Kippen houden in kleine tuin

Een goed begin, het halve werk

Kippen houden in kleine tuin

Kippen houden in een kleine tuin! Is dat überhaubt mogelijk? En waar moet je op letten. Je wilt natuurlijk voorkomen dat je kippen uit ellende bij de buren op het bord belanden, of dat de twee gezusters elkaar kaal pikken uit frustratie. Goed dat je hier bent. Want hier vind je alles voor een goed begin met jouw kippen.

Belangrijkste punten samengevat

  • Je kunt zeker kippen houden in je kleine tuin, maar let wel op de ruimte! Ze hebben ruimte nodig om te bewegen en te scharrelen. Minimaal is dit 2 á 2,5 m² buitenruimte per kip.
  • Met het juiste kippenras kun jij het jezelf, je buurt en de kip een stuk leuker maken. Bijvoorbeeld de kippenrassen zoals de Bantam, de Wyandotte en de Orpington, zijn geschikt vanwege kleinere maat en rustig karakter.
  • Met een goed ontworpen en gebouwd kippenhok dat veilig is voor de kippen en voldoende ventilatie heeft, geef jij je kip een gezonde start. Zorg er bij het kiezen voor dat je kijkt naar of het gemakkelijk toegankelijk is voor schoonmaak en onderhoud, voldoende nestkasten heeft en bescherming biedt tegen roofdieren.
  • Verder houdt rekening met de regels en voorschriften van de gemeente en je buren.
  • Hoe krijg je de blijste kippen in je tuin (met lekkere eieren)? Check vooral Dit e-book , een waardevolle schat om fouten mee te voorkomen en een goede relatie met je kippen op te bouwen.
Kippen in de kleine tuin! Gezellig kippen houden
Gezellig, kippen houden in je kleine tuin

Kun je kippen houden in een kleine tuin of stadstuin?

Ja, uiteraard kun je kippen houden in een kleine tuin. Uiteraard is het wel afhankelijk van hoeveel ruimte je ter beschikking hebt. Want, kippen hebben ook hun ruimte nodig. Ga uit van een minimum van 2 á 2,5 m² buitenruimte per kip. Deze ruimte vereisten kunnen verschillen per kippenras.

Naast de beschikbare ruimte, heb je nog andere zaken om rekening mee te houden. Denk aan de regels van de gemeente. En de buren. Deze wil je allebei niet tegen de haren in strijken.

Voordelen van kippen houden in de stad

Logisch dat je kippen overweegt. Het heeft zo zijn voordelen. Vooral in de drukke stad, waar natuur soms ver te zoeken is. Het is heerlijk wegdromen bij deze vrolijke scharrelaars. Je komt gelijk tot rust. Daarnaast is het cadeau van een blije kip; het ei, natuurlijk een erg aangename verrassing. Verder zorgen kippen ook voor natuurlijke bestrijding van ongedierte en onkruid in je tuin.

Beginnende kippenhouder?

Het is wel belangrijk om de juiste kippenrassen te kiezen. Niet elke kip gedijt even goed in een kleinere ruimte. Ook wil je rekening houden met het aantal kippen dat je kunt houden in jouw kleine stadstuin. Maar, daarover later meer!

Als beginnende kippenhouder, is het aan te raden om te starten met een klein aantal kippen, zoals 2 of 3. Zo kun je wennen aan het verzorgen van kippen en ontdekken hoeveel ruimte je nodig hebt voor jouw kippenras. Er zijn er namelijk nogal wat, en deze hebben allemaal hun eigen eigenschappen. Denk aan;

  • de grootte,
  • het temperament
  • en de eierproductie van de kippen

Hoeveel ruimte heeft een kip nodig?

Al gauw kun je rekenen op een minimum van 2 á 2,5 m² buitenruimte per kip. Bij 3 kippen is dit al 6 m². Dat is 3×2 meter! In een kleine tuin kan dit al aardig wat zijn. Dus, dit is goed om in de gaten te houden. Je kunt kiezen voor kleinere kippen met een kleinere ruimtebehoefte.

Kippen hebben namelijk voldoende ruimte nodig om te bewegen en te scharrelen, zelfs in een kleine tuin of stadstuin.

Als stelregel kun je dus aanhouden:

  • Gewenste oppervlak van binnenuimte voor de kip: 0,5 m²
  • 2 á 2,5 vierkante meter buitenruimte per kip om te scharrelen.

Het is belangrijk om te onthouden dat het niet alleen gaat om de grootte van de ruimte, maar ook om de kwaliteit van de ruimte. Zorg voor een comfortabele en veilige omgeving voor jouw kippen, met voldoende ventilatie, bescherming tegen weersinvloeden en voldoende nestkasten.

Welke kippenrassen passen het beste in een kleine tuin?

Er zijn tal van kippenrassen die geschikt zijn voor het houden in een kleine tuin of stadstuin. Overweeg bijvoorbeeld kippenrassen zoals de Bantam, de Wyandotte en de Orpington, die kleinere formaat hebben en over het algemeen rustige en vriendelijke karakters hebben. Het is belangrijk om het kippenras te kiezen dat het beste past bij jouw levensstijl en behoeften.

Zelf een Kippenhok bouwen?

Een goed ontworpen en gebouwd kippenhok is essentieel voor het houden van kippen in een kleine tuin of stadstuin. Het kippenhok moet veilig zijn voor de kippen en voldoende ventilatie hebben, en het moet gemakkelijk toegankelijk zijn voor schoonmaak en onderhoud. Het kippenhok moet ook voldoende nestkasten hebben en bescherming bieden tegen roofdieren.

Ondanks het feit dat er meer dan genoeg te koop is in de handel, is het zelf bouwen van een kippenhok ook een heel goede keuze. Je hebt dan toch helemaal de vrije hand om het hok aan je eigen wensen aan te passen.

Hoe houdt je stadstuin kippen gezond?

Kippen hebben een uitgebalanceerd dieet nodig om gezond te blijven en goede eieren te produceren. Het is belangrijk om kippen te voorzien van voldoende voer en water. Natuurlijk let je ook op of ze geen schrammen oplopen.

Bovendien moeten de kippen worden verzorgd om te voorkomen dat ze te maken krijgen met parasieten en ziekten. Gelukkig zijn kippen relatief eenvoudig te verzorgen en zijn de dagelijkse taken voor het onderhoud van kippen beperkt.

Kortom: Met goede voeding, voldoende ruimte en genoeg liefde en aandacht, ben je al een heel eind op weg.

Hoe zit het met de regels voor Kippen in de stad (of dorp)?

Ook niet onbelangrijk om in de gaten te houden. Voor zowel het tevreden buren, blije kippen als, jezelf, zijn de regels en voorschriften gelden voor het houden van kippen. Deze verschillen per gemeente, dus het is bijna onmogelijk om dit hier allemaal te bespreken. Voor een algemene indruk kun je in ieder geval kijken naar: Kippen houden in een woonwijk. Daar kun je er meer over lezen. Hier vind je overigens ook tips om je buren tevreden te houden.

Hoe voorkom je geluidsoverlast en geur?

Het is begrijpelijk dat je je zorgen maakt over geluidsoverlast en geur wanneer je kippen houdt in een kleine tuin of stadstuin. Gelukkig zijn er maatregelen die je kunt nemen om deze problemen te minimaliseren. Door het kippenhok op de juiste manier te ontwerpen en te plaatsen, kun je geluidsoverlast tot een minimum beperken. Wanneer je daarnaast ook nog eens je kippenhok schoon houdt en kiest voor een kippenras dat erom bekendstaat wat stiller te zijn. Dan ben je al een heel eind op de goede weg.

Conclusie

Kippen houden in een kleine tuin of stadstuin is een leuke, grondende hobby die veel voordelen biedt. Het is wel belangrijk om rekening te houden met de ruimtevereisten, het kiezen van de juiste kippenrassen, en een comfortabel kippenhok. Door de juiste zorg en aandacht te geven aan jouw kippen, kun je genieten van heerlijke, verse eieren en een leuke en bevredigende hobby.

Natuurlijk zijn er nog vele vragen die op komen dagen, wanneer je kippen houden wilt in je kleine tuin. Vergeet dan vooral niet om het e-Book “de Kippengids” te bekijken. Dit is een complete gids voor het houden van kippen in een kleine tuin of stadstuin. Dit is een goede oriëntatie op het kippenleven, waarmee je goed geïnformeerd je keuzes kunt maken.

Verder ben ik benieuwd wat je hier nog doet! Het is de perfecte tijd om aan de slag te gaan met kippen in je (kleine) tuin!

Voor je het weet, heb je er een eitje bij!

Direct bekijken
kippengids.nl
Laatste update: 8 maart 2023 - 1:58 pm
Meer lezen in deze categorie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gebruiken wij om de website optimaal te laten functioneren en personaliseren. Lees meer hier meer over in onze cookies en privacyverklaring.