Slootwater filteren? Oppervlaktewater tot drinkwater: Uitleg

slootwater filteren: Kun je oppervlakte water filteren?
water

Kun je slootwater filteren tot drinkwater? En wat heb je daarvoor nodig? Het zou wel heel kort door de bocht zijn om te zeggen; je hebt een waterfilter nodig om natuurwater ofwel slootwater te filteren en drinkbaar te maken, toch?

Hoewel het een quick fix oplossing lijkt te zijn, is het ook interessant om te kijken naar wat slootwater nu eigenlijk is. En hoe werkt water filteren nu eigenlijk?

Om je het beste antwoord op deze vraag te kunnen geven, heb ik dit voorgelegd aan het team van AQUA Logic. Dit bevlogen team uit Heerde werkt met veel passie aan de missie om schoon drinkwater voor iedereen beschikbaar te maken. Dit lijken mij de aangewezen personen, om antwoord te geven op deze vraag:

Kun je slootwater filteren en hoe werkt dat?

Team aqualogic
Team AQUALogic

Kun je slootwater (oppervlakte water) filteren tot drinkwater: Samenvatting

Bij het filteren van slootwater heb je te maken met verschillende verontreinigingen die je uit je drinkwater wilt zuiveren. Slootwater, ook wel oppervlakte water genoemd is moeilijk te filteren. Beter kun je ervoor kiezen regenwater te filteren.

Er zijn meerdere methoden om slootwater te zuiveren tot drinkwater. Het is zoeken naar een compromis om het betaalbaar te houden. Een goede methode is het combineren van filteren en absorberen. Dit geeft een veilig resultaat.

Wat vindt je zoal in slootwater?

Allereerst moeten we vaststellen dat water nergens hetzelfde is. Water heeft de eigenschap om onnoemelijk veel verschillende stoffen aan zich te binden. Denk aan; olie, vetten, plastics, pesticiden, zware metalen, zuren, allerlei bacteriën, etc.. Deze vervuiling van het grondwater en daarmee drinkwater komt voornamelijk uit bestrijdingsmiddelen, medicijnen en drugs.

Daarom willen we een aantal zaken noemen die van belang zijn als we het hebben over het drinkbaar maken van slootwater (oppervlaktewater).

Verontreinigd water
Verontreinigd water

Manieren om oppervlakte water filteren

Juist omdat water overal verschillend kan zijn, bestaan er veel manieren om water te behandelen, zoals;

  • filtreren van in water aanwezige deeltjes (door een zeef of membraan);
  • het adsorberen van in water opgeloste stoffen (door bijvoorbeeld actieve-kool),
  • het oxideren van stoffen (onschadelijk maken van deeltjes door Zuurstof of Ozon),
  • ioniseren (deeltjes binden aan een andere stof),
  • of chloreren (onschadelijk maken van micro-organismen door toevoeging van chloor),
  • En zo zouden we nog wel een aantal manieren kunnen noemen.
Voorbeeld van actieve kool waterfilter element
Voorbeeld van actieve kool waterfilter element

Wat wil je uit het slootwater filteren?

De volgende vraag is dan: Hoe intensief willen we slootwater behandelen en wat mag het kosten?

Daar moet altijd een compromis in gevonden worden.

Het meest belangrijke is om ziekmakende bacteriën en mogelijke chemische stoffen aan te pakken.

Daarnaast vinden we het bijvoorbeeld ook wel fijn als drinkwater er helder uitziet.

Betaalbaar oppervlaktewater filteren

Om een goede compromis te vinden, stellen we voor om twee van de genoemde behandelingsmethoden te combineren, namelijk filtreren en adsorberen.

Het gaat er dan om dat goede stoffen (mineralen) wel in het water blijven, maar dat ongewenste stoffen/microben er worden uitgehaald.

En dat is mogelijk met een relatief eenvoudig en betaalbaar waterfilter, zoals het AQUA Logic – Siphon – C-Ultra hevelfilter .

Het gaat hierbij om een drie-stadia filter waarbij eerst de zichtbare deeltjes er worden uitgefilterd door middel van een sediment filter sleeve. Daarna worden in het water opgeloste stoffen in actieve-kool geadsorbeerd. Als laatste moet het water door honderden rietjes (membranen) met zodanig kleine gaatjes (0,03 micron) dat daar geen bacteriën, en vanzelfsprekend alles wat groter is, niet kunnen passeren.

Het resultaat hiervan is drinkbaar water.

Dit type waterfilter heeft zich vele malen bewezen, in allerlei situaties in de wereld, bij overstromingen en aardbevingen, waarbij mensen inderdaad waren aangewezen op oppervlaktewater ofwel slootwater.

Juist door de compacte omvang is dit systeem logistiek erg geschikt als noodvoorziening in huis of zoals stichting IBOTA doet; voor het verschepen naar noodgebieden. In de basis is het filter ontworpen als hevel-waterfilter met gebruik van bijvoorbeeld een emmer op ongeveer 1,5 meter hoogte. Maar met de bijbehorende spuit of anders met je mond kan het water ook direct door het filter heen gezogen worden.

Slootwater filteren: Het zit hem in de combinatie

De combinatie van Actieve Kool en Ultra-Membranen is ook beschikbaar in andere toepassingen, met de mogelijkheid van een sediment voorfilter. Bijvoorbeeld de AQUA Logic – Gravity – C-Ultra welke in 2 uitvoeringen beschikbaar is. Namelijk een Budget versie met kunststofwatercontainers en een Budget versie uitvoering. Dit type waterfilter is bij velen ook wel bekend van de veel duurdere merken Berkey of British Berkefeld. Het verschil met deze duurdere merken is, dat zij geen gebruik maken Ultra-Membranen. Enkel actieve-kool.

Slootwater filteren met waterpomp

Wanneer je gebruik wil maken van waterdruk doormiddel van bijvoorbeeld een waterpomp kan er ook gedacht worden aan een combinatie van inbouwfilters welke tussen de waterleidingen of -slangen geplaatst kan worden. Je zal dan geholpen zijn met de AQUA Logic – Inline Duo (drinkwaterfilter) + Inline PP (sedimentfilter) + Inline Backwash (sedimentfilter).

Conclusie: Kun je slootwater filteren? En hoe doe je dat?

Wat hieruit dus wel duidelijk wordt is dat bij het gebruik van oppervlakte water het gebruik van voorfilters aan te raden is zodat de Ultra Membranen zolang mogelijk mee gaan.

Echter is oppervlakte water niet de beste keuze als waterbron, als er tenminste ook andere keuzes mogelijk zijn.

Regenwater is meestal een betere keus doordat de mate van vervuiling hierin meestal veel minder zal zijn.

Jouw AQUALogic water filter helpt

Met jouw aankoop bij AQUALogic.nl steun je indirect het werk van haar moeder: Stichting IBOTA. Van harte aanbevolen. Zij maken drinkwaterfilters beschikbaar voor hen in nood. Want, wist je dat ziektes verspreid door verontreinigd water wereldwijd doodsoorzaak nummer 2 is. En doodsoorzaak nummer 1 voor kinderen tot 5 jaar..?

Met een AQUALogic waterfilter voorzie je dus jezelf in zuiver water, terwijl je Stichting IBOTA helpt haar belangrijke werk te blijven doen.

Nu bekijken bij:

aqualogic.nl
bol.com
Laatste update: 1 december 2022 - 3:15 am

Nu bekijken bij:

aqualogic.nl
bol.com
Laatste update: 1 december 2022 - 3:14 am

Nu bekijken bij:

aqualogic.nl
bol.com
Laatste update: 1 december 2022 - 3:13 am

Nu bekijken bij:

aqualogic.nl
bol.com
Laatste update: 1 december 2022 - 9:44 am
Meer lezen in deze categorie:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gebruiken wij om de website optimaal te laten functioneren en personaliseren. Lees meer hier meer over in onze cookies en privacyverklaring.