Hoe maak je een composttoilet buiten? 2023

composttoilet buiten

Ooit afgevraagd hoe je een milieuvriendelijke, waterbesparende en kosteneffectieve oplossing voor de traditionele toilet kunt maken? Dat heb ik ook! Met mijn interesse in duurzaam leven, heb ik ontdekt dat een composttoilet een uitstekende manier is om menselijk afval op een ecologische manier af te breken.

In dit artikel geef ik je een gemakkelijk te volgen stap-voor-stap handleiding voor het zelf maken van een composttoilet buiten. Laten we deze duurzame revolutie samen beginnen.

Belangrijkste punten

  • Een composttoilet is een milieuvriendelijke en waterbesparende oplossing voor traditionele toiletten.
  • Er zijn verschillende soorten composttoiletten, zoals droogtoiletten en toiletten met urineafscheiding.
  • Je kunt eenvoudig je eigen composttoilet buiten bouwen met een houten kist, emmer en zaagsel.
  • Het onderhouden van een composttoilet is eenvoudig en duurzaam, en het draagt bij aan het verminderen van waterverbruik en het behoud van de natuurlijke omgeving.
  • Er zijn verschillende composstoiletten beschikbaar. De beste droogtoilet voor jouw situatie (offgrid, camper, thuis of tiny-house) is afhankelijk van persoonlijke – en omgevingsfactoren.
compost toilet buiten

Wat is een composttoilet?

Een composttoilet is een wc die geen gebruik maakt van water en doorspoelen, maar in plaats daarvan organisch afval op een milieuvriendelijke manier afbreekt en omzet in natuurlijke meststoffen.

Functie en doeleinden

Een composttoilet heeft een duidelijk doel. Het breekt menselijke uitwerpselen af op een groene manier. Dan wordt het compost. Het meeste van dit toilet stuurt urine naar een aparte tank of buiten.

Dit helpt ons om minder afval te hebben. Het is vooral handig voor mensen die in gebieden zonder riolering wonen. Ook draagt het bij aan minder watergebruik. Zo zorgen we beter voor de natuur rondom ons.

Verschillende soorten composttoiletten

Er zijn verschillende soorten composttoiletten waaruit je kunt kiezen. Een van de bekendste soorten is het droogtoilet, ook wel bekend als een toilet zonder doorspoelen. Bij dit type toilet worden de uitwerpselen opgevangen in een emmer met zaagsel of ander organisch materiaal.

Een ander type composttoilet is een toilet met urineafscheiding. Hierbij wordt urine apart opgevangen en kan worden gebruikt als meststof in de tuin. Daarnaast zijn er ook composttoiletten die gebruik maken van micro-organismen om de afbraak van uitwerpselen te versnellen.

Deze toiletten worden vaak gebruikt in composteringssystemen waarbij de uitwerpselen worden omgezet in compost. Het is belangrijk om het juiste type composttoilet te kiezen dat past bij jouw situatie en behoeften.

Bouwmogelijkheden

Er zijn verschillende manieren om een composttoilet buiten te bouwen. Een eenvoudige optie is om een houten kist te gebruiken als toiletmeubel en deze te voorzien van een deksel. Hierin kun je een emmer plaatsen voor het opvangen van de uitwerpselen.

Een andere mogelijkheid is om een speciaal ontworpen droogtoilet aan te schaffen dat geschikt is voor buiten gebruik. Deze toiletten hebben vaak een apart compartiment voor het opvangen van urine en zijn gemaakt van duurzame materialen.

Ongeacht welke optie je kiest, zorg ervoor dat het toilet stevig en goed afgesloten is om geur- en insectenproblemen te voorkomen.

Stap-voor-stap handleiding voor het bouwen van een composttoilet buiten

In deze handleiding zal ik je laten zien hoe je stap voor stap een composttoilet buiten kunt bouwen.

Benodigdheden

Voor het bouwen van een composttoilet buiten heb je een aantal dingen nodig. Ten eerste heb je een droog toiletmeubel nodig, waarin de uitwerpselen kunnen worden opgevangen. Daarnaast heb je zaagsel nodig om de uitwerpselen te bedekken en geurtjes te verminderen.

Een emmer met deksel is ook handig om de uitwerpselen in op te vangen. Verder heb je een aparte opvangtank nodig voor urine, die je kunt aansluiten op een vuilwaterleiding of buiten kunt lozen.

Tot slot heb je nog wat gereedschap en materialen nodig, zoals schroeven, een zaag en bouwhout, om het toiletmeubel in elkaar te zetten. Met deze benodigdheden kun je zelf eenvoudig een composttoilet buiten maken.

Bouwproces

Om een composttoilet buiten te bouwen, heb je een paar dingen nodig. Ten eerste heb je een droog toiletmeubel nodig, waarin de uitwerpselen worden opgevangen. Dit meubel kan van hout zijn en moet stevig genoeg zijn om het gewicht van de emmer met zaagsel en uitwerpselen te dragen.

Verder heb je een emmer nodig voor het opvangen van de uitwerpselen en zaagsel om de uitwerpselen te bedekken.

Het bouwproces van het composttoilet is vrij eenvoudig. Je begint met het bouwen van het toiletmeubel door houten planken aan elkaar te bevestigen. Zorg ervoor dat het meubel stevig is en goed is afgewerkt.

Plaats vervolgens de emmer in het meubel, zodat deze veilig en stabiel staat. Vul de emmer met zaagsel tot ongeveer de helft.

Als je het composttoilet wilt gebruiken, moet je na elk gebruik een laag zaagsel op de uitwerpselen strooien. Dit zorgt ervoor dat de geur wordt verminderd en dat de uitwerpselen worden bedekt met een droog materiaal.

Onderhoud en gebruik van het composttoilet

Het onderhoud en gebruik van een composttoilet is eenvoudig en duurzaam. Om het toilet goed te laten functioneren, is het belangrijk om regelmatig de emmer met zaagsel te legen. De inhoud van de emmer kan worden gebruikt als compost in de tuin.

Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de urine apart wordt opgevangen en afgevoerd. Dit kan worden gedaan door een aparte tank of vuilwaterleiding te gebruiken. Door het composttoilet regelmatig te onderhouden en te gebruiken, draag je bij aan het verminderen van waterverbruik en het behoud van de natuurlijke omgeving.

Zo kun je op een milieuvriendelijke manier je uitwerpselen verwerken en nuttig gebruiken.

Meer over ‘Off grid sanitair’

Het leven off-grid gaat niet alleen over energie, maar ook over hoe we omgaan met onze basisbehoeften in harmonie met de natuur. Een essentieel aspect hiervan is het kiezen van het juiste off-grid sanitair. Van het transformeren van een composttoilet camper tot het ontdekken waar je een composttoilet kunt kopen, de opties zijn divers en aanpasbaar aan verschillende levensstijlen.

Voor de doe-het-zelvers die graag hun eigen oplossingen bouwen, is leren hoe je een composttoilet zelf maakt of het overwegen van een composttoilet bouwpakket fantastische manieren om persoonlijk betrokken te zijn bij elk aspect van je duurzame levensstijl. Er zijn ook unieke opties zoals het Zweedse ecologische toilet die een mix van duurzaamheid en comfort bieden.

Als je klein woont, bijvoorbeeld in een tiny house, zijn er specifieke overwegingen zoals het kiezen van een geschikt tiny house toilet. Maar hoe werkt deze technologie eigenlijk? Het is belangrijk om te begrijpen hoe een composttoilet werkt, inclusief het gebruik van composttoilet houtsnippers en de voordelen van het plaatsen van een composttoilet buiten.

Verder gaat het bij composttoiletten niet alleen om vaste afvalstoffen. Ook het omzetten van urine in compost is een cruciaal aspect van deze ecologische cyclus. Misschien overweeg je zelfs een wc in de tuin voor meer gemak en minder impact op het milieu. Een andere interessante overweging is het gebruik van een scheidingstoilet, dat helpt om afval efficiënter te verwerken.

Het kiezen van het juiste merk en model is ook essentieel. Opties zoals het Boxio compost toilet, Trelino compost toilet, en Separett compost toilet bieden verschillende kenmerken en voordelen, waardoor je de oplossing kunt kiezen die het beste past bij jouw behoeften en jouw unieke levensstijl off the grid.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is “Hoe maak je een composttoilet buiten? Een stap-voor-stap handleiding”?

“Hoe maak je een composttoilet buiten? Een stap-voor-stap handleiding” is een set instructies voor doehetzelfbouw van een buiten composttoilet.

2. Wat zijn de voordelen van een compost wc?

Een compost wc draagt bij aan duurzaamheid. Het is ecologisch omdat het urine scheidt en biologisch afbreekbaar afval omzet in nuttige compost.

3. Wat is er nodig voor de constructie van een composttoilet?

Voor de constructie van een composttoilet heeft u een wc meubel nodig, samen met andere materialen. De stap-voor-stap instructies zullen u helpen bij de bouw.

4. Hoe werkt een buiten composttoilet?

Een composttoilet zet biologisch afbreekbaar afval om in compost. Het scheidt ook urine, wat helpt bij de ecologische recyclage.

5. Kan ik zelf een composttoilet maken?

Ja, met de “stap-voor-stap” handleiding kunt u zelf een composttoilet bouwen. Het helpt u door het hele proces, van de bouw tot de werking van het toilet.

» Referenties

Chirjiv Anand & Defne S Apul. (2013). Composting toilets as a sustainable alternative to urban sanitation – A review. Waste Management, 34(2).<a href=”https://www.researchgate.net/publication/258852961_Composting_toilets_as_a_sustainable_alternative_to_urban_sanitation_-_A_review” target=”_blank”>https://www.researchgate.net/publication/258852961_Composting_toilets_as_a_sustainable_alternative_to_urban_sanitation_-_A_review</a>

Emine Saner. (2019). The no-flush movement: the unexpected rise of the composting toilet. The Guardian.<a href=”https://www.theguardian.com/global/2019/dec/09/no-flus” target=”_blank”>https://www.theguardian.com/global/2019/dec/09/no-flush-movement-composting-toilet-clean-water-waste-fertiliser-eco-revolution</a>

» Referenties

Conclusie

  • De beste droogtoilet voor je tiny-house: Trelino Timber S;
  • De beste camping droogtoilet (ook voor camper en caravan): Boxio ;
  • Mooi houten compost toilet voor thuis: Trelino Timer S (ook met grotere capaciteit verkrijgbaar);
  • Het goedkoopste droogtoilet: Boxio-toilet;
  • Zelf een droogtoilet maken? Voorkom nare geurtjes met deze handige urinescheider.
Meer lezen in deze categorie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gebruiken wij om de website optimaal te laten functioneren en personaliseren. Lees meer hier meer over in onze cookies en privacyverklaring.