Moestuin boek voor beginners

Top 7 Biologisch tuinieren 2023

Moestuin-boek-voor-beginners

Moestuin boek voor beginners

Denk je aan zelfvoorzienend leven, dan is een moestuin een must.

Toch?

Maar meestal leer je deze essentiële basiskennis niet op school. Ik kan het mij in ieder geval niet herinneren. Rekenen en schrijven dat wel. Als er tijd over was wat tekenen.

Gelukkig zijn er boeken vol geschreven over de moestuin. Heel veel boeken.

Zo veel dat een goed moestuin boek voor beginners vinden een hele kunst is. Daarom heb ik met veel plezier mijn persoonlijke top 7 opgesteld. Tussen deze boeken moet je wel een boek vinden waarmee jij jouw biologische moestuin kunt beginnen.

Voor wie is deze moestuin boek voor beginner lijst?

 • Wil je beginnen met je moestuin, maar heb je geen idee hoe, wat waar en wanneer? Dan is deze lijst handig voor jou. De boeken helpen je op weg. En je krijgt direct zin om te beginnen. Ik beloof het je.
 • Verder ben ik grote fan van biologisch tuinieren. Dus; ben je op zoek naar goede boeken waarin je leert over een moestuin zonder bestrijdingsmiddelen? … Dan ben je hier ook goed.
 • Vanuit een biologische moestuin kom je al heel snel bij Permacultuur en voedselbos. Twee heel populaire namen in moestuinland. Daarom een paar toegankelijke toppers in deze lijst.

Criteria voor de biologische moestuin boekenlijst

Ik ga ervan uit, dat je direct beginnen wilt met je moestuin. Daarom heb ik speciaal gelet op de praktische toepasbaarheid van de boeken. En als je dan zelf je groenten teelt, wil je het waarschijnlijk op zijn minst biologisch. Dat is dus het tweede criterium geworden bij het samenstellen van deze lijst.

Bij het samenstellen van deze lijst heb ik gelet op:

 • Kun je er als beginner makkelijk mee aan de slag? Is de theorie makkelijk toe te passen?
 • Gaat het boek over biologisch tuinieren?
 • Wordt tuinieren makkelijk uitgelegd?
 • Zijn de boeken vlot geschreven en (rijk) geïllustreerd?
 • En natuurlijk… Wil je direct beginnen na of tijdens het lezen van dit boek? Ofwel… is het boek inspirerend of motiverend. 😃

Ecologisch tuinieren voor beginners

Heb je het idee dat biologisch tuinieren lastig is? Dan raad ik je het boek Ecologisch tuinieren voor beginners aan. De inhoud van dit boek laat namelijk duidelijk blijken dat het tuinieren helemaal niet lastig is. Zolang je maar weet wat je aan het doen bent en de tips uit dit boek opvolgt.

Dit boek, geschreven door Geert Gommers en Greet Tijskens, bevat maar liefst 71 pagina’s. In deze pagina’s vind je veel nuttige informatie, met onder meer de antwoorden op de volgende vragen:

 • Hoe bescherm je de groenten in jouw moestuin tegen plagen en belagers?
 • Waarom kies je voor vruchtwisseling?
 • Hoe verzorg je de bodem?

Zoals deze onderwerpen al doen blijken, is dit boek echt voor beginners geschikt. Ook als je al iets meer ervaring hebt, heb je overigens nog veel aan dit boek. Met dit boek doe je gewoonweg de juiste informatie op, terwijl dit boek ook voor allerlei soorten moestuinen geschikt is. Als je een hele grote moestuin hebt, biedt dit boek uitkomst. Dat is ook het geval als je een kleinere moestuin hebt of je alleen richt op de gemakkelijke teelten. Eigenlijk is dit boek – wat mij betreft – voor alle biologische tuinders geschikt.

Overigens zijn veel andere kopers ook tevreden over het boek. Zij roemen onder meer de inhoud, de handige tips en het feit dat dit boek zeer prettig leesbaar is. Ook als je nog geen ervaring met een moestuin hebt, ga je veel profijt van hebben. En dat voor een bedrag van slechts € 9,95.

ecologisch tuinieren voor beginners boek
Bron: Bol.com

Specificaties boek:

 • Aantal pagina’s: 71
 • Taal: Nederlands
 • Auteurs: Geert Gommers en Greet Tijskens
 • Prijs: 9,95 euro
 • Bindwijze: Paperback

Duurzaam handboek voor de luie tuinier

Weet je van jezelf dat je een vrij luie tuinier bent? Wil je echter wel raag van groen op jouw balkon of in jouw tuin genieten? Dan biedt het boek ‘Duurzaam handboek voor de luie tuinier’ jou uitkomst. Dit boek richt zich niet alleen maar op moestuinen, maar ook op normale tuinen.

Dat blijkt ook uit de uitspraak die op het boek te lezen valt: Zo maak je je eigen natuurtuin of natuurbalkon. Om dat mogelijk te maken, heeft de auteur (Loethe Olthuis) gekozen voor een 10-stappenplan. Dit 10-stappenplan is in dit boek uitgewerkt en kun je geheel op eigen tempo volgen. Nadat je de laatste stap afgewerkt hebt, geniet je van groen en natuur in jouw tuin.

Mocht je een behoorlijk druk leven hebben, is dit boek ook interessant. Loethe Olthuis, de auteur, geeft namelijk aan dat ze zelf ook een druk leven heeft. Ze heeft echt een manier gevonden om dit drukke leven te combineren met het hebben van een eigen moestuin.

Al met al echt een geweldig boek. Een boek dat ook behoorlijk uitgebreid is met maar liefst 224 pagina’s. Bovendien viel het mij op dat veel kopers erg tevreden zijn. Met name het feit dat je de 10 stappen relatief makkelijk op kunt volgen, spreekt veel tuinders aan.

duurzaam handboek luie tuinier
bron: Bol.com

Specificaties van het boek:

 • Aantal pagina’s: 224
 • Taal: Nederlands
 • Auteur: Loethe Olthuis
 • Prijs: 24,99 euro
 • Bindwijze: Hardcover

Een kleine biologische moestuin

Ook over dit tuinboek ben ik bijzonder te spreken. Niet alleen omdat het in dit boek over een biologische moestuin gaat, maar ook omdat de auteur zich richt op de permacultuur. Dit is het creëren van een menselijke leefomgeving die zowel duurzaam als economisch stabiel is.

De auteur, Arthur Motté, heeft voor een onwijs leuke opbouw gekozen. Een opbouw waarin hij je meeneemt in zijn eigen avontuur. Toen hij nog een tiener was, wist Arthur Motté namelijk een prachtige moestuin te creëren. Op basis van de methoden van de permacultuur en in het midden van de siertuin van zijn ouders. Hét bewijs dat je een siertuin en een moestuin perfect met elkaar kunt combineren.

Met dit boek wil Arthur Motté jou graag inspireren. Hij zegt daarover het volgende:

“Als een jongen van 18 een biologische moestuin voor elkaar krijgt, dan kun jij het ook!”.

Arthur Motté

Een uitspraak waar ik me volledig bij aansluit.

Al met al is dit een interessant boek. Met name als je zelf in een stedelijk gebied woont en jouw eigen moestuin wilt creëren. Arthur Motté heeft dit zelf ook voor elkaar gekregen op een oppervlakte van ‘slechts’ 15 vierkante meter. Mocht jij ook nog enige ruimte in jouw tuin ‘over hebben’, zorgt dit boek voor de nodige inspiratie!

kleine biologische moestuin
bron: Bol.com

Specificaties van het boek:

 • Aantal pagina’s: 136
 • Taal: Nederlands
 • Auteur: Arthur Motté
 • Prijs: 19,95 euro
 • Bindwijze: Hardcover

Permacultuur in je moestuin

Het eerste permacultuur moestuinboek dat geschikt is voor het Nederlandse klimaat. Dat valt te lezen op de achterzijde van het boek ‘Permacultuur in je moestuin’. Dit boek, geschreven door Christopher Shein en Julie Thompson, richt zich volledig op de permacultuur.

Dit is een unieke cultuur waarbij een menselijke leefomgeving samen gaat met ecologische duurzaamheid en economische stabiliteit. Deze cultuur kun je ook in jouw moestuin ‘integreren’. In dat geval geniet je van een fraaie moestuin waar je de natuur het werk laten doen. Op termijn profiteer je daar zelf ook van.

Hoe je dat voor elkaar kunt krijgen, leggen de auteurs in dit boek uitgebreid uit. Je krijgt veel handige informatie voorgeschoteld, terwijl de auteurs ook (heel) veel nuttige tips delen. Het leuke hierbij is dat het boek voor eigenlijk iedereen geschikt is. Als je een ervaren tuinier bent, biedt dit boek leuke nieuwe inzichten. Als je een beginnende tuinier bent, biedt dit boek eigenlijk alle informatie waar je naar op zoek bent. Christopher Shein en Julie Thompson hebben wat mij betreft prima werk afgeleverd!

Permacultuur in je moestuin
Bron: Bol.com

Specificaties van het boek:

 • Aantal pagina’s: 164
 • Taal: Nederlands
 • Auteur: Christopher Shein en Julie Thompson
 • Prijs: 29,95 euro
 • Bindwijze: Paperback

Van zaaien tot oogsten – praktijkgids voor de moestuin

Geef jij de voorkeur aan een praktisch boek? Aan een boek waar je elke dag weer mee uit de voeten kunt in jouw moestuin? Dan is deze praktijkgids voor de moestuin van Hans van Eekelen de beste keuze voor je. Je kunt dit boek echt als een complete gids zien. Een complete gids waarin Hans uitlegt hoe je allerlei soorten groente kunt telen, oogsten, bewaren en verwerken.

Dit doet Hans overigens op een hele leuke en goed te begrijpen manier. Met name als je nog weinig ervaring in een moestuin hebt, biedt dit boek uitkomst. Je doet veel informatie op, terwijl je ook van allerlei handige tips voorzien wordt. Het feit dat dit boek op dit moment al met de 4e druk bezig is, is wat mij betreft veelzeggend.

Overigens heeft Hans ook bewust voor een compact formaat gekozen. Zodra je naar jouw moestuin toegaat, kun je het boek hierdoor makkelijk meenemen. Handig voor als je ter plekke even wilt lezen hóe je die ene groente ook al weer moet oogsten.

Tevens heeft Hans voor overzichtelijke informatie per groente gezorgd. Per groente zie je eigenlijk de zaaiperiode, de zaaiafstand en gunstige combinaties vermeld staan. Dit maakt het boek niet alleen heel praktisch, maar ook heel overzichtelijk.

van Zaaien tot Oogsten
Bron: bol.com

Specificaties van het boek:

 • Aantal pagina’s: 188
 • Taal: Nederlands
 • Auteur: Hans van Eekelen
 • Prijs: 14,95 euro
 • Bindwijze: Hardcover of losbladig

Handboek ecologisch tuinieren

Ben jij van plan om je écht te verdiepen in de wereld van moestuinen? En ben je ook bereid om daar een uitgebreid boek voor te lezen? Dan is het boek ‘Handboek ecologisch tuinieren’ van Geert Gommers voor jou op het lijf geschreven. Dit boek telt maar liefst 700 pagina’s en bevat daardoor ongekend veel informatie.

Opvallend is hierbij dat dit boek al in 2014 uitgebracht werd. Sindsdien is het boek bijzonder populair gebleken én gebleven. Dat is ook goed voor te stellen, aangezien het boek van een echt hoge kwaliteit is. Bovendien is het boek – in mijn ogen – voor alle soorten tuinders geschikt. Ideaal voor de beginnende tuinder, maar ook zeker interessant voor de meer ervaren personen.

Overigens is het boek echt uitgebreid. Zo vind je bijvoorbeeld per groente alle belangrijke informatie. In een normaal boek zou het hierbij om bijvoorbeeld ‘sla’ gaan, maar in dit boek vind je maar liefst 9 slasoorten terug. Eigenlijk is alléén dit voorbeeld al typerend voor de inhoud en kwaliteit van dit boek.

Als je van dit boek wilt genieten, moet je wel relatief diep in de buidel tasten. Het is verreweg het duurste boek uit deze top 7, maar je krijgt wel heel veel waar voor je geld. Bij geen enkel ander boek krijg je immers de beschikking over maar liefst 700 pagina’s. Bovendien is dit boek overzichtelijk en echt leuk om door te nemen.

Boek: Handboek Ecologisch tuinieren
Bron: Bol.com

Specificaties van het boek:

 • Aantal pagina’s: 700
 • Taal: Nederlands
 • Auteurs: Geert Gommers / Frank Petit-Jean
 • Prijs: 43 euro
 • Bindwijze: Paperback

Praktisch Handboek Voedselbossen

Heb jij interesse om met een eigen voedselbos te starten? En heb je voldoende ruimte in jouw eigen tuin om een dergelijk voedselbos te creëren? Dan is het Praktisch Handboek Voedselbossen van Martin Crawford voor jou op het lijf geschreven. Dit boek is oorspronkelijk in het Engels geschreven, maar recentelijk is het boek naar het Nederlands vertaald. Ideaal.

Met dit boek ga je de eerste stappen zetten naar een voedselbos. Dat is eigenlijk een groot bos van natuur in combinatie met het de mogelijkheid om eetbare gewassen te verbouwen. Je laat hierbij grotendeels de natuur het werk doen, waarna je van de heerlijke groente kunt genieten. Een voedselbos is dus niet alleen super leuk, maar is ook nog eens praktisch en kostenbesparend. Je hoeft immers nooit meer naar de supermarkt om groenten te kopen.

Aan alles merk je dat Martin Crawford weet waar hij heet over heeft. Hij is in eigen land zelfs directeur van de zogeheten Agroforestry Research Trust. Dit is een stichting die onderzoek doet naar voedselbosbouw. Ik durf daarom ook te stellen dat Martin Crawford de juiste man is om een dergelijk boek te schrijven. Een boek waarin de focus dus volledig op voedselbossen ligt.

Overigens gaat het in dit boek over veel meer dan uitsluitend groente. Het klopt dat er 350 groente in dit boek besproken worden, maar Martin Crawford geeft ook handige tips voor de inrichting van de tuin. Hierbij kun je denken aan de aanplanting, het ontwerp rekening houden met de permacultuur en het onderhouden van de tuin. Al met al een super uitgebreid, interessant en vakkundig boek.

Boek: Praktisch handboek voedselbossen
Bron: Bol.com

Specificaties van het boek:

 • Aantal pagina’s: 384
 • Taal: Nederlands
 • Auteur: Martin Crawford
 • Prijs: 49,95 euro
 • Bindwijze: Hardcover

Welk moestuin boek voor beginners is voor jou het beste?

Daar zijn we dan. Aan het einde van deze lijst. 7 top boeken over biologisch tuinieren. Hier moet je iets tussen kunnen vinden, waarmee je van start kunt. Ik heb de boeken zo geselecteerd dat ze voor verschillende moestuin beginners geschikt kunnen zijn.

Heb je bijvoorbeeld een klein stukje grond tot je beschikking, dan is het boek: Een kleine biologische moestuin misschien de beste keuze. Ben je liever lui dan moe… Dan weet je het ook wel denk ik 😉.

Met jouw wensen en omstandigheden op een rijtje kun je hier gegarandeerd mee aan de slag.

En… bos hoef je niet te groot te zien. Het kan ook een mini of micro voedselbos zijn. Het principe van een eetbare bostuin is al geweldig en op kleinere schaal toe te passen dan je denkt.

Succes.

En ik ben beniewd welk boek jij kiest en waarom. Vertel het mij in een reactie hieronder… Help je ook anderen moestuinbeginners mee. Bedankt.

Meer lezen in deze categorie:
Meer lezen in dit onderwerp:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gebruiken wij om de website optimaal te laten functioneren en personaliseren. Lees meer hier meer over in onze cookies en privacyverklaring.