee? 😉

Stap 2: Het aantal zonnepanelen bepalen

Als je dit sommetje hebt gedaan kun je bepalen hoeveel vermogen je zonnepanelen set moet opbrengen.

Gemiddeld genomen levert een zonnepanelen set van 2 stuks 550 kWh per jaar op. Gemiddeld komt dit neer op 1,4 kWh per dag.

Dit verschilt natuurlijk per seizoen. In de zomer is dit gemiddeld 2,5 kWh per dag. In de winter zo’n 0,6.

Gemiddelde opbrengst zonnepanelen per seizoen in Nederland bij 2 zonnepanelen

Aantal panelenGemiddeldVoorjaarZomerNajaarWinter
21.4 kWh1.8 kWh2.2 kWh1.1 kWh0.5 kWh
42.8 kWh3.6 kWh4.4 kWh2.2 kWh1 kWh
107 kWh9 kWh11 kWh5.5 kWh2.5 kWh
1611,2 kWh28.8 kWh17.6 kWh8.8 kWh4 kWh
Gemiddelde opbrengst zonnepanelen in Nederland per seizoen
Gemiddelde opbrengst in kWh zonneenergie per maand in Nederland

Bron: Milieu Centraal en Sideara

Ben je van plan te vertrekken? Met deze berekening kun je per regio bepalen hoe de waardes liggen in ander gelegen regio’s.

Stap 3: Bepalen hoeveel opslag je nodig hebt

Als jij je stroomverbruik hebt bepaald, dan kun je van hieruit door naar het berekenen van de accucapaciteit en het aantal accu’s dat je nodig hebt.

Veel stroomverbruik in combinatie met een kleine accuset zal de levensduur van je accu’s drastisch verminderen. Denk aan de AGM accu’s waarvan je voor optimaal gebruik het beste maximaal de helft van het vermogen kunt verbruiken.

Om je accu’s te besparen kun je de grote stroomverbruikers als wasmachines en stofzuigers het beste gebruiken wanneer de zon schijnt. En er energie wordt opgewekt. Dan gebruikt de omvormer namelijk de energie voor de machine, waardoor de accu wordt ontlast.

Je kunt de opslag capaciteit van een accu als volgt berekenen:

Rekenvoorbeeld:

 • Je hebt 2 AGM accu’s van 12V en 100ah. 2X12x100 = 2,4 kwH.
 • Het is optimaal om deze niet verder dan 50% te ontladen voor de levensduur van deze accu’s Deze is 7 tot 10 jaar.
 • 50% van 2,4 = 1,2 kWh.
 • 1,2 kWh is dus de effectieve accucapaciteit.

Heerlijk vrij Off grid leven van de zon?

Off grid centrum heeft voor oplossing voor elke situatie. Ontdek de mogelijkheden van deze zonnespecialist:

Off grid hutje

Wat kost een complete off grid set zonnepanelen?

Je complete set zonnepanelen bestaat uit verschillende onderdelen. We weten nu dat het allemaal op elkaar aan moet sluiten. De verschillende onderdelen van je complete off grid pakket zijn er in verschillende prijsklassen:

 • Standaard zonnepanelen geschikt voor; plat dak, schuin dak, camper en boot, grond en gevel kosten 150,- t/m 335,- per stuk.
 • Flexibele zonnepanelen zijn geschikt voor: camper, boot, caravan, bus en auto en kosten 121,- t/m 410,-
 • Een acculader is er vanaf 30,- De prijzen hiervan lopen heel erg op
 • Accu’s zijn te koop vanaf 30,-. Dit zijn de kleintjes. Wil je off grid, dan kom je al snel uit in een andere prijsklasse. Dit kan oplopen tot 13.000,-
 • Omvormers zijn er tot 6.000,-
 • Daarbij komt natuurlijk nog bekabeling en montage materiaal.

Er zijn complete sets zonnepanelen te koop. Deze hebben een groot voordeel: Je hoeft zelf niet meer op zoek naar de juiste combinatie. Het zware rekenwerk is al voor je gedaan.

Hoeveel kost een complete set off grid zonnepanelen voor je tiny house, camper of boot?

Een complete set off grid zonnepanelen voor je tiny house kun je kopen vanaf zo’n 3.000,-. De prijs kan oplopen tot 20.000.

Voor een gemiddeld gebruik: 2 laptops, 2 Smartphone-laders, wasmachine, licht en gereedschap kom je al snel op zo’n 4.000 watt. De pakketten die hierbij horen kosten zo’n 10.000,-

Met deze rekenhulp kun je zelf inschatten welk off grid zonnepakket je nodig hebt.

Waar kun je een complete off grid zonnepanelen set kopen?

Uiteraard kun je bij Bol veel vinden, maar een complete set samenstellen is zonder al te veel kennis en ervaring moeilijk. Om de beste set zonnepanelen samen te stellen, heb je specialistische kennis nodig.

In Wierden kun je deze vinden, bij het Off grid centrum. Deze specialist heeft een uitgebreid aanbod van complete sets off grid zonnepanelen pakketten voor camper, tiny house of boot. Ook commerciële pakketten en sets voor je gewone huis kun je hier kopen.

Met een handige rekenhulp kun je al een goede inschatting maken van wat je ongeveer nodig hebt aan vermogen.

Naast online in de webshop kun je natuurlijk ook terecht in de showroom. Het team staat klaar om je vragen te beantwoorden.

Heerlijk vrij Off grid leven van de zon?

Off grid centrum heeft voor oplossing voor elke situatie. Ontdek de mogelijkheden van deze zonnespecialist:

Off grid hutje

Conclusie: Complete set off grid zonnepanelen kopen, een goed idee?

Hoewel de rekensommetjes allemaal voor zich spreken, en je zelf al een heel eind zou kunnen komen. Is het toch verstandig te kiezen voor een complete set off grid zonnepanelen. In zo’n pakket is alles direct op elkaar afgestemd en weet je zeker dat je goed zit. Dit kan je veel ellende besparen. En je weet gewoon dat je goed zit. Je pakket is door experts samengesteld.

Welke complete set zonnepanelen het beste voor je is, is natuurlijk afhankelijk van je verbruik en je opbrengst. In Zuid-Europa zal je opbrengst anders zijn als hier in Nederland.

Off grid centrum heeft een handige rekenhulp, waarmee je gemakkelijk kunt bepalen wat voor set je nodig hebt.

Daarnaast staat het team voor jou en al je vragen klaar. Je kunt hier contact opnemen.

Off grid Zonnepanelen FAQ’s

Hoeveel zonnepanelen voor off grid?

Dat is afhankelijk van je stroomverbruik. Dit kun je berekenen door het vermogen van je verschillende elektronische apparaten bij elkaar op te tellen.

Kan je zonnepanelen gebruiken zonder netaansluiting?

Ja, je kunt zonnepanelen gebruiken zonder net aansluiting. Dit wordt ook wel off grid genoemd. Je hebt dan zelf voor de opslag van je zonne-energie te zorgen, zodat je er ook gebruik van kunt maken als de zon er even niet is.

Wat heb je nodig om zonne-energie op te slaan?

Om zonne-energie op te slaan en te kunnen gebruiken heb je verschillende componenten nodig. Dit zijn: zonnepanelen, acculader, accu en omvormer, daarnaast natuurlijk ook nog bekabeling en montage materiaal. En… de zon.

Hoeveel kost een off grid zonnepanelen set?

Een complete off grid set zonnepanelen is al verkrijgbaar vanaf: zo’n 2.990,- Dit is inclusief panelen, bekabeling, omvormers, etc..

Meer lezen in deze categorie:
Meer lezen in dit onderwerp:

Ook interessant:

moestuin houden op balkon, hoe doe je dat - cover

Moestuin houden op balkon?

Kun je moestuin houden op een balkon?
Ja! Met wat creativiteit kun je veel oogsten van je balkon moestuin. Direct beginnen? In dit artikel alles voor een voorspoedige start.

Lees verder »
zelf kruidenzout maken - recept en stappenplan

Zelf Kruidenzout maken

Zelf kruidenzout maken., Wat is het beste kruidenzout recept? Met dit recept maak jij makkelijk en snel het lekkerste kruidenzout. Begin direct

Lees verder »

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht details:

Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gebruiken wij om de website optimaal te laten functioneren en personaliseren. Lees meer hier meer over in onze cookies en privacyverklaring.