
Energievoorziening Tiny House. Ga je Off grid, dan komt het vraagstuk aan de orde; hoe zorg ik voor mijn elektriciteit?
Zonne-energie en zonnepanelen zijn enorm populair geworden. De overheid plaatst er velden mee vol. Hetzelfde kun jij doen met het dak van je tiny house. Helemaal off grid, met je eigen energievoorziening.
Waar moet je allemaal aan denken op het gebied van stroomvoorziening in je tiny house?
Off grid en hernieuwbare energie: De voordelen en de nadelen
Voordat je überhaupt wilt weten hoe je de energievoorziening van je tiny house regelen gaat. Even een paar voor- en nadelen van off grid energievoorziening. De onderwerpen zijn per stuk twee kanten op te beredeneren en afhankelijk van het perspectief dat je inneemt.
Het grootste voordeel van off grid energievoorziening is mijn ogen toch wel:
De Onafhankelijkheid van elektriciteitsleveranciers
In ons leven zit het zo ingebakken dat we afhankelijk zijn van deze grootmachten. De kosten van je energieverbruik lopen jaarlijks op. En de vormgeving van Nederland en de rest van de wereld is voor een groot deel afhankelijk van hoe deze grote jongens met energievoorziening, -opslag en verdeling omgaan. In deze tijden van toenemende controle en steeds meer voorwaarden om ergens toegang tot te krijgen, is een autonoom energiesysteem geen gekke keuze.
Off grid ben je onafhankelijk van grootmachten.
En, tegelijkertijd:
Het vraagt om een grote mate van zelfstandigheid, zelfredzaamheid en verantwoordelijkheid.
Energie: Je eigen verantwoordelijkheid
On the grid ben je uiteraard net zo goed verantwoordelijk voor je energieverbruik. Er is één groot verschil. Verbruik je meer dan verwacht, dan betaal je meer. Probleem opgelost.
Ben je niet aangesloten op het elektriciteitsnet dan is je energievoorziening compleet je eigen verantwoordelijkheid. Een goede voorbereiding is al heel belangrijk, zodat je weet hoeveel stroom je nodig hebt, en dus moet opwekken en opslaan om ook in je piekdagen voldoende stroom te hebben.
Daarnaast heb je zelf zorg te dragen voor je systeem. Wanneer je aangesloten bent op het net, is deze verantwoordelijkheid je uit de handen genomen. Een zorg minder, maar ook minder autonoom.
Off grid stroomvoorziening vraagt je om een stuk verantwoordelijkheid op te nemen. En je toch op zijn minst een beetje te verdiepen in de materie, zodat je weet waar je mee bezig bent.
No worries, hier ben je aan het goede adres. Voor mij is de materie van zonne-energie en off grid ook volledig nieuw geweest. Ik vind het heerlijk hierin te groeien en mijn zelfstandig bestaan op te bouwen.
Hernieuwbare energie is beter voor het milieu
Dat we over moeten op een andere manier van energiewinning is duidelijk. Het wordt van de daken geschreeuwd. En hernieuwbare energie moet de oplossing zijn. Eerlijk gezegd neem ik al deze claims met een flinke korrel zout.
Zonder hier verder diep op in te gaan: energiewinning moet anders. Kan anders. Hernieuwbare energie heeft de term “Groene energie” meegekregen. In de basis is dit natuurlijk heel mooi. Maar laat je niet misleiden.
De kosten (en ik bedoel niet in Euro’s) om accu’s, zonnepanelen etc. te maken zijn nog vrij hoog. Stapje vooruit naar de accu’s. De lithium accu’s met de reputatie de duurzaamste accu’s te zijn, zijn niet of bijna niet te recyclen. En waar komen al de grondstoffen vandaan.
Ik wil je niet ontmoedigen, maar ik zou het zonde vinden als je op je groene wolk wegdrijft. Denkende dat zonne-energie de oplossing is. Het zou in ieder geval een stap in de goede richting kunnen zijn.
Vrije energie
Je hebt in ieder geval geen brandstof nodig om jezelf van energie te kunnen voorzien. De energie is overvloedig aanwezig in de Aardse sferen als zon, wind en water. Het is vrij. Je hebt alleen een systeem nodig om het te kunnen winnen, opslaan en gebruiken.
Hoeveel elektriciteit verbruik je per dag?
En door naar de hamvraag: Hoeveel elektriciteit gebruik je per dag? En is dit door het hele jaar hetzelfde? Je gaat hierbij natuurlijk uit van de dagen dat je het meeste aan elektriciteit verbruikt.
Voor een 1-persoons huishouden in een tiny house staat gemiddeld een energieverbruik van 1,5 kWh per dag. In dit gemiddelde worden apparaten als; koelkast, telefoon, laptop, verlichting en keukenmachine meegenomen en natuurlijk nog wat kleine verbruikers opgenomen.
Je kunt dit gemiddelde als leidraad nemen voor je berekeningen. Zelf wil ik er wel zeker van zijn dat ik voldoende energie heb. Daarom ben ik aan het werk geweest om een berekening off grid zonnepanelen te maken. Met dit simpele invulblad kom je waarschijnlijk al een groot stuk verder.
Hoe stroom opwekken?
We gaan voor off grid, toch? Yes. Heerlijk onafhankelijk en autonoom je stroom opwekken. Prachtig, ik droom er al jaren van. En nu ben ik er lekker naartoe aan het werken.
Hernieuwbare energie komt van zon, wind en water. In Nederland worden in Off grid situaties toch vaak het zonnepaneel en/of de windmolen gebruikt. Soms in combinatie met elkaar, want in deze regio is niet het hele jaar genoeg zon om jaar van te kunnen leven.
Hoeveel zonnepanelen heb je nodig?
Terug naar het voorbeeld van zo’n 1,5 kWh. Volgens de Nederlandse gemiddelden heb je met 4 zonnepanelen van 300W genoeg energie voor je dagelijks gebruik. Let op: Dit is niet het hele jaar rond. Voor de periode van november – februari zul je voor een vervanger moeten zorgen.
Off grid in de winter
In deze maanden kan een aggregaat de uitkomst zijn om de dip op te vangen. Een aggregaat of generator zet benzine of diesel om in stroom. Hiermee kun jij je accu’s weer opladen. En je tiny huishouden draaiende houden.
Waaruit bestaat een compleet systeem zonnepanelen?
Omvormer
Aan alleen zonnepanelen heb je niet genoeg. De stroom die ze leveren kun je niet rechtstreeks gebruiken, omdat er geen 230 volt door ze wordt geleverd. Hiervoor heb je een omvormer nodig. Een omvormer moet een vermogen kunnen leveren dat gelijk is aan, maar liever nog iets meer dan de som van het vermogen van het aantal apparaten dat je tegelijkertijd gebruikt.
Accu’s, accucapaciteit en acculader
Je eerste vraag zal zijn: Hoeveel accu’s heb ik nodig? In dit artikel gaan we uit van 1,5 kw per dag. Dus je hebt een accucapaciteit nodig van minimaal 1,5 kw. Afhankelijk van het type batterij dat je kiest heb je meer of minder opslagcapaciteit nodig.
Je kunt namelijk kiezen uit Lithium en AGM accu’s. Omdat je een AGM accu minder diep kunt ontladen heb je van deze accu’s meer capaciteit nodig, dan van een lithium accu die je dieper kunt ontladen. Hier kun je meer lezen over wat de beste accu is voor zonnepanelen
- Uitgangspunt 1 persoonshuishouden met benodigde dagelijkse capaciteit van 1,5 kW.
AGM accu
- Bij Systeemspanning van 12 volt is de benodigde accucapaciteit: 300 ah
- Bij Systeemspanning van 24 volt is de benodigde accucapaciteit: 150 ah
Lithium acccu
- Bij Systeemspanning van 12 volt is de benodigde accucapaciteit: 150 ah
- Bij Systeemspanning van 24 volt is de benodigde accucapaciteit: 75 ah
Bewolkte en regenachtige dagen maken natuurlijk ook deel van het weerbeeld. Omdat je op een zo’n dag niet zonder energie wilt komen te zitten, is het verstandig voor een dubbele capaciteit te kiezen.
Ook tussen zonnepaneel en accu moet nog een apparaat komen, namelijk de acculader. Om de door de zonnepanelen opgewekte stroom te transformeren naar een juiste spanning voor je accu.
De accu’s hebben geen handig uitleesscherm, waarop je zien kunt hoe het erbij staat met de capaciteit. Een batterijmonitor kan je hierbij helpen. Zodat je altijd kunt zien hoeveel stroom er nog is. Ze zijn zelfs te krijgen met een alarm, wanneer het minimum is bereikt.
In grote lijnen heb je hiermee je zonnepanelen pakket wel op orde. Maar er is meer, een complete off grid set zonnepanelen bestaat uit bijvoorbeeld nog uit bekabeling en montage materiaal.
Opslag van zonne-energie: Wat is het voordeligst?
In eerste instantie lijken de AGM accu’s de voordeligste keuze. In de praktijk zijn de lithium batterijen op de lange termijn de voordeligste keuze. Ze zijn wel ongeveer 4 x zo duur. Maar, omdat de lithium accu’s dieper kunnen worden ontladen en een langere levensduur hebben komt het uiteindelijk op ongeveer hetzelfde neer. Zie het rekenvoorbeeld: beste accu voor zonnepanelen
Energievoorziening Tiny house: Windmolen of Zonnepaneel?
Met zonnepanelen heb jij je energievoorziening voor je tiny house het grootste deel van het jaar prima op orde. Een windmolen is een prima back-up en/of aanvulling voor de maanden dat de zon zich minder laat zien. Voornamelijk, omdat de wind in deze tijden meer waait.

Conclusie: Energievoorziening tiny house
Als het goed is heb je een dieper inzicht in de voordelen en nadelen van off grid energievoorziening voor je tiny house. Je bent van de roze wolk geholpen en je begrijpt dat het komt met een flinke dosis aan eigen verantwoordelijkheid.
De andere kant van de medaille is vrijheid en onafhankelijkheid. Dat is iets dat niemand je af pakken kan… Tenzij ze er met je zonnepanelen of windmolen vandoor gaan natuurlijk.
Zonne-energie en windenergie zijn de meest voorkomende manieren om hernieuwbare energie op te wekken. Dit kan prima in aanvulling op elkaar gebruikt worden. Een aggregaat kun je eventueel nog overwegen als nood voor dagen dat je echt superveel energie nodig hebt. Bijvoorbeeld grote klusdagen met veel elektrisch gereedschap. Ook is het een goede back up, wanneer zon en wind het laten afweten.
En je weet wat je als 1 persoons huishouden ongeveer verbruikt per dag: 1,5 kW, hoeveel zonnepanelen je daarbij nodig hebt. En dat je opslag ongeveer het dubbele moet zijn.
Off grid centrum is gespecialiseerd in off grid zonne-energiesystemen. Hier kun je met een rekenhulp je energieverbruik bepalen en het team staat klaar om je vragen te beantwoorden.
FAQ’s
Hoe energievoorziening regelen in tiny house?
De makkelijkste optie kan zijn de aansluiting op het elektriciteitsnet. Dat is voor de meeste tiny house liefhebbers niet de oplossing. Off grid kun je denken aan zonnepanelen, windmolen(s) en een noodaggregaat. Voor zonne-energie en windenergie heb je een compleet systeem voor nodig, dat bestaat uit verschillende precies op elkaar afgestemde onderdelen.
Hoeveel elektriciteit gebruik je in een tiny house?
Voor een 1 persoons huishouden staat een gemiddeld verbruik van 1,5 kW. In dit gemiddelde worden apparaten meegenomen als; koelkast, telefoon, laptop, verlichting en keukenmachine meegenomen en natuurlijk nog wat kleine verbruikers.
Hoeveel zonnepanelen heeft een tiny house nodig?
In het voorbeeld van een 1 persoons huishouden met een dagelijks verbruik van 1,5 kW komt dit neer op 4 zonnepanelen.
Hoeveel accuopslag heb je nodig in je tiny house?
In eerste instantie zou je misschien zeggen net zoveel als je dagelijks verbruik. Zo is het niet. Je moet rekening houden met hoe diep jij je accu’s ontladen kunt. Dit is per accutype verschillend. En je moet rekening houden met dagen dat er minder energie opgewekt kan worden, zoals bewolkte dagen.
Meer lezen over off grid?
Off grid Kennisbank
- Energievoorziening Tiny house | Off grid en stroomvoorziening
- Stroomvoorziening camper (off grid) – Wat heb je nodig?
- Hoe werkt een composttoilet?
Relevante blogberichten
- Waar op letten bij zonnepanelen in 2023Waar op letten bij zonnepanelen kopen? Ontdek alles wat je moet weten over de aanschaf van zonnepanelen in 2023. Van kiezen, tot installeren. Alle info!
- Bluetti Zonnepaneel reviewZijn de pv panelen van PowerOak de moeite waard? Mijn all-season ervaring lees je in dit complete Bluetti Zonnepaneel review
- Zelf zonnepanelen aansluiten in de meterkastNavigeer snel Zonnepanelen altijd aansluiten op een vrije groep De capaciteit van de hoofdaansluiting… Lees meer: Zelf zonnepanelen aansluiten in de meterkast
- Bluetti AC200MAX reviewDoorgewinterde gebruikservaring met dit powerstation. Is de Bluetti goed? Dat lees je in mijn Bluetti AC200MAX review. Compleet!
- Ecoflow Delta Pro review: Ultiem power station? ErvaringenIs het Ecoflow power station goed? En welke Delta moet je kopen? In dit complete Ecoflow delta pro review | 6000 woorden. Lees je alles over Delta Max, Pro, Delta 2. Lees snel verder.