Petroleumkachel of gaskachel

Jouw Gids naar de Perfecte Verwarming

petroleumkachel of gaskachel. Wat is beter?

Het kiezen van de juiste kachel kan het verschil maken tussen een koud, oncomfortabel huis en een warm, uitnodigend thuis. Het dilemma kan echter bestaan tussen het kiezen van verwarming op kerosine en gas. Beide hebben hun voordelen, en afhankelijk van je specifieke behoeften, kan de een beter bij je passen dan de ander. In dit artikel zullen we beide opties grondig onderzoeken en vergelijken, zodat je een geïnformeerde keuze kunt maken. We zullen niet alleen kijken naar de werking van deze kachels, maar ook naar factoren zoals efficiëntie, gebruiksgemak, en milieuvriendelijkheid. Dus als je twijfelt tussen een petroleumkachel of gaskachel, lees dan verder.

Geen tijd? Samenvatting van de belangrijkste punten

 • Of je nu voor voor Gas- of Petroleum kiest, in beide gevallen wordt je brandstof enorm efficiënt benut. En is de warmteafgifte optimaal. Een kerosinekachel zul je over het algemeen bij het opstarten wel ruiken. 
 • Om veiligheidsoverwegingen hoef je het een of ander niet te laten. Want, in beide gevallen, dienen de heaters aan de strengste veiligheidsnormen te voldoen. 
 • Waarmee bespaar je het meest? Daarvoor zul je een prijsvergelijk moeten doen van gas vs. kerosine, i.c.m. het verbruik van de twee verschillende opties. 

3 toppers geselecteerd

Wat is een petroleumkachel?

Zibro RC32
Voorbeeld van petroleumkachel

Een petroleumkachel, ook wel bekend als een kerosinekachel, is een soort verwarmingstoestel dat kerosine (of petroleum) als brandstof gebruikt. Dit type kachel is vaak draagbaar en ideaal voor ruimtes zonder toegang tot elektriciteit of gas.

Deze heaters werken door petroleum te verbranden in een lont. De warmte die hierbij vrijkomt, wordt gebruikt om de ruimte te verwarmen. Sommige modellen kunnen ook worden gebruikt voor koken of water verwarmen.

Het grootste voordeel van dit type verwarming is de onafhankelijkheid van elektriciteit. Hierdoor zijn ze bijzonder nuttig in situaties waar de stroomvoorziening niet betrouwbaar is, zoals in landelijke gebieden of tijdens stroomuitval. Bovendien is petroleum een relatief goedkope brandstof, wat kan bijdragen aan lagere operationele kosten.

Als je meer wilt weten over dit type kachel, bekijk dan onze gids over de beste kerosine kachel kopen.

Wat is een gaskachel?

Een gaskachel is een verwarmingseenheid die werkt op gas, meestal propaan of aardgas. Ze hebben een brander die het gas verbrandt om warmte te genereren, en een warmtewisselaar die de warmte overbrengt naar de lucht die vervolgens de ruimte verwarmt.

Het grootste voordeel van verwarmen met gas, is de energie-efficiëntie. Goede gesloten gasverwarming kan tot 85% van hun brandstof omzetten in warmte, waardoor ze een van de meest efficiënte verwarmingsbronnen zijn. Daarnaast zijn ze ook makkelijk te bedienen en kunnen ze een constante warmtebron bieden, wat ideaal is voor grotere ruimtes.

Daarnaast hebben gaskachels, afhankelijk van het model, weinig onderhoud nodig en kunnen ze werken tijdens stroomuitval, wat ze een betrouwbare verwarmingsbron maakt.

Voordelen en nadelen van petroleumkachels

Voordelen

 1. Hoge energie-efficiëntie: Petroleumkachels hebben een hoog rendement, meestal rond de 90%, wat betekent dat de meeste van de brandstof die ze verbranden wordt omgezet in warmte.
 2. Onafhankelijkheid van het net: Aangezien petroleumkachels geen elektriciteit of gasaansluiting nodig hebben, kunnen ze worden gebruikt in gebieden zonder toegang tot deze diensten.
 3. Mobiliteit: Door hun compacte formaat en het ontbreken van vaste aansluitingen, zijn petroleumkachels gemakkelijk te verplaatsen naar waar je maar wilt.
 4. Kosteneffectief: De initiële kosten van petroleumkachels zijn vaak lager dan die van gaskachels, en petroleum is vaak een goedkopere brandstof dan gas.

Nadelen

 1. Milieu-impact: Petroleumkachels produceren meer emissies en roet in vergelijking met gaskachels, wat ze minder milieuvriendelijk maakt.
 2. Onderhoud: Het regelmatig reinigen van roet en as uit de kachel kan tijdrovend zijn en vereist constante aandacht.
 3. Brandstofopslag: Het opslaan van petroleum kan extra ruimte in beslag nemen en vereist veiligheidsmaatregelen om lekkages en brandgevaar te voorkomen.

Voor meer informatie en advies over de aanschaf van een petroleumkachel, lees ons artikel over de beste kerosine kachel kopen of beste petroleumkachel kopen.

Voordelen en nadelen van gaskachels

Net als petroleumkachels, hebben ook gaskachels hun eigen reeks voordelen en nadelen die een overweging waard zijn voordat je er eentje aanschaft.

Voordelen

 1. Schoon brandend: Een van de grootste voordelen van gaskachels is dat ze schoon branden. Dit betekent dat ze veel minder roet en emissies produceren dan petroleumkachels, waardoor ze beter zijn voor het milieu.
 2. Gebruiksgemak: Gaskachels zijn over het algemeen gemakkelijker te bedienen dan petroleumkachels. Ze hebben vaak een eenvoudige aan/uit-knop en zijn gemakkelijk te reguleren.
 3. Snelle verwarming: Gaskachels kunnen een ruimte snel opwarmen, wat ze ideaal maakt voor koude winterdagen.

Nadelen

 1. Afhankelijkheid van gasvoorziening: Een van de grootste nadelen van gashaarden is hun afhankelijkheid van een gasvoorziening. Als er een probleem is met de gasvoorziening, kan de kachel niet functioneren.
 2. Installatievereisten: Verwarming op gas moet vaak professioneel worden geïnstalleerd, wat extra kosten met zich meebrengt.
 3. Veiligheidszorgen: Hoewel gaskachels veilig zijn wanneer ze correct worden gebruikt, is er altijd een risico op gaslekken, wat ernstige gezondheidsrisico’s en zelfs explosiegevaar kan opleveren als het niet snel wordt opgemerkt.

Voor beide kacheltypes geldt dat de keuze uiteindelijk zal afhangen van je persoonlijke voorkeuren, levensstijl en de specifieke behoeften van je leefruimte.

Vergelijking:  Petroleumkachel vs gaskachel

Hoe doen deze warmtebronnen het side-by-side? Een vergelijking!

Brandstof en rendement

Beide opties, hebben een uitstekend rendement in termen van warmteproductie. Petroleumkachels hebben een rendement van bijna 100% en gaskachels kunnen zelfs een rendement tot 85% bereiken. Dit betekent dat bijna alle verbrande brandstof wordt omgezet in bruikbare warmte.

Welke verwarming is goedkoper op gas of petroleum?

De kosten van de brandstof kunnen echter variëren. Hoewel petroleum in het algemeen goedkoper is dan gas, hangt dit ook af van je locatie en de huidige marktprijzen. In sommige gevallen kan gas goedkoper zijn dan petroleum.

Is petroleum duurzamer dan gas?

Wat betreft de milieu-impact, dan zijn gaskachels over het algemeen schoner en produceren minder emissies in vergelijking met petroleumkachels. Dit maakt ze een milieuvriendelijkere keuze.

Gas- of petroleum: Wat wint het op Gebruiksgemak?

Zowel een kachel op petroleum- als gas is eenvoudig te gebruiken, maar gaskachels hebben vaak de extra voordelen van thermostaatcontrole en de mogelijkheid tot koppeling aan je huisgasnetwerk, wat de noodzaak van regelmatige brandstofvervanging elimineert. Met petroleum kom je dan al snel bij de duurdere laserkachel varianten uit. Deze werken op stroom. 

Welke kachel past het beste bij jou?

De keuze tussen een gaskachel en een petroleumkachel hangt af van je persoonlijke situatie en behoeften. Hier zijn enkele overwegingen om je te helpen beslissen:

 1. Je levensstijl: Als je regelmatig toegang hebt tot gas en comfort en gemak hoog op je lijstje staan, dan kan een gaskachel de juiste keuze voor je zijn. Aan de andere kant, als je meer off-grid leeft of in een gebied waar gasvoorziening onregelmatig is, kan een petroleumkachel een betere optie zijn.
 2. Milieu-impact: Ben je milieubewust? Dan is een gaskachel met zijn schonere brandstof wellicht de betere keuze. Hoewel petroleumkachels efficiënt zijn, produceren ze iets meer roet en emissies. 
 3. Je ruimte: De grootte en ventilatie van je ruimte kunnen ook invloed hebben op je keuze. Petroleumkachels kunnen bijvoorbeeld beter zijn voor kleinere ruimtes, terwijl gaskachels ideaal zijn voor grotere ruimtes vanwege hun snelle opwarmcapaciteit.

Voor meer specifieke informatie over bepaalde modellen van zowel gaskachels als petroleumkachels, bekijk dan enkele van onze uitgebreide reviews zoals de Zibro RC 32 review, de Zibro LC 140 review, of de Zibro LC-DX 32 review.

Waar je Petroleum- en Gaskachels kunt Kopen

Wanneer je besloten hebt welke kachel het beste bij je past, is de volgende stap om te bepalen waar je hem wilt kopen. Er zijn verschillende betrouwbare winkels en online platforms die een ruim assortiment aan kachels aanbieden. Bol.com heeft bijvoorbeeld een uitgebreide selectie aan zowel gaskachels als petroleumkachels. Hoewel hun prijzen soms wat hoger liggen, kun je er zeker van zijn dat je een kwaliteitsproduct krijgt.

Als je iemand bent die graag fysiek winkelt, dan zijn kampeerwinkels zoals Kampeerwereld een uitstekende optie. Ze bieden een scala aan petroleumkachels die perfect zijn voor het kampeerleven. Welkoop is ook een betrouwbare bron voor betaalbare kachels en hun benodigde brandstoffen. Natuurlijk kun je bij deze winkels ook online terecht.

Tot slot, Artencraft.nl is ook een geweldige keuze, vooral als je op zoek bent naar populaire Qlima-modellen. Ze hebben vaak geweldige aanbiedingen en leveren snel.

Vergeet niet de verschillende reviews op onze site te bekijken om je te helpen de beste keuze te maken!

Conclusie

Zowel gaskachels als petroleumkachels hebben hun unieke voordelen die ze geschikt maken voor verschillende levensstijlen en situaties. Terwijl gaskachels comfort en gemak bieden, blinken petroleumkachels uit in efficiëntie en off-grid mogelijkheden. Weeg de voor- en nadelen zorgvuldig af en houd rekening met je persoonlijke behoeften en omstandigheden. Vergeet niet onze uitgebreide reviews te bekijken voor meer gedetailleerde informatie over specifieke modellen. Of je nu kiest voor een gaskachel of petroleumkachel, weet dat je de juiste keuze maakt voor jouw behoeften en comfort.

Hoeveel kost een typische gaskachel of petroleumkachel?

Hoeveel kost een typische gaskachel of petroleumkachel? De kosten voor een gaskachel of petroleumkachel variëren enorm, afhankelijk van het merk, model en de specifieke kenmerken van de kachel. Je kunt echter verwachten dat een goede kachel ergens tussen de 100 en 500 euro kost. We raden altijd aan om te investeren in een kwaliteitsmodel dat veilig en efficiënt is.

Hoe lang kan een gaskachel of petroleumkachel branden op een volle tank?

Dit hangt sterk af van het model en de efficiëntie van de kachel. Sommige petroleumkachels kunnen tot 16 uur branden op een volle tank van 5 liter. Gaskachels kunnen variëren, afhankelijk van de gasfles die je gebruikt. Een 11kg gasfles kan bijvoorbeeld tot 80 uur brandtijd bieden op lage instelling.

Zijn gaskachels veiliger dan petroleumkachels?

Dit hangt sterk af van het model en de efficiëntie van de kachel. Sommige petroleumkachels kunnen tot 16 uur branden op een volle tank van 5 liter. Gaskachels kunnen variëren, afhankelijk van de gasfles die je gebruikt. Een 11kg gasfles kan bijvoorbeeld tot 80 uur brandtijd bieden op lage instelling.

Wat zijn de energie-efficiëntie niveaus van gaskachels en petroleumkachels?

Gaskachels en petroleumkachels zijn beide zeer efficiënt qua energieverbruik. Ze kunnen snel een kamer opwarmen en doen dit meestal met minder energie dan elektrische kachels. Het exacte energieverbruik hangt af van het specifieke model en de instellingen die je gebruikt.

Kan ik mijn gaskachel of petroleumkachel in elke kamer van mijn huis gebruiken?

Ja, in theorie kan een draagbare gaskachel of petroleumkachel in elke kamer worden gebruikt. Het is echter essentieel om ervoor te zorgen dat de ruimte goed geventileerd is om de ophoping van schadelijke gassen te voorkomen. Het is ook belangrijk om de kachel op een veilige afstand van brandbare materialen te houden.

Bronvermelding

 • Qlima.be (efficiency)
 • verwarming-info.be (efficiency)

Nu bekijken bij:

kampeerwereld.nl
bol.com
Laatste update: 28 januari 2024 - 4:13 am

Nu bekijken bij:

bol.com
fr135.net
Laatste update: 28 januari 2024 - 4:11 am

Nu bekijken bij:

welkoop.nl
bol.com
kampeerwereld.nl
welkoop.nl
Laatste update: 10 februari 2024 - 4:07 am
Meer lezen in deze categorie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gebruiken wij om de website optimaal te laten functioneren en personaliseren. Lees meer hier meer over in onze cookies en privacyverklaring.