Het gevoel van een groen dak

Groen dak

Laten we eens afstappen van het standaard gebabbel over “de voordelen van een groendak” en hoe besparend of rendabel een groen dak eigenlijk wel niet is. Laten we net eens wat verder kijken. Nadenken over het gevoel dat groen (en groene daken) ons geven, in plaats van alle voordelen van een groendak te verbinden aan kapitalistische overwegingen. In een tijd waarin alles gemeten wordt in monetaire waarde is dit een ander perspectief; Gert-Jan van Groendakspecialist geeft zijn mening.

Wat is een groen dak?

Voor als je nog niet weet wat een groendak is; een (plat) dak – van bijvoorbeeld een huis, schuur of kippenhok – voorzien van groen. Dit kunnen verschillende gras en/ of sedumsoorten zijn, maar ook gewassen als struiken en bomen wanneer het om een rigoureus groendak gaat (bijvoorbeeld dit groendak in Hasselt)

Onderschatting

Gert-Jan begint met het idee dat mensen ontzettend onderschatten hoeveel ze van het groendak gaan houden, vooral wanneer deze zichtbaar is. Bijvoorbeeld wanneer het groendak op een schuurtje ligt waar je op uitkijkt vanaf de slaapkamer of op een plat dakje van een uitbouw waar je op uitkijkt vanaf de badkamer.

Dat de natuur en groen een positieve bijdrage heeft op mensen is natuurlijk geen geheim, blijkt uit extensief wetenschappelijk onderzoek (Bron: Wur.nl). Ook wanneer het nieuwe eraf is, dan blijft dat goede gevoel. Dit in tegenstelling tot een nieuwe telefoon of een nieuwe auto.

Het gevoel dat mensen krijgen, bij het zien van een groendak, is heel prettig.

Het gevoel van iets terug doen

Naast dat het groendak een goede impact heeft op de gezondheid op jou en je naasten doe je ook iets terug voor de natuur. Ook het gevoel dat je daarvan krijgt wordt onderschat, geeft Gert-Jan aan. Mensen die een groen dak hebben laten aanleggen geven aan dat ze echt op dagelijkse basis nog naar het groendak kijken, ook wanneer het groendak er al een jaar of langer ligt.

Besmet met het virus

Regelmatig zien we ook mensen bij ons binnenkomen, via familie of de buren, die het groendak toch wel erg interessant vinden. Wanneer een van de specialisten dan vraagt wat hen zo interesseerde in het groendak dan is dat in veel gevallen toch het gevoel of het uiterlijk dat het groendak hen gaf. Pas daarna begint met over de kapitalistische overwegingen om een groendak te (laten) plaatsen, want ook die zijn er zeker.

Meer lezen in deze categorie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gebruiken wij om de website optimaal te laten functioneren en personaliseren. Lees meer hier meer over in onze cookies en privacyverklaring.