Verbrandingstoilet kopen?

Wat zijn de beste verbrandingstoiletten?

Verbrandingstoilet kopen - cover
Verbrandingstoilet kopen
Verbrandingstoilet Bron: Offgridcentrum.nl

Hoe vaak trek jij op een dag het toilet door? Heb je enig idee hoeveel water je hiermee verbruikt? Of beter gezegd; hoeveel water je hiermee verspild? Het is bij het doortrekken namelijk helemaal niet meer nodig om gebruik van water te maken. Wil je duurzaam aan de slag dan kom je al snel bij een composttoilet uit. Ik kan mij goed voorstellen dat dit een stap te ver is: Zie jij jezelf al zeulen met je ontlasting? Het kan even wennen zijn.

Een verbrandingstoilet is een geweldige uitvinding om deze drempel tot as om te toveren. Ik ging voor je op onderzoek uit wat zo’n verbrandingstoilet nu eigenlijk is. En of een verbrandingstoilet kopen een goed idee is.

  • Hoe je dit precies doet?
  • Wat een verbranding wc precies is?
  • En hoe wat de voordelen van een verbrandings wc kopen zijn?
  • Nog veel meer.

Grote kans dat je er na dit artikel direct weet wat je voortaan nodig hebt voor je 💩… En dat je toch wel heel snel een verbrandingstoilet kopen wilt.

Echt waar!

Off grid en luxe en duurzaam naar het toilet?

Bij Off grid Centrum vind je de beste toiletten voor je off grid levensstijl. Dus ook de verbrandingstoiletten. Ontdek de oplossingen.

Off grid toilet

Hoe werkt een verbrandingstoilet?

Bij een verbrandingstoilet wordt dus géén water gebruikt. Nee, in plaats daarvan maakt dit toilet gebruik van warmte. De urine en ontlasting die in het toilet terecht komt, wordt opgewarmd tot een temperatuur van circa 550 graden Celsius. 

Verbrandingstoilet asbak
Asbak van verbrandingstoilet – Bron: Offgridcentrum.nl

Met dank aan deze temperatuur verbrandt de urine en ontlasting eigenlijk. Er blijft maar één ding over; as. Dit as komt in een bakje van het verbrandingstoilet terecht; dit bakje hoef je ongeveer één keer per maand te legen. 

Het verbrandingsproces van de urine en ontlasting gaat niet altijd even snel. Gelukkig is het mogelijk om een verbrandingstoilet altijd te gebruiken. Ook als de verbranding van de vorige ‘lading’ urine en ontlasting nog bezig is. Op het moment dat er nog een verbranding gaande is, kun je het beste de deksel van het toilet te sluiten. Door vervolgens op de flush-knop te drukken, weet je toilet dat er een nieuwe lading aankomt.

Overigens oogt een verbrandingstoilet als een normaal toilet. Eigenlijk zie je geen verschillen tussen deze twee soorten toiletten. Een verbrandingstoilet heeft ook gewoon een onderstel, heeft ook een wc bril en heeft ook een deksel. Daarnaast heeft een verbrandingstoilet ook ‘gewoon’ een drukknop om door te trekken.

Het enige verschil is terug te vinden bij de leidingen. Bij een verbrandingstoilet heb je namelijk geen waterleiding nodig, terwijl dit bij een normaal toilet uiteraard wel noodzakelijk is. Daartegenover staat dat je wel een ventilatiepijp nodig hebt. Doordat je bij een verbrandingstoilet geen leiding nodig hebt, kun je toilet overigens ook op meerdere plekken kwijt. Zolang er een elektriciteitspunt voor handen is, kun je gebruik maken van een verbrandingstoilet. Want een verbrandingstoilet werkt op stroom.

Hoe gebruik je het verbrandingstoilet?

In de praktijk is je toilet bezoek niet heel anders met een verbrandingstoilet. Bij hoge nood moet je er alleen even op letten dat je het papieren zakje in het toilet plaatst.

  1. Plaats een papieren zakje in het toilet
  2. Doe je behoefte, het zakje vangt alles op.
  3. Druk op de doortrekknop. In plaats van doorspoelen, wordt nu je ontlasting verbrandt.

Makkelijk toch?

Is een verbrandingstoilet duurzaam?

Door de jaren heen hebben de ontwikkelingen niet stilgestaan. Zo ook voor droogtoiletten. Een gekend nadeel van een normaal toilet is namelijk dat het toilet veel te veel water verbruikt. Als je een toilet zonder spaarknop hebt, verbruik je zo’n 10 liter per beurt. Dit betekent dat het toilet 10 liter water verbruikt zodra jij op de knop drukt. Indien het toilet wel een spaarknop heeft, ligt het verbruik rond de 5 liter per beurt.

Hoe anders is dit bij een verbrandingstoilet?

Nou, heel anders. Als je voor een verbrandingstoilet gekozen hebt, is het waterverbruik 0. Bij het doortrekken maakt een verbrandingstoilet immers geen gebruik van water, maar louter van hitte.

Het klopt wel dat deze hitte op een bepaalde manier opgewekt moet worden. Hier gebruikt een verbrandingstoilet wel stroom voor; op dat gebied is een verbrandingstoilet dus iets minder duurzaam.

Feit is wel dat de huidige verbrandingstoiletten erg duurzaam met de stroom omgaan. Ook daaruit blijkt dat de ontwikkelingen – in de wereld van toiletten – niet stilstaan. 

Zéker duurzaam

Onder aan de streep kan het volgende geconcludeerd worden: een verbrandingstoilet is absoluut duurzaam. Dit toilet verbruikt immers geen water, terwijl dit bij een normaal toilet wel het geval is. Hoeveel water je hiermee kunt besparen? Nou, daarvoor hebben we een rekensom voor je opgesteld. In deze rekensom gaan we van de volgende factoren uit:

Rekenvoorbeeld

  • Een gezin bestaat uit vier personen; vader, moeder en twee kinderen
  • Elk gezinslid gaat één keer per dag naar het toilet
  • Dit betekent dus dat het toilet vier keer per dag doorgetrokken wordt
  • Dit gezin heeft een toilet zonder spaarknop
  • Per doortrekbeurt verbruikt dit toilet ongeveer 10 liter water per dag
  • Dit komt uit op een hoeveelheid van 40 liter water per dag
  • Per maand komt dit uit op een hoeveelheid van 1200 liter water
  • Per jaar komt dit uit op een hoeveelheid van 14.600 liter 
  • De gemiddelde prijs voor 1000 liter bedraagt 1,35 euro. Voor 14.600 liter betaalt dit gezin dus 19,71 euro. Hier tegenover staan natuurlijk de verbruikskosten van de stroom en de zakjes. (Zie hiervoor, de reacties van een paar meedenkende lezers die dit hebben uitgerekend. )

Door gebruik van een regulier toilet te maken, geeft dit gezin jaarlijks dus bijna 20 euro uit. Dit is niet alleen zonde van het geld, maar is ook volstrekt overbodig. Door een verbrandingstoilet te kopen, weet dit gezin namelijk 20 euro per jaar te besparen. Dat is niet eens het belangrijkste voordeel. Nee, het belangrijkste voordeel is dat dit gezin met een verbrandingstoilet 14.6000 liter water op jaarbasis kan besparen. Als tien gezinnen dit in één straat zouden doen, zou dit een besparing van 146.000 liter water tot gevolg hebben. Des te meer mensen een verbrandingstoilet kopen, des te beter!

Wat zijn de voordelen van een verbrandingstoilet?

Is een verbrandingstoilet kopen verstandig? Ja, dat is zeker verstandig. In de afgelopen jaren is namelijk gebleken dat een verbrandingstoilet veel voordelen met zich mee brengt. Over deze voordelen lees je in onderstaand rijtje meer:

  • Je bespaart behoorlijk veel water. Met een verbrandingstoilet weet je gewoonweg veel water te besparen. Dat heeft bovenstaande rekensom al laten zien. Overigens zijn we in die rekensom van slechts één doortrekbeurt per persoon per dag uitgegaan; het is echter goed mogelijk dat het gemiddelde op twee á drie doortrekbeurten per persoon per dag ligt. In dat geval zou bovenstaande rekensom nóg sterker later zien dat er een hoop water verspild wordt.
  • Je bespaart geld. Ook is het een feit dat je met een verbrandingstoilet het nodige geld weet te besparen. Dit is ook iets wat uit bovenstaande rekensom gebleken is. Het enige waar je rekening mee moet houden, is dat je wel voor de elektriciteit moet betalen. Om tot een warmte van 550 graden Celsius te komen, heeft een verbrandingstoilet immers stroom nodig.
  • Een verbrandingstoilet is overal bruikbaar. Wil je een verbrandingstoilet in jouw woning neerzetten? Dat is mogelijk. Wil je een verbrandingstoilet op een camping gebruiken? Ook dat is mogelijk. Net zoals je de toilet in je tiny house of off grid tuinhuis plaatsen kunt. Het is al met al een groot voordeel dat je een verbrandingstoilet bijna overal kunt gebruiken. Dit komt met name omdat je hier slechts twee dingen voor nodig hebt; elektriciteit en een ventilatiepijp. Je hebt dus géén waterleiding nodig voor een verbrandingstoilet.
  • Je hoeft het opvangbakje niet al te vaak te legen. Zodra je een verbrandingstoilet doortrekt, ontstaat er as. Dit as komt in een opvangbakje terecht; gelukkig hoef je dit bakje niet al te vaak te legen. Als we naar gemiddeld gebruik van een verbrandingstoilet kijken, kunnen we stellen dat je het opvangbakje één keer per maand hoeft te legen. Dat valt dus reuze mee.
  • Een verbrandingstoilet is erg hygiënisch. Wist je dat jouw urine en ontlasting de nodige bacteriën bevatten? Indien je voor een normaal toilet kiest, spoelt het water deze bacteriën niet allemaal weg. Als je voor een verbrandingstoilet kiest, weet je wél zeker dat alle bacteriën verdwijnen. Tijdens het verbrandingsproces van de urine en ontlasting worden namelijk ook alle bacteriën verbrand. 
  • Je kunt het as voor andere doeleinden gebruiken. Nadat je het opvangbakje geleegd hebt, kun je met het as nog iets nuttigs doen. Zo kun je het as gebruiken als meststof voor in jouw tuin. Daar is het erg geschikt voor, omdat je tuin erg blij is met as, kalium en fosfor. Precies dat zijn voedingsstoffen waar de begroeiing in een tuin behoefte aan heeft.
  • Je kunt uit meerdere verbrandingstoiletten kiezen. Spreken de hierboven genoemde voordelen jou wel aan? Nog meer goed nieuws…; je kunt uit veel soorten verbrandingstoiletten kiezen. Zo kun je voor een relatie voordelige variant kiezen, terwijl je ook voor een groter verbrandingstoilet kunt kiezen. Over de verschillende verbrandingstoiletten vertellen wij je hieronder graag meer.

Al met al kunnen we het volgende stellen: een verbrandingstoilet brengt echt veel voordelen met zich mee. Veel van deze voordelen zijn ook voordelen waar je écht elke dag van kunt genieten. Ik neem aan dat je de voordelen van een verbrandingstoilet nu ook wel ziet, toch?

Off grid en luxe en duurzaam naar het toilet?

Bij Off grid Centrum vind je de beste toiletten voor je off grid levensstijl. Dus ook de verbrandingstoiletten. Ontdek de oplossingen.

Off grid toilet

Wat zijn de nadelen van een verbrandingstoilet?

Heb je mogelijke interesse om een verbrandingstoilet te kopen? Gezien de vele voordelen is dat iets dat goed voor te stellen is. Feit is dat je echter ook met enkele aandachtspunten rekening moet houden. Over deze aandachtspunten vertellen wij je graag ook het een en ander:

  • Een verbrandingstoilet is relatief prijzig. Voor de aanschaf van een verbrandingstoilet moet je relatief diep in de buidel tasten. In ons aanbod vind je bijvoorbeeld varianten van 2800 á 3500 euro terug. Dat is veel geld, maar op termijn geniet je wel van een kostenbesparing én het duurzame karakter van een verbrandingstoilet. Feit is wel dat je eerst een flink bedrag op tafel neer moet leggen; dat is mogelijk niet voor iedereen mogelijk.
  • Een verbrandingstoilet is niet super groot. Ten opzichte van een normaal toilet is een verbrandingstoilet ook een stukje kleiner. Dit kan met name lastig zijn als je van jezelf weet dat jouw ontlasting flinke vormen aan kan nemen. Maar meestal is dit geen probleem.
  • Je hebt dan wel geen riolering nodig, je dient wel een ventilatiepijp aan te sluiten op je verbrandingstoilet: Je moet er maar de ruimte voor hebben.

Al met al vallen de nadelen dus reuze mee. Sterker nog; veel mensen zijn van mening dat de voordelen vele malen zwaarder wegen dan de nadelen. Dat is dan ook terug te zien aan de verkoopcijfers van de verbrandingstoiletten. Meer en meer huishoudens kiezen ervoor – geheel logisch – om een verbrandingstoilet te kopen. 

De populairste verbrandingstoiletten

Spreken de voordelen van een verbrandingstoilet jou wel aan? En wil je graag een verbrandingstoilet kopen? Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, kun je tegenwoordig uit meerdere varianten kiezen. Hier lees je meer over de populairste twee keuzes.

Wat de populairste verbrandingstoiletten van dit moment zijn? Dat zijn de volgende twee varianten:

  • Separett CINDI Basic
  • Separett Cindi Family

Het voordeligste verbrandingstoilet – Separett CINDI Basic

verbrandingstoilet cindy basic
Cindy Basic – bron: Offgridcentrum.nl

Wil jij liever niet al te veel geld aan een verbrandingstoilet uitgeven? Maar, wil je wel van de vele voordelen van een verbrandingstoilet genieten? Dan doe je er verstandig aan om te kiezen voor de Separett CINDI Basic. Dit is namelijk het voordeligste verbrandingstoilet.

Wat je voor dit toilet moet betalen? Je betaalt voor dit toilet een bedrag van 2895 euro inclusief BTW. Voor dat bedrag krijg je een toilet waar je echt heel veel kanten mee op kunt. Zo heb je dus géén afwatering nodig, waardoor je dit toilet op veel locaties kunt gebruiken.

Ben je met een groter gezelschap? Ook dan kun je dit toilet moeiteloos gebruiken. Dit toilet is namelijk geschikt voor dagelijks gebruik van maximaal 6 personen. Daarbij is het ook goed om te weten dat je het as maar één keer in de maand hoeft te legen. Dat brengt dus ook veel gemak met zich mee.

Iets wat wij ook handig is, is het relatief snelle verbrandingsproces. Doordat dit toilet relatief compact is, neemt het verbrandingsproces slechts 40 minuten in beslag. Tijdens deze 40 minuten kun je overigens alsnog van het toilet gebruik maken. Mocht je op dat moment door willen trekken, let er dan op dat het deksel dicht is.

Bij aanschaf van dit toilet krijg je direct meerdere accessoires meegeleverd:

verbrandingstoilet cindy basic
Cindy Basic bron: Off grid centrum
  • Een ventilatiepijp met hoekstuk Ø110 mm 90°
  • De benodigde ventilatie onderdelen
  • Schoonmaakborstel
  • Installatietekening
  • 100 zakken

Beste verbrandingstoilet – Separett CINDI Family

Verbrandingstoilet kopen
Cindy Basic Bron: Offgridcentrum.nl

Wil jij graag voor het beste van het beste gaan? En vind je het niet erg om daar iets meer geld aan uit te geven? Dan kun je het beste voor de Separett CINDI Family variant kiezen. Zoals de benaming al doet vermoeden, is dit verbrandingstoilet voor een volledige familie geschikt. Dat klopt; dit toilet kun je dagelijks met 6 personen gebruiken.

Een belangrijk voordeel van dit verbrandingstoilet zijn de twee programma’s. Je hebt één programma speciaal voor urine tot je beschikking, terwijl je ook voor een speciaal programma voor jouw ontlasting kunt kiezen. Op basis van de grootte van jouw ‘boodschap’ kun je het juiste programma kiezen. Juist dankzij deze keuzemogelijkheid is de werking van de CINDI Family nog efficiënter dan van de CINDI Basic.

Ook is het fijn dat je de aslade van dit toilet slechts eens per maand hoeft te legen. Nadat je van het verbrandingstoilet gebruik hebt gemaakt, duurt het verbrandingsproces overigens slechts 30 minuten. Tijdens dit halfuurtje kun je overigens gewoon gebruik blijven maken van het verbrandingstoilet.

Nog een leuk detail: Het display. Dit display bevindt zich aan de zijkant en voorziet je van veel nuttige informatie. Zo geeft dit display aan wanneer je onderhoud uit moet voeren. Ook kun je via dit display meerdere instellingen zelf bepalen, waaronder de verbrandingsduur.

Bij dit verbrandingstoilet krijg je ook meerdere accessoires meegeleverd:

Verbrandingstoilet kopen
Cindy Family Bron: Offgridcentrum.nl
  • Een ventilatiepijp met hoekstuk Ø110 mm 90°
  • Salley toilet brilverkleiner voor de kleinere (kinder)billen
  • De benodigde ventilatieonderdelen
  • Schoonmaakborstel
  • Installatietekening
  • 500 zakken

Vergelijking: Separett CINDI Basic of Separett CINDI Family

Kun je nou het beste voor de Cindi Basic kiezen? Of kun je beter gaan voor de CINDI Family? Dit hangt eigenlijk van jouw eigen voorkeuren af. Om je een handje met de aankoop te helpen, hebben wij de belangrijkste verschillen op een rijtje gezet:

  • Display: het display van de Family variant is uitgebreider dan het display van de CINDI Basic. Hierdoor kun je bij de Family variant meer en meer jouw persoonlijke voorkeuren doorvoeren.
  • Programma’s: bij de CINDI Basic heb je slechts één programma tot je beschikking, terwijl je bij de CINDI Family variant uit twee programma’s kunt kiezen. Daardoor is de Family variant nóg efficiënter.
  • Prijskaartje: de CINDI Basic variant kost 2895 euro, terwijl je voor de CINDI Family variant 3495 euro moet betalen. Het prijsverschil is fors, maar de verschillen tussen beide verbrandingstoiletten zijn duidelijk.
  • Meegeleverde accessoires: bij de CINDI Family krijg je ook meer accessoires meegeleverd. Het gaat hierbij om de Salley toiletbrilverkleiner en om de meegeleverde zakken. Bij de CINDI Basic variant krijg je 100 zakken geleverd, terwijl je bij de CINDI Family variant maar liefst 500 zakken geleverd krijgt.
  • Verbrandingsproces: het verbrandingsproces is bij de Family variant iets efficiënter. Het verbrandingsproces duurt bij de Family variant dan ook slechts 30 minuten en bij de Basic variant pakweg 40 minuten.
KenmerkSeparett Cindy BasicSeparett Cindy Family
Displaybasisuitgebreid
Programma’s12
EfficiëntEfficiëntMeer efficiënt
Prijs in €2.895-3.495-
Meegeleverde zakken100500
Toiletbril verkleiner meegeleverdneeja
Duur verbrandingsproces40 min30 min
Een goed en schoon toiletJaJa
Nu bekijkenNu bekijken
Schematische vergelijking van de populairste verbrandingstoiletten

Welk verbrandingstoilet jij het beste kunt kopen? Dat is echt volledig van jouw eigen voorkeuren afhankelijk. Wij raden je in ieder geval aan om een goede vergelijking voor jezelf te maken. Zet je wensen op een rijtje en kijk goed naar de hierboven besproken verschillen. Aan de hand van deze verschillen kun je voor jezelf de juiste keuze gaan maken! In beide gevallen haal je een goed toilet in (tuin)huis, tiny house of camper en kun je off grid je behoefte doen.

Om je al op weg te helpen: Ben je een 1-gezins huishouden dan is de basic een prima keuze. Ben je structureel met meerdere mensen die gebruik maken van dit droogtoilet dan zou ik sneller neigen naar de family variant.

Alternatief voor het verbrandingstoilet: composttoilet of bevriezingstoilet?

Bestaat er ook nog een geschikt alternatief voor een verbrandingstoilet? Ja, die zijn er. We hebben het hier over de categorie droogtoilet. Varianten hierop zijn:

  • Composttoilet
  • Bevriezingstoilet

Composttoilet

Net als een verbrandingstoilet gebruikt een composttoilet verbruikt geen water. In plaats daarvan wordt de urine en ontlasting opgevangen in een tank. Dergelijke toiletten vind je dan ook vaak in bijvoorbeeld een camper, tiny house of caravan.

Grootste voordeel composttoilet:

  • Het is een stuk voordeliger en het verbruikt helemaal geen stroom of water
  • Makkelijk om zelf te maken

Het grootste nadeel van het composttoilet:

  • Je moet vaker de bak vervangen
  • Het kan makkelijker voorkomen dat je iets ruikt, wat in de praktijk toch meevalt

Bevriezingstoilet

Ook het bevriezingstoilet hoort bij de groep ‘droogtoilet’.  Dit toilet maakt geen gebruik van water, maar zorgt ervoor dat de urine en ontlasting bevroren wordt. Dat is dus juist precies het tegenovergestelde van een verbrandingstoilet.

Grootste voordeel bevriezingstoilet:

  • Voordeliger in aanschaf dan verbrandingstoilet
  • Geen ventilatie nodig, omdat er niet/ nauwelijks lucht bij vrij komt.

Het grootste nadeel van het composttoilet:

  • Net als bij het verbrandingstoilet ligt de prijs vrij hoog.

Waar een verbrandingstoilet kopen?

Ben je van plan om een verbrandingstoilet te kopen? Dan maak je wat ons betreft al een prima keuze. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, brengt een verbrandingstoilet immers de nodige voordelen met zich mee.

Maar, waar koop je nou een verbrandingstoilet? Een verbrandingstoilet kun je het beste bij Off grid Centrum kopen. Off grid centrum is een specialist op het gebied van alles wat betreft off grid leven. Nander en zijn team kunnen je goed verder helpen. Daarnaast hebben ze alle zaken als levertijd, garantie, etc. goed geregeld.

Ik heb er goede ervaringen mee, en kom graag terug voor mijn off grid benodigdheden. In hun webwinkel voel ik mij als een kind in de snoepwinkel.

Conclusie

Je kunt wel raden, dat de aanschaf van een verbrandingstoilet een goede keuze is. Je maakt jezelf hiermee met 1 simpele daad weer deel van de natuurlijke kringloop. Want, de ontlasting van jou en je hele gezin kan direct de tuin in. En de plantjes groeien er heerlijk op. Goed voor het milieu dus en lekker duurzaam. En je bespaart natuurlijk liters water.

Omdat je niets geen leidingen nodig hebt, kun je de toilet overal kwijt, zolang je een stopcontact bij de hand hebt. Ben je off grid, dan ga ik er vanuit dat je een paar zonnepanelen of iets dergelijks hebt. Het verbrandingstoilet verbruikt weinig stroom en kan dus makkelijk op je systeem worden aangesloten. Check wel even of je erop berekent bent. 😉

Wil je graag een verbrandingstoilet kopen? Met een Separett CINDI Basic of Separett CINDI Family heb je sowieso een uitstekend exemplaar. Ben je alleen dan kun je met de Basic goed af, wil je toch voorbereid zijn op meerdere mensen, dan is de Family variant aan te raden.

Off grid en luxe en duurzaam naar het toilet?

Bij Off grid Centrum vind je de beste toiletten voor je off grid levensstijl. Dus ook de verbrandingstoiletten. Ontdek de oplossingen.

Off grid toilet

Verbrandingstoilet FAQ’s

Wat is een verbrandingstoilet?

Een verbrandingstoilet is een toilet dat geen water verbruikt. In plaats daarvan wordt de urine en ontlasting opgewarmd tot 550 graden Celsius. De urine en ontlasting worden daardoor omgezet in as; dit as wordt vervolgens opgevangen in een speciaal bakje.

Is een verbrandingstoilet duurzaam?

Ja, zonder enige twijfel. Door voor een verbrandingstoilet te kiezen, bespaar je per doortrekbeurt ongeveer 10 liter water. Dit komt puur doordat een verbrandingstoilet helemaal géén gebruik van water maakt. Onder aan de streep ga je – dankzij een verbrandingstoilet – dus een stuk minder water verbruiken/verspillen.

Hoeveel bespaar je met een verbrandingstoilet?

Met een verbrandingstoilet bespaar je per doortrekbeurt ongeveer 10 liter water. Uitgaande van twee toiletbezoeken per persoon per dag levert dit een besparing van 20 liter water per persoon per dag op. Zeker als je een groter huishouden hebt, tikt dit onwijs hard aan.

Waarom heet een verbrandingstoilet geen verbranding w.c.?

Omdat w.c. voor Water Closet staat. Bij dit type toiletten wordt geen water verbruikt. Vandaar dat de naam w.c. niet klopt

Hoeveel kost een verbrandingstoilet?

Voor een verbrandingstoilet betaal je tussen de 2900 euro en 3500 euro. Dit bedrag verdien je echter weer terug, aangezien je geniet van een flinke kostenbesparing dankzij het minieme waterverbruik. 
Plus: Je kunt je verbrandde ontlasting gewoon in de tuin of op de composthoop uitgooien. Je maakt dus letterlijk weer deel uit van de natuurlijke kringloop van het leven. En je bent daarmee goed bezig voor het milieu. Super duurzaam dus.

Wanneer kun je een verbrandingstoilet gebruiken?

Een verbrandingstoilet is ideaal voor situaties waarbij je niet verbonden bent aan een riolering, zoals dit bij off grid leefsituaties vaak het geval kan zijn. Zo kun je een verbrandingstoilet prima plaatsen in een tiny house of camper. Maar ook voor een tuinhuis is het een prima oplossing.

Kun je een verbrandingstoilet gebruiken in camper, boot of tiny house?

Je kunt een verbrandingstoilet prima gebruiken in tiny house. Het grote voordeel is dat je ontlasting tot as wordt omgetoverd. En je dus langere tijd vooruit kunt zonder je toilet te moeten legen. Ben je eenmaal “vol” dan kun je de bak gemakkelijk legen op een gepaste plek. Bedenk wel dat je iets van een stroomvoorziening nodig hebt. Voor camper of boot zou ik er goed over nadenken. Je hebt namelijk wel met een ventilatiepijp te maken.

Hoeveel stroom verbruikt een verbrandingstoilet?

Een verbrandingstoilet verbruikt zo’n 0.4-1.7 kWh per toilet bezoek.

Waar moet ik nog meer aan denken bij een verbrandingstoilet?

Ventilatie. Je dient rekening te houden met een ventilatiepijp naar het toilet toe.


Meer lezen in deze categorie:
Meer lezen in dit onderwerp:

5 reacties

  1. De kosten van een verbrandingstoilet stoppen niet na installatie zie ik.

    Ik zie namelijk dat je bij elke toilet beurt een zakje moet gebruiken. Deze zakjes kosten per 500 zakjes 40 euro. Voor 2 personen (2 x 2 = 4x per dag volgens jou blog) zijn dat 125 dagen per pak. Per dag betaal je dan 0,32 eurocent. Dat is per maand ongeveer € 9,60 en op jaarbasis € 116,80 aan zakjes.

    Wat ik zelf realistischer vind is dat je 4 keer per dag naar de wc gaat per persoon. Elke plas is namelijk ook een zakje. Dan kost het toilet zonder stroom € 233,60 per jaar.

    Voor water betaal je ongeveer € 0,83 euro per m³. Per wc beurt 10 liter water. Is 2 personen x4 = 80 liter water per dag. Per jaar is dat 29.200 liter = 29,2 * 083 = 24 euro per jaar aan water.

    Je bespaart dus wel veel water, maar niet veel geld. De vraag is ook hoeveel water er nodig is om de zakjes te maken. Voor papier maken (het zijn papieren zakjes) is ook veel water nodig. Al met al is dus maar de vraag hoe milieu vriendelijk het is. Ik zou die doorrekening nog wel eens willen zien.

    1. Hallo MB,

      Bedankt voor je waardevolle toevoeging. Je hebt gelijk dat er ook aan de toiletzakjes weer een productieproces vast hangt. En een goed idee van je om hier eens in te duiken.

      Wanneer je voor het composttoilet gaat, vereenvoudig je het proces nog een stap. En kom je nog dichter bij de natuurlijke, duurzame kringloop. Maar, daarvoor moet je wel de ruimte hebben natuurlijk.

      1. Ik zie dat het ontzettend meevalt tegenwoordig qua water om papier te maken. Dus dan blijven ongeveer alleen de kosten over van de zakken. Wat best in de papieren kan lopen met een groot gezin.

        1. Hoi MB,

          Bedankt voor het nazoeken. Ja, dat geloof ik. Het blijft moeilijk. De duurzame keuze lijkt soms toch met extra kosten te komen. Helaas is de maatschappij er nog niet op ingericht om echt duurzaam te gaan. Daarvoor moeten – denk ik – vaak ook wat onduurzame gewoontes overboord gegooid moeten worden.

          Ik vind het verbrandingstoilet al met al een uitstekende tussenoplossing wanneer je op bepaalde gewoonten niet inleveren wilt. Ongewenste luchtjes zul je hierbij niet/ nauwelijks hebben. En je spoelt je shit niet door het riool. Het komt uiteindelijk gewoon in je tuin of iets dergelijks te liggen. Waarmee je naar mijn mening een héél goede stap in de goede richting zet, omdat je de natuurlijke kringloop toch weer hersteld.

          Verder ben ik het zeker met je eens dat het verbrandingstoilet een prijzige oplossing is. Voor mij persoonlijk is een composttoilet de beste oplossing. Maar ja, je moet maar willen zeulen met je eigen shit… En vooral die van je gezinsleden.

          Ben je op zoek naar een droogtoilet als vervanger van je w.c.voor dagelijks gebruik in huis? Of misschien iets heel anders?

          Bedankt nogmaals,

          Wouter

  2. Haha..

    “ Door een verbrandingstoilet te kopen, weet dit gezin namelijk 20 euro per jaar te besparen.”

    4x per dag naar de wc
    4x 2kw x 0,30ct per kw = EUR 2,40
    2,40 x 356 dagen = EUR 854,40

    Ontzettend interessante ontwikkeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gebruiken wij om de website optimaal te laten functioneren en personaliseren. Lees meer hier meer over in onze cookies en privacyverklaring.