Kippen houden

Ultieme gids voor de gelukkige kippenhouder!

Superzelfvoorzienend.nl cover

Ontdek de geheimen van kippen voor een zelfvoorzienende levensstijl! Leer alles over hun behoeften en geniet van een grappig en leerzaam blogbericht van SuperZelfvoorzienend.nl. De ultieme gids: Kippen houden voor beginners.

Waarom kippen houden?

Er zijn tal van redenen waarom je kippen in de tuin wilt houden. Ten eerste zijn kippen geweldige huisdieren. Of je nu sierkippen, raskippen of een mengelmoesje hebt. Ze zijn nieuwsgierig, grappig en hebben allemaal hun eigen persoonlijkheden. Het is geweldig om ze te zien rondscharrelen in je tuin. Een paar kippen geven al een levendige sfeer in de tuin.

Daarnaast is een mooi kippenhok relatief eenvoudig te bouwen en te onderhouden. Met een beetje doe-het-zelf vaardigheden en wat basiskennis kun je al snel, je eigen kippen paradijsje creëren. Het is een leuke en bezigheid waar je aan het einde trots op kunt zijn. Ook als je weinig ruimte hebt, kun je een kippenverblijf maken. De kippen leven dan heerlijk binnen en buiten.

Maar het grootste voordeel van gezonde kippen is natuurlijk de heerlijke, verse eieren. Er gaat niets boven het oppakken van een warm ei, dat rechtstreeks uit het kippenhok komt. Als je ze op eet, is het is niet alleen lekkerder, maar ook gezonder. Je weet precies wat je kippen hebben gegeten en je hebt volledige controle over de kwaliteit van je eieren. Als je ze in de supermarkt koopt, dan weet je nooit wat ermee gebeurt is.

Wat heb je nodig?

Voordat je begint met kippen houden, is het belangrijk om te weten wat je nodig hebt. Hier is een handige checklist:

 • Een Hok: Zorg ervoor dat het hok groot genoeg is voor het aantal kippen dat je wilt houden. Het moet ook goed geventileerd en veilig zijn.
 • Voeding: Kippen hebben gezonde voeding nodig. Zorg voor kippenvoer dat alle belangrijke voedingsstoffen bevat. Een ongezonde kip legt namelijk minder eieren. Gezonde voeding is ook belangrijk voor een goede vertering.
 • Water: Zorg voor een constante toevoer van vers water. Kippen drinken meer dan je denkt! Zorg voor een bakje en ververs deze, wanneer er teveel rotzooi in ligt.
 • Legnesten: Kippen hebben een veilige en comfortabele plek nodig om hun eieren te leggen. Zorg voor voldoende legnesten in het verblijf. Kippen leggen goed eieren, als ze zich op hun gemak voelen.
 • Nachthok: Kippen hebben een pleknodig waar ze ’s nachts kunnen zijn. Zorg dat je het kippenhok af kunt sluiten. Dit houdt kippen warm en de roofdieren buiten.
 • Bodembedekking: Leg een laag strooisel in vorm van legkorrel op de bodem van het hok om het hygiënisch te houden.

Met deze basisbenodigdheden ben je klaar om te beginnen met kippen houden. Het is belangrijk om je kippen regelmatig te controleren, hun hok schoon te houden en ze de juiste zorg te geven. Zo zorg je ervoor dat ze gezond en gelukkig zijn.

Ga aan de slag en creëer je eigen kippenparadijs! Je zult er geen spijt van krijgen.

Hoeveel kippen passen in mijn tuin?

Voordat je kippen los in de tuin gaat laten lopen, is het belangrijk om eerst te weten hoeveel kippen je kunt houden. Heeft natuurlijk alles te maken met de oppervlakte van je tuin. Laten we eens kijken naar verschillende situaties. Dan weet je dadelijk hoeveel ruimte je per die nodig hebt.

Grote tuin

Als je het geluk hebt om een grote tuin te hebben, dan kun je best wat kippen kwijt, ook van de grote rassen. Met een grote tuin kun je meestal zo’n 4 tot 6 kippen kwijt. Ze hebben genoeg ruimte om rond te scharrelen en te genieten van het buitenleven. Zorg er wel voor dat je een goed hok hebt waar ze ’s nachts veilig kunnen slapen. Als je een grote tuin hebt, dan liggen roofdieren altijd op de loer. Van bovenaf, maar ook vanaf de grond. Buizerds en hermelijnen eten kippen maar al te graag op.

Kleine tuin

Heb je een beperkte ruimte? Geen probleem! Een oppervlakte van 10 tot 25 vierkante meter, is een kleine tuin. Zelfs in zo’n kun je nog steeds kippen houden. Het is belangrijk om te weten dat kippen ruimte nodig hebben om te bewegen en te scharrelen, dus je zult wat creatiever moeten zijn. Met beperkte ruimte kun je meestal zo’n 2 tot drie kippen houden. Zorg ervoor dat je een deel van je tuin inricht als kippenren, ze hebben een plek nodig waar ze lekker kunnen scharrelen. De ren heeft weinig ruimte nodig met 2 tot 3 kippen, dat is een groot voordeel.

Stadstuin

Heb je een stadstuin? Ook dan kun je kippen houden! In een stadstuin is het belangrijk om rekening te houden met de regels en voorschriften van je gemeente. Sommige steden hebben beperkingen wat betreft het hebben van kippen, dus zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de regels. In een stadstuin kun je meestal zo’n 2 kippen houden. Grote kippen is geen optie, dus kies een klein soort. Zorg ervoor dat je een goed hok hebt en dat je buren geen overlast ervaren.

Houd dus nooit meer kippen, dan dat geadviseerd worden. Als de kippen te beperkte ruimte hebben kunnen ze niet genoeg bewegen en zijn ze minder gelukkig. Bij te beperkte ruimte kunnen kippen ook elkaar aan gaan vallen. Geef jouw kippen dus de ruimte die ze nodig hebben.

Waar kan ik kippen aanschaffen?

Nu je weet hoeveel kip je kunt houden, wil je natuurlijk ook weten waar je kippen kunt koppen. Kippen worden in Nederland gefokt om uiteindelijk verkocht te worden. Vaak als de kippen verkocht worden zijn het geen kleine kuikens meer. Maar waar kun je nu kippen aanschaffen en waar moet je op letten? 

Waar moet je op letten bij het kopen van kippen?

Voordat je enthousiast naar de dichtstbijzijnde boerderij rent om kippen te kopen, zijn er een paar dingen waar je op moet letten:

 • Ras: Er zijn verschillende soorten met elk hun eigen eigenschappen. Denk na over wat je wilt: wil je kippen die goede eieren leggen, kippen die er mooi uitzien of misschien wel beide? Afhankelijk van het soort kunnen de behoeftes namelijk verschillen.
 • Aantal: Bedenk hoeveel kippen je wilt hebben. Houd er rekening mee dat kippen sociale dieren. Je moet er dus voor zorgen dat kippen bij elkaar kunnen zijn.
 • Ruimte: Zorg ervoor dat je voldoende ruimte hebt in je tuin voor de kippen. Ze hebben een veilig en ruim hok nodig om in te slapen en te schuilen, maar ook een ren waarin ze kunnen rondscharrelen.
 • Verzorging: Bedenk of je voldoende tijd en energie hebt om voor de kippen in je tuin te zorgen. Ze hebben dagelijks voer, water en aandacht nodig. Daarnaast moeten ze regelmatig worden schoongemaakt en gecontroleerd op gezondheidsproblemen.

Waar kan ik kippen kopen?

Er zijn verschillende plaatsen waar je kippen kunt kopen:

 • Boerderijen: Lokale boerderijen zijn vaak een goede plek om kippen te kopen. Hier kun je vaak verschillende rassen vinden en krijg je vaak deskundig advies van de boer zelf. 
 • Dierenwinkels: Sommige dierenwinkels verkopen ook kippen. Hier kun je vaak terecht voor de basisbenodigdheden en krijg je advies over de verzorging van de kippen.
 • Online: Tegenwoordig kun je ook kippen online kopen. Dit kan handig zijn als je specifieke soorten zoekt die niet lokaal beschikbaar zijn. Let er wel op dat je betrouwbare verkopers kiest en dat de kippen op een diervriendelijke manier worden verzonden.

Voordat je kippen koopt, is het altijd een goed idee om wat onderzoek te doen en advies in te winnen bij ervaren kippenhouders. Zij kunnen je helpen bij het maken van de juiste keuzes en je voorzien van waardevolle tips en tricks.

Je hebt namelijk het beste voor met de kippen die in jouw tuin straks rond scharrelen. Als jij plezier heb met de kippen, dan hebben ze plezier met jou. Ze zijn dan gelukkig, worden erg tam en leggen voor lekker veel eieren.

Wat eten kippen

Je hebt kunnen lezen waar je kippen kun kopen. Nu ga ik je alles vertellen over wat kippen nodig hebben om gezond en gelukkig te blijven. Dus leun lekker achterover en lees in alle rust wat kippen nodig hebben en eten. Dit kan namelijk per kip verschillen, dus je moet dit wel goed weten. Wat eten kippen precies?

EtenGeschiktOngeschikt of giftig
PlantenVogelmuur
Brandnetels
Paardenbloemen
Zuring
Rode klaver
Adelaarsvaren
Bilzekruid
Boterbloem
Fluitenkruid
Heggenrank
Herik
Jakobs kruiskruid
Lelietje
Liguster
Narcissen
Monnikskap
Nieskruid
Paardenstaart
Vingerhoedskruid
Vlasleeuwenbek
Wolfskers
Wolfsmelk
Aardappelscheuten
Witte klaver
Rolklaver
Akkerhoningklaver
Lang gras (kans op verstikking)  
Groenten Komkommer
Tomaten
Courgette
Broccoli
Rode kool
Kiemgroenten
Andijvie
Spinazie
Venkel
Peulvruchten
Sla
Asperges
Gekookte aardappel
Wortel
Rode Biet
Bleekselderij
Bloemkool
Boerenkool
Knolselderij
Paksoi
Pompoen
Radijs
Spruiten
Witlof
Rauwe aardappel
Aardappelschillen
Prei, ui en knoflook (dit geeft een slechte smaak aan de eieren)
Fruit Appel en appelschillen
Meloen
Aardbeien
Bessen
Frambozen
Kiwi
Mango
Papaja
Perziken
Nectarines
Peer
Pruimen
Druiven
Bananenschillen
Citrusvruchten (dit heeft een slechte invloed op de leg)
Avocadoschillen en avocadopitten
Rabarber
Beschimmeld of rot fruit
Kiwischillen
Zaden en granenRijst
Mais
Tarwe
Lijnzaad
Gerst
Hennepzaad
Rauwe ongebrande zaden en noten
Ongekookte rijst
Gezouten noten of zaden
Overig Insecten (gedroogd)SchapenvetSchelpjes en steentjesKarnemelk 

Bron: Huisdiersuper.nl

Wat hebben kippen nodig?

Om te zorgen dat je kippen voldoende eten hebben, is het belangrijk om te weten wat ze nodig hebben. Kippen zijn echte alleseters, maar er zijn een paar belangrijke voedingsstoffen die binnen moeten krijgen. Zonder voedingsstoffen leggen kippen minder eieren:

 • Proteïne: Kippen hebben proteïne nodig voor de groei en het onderhoud een gezonde vacht met veren. Het beste geef je voer dat voldoende proteïne bevat, bijvoorbeeld in de vorm van zaden, insecten of vismeel.
 • Koolhydraten: Kippen hebben koolhydraten nodig als energiebron. Graan, zoals maïs en tarwe, is een goede bron van koolhydraten voor kippen.
 • Vitaminen en mineralen: Kippen hebben ook vitaminen en mineralen nodig om gezond te blijven. Zorg ervoor dat het voer dat je geeft voldoende vitamines en mineralen bevat, bijvoorbeeld in de vorm van groenten en fruit. Dit kan ook tuin- en keukenafval zijn. Dit eindigt, dan niet in groene container, maar in de maagjes van de kip. Ook lekker duurzaam.

Welk kippenvoer is het beste?

Er zijn verschillende soorten kippenvoer op de markt, maar het beste voer voor jouw kippen verschilt per dier wat ze hebben allemaal hun eigen specifieke behoeften. Hier zijn een paar opties waar je uit kunt kiezen. Hiermee kun je de meeste kippen voorzien van het beste voer.

 • Korrels: Kippenkorrels zijn een complete voeding voor kippen en bevatten alle benodigde voedingsstoffen. Ze zijn makkelijk te doseren en zorgen ervoor dat je kippen alle voedingsstoffen binnenkrijgen die ze nodig hebben.
 • Graan: Graan is een goede aanvulling op het dieet van kippen, maar het is belangrijk om het te combineren met andere voedingsmiddelen. Dit om ervoor te zorgen dat je kippen alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgen.
 • Tafelrestjes: Kippen zijn dol op tafelrestjes, maar let op dat je geen voedsel geeft dat schadelijk kan zijn voor ze. Geef ze bijvoorbeeld geen gekruid voedsel, uien of chocolade.

Onthoud dat het belangrijk is om je kippen gevarieerd voer te geven, zodat ze alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgen. Je kunt ook overwegen om ze af en toe wat extra’s te geven, zoals groenten of fruit, om hun dieet wat afwisselender te maken.

Dus, nu je alles weet over het juiste voer voor kippen en hoe je ervoor zorgt dat ze voldoende eten hebben, kun je met een gerust hart aan de slag. Je kippen zullen je dankbaar zijn voor de heerlijke maaltijden die je voor ze klaarmaakt!

Juiste verzorging van kippen

Als enthousiaste kippenhouder wil ik je graag wat vertellen over goede verzorging van kippen. Het is belangrijk om goed voor deze pluizige beestjes te zorgen, zodat ze gezond en gelukkig blijven. Hier zijn een paar dingen waar je op moet letten:

Het verschonen van het hok

Om ervoor te zorgen dat je kippen een schoon en hygiënisch hok hebben, is het belangrijk om regelmatig het hok te verschonen. Verwijder dagelijks de mest uit het hok en zorg voor nieuw strooisel om geurtjes en ziektes te voorkomen. Controleer bij het schoonmaken ook altijd of er geen eieren achtergebleven zijn. Een schoon hok zorgt voor blije kippen!

Zorgen voor vers water

Kippen hebben altijd toegang tot vers water nodig. Zorg ervoor dat je het water elke dag ververst en controleer regelmatig of de drinkbak schoon is. Kippen hebben voldoende water nodig om gehydrateerd te blijven, vooral tijdens warme dagen. Je zult het niet misschien niet verwachten, maar kippen drinken behoorlijk wat water.

Voeding

Naast water hebben kippen ook de juiste voeding nodig. Geef ze een uitgebalanceerd dieet dat bestaat uit kippenvoer, granen, groenten en af en toe wat lekkere insecten. Zorg ervoor dat het voer altijd vers is en dat er voldoende voederbakken zijn, zodat alle kippen kunnen eten. Afhankelijk van het ras kun je de voeding aan moet passen. Krielkippen hebben bijvoorbeeld andere behoeftes dan zijdehoenders.

Veiligheid

Om je kippen veilig te houden, is het belangrijk om een goed afgesloten verblijf te hebben. Dit beschermt ze tegen roofdieren zoals vossen en marters. Daarnaast is het belangrijk om een veilige ren te hebben waar ze overdag kunnen rondscharrelen. Zorg ervoor dat de omheining stevig is en dat er geen gaten zijn waar ze doorheen kunnen ontsnappen.

Zorg er ook voor dat de ren van boven af dicht is. Een roofvogel als een buizerd schroomt niet om de ene kip uit de ren te pikken en mee te nemen. Houd roofvogels dus ook buiten.

Beschutting

Hiermee doel ik vooral op beschutting tijdens de zomer. Kippen zijn dieren die namelijk niet constant in de volle zon willen staan. Je kunt dan bijvoorbeeld kiezen voor een groenblijvende ren. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een klimop op de ren te laten groeien. Zorg er dan voor dat een deel begroeit is en dat deel open is. Kippen hebben namelijk behoefte aan schaduw, maar ook aan zon.

Gezondheid

Om ervoor te zorgen dat je kippen gezond blijven, is het belangrijk om regelmatig een gezondheidscontrole uit te voeren. Controleer hun verenkleed, ogen, kam en poten op tekenen van ziekte of parasieten. Als je iets geks opmerkt vraag dan een dierenarts voor advies.

Met deze tips en advies over de juiste verzorging van kippen, kun jij ervoor zorgen dat je kippen gelukkig en gezond zijn. Veel plezier met het verzorgen van je gevleugelde vrienden!

Kippenrassen

Er zijn ontzettend veel verschillende kippenrassen, elk met hun eigen unieke kenmerken. Hieronder vind je een overzicht van een aantal soorten die veel gehouden worden. Als je kiest uit een van deze soorten, dan maak je de juiste keuze.

1. Leghorn

De Leghorn is een van de bekendste kippenrassen ter wereld. Ze staan bekend om hun hoge legproductie, waardoor ze zeer geschikt zijn voor het leggen van eieren. Daarnaast hebben ze een slank en elegant postuur, met vaak een witte of bruine verenkleur.

2. Brahma

De Brahma is een groot en imposant soort. Ze hebben een opvallend uiterlijk met hun veren die lijken op een bontjas. Brahma’s zijn rustige en vriendelijke kippen, waardoor ze populair zijn als huisdier. Daarnaast staan ze bekend om hun goede vleeskwaliteit. Je kunt er namelijk ook voor kiezen om de kippen op te eten.

3. Sussex

De Sussex is een veelzijdig soort dat zowel geschikt is voor het leggen van eieren als voor vleesproductie. Ze hebben een robuust postuur en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals wit, rood en gestreept. Sussex kippen zijn over het algemeen rustig en makkelijk te verzorgen.

4. Wyandotte

De Wyandotte is een ras dat bekend staat om zijn prachtige verenkleuren en ronde vormen. Ze zijn middelgroot en hebben een vriendelijk karakter. Wyandotte kippen zijn goede leggers en hebben een goede vleeskwaliteit.

5. Orpington

De Orpington is een groot en zwaar soort met een pluizig verenkleed. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals zwart, blauw en wit. Orpingtons staan bekend om hun goede vleeskwaliteit en leggen daarnaast veel eieren.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de vele kippenrassen die er zijn. Elk ras heeft zijn eigen unieke eigenschappen en het is belangrijk om te kijken welk ras het beste past bij je wensen en behoeften. Of je nu op zoek bent naar goede leggers, vleeskippen of gewoon gezellige huisdieren, er is altijd wel een soort dat bij je past. Bedenk dus van tevoren goed wat je precies wilt. 

Kippenhok en -ren: waar moet je op letten bij het bouwen of kopen?

Ben je van plan om een hok en kippenren te bouwen of te kopen? Dat is een geweldig idee! Maar voordat je aan de slag gaat, zijn er een paar dingen waar je op moet letten. Als een ervaren kippenliefhebber vertel ik je graag waar je op moet letten. Dus leun achterover, pak een bak koffie of thee en laat me je vertellen, waar je op moet letten bij het bouwen of kopen van een hok of ren.

1. Ruimte

De eerste en belangrijkste factor om rekening mee te houden is de ruimte. Kippen hebben voldoende ruimte nodig om vrij rond te kunnen scharrelen. Een hok moet groot genoeg zijn, zodat de kippen comfortabel kunnen bewegen en hun vleugels uit kunnen slaan. Daarnaast is het belangrijk om een ruime kippenren te hebben waarin ze veilig kunnen rondscharrelen, zonder dat ze kunnen ontsnappen.

2. Veiligheid

Veiligheid staat voorop als het gaat om het houden van kippen. Zorg ervoor dat het hok en de ren goed zijn afgesloten, zodat roofdieren geen kans hebben. Controleer ook regelmatig op zwakke plekken in het gaas of de omheining en repareer deze als dat nodig is. Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor een stevig dak op het hok om te voorkomen dat roofvogels een kans maken.

3. Ventilatie

Kippen hebben frisse lucht nodig om gezond te blijven. Zorg daarom voor voldoende ventilatie in het hok. Dit kan bijvoorbeeld door het plaatsen van ramen of ventilatieopeningen. Zorg er wel voor dat deze openingen beschermd zijn tegen regen en wind, zodat de kippen niet nat worden of op de tocht komen te staan.

4. Nestkasten en zitstokken

Kippen leggen hun eieren graag in een rustige en donkere omgeving. Zorg daarom voor voldoende nestkasten in het hok waarin ze hun eieren kunnen leggen. Daarnaast vinden kippen het fijn om op een verhoogde stok te kunnen slapen. Zorg dus ook voor voldoende zitstokken in het hok.

5. Onderhoud

Een kippenhok en kippenren hebben regelmatig onderhoud nodig. Zorg ervoor dat je het hok en de ren regelmatig schoonmaakt om ziektes en ongedierte te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk om het houtwerk regelmatig te controleren en te behandelen om verrotten van het hout te voorkomen.

En dat waren mijn tips voor het bouwen of kopen van een kippenhok en kippenren. Houd deze tips goed in het achterhoofd en controleer alles regelmatig. Alleen dan voelen je kippen zich op hun gemak en gaan het hok en de ren zo lang mogelijk mee.

Heerlijke eieren van eigen kippen

Niets gaat boven het genot van een eitje dat rechtstreeks uit je eigen kippenhok komt. Het is niet alleen superlekker, maar ook nog eens hartstikke gezond. En het mooie is, het is helemaal niet moeilijk om je eigen kippen te houden en deze eieren te laten leggen. Ik ga je vertellen hoe je ervoor zorgt dat je kippen een geschikte plek hebben om eieren te leggen.

Een comfortabel kippenhok

Om ervoor te zorgen dat je kippen zich op hun gemak voelen en eieren kunnen leggen, is een comfortabel kippenhok erg belangrijk. Zorg ervoor dat het hok groot genoeg is, zodat de kippen voldoende ruimte hebben om te bewegen. Ook is het belangrijk dat het hok goed geventileerd is, zodat de kippen frisse lucht krijgen. Een goede isolatie is ook geen overbodige luxe, zeker in de koudere maanden. Zelf een kippenhok maken? Handige kippenhok bouwtekeningen vind je in de Kippengids.

Nestkastjes

Om je kippen een geschikte plek te geven om eieren te leggen, zijn nestkastjes onmisbaar. Zorg ervoor dat je voldoende nestkastjes hebt, zodat elke kip haar eigen plekje heeft. Plaats de nestkastjes op een rustige en donkere plek in het kippenhok, zodat de kippen zich veilig voelen en ongestoord hun eieren kunnen leggen.

Materiaal voor legnest

Om ervoor te zorgen dat de eieren niet beschadigd raken, is een zachte ondergrond belangrijk. Denk hierbij aan stro, hooi of zaagsel. Dit zorgt voor een zachte ondergrond waarop de eieren kunnen rusten en voorkomt dat ze breken. We weten allemaal hoe kwetsbaar eieren zijn.

Regelmatig eieren rapen

Last but not least, vergeet niet om regelmatig de eieren te rapen. Eieren zijn het lekkerst als je ze binnen een paar dagen na het leggen op eet. Door regelmatig de eieren te rapen, voorkom je dat ze beschadigd raken of bederven. En geloof me, er is niets leuker, dan het openen van het legnest en daar een vers gelegd ei te vinden!

Dus, als je graag wilt genieten van heerlijke eieren van je kippen, zorg er dan voor dat je ze een comfortabel kippenhok biedt, voorzien van voldoende nestkastjes en legnestmateriaal. Vergeet niet regelmatig de eieren te rapen en je zult beloond worden met heerlijke, verse eitjes.

Welk kippenras past bij jou?

Elk soort kip is anders en elke situatie is anders. Daarom gaan we nu kijken welk soort het beste bij je past. Er zijn namelijk verschillende situaties te bedenken die voor kunnen komen. Hieronder vind je de meest voorkomende situaties.

1. De beginner

Ben je nieuw in de wereld van het houden van kippen? Geen zorgen, ik heb het perfecte ras voor jou. Het Sussex kippenras is ideaal voor beginners. Ze zijn vriendelijk, gemakkelijk te verzorgen en leggen regelmatig eieren. Met deze kippen zul je snel vertrouwd raken met het houden van pluimvee.

2. De stadsbewoner

Woon je in de stad en heb je beperkte ruimte? Geen probleem! Het Nederlandse krielkip ras is perfect voor jou. Deze kleine kippen hebben niet veel ruimte nodig en zijn geweldig voor achtertuinen. Ze zijn ook erg rustig, dus je hoeft je geen zorgen te maken over geluidsoverlast voor je buren.

3. De eierliefhebber

Als je voornamelijk geïnteresseerd bent in het krijgen van veel eieren, dan is de Leghorn de beste keuze voor jou. Deze kippen staan bekend om hun hoge legproductie en leggen witte eieren. Je zult nooit meer zonder verse eieren komt te zitten.

4. De gezinskippen

Heb je kinderen en wil je kippen die vriendelijk zijn en goed omgaan met kinderen? Dan zijn de Orpington kippen perfect voor je gezin. Ze zijn zachtaardig, geduldig en gemakkelijk te hanteren. Je kinderen zullen dol zijn op het verzorgen van deze knuffelige kippen.

5. De kleurrijke kippen

Als je op zoek bent naar kippen met prachtige kleuren en patronen, dan zijn de Cochinkippen iets voor jou. Deze kippen hebben mooie veren en komen voor in verschillende kleuren. Ze zijn ook erg rustig en maken een prachtige toevoeging aan je tuin.

Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen bij het vinden van het perfecte kippenras dat past bij jou en jouw situatie. Vergeet niet om ook rekening te houden met de beschikbare ruimte, het klimaat en de eventuele regel van de gemeente, voordat je kippen aanschaft. Veel plezier met het vinden van je ideale kippenras!

Kippen houden: Tot slot

Hiermee zijn we aan het einde gekomen van dit blogbericht. Je weet nu alles over het verzorgen, beschermen en gezond houden van kippen. Je bent er helemaal klaar voor om je eigen kippen te gaan kopen. Of je nu veel kippen gaat houden, of slechts een toompje van 3 in de tuin gaat houden. Je weet precies wat je moet doen om van je kippen de gelukkigste kippen te maken.

Je kunt ook een goede inschatting maken hoeveel vierkante meter per kip nodig is. Afhankelijk van de grootte van je tuin of veld kun je nu perfect inschatten wat het aantal kippen is dat je kunt kopen. Heel veel plezier me je kippen en eet smakelijk met je eigen eieren. Of je ze nu kookt, bakt of roert.

Meer lezen in deze categorie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gebruiken wij om de website optimaal te laten functioneren en personaliseren. Lees meer hier meer over in onze cookies en privacyverklaring.