Kippen houden voor beginners

Ei Tot Kippenhok: Beginnersgids

Kippen houden voor beginners

Wil je kippen gaan houden? Wil je kippen los in de tuin, of toch liever in het kippenhok? Wat krijgen ze te eten. En hoe houd je ze gezond? Als je beginnen wilt met kippen in de tuin. Ben je hier aan het juiste adres. Een beginners gericht. Met antwoord op de vraag: Kippen houden voor beginners: Wat moet je allemaal weten? Met deze kennis ben jij straks extra goed voor je kippen. Lees snel verder! 

Kippen kopen? Kies de juiste kippensoort

Als je begint met kippen houden, is het belangrijk om de juiste kippensoort te kiezen die past bij jouw behoeften en doelen. Als je kippen wilt houden voor de eieren. Dan wil je geen vleeskip. En andersom, zal een vleeskip minder eieren leggen. Laten we de drie kippen categorieën eens bespreken. 

  1. Legkippen zijn ideaal voor het produceren van eieren. Ze zijn over het algemeen kleiner van formaat dan vleeskippen en hebben een goede legcapaciteit. Legkippen zijn er in verschillende rassen en kleuren en kunnen gemiddeld ongeveer 250 eieren per jaar leggen.

  2. Vleeskippen zijn speciaal gefokt voor de vleesproductie en groeien snel. Ze hebben meer ruimte nodig dan legkippen en hebben vaak een kortere levensduur. Vleeskippen kunnen na ongeveer acht weken geslacht worden en worden vaak gebruikt voor het maken van soepen en stoofschotels.
  3. Hybride kippen zijn een kruising tussen verschillende kippensoorten. Ze zijn vaak gefokt om de voordelen van verschillende rassen te combineren, zoals goede legcapaciteit en snelle groei. Hybride kippen zijn over het algemeen gezond en productief.

Het is belangrijk om te weten welke soorten kippen geschikt zijn voor jouw doeleinden en levensstijl voordat je begint met het houden van kippen. Bespreek eventueel met een deskundige of dierenwinkel om te bepalen welke kippen het beste passen bij jouw behoeften en omstandigheden. 

Al de kippenrassen zijn in deze drie categorieën in te delen. Wanneer je kippen kopen wilt, is het dus belangrijk te bepalen wat je ermee wilt. In dit e-book : Kippengids”, vind je een handige en complete koopgids, waarin dit allemaal helder wordt uitgelegd.

Kippenhok, een van de benodigdheden voor je kippen

Het bouwen of kopen van een kippenhok

Een kippenhok is essentieel voor het houden van kippen. Hieronder bespreken we enkele belangrijke aspecten van het bouwen van een kippenhok:

Grootte van het hok

Het kippenhok moet groot genoeg zijn om alle kippen comfortabel te huisvesten. De grootte hangt af van het aantal kippen dat je wilt houden. Een goede richtlijn is ongeveer 1 vierkante meter per kip. Dit geldt voor het binnen verblijf. Buiten in de kippenren houdt je rekening met 2 – 4 m² per kip. Afhankelijk van ras. Wil je vier kippen houden, dan heb je voor de ren dus al snel: 8 tot 16 m² nodig. In een woonwijk tuin, kan dit wat weinig ruimte zijn. 

Hoeveel kippen je kunt houden, is dus afhankelijk van de ruimte die je beschikbaar hebt voor je kippen. 

Locatie van het hok

Het kippenhok moet op een vlakke en droge plek staan. Het moet beschut zijn tegen wind en regen en genoeg zonlicht krijgen. Houd er ook rekening mee dat de kippen een veilige uitloop nodig hebben waar ze kunnen scharrelen en hun vleugels kunnen strekken.

Ventilatie en verlichting

Het kippenhok moet goed geventileerd worden om een gezonde omgeving te creëren voor de kippen. Zorg voor voldoende luchtstroom, bijvoorbeeld door het plaatsen van ventilatieroosters. Verlichting is ook belangrijk voor de kippen. Ze hebben daglicht nodig om goed te kunnen functioneren.

Bescherming tegen roofdieren 

Roofdieren zoals vossen, ratten en wezels zijn een bedreiging voor kippen. Het kippenhok moet daarom goed beschermd worden tegen deze dieren. Zorg voor stevig gaaswerk of traliewerk om te voorkomen dat roofdieren het hok kunnen binnendringen. Vergeet ook niet om de bodem van het hok af te sluiten.

Door te zorgen voor een goed gebouwd en veilig kippenhok, kun je ervoor zorgen dat je kippen gezond en gelukkig zijn en kunnen genieten van hun leven bij jou thuis.

Belangrijke onderdelen van je kippenhok

Het is belangrijk om te zorgen voor goede voorzieningen in je kippenhok, zodat je kippen gezond en gelukkig blijven. Twee essentiële onderdelen van een kippenhok zijn legnesten en zitstokken. Legnesten zijn bedoeld om de kippen een veilige en comfortabele plek te geven om hun eieren te leggen.

Je wilt minstens 1 legnest te hebben per drie tot vier kippen. Zorg er ook voor dat het nest goed gevuld is met zacht nestmateriaal, zoals hooi of zaagsel.

Zitstokken hebben verschillende functies: ze bieden kippen een plek om te rusten en te slapen, en ze helpen ze om hun spieren te ontwikkelen en hun evenwicht te bewaren.

Zorg ervoor dat de zitstokken zo geplaatst zijn dat je kippen er gemakkelijk op en af kunnen springen. Ook is het belangrijk om de zitstokken goed schoon te maken om de verspreiding van ziektes te voorkomen. Met goede legnesten en zitstokken bied je je kippen een comfortabele en gezonde leefomgeving.

Er is dus veel om aan te denken bij het bouwen van je eigen kippenhok. Met complete kippenhok bouwtekeningen, ontneem jij jezelf al van de zorg om iets te missen. En bouw je een compleet hok dat aan al je kippeneisen voldoet.

Wat eten Kippen? De beste voeding voor je kippen

Met de juiste voeding, houd jij je kip gezond en bevorderd je een goede eierproductie. Maar, wat is de juiste voeding voor je kippenfamilie? En hoe geef je die?

Granen en eiwitten

Kippen hebben granen en eiwitten nodig voor een gezond dieet. Granen zoals maïs, tarwe en gerst kunnen worden aangevuld met eiwitrijke ingrediënten zoals sojameel, vismeel of insecten. Kippen hebben ook grit nodig om hun voedsel te malen in hun maag. 

Mineralen en vitaminen

Mineralen en vitaminen zijn essentieel voor de gezondheid van kippen. Kippen moeten toegang hebben tot voldoende calcium, bijvoorbeeld via kippengrit of gemalen eierschalen, voor sterke eierschalen. Daarnaast kunnen kippen profiteren van supplementen zoals groenvoer, zoals sla, spinazie of gras, om hun dieet aan te vullen.

Drinkbakken en voederbakken

Zorg ervoor dat kippen altijd toegang hebben tot vers water en voedsel. Drinkbakken moeten dagelijks worden bijgevuld en voederbakken moeten regelmatig worden schoongemaakt om schimmels en ziekten te voorkomen.

Het is belangrijk om kippen een gevarieerd en uitgebalanceerd dieet te geven om hun gezondheid en welzijn te garanderen. Overleg eventueel met een deskundige om te bepalen welk voedsel het beste past bij jouw kippen en hun specifieke behoeften.

In de winkel van Kippenhuis.nl vind je uitgebalanceerde voeding voor je kippen. Dit is bijvoorbeeld een goede variant. 

Kippen verzorgen

Net als jij en ik dagelijks douchen en ons tanden poetsen hebben kippen hun verzorging nodig. Natuurlijk ziet het er wat anders uit. Maar, het is belangrijk om je vriendinnen of eierfabriekjes gezond te houden.

Verschonen van het hok 

Kippen produceren mest en het hok moet daarom regelmatig worden schoongemaakt. Het strooisel moet minimaal eens per week worden ververst en het hele hok moet minimaal een keer per maand grondig worden schoongemaakt. Zorg ervoor dat het hok volledig droog is voordat je nieuw strooisel toevoegt.

Gezondheid van de kippen controleren

Het is belangrijk om de gezondheid van de kippen regelmatig te controleren om eventuele gezondheidsproblemen snel te kunnen opsporen en behandelen. Houd de kippen in de gaten op tekenen van ziekte, zoals verlies van eetlust, veren plukken, diarree of ademhalingsproblemen. Raadpleeg bij twijfel een dierenarts.

Nagels knippen en veren plukken

Kippen hebben soms verzorging nodig aan hun nagels en veren. Nagels kunnen te lang worden en in de weg zitten bij het lopen, en veren kunnen in de war raken en vervelend zijn voor de kippen. Nagels kunnen worden geknipt met een nagelschaar en veren kunnen worden geplukt als ze te lang of beschadigd zijn.

Door de kippen regelmatig te verzorgen en aandacht te besteden aan hun welzijn en gezondheid, kun je ervoor zorgen dat ze gezond en gelukkig blijven.

Eieren

Hoeveel eieren kun je verzamelen?

Eieren zijn natuurlijk een van de belangrijkste redenen om kippen te houden. Maar, legt je kip daadwerkelijk dagelijks een ei? 

Hoeveel eieren legt een kip?

Hoeveel eieren een kip legt, hangt af van de kippensoort. Legkippen kunnen gemiddeld ongeveer 250 eieren per jaar leggen, terwijl andere soorten minder eieren kunnen leggen.

Wanneer eieren verzamelen?

Om te voorkomen dat je beschadigd of vies worden, wil je deze regelmatig rapen. Het beste moment om eieren te verzamelen is in de ochtend nadat de kippen hebben gelegd. Haal de eieren minimaal één keer per dag uit het nest.

Hoe eieren rapen? 

Eieren moeten voorzichtig worden verzameld om te voorkomen dat ze barsten of breken. Haal ze voorzichtig uit het nest en leg ze in een mand of emmer. Probeer de eieren niet te schudden of te draaien, omdat dit de kwaliteit van de eieren kan beïnvloeden.

Houden de kippen een winterstop?

Kippen zijn dieren die van nature gewend zijn aan koude temperaturen. Echter, door het domesticeren van kippen zijn ze minder bestand tegen de kou dan wilde kippen. Daarom is het in Nederland gebruikelijk om kippen tijdens de wintermaanden een rustperiode te geven.

In deze periode leggen kippen minder of geen eieren en nemen ze ook minder voedsel tot zich. Dit komt, omdat het lichaam van de kip zich moet aanpassen aan de veranderende omstandigheden en zich moet voorbereiden op de lente, wanneer ze weer in volle kracht kunnen leggen.

Om ervoor te zorgen dat de kippen warm genoeg blijven tijdens de winter, is het belangrijk om hun verblijfplaats goed te isoleren en ervoor te zorgen dat er voldoende zitstokken zijn waar de kippen tegenaan kunnen kruipen en elkaar warm kunnen houden.

Eieren bewaren

Bewaar de eieren op een koele, droge plaats en bij voorkeur op een constante temperatuur van ongeveer 10-15 graden Celsius. Eieren moeten niet worden gewassen voordat ze worden bewaard, omdat de beschermende laag rondom de eieren dan verloren gaat.

Door de eieren op de juiste manier te verzamelen en te bewaren, kun je ervoor zorgen dat ze van goede kwaliteit zijn en lang meegaan.

kippen

Het voorkomen van ziekten

Kippenziekten en aandoeningen kun je wel zien als 1 van de grootste nadelen van kippen houden. Het voorkomen van ziekten is van groot belang om de gezondheid van je kippen te garanderen. Hieronder bespreken we enkele belangrijke aspecten van het voorkomen van ziekten bij kippen:

Veelvoorkomende kippenziekten

Kippen kunnen gevoelig zijn voor verschillende ziekten, zoals vogelgriep, salmonella, en Marek’s ziekte. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van veelvoorkomende ziekten bij kippen en om eventuele symptomen snel te herkennen.

Parasieten en ongedierte

Parasieten en ongedierte, zoals mijten en luizen, kunnen een groot probleem vormen voor kippen en hun gezondheid. Het is belangrijk om het hok regelmatig schoon te maken en te inspecteren op tekenen van parasieten en ongedierte.

Preventieve maatregelen

Er zijn verschillende preventieve maatregelen die je kunt nemen om de gezondheid van je kippen te garanderen. Zorg ervoor dat het hok schoon en droog is, voorkom overbevolking en biedt de kippen voldoende ruimte om te scharrelen. Houd ook de voeding van de kippen in de gaten en zorg ervoor dat ze een gevarieerd en uitgebalanceerd dieet krijgen.

Het voorkomen van ziekten is van groot belang om de gezondheid en welzijn van je kippen te waarborgen. Door preventieve maatregelen te nemen en regelmatig te inspecteren op tekenen van ziekte en parasieten, kun je de gezondheid van je kippen op peil houden.

Hoeveel kippen kun je houden? 

Je wilt natuurlijk niet dat je kippen te weinig ruimte krijgen, of dat je de tuin van de buurman nodig hebt voor je familie. Wanneer je kippen wilt gaan houden, wil je weten dat ze genoeg ruimte hebben. Met weinig ruimte in de tuin, kun je er uiteraard minder houden dan buiten de woonwijk. 

Hoeveel kippen je kunt houden, hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van het hok, de beschikbare buitenruimte en het ras van de kippen. Een goede vuistregel is om ongeveer 1 vierkante meter binnenruimte en 2 vierkante meter buitenruimte per kip te bieden.

Het houden van het juiste aantal kippen is van groot belang voor het welzijn en de gezondheid van de kippen. Zorg ervoor dat je voldoende ruimte biedt en vermijd overbevolking om de gezondheid en het welzijn van de kippen te waarborgen.

Haan houden bij je kippen? Ja of nee?

Een Haan heeft een belangrijke rol in je kippenfamilie. Je kunt de haan niet zomaar weg nemen bij je kippen. Het zorgt voor harmonie in je kippenren. En je haan heeft een soort van waakfunctie voor je kippen. Hoewel je kippen wel zonder haan kunt houden. Is het niet de meest gewenste situatie. 

Nadelen kippen houden

Kippen houden brengt nadelen als kosten en verantwoordelijkheden met zich mee, zoals dagelijkse verzorging, voeding, schoonmaak en dierenartskosten. Daarnaast moet er rekening gehouden worden met lokale wetten en regelgeving, beperkingen in ruimte en bescherming tegen roofdieren en extreme weersomstandigheden. Geluidsoverlast en geurproblemen kunnen voorkomen en er moet rekening gehouden worden met de natuurlijke levenscyclus van de kippen, inclusief sterfte en afnemende eierproductie.

Conclusie: Kippen houden voor beginners

Het houden van kippen kan een geweldige hobby zijn, en biedt niet alleen verse eieren, maar ook gezelschap en een kans om meer te leren over dierenverzorging. Hieronder volgt een samenvatting van de belangrijkste punten uit dit artikel:

  • Kies de juiste kippensoort voor jouw behoeften en omstandigheden.
  • Bouw een goed hok dat groot genoeg is en bescherming biedt tegen roofdieren.
  • Bied de kippen een gevarieerd en uitgebalanceerd dieet en zorg ervoor dat ze altijd toegang hebben tot vers water.
  • Verzorg de kippen regelmatig en controleer hun gezondheid om eventuele problemen snel op te sporen.
  • Verzamel de eieren op de juiste manier en bewaar ze op een koele, droge plaats.
  • Voorkom overbevolking en zorg ervoor dat de kippen voldoende ruimte hebben.

Als je overweegt om kippen te gaan houden, aarzel dan niet en ga ervoor! Het is een geweldige manier om meer te leren over dierenverzorging en biedt tal van voordelen, zoals verse eieren en gezelschap.

Als je hulp nodig hebt bij het bouwen van een hok, het kiezen van de juiste kippensoort of het verzorgen van kippen, kan de Kippengids van Kippenhuis.nl je hierbij helpen. Ook biedt Kippenhuis.nl alle benodigdheden voor het houden van kippen, zoals hokken, voer- en drinkbakken, en meer.

Beginnen met het houden van kippen? Start direct en geniet van alle voordelen die deze geweldige hobby te bieden heeft!

Direct bekijken
kippengids.nl
Laatste update: 8 maart 2023 - 1:58 pm
Meer lezen in deze categorie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gebruiken wij om de website optimaal te laten functioneren en personaliseren. Lees meer hier meer over in onze cookies en privacyverklaring.