Sawyer mini SP128 review

Is Sawyer SP128 echt zo goed? 2024

Sawyer Mini SP128 Review | Cover Sawyer SP128 in groen

Is de Sawyer SP128 zo goed als iedereen doet geloven? Waaraan verdient dit waterfilter zijn populariteit? Ik moet je eerlijk zeggen, dat ik een paar jaar terug ergens in Peru uit pure nood op zoek was naar een waterfilter. En dat dit het enige model was dat ik vinden kon. Nu ik weet hoeveel keuze er is, is een serieus Sawyer mini SP128 review wel op zijn plaats

Sawyer mini SP128 review (Samenvatting)

Sawyer Waterfilter SP128

Sawyer Waterfilter SP128

 • Soort Waterfilter: Zuigsysteem
 • Type waterfilter: fysiek
 • Ideaal voor: Survival, Backpacking, Trekking – Handig voor 1 persoon
 • Filtervolume: 3750.000 liter *
 • Wat wordt gefilterd? 99,99% Protozoa of parasieten, bacteriën
 • Filtersnelheid: Terwijl je drinkt
 • Vervangbaar filterelement: Nee
 • Prijs/kwaliteit: Uitstekend
 • Lichtgewicht, compact en makkelijk mee te nemen | filtert verreweg het meeste water zonder het te hoeven vervangen | Regelmatig reinigen van waterfilter is eenvoudig | Te gebruiken op PET Flessen
 • De bijgeleverde waterzak is relatief klein. | Ben je langere tijd zonder waterbron, dan is het handig een extra flex of waterzak mee te nemen.
Direct bekijken
bol.com
Laatste update: 30 december 2023 - 3:40 am

De SP128 is het meest populaire filter van Sawyer. Logisch, het is handzaam, lichtgewicht en multifunctioneel. Het grootste voordeel van dit water filter systeem is de capaciteit: 370.000 tot 380.000 liter! Er zijn geen andere merken dit dit evenaren. Daarnaast is de kwaliteit van je gefilterde drinkwater erg goed. 99,99% van alle schadelijke stoffen wordt gezuiverd.

Net als ik zijn er velen die de SP128 als essentiele must-have zien voor preppen, outdoor, backpacking en reizen.

In 1 zin: De Sawyer SP128 is een leven lang schoon en veilig drinkwater in handformaat voor een klein prijsje.

Raad ik de SP128 mini aan?

JA! 😊

Wat is de Sawyer mini SP128?

Het in de VS gevestigde bedrijf Sawyer vind zijn oorsprong in het maken van waterfilters voor getroffen rampgebieden. Al snel vonden de waterfilters van dit bedrijf hun weg naar o.a. outdoor en survival mensen en preppers.

Inmiddels zijn de waterfilter systemen van Sawyer uitgegroeid tot de meest verkochte van de wereld.

Waarschijnlijk heeft dit te maken met de extreem lange levensduur van de waterfilters. Deze is namelijk vele malen langer dan die van menig ander waterfilter.

De Sawyer mini SP128 is daar het sprekende voorbeeld van. Dit is het filter dat je letterlijk overal ter wereld tegenkomt. (Toen ik in Peru om een reiswaterfilter verlegen zat, was het dit filter dat ik tegenkwam)

Sawyer mini SP128 kopen? Dit zit er in de verpakking

 • Sawyer Mini SP128 0,1 micron hollevezelmembraan screw on / off waterfilter
 • Lichtgewicht oprolbare waterzak 0,5 liter (herbruikbaar)
 • Rietje
 • Reinigingsspuit

In andere woorden: Handzaam gereedschap om 370.000 tot 380.000 liter drinkwater te zuiveren van 99,99% van allerlei schadelijke stoffen op verschillende manieren: As you go – terwijl je drinkt of knijpend.

Sawyer mini SP128 review, wat zit er in de verpakking?
wat zit er in de verpakking?

Wat is Sawyer mini SP128?

De Sawyer SP128 is een waterfilter dat je op verschillende manieren kan gebruiken.

Wanneer je het filterysteem zonder extra hulpstukken koopt kun je het gebruiken als water filter op zuigkracht of knijpkracht.

In andere woorden, je kunt het gebruiken als rietje, of je kunt in de bijgeleverde knijpzak knijpen om te drinken.

Je water wordt dus gefilterd terwijl je drinkt.

Het filter beschikt over een schroefgedeelte aan de onderkant van het systeem, hiermee kun je het op de bijgeleverde knijpzak of op een PET-fles bevestigen. Zo heb je altijd water bij de hand dat je filtert terwijl je drinkt.

Met het bijgeleverde drinkrietje kun je het filter ook in combinatie gebruiken met een andere fles, waarop je het filter niet bevestigen kan, zoals een drinkfles met een bredere hals.

Sawyer SP128 Specificaties

 • In de doos:1 filter, drinkrietje, 0,5L waterzak
 • Beschikbare Kleuren: Blauw, Zwart, Groen, Oranje, Roze, Camo
 • Afmetingen zonder verpakking (b x h x d): 3 x 14 x 14 cm
 • Gewicht: 0,1 kg
 • Levensduur in liters water: 375.000
 • Levensduur in jaren: Zo ongeveer levenslang
 • Filterkwaliteit: 99,99% Protozoa of parasieten, bacteriën
 • Vervangbaar filter: Nee

Mijn ervaring met de Sawyer SP128

Helaas, mijn originele Sawyer SP128 heb ik niet meer. Terug van mijn reis door Zuid-Amerika, raakte het systeem in de vergetelheid. Uiteindelijk lag het alleen maar in de weg. En kan het maar zo zijn dat het in een grote schoonmaak verloren is gegaan.

Zonde. Heel zonde.

Uiteindelijk heb ik het waterfilter opnieuw gekocht. Tweemaal deze keer, om er 1 aan mijn broer cadeau te doen. Samen met zijn vrouw heeft hij een camperreis voor de boeg. Schoon drinkwater lijkt mij daarbij aardig essentieel.

Sawyer en backpacking

Dankzij het handzame formaat kon ik dit waterfilter altijd zo inpakken dat ik er makkelijk toegang tot had. Meestal had ik het bij de hand in mijn kleine dag rugzak waarin ik wat te eten en water droeg.

Na een paar weken had ik de kosten van de aanschaf van het waterfilter al terugverdient, doordat ik niet constant plastic flessen hoefde te kopen.

Standaard ging het kraanwater door het filter. Zodat ik altijd veilig schoon water drinken kon.

Hoe ik het waterfilter gebruik op reis

Met het waterfilter kreeg ik een knijpzak van een halve liter. Deze, en mijn drinkfles vulde ik altijd tot de rand met ongefilterd kraanwater. Zo had ik altijd voldoende water bij mij.

Vanuit de fles dronk ik water als door een rietje, omdat het filtersysteem hierop niet paste.

Als deze leeg was, ging ik over op de knijpzak en kneep ik het water door het filter heen als ik dorst had.

Ik gebruikte het dus, om onveilig en vervuild kraanwater te filteren.

Hoe is de smaak van het gefilterde water?

De smaak van het filterde water is niet heel veel anders dan het ongefilterde water. En dat is dus niet altijd even lekker. Smaakjes en geurtjes worden namelijk niet weggefilterd.

Logisch, je hebt met de Sawyer filters namelijk geen actieve koolstoffilters. Dit doet altijd iets met de smaak.

Als je een lekker smaakje wil, kom je al snel uit op een filter met actieve kool. Dit doet veel met de water smaak, maar heeft als keerzijde dat het jaarlijks of na 1 of 2 duizend liter vervangen dient te worden.

Hoe werkt de Sawyer SP128?

Dit is een water filter op zuigkracht. Wat betekent dat je moet zuigen als op een rietje om je water te filteren.

Je kunt er ook voor kiezen om je filter op de bijgeleverde waterzak te draaien. Dan filter en drink jij je schone water, door te knijpen in deze knijpzak.

Wanneer je het water door het filter heen stuwt, komt het door het holle vezel membraan met een maximale grootte van 0,01 micron. Dit is kleiner dan alle schadelijke en vervuilende stoffen die je in het water kunt vinden. Deze worden er dus allemaal uitgefilterd.

Je kunt de Sawyer maar op 1 manier gebruiken. De witte pijl die richting aangeeft waarop je het water door het filter dient te stuwen, is duidelijk aanwezig, maar overbodig. De vormgeving van het systeem is al duidelijk genoeg.

Hoe werkt het schoonmaken van de Sawyer mini?

Het filter maak je schoon door middel van een backflush. Dit is zo simpel als in tegen gestelde richting onder hoge druk water door het filter heen stuwen. Dit gaat vrij eenvoudig met bijgeleverde spuit. Het schoonmaken van je SP128 gaat als volgt:

 1. Vul de bijgeleverde spuit met ⚠ gefilterd water
 2. En zet het op het mondstuk van je Sawyer 128
 3. Dit houdt je stevig zo vast. Om vervolgens met stevige druk 💪 het water hard door het filter systeem te stuwen. Hierbij hoef je niet bang te zijn dat je het te hard doet. Dit moet met veel kracht, omdat het water “de weg van de minste weerstand” kiest. Bij veel druk, spuit je veel meer los.
 4. Dit herhaal je een paar keer.
 5. Voíla, Je filter kan er weer tegenaan!

Saywer heeft hiervoor een handig hulpmiddel op de markt, waarmee jij je filter met het mondstuk op een PET-fles plaatsen kunt. Zo kun je makkelijker met veel druk water door je filter stuwen.

Het is ongetwijfeld wat makkelijker, maar in mijn ogen niet echt nodig.

Hoe is dit Sawyer waterfilter in gebruik? Handig of onhandig

De Sawyer SP128 mini vind ik super makkelijk in gebruik. Ik vond het heerlijk om als backpacker te kunnen vertrouwen op dit systeem voor schoon drinkwater.

Wat ik handig vind aan dit systeem?

 • Ik kan water meenemen, dat ik filter wanneer ik het nodig heb. Ik hoef er niets voor te doen.
 • Wanneer de knijpzak leeg is, neemt deze nauwelijks ruimte in.
 • Het systeem is klein, compact en lichtgewicht

De waterzak is in sommige scenario’s wat onhandig. Bijvoorbeeld, wanneer je deze wilt vullen in een beekje stromend water. Want, de opening is klein. Hierdoor vult het wat traag.

Maar, onder welke stadskraan dan ook past deze knijpwaterzak makkelijk.

Voor wie is de SP128 geschikt?

De SP128 van Sawyer is dankzij zijn kleine formaat en verschillende gebruikstoepassingen geschikt voor verschillende doeleinden en situaties:

 • Backpacking en reizen, je neemt het makkelijk mee en het is lichtgewicht. Daarnaast kun je het op bijgeleverde waterzak schroeven, of op een PET fles.
 • Outdoor, Hiking, Survival, je hoeft niet overdadig veel water mee te nemen. Je kunt zonder wachttijd je water filteren terwijl je drinkt.
 • Preppen, de filters gaan extreem lang mee met een levensduur van 370.000 liter

Levensduur van de Sawyer mini

De levensduur van de SP128 is gigantisch. En overtreft de vele op het eerste gezicht gelijkwaardige waterfilter systemen. Je kunt

Hoe lang gaat de Sawyer mini SP128 mee?

Je kunt ruim 370.000 liter water zuiveren, voordat het filter zijn einde heeft bereikt.

Bij normaal gebruik van 2 – 4 liter per dag (stel dat je er ook mee gaat koken) is dit systeem voor 1 persoon dus te gebruiken voor 92.500 tot 185.000 dagen… 🤯

In dit rekensommetje zou je er dus heel lang plezier van kunnen hebben. Daarvoor is het onderhoud, regelmatig schoonspoelen van je filter met de Backflush en goed opbergen van je Sawyer wel noodzakelijk.

Sawyer Waterfilter SP128
Direct bekijken
bol.com
Laatste update: 30 december 2023 - 3:40 am

Voordelen Sawyer SP128 mini waterfilter

 • Klein, compact en lichtgewicht. Dus makkelijk mee te nemen.
 • Ook de lege waterzak neemt nauwelijks ruimte in.
 • Op verschillende manieren te gebruiken
 • Nooit zorgen over het vervangen van je filter. Want het kan 370 – 380.000 liter water filteren. (Zie dat maar eens te verbruiken in een mensenleven.)
 • Geen wachttijd bij het water filteren, je vult je fles of zak met water. Als je dorst heb drink je en tegelijkertijd wordt je water gefilterd.
 • Het filter is in combinatie met PET flessen te gebruiken. Je kunt dus eenmalig een fles water kopen, welke je een aantal keer opnieuw vult.

Nadelen Sawyer SP128 mini waterfilter

 • De smaak van je drinkwater wordt niet verbeterd, hierdoor twijfel je vrij snel aan de kwaliteit van het filter.
 • Dankzij de kleine opening in de waterzak, heb je wat geduld nodig bij het vullen van deze zak in natuurwater zoals een beekje of meer
 • De knijpzak voelt aan als van goedkoop plastic
 • Om het filter als zwaartekracht filter te gebruiken, heb je andere accessoires nodig. Deze worden niet standaard bijgeleverd. Dit extra onderdelen die je, alleen maar kwijt kunt raken.
 • Het filter zit op een wat kwetsbare plek, bovenop je drinkfles of knijpzak bevestigd.
 • Je kunt het filter niet vervangen… Maar is dit nodig met deze levensduur? Wel af en toe schoonmaken.

Alternatief voor de Sawyer SP128

Er zijn maar weinig filters die een goed alternatief zouden kunnen zijn voor de Sawyer SP128 mini. Degene die het dichtst in de buurt komen zijn de SP129 en de Katadyn Befree 1l.

Sawyer SP128 of SP129

In de vergelijking tussen Sawyer SP128 en SP129 zijn de verschillen uiteraard klein. In de basis heb je twee identieke filters. Van binnen zit namelijk het holle vezel membraan met een grote van de mazen van max. 0,01 micron. Je gebruikt het systeem op dezelfde wijze. En je kunt beide filter systemen op PET flessen of bijgeleverde knijpzak aansluiten.

De grote verschillen zitten in levensduur en bijgeleverde accessoires.

De SP129 kan namelijk 3,7 miljoen water zuiveren, van ongewenste stoffen. Dat is nog eens 10x meer dan de SP128.

Verder kun je dankzij de extra bijgeleverde accessoires de Sawyer SP129 ook als zwaartekracht filter gebruiken.

Voordelen Sawyer SP129 in vergelijking met de SP128

 • De filtercapaciteit en levensduur is 10x zo groot
 • Dankzij extra bijgeleverde accessoires, zoals een grote zak met ophangsysteem, is de SP129 als zwaartekracht filter te gebruiken. Voor de SP128 zou je dit extra moeten aanschaffen.

Nadelen Sawyer SP129 in vergelijking met de SP128

 • Je hebt extra onderdelen die je allemaal maar bij elkaar dient te houden.

Sawyer SP128 of Katadyn Befree 1l

 • Katadyn is al sinds jaar en dag vaste leverancier van grote instellingen, waaronder Defensie.
 • Sawyer is jarenlang marktleider dankzij de filters met enorme filtercapaciteit.

De Katadyn Befree 1l komt dichtbij de Sawyer SP128, omdat het ook als knijp, of zuigkracht waterfilter gebruikt wordt. Het is een drinkfles filter, waarbij het filter in de dop van de fles zit verwerkt.

Hierdoor is het filter minder kwetsbaar, en de flexibele knijpfles heeft een grotere opening, waardoor deze makkelijker te vullen is.

De kwaliteit van het gefilterde water is overigens van de zelfde orde. Zo’n 99,99% van alle vervuiling is verwijdert.

Voordelen Katadyn Befree in vergelijking met de Sawyer SP128

 • Filter zit in de dop van de knijpfles bevestigd, en is daardoor minder kwetsbaar
 • Actieve kool is deel van het filter systeem, dit verbeterd ook de smaak van het water.

Nadelen Katadyn Befree in vergelijking met de Sawyer SP128

 • Het filter moet je na 1.000 liter vervangen.
 • Het filter systeem is alleen te gebruiken met de bijgeleverde opvouwbare knijpfles

Sawyer SP128 vs SP103 vs SP102 vs SP101 vs SP105 vs SP107

Deze waterfilters leveren je exact dezelfde kwaliteit. Deze systemen zijn niet meer dan een variatie in kleur, om bij je outdoor, prepper, of off grid gear te kunnen passen.

 • De SP 128 is blauw
 • De SP 101 is Groen
 • De SP 102 is Roze
 • De SP 103 is Oranje
 • De SP 105 is Zwart
 • De SP 107 is de Camo special edition

Voor mij persoonlijk is dit niet van meerwaarde. Maar, het kan handig zijn om makkelijk te kunnen onderscheiden welke filter van jou is, wanneer er meerdere in gebruik zijn.

Sawyer SP128 kopen

Het Sawyer mini SP128 waterfilter systeem kun je op verschillende plekken kopen, zoals Bol.com en Prepz.nl, en de Bushcraftshop.nl.

Wat mij wel opvalt, is dat de populariteit van dit filter maakt, dat het (vooral de laatste tijd) veel is uitverkocht.

Op Prepz.nl en Bushcraftsthop.nl vind je het filter goedkoop, maar soms moet het afleggen in voorraad tegen het duurdere bol.

In de blokken hieronder vind je in ieder geval de prijzen van deze drie winkels. Zodat je kunt kijken of deze op voorraad en direct leverbaar is.

Sawyer Waterfilter SP128
Direct bekijken
bol.com
Laatste update: 30 december 2023 - 3:40 am

Sawyer SP128 prijs

Zoals je hierboven kunt zien in het grijze blok met de beste leveranciers van de SP128, ligt de prijs tussen de 36 en 60 Euro. Hiermee is het een vrij goedkoop waterfilter. Een kleine investering voor een leven lang schoon drinkwater.

Ik zie overigens niet vaak een aanbieding van de Sawyer SP128 voorbij komen. Maar, bij de bushcraftshop.nl spaar je met elke euro een punt die je bijvoorbeeld in kunt leveren als korting.

Andere ervaringen met het waterfilter

⭐⭐⭐⭐⭐ Fijne kleine waterfilter | voldoet aan verwachting | Goede kwaliteit | goede prijs/kwaliteit verhouding | Gebruiksvriendelijk

Ontzettend fijne waterfilter die inmiddels standaard in onze rugzak zit als we lange wandelingen maken. Al we weten dat we langs waterbronnen komen hoeven we minder water mee te sjouwen wat een hoop gewicht scheelt. Werkt prima!

Bron: Bol.com

⭐⭐⭐⭐ Tot nu toe goed werk geleverd | handig in gebruik | Fraai design | klein en licht

De kleine waterfilter is handig als je niet teveel water wilt meezeulen op je trek en dit mee hebben word belangrijker naarmate je naar wildere streken gaat.

Een toppunt aan dit ding is dat je het op een fles kunt schroeven wat het ook een handigheid maakt om ook dagelijks mee te hebben, voor diegene die geen paar euro willen besteden aan een watertje.

Met het meegeleverde buisje heb ik al uit plassen gedronken en ik leef nog. Dus dat is zeker een pluspunt.

Ik heb nog niet kunnen testen of de filter effectief zoveel liter aankan, maar er zit alleszins een spuit bij waarmee je die zou kunnen uitkuisen. Zonder dit te weten kan ik geen 5 geven, maar als de levensduur zo goed als geadverteerd zou zijn dan is die het waard.

Een goed wat als ding, maar als je in België rondtrekt dan vind je vast wel iemand die je water wilt geven aangezien het zo dichtbevolkt is. Dus voor hier is het niet per se essentieel.

Bron: Bol.com

⭐⭐⭐⭐⭐ Functioneel must-have hebbeding. | Goede kwaliteit | handig in gebruik

Zo compact en functioneel, ongelofelijk! En een enorm hoge capaciteit voor de relatief lage prijs. Eigenlijk zou iedereen zo’n ding achter de hand moeten hebben voor je-weet-maar-nooit situaties.

Bron: Bol.com

Conclusie van dit review: Is de Sawyer SP128 goed?

Door naar de conclusie van dit Sawyer Mini SP128 review. Krijg je waar je waar voor je geld?

Zeker! De SP128 mini heeft een extreem lange levensduur. En als je hem goed onderhoud door het systeem regelmatig een backflush te geven heb je er je leven lang plezier van.

Verder is de Sawyer SP128 klein en compact en daardoor makkelijk mee te nemen.

Het voordeel van je filter op verschillende flessen kunnen draaien, heeft aan de andere kant het nadeel dat je filter wat kwetsbaar boven op je fles of (bijgeleverde) knijpzak bevestigd zit.

Er zijn andere knijp waterfilters zoals de BeFree 1l, waarbij dit mooi in de dop verwerkt is. Maar, bij deze zul je weer regelmatig je filter moeten vervangen. Wat niet hoeft met de SP128.

Sawyer Waterfilter SP128
Direct bekijken
bol.com
Laatste update: 30 december 2023 - 3:40 am
Meer lezen in deze categorie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gebruiken wij om de website optimaal te laten functioneren en personaliseren. Lees meer hier meer over in onze cookies en privacyverklaring.