Kippen houden: Wat zijn de kosten?

Overzicht en bespaartips

Kippen houden kosten, de kosten van kippen houden

Kippen houden, wat zijn de kosten? Ja, het is een fantastische hobby, die kippen. Het brengt plezier en ontspanning. En uiteraard verse eieren. Uiteraard, verdienen onze gevederde vrienden het allerbeste. Maar, wat kost het eigenlijk? Hier vind je al de kosten van kippen houden op een rijtje!

Samenvatting van de belangrijkste punten

De aanschaf van kippen kost tussen €20 en €200 voor vier kippen, afhankelijk van ras en leeftijd. Verder kun je rekenen op een initiële investering tussen de €415 en €1340 voor huisvesting en benodigdheden. Kosten voor voeding en supplementen zullen tussen €192 en €396 per jaar liggen.

Natuurlijk is besparen op je kippen niet het beste idee. Je kippen willen een veilig en comfortabel hok. En goede voeding en supplementen, en houd minimaal twee tot drie kippen voor gezelschap. Overweeg dierenartskosten en verzorgingskosten in je budget.

Maar, er zijn zeker een paar bespaartips: je eigen kippenhok, koop voer in bulk, geef keukenresten, maak eigen nestvulling, vang regenwater op, en leer alles over kippen.

Het houden van kippen kan goedkoper zijn dan eieren kopen, afhankelijk van het aantal eieren dat je kippen leggen en de prijs van eieren in de winkel. Je geniet in ieder geval eieren van hoogwaardige kwaliteit als ze van je eigen kippen komen.

Kippen houden heeft zo zijn voordelen. Denk aan verse eieren, vermindering van voedselverspilling, natuurlijke ongediertebestrijding en gezelschap. De “nadelen van kippen houden” vind je in de kosten, tijdsinvestering en verantwoordelijkheid voor dierenwelzijn.

Aanschaf van kippen

Voordat je begint met het houden van kippen, moet je natuurlijk eerst kippen aanschaffen. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen en kosten die je in gedachten moet houden:

Wat kost een kip die eieren legt? 

De prijs van een legkip varieert meestal tussen €5 en €50, afhankelijk van het ras, de leeftijd en de gezondheid van de kip. Houd er rekening mee dat sommige rassen duurder zijn dan andere vanwege hun zeldzaamheid of speciale kenmerken.

Kost elk kippenras evenveel? 

Er zijn veel kippenrassen om uit te kiezen, elk met hun eigen unieke eigenschappen, zoals grootte, kleur, leg vermogen en temperament. Onderzoek welk ras het beste bij jouw behoeften en budget past.

Hoeveel kippen moet je minimaal houden? 

Kippen zijn sociale dieren en het is het beste om minimaal twee tot drie kippen te houden voor gezelschap. Echter, afhankelijk van de ruimte die je hebt en de hoeveelheid eieren die je wilt, kun je overwegen om meer kippen te houden.

Kippen kopen, voor welke prijs? 

Als je uitgaat van vier kippen, liggen de totale kosten tussen de €20 en €200, afhankelijk van het gekozen ras en de leeftijd van de kippen.

Bij het kopen van kippen is het belangrijk te bepalen, welke kippen het beste bij jou en je situatie passen. Wanneer je enkel naar het kostenplaatje kijkt, kom je misschien thuis met de verkeerde kip! Ook voor levende wezens, hoe raar het ook klinkt, geldt: Goedkoop is duurkoop. 

Huisvesting en benodigdheden

kippen houden Kosten van een kippenhok

Het creëren van een veilig en comfortabel thuis voor jouw kippen is essentieel voor hun welzijn en gezondheid. Hier zijn de belangrijkste kosten die je kunt verwachten bij het opzetten van de huisvesting en het voorzien in de benodigdheden voor je kippen:

 • Kosten voor het hok: Een kippenhok beschermt jouw kippen tegen roofdieren en weersomstandigheden. De prijs voor een kippenhok varieert tussen €350 en €1000, afhankelijk van de grootte, het materiaal en de kwaliteit. Een alternatief voor de duurste uitgave is het zelf bouwen van een kippenhok. In de Kippengids vind je kippenhok bouwtekeningen voor veel verschillende hokken en kippenrennen.
 • Afrastering voor kippen: Een veilige afrastering helpt om jouw kippen te beschermen en hun leefruimte af te bakenen. De kosten voor afrastering liggen meestal tussen €50 en €100, afhankelijk van het gekozen materiaal en de grootte van het gebied dat je wilt omheinen. De prijzen voor kippengaas liggen nu in november 2023 rond de 6 á 8 euro per strekkende meter. 
 • Voer- en drinkbakken: Om ervoor te zorgen dat jouw kippen altijd toegang hebben tot vers voer en water, heb je voer- en drinkbakken nodig. De kosten voor deze bakken variëren van €10 tot €40.

Eenmalige kosten voor huisvesting en benodigdheden:

 • Hok: €350 – €1000
 • Afrastering voor kippen: €50 – €100
 • Voer- en drinkbakken: €10 – €40
 • Totaal: €415 – €1340

Houd er rekening mee dat de kosten voor het hok en de afrastering aanzienlijk kunnen variëren afhankelijk van jouw specifieke situatie en voorkeuren. Je kunt overwegen om zelf een kippenhok te bouwen om op de kosten te besparen. 

Voeding en supplementen

kippen houden kosten van kippenvoeder

Een goede voeding is cruciaal voor het welzijn van jouw kippen en hun vermogen om smakelijke eieren te produceren. Hier zijn de kosten die je kunt verwachten voor voeding en supplementen:

 • Kosten voor voeding: Een zak van 20 kilo kippenvoer is meestal voldoende voor één maand voor vier kippen en kost tussen €8 en €15. Dit betekent dat de jaarlijkse kosten voor voer tussen de €96 en €180 liggen.
 • Nestvulling: Je hebt nestvulling nodig voor de legnesten in het kippenhok. De kosten hiervoor variëren van €3 tot €13 per maand, wat neerkomt op een totaal van €36 tot €156 per jaar.
 • Supplementen: Om ervoor te zorgen dat jouw kippen gezond blijven, moet je mogelijk supplementen zoals wormen, luizenpoeder, tonics of vitaminesupplementen aanschaffen. De jaarlijkse kosten hiervoor bedragen ongeveer €60.

Vaste kosten voor voeding en supplementen (voor het houden van vier kippen voor één jaar):

 • Voer: €96 – €180
 • Nestvulling: €36 – €156
 • Supplementen: €60 per jaar (Voor gezonde kippen) 
 • Totaal: €192 – €396

Een gelukkige kip heeft een uitgebalanceerd aangevuld met de nodige supplementen nodig. Deze investering zal terugbetalen in de vorm van heerlijke eieren en tevreden kippen.

Dierenartskosten en verzorgingskosten

Net als elk ander huisdier, kunnen kippen ook ziek worden of medische zorg nodig hebben. Het is verstandig om een budget te reserveren voor dierenartskosten en verzorgingskosten:

 • Dierenartskosten: De kosten voor een bezoek aan de dierenarts kunnen sterk variëren, afhankelijk van de aard van het probleem en de behandeling die nodig is. Het is verstandig om wat geld opzij te zetten voor eventuele dierenartskosten. 
 • Verzorgingskosten: Afhankelijk van het ras van jouw kippen, kan je extra verzorgingskosten hebben, zoals het trimmen van veren of het bekappen van nagels. Deze kosten kunnen variëren, maar zijn meestal niet al te hoog.

Omdat dierenartskosten en verzorgingskosten sterk kunnen variëren, is het belangrijk om zelf onderzoek te doen en eventueel contact op te nemen met een plaatselijke dierenarts om een beter idee te krijgen van wat je kunt verwachten.

Gemeentelijke kosten en vergunningen

Hoewel de regel lijkt te zijn, dat je met minder dan 250 kippen geen vergunning oid nodig hebt. Is het moeilijk deze soms verplichte kosten voor alle Nederlands gemeenten op te sommen. Deze kosten variëren namelijk per gemeente en zijn moeilijk in één alomvattend artikel te vatten. Daarom is het aan te raden, om contact op te nemen met jouw gemeente voor specifieke informatie over eventuele kosten of vergunningen die op jou van toepassing kunnen zijn. Of… is dit slapende honden wakker maken… 

Aanbevolen bronnen voor kippeneigenaren

Als je nieuw bent in de wereld van het kippen houden, zijn er enkele geweldige bronnen die je kunnen helpen om jouw kennis uit te breiden en het meeste uit jouw kippenhobby te halen:

 • De Kippengids: bevat bouwtekeningen voor verschillende kippenhokken en kippenrennen, waarmee je zelf een prachtig en functioneel onderkomen voor jouw kippen kunt bouwen.
 • Eitje Erbij: Dit e-book is een complete gids voor het houden van kippen en behandelt alles wat je moet weten over de verzorging, voeding en gezondheid van jouw gevederde vrienden. Het is een geweldige start voor elke nieuwe kippeneigenaar.

Besparen op je kippen? 6 tips

Kun je besparen op de kosten van het kippen houden? Uiteraard! Maar, doe het niet ten koste van deze gevoelige dames. Maar, met wat creativiteit is er zeker wat te besparen. 

 • Ben je handig? Of, wil je dit zijn? Begin met het maken van een kippenhok. De eerder genoemde kippengids, staat bomvol mooie rennen en hokken voor je kippen. Dit is goedkoper dan een kant-en-klaar hok kopen. 
 • Bulk is altijd goedkoper dan kleinverpakkingen. Dus; Koop voer in bulk. Zorg er wel voor dat je het voer op een droge en koele plaats bewaart om bederf te voorkomen.
 • Hou je wat over in de keuken? Je kippen lusten het graag. Kippen kunnen veel keukenresten eten, zoals groenten, fruit en brood. Dit kan helpen om de kosten voor voer te verlagen en tegelijkertijd bijdragen aan het verminderen van voedselverspilling.
 • Maak je eigen nestvulling: In plaats van nestvulling te kopen, kun je overwegen om je eigen nestvulling te maken van materialen zoals houtsnippers, stro of gescheurde kranten.
 • Hoeveel regent het ook al weer? Dat kun je opvangen. Toch?! Met een regenton, kun je jouw kippen voorzien van gratis water. Zorg er wel voor dat het water schoon en veilig is voor jouw kippen om te drinken.
 • Goed voorbereid ben je al op de helft. Dat geldt dus ook voor je kennis. Check zeker ook “Eitje Erbij”: Dit handboek bevat waardevolle informatie en tips over het houden van kippen, wat je kan helpen om geld te besparen en problemen te voorkomen.

Je ziet met slimme keuzes en creatief te zijn met de beschikbare middelen, kun je de kosten voor het houden van kippen beheersbaar houden, terwijl je toch zorgt voor een fijne leefomgeving voor jouw gevederde vriendinnen.

Vergelijking met eieren kopen: Is kippen houden goedkoper?

De kosten voor het houden van kippen kunnen opwegen tegen de kosten van het kopen van eieren, afhankelijk van jouw situatie en verbruik. Hier zijn enkele overwegingen om in gedachten te houden bij het vergelijken van de kosten:

 • Het aantal eieren dat je kippen leggen, is een belangrijke factor bij het bepalen of het houden van kippen goedkoper is dan het kopen van eieren. Kippen leggen gemiddeld ongeveer 250 tot 300 eieren per jaar, afhankelijk van het ras en de leeftijd. Als je veel eieren verbruikt, kan het houden van kippen voordeliger zijn.
 • Prijs van eieren in de winkel: De prijs van eieren in de winkel varieert, maar gemiddeld kosten biologische eieren ongeveer €3 tot €4 per dozijn. Als je meestal goedkopere, niet-biologische eieren koopt, kan het houden van kippen minder voordelig zijn in vergelijking met eieren kopen.
 • Kwaliteit van de eieren: Kippen die in je eigen achtertuin worden gehouden, leggen vaak eieren van hogere kwaliteit dan die in de winkel worden gekocht. Deze eieren zijn verser en kunnen gezonder zijn, aangezien je precies weet wat jouw kippen eten en in welke omstandigheden ze leven.

Zijn kippen goedkoop? De voor- en nadelen.

Is Kippen houden goedkoop? Natuurlijk kijk je naar de kosten. Afhankelijk van hoe je het aanpakt is het duur of goedkoop. Veel kippen vragen meer voedsel een een groter, duurder hok. Een kleinere kippenparty vraagt minder van je portemonnee. 

Afgezien van dat, zijn er nog een aantal voor- en nadelen die al dan niet in geld uit te drukken zijn. Laten we deze ook eens bekijken. 

Voordelen

 • Verse, hoogwaardige eieren: Zoals eerder vermeld, zijn de eieren die je van je eigen kippen krijgt vaak verser en van hogere kwaliteit dan die je in de winkel koopt.
 • Vermindering van voedselverspilling: Kippen kunnen veel keukenresten eten, wat helpt bij het verminderen van voedselverspilling.
 • Natuurlijke ongediertebestrijding: Kippen eten graag insecten en ongedierte, wat kan helpen bij het onderhouden van jouw tuin of buitenruimte.
 • Gezelschap en plezier: Kippen kunnen leuke en boeiende huisdieren zijn, die zowel kinderen als volwassenen veel plezier en voldoening kunnen bieden.

Nadelen

 • Startkosten: De initiële kosten voor het opzetten van een kippenhok en het aanschaffen van kippen kunnen hoog zijn, hoewel je dit kunt verminderen door zelf een kippenhok te bouwen en slimme keuzes te maken bij de aanschaf van benodigdheden.
 • Onderhoud en verzorging: Kippen vereisen dagelijkse zorg en aandacht, inclusief voeren, het verschonen van het hok en het controleren op gezondheidsproblemen.
 • Dierenartskosten: Zoals eerder vermeld, kunnen dierenartskosten variëren en kunnen onverwachte gezondheidsproblemen bij jouw kippen extra kosten met zich meebrengen.

Conclusie

Het houden van kippen kan een leuke en lonende hobby zijn, maar het brengt ook kosten met zich mee. Het is belangrijk om een goed beeld te hebben van zowel de eenmalige als de terugkerende kosten voordat je besluit om kippen te houden. Hoewel de initiële investering aanzienlijk kan zijn, zijn er manieren om kosten te besparen, zoals het zelf bouwen van een kippenhok en het gebruiken van keukenresten als voer.

Bij het overwegen van de financiële aspecten van het houden van kippen, is het essentieel om ook de voordelen en nadelen af te wegen, zoals de kwaliteit van de eieren, het plezier van het houden van kippen en de tijd die je moet besteden aan de verzorging. Voor sommige mensen zullen de voordelen opwegen tegen de kosten, terwijl anderen misschien concluderen dat het kopen van eieren een betere optie is. Uiteindelijk is de keuze om kippen te houden een persoonlijke beslissing, gebaseerd op jouw individuele behoeften, situatie en voorkeuren.

Als je besluit om de sprong te wagen en kippen te gaan houden, is het e-book “de Kippengids” een schat van informatie. Hierin vind je alles om jouw gevederde vriendinnen de best mogelijke zorg te kunnen bieden en optimaal kunt genieten van je nieuwe tuingenoten. 

Nu met 2x gratis E-book cadeau
Direct bekijken
kippengids.nl
Laatste update: 8 maart 2023 - 1:58 pm
Meer lezen in deze categorie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gebruiken wij om de website optimaal te laten functioneren en personaliseren. Lees meer hier meer over in onze cookies en privacyverklaring.