
Een huisje, hotel of appartement is niet voor iedereen weggelegd. Zodra de vakantieperiode in zicht is zijn de meeste dan ook op een camping te vinden met een camper. Voor een aantal blijft het niet bij een vakantie, zij willen graag een langere periode in een camper verblijven, misschien zelfs permanent. Om niet afhankelijk te zijn van kampeerterreinen met stroom voorzieningen is het wel zo fijn om zelf een stroomvoorziening in je camper te installeren. Zo kun je gaan en staan waar je wilt zonder bang te zijn dat je geen licht of internet hebt. Wil jij nu ook weten wat je nodig hebt voor een stroomvoorziening in je camper? Dan ben je bij dit artikel aan het juiste adres. Ik leg je uit hoe je off grid kunt leven, wat je hiervoor nodig hebt en waar je precies allemaal stroom voor gebruikt.
Wat is off grid leven?
Voor off grid wonen of leven zijn verschillende synoniemen. Misschien heb je ook wel eens van remote living gehoord. Off grid betekent in ieder geval dat je met jou camper zelfstandig kunt leven. Je bent dus niet afhankelijk van anderen of van elektriciteit. Je staat los van alles en bent daarmee zelfvoorzienend. Off grid is een steeds populairder wordende manier van leven. Meer en meer mensen willen als het ware ontsnappen aan het leven van nu en kunnen dit door zelfvoorzienend te leven.
Bij een off grid leven zorg je voor je eigen elektriciteit, maar bijvoorbeeld ook je eigen watervoorziening. Een luxe wc zoals je thuis gewend bent past bij een off grid leven niet in het plaatje. Zie het als back to basic in een nieuw jasje. Met de kennis van nu, slimme installaties en apparaten kun je toch genieten van internet, televisie en huishoudelijke apparaten terwijl je in je camper woont.

Wat zijn de voordelen van een off grid leven?
Hierboven heb je al kunnen lezen dat veel mensen off grid willen leven om zo te ontsnappen aan het hectische leven in bijvoorbeeld een stad. Dit is een van de meeste voordelen die het leven in een camper met zich meedraagt. Daarnaast komen bij het leven in een stad veel kosten kijken. Denk aan de huur of hypotheek, aan energiekosten, noem het maar op. Alhoewel de aanschaf van een camper en de benodigde stroomvoorzieningen ook wel wat zullen kosten, zal dit op de lange termijn veel goedkoper zijn dan het wonen in een huis.
Los van de energiekosten die je bespaart door off grid te leven, zul je in je camper ook nog eens minder energie gebruiken. De manier waarop je jouw energie kunt winnen is ook ontzettend duurzaam. Hiermee draag je weer een steentje bij aan het milieu en de opwarming van de aarde. Hoe je jouw energie kunt winnen, dat ga ik je zo vertellen.
Een camper brengt je natuurlijk overal naartoe. Zodra je een eigen stroomvoorziening hebt kun je zelf bepalen waar je wilt wonen of bivakkeren. Je bent niet meer afhankelijk van campings met stopcontacten, maar kunt desnoods wekenlang in een weiland of in de bergen een standplaats creëren. Of dit dan in Nederland of in het buitenland is maakt niet uit. Een groot voordeel van off grid wonen is daarom de vrijheid die het je geeft.
Waarvoor heb je stroom nodig in een camper?
Door de jaren heen zijn we ontzettend verwend wat betreft stroom en energie. Het merendeel van de tijd hebben we waarschijnlijk niet eens meer door dat we iets gebruiken waarvoor we elektriciteit nodig hebben. Pas als je off grid gaat wonen zul je merken hoeveel stroom we dagelijks verbruiken. Om te weten wat je nodig hebt voor een eigen stroomvoorziening is het belangrijk om eerst na te gaan hoeveel stroom je dagelijks verbruikt en waarvoor.
Je kunt jouw dagelijkse stroom- en energieverbruik berekenen aan de hand van verschillende gegevens. Zo kun je kijken naar het totale dagelijkse stroomverbruik. Denk bijvoorbeeld aan de waterpomp voor het toilet en de douche. Daarnaast is het belangrijk om ook bewust te zijn van alle apparaten die de hele dag door stroom verbruiken. Hierbij kun je denken aan de koelkast, want deze zorgt er natuurlijk voor dat je eten en drinken 24 uur per dag koel blijft. Ook door bepaalde stroompieken mee te nemen in deze berekening kun je achterhalen hoeveel capaciteit jouw stroomvoorziening nodig heeft om je camper op-en-top te laten draaien.
Los van deze alledaagse stroomverbruikers moet je natuurlijk ook rekening houden met mobiele apparaten zoals je telefoon, camera en laptop. Deze zullen namelijk ook om de zoveel tijd moeten worden opgeladen.
Deze uitleg om te bepalen hoeveel stroom je nodig hebt voor je tiny house, kun je gebruiken als leidraad voor je te verwachten energieverbruik in je camper.

Welke soorten stroomvoorziening zijn er?
Er zijn verschillende soorten stroomvoorzieningen die je kunt gebruiken om off grid te leven in een camper. Hiervan zijn de meest voorkomende soorten een accu, zonnepanelen en omvormers. Wat deze soorten precies zijn en waar ze geschikt voor zijn zal ik je hieronder uitleggen.
Wat heb je nodig voor een off grid stroom installatie
Accu
Over het algemeen beschikt een camper over een accu. Dit is niet zo gek, want een normale auto beschikt ook over een autoaccu. Daarnaast heeft een camper ook een boordaccu. Deze staat los van de autoaccu en is meestal bedoelt voor de verlichting in het camper gedeelte en in sommige campers de boiler en voor het doorspoelen van de wc. De meeste campers hebben een 230 Volt netwerk. Dit is bedoeld om aangesloten te worden aan een stroompaal op een camping. Als je off grid wilt gaan met je camper heb je hier dus niet zo veel aan.
Om ook off grid gebruik te maken van stroom kun je verschillende soorten accu’s aanschaffen. De meest voorkomende en eigenlijk de beste accu is een lithium accu. Deze zijn in vergelijking met de oude AGM-accu’s een stuk lichter, maar wel wat prijziger. Daarentegen kun je veel langer gebruikmaken van een lithium accu en kun je deze verder ontladen. Heb je een 100Ah-lithiumaccu, dan kun je hier 80-90% van ontladen. Bij een AGM-accu kan dit maar voor de helft. Dit heeft allemaal te maken met de levensduur van je accu. Met een accu kun je apparaten zoals je laptop opladen.
Zonnepaneel of zonnepanelen
Je ziet ze wel eens op daken van huizen voorbijkomen, maar ook voor campers zijn zonnepanelen een uitstekende vorm van stroomvoorziening. Als je off grid woont met een camper zal je hier niet veel mee rijden. Om de eerdergenoemde accu’s op te laten zul je toch echt wat kilometers moeten maken. Mocht je niet genoeg rijden om je accu’s voldoende op te laden, dan kun je gebruikmaken van zonnepanelen. Deze zorgen ervoor, uiteraard door middel van zonlicht, dan je camper voorzien is van energie. Met deze zonne-energie kun je je camper ook verwarmen of afkoelen.
De gemiddelde dagopbrengst van een enkel zonnepaneel is 85 Watt per uur. Dit wel onder perfecte omstandigheden, dus een uur lang volle zon. Je kunt begrijpen dat we dit in Nederland niet altijd hebben. Hou er daarom rekening mee dat je ongeveer 4 uur aan perfecte zon kunt krijgen in Nederland. Dit komt neer op 340 Watt opgebrachte energie per dag. In het zonnige buitenland zal dit een stuk meer zijn.
Omvormer
Sommige apparaten vragen meer stroom dan dat de boordaccu’s aankunnen. Hierin zit gemiddeld 12 Volt. Een omvormer zet deze 12 Volt om in 230 Volt. Zo kun je gemakkelijk je föhn of koffiezetapparaat gebruiken. Bij een omvormer is het belangrijk dat je er een kiest met een zuivere sinus. De zuivere sinus zorgt ervoor dat apparatuur niet beschadigd raakt door een niet constante wisselspanning.
Ook is het belangrijk dat je een omvormer kiest met voldoende capaciteit. Als jouw koffiezetapparaat 1450 Watt nodig heeft, dan is het wel belangrijk dat de omvormer dit Wattage kan halen. Het liefst nog meer, zodat je wat speling hebt. Er zijn ook omvormers met een prioriteitsschakelaar. Deze hebben gelijk in de gaten wanneer je aan een laadpaal staan en zullen ervoor zorgen dat je geen onnodige accustroom meer zult gebruiken.
Overige benodigdheden voor de stroomvoorziening van je camper
Al deze stroomvoorzieningen heb je niet zo 1, 2, 3 geïnstalleerd. Hier moet je wel de nodig materialen voor in huis halen. Mocht je bijvoorbeeld kiezen voor zonnepanelen, dan kun je deze niet zomaar op het dak neerleggen. Hiervoor kun je het beste spoilers installeren op het dak waar vervolgens de zonnepanelen aan bevestigd kunnen worden, maar er zijn ook montagesystemen waarbij je de bevestigingspunten op je dak vastlijmd met een specifieke kit. Ook is waterdichte doorvoering van het dak belangrijk voor de bekabeling. Hiernaast heb je een kabelset, montage materiaal en een laadregelaar nodig.
Kies je voor een lithium accu, dan heb je ook hiervoor wat extra materialen en veiligheidsapparaten nodig. Denk hierbij aan laadelektronica, een bewaking voor de over- en onderspanning en eventueel een laadbooster waarmee de accu nog sneller op kan laden. Welke manier van stroomvoorziening je ook kiest, de veiligheid van jouzelf en van de camper staat voorop.
Stroomvoorziening Camper – Conclusie
Elektriciteit is bijna niet meer weg te denken. Zelfs al wil je met de camper op stap om de wereld te ontsnappen, dan kom je zonder stroom niet zo ver. Je navigatie plug je natuurlijk tijdens de rit naar “destination-unknown” in, maar op locatie kun je de autoaccu beter besparen.
Een veelgebruikte manier om de stroomvoorziening in je camper te regelen is door een complete set zonnepanelen te installeren. Het beste kun je voor een compleet pakket off grid zonnepanelen kiezen, omdat al de verschillende onderdelen hiervan op elkaar zijn afgestemd.
Het vermogen dat een zonnepaneel kan opwekken dient overeen te komen met wat de accu kan opslaan. En wat de tussenliggende laadregelaar juist kan omzetten zonder dat er te veel aan stroom verloren zou gaan. Om uiteindelijk je elektriciteit te kunnen gebruiken heb je nog een omvormer nodig. Deze dient afgestemd te zijn op je stroomverbruik.
Let er bij het kiezen van je omvormer op, dat je voor een omvormer kiest die afgestemd is op jouw piekverbruik, niet het gemiddelde.
Heb je al deze verschillende onderdelen bij elkaar. Dan heb je nog de juiste bekabeling en montagematerialen nodig.
De stroomvoorzienining voor je camper bestaat dus uit:
- Zonnepaneel,
- laadregelaar,
- accu,
- omvormer,
- bekabeling en montagemateriaal
Meer lezen over off grid?
Off grid Kennisbank
- Energievoorziening Tiny house | Off grid en stroomvoorziening
- Stroomvoorziening camper (off grid) – Wat heb je nodig?
- Hoe werkt een composttoilet?
Relevante blogberichten
- Waar op letten bij zonnepanelen in 2023Waar op letten bij zonnepanelen kopen? Ontdek alles wat je moet weten over de aanschaf van zonnepanelen in 2023. Van kiezen, tot installeren. Alle info!
- Bluetti Zonnepaneel reviewZijn de pv panelen van PowerOak de moeite waard? Mijn all-season ervaring lees je in dit complete Bluetti Zonnepaneel review
- Zelf zonnepanelen aansluiten in de meterkastNavigeer snel Zonnepanelen altijd aansluiten op een vrije groep De capaciteit van de hoofdaansluiting … Lees meer
- Bluetti AC200MAX reviewDoorgewinterde gebruikservaring met dit powerstation. Is de Bluetti goed? Dat lees je in mijn Bluetti AC200MAX review. Compleet!
- Ecoflow Delta Pro review: Ultiem power station? ErvaringenIs het Ecoflow power station goed? En welke Delta moet je kopen? In dit complete Ecoflow delta pro review | 6000 woorden. Lees je alles over Delta Max, Pro, Delta 2. Lees snel verder.