Gereedschap voor moestuin: wat nodig?

Top 12 en motivatie

Gereedschap voor moestuin: Wat heb je nodig? - Cover

gereedschap voor moestuin selectie handgereedschappen

Beginnen bij jou de moestuinkriebels ook op te spelen en houd een gebrek aan goed gereedschap je af van je tuinwerk? Weet je: Eigenlijk heb je helemaal niet zoveel nodig om lekker te beginnen met je moestuin. In dit artikel neem ik je mee in onze rommelige schuur en geef ik antwoord op de vraag: Welk gereedschap voor moestuin heb je nodig?

Welk gereedschap voor moestuin heb je nodig? Laat je niet gek maken

Voordat we duiken in een lijstje van moestuingereedschap wil ik je dit toch echt meegeven: Laat je niet gek maken. Voordat je het weet, hangt je schuurtje of tuinkot vol steelgereedschappen die je nooit gebruikt. En dat is zonde. Zonde van de ruimte, zonde van de energie, zonde van je geld. Toch? Kijk ook uit voor de wisselbare koppen, die gemaakt zijn voor gemak. Met lichtgewicht lever je vaak in op duurzaamheid. Persoonlijk ben ik voorstander van eenvoud en degelijkheid. Daarom in dit artikel: Alleen de absolute basis: De essentials voor je moestuin.

Moestuingereedschap set kopen? De 11 essentials

Dan nu; het gereedschap voor de moestuin waar je niet zonder kan. Omdat tuinieren steeds populairder wordt, zie je de wereld aan zinnige en onzinnige hulpmiddelen voor de moestuin langskomen. “Handige systemen” en wegwerpkwaliteit gereedschappen. Daar heb ik zo mijn mening over. Niet zo heel positief 😉

Daarom ook gelijk linkjes bij de gereedschappen naar plekken waar je goede kwaliteit kunt kopen. De “Winkel van iedereen” heeft ook goede stukken gereedschap.

 1. Handgereedschap: cultivator of harkje en schepje
 2. Spade
 3. Mestvork, riek, compostvork of spitvork
 4. Tuinmes
 5. Snoeischaar
 6. Kruiwagen
 7. Pootstok
 8. Schoffel of hak
 9. Hark
 10. Touw of lijn
 11. Gieter of tuinslang

Handgereedschap: cultivator of harkje en schepje

Tuinschep

Het handgereedschap met de korte steel. Het schepje en een cultivator of harkje. Dit kleine gereedschap is multifunctioneel. En superhandig voor allerlei aan situaties: Als je in potten of moestuinbakken groenten kweekt, is het ideaal. Net als bij het uitplanten van je kweekpotjes.

Ik heb verschillende mensen gezien die voor een tuinschepje kozen met een dun steeltje dat handvat en werkdeel verbindt. Deze heb ik helaas te vaak zien verbuigen. Daarom dat ik onderstaande twee tuinschepjes aan kan raden. Zelf ben ik fan van het model zoals de rode van WOLF Garten. Sterk in eenvoud. Het Gardena schepje geeft iets meer comfort.

Wolfgarten tuinschep
WOLF Garten tuinschep – bron: Bol.com

WOLF Garten tuinschep:

 • Stevig
 • Degelijk
 • Makkelijk in gebruik
 • € 11,92 Bij bol
 • Minder comfortabel in hand
Gardena tuinschep
Gardena tuinschep – bron: Bol.com

Gardena tuinschep:

 • Stevig
 • Degelijk
 • Comfortabel in de hand
 • Kunststof in handvat verwerkt

Cultivator of harkje

handcultivator
Cultivator – bron: Bol.com

En met de cultivator of een klein harkje kun je de grond voorzichtig en gericht loswoelen.

Ik heb hier de beste voor je uitgekozen. Er bestaat ook zoiets als een compleet pakket, dan heb je een hele set voor ongeveer de prijs van 1 kultivator. Je levert dan wel in op kwaliteit. Maar, zie hier de combiset.

Spade

Spade
Spade – bron: bol.com

Zonder spade kun je echt helemaal niets beginnen. Zelfs de tuinder met de spitloze moestuin heeft nog eens een spade in de grond te zetten voor het een of ander.

Spades zijn er in verschillende klassen te vinden. Het liefst heb ik een spade met een houten steel. Mocht die eens breken, dan is deze makkelijk te vervangen. En met een een T-handgreep die ook van hout is.

Verder vind ik een degelijke kwaliteit belangrijk. Dan kan ik lang met de spade vooruit. Met deze wensen kom ik uit op deze spade van Spear en Jackson.

Een goedkoper en goed alternatief is deze spade van Streuding.

Mestvork, riek, compostvork of spitvork

Persoonlijk vind ik de mestvork niet een cruciaal en onmisbaar stuk gereedschap. Wij hebben het jaren zonder gedaan. Maar, het was toch een gemis. Toch staat hij in deze lijst. Waarom? Zodra je werkt met een composthoop heb je een compostvork of riek nodig. Met de punten kun je makkelijk van je composthoop scheppen. Verder kun je hem gebruiken om eventuele vaste grond wat los te maken.

In mijn artikel over de beste compostvork kun je meer lezen over de verschillende vorken die er zijn. Maar dit, is al een hele goede.

Tuinmes

tuinmes
Tuinmes – bron: bol.com

Te vaak greep ik in de keukenla naar een bot aardappelschilmesje. Dat was dan weer gebruikt voor allerlei aan werkzaamheden in de moestuin. Denk aan:

 • onkruid krabben uit de tegels
 • touw snijden
 • bloemen snijden
 • etc.

Een mes aanschaffen specifiek voor de moestuin kan zeker geen kwaad. Daarnaast zijn deze ook wat groter. En liggen ze beter in de hand bij tuinwerk. Bijvoorbeeld dit opvouwbare model.

Snoeischaar

In deze lijst hou ik het bij de snoeischaar je kunt natuurlijk ook verder denken aan een heggeschaar etc. Dat is een beetje afhankelijk van de inrichting van je tuin. De snoeischaar kom je echt vaker tegen dan je denkt. Bij ons bijvoorbeeld voor het snoeien van de fruitstruiken, of wat het knippen van een stuk touw. Bamboe op maat knippen is ook nog zo’n klusje.

Snoeischaren zijn er dan ook nog eens in allerlei verschillende kwaliteiten. Bij ons liggen er meerdere in huis. Maar er zijn er toch twee de favoriet:

Handig moetstuingereedschap: Een snoeischaar. Velco en Okatsune
Snoeischaar van Okatsune en Felco, onze tuinfavorieten

De Snoeischaar van Okatsune is superdegelijk en bijna onkwetsbaar. De Felco is in dit geval voor de iets kleinere hand van Sabine. En ze is er blij mee. Je ziet gelijk iets waarvoor ik jou wil waarschuwen als het om je snoeischaar gaat. Houdt hem schoon. Dan voorkom je roest. En blijft je gereedschap langer scherp. Je kunt uiteraard ook voor een goedkoper model kiezen. Dan lever je echt in op kwaliteit en gebruiksgemak.

Kruiwagen

De kruiwagen is echt een onmisbaar hulpmiddel voor in de moestuin. In ons tuintje van zo’n 20 meter lang hebben we hem vaak genoeg gebruikt. We kruien er stenen, aarde en compost mee. En ja, als je toch aan het moestuinieren bent, ga je opeens veel meer leuke buitendingen doen, waarbij een kruiwagen handig kan zijn.

We kiezen wel voor een stevige met een stalen bak. Dan kun je ook nog kiezen voor een anti-lekband. Erg handig, maar sommige mensen vinden dit wat minder fijn kruien. Hieronder de kruiwagen zoals wij die ook in de tuin hebben staan. Degelijk en duurzaam. Een verademing na met goedkopere monteerbare kruiwagens te hebben gewerkt. Voor 2 tot 4 tientjes meer dan de minder degelijke modellen in totaal zo’n € 100,- zeker de moeite waard.

Onmisbaar hulpmiddel voor de moestuin: De kruiwagen
Een degelijke Kruiwagen – bron: Bol.com

Pootstok

De pootstok is een handige stok, waarmee je gaten in de grond kunt prikken. Dit gereedschap gebruik je als hulpmiddel bij het zaaien en planten van je groenten. Soms zijn ze voorzien van een liniaal, zodat je de plantdiepte goed kunt aflezen.

Is het noodzakelijk?

Nee. Je zou ook elf een gepunte stok kunnen maken. Maar, het is wel handig.

pootstok bron bolcom

Schoffel of hak

Regelmatig met de schoffel door de groentebedden heen woelen, houdt het onkruid kort en geeft je gewassen de ruimte om lekker door te groeien. Verderop ga ik dieper in op de verschillen tussen deze hak en schoffel. En wat het beste is om onkruid te wieden.

Hark

Harken zijn er in verschillende soorten. Verderop in dit artikel kom ik er nog een keer op terug. In de moestuin gebruik ik het liefst de bladhark om losgeschoffelde onkruiden uit de tuin te harken. En de tuinhark om de bodem te egaliseren. Ook al heet het beide tuingereedschappen hark. Ze zijn toch net iets anders.

Hier onder in ieder geval de beste blad- en tuinhark.

In beide gevallen heb je al een goede hark tussen de € 15,- en € 25,-

gereedschap voor de moestuin: bladhark
Bladhark – bron: Bol.com
tuinhark bron bolcom
Hark – Bron Bol.com

Touw of lijn

Een stukje touw is een superhandig hulpmiddel om je bonenstaken, tomatenplanten en paprika’s op te binden. Daarnaast kun je er de lijnen mee uitzetten, zodat je in rechte rijen plant. Kleine koop, groot gemak. Zelf kies ik graag voor Sisaltouw, omdat het vergaat.

Gieter of tuinslang

Zelf weet je het beste wat in jouw moestuin het handigst is om je groenten besproeien. In een kleine tuin heb je misschien al voldoende aan een gieter. In geval van een grotere tuin leg je waarschijnlijk liever de tuinslang uit en koppel je deze aan een sproeier.

Het is in ieder geval belangrijk je tuin water te geven, zodat je groenten niet uitdrogen op de warme en droge zomerdagen.

Ga je voor een gieter, dan zou ik je aanraden een gieter van zo’n 10 liter te kiezen. Die zijn goed te tillen. En je kunt er genoeg water in meenemen.

Helaas zijn gieters voornamelijk in kunststof te verkrijgen.

Ga je voor een tuinslang, dan heb je ook veel keuze. Wij zijn in ieder geval helemaal gevallen voor de rekbare tuinslangen. Zodra er druk op komt te staan van het water. Rekt dit type tuinslang zich uit. Er handig.

Welk gereedschap voor moestuin kopen? Wat je nodig hebt, is afhankelijk van je doet in je moestuin

Dit klinkt misschien als een rare vraag. En in de meeste gevallen zal het antwoord hierop vrij logisch zijn. Toch kunnen er kleine verschillen zijn, waardoor je een bepaalde set gereedschap voor je moestuin nodig hebt.

Een mest- of compostvork kan bijvoorbeeld al overbodig zijn in een kleine moestuin, waarbij je geen composthoop of compostbak gebruikt. Heb je 1 of enkele moestuinbakken van 1m2 staan dan wil je misschien het kleine handgereedschap en zijn de gereedschappen met de lange steel overbodig.

Klinkt voor de hand liggend, maar toch. Gebruik de lijst in dit artikel van gereedschap voor de moestuin niet als vast gegeven, eerder als leidraad. En laat er je eigen gedachten over gaan.

En ben je voornamelijk alleen in je moestuin bezig. Of is het nogal aannemelijk dat je geregeld met je partner of kind in de tuin bezig bent? In dit geval kan het handig zijn van enkele gereedschappen twee exemplaren te hebben, zoals het steek- of plantschepje.

Gebruik je gezonde verstand en kies gereedschap dat bij de taken hoort die logisch zijn in jouw moestuin

pauze in moestuin
Samen in de moestuin pauzeren

Welk gereedschap heb je waarvoor nodig in je moestuin?

Hieronder vind je de taken die je hoofdzakelijk uitvoert in je moestuin. En welke gereedschappen je daarvoor nodig hebt.

Welk gereedschap heb je nodig als je gaat spitten?

Spitten. Het is bijna inherent aan het houden van een moestuin. Zelfs, wanneer je kiest voor een “luie moestuin” waarbij je het spitten achterwege laat zul je versteld staan van het feit dat je zo af en toe de spit in de grond moet zetten.

Daarom kun je niet zonder een goede spade en schop.

De spade gebruik je voor het werk in je moestuinbedden, borders te zetten wortels uit te steken etc. Je hebt er verschillende modellen in. En de een werkt net wat anders als de andere. Maar als hobby tuinder heb je er aan 1, hooguit twee al snel voldoende.

Een schop of schep gebruik je meer voor graafwerk in en het verplaatsen van zand, grind, grond of ander los materiaal.

Gereedschap voor moestuin: Spade en schop.
Spade en schop

Zonder compost geen groenten

Vruchtbare grond is essentieel voor grote en lekkere groenten. Wanneer je de ruimte hebt is een composthoop of compostbak zeker aan te raden. Werk je met een composthoop, dan kun je niet zonder een compostvork. Een composthoop is namelijk veel te vast voor je spade of schop.

Waar gespit wordt, moet je kruien

Al snel merk je dat een kruiwagen onmisbaar stuk gereedschap kan zijn, wanneer je aan het moestuinieren bent. Bij ons in de tuin van zo’n 90m2 zijn we toch wel heel blij met onze stalen eenwieler. Hij komt van pas bij het kruien van compost, het verplaatsen van aarde en zand. En nog 101 klusjes die je ervoor verzinnen kunt.

Wij hebben gekozen voor de degelijke kruiwagen met een stalen bak. Niet voor eentje met een kunststof bak. Zodat we ook nog eens een stapel stenen kunnen kruien als het nodig is.

Zaaien en planten in je moestuin, wat heb je nodig?

Wanneer je zover bent dat je gaat zaaien en planten heb je verschillende materialen en gereedschappen nodig. Zo kan een (biologisch afbreekbaar) touwtje zoals sisal touw handig zijn om je rechte lijnen te zetten en de juiste afstand te houden. Met een paar takken uit de tuin of stukken bamboe heb je al iets wat je in de grond steken kunt om je touw op spanning te houden.

Verder heb je wat nodig om de grond los te maken. Een cultivator is hiervoor een handig stuk gereedschap. Afhankelijk van de grootte van je moestuin en andere persoonlijke wensen, wil je misschien wel een cultivator met enkel een handvat zodat je deze samen met je plantschepje gebruiken kunt. Of, je wilt er 1 met een lange steel, zodat je grotere stukken in 1 keer loswoelen kunt.

Ga je voorzaaien?

Na een hoop gepiel met eierdoosjes, kwam ik tot de conclusie dat kweekpotjes erg handig zijn. En geld goed besteed voor de moestuin. Je hebt dan ook nog de keuze tussen afbreekbare potjes of plastic kweekpotjes die je hergebruiken kunt.

Voor zaai- en plantwerk heb je nodig:

 • Zaai- en plantschep(je)
 • Kultivator, met lange steel en/of handvat
 • Uitzettouw, bijvoorbeeld sisal touw, dit kun je ook gebruiken om later je bonenstaken op te binden
 • Kweekpotjes (💡 potgrond/ tuinaarde/ compost)

Wat kun je het beste gebruiken om te schoffelen en onkruid wieden?

Het is vaak een gestoei met de stelen van al het steelgereedschap dat je in de bak van de hovenier of tuinman vinden kunt. Maar, elk stuk gereedschap heeft zijn eigen functie. Ga maar eens met een Kultivator proberen het onkruid uit je tuin te schoffelen. – Het het niet voor niets schoffelen.

Voor het verwijderen van onkruid gebruik je een schoffel of hak. Met de een duw je van je af om het onkruid onder de grond weg te snijden; De schoffel. Met de ander hak je naar je toe om het onkruid te verwijderen; De hak.

Zelf geef ik de voorkeur aan de schoffel, omdat je bij gebruik met de hak over je werk heenloopt, terwijl dit bij de schoffel niet het geval is.

Gereedschap voor de moestuin: Hak en Schoffel
Schoffel en hak

Voorkomen is beter dan genezen. Zo ook voor het verwijderen van onkruid. Je kunt je zelf heel wat wied- en schoffelwerk besparen, wanneer jij de aarde bedekt met bladeren, stro, etc.. Zo blijft de grond vochtig. En hoef je minder water te geven, en komt er minder tot geen onkruid omhoog groeien. En als het gebeurd, trek je het makkelijker los. Dit principe heet: Mulchen.

Moestuin vrij houden van blad, takken en andere ongewenste dingen, waarmee doe je dat?

Door het jaar en het wisselen van de seizoenen heen moet je ook je moestuin een beetje bijhouden. Je wilt bijvoorbeeld na het schoffelen het onkruid uit je tuin harken. Of de gevallen bladeren moeten van gazon of moestuin verwijderd worden.

Hiervoor gebruik je een hark. Met een hark kun je bladeren en takken uit je bedden harken. Of het los geschoffelde onkruid uit je bedden halen.

Er zijn verschillende soorten harken:

 • Tuinhark
 • Bladhark
 • Hooihark

In onderstaande afbeelding zie je de bladhark en de tuinhark. De hooihark heb ik hierbij niet geplaatst, omdat dit niet echt een essential is voor de moestuin. Je gebruikt deze bijvoorbeeld, om lang gemaaid gras van een veld te harken.

moestuingereedschap tuinhark bladhark verschil
Bladhark en tuinhark

Heb je wat te snoeien?

Bij een moestuin hoort snoeiwerk. Daarom is een goede tuinschaar ook geen overbodige luxe. Hierin is de keuze reuze. In mijn tijd bij de hoveniers viel het mij op dat ik in de handen van de professional zelden tot nooit een Gardena schaar zag. Felco en Okatsune zijn de favorieten van deze tuinmannen. Zelf hebben wij een tuinschaar van Felco voor de kleine hand. Je kunt de maat kiezen. En een Okatsune snoeischaar. Dit zijn snoeischaren krachtig in eenvoud. En met deze twee kunnen we jaren vooruit.

Afhankelijk van hoe je moestuin er verder uitziet zijn een heggenschaar, en takkenschaar en/of takkenzaag ook erg handig. Maar, of het bij de essentials hoort, is afhankelijk van wat je allemaal in je tuin hebt groeien.

Je moestuin bewateren doe je met een tuinslang of gieter

We hebben de afgelopen jaren een aantal droge zomers gekend. Net als jij zullen de planten in de moestuin dorst hebben op deze dagen. Je zult ze dus water moeten geven. Een gieter of tuinslang kan je hier goed bij helpen.

Heb je een paar moestuinbakken en –potten staan dan heb je al snel genoeg aan een gieter. Heb je meer ruimte te bewateren dan kan een tuinslang met sproeier wel erg fijn zijn. Omdat het je een hoop gezeul met water bespaard.

Haal je tuinslang bij vorst naar binnen… Anders vriest hij zomaar kapot.

Opslag van je moestuingereedschap

En nu heb je een winkelmandje vol gereedschap voor je moestuin. Zie je het al slingeren in de tuin bij gebrek aan een goede opbergplek? Wanneer je geen tuinhuis, tuinkot of schuurtje hebt, waar je de ruimte hebt om je gereedschappen netjes op te bergen, kun je denken aan een tuinkoffer.

Klaar in de moestuin?

Waar gehakt wordt vallen spaanders. Waar getuinierd wordt kruipt de aarde in alle hoeken en gaatjes. Met een bezem kun je in makkelijk je stoepjes, terras etc. aanvegen. Zo houdt jij je tuin netjes. En vertraag je het proces van onkruidjes op de stoep.

Met blote handen in de aarde of…

moestuinvoeten op de bank

Met de blote handen in de aarde maak je natuurlijk het heerlijkst contact met al je gewassen. Maar het heeft zo ook zijn nadelen: Je handen komen onder de aarde. Dat ziet er dan weer niet zo lekker uit aan de eettafel. Je handen drogen uit etc.. Je kunt dit genezen met een nagelborstel en een lekkere verzachtende vochtinbrengende balsem. En natuurlijk met het tuingereedschap voor bij de wasbak dat elke tuinder zou moeten hebben: De nagelborstel. ✨

Voorkomen is uiteraard een stuk makkelijker. Daar gebruik je natuurlijk handschoenen voor.

Voor de blote voeten tuinder: Een nagelborstel kan ook voor je voeten goed van pas komen. De aarde neem je liever niet mee je bed in.

Goedkoop is duurkoop

Ook in dit topic kun je stellen goedkoop is (meestal) duurkoop. Ik heb het verschil gemerkt in mijn werkzame periode bij een hovenier. Na een dag schoffelen in tijd van de baas voelde het schoffeltje dat wij bij ons volkstuintje kregen als slappe spaghetti. De steel boog en kon elk moment breken. En het werkzame deel zelf stond was bijna een halve maan zo krom. De punten van de schoffel wezen naar de hemel, alsof het schoffeltje daar zijn laatste redding zag.

En met de bezem die mijn vriendin bij de Action gevonden heeft, veeg ik mijzelf een kromme rug. Voor mij is de steel veel te kort. Gelukkig is het de perfecte match met Sabine en haar 1,59 m (en een halve cm)

Kies je tuingereedschap van kwaliteit.

Fijn werken doe je met schoon gereedschap

Na een uurtje tuinieren kan het verleidelijk zijn je moestuingereedschap te laten staan. Ik kan het mij goed voorstellen; De plicht roept, of de kinderen komen thuis van school, of je cliënt staat voor de deur.

Het is gemakkelijk je gereedschap te vergeten en in de tuin te laten staan. Misschien wel met het werkblad nog in de grond.

🌧 Regen…

🌞 Zon…

🌬 Wind…

Daar gaat je mooie scherpe schoffel.

En opeens is je spade half verroest.

Of

Waar was het tuinschepje ook alweer?

Daarom is een goede opslagplaats voor je hulpmiddelen een goed idee. Maar, niet genoeg. Veeg ook even het werkdeel af met een handbezempje of iets dergelijks. Zo kun je het langst genieten van je moestuin. En gooi je niet na 1 jaar gefrustreerd de handdoek in de ring.

Samenvatting | Gereedschap voor moestuin: Wat heb je nodig?

In de basis heeft iedereen dezelfde gereedschappen nodig voor de moestuin. Sommige hulpmiddelen en gereedschappen zijn overbodig, wanneer je bijvoorbeeld in een kleine moestuin werkt. En 1 of enkele moestuinbakken bewerkt. Dan kom je al heel ver met enkel een tuinschepje en een klein harkje.

Heb je wat moestuinbedden, dan komt het steelgereedschap als: schoffel, hark, spade, etc. goed van pas. En daarmee ook een kruiwagen. Of, op zijn minst een emmer om oogst of onkruid te verplaatsen.

Verder zijn snoeischaar, touw en mes handig voor allerlei randwerkzaamheden als snoeien, opbinden, knippen en/of snijden.

Een pootstokje is een handig stuk moestuingereedschap bij het zaaien, planten en poten in je moestuin. Dit kan natuurlijk ook een zelfgemaakte puntige stok zijn.

Het liefste kies je voor goed gereedschap. Dit vergroot je moestuinplezier. En als je dan kiest voor kwaliteit. Neem dan ook de moeite om je gereedschap goed te verzorgen, zodat je er lang plezier van hebt.

Ben je geholpen met dit artikel? Laat het mij weten. Vragen, ik hoor het graag. Heb ik iets gemist, ik hoor het graag. Hier kun je een berichtje achterlaten. In ieder geval bedankt voor je aandacht en tijd.

En…

Veel tuinplezier.

moestuinplezier

Moestuingereedschap FAQ’s

Wat heb je nodig in de moestuin?

In de moestuin heb je verschillend gereedschap nodig: Denk aan schoffel, tuinschep en spade, maar ook een compostvork kan heel handig zijn. Verder heb je een tuinschaar touw en een mes nodig. En vergeet de kruiwagen niet. Dit zijn zo ongeveer wel de basisbenodigdheden.

Hoelang moet de steel van mijn hark zijn?

De aanbevolen lengte van de steel voor een hark is 1,40 m

Hoelang moet de steel van een schop of spade zijn?

Hoe lang de lengte van de steel van je spade of schop moet zijn is afhankelijk van je lengte. Ben je klein, dan kun je het best kijken naar stelen vanaf 85 cm. Ben je langer, dan zijn stelen vanaf 110 cm meer geschikt. Je wilt in ieder geval een steel met een handvat.

Hoelang moet de steel van een schoffel zijn?

Een schoffel werkt het beste onder een scherpe hoek. Om zo prettig te kunnen werken, heb je dus een lange steel nodig. De optimale lengte van de steel voor een schoffel is ongeveer 1.60m

Meer lezen in deze categorie:
Meer lezen in dit onderwerp:

2 reacties

 1. dag Wouter,
  ik heb met veel belangstelling en plezier jouw “artikel” moestuingereedschap, wat heb je nodig? gelezen ;
  je schrijft leuk en je geeft heel veel nuttige informatie , top zoals je je artikel begint met “laat je niet gek maken” en dat goed toelicht; leuk dat je een en ander vergezeld laat gaan van foto’s van het desbetreffende gereedschap;
  creatief vind ik jouw idee van een tuin-koffer om je kleine tuingereedschap in op te bergen ;
  ik zelf zou als “”tuingereedschap” ook nog aanschaffen een stevige borstel om aarde van de spade, hark, schepje af te borstelen
  en dat daarna af te drogen met een doek , waarna klein tuingereedschap schoon en droog in een tuin-koffer kan worden opgeborgen;

  ik hoop binnenkort een gelukkige “huurder” van een volks-tuintje te worden 🙂 en
  ik hoop dat ik daar dan een tuin-kas mag plaatsen, ik heb me op internet wat proberen in te lezen, heb daardoor wel een eerste beeld van zo’n tuinkas gekregen ; heb jij daar misschien al eens “onderzoek” naar gedaan, of kan jij mij daarover adviseren ?
  ik heb op internet een aardige tuinkas gezien van ca. 1.95 breed, ca. 2.60 lang en met nokhoogte 1.95, dat lijkt mij een fijne
  maat om gereedschap in op te bergen en wat ik heel graag wil is om daar een prettig zit-hoekje in te maken , ik zal zo’n kas niet gaan gebruiken om groenten “voor te bereiden” op het planten in de volle grond;
  vriendelijke groet , helma cassee

  1. Hey Helma!

   Bedankt voor je uitgebreide bericht. Dat zijn inderdaad goede suggesties!

   Leuk dat je binnenkort de volks-moestuin in gaat! Dat hebben wij ook lang gedaan.

   Maar, inmiddels hebben we een nieuw project.We itten in de bergen (Alpen), zodra we het een beetje op orde hebben, gaan we hier ook de moestuin in… MAar, eerst aanleggen 🙂

   Wat betreft kassen. Heb ik dit artikel geschreven: https://superzelfvoorzienend.nl/beste-kweekkas-kleine-tuin-kopen/

   Kun je hiermee verder?

   Groetjes Wouter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gebruiken wij om de website optimaal te laten functioneren en personaliseren. Lees meer hier meer over in onze cookies en privacyverklaring.