Kippen Houden regels

Wat je moet weten voordat je begint

Kippen houden regels

Als je van plan bent om kippen te gaan houden, dan is het belangrijk om te weten dat hier regels aan verbonden zijn. Maar waarom eigenlijk? Waarom zijn er regels voor het houden van kippen? Het antwoord is simpel: de regels zijn er om het welzijn van de dieren te waarborgen en om gezondheidsrisico’s voor zowel de dieren als de mens te voorkomen. Het is dan ook van groot belang om de regels te kennen als je kippen wilt gaan houden. In dit artikel lees je alles over de regels rondom het houden van kippen en geven we je handige tips voor een goede verzorging van jouw kippen.

Regels voor het houden van kippen in Nederland

Als je kippen wilt houden, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de regels en vereisten waaraan je moet voldoen. In Nederland zijn er specifieke regels opgesteld voor het houden van kippen, die onder andere betrekking hebben op huisvesting, voeding, gezondheid en hygiëne. Daarnaast heb je in een met kippen in een woonwijk met het morele aspect te maken. Hieronder vind je een overzicht van deze regels:

Vereisten voor huisvesting en buitenruimte

 • De huisvesting van kippen moet voldoen aan de wettelijke vereisten voor dierenwelzijn. Dit betekent dat kippen voldoende ruimte moeten hebben om te bewegen, te rusten en te scharrelen.
 • De binnenruimte van het kippenhok moet minimaal 1 vierkante meter per kip bedragen.
 • Het kippenhok moet zijn voorzien van een legnest en een zitstok.
 • De buitenruimte moet beschikbaar zijn voor de kippen en moet voldoende beschutting bieden tegen zon, wind en regen.
 • Het is belangrijk om de omgeving van het kippenhok goed schoon te houden en ongedierte te bestrijden.

Voeding en water

 • Kippen moeten altijd toegang hebben tot vers drinkwater en geschikt voer. Het is belangrijk om kippen niet te veel, maar ook niet te weinig te voeren.
 • Voor legkippen is speciaal legvoer verkrijgbaar, dat de kippen voorziet van alle noodzakelijke voedingsstoffen.

Gezondheid en hygiëne

 • Het is belangrijk om de gezondheid van de kippen goed in de gaten te houden. Kippen moeten regelmatig worden gecontroleerd op tekenen van ziekte of verwondingen.
 • Kippen moeten worden ingeënt tegen bepaalde ziektes, zoals vogelgriep en Pseudo vogelpest/New Castle Disease, als ze naar een tentoonstelling gaan.
 • Het is belangrijk om het kippenhok en de omgeving goed schoon te houden om ziektes te voorkomen.

Vergunningen en registraties

 • Als je meer dan 250 kippen houdt, word je gezien als een commerciële pluimveehouder en moet je voldoen aan extra regels en vereisten. Dit kan onder andere betrekking hebben op vergunningen en registraties. 
 • Bij verplaatsing van kippen binnen de EU gelden ook bepaalde regels en vereisten.

Door op de hoogte te zijn van deze regels en vereisten, kun je ervoor zorgen dat jouw kippen op een verantwoorde en veilige manier gehouden worden en kun je boetes voorkomen.

Veelgestelde vragen over het houden van kippen

Moet ik een vergunning hebben om kippen te houden?

Als je minder dan 250 kippen houdt, ben je een hobbyist en hoef je geen vergunning aan te vragen. Houd er wel rekening mee dat je je moet houden aan de Wet Dieren en het Besluit houders van dieren. Deze schrijven onder meer voor dat dieren geen pijn mogen lijden en geen last mogen hebben van angst en chronische stress. Als je meer dan 250 kippen houdt, ben je commercieel bezig en heb je wel een vergunning nodig.

Hoeveel ruimte hebben kippen nodig?

Per kip moet je rekenen op minimaal 1 vierkante meter leefruimte in het kippenhok en 4 vierkante meter buitenruimte. Houd er wel rekening mee dat dit minimale eisen zijn. Hoe meer ruimte de kippen hebben, hoe beter dit is voor hun welzijn.

Wat voor voer hebben kippen nodig?

Kippen hebben een uitgebalanceerd dieet nodig met voldoende eiwitten, koolhydraten, vetten, mineralen en vitaminen. Er zijn speciale kippenvoeders verkrijgbaar, zoals legmeel voor legkippen en opfokvoer voor kuikens. Daarnaast kun je kippen ook groente- en fruitresten geven, maar let erop dat dit niet te veel is en dat het voer niet beschimmeld of bedorven is.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn kippen gezond blijven?

Zorg voor een schoon en droog kippenhok, fris drinkwater en gezond voer. Ook is het belangrijk om de kippen regelmatig te controleren op eventuele ziektes of parasieten. Een goede hygiëne is hierbij essentieel. Daarnaast is het aan te raden om je kippen regelmatig te laten vaccineren tegen ziektes zoals vogelgriep en Newcastle Disease.

Zijn er speciale regels voor het slachten van kippen?

Ja, het slachten van kippen moet op een hygiënische en respectvolle manier gebeuren. Het is daarom aan te raden om dit door een professional te laten doen. Als je zelf wilt slachten, dien je te voldoen aan de regels die staan beschreven in de Wet Dieren en het Besluit houders van dieren.

Welke hygiënemaatregelen moet ik nemen bij het houden van kippen?

Zorg voor een schoon en droog kippenhok en verschoon het legnest regelmatig. Was ook regelmatig je handen en draag schone kleding als je bij de kippen bent geweest. Voorkom dat ongedierte zoals muizen en ratten in het kippenhok kunnen komen, aangezien zij ziektes kunnen verspreiden.

Conclusie

Het houden van kippen is een leuke en dankbare hobby, maar er zijn wel regels waar je je aan moet houden. Door je goed te informeren en de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen, kun je zorgen voor gezonde en gelukkige kippen.

Het is belangrijk om de regels voor het houden van kippen te kennen en te volgen om het welzijn van de kippen te waarborgen en problemen met de overheid te voorkomen. Daarnaast is goede verzorging van kippen van groot belang om ziektes en parasieten te voorkomen en de kippen gezond te houden.

Tot slot, als je overweegt om kippen te gaan houden, is het verstandig om je goed te laten informeren over de regels en voorwaarden voor het houden van kippen. Op deze manier kun je zorgen voor een prettige en veilige omgeving voor zowel de kippen als jezelf.

Check ook zeker het e-book : Kippengids, dat een handig naslagwerk is voor elke (beginnende) kippenhouder en stadsboer. Na aankoop kun je het direct downloaden en bekijken!

Direct bekijken
kippengids.nl
Laatste update: 8 maart 2023 - 1:58 pm

Bronvermelding

 • https://www.levendehave.nl/dierenwikis/pluimvee/kippen-en-regelgeving
 • https://www.rvo.nl/onderwerpen/agrarisch-ondernemen/dieren-planten-dierlijke-producten/dierlijke-producten/kippenhouden
 • https://www.nvwa.nl/onderwerpen/pluimvee/overzicht/regels-kippenhouders
 • https://www.wageningenur.nl/nl/show/Kippen-houden-in-de-achtertuin.htm
Meer lezen in deze categorie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gebruiken wij om de website optimaal te laten functioneren en personaliseren. Lees meer hier meer over in onze cookies en privacyverklaring.