Grafeen uit water halen?

Zo filter je grafeen (of niet)

grafeen uit water halen: Kun je grafeen filteren?

Grafeen uit water halen; wil je dat? De een is er laaiend enthousiast over, en ziet het als de meest geavanceerde oplossing voor een wereld aan problematiek. Een ander loopt er met een grote boog omheen. Wat mij betreft, met een goede reden. Hoewel ik deze discussie verder niet in wil gaan, kan mij maar al te goed voorstellen, dat er veel mensen zijn grafeen uit water filteren willen. Maar, hoe doe je dat?

Wat is grafeen of grafeenoxide?

Grafeen is een een enorm sterk materiaal, met een diversiteit aan eigenschappen;

  • sterker dan staal
  • uitstekende thermische geleiding
  • goede elektrische geleiding
  • flexibel
  • dun
  • transparant

Dit maakt het enorm populair, in de technocratische wereld. Want, dit maak het nogal geschikt voor een veelvuldigheid van toepassingen.

Laten we eens kijken wat Wikipedia er nog meer over te zeggen heeft;

Grafeen is een tweedimensionaal materiaal dat bestaat uit een enkele laag koolstofatomen gerangschikt op een rooster met een hexagonale (honingraat)structuur. Het is het basiselement van andere koolstof-allotropen. Zo bestaat grafiet uit opeengestapelde lagen grafeen en zijn koolstofnanobuizen cilinders van grafeen.[1]

Grafeen is meer dan 200 keer sterker dan staal, een uitstekende thermische en elektrische geleider, flexibel, zeer dun en transparant. Dit maakt het potentieel geschikt voor een breed scala aan toepassingen.

In 2004 slaagden Andre Geim en Konstantin Novoselov er als eersten in een laag grafeen te isoleren. Hiervoor, en voor hun onderzoek naar de eigenschappen van grafeen, ontvingen zij in 2010 de Nobelprijs voor de Natuurkunde.[2][3]

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Grafeen

Grafeen als waterfilter?

Door grafeen te manipuleren, zou je er een zeef van kunnen maken, welke enkel water doorlaat. In dit geval zou je, volgens sommigen een uitstekend waterfilter hebben. Dankzij de ogenschijnlijk prachtige eigenschappen van het materiaal zou dit heel effectief kunnen werken.

Waarom zou je grafeen willen filteren?

Uiteraard is er een groeiend aantal mensen van bewust, dat grafeen ook behoorlijke gevaren met zich meebrengt. Omdat, ik hiermee een bepaalde richting op zou gaan, die niet altijd gestoeld is op geaccepteerd wetenschappelijk onderzoek, zal ik er verder niet op ingaan.

Persoonlijk, kan ik mij heel goed voorstellen dat je op zijn minst heel sceptisch wordt. En grafeen uit je water halen wilt!

Hoe kun je grafeen uit water halen?

En daar gaat het in dit artikel om; Kun je grafeen uit water filteren? Om antwoord op deze vraag te geven, moeten we 1st weten hoe je überhaupt iets uit water kunt halen, ofwel hoe je water filtert.

Hoe werkt water filteren?

In de keuken heb je waarschijnlijk al heel vaak een zeef gebruikt om te voorkomen dat de erwtjes met het kookwater door de gootsteen zouden verdwijnen. Dit is in feite wat water filteren is.

Wanneer je verontreiniging uit je water wilt halen, gaat dit niet heel veel anders. Alleen kleiner. Natuurlijk zijn er nog een aantal andere manieren van water filtering.

Maar, in de basis is het dus heel simpel:

Je laat water door een zeef heen lopen, dat zo klein is, dat de verontreiniging achterblijft.

Hoe groot is grafeen?

Nu hoop ik dat ik onderstaande van Wikipedia goed interpreteer. Excuus; ik ben geen scheikundige/ natuurkundige.

De bindingslengte tussen de koolstofatomen is 0,142 nm. De lengte tussen de verschillende lagen grafeen die samen grafiet vormen is 0,335 nm. Een eenheidscel grafeen bevat twee koolstofatomen en heeft een oppervlakte van 0,052 nm2. Hieruit volgt dat de dichtheid gelijk is aan 0,77 mg/m2.[5]

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Grafeen

Hoe klein filtert een waterfilter?

De meeste waterfilters hebben een zeef met een grootte van 0,03 tot 1 á 5 micron.

Micron = micrometer.

De grootte van Grafeen(oxide) wordt hier in nm = nanometer weergegeven.

Dus, we moeten omrekenen:

  • 1 nanometer is 0,001 micrometer
  • 1 eenheidscel van grafeen is 0,052nm² (vierkante nanometer)
  • 0.052 Nanometer = 0.000052 Micrometer
  • Dit is kleiner dan 0,03 micron
  • Dus: Nee, je zou grafeen niet volledig op celbasis uit je water kunnen filteren.

Conclusie: Kun je grafeen uit water filteren?

Uit bovenstaande voorbeeld kan ik alleen maar de conclusie trekken dat grafeen als enkele cel niet uit water te filteren is. Nu, is bij mij de vraag, of het op deze manier in ons leefklimaat kan voorkomen. Meestal klusteren dit cellen zich toch bij elkaar, wat ze al snel groter maakt.

Een goed artikel over grafeen:

https://www.sg.uu.nl/artikelen/2019/07/de-schaduw-van-grafeen

Buiten grafeen zijn er nog veel andere stoffen en verontreiniging die we in het water kunnen vinden. Ik ben van mening dat jij jezelf al heel snel een groot plezier doet, wanneer je een waterfilter gebruikt.

Disclaimer

Zoals eerder gezegd: Ik ben geen specialist. Mijn onderzoek is gebaseerd op gezond verstand. En, op het eerder genoemde Wikipedia artikel. Laat je niet leiden door mijn bevindingen. En ik nodig je uit je eigen onderzoek te doen. Verder is dit niet bedoeld voor een discussie. Dus; raadpleeg altijd een specialist.

Meer lezen in deze categorie:
Meer lezen in dit onderwerp:

2 reacties

  1. Hoi Wouter,

    Ik ben super geïnteresseerd in jouw voorzieningen. Ik ben ook beetje bij beetje op weg om onafhankelijk te worden van de hogere machten. En in mij appartementen heb ik al een zonnepaneel met 230ah accu etc waar ik veel op kan laten lopen. Nu nog m’n gezondheid met voeding door schoon drinkwater etc. Wat heb jij zoal voor elkaar?

    1. Hey Jeffrey,

      Lekker bezig! Top dat je zo al bezig bent. Met energie en schoon water ben je al lekker op weg. Met een waterfilter is schoon water echt een makkie…. Veel lekkerder ook.

      Leuk dat je er naar vraagt!

      Wij begonnen in ons rijtjeshuis zo zelfvoorzienend mogelijk te zijn met moestuin e.d.

      Nu zijn we weg in ons kleine caravan. Op zoek naar land om het meer ruimte te hebben.

      Op dit moment staan we in de bergen in de sneeuw met hond en 2 katten. Vanmiddag begon het. En het is niet meer gestopt.

      Normaal gezien laden we onze Bluetti powerstation op met 2 opvouwbare zonnepanelen… Maar, nu dus even niet. 😉

      Beiden werken we online. Zo kunnen we dus gaan en staan waar we willen. En kunnen we nog sparen voor wanneer we ons “beloofde land” vinden.

      Verder weet Sabine van alles over kruiden. En fermenteren we ook zo af en toe wat. Ik hou ervan zo af en toe een brood te bakken, etc..

      Als laatste zijn we deze winter bijna dagelijks naar een waterval bij ons in de buurt gelopen. Hier namen we een duim om vervolgens weer fris terug te lopen.

      Onderweg plukten we vogelmuur voor boost van natuurlijk groen.

      We zijn dus lekker bezig steeds zelfstandiger te zijn.

      Prachtig proces. Waarbij we onszelf en elkaar steeds beter leren kennen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gebruiken wij om de website optimaal te laten functioneren en personaliseren. Lees meer hier meer over in onze cookies en privacyverklaring.