Moestuin houden op balkon?

Balkonmoestuin, De beste start

moestuin houden op balkon, hoe doe je dat - cover

moestuin houden op balkon

Kun je moestuin houden op een balkon? Ja! Groenten, fruit en kruiden kweken op een vierkante meter is ook voor jou mogelijk. Op het balkon kun je je moestuin perfect aanpassen aan je eigen behoeften en elk klimaat. Maak een goede start en leer alles over het opzetten van een moestuin op het balkon in deze blog.

Ben jij op zoek naar meer contact met het buitenleven? En lijkt het je waanzinnig leuk om zelf eten te verbouwen, maar heb je geen tuin? Ook met weinig ruimte, zoals op het balkon kun je een moestuin starten. Oké, je weet inmiddels dat je over een aantal maanden wilt smullen van je eigen verbouwde groenten. Alleen, waar moet je allemaal opletten? In deze blog geven wij alle tips en tricks voor een geslaagde moestuin op het balkon, zodat je eerste oogst niet mislukt! En je moestuinieren ook leuk blijft vinden. Allereerst gaan we het hebben over de ligging van je balkon.

De ligging van je balkon

Een belangrijk gegeven is dat je de ligging van je balkon niet kan veranderen. Maar je kunt het ontwerp van je moestuin er wel op aanpassen. Iedere ligging heeft iets speciaals. Alles heeft voor- en nadelen. Belangrijk is dat je vanaf het begin direct rekening houdt met alle aspecten, zoals zon, wind en beplanting. En het gebeurt zelden dat een balkon alleen gericht is op het noorden, zuiden, oosten of westen. Vaak is er een combinatie van noordoosten, zuidoosten, zuidwesten of noordwesten, waardoor er heel veel mogelijk is. Voordat je begint, is het goed om een tekening te maken van je balkon. Schrijf eens op waar de zon precies schijnt en waar je de wind voelt. Dit helpt om straks de juiste keuzes te kunnen maken bij het starten van een moestuin op het balkon.

De Zon

moestuin houden op balkon? Denk aan de zon
De zon: essentieel voor elke moestuin

Voor een goede oogst heb je zon nodig. Kruiden hebben best een beetje zon nodig, maar vooral warmte. Daarnaast schijnt de zon niet altijd. Heb je meer schaduw op je terras dan is sla en rucola goede gewassen om te kweken. We hebben geen invloed op de zon, maar wel op hoe we ermee omgaan. Tomaten hebben zoveel mogelijk zon nodig en ook aardbeien doen het goed op een zonnige plek.

Wind

De wind in relatie tot je balkonmoestuin
Vangt je balkonmoestuin heftige wind?

Een zuchtje, briesje of een hele storm. Niets is zo onvoorspelbaar als het weer. Wind kan ervoor zorgen dat jouw mooie potten en planten omwaaien. Voor een moestuin op het balkon of terras, raden we aan om vooral in potten te kweken. Je kunt potten makkelijk verplaatsen, waardoor de stengels heel blijven. Ga op zoek naar een plek met niet teveel wind.

moestuin houden balkon rekeninghouden windrichting

Balkon op het zuiden en je moestuin

Een balkon op het zuiden betekent veel zon. Het is de meest lichte kant en je kunt dan ook bijna de hele dag genieten van veel licht. Dit is erg fijn, want het zorgt ervoor dat je moestuin er levendig uitziet. Groenten, zoals courgette, aubergine, Spaanse peper en paprika kunnen goed tegen de volle zon en warmte. Naarmate het warmer wordt, groeien ze sneller.

Nadeel is dat het in de zomer weleens te heet kan worden. Ook al kunnen groenten goed tegen de zon. Iedere plant heeft water nodig.

Water geven aan de voet van het plantje in plaats van bovenop de blaadjes is bij felle zon extra belangrijk. Regelmatig begieten is dan ook essentieel. Ook kun je balkonbakken gebruiken om kruiden te verbouwen. Met name kleine kruiden, zoals tijm, oregano en peterselie doen het prima in de volle zon.

Balkon op het westen en je moestuin

Net als bij een balkon op het zuiden, heb je op het westen veel zon. Alleen in de vroege uurtjes heb je geen zon, omdat de zon achter je appartement opkomt. Ook hiervoor geldt dat je hier rekening mee mag houden met wat je gaat verbouwen.

Wordt het te heet, dan kun je werken met doeken of parasols, maar je kunt ook je potten verplaatsen. Vooral tussen 13.00 en 16.00 is de zon het krachtigst. Geef alleen water als de zon weg is, want anders verdampt het water en komt het niet bij de wortel van de plant terecht. ’s Morgens vroeg of ’s avonds zijn de beste tijdstippen voor water geven.

Balkon op het noorden en je moestuin

Een balkon op het noorden krijgt weinig zon en is veel koeler, maar ook dan kun je een moestuin starten. Het is vooral geschikt voor bladgewassen, zoals spinazie, sla en boerenkool. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, kun je ook met weinig zon verse kruiden verbouwen. Tijm en rozemarijn zijn stevige struikjes die bladeren blijven vormen.

Balkon op het oosten en je moestuin

Ga je een moestuin beginnen, maar ligt je balkon op het oosten? Je hebt dan te maken met minder zon. Je kunt dan beter kiezen voor gewassen die het ook goed doen in (half)schaduw. Denk aan bladgewassen, zoals spinazie, sla en boerenkool.

De ruimte van je balkon optimaal benutten

Tips om je ruimte van je balkon optimaal te benutten. We delen er twee:

  • Gebruik de reling van je balkon. Plantenbakken zijn ideaal om kruiden in te verbouwen.
  • Verticaal tuinieren. Een muur van jouw flat is ideaal om kruiden, groenten of fruit te verbouwen. Zo verbouw je niet alleen horizontaal, maar ook verticaal. Heb je geen muur? Je kunt ook potten op een plank zetten.
verticale oplossing voor je moestuin op balkon
Pallets als oplossing om verticaal te tuinieren op je balkon

Denk verticaal

Verticaal tuinieren is de trend voor een moestuin op het balkon. Je oogst kun je aanmerkelijk vergroten door niet alleen horizontaal, maar ook verticaal te tuinieren. Je kunt kiezen voor een systeem tegen een muur. Denk aan plantenzakken of bloempotten. Ideaal voor als je sla of doperwten wilt verbouwen. Laat je fantasie de vrije loop! Heb je weinig ruimte, dan kun je ook zelf planken maken. Of… creëer letterlijk een verticale plantenbak. Er zijn kant-en-klare oplossingen. 👇

Potten en kweekbakken

Het kweken in potten is ideaal voor een moestuin op het balkon.

Je kunt de potten makkelijk schuiven, waardoor je optimaal rekening kunt houden met de veranderende weersomstandigheden. Grond in een pot warmt sneller op, waardoor je zaadjes ook eerder zullen ontkiemen.

Daarnaast is de kans op een mislukte oogst kleiner, omdat je minder last heb van plagen en ongedierte. Kies voor kunststof potten. Deze zijn lekker licht, maar houdt wel meer water vast. Een terracotta pot ziet er mooi uit, maar is ook zwaar. Hierdoor gaat verplaatsen minder makkelijk. Daarnaast kan het barsten bij vorst. Kies dan ook voor goede potten, zodat je een vliegende start kunt maken.

Een andere methode is om kweekbakken te gebruiken. Je kunt meerdere gewassen kweken. Meestal maak je een vierkant of rechthoek. Je kunt minivakjes maken met een touwtje of met houten of bamboelatjes die je gewoon op de aarde legt. Belangrijk is dat je grotere groenten, zoals courgette aan de buitenkant kweekt. Courgettes groeien buiten hun bak. De moestuin moet perfect horizontaal staan, zodat het water dat je in een vierkantje giet niet doorloopt in een aangrenzend vakje.

De ontbrekende factor en must voor een rijke oogst: Rijke Aarde

Alles wat je aandacht geeft;

groeit.

Maar…

Voor een gezonde en rijke oogst is rijke aarde een must.

Water en compostrijke grond helpen aan een vruchtbare oogst. Geef liever iedere dag een beetje water, dan vijf dagen niet. Doe alles met liefde. Overhaast niet en geef je moestuin regelmatig extra voedingsstoffen in de vorm van compost.

Potgrond

Als je start met een moestuin heb je potgrond nodig. Wat je beter niet kunt doen is goedkope potgrond kopen. De kwaliteit is zelden voldoende en de planten groeien minder. Vergelijk potgrond met jouw eigen lijf. Een witte boterham geeft minder energie dan een volkoren boterham. Kies voor kwaliteit en bespaar niet op goede potgrond. De potgrond van Bio-Kultura is een goede start voor je moestuin. Maar, na een seizoen hebben je gewassen hun voedingsstoffen wel uit de grond getrokken. Dit zit deels in de groenten die je eet. En deels in de delen van de plant die je niet eet. Wanneer je dit aan je aarde teruggeeft in de vorm van compost verrijk jij je grond weer.

Compost en Wormencompost

Aangezien je aarde voor wormen essentieel is om te leven, zul je deze op je balkon ook niet zo snel vinden. Wormen zijn goed voor je moestuin, ze verteren, beluchten, etc.. Via wormencompost kun je deze in je moestuinbakken en -potten krijgen. Er zijn handige wormencompost emmers die zo klein zijn dat je prima in je keuken, wormencompost maken kunt.

Hetzelfde geldt natuurlijk voor “gewone” compost, periodiek je tuin verrijken met nieuwe voedingsstoffen zal de groei van de moestuin op je balkon versterken. Je kunt zakken compost kopen van bijvoorbeeld bio-kultura.

Composteren: Zelf doen in je appartement, kan dat?

Zelf composteren wordt steeds makkelijker. In een appartement kun je ook jouw eigen compost maken. Voordeel is dat je geen bergen afval meer hebt en het op een later moment kunt gebruiken voor je moestuin. Je kunt ervoor kiezen om op je balkon een compostbak te plaatsen, maar je hebt voor in de keuken ook handige apparaten die afval tot compost kunnen maken. In dit artikel bespreek ik de beste compostbakken voor in de keuken of op de vensterbank

(Regen)water

regen

De laatste jaren kan het heel veel regenen, maar ook veel te droog zijn. Steeds vaker wordt er opgeroepen om een periode niet te sproeien vanwege waterschaarste. De natuur doet gewoon wat hij wil, maar je wilt natuurlijk niet dat jouw prachtige oogst mislukt door te weinig water. Heb je weleens nagedacht om regenwater op te vangen? Regen is een geschenk van Moeder Aarde en het is zonde om water in het riool te laten lopen. Juist bij een moestuin is het fijn om regenwater op te vangen, zodat je ook in droge tijden water hebt. Groot voordeel is dat je geen kostbaar drinkwater hoeft te gebruiken.

Wist je dat regenwater veel gezonder is voor jouw planten, groenten en kruiden? Het geeft jouw aarde een super boost, omdat er veel minder kalk in zit. Het leuke is dat iedereen regenwater kan opvangen. Hoe vang je regenwater op? Een regenton kun je koppelen aan een regenpijp. Kies er wel een waar een overloop aan zit, zodat het teveel aan water gewoon weg kan lopen.

Permacultuur toepassen op je balkon moestuin, kan dat?

Wanneer je met permacultuur aan de slag gaat neem je de natuur als voorbeeld. Groot deel van permacultuur is de natuur observeren. En dit nabootsen in je eigen tuin, moestuin of in dit geval balkontuin. Is je balkon dan niet te klein? Nee, permacultuur kun je toepassen op kleine schaal. Het hoeft niet gelijk een heel voedselbos te zijn. Je kunt bijvoorbeeld al beginnen met het verwerken van je eigen keukenafval tot compost en je kunt regenwater opvangen. Groene bladeren kun je gebruiken om te mulchen. En je kunt verschillende kruiden en bloemen zaaien om bepaalde insecten aan te trekken of te weren. Ben je nog niet bekend met Permacultuur en wil je er meer over lezen? Tuin Smakelijk is een prachtig en praktisch boek waarmee je direct aan de slag kunt. In dit artikel kun je trouwens nog veel meer boeken over permacultuur vinden.

6 Tips voor je balkon moestuin

Wat is een goed artikel over moestuin houden op je balkon zonder praktische tips? …

Daarom een paar handige tips voor je balkon moestuin, om je op gang te helpen.

Tip 1: Moestuin houden op balkon en permacultuur toepassen?

Begin met een boek over permacultuur. Tuin Smakelijk is een goede. De beste boeken permacultuur heb ik voor je op een rijtje gezet.

Tip 2: Combineer verticaal tuinieren met een wormenhotel

Zo bespaar je ruimte, pas je permacultuur toe in je balkon moestuin en ben je ook nog eens de grond aan het verrijken . Drie vliegen in 1 klap. Auw. 😉

blank
Direct bekijken
bol.com
Laatste update: 28 november 2023 - 4:42 am

Tip 3: Bespaar je ruimte denk in alle richtingen: Ook verticaal

Voortbordurend op het vorige. Verticaal is er veel ruimte te winnen. Het is natuurlijk wel handig om in de gaten te houden dat niet alles voor je ramen komt te groeien. Maar… Ga de lucht in.

Tip 4: Gebruik de railing van je balkon

Dat wordt natuurlijk al jaren gedaan, maar het kan zijn dat het even je aandacht was ontglipt. Er zijn prachtige plantenbakken voor over de railing van je balkon. Check hier de mogelijkheden.

Tip 5: Creëer een optimaal klimaat voor je moestuin met een balkonkas

Met een kleine kas kun je eerder beginnen met het kweken van je groenten. En je kunt je planten beschutten van de wind die op grote hoogte van je balkon wat heftig zou kunnen zijn.

Tip 6: Gebruik potten en plantbakken

Het ligt voor de hand. Staande op een stuk beton is het moeilijk om wat te groeien. En de aarde houdt je niet echt bij elkaar. Met een pot of plantenbak heb je al heel wat gewonnen. Dus… Ga naar de kringloop of Intratuin of kijk op bol en scoor een paar mooie moestuinbakken.

Tip 7: Blijf niet dromen en begin

Wil je echt een moestuin op je balkon houden? Blijf niet dromen, stel het niet uit. Begin gewoon lekker. Ga lekker aan de slag en heb er plezier in. Het is superleuk. Veel plezier 😃

Conclusie: Kun je moestuin houden op een balkon?

Een moestuin kan overal en ook op het balkon. Ook jij kunt starten met het verbouwen van groenten, fruit en kruiden. Op een vierkante meter is heel veel mogelijk, mits je rekening houdt met de omstandigheden.

Denk aan de ligging van je balkon, weer en keuze voor gewassen. Het is een uitstekende methode om weer in contact te komen met de aarde, de planten en de seizoenen.

De opstart vraagt wat investeringen (zaden, aarde, potten) en wat tijd. Reken op een ochtend materialen kopen en vullen van je eerste potten. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om dit eerste werk vanuit je luie stoel te doen en lekker online te gaan shoppen.

Onthoud dat alle begin moeilijk is. Een mislukte oogst hoort erbij, maar de aanhouder wint. Al vrij snel zul je genieten van fruit, groenten en kruiden die zacht en vol smaak zijn. En… er lukt altijd wel iets. En deze successen vullen je met vreugde, voldoening en een fijne maaltijd.

Ik ben benieuwd hoe jouw moestuin eruit komt te zien. Laat je het mij weten? Zou ik tof vinden. Je kunt een reactie achterlaten.

Balkon Moestuin FAQ’s

Welke groenten kun je kweken op het balkon?

Er zijn veel verschillende groenten die je kunt houden op je balkon. Je kunt denken aan:

– Courgette
– Sla
– Veldsla
– Lente-ui
– Paprika
– Raapsteel
– Tomaten
– Spaanse peper
– Spinazie
– boerenkool

Pompoenen zou ik uit mijn hoofd laten, omdat deze planten enorm kunnen groeien. Maar, je kunt ze natuurlijk ook verticaal laten groeien. Bedenk wel dat deze een stevige lading compost nodig hebben om groot te worden.

In principe is er heel veel mogelijk. Het is kijken naar de ruimte die je hebt en hoe je deze inricht.

Kun je fruit telen op het balkon?

Jazeker! En net als voor de groenten, houdt rekening met de ruimte die je hebt. Veel fruitbomen hebben ze naar een potplant weten om te toveren die op menig terras wel een plekje vinden kan. Mijn broer heeft bijvoorbeeld een citroenboom op zijn terras staan. Voor een bessenstruik of aardbeienplant moet je sowieso wel een plekje kunnen vinden.

Verder kun je denken aan:
– Aardbeien, deze zijn ideaal om verticaal te tuinieren.
– Een kleine appelboom doet het ook goed.
– In de zomer zijn nectarines, perziken en abrikozen ook een optie. Zij hebben wel veel zon nodig.
– Framboos
– Kiwi
– Druif, maar houdt er rekening mee dat deze enorm kunnen groeien. Je kunt hem eventueel mooi langs de bovenrand begeleiden.
– Bosbes
– Kers
– Kruisbes
– Pruim
– Peer
– Pruim
– Cranberry
– Kaki

Kun je kruiden telen op het balkon?

Kruiden zijn ideaal voor het balkon, deze vragen over het algemeen iets minder rijke aarde dan groenten. Voorbeelden van tuinkruiden voor op je balkon zijn:

– Dragon
– Rozemarijn
– Bieslook
– Basilicum
– Munt
– Bieslook
– Dille
– Koriander
– Oregano
– Lavendel
– Salie
– Tijm
– Marjolein

Hoe haal je het beste uit je balkon moestuin?

Denk in mogelijkheden en niet in beperkingen. Je hebt wellicht weinig vierkante meters, maar gebruik ook de reling en denk aan verticaal tuinieren. Om ruimtes optimaal te benutten kun je ook bakken op maat maken, waardoor je nog meer kunt kweken. Naast een creatieve geest is goede voeding en dus; goede vruchtbare en rijke aarde het belangrijkste voor een overvloedige oogst

Kun je permacultuur toepassen in je balkon moestuin?

Een relatief kleine ruimte, sluit geen permacultuur uit. Je kan zeker een prachtige balkon moestuin maken. Observeer de natuur en pas principes die je hier ziet toe in jouw balkon tuin. Denk aan combineren van planten. En met simpele handelingen als composteren en regenwater opvangen en hergebruiken doe je al veel goeds.


Meer lezen in deze categorie:
Meer lezen in dit onderwerp:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gebruiken wij om de website optimaal te laten functioneren en personaliseren. Lees meer hier meer over in onze cookies en privacyverklaring.