- Kun je slootwater (oppervlakte water) filteren tot drinkwater: Samenvatting
- Wat vindt je zoal in slootwater?
- Manieren om oppervlakte water filteren
- Wat wil je uit het slootwater filteren?
- Betaalbaar oppervlaktewater filteren
- Slootwater filteren: Het zit hem in de combinatie
- Slootwater filteren met waterpomp
- Jouw AQUALogic water filter helpt
- Waterfilter slootwater kopen: Waar moet je op letten?
- Beste waterfilter voor slootwater Koopgids
- 5x beste waterfilter voor slootwater
- Beste slootwaterfilter in de keuken
- Beste inbouw waterfilter voor slootwater
- Beste waterfilter in de camper voor slootwater
- Beste Waterfilter slootwater voor op backpack of survival
- Alternatief voor AQUALogic?
- Conclusie: Kun je slootwater filteren? En hoe doe je dat?

Kun je slootwater filteren tot drinkwater? En wat heb je daarvoor nodig? Het zou wel heel kort door de bocht zijn om te zeggen; je hebt een waterfilter nodig om natuurwater ofwel slootwater te filteren en drinkbaar te maken, toch?
Hoewel het een quick fix oplossing lijkt te zijn, is het ook interessant om te kijken naar wat slootwater nu eigenlijk is. En hoe werkt water filteren nu eigenlijk?
Om je het beste antwoord op deze vraag te kunnen geven, heb ik dit voorgelegd aan het team van AQUA Logic. Dit bevlogen team uit Heerde werkt met veel passie aan de missie om schoon drinkwater voor iedereen beschikbaar te maken. Dit lijken mij de aangewezen personen, om antwoord te geven op deze vraag:
- Kun je slootwater filteren?
- Hoe werkt dat?
- En wat zijn goede waterfilters voor slootwater?

Kun je slootwater (oppervlakte water) filteren tot drinkwater: Samenvatting
Bij het filteren van slootwater heb je te maken met verschillende verontreinigingen die je uit je drinkwater wilt zuiveren. Slootwater, ook wel oppervlakte water genoemd is moeilijk te filteren. Beter kun je ervoor kiezen regenwater te filteren.
Er zijn meerdere methoden om slootwater te zuiveren tot drinkwater. Het is zoeken naar een compromis om het betaalbaar te houden. Een goede methode is het combineren van filteren en absorberen. Dit geeft een veilig resultaat.
Wat vindt je zoal in slootwater?
Allereerst moeten we vaststellen dat water nergens hetzelfde is. Water heeft de eigenschap om onnoemelijk veel verschillende stoffen aan zich te binden. Denk aan; olie, vetten, plastics, pesticiden, zware metalen, zuren, allerlei bacteriën, etc.. Deze vervuiling van het grondwater en daarmee drinkwater komt voornamelijk uit bestrijdingsmiddelen, medicijnen en drugs.
Daarom willen we een aantal zaken noemen die van belang zijn als we het hebben over het drinkbaar maken van slootwater (oppervlaktewater).

Manieren om oppervlakte water filteren
Juist omdat water overal verschillend kan zijn, bestaan er veel manieren om water te behandelen, zoals;
- filtreren van in water aanwezige deeltjes (door een zeef of membraan);
- het adsorberen van in water opgeloste stoffen (door bijvoorbeeld actieve-kool),
- het oxideren van stoffen (onschadelijk maken van deeltjes door Zuurstof of Ozon),
- ioniseren (deeltjes binden aan een andere stof),
- of chloreren (onschadelijk maken van micro-organismen door toevoeging van chloor),
- En zo zouden we nog wel een aantal manieren kunnen noemen.

Wat wil je uit het slootwater filteren?
De volgende vraag is dan: Hoe intensief willen we slootwater behandelen en wat mag het kosten?
Daar moet altijd een compromis in gevonden worden.
Het meest belangrijke is om ziekmakende bacteriën en mogelijke chemische stoffen aan te pakken.
Daarnaast vinden we het bijvoorbeeld ook wel fijn als drinkwater er helder uitziet.
Betaalbaar oppervlaktewater filteren
Om een goede compromis te vinden, stellen we voor om twee van de genoemde behandelingsmethoden te combineren, namelijk filtreren en adsorberen.
Het gaat er dan om dat goede stoffen (mineralen) wel in het water blijven, maar dat ongewenste stoffen/microben er worden uitgehaald.
En dat is mogelijk met een relatief eenvoudig en betaalbaar waterfilter, zoals het AQUA Logic – Siphon – C-Ultra hevelfilter .
Het gaat hierbij om een drie-stadia filter waarbij eerst de zichtbare deeltjes er worden uitgefilterd door middel van een sediment filter sleeve. Daarna worden in het water opgeloste stoffen in actieve-kool geadsorbeerd. Als laatste moet het water door honderden rietjes (membranen) met zodanig kleine gaatjes (0,03 micron) dat daar geen bacteriën, en vanzelfsprekend alles wat groter is, niet kunnen passeren.
Het resultaat hiervan is drinkbaar water.
Dit type waterfilter heeft zich vele malen bewezen, in allerlei situaties in de wereld, bij overstromingen en aardbevingen, waarbij mensen inderdaad waren aangewezen op oppervlaktewater ofwel slootwater.
Juist door de compacte omvang is dit systeem logistiek erg geschikt als noodvoorziening in huis of zoals stichting IBOTA doet; voor het verschepen naar noodgebieden. In de basis is het filter ontworpen als hevel-waterfilter met gebruik van bijvoorbeeld een emmer op ongeveer 1,5 meter hoogte. Maar met de bijbehorende spuit of anders met je mond kan het water ook direct door het filter heen gezogen worden.
Slootwater filteren: Het zit hem in de combinatie
De combinatie van Actieve Kool en Ultra-Membranen is ook beschikbaar in andere toepassingen, met de mogelijkheid van een sediment voorfilter. Bijvoorbeeld de AQUA Logic – Gravity – C-Ultra welke in 2 uitvoeringen beschikbaar is. Namelijk een Budget versie met kunststofwatercontainers en een Budget versie uitvoering. Dit type waterfilter is bij velen ook wel bekend van de veel duurdere merken Berkey of British Berkefeld. Het verschil met deze duurdere merken is, dat zij geen gebruik maken Ultra-Membranen. Enkel actieve-kool.
Waterfilters vergelijken?
Slootwater filteren met waterpomp
Wanneer je gebruik wil maken van waterdruk doormiddel van bijvoorbeeld een waterpomp kan er ook gedacht worden aan een combinatie van inbouwfilters welke tussen de waterleidingen of -slangen geplaatst kan worden. Je zal dan geholpen zijn met de AQUA Logic – Inline Duo (drinkwaterfilter) + Inline PP (sedimentfilter) + Inline Backwash (sedimentfilter).
Jouw AQUALogic water filter helpt
Met jouw aankoop bij AQUALogic.nl steun je indirect het werk van haar moeder: Stichting IBOTA. Van harte aanbevolen. Zij maken drinkwaterfilters beschikbaar voor hen in nood. Want, wist je dat ziektes verspreid door verontreinigd water wereldwijd doodsoorzaak nummer 2 is. En doodsoorzaak nummer 1 voor kinderen tot 5 jaar..?
Met een AQUALogic waterfilter voorzie je dus jezelf in zuiver water, terwijl je Stichting IBOTA helpt haar belangrijke werk te blijven doen.
Waterfilter slootwater kopen: Waar moet je op letten?
Omdat je te maken hebt met veel vervuiling die je filters kan doen verstoppen is het belangrijk aandacht te geven aan goede voorfilters.
Dit verlengd de duur van je uiteindelijke waterfilter enorm.
Andere dingen om op te letten zijn, net als bij alle waterfilters; membraangrootte, materiaal, e.d.
Daarnaast kennen waterfilters vele verschillende soorten en maten van zwaartekracht filter systemen voor op het aanrecht, tot aan handzame reiswaterfilters.
Dus, het is ook handig te letten op hoe jij je waterfilter gebruiken wilt.
Beste waterfilter voor slootwater Koopgids
Heb je de wens om slootwater makkelijk te kunnen filteren? Dan kies je het beste voor één van de waterfilters die ik verderop in dit artikel bespreek. Eerst wil ik je na laten denken over onderstaande vragen. Door op voorhand over onderstaande vragen na te denken, kun je alvast bepalen wat voor jou de beste soort water zuiveraar voor slootwater is:
- 1. Waar wil je het waterzuiveringsapparaat voor slootwater gebruiken?
- Heb je bijvoorbeeld de wens om dit waterfilter in de keuken te gebruiken? Of zou je graag dit waterfilter in de camper, tijdens een survivaltocht of op een andere plek willen gebruiken? De keuze op dit gebied is bepalend voor de soorten waterfilters waar je tussen kunt kiezen.
- 2. Welke eisen stel je aan het waterfilter voor slootwater?
- In het verlengde van bovenstaand punt moet je ook goed over je eisen nadenken. Wil je bijvoorbeeld dat het waterfilter zo compact mogelijk is? Of wil je dat het waterfilter een bepaalde membraamgrootte heeft? Al deze eisen gaan in ieder geval hand in hand met de plek waar je het waterfilter wilt gaan gebruiken.
- 3. Hoeveel geld wil je uitgeven?
- Tot slot kun je op voorhand ook alvast nadenken over je beschikbare budget. Het advies is in ieder geval om je budget zo ruim mogelijk op te stellen. Als je nú iets meer geld aan het beste waterfilter voor slootwater uitgeeft, geniet je hier namelijk jarenlang van.
5x beste waterfilter voor slootwater
Voor welk waterfilter voor slootwater kun je het beste kiezen? Wat mij betreft kies je voor één van de beste waterfilters die ik hieronder in het kort bespreek. Deze vijf waterfilters voor slootwater zijn als beste uit mijn test naar voren gekomen.
Beste slootwaterfilter in de keuken
1. AQUA Logic – Gravity RVS – C-Ultra – Waterfilter
Het AQUA Logic – Gravity RVS – C-Ultra – Waterfilter is het beste slootwaterfilter voor in de keuken. Dit filter is ideaal vormgegeven, is op veel plekken te gebruiken en is ook nog eens van veel handige extra’s voorzien. Wat te denken van het 2 in 1 filter. Dit filter beschikt over een actieve kool cilinder en over ultrafiltratie membranen met een portiegrootte van 0,03 micron. Dankzij deze samenstelling ben je in je keuken van een perfecte filtering van het slootwater verzekerd.
2. AQV 12 waterfilter
Een ander goed filter is het AQV12 waterfilter. Dit filter filtert protozoa, bacteriën en chemicaliën uit het water. Daarnaast worden er meer dan 15 essentiële materialen aan het water toegevoegd. Dat zorgt ervoor dat je dit filter ook kunt gebruiken voor het ontzuren van je lichaam. Lees er meer over in mijn Aqualive waterfilter review.
Beste inbouw waterfilter voor slootwater
3. AQUA Logic Inline Duo Inbouw waterfilter Carbon + Ultra
Heb je het liefste een filter dat je volledig in kunt bouwen? Dan kies je voor deze set van AQUA Logic. Deze set bestaat onder meer uit een waterfilter met ultra membranen. Dit filter doet perfect dienst in bijvoorbeeld tiny houses of andere off grid huisjes. Ook vind je in deze set nog een Polypropylene sedimentfilter en Backwash sedimentfilter. Met deze filters geniet je van een nog betere bescherming van de waterinstallatie.
Beste waterfilter in de camper voor slootwater
4. AquaLogic Inline C Ultra Waterfilter
Heb je de wens om een waterfilter in je camper voor slootwater te gebruiken? Dan is het aan te raden om voor dit filter van Aqua Logic te kiezen. Dit waterfilter heeft de perfecte samenstelling, weegt slechts 0,99 kilogram en is op meerdere plekken te gebruiken. Je kunt hierbij denken aan de camper, maar ook aan caravans en boten. Naar mijn mening is dit filter, door de samenstelling, het beste waterfilter voor in de camper.
Beste Waterfilter slootwater voor op backpack of survival
5. AQUA Logic – Travel Mate – CCS – (handpomp-waterfilter)
Ben je op zoek naar een survival waterfilter? Dan moet het waterfilter compact zijn, handig te gebruiken zijn en tegen een stootje moeten kunnen. Dit filter van Aqua Logic sluit dan in ieder geval perfect op je wensen aan. Dit compacte keramisch-waterfilter is geschikt voor op reis, weegt slechts 300 gram en is erg makkelijk te gebruiken. Het filter bestaat ook nog eens uit ceramisch materiaal met actieve kool. Je bent hierdoor van oprecht een goede filtering van het slootwater verzekerd.
Alternatief voor AQUALogic?
Bestaat er ook nog eens ander merk dan AQUALogic? Ja, dat is wel het geval. Het merk AQUALogic levert echter wel de beste waterfilters voor slootwater. En dit merk biedt ook nog eens veel soorten waterfilters aan.
Je kunt echter ook eens kijken naar filters van andere merken, denk aan Berkey, AQV. Die filters zijn eigenlijk hetzelfde, maar die merken voeren niet zo goed marketing als AQUALogic.
Als je een nieuw waterfilter wilt kopen, moet je in ieder geval goed op deze punten letten:
- De grootte van het membraan
- Het exacte materiaal van het waterfilter. Je kunt hierbij denken keramiek, actieve kool en ultra membranen
- Het materiaal van het reservoir
- Het gewicht van het waterfilter
- De reputatie van het merk dat het waterfilter aanbiedt
AquaLogic of Sawyer of Katadyn
Tussen deze merken bestaat wat mij betreft niet heel veel verschil. Deze drie merken kunnen in ieder geval één ding goed: een goed waterzuiveringsapparaat voor slootwater aanbieden.
Verder vergelijken?
AquaLogic of Berkey of AQV
Dat wat AQUALogic doet, kunnen Berkey en AQV ook. Deze merken leveren ook prima waterfilters, maar hebben een minder bekende naam dan AQUALogic. Vandaar ook dat je al snel bij het merk AQUALogic uitkomt.C
Verder vergelijken?
Conclusie: Kun je slootwater filteren? En hoe doe je dat?
Wat hieruit dus wel duidelijk wordt is dat bij het gebruik van oppervlakte water het gebruik van voorfilters aan te raden is zodat de Ultra Membranen zolang mogelijk mee gaan.
Echter is oppervlakte water niet de beste keuze als waterbron, als er tenminste ook andere keuzes mogelijk zijn.
Regenwater zuiveren is meestal een betere keus doordat de mate van vervuiling hierin meestal veel minder zal zijn.
Slootwater filter kopen?
Wil je een nieuw waterfilter voor slootwater aanschaffen? Denk dan eerst goed na over de vragen die ik in bovenstaande koopgids opgesteld heb. Als je dat hebt gedaan, kun je een keuze maken tussen de hierboven benoemde waterfilters. Met deze waterfilters filter je het slootwater in ieder geval moeiteloos én goed.
Wil jij echt schoon drinkwater?
De verhalen over waterfilters en schoon drinkwater zijn nogal tegenstrijdig. Wie moet je geloven? Mijn diepgaand onderzoek legt de waarheid bloot.
- Getoetst met specialisten
- Voorbij de marketingpraat
- Eerlijk, open en doordacht
Meld je aan voor jouw gratis exemplaar. En pak 10% korting op het beste waterfilter van Nederland

- 3-in-1 waterfilter met kleinste membraan grootte van 0.03 micron!
- Filtert tot 99,99% van Pathogene organismen (volgens de hoogste standaard)
- Compact en makkelijk mee te nemen
- Lange levensduur en filterelementen zijn gemakkelijk te vervangen
- Goedkoop waterfilter de hoogste kwaliteit
- Werkt op zwaartekracht of zuigkracht
- Je moet zelf voor een opvangbak en reservoir zorgen (Dit kan van alles zijn wat je voor handen hebt. )
- Weinig naamsbekendheid.
- Filtert met: Actieve kool en ultramembranen
- 3-in-1 waterfilter met kleinste membraan grootte van 0.03 micron!
- Filtert tot 99,99% van Pathogene organismen (volgens de hoogste standaard)
- Compact en makkelijk mee te nemen
- Lange levensduur en filterelementen zijn gemakkelijk te vervangen
- Goedkoop waterfilter de hoogste kwaliteit
- Werkt op zwaartekracht of zuigkracht
- Je moet zelf voor een opvangbak en reservoir zorgen (Dit kan van alles zijn wat je voor handen hebt. )
- Weinig naamsbekendheid.
- Filtert met: Actieve kool en ultramembranen
- De waterfilter filtert protozoa, bacteriën en chemicaliën uit het water
- Dankzij het Actieve koolfilter (1 micron) smaakt je water heerlijk.
- En met het ultra-membranen filter (0,03 micron) heb je het zuiverst gefilterde water.
- CS-Ultra variant met colloïdaal (Nano) zilver op de actieve kool cilinder heeft anti-bacteriologische werking.
- Heb je te maken met grove vervuiling, dan kun de extra optie kiezen van een sediment filter sleeve. Dit verlengd de levensduur van het actieve koolfilter.
- De geadviseerde gebruiksduur (bij continu gebruik) is 1 jaar, waarna het filterelement vervangen dient te worden.
- Hoogte: 65 cm (inclusief standaard
- Diameter: 21 cm
- Materiaal: RVS
- Schoon drinkwater reservoir: 8,5 Liter.
- Prijs: 212,- (actieprijs)