Hoe werkt een composttoilet?

Off grid sanitair

Hoe werkt een composttoilet - cover

Hoe werkt een composttoilet?

Het composttoilet of droogtoilet is langzamerhand aan reputatie aan het winnen. Het stoffige stinkende imago maakt plaats voor het imago van een duurzaam bewust en schoon alternatief voor het conventionele toilet. Maar, hoe werkt een composttoilet nu eigenlijk?

Met veel aandacht trekken verschillende eco campings prachtige leemhuisjes op. Of je vind composttoiletten in uit hout en/of oude pallets opgetrokken hutjes. Alles kan. In mijn reizen heb ik heel wat uren doorgebracht in dit type w.c. dat hand in hand lijkt te gaan met duurzaamheid en ecologisch bewust zijn.

Terwijl ik in de tuin werkte of de composthoop aan het keren was, liep een collega participant de hopen ontlasting met zijn kruiwagentje naar de verzamelplek. Want, de composttoiletten waren niet gebouwd op de zomerdrukte.

Lang verhaal kort: Ik heb veel geleerd over het compost toilet. In dit artikel duiken we diep de wereld van ontlasting in en neem ik je graag mee in de bijzondere wereld. Waar het letterlijk zo is dat een betere wereld bij jezelf begint.

Dit zo ongeveer wat je zo meteen weet: Wat is een composttoilet? Wat zijn de voordelen? En hoe werkt het? Urinescheider?

Composttoilet

Wat is een compost toilet?

Een ander woord voor composttoilet is droogtoilet. Dit zegt gelijk al heel veel: Er wordt geen water verbruikt bij het composttoilet. De urine en ontlasting kun je beiden gebruiken als compost.

Bij een composttoilet wordt de ontlasting opgevangen in bak. Composttoiletten zijn er met of zonder urinescheider. Een composttoilet met een urinescheider heeft als voordeel dat deze veel minder stinkt. De ammoniak die in urine zit in combinatie met de ontlasting kan erg onaangename luchtjes verspreiden.

Let op mannen: Je kunt een composttoilet met urinescheider alleen zittend gebruiken. 😅

Bij een composttoilet zonder urinescheider komt al de ontlasting samen op 1 hoop te liggen. Urine en ontlasting samen. Bij dit soort toiletten zie je vaak een bak met zaagsel staan. Wanneer jij je toiletbezoek afsluit door een schep zaagsel het toilet in te gooien, zorg je ervoor dat het vocht van de urine wordt opgenomen. Dit soort composttoiletten zie je vaak in een apart huisje of hokje in de buurt van huis. Zelden vind je deze direct in een woning. Ook al valt het mee, de alles-op-1-hoop-composttoilet komt met wat luchtjes die niet helemaal te verdoezelen zijn.

Waarom een composttoilet?

Wanneer je het gemak van de Watercloset kent, of zoals we hem beter kennen de w.c. komt de vraag automatisch omhoog: Waarom in vredesnaam een composttoilet?

Voordat we overgaan naar een paar praktische voordelen van het composttoilet, wil ik even uitzoomen naar het grotere plaatje:

De Natuurlijke kringloop

Een beetje moestuinder kent de waarde van compost. Om grote en lekkere pompoenen te kunnen oogsten begin je bij de grond. Deze moet voldoende voedingsstoffen in zich hebben om die rijke oogst te kunnen creëren.

Hoe krijg je deze voedingsstoffen de grond in?

Met compost.

Waar komt die compost vandaan?

Uit de paarden-, koeien-, of varkensstal. Het toilet van de boerderijdieren.

Mensen zijn niet veel anders. Voor ons geld net zo goed dat onze ontlasting de aarde van voedingsstoffen zou kunnen voorzien.

Door de jaren heen in de ontwikkeling van de “Moderne” mens moeten we wel uitkijken, want de chemicaliën uit medicijnen en ons bijzondere eetpatroon zien we natuurlijk terug in onze uitwerpselen. Wil je daar je groenten op kweken?

Composteren is een ander verhaal.

Voor nu blijven we bij de voordelen van het composttoilet.

Met de uitvinding en wereldwijde acceptatie van het watercloset als de w.c. is de natuurlijke kringloop doorbroken.

Waar voorheen de Aarde zijn werk deed om alles weer op zich te nemen, wordt nu bijna alle menselijke ontlasting door het water meegenomen. In Nederland wordt het schone drinkwater gebruikt om deze ontlasting weg te spoelen.

Dit water moet vervolgens weer heftig gefilterd worden om bruikbaar te zijn. Dit enorme kunstmatige proces van waterzuivering is compleet overbodig als we met zijn allen weer lekker onze shit aan de aarde zouden geven.

Al de natuurlijke helpers zorgen er graag voor om al die shit tot vruchtbare grond om te toveren.

Aardwormen
Natuurlijke helpers in het composteringsproces

Met een composttoilet herstel je dus eigenlijk weer de natuurlijke kringloop.

En heb je een moestuin? Dan zul je wel uitkijken met wat je in jezelf stopt, want je wilt je groenten vast niet van vergiftigde grond. Toch?

In mijn ogen is het composttoilet een super oplossing voor een duurzame wereld.

Compost toilet vs WC (Watercloset)

Op 1 aspect zal de conventionele w.c. het zeker winnen van de composttoilet: het luchtje. Vooral bij de alles-op-1-hoop-compostoilet is een onaangenaam geurtje niet ongebruikelijk. Met een w.c. is het 1 keer doortrekken en 1 keer sprayen met de luchtverfrisser. En de ruimte is een oase van dennennaalden in de lente lucht voor de volgende.

1-0 voor de W.C.

Door naar de voordelen van het Composttoilet:

  • Je hebt geen water nodig, je vervuilt dus geen water. Dat vervolgens moeilijk te reinigen is.
  • Je gebruikt geen chemicaliën. Dit is punt t.o.v. de chemisch toiletten. Menig lowlands bezoeker kent ze misschien wel, de stinkende hokken met blauwe vloeistof die je ontlasting tot een bizarre wereldvreemde derrie omtovert. Deze kan alleen op speciale punten worden weggebracht. Een composttoilet is compleet biologisch
  • Je kunt zowel je urine als je ontlasting gebruiken om je tuin mee te composteren. Dus… Je hoeft niet meer te gaan slepen met zakken compost. Je hebt het gewoon aan huis.

Wat mij betreft een dikke winst voor de composttoilet.

Composttoilet met of zonder urinescheider?

Nu we de voordelen van het composttoilet zien kunnen we door naar de volgende vraag: Wat is een betere keuze; het composttoilet met of zonder urinescheider?

Beiden hebben zo zijn voor- en nadelen. Nog even in het kort hoe de twee varianten van het composttoilet werken.

Hoe werkt het composttoilet met urinescheider?

Bij een composttoilet met urinescheider worden de ontlasting en de urine op twee verschillende manieren opgevangen.

Urine

Een composttoilet met urinescheider heeft aan de voorkant, een bakje dat de urine opvangt. Deze wordt vervolgens via een slangetje doorgevoerd.

De urine kan naar verschillende plaatsen geleid worden. Het komt voor dat dit uitkomt in de afvoer van de wasbak.

Een milieubewuster alternatief voor de afvoer van de urine is om de urine met water te vermengen met een verhouding van 1:8 – urine:water.

Urine bevat namelijk onder andere: stikstof, fosfor en kalium. Hierop doet je tuin het erg goed. Er wordt gezegd dat je op de jaaropbrengst urine van 1 persoon in 1 jaar; 250 kilo rijst kunt verbouwen.

Ontlasting

Je droge ontlasting wordt opgevangen in een bak. In deze bak kun je een composteerbare zak plaatsen die de ontlasting opvangt. Deze dien je regelmatig te legen. Deze ontlasting kan gewoon op de composthoop. Dit kun je uiteindelijk weer hergebruiken in de tuin.

Gebruik je medicijnen en/ of andere onnatuurlijke producten dan komt dit in je ontlasting, en dus ook op de composthoop. Wil je dit in je moestuin?

Het komt voor dat compost van mensen die medicijnen slikken door de siertuin wordt verwerkt.

Hoe werkt een composttoilet zonder urinescheider?

Bij een composttoilet zonder urinescheider komt alles op 1 hoop terecht. Ontlasting en urine mengen zich samen tot een grote massa in de bak onder je composttoilet. Om het vocht op te nemen kun je er na elke boodschap die je doet een schep zaagsel het toilet in werpen.

Eens in de zoveel tijd haal je de bak onder je composttoilet weg, om deze te legen. Je kunt je ontlasting in je composthoop verwerken.

Welke composttoilet werkt het beste, met of zonder urinescheider?

Welke composttoilet het beste werkt is eigenlijk afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren. Ook maakt het verschil waar je de composttoilet gaat plaatsen. In/ of dichtbij je woonvertrek is een composttoilet met urinescheider misschien handiger, omdat deze minder geuren verspreiden.

Ben je van plan je composttoilet iets afgezonderd te plaatsen. Dan laat je misschien de moeite om voor een exemplaar met urinescheider te kiezen.

In beide gevallen heb je de voordelen van een composttoilet te pakken.

Hoe werkt een composttoilet: Samenvatting en conclusie

Met een composttoilet doe je iets goeds voor jezelf en voor de natuur. Want, je sluit je zelf weer aan op de natuurlijke kringloop van het leven. Zoals het bedoeld is. De ontlasting die je verzameld kun je weer gebruiken als compost voor je sier- of moestuin.

Het composttoilet, dat ook wel droogtoilet wordt genoemd verbruikt geen water. Wat nog een groot voordeel is: Je bespaard schoon drinkwater.

Voordat je nu direct je ontlasting over je tuin gaat rondstrooien, wacht nog even. Medicijn gebruik zie je terug in de ontlasting. Verwerk je dit in compost en uiteindelijk in je tuin, dan komen de kwalijke stoffen uit de medicijnen bij je in de grond. Ben daar dus voorzichtig mee.

Hoe werken de verschillende soorten composttoiletten

In de basis heb je twee verschillende types droogtoiletten:

  • Het composttoilet met urinescheider
  • Het composttoilet zonder urinescheider

Voor beiden wordt je ontlasting opgevangen in een bak. Deze opgevangen ontlasting kun je tot compost verwerken.

Bij het composttoilet met urinescheider wordt de urine apart opgevangen en weggevoerd. Dit kan aangesloten worden op de afvoer van de wasbak. Maar ook kun je de urine vermengen met water en gebruiken als vloeibare meststof voor je tuin.

Het droogtoilet met urinescheider is geschikter om binnen te gebruiken. Bijvoorbeeld in je tiny house of off grid tuinhuis. Deze ruiken minder.

Variaties

Op deze twee vormen van composttoiletten zijn weer verschillende varianten mogelijk. Zo zijn er composttoiletten die direct je ontlasting bevriezen. Ook zijn er varianten die je ontlasting verbranden tot as.

Het laatste heeft als voordeel dat je minder vaak je toilet hoeft te legen. Beide variaties hebben wel een stroomvoorziening nodig.

Composttoilet kopen

Er zijn verschillende plekken waar jij je composttoilet kopen kunt. Online kun je terecht bij de off grid specialist: Offgridcentrum.nl Ook heeft deze webwinkel een fysieke winkel. Graag helpen Nander en de rest van het team je met het kiezen van de beste composttoilet voor jouw situatie. Ook vind je hier de onderdelen voor een zelfbouw composttoilet.

Check de composttoiletten van Offgridcentrum hier:

PS. – Het luchtje valt reuze mee

Ik heb het meermaals over het luchtje gehad dat bij een composttoilet hoort. Dit is alleen om je voor te bereiden op het ergste. In de praktijk valt het reuze mee, echt waar. Maar je moet er wel rekening mee houden dat dit het geval kan zijn.

Daarnaast maakt het verschil of je roker bent, vegetariër of carnivoor, etc..

Composttoilletten

Composttoilet FAQ’s

Stinkt een composttoilet?

Je kunt wel wat onaangename luchtjes verwachten. Maar in de praktijk valt het reuze mee.

Is een composttoilet hetzelfde als een droogtoilet?

Een droogtoilet en een composttoilet zijn precies het zelfde. Het zijn twee verschillende benamingen voor het zelfde type toilet.

Is een composttoilet duurzaam?

Met een composttoilet plug jij jezelf weer in op de natuurlijke kringloop. Je verbruikt geen water en je kunt je ontlasting als compost voor je tuin gebruiken. Dus: is een composttoilet duurzaam? Ja.

Is een composttoilet beter dan een wc?

Dat is per situatie verschillend. Midden in de stad op een flat kan het lastig zijn. Het is in ieder geval een duurzame oplossing voor je ontlasting. Het enige nadeel kan zijn, dat je de aanwezigheid ervan af en toe ruiken zou kunnen. Ik vind het droogtoilet in ieder geval een veel betere oplossing dan de w.c.

Meer lezen over off grid?

Off grid Kennisbank

Relevante blogberichten

  • Waar op letten bij zonnepanelen in 2023
    Waar op letten bij zonnepanelen kopen? Ontdek alles wat je moet weten over de aanschaf van zonnepanelen in 2023. Van kiezen, tot installeren. Alle info!
  • Bluetti Zonnepaneel review
    Zijn de pv panelen van PowerOak de moeite waard? Mijn all-season ervaring lees je in dit complete Bluetti Zonnepaneel review
  • Beste Compost toilet voor boot
    Beste Compost toilet voor je boot kopen? Lees dit eerst! En entdek de voor- en de nadelen. Zo kies je het juiste toilet voor jouw volgende boottocht.
  • Zelf zonnepanelen aansluiten in de meterkast
    Navigeer snel  Zonnepanelen altijd aansluiten op een vrije groep De capaciteit van de hoofdaansluiting […]
  • Bluetti AC200MAX review
    Doorgewinterde gebruikservaring met dit powerstation. Is de Bluetti goed? Dat lees je in mijn Bluetti AC200MAX review. Compleet!

Relevante begrippen

Zelfvoorzienend leven...

Wanneer begin jij?

blank

Nu met (tijdelijk) levenslang gratis toegang tot het kersverse Super zelfvoorzienend forum.

Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gebruiken wij om de website optimaal te laten functioneren en personaliseren. Lees meer hier meer over in onze cookies en privacyverklaring.