Groenten Kweken op de Vensterbank

Binnen moestuin tips

Groenten kweken op de vensterbank binnen voor het raam opkweken

Groenten kweken op de vensterbank bijvoorbeeld tomaat

Hoera, de lente staat voor de deur. De moestuin kriebels doen hun werk. Het liefste wil ik bij elke straal zonlicht naar buiten om met de tuin aan de slag te gaan. Helaas, is het nog wat te koud. Wat nu? Dan maar groenten kweken op de vensterbank.

Groenten opkweken binnen voor het raam lijkt mij een prima alternatief voor buiten zo lang het daar nog te koud is. De vensterbank kent natuurlijk ook weer zijn eigen voordelen en uitdagingen. Hoe gaan we bijvoorbeeld om met een jonge speelse en onderzoekende kat?

In dit artikel vertel ik over mijn zoektocht naar een oplossing om groenten te weken op de vensterbank. In dit geval gaat het om het opkweken om de groenten later in de volle grond te zetten. Maar ook voor jou is dit artikel interessant als je op zoek bent naar wat je kunt kweken achter het raam van zaadje tot kruid, groente of vrucht.

groenten in de vensterbank
Groenten in de vensterbank

Waarom groenten kweken op de vensterbank?

Eerder dacht ik;

Nee joh, dat voorkweken is niet nodig. We zaaien en planten direct in de volle grond. En dan komt het ook wel goed.

Een onvruchtbare gedachte

Helaas.

Dit bleek niet zo te zijn. Of, maar een klein beetje. Op het moment dat wij onze eerste kiemen boven de grond zagen komen, at mijn moeder al de eerste radijsjes. En zagen de eerste raapsteeltjes en spinazie bij de buren op het volkstuincomplex er ook al heerlijk uit.

Niet alleen dat, op het moment dat wij onze bonen hun kopje boven de grond uit staken, zat ik bij mijn moeder al aan de verse peultjes.

Daar hebben we de eerste reden.

Maar er is meer:

  • Voorkweken verlengd je groeiseizoen
  • En het brengt zeker heel wat meer op.
  • Zeg maar doei tegen slakken en andere opruimertjes uit de natuur. Binnen heb je daar een stuk minder last van.

Nadelen van binnen groenten opkweken

Dit klinkt natuurlijk allemaal heel rooskleurig, maar kijk is naar jezelf: Wanneer je vanuit je luie stoel de winterse kou ingaat om je hond uit te laten, de fiets op naar je werk, of alleen al de auto in om boodschappen te doen: Je trekt een jas aan tegen de kou. Want: “Daar ben je niet voor gemaakt” 😉

  • Je krijgt wat kwetsbare plantjes.

Voor een plantje is het niet anders. Zet je deze zomaar op eens de volle grond in, dan hebben je jonge plantjes het moeilijk. De omstandigheden in huis zijn anders dan buiten. Binnen op de vensterbank is het warmer, is er meer indirect zonlicht, zijn er minder plaagdieren, etc..

Afharden

Nu ik dit weet, snap ik het volgende ook gelijk. Ik zag namelijk altijd in het voorjaar de jonge plantjes een paar dagen buiten staan, voordat deze de volle grond in gingen. Dit heeft te maken met afharden.

Afharden is het laten wennen van je zaailingen aan het buitenleven. Door je zaailingen op gematigde wat warmere dagen met wat bewolking buiten te zetten.

Ook het blad kun je verstevigen. Dit doe je door je plantjes te plagen met een stok of ketting die je voorzichtig over het blad heen laat gaan.

Wat hebben je groenten op de vensterbank nodig?

Net zoals buiten, hebben je planten binnen ook de nodige aandacht nodig. Voor de gewassen in de vensterbank zijn voldoende licht en water dus net zo belangrijk als de planten die buiten groeien. Uiteraard staat een gezonde voedende bodem aan de basis van een gezond en sterk gewas dat lekker vrucht draagt.

Licht

zon

Aangezien jij je groenten al op de vensterbank kweekt, zal er al snel voldoende licht zijn. Toch is het handig, om even te kijken op welke windstreek jij je vensterbank hebt: Zuid, West, Noord of Oost. En of er daadwerkelijk lekker licht binnen valt.

Een raam op het oosten vangt al snel lekker de ochtendzon. Terwijl een noordelijk gelegen raam enkel indirect licht vangt. Met een raam op het zuiden vang je gedurende het grootste deel van de dag de zon, wat natuurlijk het fijnste is voor de meeste van je groenten en kruiden. Het oosten vangt lekker de middag en avondzon.

Zo zag ik, wanneer ik op bezoek was bij mijn moeder in het vroege jaar de jonge zaailingen afhankelijk van het moment op een andere plek staan. Het dienblad jonge plantjes ving de ochtendzon in het oostelijk gelegen raam. En voor de middagzon verhuisde ze het hele stel naar het oostelijk gelegen raam.

Een slimme oplossing, wanneer je geen vensterbank op zuiden hebt.

Gezonde en voedende grond

aarde

Net als jij en ik heeft je plantje goede voeding nodig. Wij halen die uit onze groenten, fruit, boterhammen etc.. Onze groenten halen dat uit de juiste grond. Daarom is het belangrijk om de zaailingen in je vensterbank van een goed bedje te voorzien.

  • Goede grond voor je zaailingen moet goed water kunnen vasthouden. Hiervoor kun je cocopeat en/of turf gebruiken. De winning hiervan is dan weer minder goed voor het milieu.
  • De grond mag niet te rijk zijn, dan verbranden de jonge worteltjes, rot het zaad weg. Of, je plantjes groeien te snel. – Een beetje extra voeding is voldoende.

Zelf potgrond maken

Om zelf potgrond voor je zaailingen te maken, kun je beginnen met wat fijne bladaarde, hieraan kun je eventueel een kleine hoeveelheid mestkorrels en/of compost aan toevoegen en wat scherp zand. Als je wilt kun je de bovenlaag met scherp wit zand afdekken, dit houdt het luchtig en voorkomt rotting.

Het voordeel van deze manier is, dat je zelf leert de juiste samenstelling voor je groenten te maken. Maar ja, potgrond kopen kan natuurlijk net zo makkelijk zijn.

Potgrond kopen

Natuurlijk kun je ook potgrond kopen. Het voordeel hiervan is, dat je zelf niet op zoek hoeft naar een juiste samenstelling. En dat je direct aan de slag kunt.

Als vanzelfsprekend zou ik voor biologische potgrond kiezen. Bijvoorbeeld deze.

Water

water

Ook hebben je zaailingen voldoende water nodig. Het is belangrijk de grond voldoende vochtig te houden.

Lucht

lucht

Ook hierin zijn je plantjes net als jij en ik: Ze hebben af en toe wat frisse lucht nodig. Daarom helpt het zo af en toe het raam eens goed op te zetten.

Groenten kweken op de vensterbank, wat heb je nodig?

Hoe vanzelfsprekend allemaal ook, toch liep ik nog tegen een paar mentale barrières aan:

  • Waarin zou ik de groenten op de vensterbank gaan opkweken?
  • Is er een geschikte oplossing voor?
  • Of moet ik zelf iets bedenken?

Ik kwam tot het volgende lijstje van benodigdheden voor de vensterbank

  • Stekpotjes – Hierin is ontzettend veel keuze, De beste stekpotjes bespreek ik hier.
  • Mini kweekkas die op de vensterbank of een andere oplossing
  • Potgrond, bij voorkeur biologisch, bijvoorbeeld deze
  • Zaden die geschikt zijn om in de vensterbank op te kweken.
  • En verder eventueel nog een gieter, of iets anders om te bewateren.
Groenten in kweekbak op de vensterbank

Minikweekkas voor vensterbank kopen? Of kan het anders

In ons geval is de vensterbank een centimeter of 20 diep. Ik ga ervan uit dat het in jouw geval niet heel veel anders zal zijn. Dit maakt, dat er niet al te grote kweekbakken op kunnen staan. Dit vraagt om een creatieve kijk op de situatie.

Je kunt je stekpotjes namelijk niet zomaar op de vensterbank plaatsen zonder solide ondergrond. Omdat, de kweekpotjes gaatjes van onder hebben om het overtollig water af te voeren. Dit wil je niet op je vensterbank hebben.

En misschien wil jij je zaailingen wel beschermen van nieuwsgierige kinderhandjes of gravende kattenklauwen.

Na uitvoerig onderzoek hebben wij besloten het over deze eenvoudige boeg te gooien: We zetten de kweekpotjes met de zaailingen simpelweg op een dienblad in de vensterbank. Eventueel doen we er een cellofaan folietje overheen om het lekker te laten broeien.

Dit leek ons de beste oplossing in ons geval, ook al kan het wat hannesen zijn. Mijn onderzoek naar de beste vensterbank kweekbak kun je hier terugvinden.

Welke groenten kun je in de vensterbank kweken?

In principe kun je bijna alles binnen op de vensterbank op kweken. Vooral, wanneer je het in een later stadium naar de volle grond verplaatst.

Afhankelijk van de ruimte die je binnen hebt, is niet alles geschikt voor achter het raam. Denk aan pompoenen. Deze kunnen echt enorm groot worden. Met bladeren papierrichting formaat A3.

Dus: gaat het erom groenten op te kweken om later in je moestuin uit te planten. Dan kun je alles wel zaaien. Het enige waar je op letten moet is de meest geschikte zaai periode. En laat die nou eens altijd op het zakje van de zaadjes vermeld staan. Je hoeft alleen maar de zaden te kiezen die jij het lekkerste vind.

Hier kun je bijvoorbeeld goede zaden vinden. Zowel biologisch als conventioneel. Plus… met kortingscode: VOORJAAR krijg je 10% korting. 😊🌱

De beste vensterbank groenten

Ter inspiratie de beste groenten voor je binnen moestuin. Ook al heb je geen moestuin en laat je de gewassen binnen volwassen worden om er vrucht van te kunnen plukken. Dit zijn daarvoor de beste:

Note:

Het ene gewas is niet beter dan de andere. Dat zou zeggen als appels zijn beter als peren. Maar de toppers zijn geschikt op de kleinste ruimtes, waar de gewassen meer onderaan toch al wel iets meer ruimte nodig hebben.

1 Kiemgroenten

Een toefje groentenkiemen op je salade maakt het net helemaal af. En geeft het net dat, wat je van een goede lunchroom of goed restaurant kent. Daarnaast zitten deze kiemen vol gezonde voedingsstoffen.

En klap op de vuurpijl: Het is bovenal super gemakkelijk om zelf groenten te kiemen. Je hebt niet meer nodig dan een kiemschaaltje, kiemglas of kiembokaal. En hop je kunt aan de slag met je kiemzaden.

Het is zo eenvoudig als je zaden vochtig houden. Tweemaal daags water geven is al voldoende. Na een dag of 5 – 7 kun jij je kiemen genieten. Kiemgroenten kweken is niet alleen makkelijk, het kan ook het hele jaar door. Psst 🤫 Weet je hoeveel soorten je kunt kiemen? En dus hoe lekker je variëren kunt. Mijn favoriet is alfalfa, en de jouwe?

Kiemgroenten op de boterham
Kiemgroenten lekker op de boterham

2 Microgroenten

Nee, Microgroenten zijn niet helemaal hetzelfde als kiemgroenten. Ook al eet je de groenten nog erg jong. Het principe is net iets anders. Misschien zie je de microgroenten steeds vaker in de supermarkt liggen. Niet gek: Deze kleine groene spruiten zitten bom vol vitamines, mineralen en goede voedingsstoffen. Daarnaast zijn ze superlekker op je boterham of door de salade.

Voorbeelden van microgreens zijn:

  • Tuinkers
  • Boerenkool
  • Paksoi
  • Mosterdblad
  • Radijs
  • Mizuna

Deze groei je in een klein ondiep bakje. En je snijdt naar behoefte het blad af dat je wilt gebruiken. Lekker vers. Heerlijk. En een stuk puurder dan de microgreens van de supermarkt.

3. Kruiden

Kruiden hebben al iets meer ruimte nodig dan een kiembokaal, of een bakje met je microgroenten. Maar nog steeds is dit in bijna elk huishouden wel ergens te plaatsen. Niet alleen ziet een vensterbank vol kruiden er gezellig uit, het ruikt ook nog eens lekker.

Grote Plus: Je hebt altijd lekkere kruiden bij de hand om je maaltijden van de finishing touch te voorzien.

Je kunt simpelweg naar de supermarkt gaan om daar je basicum, selderij, peterselie en koriander op te halen. Je hebt dan alleen van die saaie potjes met een plasticje. In dit potje met plastic blijft je kruidenpotje langer goed. Maar je kunt het ook overpotten in een ruimere pot. Dat wil ook helpen. Of, je kweekt simpelweg je eigen kruiden op.

binnen Kruiden kweken
Binnen kruiden kweken

4. Verschillende groenten

Aan groenten is er volop keuze voor achter het raam. Het liefst wil je groenten, waarvan de planten relatief klein blijven. Dan kun je denken aan:

  • Lente-ui
  • Bladsla
  • Spinazie
  • Spaanse pepers/ Paprika’s
  • Cherrytomaatjes
  • Tomaten
  • Bonen en erwten
  • Taugé
  • Knoflook

Samenvatting

Groenten kweken op de vensterbank, kan dat? Als het goed is, weet je nu dat het heel goed mogelijk is, om op de vensterbank moestuin te houden. Achter het raam is het een stuk warmer dan buiten. Aan de ene kant een voordeel; je verlengd je groeiseizoen. Aan de andere kant krijg je wel iets zwakkere plantjes, waar je voorzichtig mee om moet gaan.

Je weet wat je nodig hebt. En dat een kweekbak voor de vensterbank zeker wel van meerwaarde kan zijn. Maar, dat je met een dienblad ook al heel wat oplossen kunt. Verder heb je wat kweekpotjes en de juiste grond nodig.

Verder hebben je zaailingen het zelfde nodig als jij en ik: gezonde voeding, water, frisse lucht, juiste temperatuur.

Wil je binnen je moestuin houden, dan kies je voor wat kleinere gewassen zoals eerder genoemd. Ga je voorzaaien, dan is bijna alles mogelijk. Let er dan wel op, dat je gaat zaaien in een periode welke het meest geschikt is voor de betreffende groente.

Ten slotte

Bedankt voor je aandacht. En heel veel plezier met je binnen moestuin op de vensterbank.

Meer lezen in deze categorie:
Meer lezen in dit onderwerp:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gebruiken wij om de website optimaal te laten functioneren en personaliseren. Lees meer hier meer over in onze cookies en privacyverklaring.