Compost toilet zelf maken?

Composttoilet bouwen in 5 stappen

Compost toilet zelf maken - stappenplan

Voorbeeld Compost Toilet

De keuze voor een compost toilet is een duurzame en bewuste keuze. Zie je het alleen niet zitten om veel geld aan een compost toilet uit te geven? Gelukkig is het ook mogelijk om een compost toilet zelf te maken. Hoe je een composttoilet kunt maken, lees je uitgebreid in dit artikel!

Weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Of weet je niet zo goed hoe je zelf een composttoilet moet bouwen? In dit artikel vind je de antwoorden op de vragen waar je naar op zoek bent. Neem de toelichtingen en tips goed door en ga direct aan het slag met het zelf maken van je compost toilet!

Compost toilet zelf maken: Samenvatting

Een compost toilet zelf maken, brengt meerdere uitdagingen met zich mee. Zo moet je urine van de ontlasting scheiden, waardoor je nare geurtjes voorkomt. Gelukkig zijn er tal van mogelijkheden om dit voor elkaar te krijgen. Dit doe je, wat mij betreft, het beste met een zelfbouw composttoilet pakket. In dit artikel vertel ik je meer over dergelijke bouwpakketten, maar ook over andere aandachtspunten. Zelf een composttoilet bouwen levert in ieder geval veel voordelen op!

Voorbeeld van een zelfbouw composttoilet

Voorbeeld van een composttoilet

Het moeilijkste bij het bouwen van je droogtoilet

Wil je een composttoilet zelf maken? Dan kom je voor één grote uitdaging te staan: het scheiden van de urine en ontlasting. Dit moet in een composttoilet gescheiden worden, aangezien er anders nare geurtjes ontstaan.

Kies je voor een kant-en-klaar composttoilet? Dan beschikt dit toilet hoogstwaarschijnlijk over een urinescheider. Dit is een handig middel/systeem, waarmee de urine en ontlasting perfect gescheden wordt. Maar, het is lastig om zo’n urinescheider zelf te fabriceren.

Gelukkig is er een prima oplossing voorhanden: een zelfbouw composttoilet pakket. Dit is een pakket waarin je tal van onderdelen aantreft, waaronder de urinescheider. Het enige dat jij hoeft te doen, is dit pakket op de juiste manier in elkaar te zetten. Een composttoilet maken is nog nooit zo makkelijk geweest!

Makkelijkste oplossing voor urinescheiding

Wil je graag op een makkelijke manier de urinescheiding regelen? Dan raad ik je één van de pakketten van MeineTrenntoilette aan. Bij deze – Duitse – webshop kun je verschillende bouwpakketten aanschaffen, waarin ook een urinescheider te vinden is.

Belangrijk voordeel: je hebt hierbij de keuze uit vier varianten. Je kunt kiezen voor een variant voor een extra klein toilet, voor een compact toilet, voor een groot toilet en voor een extra groot toilet. Ongeacht wat voor composttoilet je wilt maken, kun je dus voor een geschikt pakket van MeineTrenntoilette kiezen.

Wat is een composttoilet?

Een composttoilet is een toilet waarbij uitwerpselen worden omgezet in organisch compost. Voor deze omzetting is géén water benodigd, waardoor je een composttoilet overal kunt gebruiken. Doordat er geen water voor nodig is, wordt zo’n toilet ook wel omschreven als een droogtoilet.

Feit is dat je met een composttoilet van meerdere voordelen geniet:

  • Het toilet verbruikt geen water. Dit betekent dat je het toilet overal kunt gebruiken én dat het een duurzame keuze is. Qua toiletten is een composttoilet met afstand de beste duurzame optie.
  • Het toilet is overal te gebruiken. Doordat er geen water benodigd is, kun je een composttoilet overal gebruiken. Je kunt ‘m prima in een tiny house gebruiken, maar ook in bijvoorbeeld een camper of caravan.
  • Het organische compost kan hergebruikt worden. Als de opvangbak van het compost toilet vol zit, kun je dit legen op een composthoop. Je kunt deze compost echter echt ook gebruiken voor in bijvoorbeeld je tuin.

Composttoilet zelf maken in 5 stappen

Wil je zelf een composttoilet bouwen? Super leuk! Dit is op zich niet al te lastig, zolang je maar weet waar je mee bezig bent. Om je hier een handje bij te helpen, heb ik een compleet stappenplan opgesteld. Doorloop elke stap en maak daarmee zelf je composttoilet op een ideale manier.

Is dit de enige manier?

Nee, zeker niet! Maar, het is een heel eenvoudige manier om een composttoilet te maken. Die voor iedereen toegankelijk is. En waarmee je snel klaar bent.

Stap 1: bewerk een oude (houten) stoel met leuning

Voor het maken van een eigen compost toilet heb je een oude stoel nodig. Deze stoel moet over een leuning beschikken, aangezien je daarmee het comfort verder verhoogt.

Het is zaak om het zitvlak van deze stoel te bewerken. Hierbij moet je een ronde vorm uit het zitvlak zagen. Deze ronde vorm kun je vergelijken met de wc bril waar je thuis op zit.

Op deze ronde vorm zou je een (oude) wc bril moeten leggen. Meet daarom goed op wat de diameter van die wc bril is. Je weet dan ook hoe groot de ronde vorm in de stoel moet worden.

Stap 2: zet de wc bril vast

Heb je stap 1 doorlopen? Dan heb je nu een stoel met leuning met in het zitvlak een ronde uitgesneden vorm. Het is nu zaak dat je op deze ronde vorm een wc bril monteert. Dit kun je makkelijk doen met een boor en nagels. Maar, je kunt hier eventueel ook spijkers of schroeven voor gebruiken.
Tip: houd bij deze stap goed rekening met het comfort. Als je op de wc bril gaat zitten, wil je niet dat de nagels of schroeven tegen je achterwerk aankomen. Monteer de wc bril daarom op een slimme manier.

Stap 3: plaats een emmer onder de stoel

Om zelf een composttoilet te maken, heb je een (grote) emmer nodig. In deze emmer komt de ontlasting terecht, waardoor deze emmer groot genoeg zou moeten zijn. In deze stap hoef je slechts één ding te doen: de emmer onder de stoel neer te zetten.

Stap 4: vul de emmer

Bij een composttoilet wil je voorkomen dat er nare geurtjes ontstaan. Dit kun je middels een urinescheider doen, maar je kunt de emmer ook vullen met zaagsel. Het zaagsel werkt vochtabsorberend en vangt de geur daarmee perfect op.

Overigens hoef je niet altijd voor zaagsel te kiezen. Je kunt ook kiezen voor bijvoorbeeld bladeren, as, schaafkrullen of lege wc rollen. Met deze materialen kun je de ontlasting bedekken en daarmee voorkomen dat er nare geurtjes ontstaan.

Stap 5: wc op de gewenste plek zetten

Je bent nu al klaar met het maken van je composttoilet. Het enige dat je nu nog moet doen, is de wc op de gewenste plek neer te zetten. Dit kun je het beste buiten doen, maar je kunt dit compost toilet eventueel ook binnen neerzetten.

Wil je een compost toilet uitsluitend binnen gebruiken?

Dan is het zaak om onderstaande stappen uit te voeren:

  • Stap 1: ga naar het composttoilet in je woning en doe je behoefte
  • Stap 2: schep nu het nodige zaagsel in het toilet. Je moet dusdanig veel zaagsel in het toilet scheppen zodat je geen uitwerpselen of urine meer ziet liggen
  • Stap 3: maak de opvangbak met enige regelmaat leeg. Door de opvangbak regelmatig te legen, voorkom je dat er vervelende geurtjes ontstaan

Benodigdheden

Heb je de wens om zelf een compost toilet te bouwen? Dan hoef je hier dus niet al te veel voor te doen. Zoals bovenstaande stappen bewijzen, heb je binnen mum van tijd een compost toilet gebouwd. Hier heb je bovendien niet al te veel voor nodig:

  • Een oude (houten) stoel met leuning
  • Een wc bril voor composttoilet.
    • Urinescheider en/of totaalpakket van urinescheider en w.c. bril. Deze vind je hier of hier.
  • Een zaag en/of decoupeerzaag
  • Een boormachine en/of hamer
  • Nagels/spijkers/schroeven
  • Een emmer voor onder de stoel.
    • Werk je met een urinescheider, dan ook een opvangbak voor je urine
  • Zaagsel, of ander droogmateriaal
  • Een geschikte plek

Heb je deze benodigdheden in huis gehaald? Dan kun je direct starten met zelf een composttoilet te maken. Doorloop daarvoor 5 bovenstaande stappen en geniet snel van je zelfgemaakte compost toilet.

Zelf je composttoilet maken: dit heb je nodig

Een composttoilet zelf maken is goed te doen. Zolang je de juiste benodigdheden in huis hebt, hoef je alleen maar bovenstaande 5 stappen te doorlopen.

Wil je het echter helemaal goed doen? Dan heb je wat mij betreft nog iets meer nodig:

  • Een urinescheider. Zoals ik eerder in dit artikel al zei, is het scheiden van urine en ontlasting de grootste uitdaging. Om deze uitdaging in één klap de baas te zijn, zou je een urinescheider in je composttoilet moeten plaatsen. Verderop in dit artikel vertel ik je waar je kant-en-klare urinescheiders kunt kopen. (zie afbeelding hieronder voor een voorbeeld)
  • Een geschikte plek. Om van een composttoilet gebruik te kunnen maken, heb je uiteraard ook een geschikte plek nodig. Bepaal allereerst voor jezelf waar je het toilet wilt gebruiken; binnen of buiten. En ga vervolgens na hoe groot je het toilet uit kunt voeren. Daar vertel ik je verderop in dit artikel ook iets meer over.
  • Een oude stoel. Dit onderdeel is bij elk composttoilet essentieel. Mocht je geen oude stoel hebben, adviseer ik je om eens Markplaats te bekijken. Mogelijk kun je bij jou in de buurt voordelig een oude stoel kopen. En als je een beetje goed zoekt, kun je de oude stoel mogelijk zelfs gratis ophalen.
  • Voldoende tijd. Een composttoilet zelf maken kost in de basis niet veel tijd. Je moet wel even goed je idee uitdenken. Je moet een ronde vorm met de juiste afmetingen in de oude stoel uitzagen. En je moet de wc bril op een handige manier aan de oude stoel bevestigen. Deze punten zorgen ervoor dat je voor het maken van een composttoilet wel enige tijd nodig hebt. Neem deze tijd en maak daarmee een perfect composttoilet voor jezelf.
Voorbeeld urinescheider voor composttoilet
voorbeeld van Urinescheider: De urine gaat via het onderste/voorste bakje en de ontlasting via het bovenste/achterste, – Bron: meinetrenntoilette.de

Composttoilet bouwen: Voorkom domme fouten

Wil je zelf een composttoilet bouwen? Met bovenstaande informatie, stappenplan en tips moet dit prima te doen zijn. Maar, het is hierbij ook belangrijk om met veelvoorkomende fouten rekening te houden. Zorg er voor dat je deze fouten uiteraard zelf niet maakt. Daar vertel ik je hieronder graag iets meer over!

Ontlasting en urine: scheiden of niet?

Idealiter zou je de ontlasting en urine zeker moeten scheiden. Door de ontlasting en urine te scheiden, voorkom je dat er nare geurtjes ontstaan. Met name als je het toilet binnen gaat gebruiken, is dit erg wenselijk.

Wil je het composttoilet in je tuin zetten? Ook dan zou je de urine en ontlasting moeten scheiden. Als deze twee ‘bestanddelen’ met elkaar in contact komen, ontstaat er gewoonweg een vervelende en scherpe geur. Als je op een paar meter van het compost toilet loopt, kun je deze geur mogelijk al ruiken.

Hoe vang je de urine op?

Om de urine goed op te vangen, heb je een zogeheten urinescheider op. Deze scheider voorkomt dat de urine en ontlasting bij elkaar komen, waardoor je nare geurtjes scheidt. Het opvangen zelf is niet al te lastig; dit kun je gewoon in een emmer doen.

Hoe vang je de ontlasting op?

stank

Hiervoor geldt eigenlijk hetzelfde als bij de urine: je moet het scheiden van elkaar. Dit doe je door een grote emmer onder het composttoilet te zetten. In deze emmers vang je de urine en ontlasting afzonderlijk van elkaar op, waarna je de emmers makkelijk kunt leggen.

Ongewenste geur voorkomen: zo doe je dat

Ongewenste geur voorkomen doe je, wat mij betreft, op drie manieren:

  • Door de urine en ontlasting van elkaar te scheiden. Het belang hiervan heb ik al meerdere keren aangegeven in dit artikel.
  • Door de emmers regelmatig te legen. Het advies is ook om de emmers regelmatig te legen. Wacht je hier te lang mee? Dan kunnen er alsnog vervelende geurtjes ontstaan.
  • Door zaagsel in de emmer te scheppen. Zaagsel is in staat om het vocht te absorberen en om geurtjes weg te nemen. Zorg er daarom voor dat je altijd voldoende zaagsel in huis hebt.

Waar ga je het compost toilet plaatsen?

Dit is uiteraard ook één van de belangrijkste aandachtspunten. Je kunt het toilet zowel binnen als buiten gebruiken. Bij een toilet voor binnengebruik is het al helemaal van belang dat je voldoende zaagsel gebruikt. En dat je de emmers op tijd leegt.

Maatvoering van je droogtoilet: Hoe groot ga jij je composttoilet maken?

Weet je al of je je composttoilet binnen of buiten neer gaat zetten? Bepaal dan ook waar je hem precies neer gaat zetten. Als je dat weet, kun je opmeten hoe groot je het toilet uit kunt voeren. Zorg er in ieder geval voor dat je het toilet niet te groot maakt. In dat geval kun je het toilet niet op de gewenste plek meer kwijt. Maar, voorkom ook dat je het toilet te klein maakt. Dat gaat namelijk ten koste van het comfort.

Tip: Makkelijk je toilet bouwen met een composttoilet bouwpakket

Het scheiden van urine en ontlasting in bij het bouwen van een composttoilet de grootste uitdaging. Wil je deze uitdaging zo makkelijk mogelijk ‘oplossen’? Dan kies je het beste voor een composttoilet bouwpakket. In zo’n bouwpakket vind je namelijk onder andere een urinescheider, maar ook veel andere benodigdheden.

Mijn advies is om zeker voor zo’n composttoilet bouwpakket te kiezen. Je geniet hiermee namelijk van drie belangrijke voordelen:

  • Een composttoilet zelf maken is hiermee nóg makkelijker. Je bespaart hier oprecht een hoop tijd mee, terwijl je ook minder zaken zelf uit hoeft te dokteren.
  • Je creëert een perfect werkend composttoilet. Belangrijkste voordeel hierbij is dat je de urine en ontlasting met zo’n bouwpakket perfect weet te scheiden. En zoals uit dit artikel gebleken is, is dat verreweg de grootste uitdaging.
  • Je hoeft hier niet al te veel geld aan uit te geven. Bijkomend voordeel is dat je voor een goed composttoilet bouwpakket niet de hoofdprijs hoeft te betalen. Je hoeft slechts een klein bedrag te investeren, waarna je al van bovengenoemde voordelen geniet. En van de vele voordelen van een composttoilet in zijn algemeenheid.

Wil je graag direct zo’n composttoilet bouwpakket aanschaffen? Dan verwijs ik je graag naar MeineTrenntoilette en Off grid centrum.

Bonus Tip: Zorg altijd voor voldoende droog materiaal voor het doorspoelen

Bij een composttoilet is het belangrijk dat je voldoende droog materiaal tot je beschikking hebt. Met dit materiaal kun je de urine en ontlasting afdekken, terwijl dit materiaal ook nog vocht absorbeert. Dit is dus ook een prima manier om de nare geurtjes mee tegen te gaan.

Je hebt hiervoor de keuze uit meerdere soorten droogmaterialen: zaagsel, schaafkrullen, bladeren, as en oude rolletjes wc papier zijn hier prima geschikt voor.

Ga je naar het composttoilet? Nadat je je behoefte hebt gedaan, moet je direct droogmateriaal in de toiletpot scheppen. Op die manier voorkom je de nare geurtjes. En geniet je het beste van de vele voordelen van een composttoilet.

droogmateriaal compost toilet
Droogmateriaal voor compost toilet

Conclusie: Is het makkelijk om een composttoilet zelf te maken?

Een composttoilet zelf maken is absoluut makkelijk. Het is bovendien leuk om te doen en je geniet al snel van belangrijke voordelen. Voordelen op het gebied van comfort, maar ook op het gebied van duurzaamheid.

Bijkomend voordeel: je kunt het zo makkelijk maken als je zelf maar wilt. Je kunt bovenstaande 5 stappen doorlopen, maar je kunt ook voor een bouwpakket/urinescheider kiezen. Met een bouwpakket/urinescheider is het zo gepiept en geniet je van een ideale werking.

Vind je het toch te veel moeite?

En denk je. “Ik koop liever een kant en klaar toilet?”

Tot slot nog een tip vanuit mijn kant: neem de veelgemaakte fouten hierboven nog even goed door. Als je zelf een composttoilet gaat bouwen, wil je deze fouten absoluut voorkomen. Veel succes en plezier met het maken van je eigen composttoilet!

Meer lezen in deze categorie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gebruiken wij om de website optimaal te laten functioneren en personaliseren. Lees meer hier meer over in onze cookies en privacyverklaring.