Droogtoilet nadelen: Alles wat je moet weten | 2023

droogtoilet nadelen

Overweeg je om over te stappen op een droogtoilet, maar twijfel je nog door mogelijke nadelen? Ik zat in dezelfde situatie, en ontdekte dat, hoewel een droogtoilet een milieuvriendelijk alternatief is dat geen water nodig heeft om door te spoelen, er ook enkele kanttekeningen bij zijn.

In deze blogpost ga ik dieper in op de nadelen van droogtoiletten, van geur- en ventilatieproblemen tot beperkte verwijderingsmogelijkheden en hoge aanschafkosten. Lees verder en kom precies te weten wat je kunt verwachten!

Belangrijkste punten

 • Droogtoiletten zijn milieuvriendelijk, maar hebben ook nadelen zoals geur – en ventilatieproblemen.
 • Verwijdering van afval bij droogtoiletten kan lastig zijn, omdat ze geen water gebruiken om door te spoelen.
 • Droogtoiletten kunnen zelf gebouwd worden om kosten te besparen, maar kant-en-klare modellen kunnen duur zijn.
 • Extra kosten en accessoires zijn vereist bij het gebruik van droogtoiletten.
 • Droogtoiletten worden over het algemeen als minder hygiënisch beschouwd dan gewone toiletten.
 • Er zijn verschillende composstoiletten beschikbaar. Deze zijn ideaal als w.c. voor buiten. De beste droogtoilet voor jouw situatie (offgrid, camper, thuis of tiny-house) is afhankelijk van persoonlijke – en omgevingsfactoren.
droogtoilet nadelen

Uitleg over droogtoiletten

Droogtoiletten zijn toiletten die geen gebruik maken van water om urine en uitwerpselen door te spoelen. Er zijn verschillende varianten van droogtoiletten beschikbaar.

Geen gebruik van water

Een droogtoilet heeft geen water nodig. Dat is anders dan een gewoon toilet. Daar gaat alles dat in het toilet terecht komt door met water. Bij een droogtoilet gaat dat niet zo. De urine en de uitwerpselen worden apart gehouden.

Zo stinkt het minder. Ook is dit beter voor het milieu. Er is namelijk geen water nodig. Water besparen is belangrijk. Zo helpen we de aarde een beetje.

Verschillende soorten droogtoiletten

Er zijn verschillende soorten droogtoiletten beschikbaar. Een variant is het composttoilet, waarbij alle afval wordt opgevangen in een tank onder de vloer. Dit toilet maakt gebruik van ventilatie om geurtjes te voorkomen.

Een andere optie is een toilet met zaagsel. Hierbij wordt zaagsel toegevoegd na gebruik om geur en vochtigheid te verminderen. Deze verschillende soorten droogtoiletten bieden diverse mogelijkheden voor mensen die op zoek zijn naar een milieuvriendelijk en waterbesparend alternatief voor gewone toiletten.

Nadelen van droogtoiletten

– Geur en ventilatie problemen kunnen optreden bij droogtoiletten.

– De beperkte verwijderingsmogelijkheden kunnen een nadeel zijn.

– Zelf bouwen of dure aanschafkosten kunnen een struikelblok zijn voor potentiële gebruikers.

– Benodigde accessoires en extra kosten kunnen oplopen bij gebruik van een droogtoilet.

– In vergelijking met gewone toiletten worden droogtoiletten als minder hygiënisch beschouwd.

Geur en ventilatie problemen

Een van de nadelen van een droogtoilet is dat het geur- en ventilatieproblemen kan veroorzaken. Omdat er geen water wordt gebruikt om door te spoelen, kunnen er luchtjes ontstaan. Dit kan vooral een probleem zijn in kleine ruimtes, zoals campers of boten.

Om dit probleem te verminderen, maken sommige droogtoiletten gebruik van zaagsel om geurtjes te absorberen. Daarnaast is een goede ventilatie belangrijk om de lucht fris te houden.

Het regelmatig legen en schoonmaken van het droogtoilet kan ook helpen om geurproblemen te voorkomen. Het is dus belangrijk om hier rekening mee te houden bij het kiezen voor een droogtoilet.

Beperkte verwijderingsmogelijkheden

Een nadeel van droogtoiletten is dat er beperkte verwijderingsmogelijkheden zijn voor het afval. In plaats van dat de urine en uitwerpselen worden doorgespoeld met water, moet je ze op een andere manier verwijderen.

Bij een composttoilet wordt het afval opgevangen in een tank onder de vloer, die regelmatig geleegd en gecomposteerd moet worden. Dit kan wat gedoe en extra werk met zich meebrengen.

Voor sommige mensen kan dit een ongemakkelijk aspect zijn van het gebruik van een droogtoilet.

Zelf bouwen of dure aanschafkosten

Ik begrijp dat er twee opties zijn als het gaat om een droogtoilet: je kunt er zelf een bouwen of je kunt er een kopen. Als je handig bent en graag zelf dingen bouwt, kun je ervoor kiezen om je eigen droogtoilet te maken.

Er zijn online handleidingen en video’s beschikbaar om je te helpen bij het proces. Dit kan een kosteneffectieve oplossing zijn, omdat je alleen maar materialen hoeft te kopen en geen extra kosten maakt voor de aanschaf van een kant-en-klaar toilet.

Aan de andere kant, als je niet zo handig bent of geen tijd hebt om zelf een droogtoilet te bouwen, kan het kopen van een kant-en-klaar model een goede optie zijn. Bedenk wel dat dit wat duurder kan zijn, omdat je de kosten van het toilet zelf moet betalen.

Het is belangrijk om rond te kijken en verschillende modellen en prijzen te vergelijken voordat je een beslissing neemt. Zo kun je ervoor zorgen dat je een toilet vindt dat past bij jouw behoeften en budget.

Dus, als het gaat om zelf bouwen of dure aanschafkosten, is het belangrijk om te overwegen wat voor jou het beste werkt. Als je handig bent en graag klust, kan zelf bouwen een goede optie zijn.

Benodigde accessoires en extra kosten

Bij het gebruik van een droogtoilet zijn er enkele benodigde accessoires en mogelijke extra kosten waar je rekening mee moet houden. Zo kan het zijn dat je zaagsel of andere materialen nodig hebt om te gebruiken als bedekking voor de uitwerpselen.

Dit kan extra kosten met zich meebrengen, afhankelijk van hoe vaak je het toilet gebruikt. Daarnaast kan het nodig zijn om regelmatig de emmer in het toilet te legen en te reinigen, wat ook extra tijd en moeite kan kosten.

Het is belangrijk om deze kosten en benodigdheden in overweging te nemen bij het kiezen voor een droogtoilet.

Minder hygiënisch in vergelijking met gewone toiletten

Een nadeel van droogtoiletten is dat ze over het algemeen minder hygiënisch zijn dan gewone toiletten. Bij droogtoiletten wordt urine vaak gescheiden van uitwerpselen, wat kan leiden tot onaangename geurtjes.

Bovendien moeten sommige droogtoiletten regelmatig worden geleegd en schoongemaakt, wat een vieze klus kan zijn. Hoewel composttoiletten geuren beter kunnen beheersen door middel van ventilatie en zaagsel, blijft de hygiëne een punt van aandacht in vergelijking met conventionele toiletten.

Meer over ‘Off grid sanitair’

Wanneer we de wereld van off-grid sanitaire oplossingen verkennen, duiken we in een fascinerende mix van innovatie en essentiële eenvoud. Het begint allemaal met het begrip van de basis, zoals het ontdekken van wat een droogtoilet is. Van daaruit kunnen we onze reis voortzetten door te leren hoe een droogtoilet werkt, een fundamentele stap voordat we de verschillende beschikbare opties verkennen, zoals een zelfbouw droogtoilet of de praktische toepassingen van droogtoilet zaagsel.

De veelzijdigheid van droogtoiletten komt tot uiting in de diverse toepassingen, van het integreren van een droogtoilet in een tiny house tot het gebruik ervan voor camping avonturen. Ze zijn ook een uitstekende oplossing voor boten, waar droogtoilet zakken een praktische optie bieden.

Hoewel de voordelen talrijk zijn, is het ook belangrijk om je bewust te zijn van enkele van de nadelen van een droogtoilet. En als je ooit merkt dat je droogtoilet stinkt, zijn er oplossingen en accessoires voor droogtoiletten die kunnen helpen. Onderhoud, zoals het reinigen van een droogtoilet, is essentieel voor een hygiënische en geurvrije ervaring.

Voor de creatievelingen die graag zelf aan de slag gaan, zijn er gidsen over hoe je je eigen droogtoilet kunt maken, of zelfs een complete buiten wc. Opties zoals droogtoiletten met verbranding bieden een high-tech draai aan de traditionele setup. En natuurlijk, als je liever een kant-en-klare oplossing hebt, is er altijd de mogelijkheid om een droogtoilet te kopen.

Uiteindelijk, of je nu kiest voor een droogtoilet voor buiten of voor andere persoonlijke behoeften, het belangrijkste is dat je een systeem kiest dat past bij jouw levensstijl en waarden van duurzaam leven.

Veelgestelde Vragen

1. Wat zijn de nadelen van een droogtoilet?

Een droogtoilet scheidt urine en bevat geen water. Dit kan problemen geven, zoals het vullen van zakken en de noodzaak om ervaringen in huis te hebben.

2. Is het duurzaam om een droogtoilet in een boot te gebruiken?

Een droogtoilet op een boot kan duurzaam zijn, maar het kan ook nadelen hebben. Het toilet kan bijvoorbeeld zakken snel vullen en zorgen voor urine scheiden nadelen.

3. Wat is beter, een ecotoilet of een waterbesparend toilet?

Het hangt af van je keuze. Een ecotoilet kan milieuvriendelijk en zelfvoorzienend zijn, maar het kan ook nadelen hebben zoals de noodzaak om ervaringen in huis te hebben.

4. Wat zijn de nadelen van een composteerbaar toilet?

Een composteerbaar toilet kan helpen om water te besparen, maar het kan ook nadelen hebben zoals de noodzaak van zakken en urine scheiden nadelen.

5. Zijn er alternatieven voor droogtoiletten?

Ja, er zijn alternatieven zoals het waterbesparend toilet en het biologisch toilet. Deze kunnen minder nadelen hebben dan een droogtoilet, maar ze kunnen ook hun eigen problemen hebben.

» Referenties

Chirjiv Anand & Defne S Apul. (2013). Composting toilets as a sustainable alternative to urban sanitation – A review. Waste Management, 34(2).<a href=”https://www.researchgate.net/publication/258852961_Composting_toilets_as_a_sustainable_alternative_to_urban_sanitation_-_A_review” target=”_blank”>https://www.researchgate.net/publication/258852961_Composting_toilets_as_a_sustainable_alternative_to_urban_sanitation_-_A_review</a>

Emine Saner. (2019). The no-flush movement: the unexpected rise of the composting toilet. The Guardian.<a href=”https://www.theguardian.com/global/2019/dec/09/no-flus” target=”_blank”>https://www.theguardian.com/global/2019/dec/09/no-flush-movement-composting-toilet-clean-water-waste-fertiliser-eco-revolution</a>

» Referenties

Conclusie

 • De beste droogtoilet voor je tiny-house: Trelino Timber S;
 • De beste camping droogtoilet (ook voor camper en caravan): Boxio ;
 • Mooi houten compost toilet voor thuis: Trelino Timer S (ook met grotere capaciteit verkrijgbaar);
 • Het goedkoopste droogtoilet: Boxio-toilet;
 • Zelf een droogtoilet maken? Voorkom nare geurtjes met deze handige urinescheider.
Meer lezen in deze categorie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gebruiken wij om de website optimaal te laten functioneren en personaliseren. Lees meer hier meer over in onze cookies en privacyverklaring.