Qlima of Zibro? R 4224 S TC-2 of RS-2222 CE

Wat is het verschil?

qlima of zibro | Qlima R 4224 S TC-2 of Zibro RS-2222 CE | cover

qlima of zibro | Qlima R 4224 S TC-2 of Zibro RS-2222 CE | het verschil

Qlima of Zibro? Wat is de betere petroleumkachel? Het is nogal verwarrend. Op zoek naar een Zibro kous- of laserkachel, kom je al snel uit bij een Qlima kachel het zelfde model of type nummer. Daarnaast zien de kachels van beide merken er ook nog eens uit alsof ze identiek zijn.

Dus; hoe zit het nou met Zibro en Qlima? Is het werkelijk kiezen tussen Zibro of Qlima?

Ten slotte nog een vergelijking van twee populaire modellen voor op de camping van Qlima en Zibro. De Qlima R 4224 S TC-2 vs Zibro RS-2222 CE.

Qlima

Qlima is al meer dan 3 decennia actief in de wereld van klimaatbeheersing. Dit doet het bedrijf met mobiele kachels en mobiele airco’s. Het bedrijf zoekt altijd naar kwalitatieve en duurzame oplossingen.

Hierdoor heeft Qlima een goede en betrouwbare reputatie opgebouwd.

Qlima begon bij de oprichtiger in 1980 die bij toeval in aanraking kwam met een verplaatsbare kachel voor huishoudelijk gebruik; de Zibro Kamin. Dat deze kachel potentie had, bleek in de enorme groei van de volgende jaren.

En zie hier. Je zoekt zelfs op de merknaam Qlima. Dat zegt al iets over de merkbekendheid.

Qlima Kwaliteit

Het bedrijf heeft een speciaal team op productontwikkeling staan. Dit team richt zich erop de design, productvoordelen, veiligheid, etc. perfect op elkaar af te stemmen. Alle producten van Qlima voldoen aan de hoogste eisen van de keuringsinstituten.

Qlima petroleumkachel R 4224 S TC-2
Direct bekijken
artencraft.nl
Laatste update: 5 januari 2024 - 4:20 am

Zibro

Op de website van Zibro.nl vind ik enkel dat Zibro over gestapt is naar Qlima kachels. Verder is het verhaal over Zibro dus zo ongeveer hetzelfde als dat wat ik hierboven vertelde over Qlima.

Zibro en Qlima: hetzelfde?

Dan zou je mogen verwachten dat het product van de verschillende merken dus ook hetzelfde is. Dit is wel de boodschap die zowel Zibro als Qlima naar buiten brengen.

Een ander verhaal

Maar, mijn spitwerk stuitte hierop:

En over Qlima en Zibro. Dit is absoluut niet hetzelfde hoewel PVG (de verdeler voor Nederland en België) je dit wel wil laten geloven. PVG was de importeur van Zibro. Maar dacht dat ze het beter konden en zijn via een andere weg en fabriek Qlima kachels (en andere spullen) gaan maken. Het is allemaal net even anders dan Zibro.

Zibro is Japans en wordt nog bij Toyotomi gemaakt. Zibro wordt nu via een andere verdeler geleverd.

Ik weet echt niet welke beter is. Ik ga het ondervinden. Maar wij hebben nu al veel plezier van onze laserheater van Qlima.

Volvodriver op Caravan-forum.nl

Let wel op:

De schrijver benoemt duidelijk dat hij veel plezier van zijn Qlima ervaart. En dat het enige is dat hij beweert, dat de kachels niet van dezelfde maak zijn. Hij spreekt niet over goed, beter of slecht.

Worden de originele Zibro petroleumkachels nog gemaakt?

Ja, de Zibro kachels worden nog steeds gemaakt. Sinds 2014 is de Japanse fabrikant Yoyotomi gevestigd in Nederland. En komen de Zibro kachels via deze weg naar Nederland.

Net als Qlima heeft Zibro naast petreloemkachels nog veel andere kwalitatief hoogwaardige producten voor klimaatbeheersing.

De populairste kouskachels van Zibro en Qlima

Qlima R 4224 S TC-2 of Zibro RS-2222 CE

Laten we eens twee gangbare kouskachel enkelbranders van Qlima en Zibro vergelijken op de specificaties. Op het oog lijken deze twee identiek.

KenmerkenQlima R 4224 S TC-2Zibro RS-2222 CE
CO² sensor

Omvalbeveiliging
Oververhittingsbeveiliging
Aanduiding brandstofniveau

Stroom benodigd
NF en CE certificaat (of andere)
Type kachelEnkelbranderEnkelbrander
BrandstofPetroleumPetroleum
Afvoer nodig
Capaciteit2400 watt2200 watt
Geschikt tot26 m² / 85m³24 m² / 85 m³
Verbruik0,25 l/h
Afmetingen (HxBxD)41 x 10 x 15 cm
Gewicht8,4 kg
Tankinhoud4,2 liter
Branduren16,8
VerbrandingstypeKousKous
Kous regelbaar
OntstekingHandmatigHandmatig
Hevelpomp bijgeleverd
Ontsteking
Made in?Japan
Garantie4 jaar4 jaar
Qlima R 4224 S TC-2 of Zibro RS-2222 CE

De Qlima R4224 TC-2 is nostalgisch vormgegeven. Niet alleen is dus zijn warmte aangenaam, ook de sfeer van deze kouskachel verwarmt je huis. Tenminste. Mij doet zijn uiterlijk “lekker ouderwets” aan.

Deze Qlima heeft een enkelvoudig verbrandingssysteem dat tot 750ºC verhit kan worden. En is makkelijk en snel te onsteken met een vonkontstekingssysteem; spark ignition. Dit is een duurzaam systeem dat weinig tot geen onderhoud vraagt.

Je steekt de Qlima R4224 TC2 dus makkelijk aan met een druk op de knop en je hebt geen lucifers nodig.

Natuurlijk is ook aan de veiligheid gedacht met een omvalbeveiliging, veiligheidsstop en safe top.

Zibro RS-2222 CE

Zoals je kunt zien, is de RS-2222 CE van Zibro in uiterlijk gelijk aan de Qlima. Geen verschillen dus in de warme sfeer die deze nostalgische kachel neer zet.

In de specificaties zijn er wel enkele verschillen: Het vermogen, is iets lager met 2200 watt. In verdere eigenschappen is deze vrijwel gelijk.

Nog een gebruikerservaring met een Zibro kachel

⭐⭐⭐⭐⭐Fantastisch | ✔Makkelijk | ✔ Warmte | ✔ Licht gewicht | ✔ Heel makkelijk te bedienen en geeft goed warmte af. Super blij mee. Echt een aanrader

Bol.com

En natuurlijk ook een ervaring met een Qlima kachel

Hier ook al 3 jaar een zibro SRE 229 TC.

Bevalt ons prima, krijgt de voortent lekker warm tot 2-3 graden buiten temperatuur daaronder krijgt hij het niet meer op 20 graden.

Mocht deze stuk gaan dan koop ik er een terug met iets meer vermogen, deze is 3.2 kw.

Pvaken camper-forum.nl

Conclusie | Wat is beter: Zibro of Qlima kachel?

Ondanks de verschillende verhalen: “Qlima en Zibro zijn hetzelfde” vs Zibro en Qlima zijn verschillend zie ik twee identieke lijkende producten. Beide merken hebben een goede reputatie en jarenlange ervaring.

Daarom, zou ik mij eerlijk gezegd niet zo druk maken of je nu een Zibro of Qlima aanschaft. In beide gevallen haal je een top kachel in huis.

Zibro RS-2222 CE of Qlima R 4224 S TC-2

Ook wanneer je twee modellen naast elkaar zet, zoals in dit geval de Zibro RS-2222 CE kachel en Qlima R4224 S TC2 zie je op het oog geen verschillen. Over de Zibro heb ik een aantal kenmerken niet kunnen vinden, en daardoor niet kunnen invullen.

Ik ga ervan uit dat ze identiek zijn.

De kachels worden beiden geliefd vanwege hun warme nostalgische uiterlijk, gemak, betrouwbaarheid en warmte.

Bronvermelding

 • zibrowebshop.com/blogs/actueel/worden-er-nog-steeds-zibro-petroleumkachels-gemaak/
 • caravan-forum.nl/viewtopic.php?t=35144
 • qlima.nl
 • zibro.nl

Nu bekijken bij:

artencraft.nl
bol.com
kampeerwereld.nl
Laatste update: 5 januari 2024 - 4:20 am

Nu bekijken bij:

artencraft.nl
bol.com
kampeerwereld.nl
Laatste update: 5 januari 2024 - 4:20 am

Nu bekijken bij:

welkoop.nl
bol.com
Laatste update: 5 januari 2024 - 4:20 am

Nu bekijken bij:

artencraft.nl
bol.com
kampeerwereld.nl
Laatste update: 5 januari 2024 - 4:20 am

Nu bekijken bij:

welkoop.nl
bol.com
Laatste update: 5 januari 2024 - 4:20 am
Meer lezen in deze categorie:
Meer lezen in dit onderwerp:

10 reacties

 1. Er lijkt een enorm verschil te zijn tussen Zibro en Qlima.
  Na heel veel gegoogled te hebben vind ik steeds weer dat een Zibro geschikt is voor gewone petroleum type C maar dat de Qlima daar op termijn van kapot gaat. Zelfs brandstofhandelaren die petroleum verkopen wijzen daarop! De verdamper moet vaak na 2-3 jaar vervangen worden en dat is een duur grapje!!!
  Daar de originele Qlima brandstof meer dan het dubbele kost dan petroleum lijkt het me dus heel verstandig een Zibro te kopen i.p.v. een Qlima.

 2. Ik heb vorig jaar een Qlima gekocht en als iemand die wil ruilen voor z’n oude Zibro, doe ik het meteen!!
  Wij hebben in de voorbouw van onze caravan al 20 jaar een Zibro kacheltje staan en dat ding brandt perfect zonder geur/stank, alleen als je hem uitzet ruik je de na verbrander.
  Vorig jaar een Qlima gekocht voor in mijn schuur, ding stinkt de hele dag en het liefst gebruik ik hem niet en ben ik naar infrarood panelen aan het kijken.
  Mijn vader kwam onlangs bij mij de schuur in en zei meteen, de tering wat stinkt het hier, dat is niet gezond hoor (en die zit dus een paar maanden per jaar naast een Zibro).
  Die Zibro wordt gestookt met de Petroleum van de lokale (Zwitserse) Boerenbond, die Qlima, met de duurste “reukloze” petroleum van Qlima.

 3. Zelf gebruik ik ook sinds kort een Zibro laser kachel. Model LC-3000 Kero-Sun (Zibro) (Hier)
  Ook heb ik een oude RCA-86A met kous. Ik gebruik gewoon type-c petroleum. En met de laser kachel
  ruik je helemaal niks. Bewust ook een zibro laser gekocht. Te veel negatieve ervaringen gelezen over qlima en type-c
  Een laser is ook velen malen zuiniger. Dus gebruik je type c, dan zou ik niet een qlima gebruiken. Ik kan nergens op google vinden dan een Zibro laser met type c problemen geeft. Dus lijkt me wel duidelijk.

 4. De zibro kachel is ook veel stiller en verbruikt maar 15 watt stroom continue. De kamer temperatuur van de zibro display klopt helaas niet helemaal. Ik heb thuis een qlima maar mn ouders hebben nu een zibro dus.

  1. gij bedoeld de laizers kachel met stroom is dat 15 wat per dag dat is de blazer achteraan en due warmte van voor blaast hoeveel is dat in prijs per dag .dus 15 watt per dag

 5. wij hebben zin;s een paar dagen een qlima 4224 R TC
  heb hen 1.5uur buiten laten branden maar hij stinkt nog even in de kamer gezet het stinkt behoorlijk
  ook goed geventileerd
  zoals het nu er uit ziet zonde van het geld
  zeg mij maar wat ik er aan moet doen de brandstof in gedaan wat ze opgeven

  1. Bedankt voor het delen van je ervaring. Jammer, dat het (nog) niet naar wens is. Over het algemeen is het inderdaad zo met nieuwe kachels dat het een tijdje duurt voordat de ergste geur eruit is. De juiste brandstof zou moeten helpen. Misschien duurt het simpelweg wat langer, voordat het allemaal naar behoren werkt. Je zou ook contact op kunnen nemen met de leverancier. Het is overigens een gegeven dat je een petroleum kachel altijd wel even ruikt bij het opstarten.

 6. Heb zelf de Qlima sre9046. Deze laserkachel doet het tot nu toe uitstekend op de Belgische petroleum c uit de pomp.
  Mocht de verdamper na 2- 3 jaar vol gaan zitten doe ik er voor €45 een nieuwe in. Weegt niet op tegen verschil brandstofprijzen.
  Stroomverbruik is wel meer dan een Zibro.

 7. Voor mij geen clima meer steeds gedoe met de co sensor om de haverklap de verdamper vervangen met de juiste petroleum nu een zibro zonder problemen en gewone c petroleum brand veel stiller warmer en ok hij kost wat meer maar na 3 climas van alles samen toch 1200 euro ben ik blij dat de zier van 450 uiteindelijk doet wat al de clima niet konden steeds da gezever co terwijl hij in een voortent staat die overal verlucht ik kan alleen zeggen koop zibro laat de clima voor de rommel die het is.
  Nota 3 keer mee naar fabriek geweest en telkens verbrander vervangen en maar 14 dagen oud toen de eerste keer de verbrander vervangen moest worden en de juiste petroleum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gebruiken wij om de website optimaal te laten functioneren en personaliseren. Lees meer hier meer over in onze cookies en privacyverklaring.