Help! Ik ga lang op reis

Dansen op de rand van het systeem 💃

help! Ik ga lang op reis

Yes! of Help! Ik ga op reis.

Help! Ik ga lang op reis. Als je lange reis wilt gaan maken. Dan heb je nogal wat uit te zoeken. Niet alleen de leuke dingen zoals toffe oorden, plekken om te ontdekken, etc.. Het belangrijkste is het om al je administratieve zaken op orde te hebben. Helaas is hier veel onduidelijkheid over. Het lijkt er heel erg op, dat het systeem waarin we leven niet gebouwd is op vrije geesten. Het was dan ook zoeken naar een passende en correcte oplossing.

Maar, het is gelukt.

En het mooie voor jou is… Ik geef je het antwoord niet.

Wat dan wel? Een paar instanties waar je zeker aan moet kloppen, zodat jij de juiste keuze kunt maken voor jouw situatie.

En, omdat je hier op mijn persoonlijke blog bent… Deel ik ook wat van mijn mentale strubbelingen omtrent in dit proces.

Yes! Ik ga lang op reis

De eerste golf van euforie en enthousiasme is inmiddels gaan liggen. De keuze lang op reis te gaan, ligt alweer een aardige tijd in het verleden. Met deze doorgehakte knoop komen er opnieuw heel andere knopen in zicht.

Knopen waarover ik in eerste instantie heel lichtzinnig deed. Ik ben vaker lang op reis geweest. Dus ik ben wel enigszins bekend met het hele circus aan regels, instanties en administratieve stappen die ik af moet vinken.

Help! Ik ga lang op reis

Deze keer voelt het anders.

Er is een heel andere intentie bij deze reis. Ook al lijkt er deze keer geen oceaan tussen mij en mijn bestemming te liggen. En blijven we op loop- of fietsafstand (Als je eenmaal een caminho hebt gelopen en van Zwolle tot aan Sagres bent gefietst, denk je echt zo). Deze keer voelt de stap om op reis te gaan, toch wel heel definitief.

wouter fietsreis
IMG 20160312 113656

In zo’n geval, heb ik toch met de gevolgen te dealen die hierbij horen.

Want, je kunt vinden van het systeem wat je wilt: Je hebt er wel mee te dealen.

En dat is ok.

Maar, wanneer je plannen een bepaalde vorm aannemen, loop je toch tegen de randjes van dit bureaucratisch systeem aan. En dan kom je erachter dat het er niet op ingericht is om je vrij over de wereld te laten gaan.

Dan ben je niet meer in een hokje te plaatsen. Hier loop je dus tegen de grens van het systeem.

En dat…

Heeft zo zijn voordelen.

En zijn nadelen.

Om maar een voorbeeld te noemen: Hoe voedt jij jezelf? En in ons geval, hoe voeden we de auto? De Euro is nog steeds een deel van het systeem waar we toch gebruik van moeten kunnen maken. En nog zo’n vraag… Hoe bekostig jij je sporadische huisarts bezoek? En kun je nog naar de tandarts.

Ga jij ook lang op reis of misschien wel emigreren?

Ook al, heb ik alles netjes opgelost. Ik waag mij er niet aan om mijn gezette stappen hier openlijk op het internet te delen.

  • De grens waar het lastig kan worden is, wanneer je 8 maanden of meer naar het buitenland vertrekt.
  • Joho.org is een organisatie waar je terecht kunt met al je vragen omtrent inschrijven/ uitschrijven bij je gemeente, verzekeringen, etc..

Dansen op het randje

Ik heb weer leeuwen en beren gezien. En dat hier in Nederland. Ik zag ze overal voor mijn geestesoog de weg versperren.

Uiteindelijk was het 1 mailtje – Ja echt 1! Dat de wolken als sneeuw in de zon deed verdwijnen. Kort en bondig schreef ik de details van de reisplannen in een mailtje aan Joho.org.

Met een paar dagen kreeg ik een antwoord waar ik “U” tegen kon zeggen. Een gemiddelde blogpost over lange reizen viel in het niet bij de compleetheid van dit antwoord.

Eigenlijk was er maar 1 optie. En dat is de optie welke ik al heel lang wens. Ik wil complete vrijheid ervaren. In dit geval komt dat wel met een bepaald risico. Een verantwoord mens zou dit risico waarschijnlijk tegen een vrij hoge prijs beperken.

Een golf onzekerheid ging opnieuw als een schok door mij heen. Ik moest een doorgewinterde globetrotter en goede vriend raadplegen.

Dit was zijn antwoord:

Ok Wouter, je bent dus aanbeland bij ‘de grote drempel’ aan de rand van het systeem, de drempel die de meeste van de potentiële ontsnappers aan het systeem ervan weerhoudt om verder te gaan. Nochtans staan hier geen tralies of een zware poort die de doorgang belemmert. Er staat enkel een waarschuwingsbord: …

… Maar verder kan je er wel gewoon vrij overheen stappen. Waarom doen zo weinig mensen dat dan hé? Angst angst angst… En die is o zo sterk….

… Ik zei vroeger altijd: ‘ik reis mezelf gezond’, in de wetenschap dat ik uiteindelijk net ziek zou geworden zijn als ik tegen wil en dank in de gevangenis van het 9 to 5 werksysteem had blijven functioneren. …

… Ik wou gewoon vrij kunnen zijn om mijn hart te kunnen volgen als dat nodig was en me niet laten belemmeren door illusoire angsten. En dat is goed gegaan. …

Ervaren Globetrotter

Het is te persoonlijk om mijn uiteindelijke oplossing hier openlijk met je te delen. Maar, ik regel het op de manier, zoals elk gezond en verstandig reiziger zou doen. Ik laat in het midden, hoe dat dan is.

Ben je zelf op zoek naar een passend antwoord? Dan zou ik echt contact leggen met Joho.org.

Lang op reis als zelfstandig ondernemer met KvK

Net als alles wat je aandacht geeft, bouw je er een stevige band mee op.

Zo ook ben ik gehecht geraakt aan mijn KvK- en BTW. nr. Ook al ken ik ze niet eens uit mijn hoofd. Elke keer dat ik deze nummers nodig heb, navigeer ik nog even snel naar de footer van mijn website, om ze op te zoeken.

Dat ik die cijferreeksen niet uit mijn hoofd ken, betekent niet dat ik er ontzettend trots op ben. Twee jaar lang heb ik met ontzettend veel toewijding en discipline aan twee online projecten gebouwd. Dit is er overigens een van.

Afhankelijk van de keuze die ik zou maken zou ik mij van deze nummers moeten onthechten.

Dit was een stevig stukje uitzoekwerk. Maar, uiteindelijk heb ik begrepen welke stappen voor mij de juiste zijn, waarbij iedereen, inclusief officiële instanties tevreden zijn. En ik daadwerkelijk vrij op expeditie kan.

Heb je een eigen bedrijf en ben je van plan te gaan reizen of emigreren?

Neem zeker contact op met de KvK.

Hier heb je al goede informatie: digital nomad en kvk en verschillende beroepen en inschrijving. Deze informatie lijkt behoorlijk rechtlijnig. Kom je er niet uit, dan kun je altijd bellen met de KvK. En dan kom je er snel achter wat jij het beste kunt doen.

Pfft: Wat een opluchting

Kun jij je voorstellen dat ik dagenlang heb lopen typen op dit stukje tekst? Het schrijven over deze bevalling is al een full-time job op zichzelf.

Maar, het is gedaan.

De hekken van het systeem houden mij niet meer tegen om verder te dromen en onze caravanreis vol goede moed en in vertrouwen tegemoet te gaan.

Ik heb er zin in.

Meer lezen in deze categorie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gebruiken wij om de website optimaal te laten functioneren en personaliseren. Lees meer hier meer over in onze cookies en privacyverklaring.