Hoe Moestuin bemesten?

De beste compost voor je moestuin

Hoe moestuin bemesten - Wouter legt compost op het grasveld -kan dat?

Sabine werkt aan Hugelbed Is dit hoe je de moestuin het best bemesten kunt?
Sabine werkt aan hugelbed

Hoe moestuin bemesten? Druk bezig met het hugelbed in onze nieuwe moestuin vraag ik mij toch af: Hoe ik de moestuin bemesten het beste kan doen? Wanneer ik de ervaren permaculturist, moestuinder of boer hoor praten hoor ik over zure grond, kalk, kalium, etc..

Het lijkt een hele wetenschap. En dat terwijl de pompoenen bij mijn moeder langs het raam naar binnen groeien. Van 4 planten haalt zij een jaar voorraad pompoenen af. Ook de bonen, tomaten en kolen doen het keigoed. Alle groenten lijken geliefd door de natuurwezens, zo groot, mooi en smaakvol.

De uitspraak van ma is: “Ach ja, zo doen we maar een dotje?” Toch wil ik praktisch weten, wat de verschillende gewassen nodig hebben. Zonder te diep de materie in te duiken.

Dus:

Wil je antwoord op de vraag:

Welke compost of bemesting is het beste voor de verschillende gewassen?

Dan ben je hier aan het juiste adres. Kort en bondig vind je hier het antwoord voor: vrucht-, wortel-, blad-, en bloemgewassen. En… of er niet toevallig 1 oplossing voor je hele moestuin is.

Hoe moestuin bemesten?

Elk jaar de moestuin bemesten. Dat is sowieso één van de belangrijkste tips die ik je kan geven. Door jouw moestuin regelmatig te bemesten, houd je de grond vruchtbaar. Ook zorgt het mest ervoor dat alle gewassen goed (blijven) groeien.

Maar, hoe bemest je jouw moestuin nou? Het antwoord op deze vraag hangt volledig af van jouw moestuin. Welke gewassen groeien er bijvoorbeeld in jouw moestuin? En wat is voor deze gewassen de beste bemesting? Op deze vragen geef ik je hieronder praktische antwoorden. Antwoorden waar je direct mee uit de voeten kunt.

Wat zijn belangrijkste voedingsstoffen voor je moestuin?

Voordat je kunt oogsten, moet je zaaien. Dit gezegde is van toepassing op het verbouwen van gewassen en is dus ook van toepassing op jouw moestuin. Om te kunnen zaaien, moet jouw moestuin over de juiste voedingsstoffen beschikken. Onder meer de volgende voedingsstoffen zijn (onwijs) belangrijk voor jouw moestuin:

  • Stikstof (N)
  • Fosfor (P)
  • Kalium (K)
  • Magnesium (Mg)

Stikstof (N)

Voor de groei van jouw gewassen speelt stikstof een cruciale rol. Stikstof zorgt namelijk voor de groei van zowel de stengels als het blad. Als er in jouw moestuin te weinig stikstof aanwezig is, verkleuren de bladeren van de gewassen. Ook groeien de gewassen niet op de gewenste (snelle) manier.

Fosfor (P)

Fosfor zorgt voor de gewenste bloei, de gewenste afrijping en de gewenste knolvorming van de gewassen. Een tekort aan fosfor zorgt ervoor dat de (zij) wortels niet voldoende aangroeien.

Kalium (K)

Kalium zorgt ervoor dat de gewassen stevig kunnen groeien. Ook wordt hiermee de vorming van vruchten, wortels en knollen gestimuleerd.

Magnesium (Mg):

Magnesium zorgt ervoor dat zonlicht in energie omgezet wordt. Als er sprake van een tekort aan magnesium is, kleuren de massa’s van de bladeren geel. De nerven van het blad blijven wel groen, waardoor de bladeren een tamelijk bijzondere uitstraling krijgen.

Het beste moment om je moestuin te bemesten?

Als je jouw moestuin gaat bemesten, moet je hier de juiste voeding voor gebruiken. Daarbij is het ook van belang om op het juiste moment de moestuin te bemesten.

Het advies is om één keer per jaar de moestuin te mesten. Het ‘lastige’ is alleen dat het bemesten van de moestuin uit meerdere stappen bestaat. Dat zorgt ervoor dat je alsnog het gehele jaar met de bemesting bezig bent. Voor het bemesten van de moestuin kun je het beste onderstaand stappenplan opvolgen:

  • Herfst: in de herfstperiode is het advies om een laag met kalkrijke compost aan te brengen.
  • Winter: in de winter kun je gemengde organische mest of gedroogde koemest in de moestuin strooien.
  • Voorjaar: in het voorjaar is het vervolgens zaak om de grond los te maken. Vervolgens kun je de grond netjes aanharken.
  • Na de oogst: als je de gewassen geoogst hebt, kun je een kleine hoeveelheid bloedmeel over de moestuin heen strooien. Dit bloedmeel zorgt ervoor dat er voldoende stikstof in de grond komt te zitten.

Hoe werk je bemesting of compost in je moestuin?

Om de bemesting in jouw moestuin uit te werken, heb je meerdere gereedschappen nodig. Zo is bijvoorbeeld een riek bijzonder handig; met een riek kun je de mest makkelijk verplaatsen. Met dit handige stuk gereedschap zorg je ervoor dat het mest dus over de gehele moestuin verspreid wordt. Precies dát is wat je wilt.

Ook is het belangrijk om een goede hark bij de hand te hebben. Met een goede hark kun je de bovenlaag van de grond netjes aanharken. Dit staat netjes en het zorgt voor een nóg betere verdeling van het mest.

Waaruit bestaat de beste compost voor je moestuin?

Wil jij de gewassen in jouw moestuin zo sterk mogelijk aan laten groeien? Dan is het cruciaal om de juiste compost te gebruiken. Wat de juiste compost is, hangt volledig af van de gewassen die je in jouw tuin hebt.

Sommige gewassen hebben namelijk behoefte aan specifieke bemesting. Hoe dat precies zit, bespreek ik hieronder graag per soort gewas. In een ideale situatie bevat de compost sowieso stikstof, fosfor, kalium en magnesium. Wat de verdeling van deze voedingsstoffen is, hangt echter af van het soort gewas. Sommige gewassen hebben bijvoorbeeld meer kalium nodig, terwijl andere gewassen meer stikstof nodig hebben.

Welke mest of compost is het beste voor vruchtgewassen?

Heb jij vooral vruchtgewassen in jouw moestuin staan? Dan is het advies om een ruime hoeveelheid basisbemesting over de moestuin heen te strooien. Deze basisbemesting bevat eigenlijk alle voedingstoffen waar de vruchtgewassen behoefte aan hebben.

Deze ruime hoeveelheid basisbemesting dien je vervolgens nog aan te vullen met extra kalium. Deze voedingsstof zorgt ervoor dat de vruchtgewassen sneller en steviger groeien. Tevens stimuleer je hiermee de groei van de vruchten; dat is uiteraard het doel bij de vruchtgewassen.

Conclusie: vruchtgewassen moeten een ruime hoeveelheid basisbemesting in combinatie met een aanvullende hoeveelheid kalium krijgen.

Welke mest of compost voor wortelgewassen?

Groeien er in jouw tuin vooral wortelgewassen? Dan is het zaak om de bemesting zeer nauwkeurig uit te kiezen. Zo is het advies om een matige hoeveelheid basisbemesting te gebruiken. Mocht je teveel basisbemesting over de moestuin strooien, gaat dit ten koste van de groei van de wortelgewassen. De groei wordt in dat geval eigenlijk afgeremd in plaats van gestimuleerd.

Verder is het aan te raden om een extra hoeveelheid kalium over de moestuin heen te strooien. Kalium zorgt voor een stevige en snelle groei van de wortels. Hiermee weet je de groei van bijvoorbeeld bieten en uien te stimuleren; precies wat je wilt als je voor wortelgewassen gekozen hebt.

Conclusie: wortelgewassen moeten een matige hoeveelheid basismeting in combinatie met een aanvullende hoeveelheid kalium krijgen. Een te grote hoeveelheid basisbemesting staat de groei van de wortelgewassen alleen maar in de weg.

Welke mest of compost voor bladgroenten?

Heb je in jouw moestuin voor bladgroenten gekozen? Dan sta je voor een leuke uitdaging; deze gewassen hebben namelijk behoefte aan een specifieke bemestingsvorm.

Zo is het advies om een ruime hoeveelheid basisbemesting te gebruiken. Deze ruime hoeveelheid stimuleert de groei van de bladgroenten en zorgt tevens voor stevige wortels. Het advies is hierbij wel om deze basisbemesting aan te vullen met extra stikstokrijke voeding.

Deze extra hoeveelheid stikstof zorgt voor stimulatie van de groei van de bladeren. Juist dát is wat je wilt als je bladgroenten in jouw moestuin hebt staan. Als er te weinig stikstof in jouw moestuin aanwezig is, merk je dit direct aan de kleur van de bladeren. De bladeren van de bladgroenten gaan verkleuren en groeien niet meer zo snel. Door extra stikstofrijke voeding te gebruiken, groeien de bladgroenten op de gewenste manier.

Conclusie: bladgroenten moeten een ruime hoeveelheid basisbemesting krijgen. Deze basisbemesting moet aangevuld worden met extra stikstof; deze extra hoeveelheid stikstof is cruciaal voor de groei van de bladeren.

Welke moest of compost voor bloemengroenten of bloemgewassen?

Ben je in jouw moestuin vooral voor bloemengroenten of bloemgewassen gegaan? Ook dan moet je goed rekening houden met de bemesting en compost.

Hierbij moet je goed kijken naar de exacte soort gewassen:

  • Peulgewassen: deze gewassen hebben niet al te veel voeding nodig. Een matige hoeveelheid basisbemesting is ruim voldoende.
  • Koolgewassen: koolgewassen hebben daarentegen een ruime hoeveelheid basisbemesting nodig.
  • Aardappelen: ook aardappelen hebben een ruime hoeveelheid basisbemesting nodig. Halverwege de teelt is het advies ook om extra kalium toe te voegen.
  • Kruiden: kruiden hebben slechts een matige hoeveelheid basisbemesting nodig.

Wat de juiste bemesting voor bloemengroenten is, hangt dus volledig af van het soort groenten. Ga daarom eerst goed na wat je precies in jouw moestuin hebt staan.

Conclusie: Is 1 compost de beste voor de hele moestuin?

Zo, je weet nu precies wat de juiste soorten compost zijn voor in jouw moestuin. Als je meerdere soorten gewassen in jouw moestuin hebt staan, moet je al snel meerdere soorten bemesting aanschaffen? Of kun je voor jouw gehele moestuin ook uit de voeten met slechts één soort compost?

Ik kan stellen dat dit niet mogelijk is. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, vragen de verschillende soorten gewassen om een specifieke bemestingsvorm. Ook is het zaak om per gewas een keuze te maken tussen compost of bemesting.

Wel kan ik je het volgende adviseren: ga bij voorkeur zoveel mogelijk voor organische meststoffen. De organische meststoffen worden langzaam en gedoseerd afgegeven, waardoor de gewassen hier langdurig van profiteren. Dit komt de groei van de gewassen alleen maar ten goede.

Met andere woorden: je moet de nodige aandacht en tijd besteden aan het bemesten van jouw moestuin. Door op dit vlak de verkeerde keuzes te maken, breng je de mogelijke oogst eigenlijk om zeep. Volg daarom de hierboven genoemde tips zo strikt mogelijk op!

Meer lezen?

Uit het Super Zelfvoorzienend Moestuin Blog

  • Beste biologische potgrond kopen
    De Beste biologische potgrond kopen? Lees over de top 5. En je weet precies welke potgrond je het beste gebruiken kunt voor opkweken, rozen of azalea etc..
  • Beste kweekkas vensterbank kopen?
    Op zoek naar de beste kweekkas voor de vensterbank? Top 9 vensterbankkassen wel of niet verwarmd en verlicht. De beste minikas kopen? Gebruik de koopgids
  • Groenten Kweken op de Vensterbank
    Groenten kweken op de vensterbank? Een binnen moestuin is makkelijker dan je denkt. Maar, denk je aan alles? Alles over de beste groenten achter het raam.
  • Gereedschap voor moestuin: wat nodig?
    Welk gereedschap voor moestuin heb je echt nodig? 12 essentials met uitgebreide motivatie en uitleg. Het beste moestuingereedschap vind je hier.
  • Beste stekpotjes kopen?
    De beste stekpotjes kopen voor je moestuin? Plastic of biologisch afbreekbaar? Kies je voor duurzaamheid: vergeet dan turf! Wat dan wel? Lees, snel verder.

Zelfvoorzienend leven...

Wanneer begin jij?

blank

Nu met (tijdelijk) levenslang gratis toegang tot het kersverse Super zelfvoorzienend forum.

Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gebruiken wij om de website optimaal te laten functioneren en personaliseren. Lees meer hier meer over in onze cookies en privacyverklaring.