Alles wat je moet weten over een Tiny House Toilet | 2024

Zit je erover na te denken om in een Tiny House te gaan wonen, maar vraag je je af hoe het zit met het toilet? Die vraag had ik ook toen ik voor het eerst hoorde over deze minimalistische woonvorm.

Na veel onderzoek en gesprekken met ervaringsdeskundigen kan ik je vertellen: het is mogelijk en er zijn diverse oplossingen, zoals een composttoilet. In dit artikel onthul ik alles wat je moet weten over toiletten in Tiny Houses.

Lees verder als jij ook die stap wilt zetten naar een duurzamere, minimalistische levensstijl!

Belangrijkste punten

  • Een composttoilet is een duurzame en self-sustaining oplossing voor toiletten in Tiny Houses. Het bespaart water- en rioolkosten en biedt de mogelijkheid om compost te maken.
  • Off-grid leven in een Tiny House betekent zelfvoorzienend zijn, zonder aansluiting op openbare voorzieningen. Een composttoilet maakt dit mogelijk zonder water- of rioolaansluiting.
  • Er zijn verschillende soorten off – grid toiletten beschikbaar voor Tiny Houses, waaronder composttoiletten, verbrandingstoiletten, bevriezingstoiletten en zelfbouw toiletten met een zelfbouw kit.
  • Er zijn verschillende composstoiletten beschikbaar. De beste droogtoilet voor jouw situatie (offgrid, camper, thuis of tiny-house) is afhankelijk van persoonlijke – en omgevingsfactoren.

Voordelen van een Composttoilet voor Tiny Houses

– Een composttoilet biedt een self-sustaining off-grid oplossing, waardoor je volledig zelfvoorzienend kunt leven in je tiny house.

– Door het gebruik van een composttoilet bespaar je op water- en rioolkosten, wat perfect is voor een duurzame levensstijl.

– Daarnaast biedt een composttoilet de mogelijkheid om compost te maken en zo een circulaire benadering van afval te creëren.

Zelfvoorzienend off-grid leven

Leven zonder connectie met openbare voorzieningen is wat we noemen ‘off-grid’ leven. Je bent zelfvoorzienend. Dit kan met een composttoilet in een klein huisje. Het heeft geen water of riool nodig.

Dat is goed voor de aarde en je portemonnee. Het is anders dan een gewone wc, maar wel duurzaam. Je maakt zelf compost van je afval. Dat gebruik je daarna voor je planten. Je moet wel zorgen dat het toilet frisse lucht krijgt.

Ook moet je het goed schoonhouden. Soms kan het stinken als je het niet goed doet. Maar met de juiste zorg, werkt het prima!

Besparing op water en riool kosten

Een composttoilet biedt een geweldige besparing op water- en rioolkosten in een Tiny House. Omdat het een waterloze wc is, hoef je geen water te gebruiken om door te spoelen. Dit betekent dat je veel minder water verbruikt dan bij traditionele toiletten.

Bovendien hoef je geen aansluiting op het riool te hebben, omdat het composttoilet de ontlasting op een milieuvriendelijke manier behandelt. Hierdoor bespaar je op de kosten die gepaard gaan met het onderhouden van een rioolaansluiting.

Het gebruik van een composttoilet is dus niet alleen goed voor het milieu, maar kan ook helpen om je water- en rioolrekeningen aanzienlijk te verlagen.

Mogelijkheid tot compost maken

Een composttoilet biedt de mogelijkheid om compost te maken. Dit is een belangrijk voordeel voor mensen die duurzaam willen leven in een Tiny House. Het toilet scheidt urine en ontlasting, waardoor er compostmateriaal ontstaat.

Dit materiaal kan worden gebruikt als natuurlijke meststof voor planten en tuinen. Op deze manier wordt het afval hergebruikt en draagt men bij aan een circulaire en ecologische levensstijl.

Het maken van compost is eenvoudig en vereist regelmatige omwenteling of toevoeging van compostmateriaal. Het resultaat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de groei van gezonde en voedzame planten.

Soorten Off-Grid Tiny House Toiletten

Er zijn verschillende soorten off-grid toiletten die geschikt zijn voor Tiny Houses, waaronder composttoiletten, verbrandingstoiletten, bevriezingstoiletten en zelfbouw toiletten met een zelfbouw kit.

Composttoilet

Een composttoilet is een waterloze wc die geen chemische stoffen gebruikt en dankzij de ingebouwde ventilatie geurbestendig is. Het scheidt urine en ontlasting, wat het milieuvriendelijk en duurzaam maakt.

In een Tiny House is een composttoilet handig omdat het off-grid leven mogelijk maakt zonder aansluiting op het riool. Het onderhoud van een composttoilet is eenvoudig en vereist regelmatige omwenteling of toevoeging van compostmateriaal.

Dit materiaal kan gebruikt worden als meststof voor planten en tuinen, waardoor het een circulaire en ecologische oplossing is. Hoewel een composttoilet soms geurproblemen kan hebben, kan het met de juiste instructies en zorg een duurzaam en kosteneffectief alternatief zijn voor traditionele sanitaire voorzieningen.

Verbrandingstoilet

Een verbrandingstoilet is een ander type toilet dat je kunt overwegen voor je Tiny House. In plaats van het gebruik van compost, zoals bij een composttoilet, verbrandt dit toilet de ontlasting.

Dit gebeurt bij hoge temperaturen, zodat er geen geurtjes vrijkomen. Het verbrandingstoilet werkt op elektriciteit en is erg efficiënt. Het residu dat overblijft na het verbrandingsproces is meestal as, wat gemakkelijk kan worden verwijderd.

Dit type toilet heeft echter wel elektriciteit nodig om te kunnen functioneren, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je hier toegang toe hebt in je Tiny House. Ook is het belangrijk om te weten dat een verbrandingstoilet duurder kan zijn in aanschaf en onderhoud dan een composttoilet.

Bevriezingstoilet

Een bevriezingstoilet is een ander type off-grid toilet dat populair is in Tiny Houses. In plaats van compost te gebruiken, bevriest dit toilet de ontlasting om geur en bacteriën te verminderen.

Het werkt door water uit de ontlasting te verwijderen en de resterende massa te bevriezen. Deze methode minimaliseert het onderhoud en maakt het toilet gemakkelijk te legen. Het bevriezingstoilet is echter duurder dan een composttoilet en vereist elektriciteit om te kunnen werken.

Als je geen toegang hebt tot elektriciteit of als je op zoek bent naar een meer duurzame optie, kan een composttoilet een betere keuze zijn.

Zelfbouw toilet met zelfbouw kit

Ik heb ervoor gekozen om een zelfbouw toilet met een zelfbouw kit toe te voegen aan de lijst van soorten off-grid Tiny House toiletten. Met een zelfbouw kit kun je je eigen composttoilet bouwen, wat een geweldige optie kan zijn als je handig bent en graag dingen zelf wilt doen.

De kit bevat alle benodigde materialen en instructies om je te begeleiden bij het bouwproces. Het is een kosteneffectieve manier om een composttoilet te krijgen en het geeft je ook de voldoening van het zelf bouwen van iets nuttigs.

Met de juiste zorg en onderhoud kan je zelfgebouwde composttoilet net zo goed werken als een gekochte versie, en het kan een leuke toevoeging zijn aan je Tiny House.

Meer over ‘Off grid sanitair’

Het leven off-grid gaat niet alleen over energie, maar ook over hoe we omgaan met onze basisbehoeften in harmonie met de natuur. Een essentieel aspect hiervan is het kiezen van het juiste off-grid sanitair. Van het transformeren van een composttoilet camper tot het ontdekken waar je een composttoilet kunt kopen, de opties zijn divers en aanpasbaar aan verschillende levensstijlen.

Voor de doe-het-zelvers die graag hun eigen oplossingen bouwen, is leren hoe je een composttoilet zelf maakt of het overwegen van een composttoilet bouwpakket fantastische manieren om persoonlijk betrokken te zijn bij elk aspect van je duurzame levensstijl. Er zijn ook unieke opties zoals het Zweedse ecologische toilet die een mix van duurzaamheid en comfort bieden.

Als je klein woont, bijvoorbeeld in een tiny house, zijn er specifieke overwegingen zoals het kiezen van een geschikt tiny house toilet. Maar hoe werkt deze technologie eigenlijk? Het is belangrijk om te begrijpen hoe een composttoilet werkt, inclusief het gebruik van composttoilet houtsnippers en de voordelen van het plaatsen van een composttoilet buiten.

Verder gaat het bij composttoiletten niet alleen om vaste afvalstoffen. Ook het omzetten van urine in compost is een cruciaal aspect van deze ecologische cyclus. Misschien overweeg je zelfs een wc in de tuin voor meer gemak en minder impact op het milieu. Een andere interessante overweging is het gebruik van een scheidingstoilet, dat helpt om afval efficiënter te verwerken.

Het kiezen van het juiste merk en model is ook essentieel. Opties zoals het Boxio compost toilet, Trelino compost toilet, en Separett compost toilet bieden verschillende kenmerken en voordelen, waardoor je de oplossing kunt kiezen die het beste past bij jouw behoeften en jouw unieke levensstijl off the grid.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is een Tiny House Toilet?

Een Tiny House Toilet is een klein en compact toilet dat ruimtebespaart in een huis met kleine ruimtes. Dit toilet past goed in het minimalistische leven van mensen die offgrid leven.

2. Hoe kan ik een badkamer inrichten in mijn Tiny House?

Bij het inrichten van een badkamer in je Tiny House, kun je kiezen voor een zweeds ecologisch toilet of een composttoilet. Deze toiletten nemen weinig ruimte in en zijn goed voor het milieu.

3. Moet ik mijn eigen regenwaterzuivering hebben als ik offgrid leef?

Ja, als je offgrid leeft, kun je je eigen regenwaterzuiveringssysteem hebben om water te besparen en duurzaam te wonen.

4. Kan ik een cursus volgen over het bouwen van een Tiny House?

Er zijn rondleidingen en cursussen beschikbaar die je alles leren over het bouwen van een Tiny House, inclusief hoe je een droog wc installeert en de financiering regelt.

5. Wat kan ik doen met extra ruimte door ruimtebesparing in mijn Tiny House?

Met de extra ruimte die je bespaart door compact wonen in je Tiny House, kun je een hobbykamer of tuinkantoor inrichten.

» Referenties

Chirjiv Anand & Defne S Apul. (2013). Composting toilets as a sustainable alternative to urban sanitation – A review. Waste Management, 34(2).<a href=”https://www.researchgate.net/publication/258852961_Composting_toilets_as_a_sustainable_alternative_to_urban_sanitation_-_A_review” target=”_blank”>https://www.researchgate.net/publication/258852961_Composting_toilets_as_a_sustainable_alternative_to_urban_sanitation_-_A_review</a>

Emine Saner. (2019). The no-flush movement: the unexpected rise of the composting toilet. The Guardian.<a href=”https://www.theguardian.com/global/2019/dec/09/no-flus” target=”_blank”>https://www.theguardian.com/global/2019/dec/09/no-flush-movement-composting-toilet-clean-water-waste-fertiliser-eco-revolution</a>

» Referenties

Conclusie

  • De beste droogtoilet voor je tiny-house: Trelino Timber S;
  • De beste camping droogtoilet (ook voor camper en caravan): Boxio ;
  • Mooi houten compost toilet voor thuis: Trelino Timer S (ook met grotere capaciteit verkrijgbaar);
  • Het goedkoopste droogtoilet: Boxio-toilet;
  • Zelf een droogtoilet maken? Voorkom nare geurtjes met deze handige urinescheider.
Meer lezen in deze categorie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gebruiken wij om de website optimaal te laten functioneren en personaliseren. Lees meer hier meer over in onze cookies en privacyverklaring.