- Fermentatie handboek pdf review (Samenvatting)
- Fermentatie handboek review video
- Voor wie is dit Fermentatie handboek geschikt?
- Wat is het Fermentatie handboek?
- Wie is Paul van den Berg?
- Ervaring met het e-book over Fermenteren
- Alternatieven voor Fermentatie handboek van Paul van den Berg
- Fermentatie handboek kopen
- Ervaringen van anderen
- Exclusieve Gratis Bonus
- Ten slotte

Ben je op zoek naar een praktisch handboek fermenteren? Ik heb zo’n gevoel, dat je hier goed zit. In dit fermentatie handboek review neem ik het e-book van Paul van den Berg; Lerenfermenteren.nl onder de loep.
Is dit handboek fermentatie de moeite waard? En kun je er wat mee als beginner? Hoeveel recepten beslaat het handboek?
🤫 Hou je van korting? Dit handboek kun je met een speciale korting te pakken krijgen. Blijf tot het einde om uit te vinden hoe. Plus nog een extra gratis bonus 🎁 voor de oplettende lezer.
Fermentatie handboek pdf review (Samenvatting)
Fermentatie handboek review Boek Recensie lerenfermenteren

Het handboek fermentatie van Paul van den Berg is een compleet e-book, waarmee je als beginner makkelijk aan de slag kunt. De uitleg is zowel beknopt als compleet. En je leert precies genoeg om veilig en gezond aan de slag te gaan. Het behandeld: groenten, fruit, Kombucha en Zuurdesem. Je komt al ruim voldoende recepten tegen om mee aan de slag te gaan. Maar, de echte creativiteit vind je in de cursus. Dit handboek over fermenteren van Paul is super geschikt voor beginners. Als gevorderde kan het een leuke toevoeging zijn. Het e-book is toegankelijk en makkelijk te lezen. Ik mis alleen wat afbeeldingen her en der. Gelukkig is er eventueel nog de cursus fermenteren van Paul. Al met al een aanrader.
Cursus aanbieder: Organization
Naam aanbieder cursus: Lerenfermenteren.nl | Paul van den Berg
Cursus aanbieder URL: https://superzelfvoorzienend.nl/recommends/lerenfermenterenhandboek/
3.5
Fermentatie handboek review video
In onderstaande video bespreek ik het E-book: Handboek Fermentatie pdf van Paul van den Berg.
Voor wie is dit Fermentatie handboek geschikt?
Dit fermentatie handboek is met name geschikt voor beginners. Je krijgt heldere en toegankelijke uitleg, waarmee je al vrij snel zelf aan de slag kunt. Het e-book is uitnodigend om zelf te gaan experimenteren. En het staat vol met lekkere recepten.
Ook voor ervaren fermenteerders is het leuk. Je vindt vernieuwende en creatieve fermentatie recepten in dit handboek.
Wat is het Fermentatie handboek?
Wat het Fermentatie handboek is:
- E-book in PDF Formaat.
- 84 bladzijden Fermentatie tips en kennis, verdeeld in 4 hoofdstukken:
- Alles wat je wilt weten over fermenteren – Theorie
- natte en droge fermentatie – Recepten en uitleg
- fermentatiedrank: Kombucha – Recepten en uitleg
- Zuurdesem – Recept en uitleg
Dit is een vrij beknopte omschrijving van dit handboek fermenteren. Laten we er iets verder in duiken. Paul van den Berg duikt als eerste in de theorie in met alles wat je wilt weten over fermenteren. Deze informatie deelt hij op toegankelijke manier. En precies op zo’n manier dat je het hoe en waarom begrijpt van fermenteren. Ook duik je nog even de geschiedenis in en komen de gezondheidsvoordelen langs.
Staan er ook recepten in het handboek fermenteren? En welke?
Ja, je vindt verschillende recepten in de hoofdstukken: Groenten en fruit fermenteren, Kimchi en Zuurdesem.
Je kunt de volgende recepten voor groenten fermenteren verwachten:
- Zuurkool
- Frisse Venkel
- Gefermenteerde Rode biet
- Augurken
- Etc.
Bij gefermenteerd fruit kun je denken aan recepten voor:
- Zoute citroenen met kaneel
- Gefermenteerde appel
Voor Kimchi en Kombucha vind je een recept en stappenplan om dit te maken. Hiermee heb je al een goede startplaats om lekker je fermentatiedrank te gaan maken. En, verder met smaken te gaan experimenteren.
Het stukje over zuurdesem brood vond ik iets te mager. Hierin staat een omschrijving voor het maken van zuurdesem brood, maar geen recept. Als je geen ervaring hebt met brood bakken, moet je dus nog verder zoeken naar een recept voor zuurdesem brood. Dit vind ik toch een stevig minpunt.
Maar niet getreurd.
Er was een tijd dat ik driemaal in de week in de bakkerij stond van Ecolonie. Hier leerde ik verschillende recepten, waaronder een lekker recept voor zuurdesem brood.
En mijn versie van een heerlijk zuurdesem recept wil ik graag met je delen. Als gratis bonus: De Zuurdesem starter voor jou bij dit e-book.

Kortom: Je leert daadwerkelijk alles wat je wilt weten over fermentatie tot het niveau dat je er thuis zelfstandig mee aan de slag kunt. + met mijn gratis bonus, kun je ook nog eens lekker zuurdesem brood bakken. 🍞
Deze kennis is niet allesomvattend, maar dat is ook bijna onmogelijk aangezien de breedte van dit onderwerp.
En wat is de meerwaarde?
Paul komt uit de gezondheidshoek. In dit handboek fermentatie merk je dit in de uitgebreide sectie die ingaat op gezondheidsvoordelen, etc. Daarnaast merk je duidelijk wat de passie van Paul is: Gezonde voeding en fermenteren. Dit maakt het boek heel fijn, licht verteerbaar en leuk. Daarnaast zijn de recepten die je erin vind verrassend.
Wie is Paul van den Berg?
Paul van den Berg is al een aantal jaar werkzaam als voedingsadviseur. Hierin heeft hij gehoor gegeven aan zijn aangewakkerde passie over gezonde voeding. Van hieruit is hij gaan experimenteren met fermentatie.
Logisch dat de vonk ook oversloeg naar fermenteren. Paul’s passie voor fermentatie bleef niet onopgemerkt. De vraag naar workshops bleef groeien.
Vanuit deze vraag heeft hij het online platform lerenfermenteren.nl opgezet. Hiermee is hij grootste online platform over fermenteren in Nederland.
Op dit platform brengt hij onder andere zijn cursus fermenteren onder de aandacht. En natuurlijk dit handboek fermentatie.

Ervaring met het e-book over Fermenteren
Na aankoop van het handboek fermentatie werd ik gelijk doorgestuurd naar de download pagina. Ondertussen zie ik in mijn mailbox een mailtje binnenkomen met het e-book als bijlage. Fijn, twee wegen naar Rome.
Ik was blij verrast bij het openen van het pdf bestand. Als eerste zag ik een beeldvullende foto die een goede sfeer neerzette. Het handboek door scrollend kom ik via voorwoord, disclaimer, inhoudsopgave bij de inhoud van het boek.



Theorie: Alles wat je wilt weten over fermenteren
In korte hoofdstukken en paragrafen lees ik vervolgens van alles over fermentatie: De gezondheidsvoordelen, de geschiedenis, de risico’s, waar je op moet letten, etc.. De inhoud, ook al gaat het niet heel erg de diepte in, past bij de titel.
Praktisch
In de volgend onderdelen: Kimchi, Groenten en fruit fermenteren en zuurdesem vind ik heldere uitleg, stappenplan en benodigdheden om aan de slag te gaan. Dankzij de helder uitgelegde stappen kan ik zelf makkelijk beginnen. Ook hier gebruikt Paul precies genoeg woorden om de boodschap helder en duidelijk over te brengen.
Wat ik miste in het Handboek fermentatie
Als visueel ingesteld persoon mis ik soms wel wat afbeeldingen of ander ondersteunend beeldmateriaal. Wat is bijvoorbeeld de beste manier om iets te snijden. In tekst behandeld Paul dit uitvoerig en duidelijk. Maar, je kent de uitdrukking: 1 beeld zegt meer dan duizend woorden.
In de online cursus fermenteren zie je dit wel terug komen.
Wist je dat:
- Je dit E-book gratis krijgt, bij de cursus fermenteren.
- En dat je 10% Korting kunt pakken?
- Meer lezen over deze super deal 👇

- 10% korting voor nieuwe fermenteerders. Code: NIEUW10
De lekkerste gefermenteerde groenten maken?
Leer alles over fermenteren met de online video cursus van Paul via leren fermenteren.
- Alles wat je moet weten om lekker te kunnen fermenteren
- De beste recepten
- Gezond en veilig aan de slag
- Handige technieken
🤫 Exclusieve bonus: de Zuurdesem starter meepakken? Lees hier meer
Voordelen en Nadelen
- Toegankelijke informatie
- Alles wat je wilt weten om veilig te beginnen met fermenteren
- Lekkere en creatieve recepten
- Het boek is digitaal, dus je kunt het direct in huis hebben en uitprinten.
- Je merkt en voelt de passie en liefde van Paul voor fermenteren
- Eerlijke prijs
- Je kunt er als beginner mee aan de slag
- kort maar krachtig – Andere fermentatie boeken zijn al snel veel “dikker”. Deze komen ook met veel bredere en specialistische informatie die je niet per se nodig hebt.
- Inhoudsopgave is erg beknopt, en bevat geen hyperlinks binnen het document. Daardoor ben je veel aan het scrollen.
- Het e-book bevat afbeeldingen, maar ik mis aan ondersteunend beeldmateriaal ter uitleg en/of beeldvorming. Zoals bijvoorbeeld bij het snijden.
- Het stuk over zuurdesem kan iets duidelijker omschreven worden. Maar met de exclusieve gratis bonus, kun je heerlijk zuurdesem brood gaan bakken
Alternatieven voor Fermentatie handboek van Paul van den Berg
Dat Fermenteren populair is, kun je wel opmaken aan het grote aantal boeken over fermenteren, onder andere van culinaire pro’s. Hieronder twee hoog aangeschreven boeken.
Beiden vallen in een ander, hoger prijs kaliber dan het boek van Paul. Daarvoor krijg je een heel dikke pil aan diepgang en recepten. Misschien iets te veel voor de thuiskok. Maar voor professional die meer verdieping zoekt misschien een interessante keuze.
Noma’s handboek fermenteren
- 449 pagina’s waardevolle informatie
- Tips voor gebruik
- Stap-voor-stap beschrijvingen
- Geschreven door culinaire professionals
- Prachtig vormgegeven
- Standaardwerk voor fermentatie in Nederland en België
- Voor de gemiddelde thuiskok kan het iets te veel van het goeie zijn wat betreft theorie.
Over Rot 2.0
Over Rot 2.0 is een compleet handboek over fermenteren geschikt voor hobbykok en professional. Dat voor de echte beginner iets te veel kan zijn. Het is mooi vormgegeven als hardcover met mooie ondersteunende foto’s. De inhoud is gestoeld op onderzoek en ervaring. Kortom: Standaardwerk en musthave voor Fermenterend Nederland en België.
Fermentatie handboek kopen
Het Fermentatie handboek kopen kun je op 1 plek doen. En dat is rechtstreeks bij Paul. Dat kan via de knop in het blok hieronder.
Maar let op! 👇
Wat kost het handboek fermentatie
Paul heeft het Handboek Fermentatie gewaardeerd op een prijs van € 29,99.
Maar, hij biedt het nu aan voor € 19,99
En… 👇
Fermentatie handboek kopen met korting
Als je voor het eerst iets koopt bij leren fermenteren.nl heeft hij nog een speciale kortingscode voor je voor 10% korting.
Wil je weten wat deze code is?
Kortingscode voor 10% korting: NIEUW10
Het werkt zo:


🎁 Maar, je kunt het ook gratis bemachtigen… Hoe? 👇
Gratis Fermentatie handboek pdf
Gratis, dat kan toch niet? Jawel. Dit handboek krijg je gratis bij de cursus fermenteren op lerenfermenteren.nl Ook op deze cursus heeft Paul een stevige actie. Want, een gemiddelde cursus fermenteren kost zo’n 400,-. Deze is online cursus van Paul kost normaal; 149,99… Maar nu is deze te koop voor € 69,- En ook hiervoor geldt de code: NIEUW10 voor nog eens 10% korting.
Ik heb gekozen voor de cursus fermenteren met het gratis Handboek fermentatie. In mijn leren fermenteren cursus review lees je hoe mij deze cursus is bevallen. Samengevat: Super!
Garantie: Kan ik ruilen als het niet bevalt?
En ja, mocht je toch niet helemaal tevreden zijn. Paul heeft garantie op zijn handboek fermentatie. Je kunt binnen de gestelde voorwaarden je aankoop annuleren. En je geld terugkrijgen. Daar doet Paul niet moeilijk over. De voorwaarden kun je vinden op zijn website.
Ervaringen van anderen
Het handboek is nog nieuw. Ik heb nog niet genoeg materiaal kunnen verzamelen voor een natuurlijk beeld van andermans ervaringen. Paul wordt als Voedingsadviseur in ieder geval super gewaardeerd. Hier een aantal reacties op de cursus.
Fermenteren is super nice! Ik fermenteer nu bijna wekelijks een nieuw recept. De video’s en het boek van Leren Fermenteren zijn daar superhandig bij.
Mees uit Amsterdam Bron: Lerenfermenteren.nl
Ik wilde al jaren gezonder eten. Toen fermentatie op mijn pad kwam was ik direct enthousiast. Ik eet nu beter, voel me fitter en zit lekkerder in mijn vel.
Arda uit Utrecht – Bron: Lerenfermenteren.nl
In november volgde ik een workshop in Utrecht. De trainer; Paul was enthousiast en kon zijn kennis goed overdragen. Ik heb een leuke, leerzame dag gehad!
Frits uit Amsterdam – Bron: Lerenfermenteren.nl
Exclusieve Gratis Bonus
🎁🎁🎁
Uiterlijk dinsdag of woensdag is deze bonus beschikbaar. Dus als je nu besteld, hou je hem tegoed. 😊
Waarom eigenlijk een gratis bonus?
Simpel, ik ben een affiliate voor Paul. Dit betekent, als jij dit boek besluit te kopen via 1 van de links op deze pagina, ontvang ik een stukje commissie als vergoeding. Paul is blij met de nieuwe fermenteerder. En jij? Jij bent blij met je nieuwe E-book of cursus fermenteren. In beide gevallen krijg je mijn gratis bonus erbij. En dat terwijl je gewoon dezelfde prijs betaald. Nou ja, minder nog eigenlijk met die kortingscode, weet je hem nog: NIEUW10.
Wil jij het E-book De Zuurdesem starter ook bij je fermentatie handboek ontvangen?
Let dan op, het kan namelijk nogal makkelijk fout gaan met het toewijzen van een commissie. Iets met cookies etc.. En dan… krijg ik mijn commissie niet.. 😥
Als je deze stappen opvolgt, moet het goed gaan:
- 1. Open een nieuwe incognito browser tab.
- Sneltoets: pc: Ctrl+alt+N
- of sneltoets: MAC: ?+Shift+N
- Of wis je browsergeschiedenis.
- 2. Kopieer deze link:
- https://superzelfvoorzienend.nl/recommends/fermentatiehandboek
- en plak hem in de incognito browser.
- 3. Koop het Fermentatie handboek: gebruik code: NIEUW10
- en stuur me een screenshot van je aankoopbevestiging e-mail en/of factuur. Dit kun je hier doen door een mail te sturen naar: wouter@superzelfvoorzienend.nl
- Let op: Houdt je persoonlijke gegevens privé. Deze kun je onzichtbaar maken. Hier heb ik niets mee te maken.
- Het gaat mij alleen om datum en tijd. Hiermee kan ik de aankoop terugleiden en je de gratis bonus sturen.
- Als antwoord op je e-mail ontvang je z.s.m. een persoonlijk bericht met download link en wachtwoord om het bestand te kunnen downloaden.
Ten slotte
Met het handboek fermentatie heb je een prachtige en lekkere start in de grote wereld van fermenteren. Het boek is compleet en je kunt er direct mee aan de slag. Als je de spullen in huis hebt tenminste. Benodigdheden om te fermenteren, vind je uiteraard ook duidelijk vermeld in het handboek.

- 10% korting voor nieuwe fermenteerders. Code: NIEUW10
De lekkerste gefermenteerde groenten maken?
Leer alles over fermenteren met de online video cursus van Paul via leren fermenteren.
- Alles wat je moet weten om lekker te kunnen fermenteren
- De beste recepten
- Gezond en veilig aan de slag
- Handige technieken
🤫 Exclusieve bonus: Zuurdesem geheimen meepakken? Lees hier meer
Mijn keuze
Zelf heb ik uiteindelijk gekozen voor de complete cursus fermenteren, waarbij ik dit e-book gratis cadeau kreeg. Waarom?
- Ik wilde meer visuele ondersteuning, dus foto’s of video. Dat geeft de online cursus
- Ik ben meer van kijken en luisteren dan lezen.
- Samen is dit een compleet pakket. Het e-book en de cursus zijn beiden goede bronnen van informatie en inspiratie. Maar tezamen is het compleet en aanvullend op elkaar.
- Klik hier om direct naar de Cursus fermenteren te gaan.
- 449 pagina’s waardevolle informatie
- Tips voor gebruik
- Stap-voor-stap beschrijvingen
- Geschreven door culinaire professionals
- Prachtig vormgegeven
- Standaardwerk voor fermentatie in Nederland en België
- Voor de gemiddelde thuiskok kan het iets te veel van het goeie zijn wat betreft theorie.
Over Rot 2.0 is een compleet handboek over fermenteren geschikt voor hobbykok en professional. Dat voor de echte beginner iets te veel kan zijn. Het is mooi vormgegeven als hardcover met mooie ondersteunende foto’s. De inhoud is gestoeld op onderzoek en ervaring. Kortom: Standaardwerk en musthave voor Fermenterend Nederland en België.