Waarom zelfvoorzienend leven?

Logisch | Mijn motivatie

Waarom zelfvoorzienend leven? cover

waarom zelfvoorzienend leven? Onafhankelijk gezond eten, en zo veel meer

Wat goed dat je hier bent! Ergens leeft er het idee dat het anders kan. Dat zelfvoorzienend leven misschien wel wat voor je is. Zelfvoorzienend leven, waarom zou je? Wanneer je opgroeit in het westers klimaat zoals in Nederland of België lijkt zelfvoorzienend leven wel heel onlogisch: Al je materiële wensen kunnen per direct worden vervuld. En het leven is wel heel comfortabel.

Toch is er een groeiende groep mensen die het comfort van het film kijken op de luie stoel inruilt voor autarkisch of zelfvoorzienend leven. Waarom zouden ze dat doen? En waarom hebben jij en ik hier ook zo’n gruwelijk verlangen naar?

Ik kan alleen mijn motivatie met je delen.

En dat doe ik met liefde ❤

Waarom Zelfvoorzienend leven?

Voor mij is de vraag waarom ik zelfvoorzienend leven wil vanuit verschillende invalshoeken te beantwoorden. Het voornaamste is het gevoel van vrijheid, connectie met de natuur, eenvoud, onafhankelijkheid en zelfredzaamheid. Je leert namelijk van alles aan praktische dingen.

Natuurlijk leven

waarom zelfvoorzienend leven aardappels oogsten

Als eerste is het voor mij het immense verlangen dichter bij de natuur te staan. In het normale stadsleven is deze verbinding ver te zoeken. Natuurlijk doen wij er thuis alles aan om zelfvoorzienend te leven in de stad. Dit brengt ons al dichter bij de natuur. En hier genieten we intens van. Vooral van de appels uit de tuin. En het zelf tuinieren in de moestuin.

Maar er is meer.

Onafhankelijkheid

Zelfvoorzienend ben je onafhankelijker, wat een bepaalde kracht geeft. Je hoeft niet meer te buigen voor allerlei regels die gesteld worden om in je levensbehoeften te voorzien. Tegenwoordig stapelen deze regels zich in moordend tempo op. Daarnaast worden de kosten voor levensonderhoud hoger en hoger.

Denk aan je stroomkosten. En… wat als de stroom uitvalt? Met een complete set zonnepanelen en thuisaccu zit je er dan echt wel wat warmer bij. Nu is het bij ons in de stad al gebeurd dat er geen water meer uit de kraan kwam. Op een moment als dit voel jij je toch kwetsbaar, wanneer je geen toegang tot schoon drinkwater hebt. Dan denk je toch wel aan een waterfilter, zodat je op zijn minst regenwater of slootwater drinkbaar kunt maken.

Waarom wil je onafhankelijk zijn?

In het huidige systeem ben je simpelweg super kwetsbaar. Al de bronnen die je nodig hebt voor primair levensonderhoud zijn in de handen van grootmachten. Deze stellen de regels. Voldoe je niet aan de regels, dan mag je niet meer meedoen.

Op dit moment is je koopkracht nog de meest bepalende factor of je ergens gebruik van mag maken of niet. Heb je geld, dan leveren we stroom en water. Betaal je niet? Dan wordt je afgesloten. Voor dit geld werk je. Maar, hoe lang nog? Om de haverklap ligt alles stil. En een bepaalde groep mensen mag binnenkort misschien niet eens meer werken.

En dan?

Verbinding en bewustzijn

Zelfvoorzienend ben je simpelweg meer aangewezen op de natuur en je omgeving. Heb je geen rivier of beek door je achtertuin, dan ben je blij met de regen voor het water. En blij met de zon voor de energie.

Verbouw jij je eigen groenten dan ben je blij met de kringloop van het leven. En ga je anders kijken naar afval. Omdat je het liefst zo weinig mogelijk afval creëren wilt, ga je circulair denken. Zo kies je misschien voor een composttoilet.

Je gaat dus een andere meer diepe verbinding aan met je omgeving. Dit komt met diepere gevoelens van geluk en vreugde. Simpelweg, omdat je dichter bij je eigen essentie komt te staan. Je creëert je eigen leven en je volgt je eigen ideeën, in plaats van die van een ander te blijven volgen. We zien allemaal waar dat toe leidt: afhankelijkheid, slaafsheid, manipulatie, strijd, etc..

De sterkere verbinding met je omgeving: tuin, land, buren, water, zon, etc., maakt dat je anders gaat nadenken over hoe je hiermee omgaat. Elk vraagstuk dat je op je bord krijgt om autarkisch te leven maakt dat je groeit in je bewustzijn. Want, om een vraagstuk of probleem op te lossen zul je moeten stijgen naar een hoger bewustzijn.

Zo, groei je stap voor stap in verbinding, bewustzijn en geluk, wanneer je kiest voor een zelfvoorzienend leven.

verbinding in de natuur

Klinkt dit egoïstisch?

Tegendeel is waar. We zijn inmiddels zo geconditioneerd aan een bepaald plaatje te moeten voldoen. Dat we geen vragen meer stellen over de levensvatbaarheid van dit plaatje. Kijk naar het water, de lucht, de aarde. Deze zijn vervuild. Niet alleen door ons, maar al generaties achter elkaar helpen we de Aarde en onszelf naar de kloten. Dit, omdat we de verbinding met onszelf en het eenheidsbewustzijn zijn kwijtgeraakt.

Een paar partijen genieten wereldwijd geld, macht en aanzien. Deze partijen houden de touwtjes strak in handen en doen een greep naar totale controle. Ik hoef niet te wijzen naar gekkigheid waarin wij ons nu bevinden, toch?

Daarom, is het nu zo f**** belangrijk de verbinding met ons zelf weer te versterken. Te weten dat wij zelfredzaam zijn, en dat kleinschaligheid en zelfvoorzienend leven echt de enige manier is van duurzaamheid. Want, je sluit de centrale macht buiten. Je maakt er geen ruzie mee. Je doet gewoon je eigen ding.

Zelfvoorzienend doe je iets goeds voor jezelf, en de wereld. Je bent het steentje in het water dat een uitdijende rimpeling veroorzaakt.

waterrimpeling

Samenvatting: Waarom zelfvoorzienend zijn?

 • Wanneer je zelfvoorzienend leeft, ben je minder afhankelijk van grootmachten. En daarmee dus minder een speelbal van hun op machtsbeluste spelletjes.
 • In een autarkisch leven doe je iets goeds voor de natuur. Simpelweg doordat je minder consumeert. En, omdat je op een andere manier in het leven gaat staan.
 • Een zelfredzame levensstijl komt als vanzelf met een groei in bewustzijn en verbinding, omdat je meer afhankelijk bent van de natuur.
 • Op dit diepere gevoel van verbinding volgt dan weer als vanzelf een meer geworteld gevoel van geluk en liefde. En dat straalt weer uit naar je omgeving. Wat andere mensen misschien wel beroerd anders naar het leven te kijken.
 • Ik zie zelfvoorzienend leven als de beste praktische daad die een gigantische omslag teweeg kan brengen.

Dankjewel voor je aandacht. Wil je iets kwijt? Laat een reactie achter.

En join us op weg naar zelfvoorzienend leven! 😀👇

En nu? Ga je ervoor? Wat houdt je tegen, de vraag wat je nodig hebt…

Meer lezen in deze categorie:
Meer lezen in dit onderwerp:

2 reacties

 1. Mooi man! En helder omschreven! Voor mij is zelfvoorzienend leven niet een stap terug maar een stap vooruit met alle kennis en wijsheid die we nu hebben. Daarin past wat mij betreft ook de technologische vooruitgangen die we als mens geboekt hebben. Mits wel de technologie dienend is voor mens en milieu.

  1. Thanks Rienk.

   Ja joh. Ik ben heel wat off grid hutjes tegen gekomen met een paar zonne panelen op het dak.

   In deze situaties neemt de techniek een heel andere positie in. Het is er om mens (en natuur) te dienen… En niet andersom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gebruiken wij om de website optimaal te laten functioneren en personaliseren. Lees meer hier meer over in onze cookies en privacyverklaring.